• PRINT
  • E-MAIL
A A A
ATLAS

Obiteljska kuća B4

Ocijeni:
Ocjena 4,0/5 (Ukupno: 1)
4PLAY
Grad: Zagreb-Susedgrad
Godina projekta: 2012
Tip građevine: obiteljske kuće
Površina: 240,00 m2
Obiteljska kuca B4 u Zagrebu projektirana kao dom je za mladu četveročlanu obitelj povezanu sa prirodom. Sama parcela se nalazi u blizini granice Parka prirode Medvednica, a smještena na kraju slijepe ulice okružena sa gotovo svih strana zelenilom. U takvom okruženju cilj je bio napraviti zdravu, ekološku i energetski učinkovitu kuću, bez emisija CO2, najvišeg energetskog standarda A+. Očekivana godišnja potošnja energije procjenjuje se ispod 10 kWh/m2.
Kuća se nalazi na parceli površine skoro 3000 m2, na jugozapadnom kraju grebena koji blago raste prema sjeveroistoku. Sama parcela je ravna, dok od ruba teren pada na tri strane. Samo sa istočne strane postoji okolna stabena izgradnja. Sjeverno od parcele nalazi se šuma koja se nastavlja u Park prirode Medvednica.
Takvi su lokalni uvjeti uz želje investitora i odredili oblikovanje kuće. U prizemlju su smješteni prostori dnevnog boravka i druženja članova obitelji i njihovih gostiju. Kao takav, prostor je najviše moguće otvoren prema prirodi, dok su zidovi udaljeni od same kuce. Kuća je kao i parcela potpuno otvorena na jugozapad, koristeći prirodno osunčanje i obnovljive izvore energije za skoro potpunu samoodrživost. Zidovi i kao takvi pružaju zaštitu od sjeverno i istočnog vjetra, istovremeno ograđujući privatnost obitelji od susjeda stvarajući djelomično atrijevski ugođaj. Uz južni i zapadni dio pročelja je trijem. Iako je kat zamišljen kao potpuno privatni prostor gdje su smještene spavaće sobe i zajednička radna soba, nije zatvoreniji od prizemlja. Privatnost je postignuta uvlačenjem sadržaja i malim vanjskim predprostorima, lođama, gdje su nadstrešnice projektirane, kao i trijem u prizemlju, tako da svojim dimenzijama visoke ljetne sunčeve zrake zadržavaju van stambenog prostora. S druge strane, niske zimske zrake u kombinaciji sa relativno plitkim prostorima prodiru duboko unutra.
Suradnici: 4PLAYdesign (vizualizacija)

Materijali i oprema: Schöck Isokorb - armiranobetonske konstrukcije (toplinska izolacija), Albond (ostalo), Porotherm PROFI -nosivi zidovi (opeka), Ventirock Duo (toplinska izolacija), ACO Brickslot (oprema)

Komentari

Trenutno nema komentara.
  • Share |

BRZA PRETRAGA

POKROVITELJI

Abraxas
-
-