• PRINT
  • E-MAIL
A A A
novosti

Konceptualni oslonci suvremene hrvatske arhitektonske produkcije

Na koje koncepte se kurentna arhitektonska produkcija oslanja? Iz kojih teorijskih pozicija izrasta?
Ciklus predavanja Prezentacija ostvarenja hrvatskih arhitekata iz Programa stručnog usavršavanja HKA-a, u organizaciji Područnog odbora Dubrovnik HKA-a najavljuje predavanje prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh. pod nazivom "Konceptualni oslonci suvremene hrvatske arhitektonske produkcije", u Dubrovniku, u četvrtak, 7. prosinca 2017. u 17:30h, u dvorani u sklopu Palače u Pustjerni, Ulica braće Andrijića 8.
O temi:

Opetovano se postavlja pitanje teorijskog temelja suvremene hrvatske arhitekture. Na koje koncepte se kurentna arhitektonska produkcija oslanja? Iz kojih teorijskih pozicija izrasta? Koji su joj podliježući operativni i vrijednosni sustavi? I premda potraga na tom tragu u pravilu ustvrđuje izostanak nekog zaokruženog i do kraja artikuliranog teorijskog korpusa, tragovi neke specifične i prepoznatljive logike svejedno se naziru. Svaki novi pregled, naime, iznova potvrđuje stanovitu koheziju ovdašnje arhitektonske misli, što se manifestira u konzistentnosti i konceptualnoj srodnosti samih arhitektonskih ostvarenja. Ona se reflektira u obilježjima i vrijednostima transgeneracijskih prostornih i oblikovnih rezultata upućujući time i na postojanost podliježućih misaonih oslonaca. Izazovu njihova otkrivanja posvećuje se i ovo predavanje – prepoznavanju teorijskih oslonaca suvremene hrvatske arhitektonske produkcije, odnosno ustrojavanju elemenata svojevrsne “retroaktivne teorije” hrvatske arhitekture, kao apsolutno nužne konceptualne potke njezine aktualne manifestacije.
O predavačici:


Dr. sc. Karin Šerman arhitektica je i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnica Katedre za teoriju i povijest arhitekture. U svom se radu posvećuje proučavanju recentne arhitektonske teorije i istraživanju moderne i suvremene hrvatske i svjetske arhitekture i kulture. Radove publicira u brojnim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim časopisima (Arhitektura, Oris, Prostor, Čovjek i prostor, Centropa, Architektura & urbanizmus, ARCH i dr.) i knjigama. Godine 2014. izbornica je hrvatskog nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture Fundamentals: Absorbing Modernity 1914-2014, gdje s autorskim timom kurira izložbu Fitting Abstraction o hrvatskom arhitektonskom modernizmu. Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989., magisterij znanosti u području arhitektonske teorije stekla na Sveučilištu Harvard (Cambridge, SAD) 1996., a doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu 2000

Predavanje se u Programu stručnog usavršavanja HKA vrednuje s dva sata iz područja C:

C3.5 Arhitektonska kritika i teorija

Prijavaizvor: HKA


Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Abraxas
-
-