• PRINT
  • E-MAIL
A A A
novosti

Izložba i predstavljanje knjige: Kosovski modernizam - arhitektonska početnica

U Hrvatskom muzeju arhitekture 19. travnja 2016. u 19 sati otvara se izložba uz predstavljanje knjige "Kosovski modernizam - arhitektonska početnica".
Organizatori izložbe su Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Arhitektonski fakultet u Prištini, Vijeće nacionalne albanske manjine grada Zagreba i Forum albanskih intelektualaca u Hrvatskoj.

U danim uvjetima, kakvi god da su bili, kosovsko društvo se moderniziralo u periodu nakon Drugog svjetskog rata. Sa svojim nedoumicama, ovo vrijeme modernizacije izraženo je u prostornim odnosima. Usprkos ogromnim društvenim promjenama posljednjih desetljeća, ti odnosi su i dalje tu, jer ogromna veličina kosovskih gradova nastala je u periodu koji nas ovdje zanima, stoga naslov Kosovo Modern.

Za kulturu jedne nacije neobično je važno znanje o prostorima u kojima se život nacije odvija. Tko su bili arhitekti koji su projektirali izuzetne građevine nacionalnog značaja i svakodnevne građevine za potreba rada i stanovanja? Gdje su se školovali i odakle su došli? Tko su bili prvi profesori i prvi diplomanti prištinskog Arhitektonskog fakulteta? Kako je nastala, kako se razvila i kako je preživila kosovska arhitektonska kultura?
Do danas nije bilo ni ovakve izložbe ni ovakve knjige.

Svjesni veličine izazova, nadamo se da smo makar dijelom uspjeli u našim namjerama.

Autori izložbe i knjige su Lulzim Kabashi i Ilir Gjinolli.

Izložba je otvorena do 29. 04. 2016. radnim danom od 9.00h do16.00h
Hrvatskoi muzej arhitekture HAZU, ul. Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb.

izvor: mdc.hr

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Alukoenigstahl
-
-