Bodovi za Upis u Srednju Školu 2023: Svi važni detalji

Bodovi za upis u srednju školu 2023

Bodovi Za Upis U Srednju Školu 2023

Upis u srednju školu jedan je od najvažnijih trenutaka u životu svakog đaka. U Hrvatskoj se godišnje organizira natječaj za upis u srednje škole, a bodovi koje učenik ostvari igraju ključnu ulogu pri odabiru škole.

Proces upisa u srednju školu može biti izuzetno stresan za učenike i njihove roditelje, pa je važno biti upoznat sa svim relevantnim detaljima. Bodovi koje učenik ostvari sastoje se od različitih elemenata kao što su uspjeh u osnovnoj školi, rezultati natjecanja, posebne kategorije (kao što su sportaši, umjetnici itd.) i preferencijalna prava.

Jedan od najvažnijih faktora za dobivanje bodova je uspjeh u osnovnoj školi. Ocjene iz različitih predmeta (hrvatski jezik, matematika, strani jezik, prirodne i društvene znanosti itd.) vrednuju se različitim brojem bodova. Također, u obzir se uzimaju prosjek ocjena za sve četiri godine osnovne škole.

Važno je naglasiti da rezultati natjecanja također mogu donijeti dodatne bodove. Učenici koji su postigli zapažene rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima imaju mogućnost osvajanja dodatnih bodova.

Također, posebne kategorije kao što su sportaši, umjetnici ili učenici s posebnim potrebama također dobivaju dodatne bodove prilikom upisa u srednju školu. Ovaj pravedan sistem ima cilj pružiti priliku svim učenicima da ostvare svoje obrazovne ciljeve, bez obzira na njihove posebne talente i interese.

Postupak upisa u srednju školu

Upis u srednju školu u Hrvatskoj obavlja se putem državne mature i izbornih predmeta. Evo osnovnog postupka za upis u srednju školu:

 1. Prijavljivanje za državnu maturu

  Prvi korak u postupku upisa je prijava za državnu maturu. Svi učenici koji planiraju upisati srednju školu moraju se prijaviti za državnu maturu putem službene web stranice i platiti prijavnu pristojbu. Državna matura sastoji se od ispita iz hrvatskog jezika, matematike i izbornih predmeta.

 2. Polaganje državne mature

  Nakon prijave, učenici polažu ispite državne mature prema rasporedu koji objavljuje nositelj državne mature. Rezultati ispita bit će objavljeni nakon završetka svih ispita, a učenici će dobiti maturitetnu svjedodžbu s ocjenama koje su postigli.

 3. Prijavljivanje i rangiranje željenih srednjih škola

  Učenici zatim moraju podnijeti prijave za upis u željene srednje škole. Prijave se obavljaju putem internetskog sustava za prijavu i upis u srednje škole. Učenici moraju navesti svoje prioritete i izabrati škole koje žele pohađati. Škole će zatim rangirati učenike na temelju njihovih rezultata državne mature, bodova dobivenih izbornim predmetima i ostalih kriterija.

 4. Objava rezultata i prihvat ponude

  Rezultati upisa bit će objavljeni putem internetskog sustava za prijavu i upis. Učenici će moći vidjeti koje su škole prihvatili njihovu prijavu i koja škola im je ponudila mjesto. Ukoliko učenik dobije ponudu za upis u željenu školu, mora je prihvatiti ili odbiti unutar određenog roka.

 5. Upis u srednju školu

  Konačno, upis u srednju školu obavlja se na temelju prihvaćene ponude. Učenik treba otići u školu koja mu je ponudila mjesto, priložiti potrebne dokumente i izvršiti uplatu upisnine ako je potrebno.

Važno je slijediti upute i rokove koje određuju škole i nositelji državne mature kako bi se osiguralo glatko i uspješno obavljanje postupka upisa u srednju školu.

You might be interested:  Pobjednik Eurovizije 2023. godine

Bodovni sistem za upis

Bodovni sistem za upis u srednju školu predstavlja metodologiju koja se koristi za rangiranje učenika i odabir kandidata za upis u određene srednje škole. Ovaj sistem koristi se kako bi se omogućilo fer i transparentno razmatranje svih prijava i odabir najboljih kandidata.

Kriteriji bodovanja

Za svaku školu i program upisivanja postoje specifični kriteriji bodovanja. Ovi kriteriji mogu uključivati:

 • Ocene iz osnovne škole: Ocene iz različitih predmeta tokom osnovne škole mogu biti važan faktor za bodovanje kandidata. Ocene iz matematike, prirodnih nauka i jezika često su od posebnog značaja.
 • Uspeh na završnom ispitu: Rezultati završnog ispita takođe se uzimaju u obzir prilikom bodovanja kandidata. Ovi rezultati mogu biti posebno važni za određene programe ili škole.
 • Dodatni testovi: U nekim slučajevima, dodatni testovi ili intervju mogu biti deo procesa bodovanja kandidata. Ti testovi mogu procenjivati kreativnost, logičko razmišljanje ili specifične veštine za određeno zanimanje.
 • Dodatne aktivnosti: Učešće u dodatnim aktivnostima kao što su sportske ekipe, kreativne ili naučne aktivnosti takođe mogu doneti dodatne bodove kandidatima.

Bodovna lista i rangiranje

Na osnovu bodova koje su kandidati dobili na osnovu navedenih kriterija, pravi se bodovna lista. Kandidati su rangirani prema ukupnom broju bodova, pri čemu oni sa najvišim brojem bodova dobijaju mesto u željenoj srednjoj školi. Ako postoji više kandidata sa istim brojem bodova, dodatni kriterijumi mogu se primenjivati za rešavanje prioriteta.

Transparentnost bodovnog sistema za upis obezbeđuje pravednu selekciju kandidata i omogućuje da se upišu oni koji ispunjavaju sve zahteve i imaju najbolje šanse za uspeh u odabranom programu srednje škole.

Registrovanje i prijava ispita

Proces registrovanja i prijave ispita za upis u srednju školu vrlo je važan i zahtevan korak za učenike osmog razreda. Da biste se prijavili za ispite, prvo morate registrovati svoj profil na zvaničnoj stranici Ministarstva obrazovanja. Nakon što se uspešno registrujete, moći ćete da pristupite prijavi ispita.

Prijavu ispita možete izvršiti online putem sistema za informacionu podršku u obrazovanju. Da biste se prijavili, potrebno je da unesete svoje lične podatke, izaberete željene srednje škole i odaberete predmete za koje želite da se prijavite. Važno je napomenuti da svaka škola ima svoje specifične zahteve i predmete koji se boduju, pa je važno dobro se informisati o uslovima svake škole pre prijave ispita.

Datum i vreme ispita

Datum i vreme ispita određuje Ministarstvo obrazovanja. Nakon prijave, dobićete informacije o tačnom datumu i vremenu ispita putem sistema za informacionu podršku u obrazovanju ili putem e-pošte.

Priručnik za pripremu ispita

Priručnik za pripremu ispita

Ministarstvo obrazovanja obezbeđuje priručnik za pripremu ispita koji sadrži informacije o formatu ispita, vrstama pitanja i gradivu koje će biti obrađeno na ispitu. Priručnik možete preuzeti sa zvanične stranice Ministarstva obrazovanja ili ga dobiti u školi.

Važnost ocjena iz osnovne škole

Ocjene iz osnovne škole igraju ključnu ulogu prilikom upisa u srednju školu. Ove ocjene uvelike utječu na ukupne bodove koji će biti uzeti u obzir prilikom odabira kandidata za upis. Stoga je vrlo važno da se učenici trude ostvariti dobre rezultate tijekom svih razreda osnovne škole.

Ocjene iz pojedinih predmeta u osnovnoj školi dodaju bodove ukupnom broju bodova koji kandidat ima prilikom prijave za upis u srednju školu. Ovi bodovi imaju značajan utjecaj na poziciju koju će kandidat zauzeti na rang-listi i stoga utječu na šanse za upis u željenu srednju školu.

Također, ocjene iz osnovne škole mogu biti korisne i prilikom apliciranja za stipendije ili druga financijska pomagala za srednjoškolsko obrazovanje. Učenici s boljim ocjenama imaju veće šanse da ostvare ove beneficije.

Uspjeh u srednjoj školi

Ocjene iz osnovne škole također mogu biti pokazatelj uspjeha koji učenik može postići u srednjoj školi. Učenici koji su pokazali visok nivo angažmana i postigli dobre ocjene u osnovnoj školi vjerojatno će nastaviti s tim uspjehom i u srednjoj školi. Ovo je važno za kandidate jer mnoge srednje škole imaju stroge kriterije za zadržavanje stipendija ili drugih vrsta financijske potpore. Ocjene iz osnovne škole mogu biti osnova za ove odluke.

You might be interested:  Školski Praznici 2023 Rijeka

Veselje učenika

Dobivanje dobrih ocjena iz osnovne škole također može imati pozitivan utjecaj na veselje učenika. Učenici koji se trude i postižu dobre rezultate osjećaju se ponosno i motivirano. Ovo može imati pozitivan ciklički učinak jer su motivirani da nastave sa svojim akademskim uspjehom. Stoga je važno da učenici nauče cijeniti važnost svojih ocjena iz osnovne škole.

Ukratko, ocjene iz osnovne škole igraju važnu ulogu prilikom upisa u srednju školu i mogućnosti financijske podrške. Stoga je važno da učenici budu motivirani i trude se postići što bolje rezultate tijekom osnovne škole.

Bodovanje dodatnih aktivnosti

Jedan od faktora koji utječu na bodovanje pri upisu u srednju školu su dodatne aktivnosti koje učenici mogu ostvariti tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Ove aktivnosti pomažu učenicima da razviju dodatne vještine i interese izvan redovnog školskog programa.

Sljedeći faktori važni su pri bodovanju dodatnih aktivnosti:

Kvaliteta aktivnosti

Bodovi koje učenici mogu ostvariti ovise o kvaliteti dodatnih aktivnosti. Što je aktivnost više strukturirana, s jasno definiranim ciljevima i naučenim vještinama, to će učenik moći ostvariti više bodova. Primjeri takvih aktivnosti mogu biti sudjelovanje u sportskom timu, izvannastavne edukativne radionice ili volontiranje u lokalnoj zajednici.

Duljina trajanja aktivnosti

Također će se bodovi dodjeljivati temeljem duljine trajanja aktivnosti. Što je aktivnost duže trajala, to će učenik ostvariti više bodova. Na primjer, učenici koji su se dugoročno angažirali u nekom volonterskom programu tijekom cijele školske godine mogu ostvariti više bodova od onih koji su sudjelovali samo u jednom kratkom projektu.

Za detaljan pregled bodovanja dodatnih aktivnosti i dodatne informacije, preporučuje se konzultacija s vodičem za upis u srednju školu koji je dostupan na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Aktivnost Bodovi
Sudjelovanje u sportskom timu 5-10
Volontiranje u lokalnoj zajednici 5-15
Izvannastavne edukativne radionice 3-8

Broj raspoloživih mjesta u školama

Broj raspoloživih mjesta u srednjim školama za upis u školsku godinu 2023. varira ovisno o različitim faktorima. To uključuje populaciju učenika u određenom području, kapacitet škola i preferencije učenika pri odabiru škole.

Svake godine, Ministarstvo obrazovanja objavljuje sljedbeno pravilo koje određuje broj mjesta koji se stvaraju u svakoj srednjoj školi. Ove kvote mogu se mijenjati kako bi se prilagodile promjenama u populaciji učenika.

Različite vrste škola

U Hrvatskoj postoje različite vrste srednjih škola, uključujući gimnazije, strukovne škole, umjetničke škole i tehničke škole. Svaka vrsta škole ima svoje specifične kvote mjesta ovisno o tome koliko je potražnje za tom vrstom obrazovanja. Na primjer, gimnazije mogu imati veći broj raspoloživih mjesta u odnosu na ostale vrste škola.

Kandidati za upis

Broj mjesta u srednjoj školi također ovisi o broju kandidata koji se prijavljuju za određenu školu. Ako je velik broj učenika prijavljen za istu školu, može doći do ograničenja mjesta, a neki učenici mogu biti odbijeni.

U nekim slučajevima, ako nema dovoljno raspoloživih mjesta u školi koju je učenik odabrao kao svoj prvi izbor, može se ponuditi druga opcija biti upisan u drugu školu slobodnih mjesta. Ovo se obično događa kada je potražnja za nekim školama veća od njihovih kapaciteta.

Obavijesti o broju raspoloživih mjesta u školama obično se objavljuju u svibnju ili lipnju, prije početka procesa upisa u srednju školu. Važno je za kandidate pratiti te obavijesti i uvjete za upis kako bi se informirali o raspoloživim mogućnostima.

Odluka o upisu

Učenici koji završe osnovnu školu i žele se upisati u srednju školu moraju slijediti određena pravila i procedure. Odluka o upisu donosi se na temelju brojnih faktora, uključujući ocjene u osnovnoj školi, rezultate ispita i preferencije učenika.

Jedan od najvažnijih faktora prilikom donošenja odluke o upisu su bodovi koje učenici ostvare na maturi. Bodovi se dodjeljuju na temelju ocjena učenika i rezultata ispita. Ove bodove učenici koriste kako bi se prijavili na različite srednje škole i programe.

Također, učenici trebaju uzeti u obzir svoje interese i ciljeve pri odabiru srednje škole. Različite škole nude različite programe i specijalizacije, stoga je važno da učenici odaberu školu koja odgovara njihovim interesima i ciljevima.

You might be interested:  Novi list Kalendar 2023

Nakon što učenik odabere srednju školu, mora se prijaviti putem posebnog obrasca za upis. Učenici trebaju pravovremeno predati sve potrebne dokumente i formulare kako bi bili uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o upisu.

Nakon što se donese odluka o upisu, učenici će dobiti obavijest o tome jesu li primljeni u željenu srednju školu. Ukoliko su primljeni, morat će se upisati u određenom vremenskom roku. Ukoliko nisu primljeni, imaju mogućnost prijave na dodatne razredbe ukoliko postoje slobodna mjesta.

Odluka o upisu u srednju školu ima dugoročne posljedice na obrazovanje učenika i stoga je važno da učenici pažljivo razmisle o svojim opcijama prije donošenja te odluke.

Mogućnosti naknadnog upisa

Za učenike koji nisu uspjeli ostvariti upis u željenu srednju školu postoji nekoliko mogućnosti naknadnog upisa. Ove mogućnosti su dostupne u slučaju da nakon prvog kruga upisa ostane slobodnih mjesta.

Prva mogućnost je da se učenik prijavi na drugi krug upisa, koji se obično održava nakon prvog kruga. U drugom krugu upisa učenici imaju mogućnost odabrati različite škole i programe po svojoj preferenciji. Važno je napomenuti da drugi krug upisa ne garantira upis u najželjeniju srednju školu, već se učenici uspijevaju upisati na temelju ostvarenih bodova i raspoloživih mjesta.

Druga mogućnost je upis u školu koja nije prvobitno bila u planu. Učenik može razmotriti druge programe ili škole koje nude slične predmete ili interese. Ova opcija može biti dobra alternativa ukoliko učenik ne uspije ostvariti upis u željenu srednju školu.

Treća mogućnost je upis u srednju strukovnu školu. Strukovne škole nude različite programe koji se fokusiraju na praktične vještine i specifična zanimanja. Ukoliko učenik ima određene interese i želje za radom u određenoj industriji ili zanimanju, strukovne škole mogu biti odlična opcija za naknadni upis.

Na kraju, važno je naglasiti da postoji mogućnost upisa u nadoknadnom roku, koji se održava ako ostane slobodnih mjesta nakon drugog kruga upisa. Učenici koji nisu uspjeli ostvariti upis u drugom krugu ili žele promijeniti svoj odabir imaju mogućnost prijave u nadoknadnom roku. Nadoknadni rok pruža dodatnu šansu učenicima da ostvare upis u željenu srednju školu.

Važno je da se učenici informiraju o svim mogućnostima naknadnog upisa i prate raspored upisa kako bi iskoristili sve dostupne prilike i ostvarili upis u srednju školu koja najbolje odgovara njihovim interesima i ciljevima.

FAQ:

Kako se mogu prikupiti bodovi za upis u srednju školu?

Da biste prikupili bodove za upis u srednju školu, trebate uspješno završiti osnovnoškolski program. Bodovi se dodjeljuju na temelju ocjena iz osnovne škole i rezultata postignutih na državnoj maturi.

Koliko bodova je potrebno za upis u srednju školu?

Broj bodova potrebnih za upis u srednju školu može varirati ovisno o konkurenciji za određeni program i školu. Obično škole određuju minimalni prag bodova s obzirom na broj raspoloživih mjesta.

Koje su prednosti postizanja visokih ocjena u osnovnoj školi?

Postizanje visokih ocjena u osnovnoj školi može vam donijeti dodatne bodove za upis u srednju školu. Škole često dodjeljuju bonus bodove za izvrsne ocjene kako bi nagradili marljive i nadarene učenike.

Kako državna matura utječe na bodove za upis u srednju školu?

Rezultati državne mature mogu biti važni za prikupljanje bodova za upis u srednju školu. Ovi rezultati mogu se koristiti kao dodatni kriterij za rangiranje i bodovanje učenika.

Postoji li mogućnost pohađanja srednje škole bez prikupljanja bodova?

Da, postoji mogućnost pohađanja srednje škole bez prikupljanja bodova. Neke škole nude programe u kojima je upis moguć na osnovu interesa i motivacije učenika, a ne samo na temelju bodova.

Kako mogu dobiti bodove za upis u srednju školu?

Bodovi za upis u srednju školu mogu se dobiti na temelju četiri kriterija: završeni razredni uspjeh, rezultati na ispitu znanja, dodatni bodovi za talentirane učenike i prednostni bodovi za djecu branitelja i osoba s invaliditetom.