Carmina Burana Lisinski 2023: Najava i informacije o koncertima

Carmina Burana Lisinski 2023

Carmina Burana Lisinski 2023

Carmina Burana je jedno od najpoznatijih i najomiljenijih muzičkih djela našeg vremena. Ova monumentalna kantata, koju je komponovao Karl Orff, kombinuje snažnu i emotivnu muziku sa tekstovima koje su pisali srednjovjekovni redovnici u Njemačkoj. Ova kombinacija rezultira epskim i dramatičnim izvedbama koje su obavezne za ljubitelje klasične muzike.

Da biste uživali u izvedbi Carmina Burana u Lisinskom 2023. godine, obezbijedite svoje mjesto na ovoj nevjerojatnoj muzičkoj priredbi. Koncerti će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, prestižnom koncertnom prostoru u Zagrebu, koji je dobro poznat po svojoj izvanrednoj akustici i ljepoti svog enterijera.

“Carmina Burana” je originalno izvedena 1937. godine i od tada je postala jedno od najpopularnijih i najizvođenijih djela klasične muzike širom svijeta. Ova kantata prikazuje život srednjovjekovnog čoveka – njegove radosti, strahove, ljubav i smrt – kroz oduševljavajuće horove, soliste i orkestarsku pratnju.

Očekujte spektakularne izvedbe poznatih numera kao što su “O Fortuna” i “In Trutina”, izvedene sa strašću i energijom koje će vas ostaviti bez daha. Izvođači će biti međunarodno priznati horovi, solisti i orkestri koji će osigurati visoki nivo kvalitete i profesionalnosti.

Datum i mjesto koncerata

Carmina Burana koncerti će se održati u Koncertnoj dvorani Lisinski u Zagrebu. Planirana su dva koncerta, koji će se održati u sljedećim terminima:

Koncert 1:

Datum: 10. ožujka 2023.

Vrijeme: 19:30

Koncert 2:

Datum: 11. ožujka 2023.

Vrijeme: 19:30

Koncerti će se održati u prekrasnoj Koncertnoj dvorani Lisinski, smještenoj u središtu Zagreba. Dvorana je poznata po svojoj izvrsnoj akustici i često je domaćin vrhunskih glazbenih događanja. Očekuje se veliki interes za Carmina Burana koncerte, stoga je važno osigurati svoju ulaznicu na vrijeme.

Izvođači i dirigenti

Carmina Burana Lisinski 2023 donosi vam izvrsnu postavu talentiranih izvođača i dirigenta. Predstavljamo vam neke od njih koji će vas oduševiti svojim izvedbama.

Izvođači

Na koncertu ćete imati priliku uživati u predivnim vokalnim izvedbama solista koji će prenositi snažne emocije kroz svoj glas. Njihova izvanredna interpretacija pjesama iz Carmina Burane će vas zasigurno dirnuti.

Dirigenti

Carmina Burana Lisinski 2023 bit će dirigirana od strane svjetski priznatih dirigenta koji će voditi izvođače i odvesti vas na nezaboravno glazbeno putovanje. Njihovo umijeće i stručnost će vam omogućiti da doživite svu snagu i ljepotu ove izvanredne glazbene kompozicije.

Program koncerata

Koncerti Carmina Burana u izvedbi Lisinskog bit će održani u 2023. godini. Evo popisa koncerata:

Koncert 1: Carmina Burana

 • Datum: 15. ožujka 2023.
 • Mjesto: Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb
 • Vrijeme: 20:00

Koncert 2: Carmina Burana

 • Datum: 17. ožujka 2023.
 • Mjesto: Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb
 • Vrijeme: 20:00

Koncert 3: Carmina Burana

 • Datum: 19. ožujka 2023.
 • Mjesto: Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb
 • Vrijeme: 11:00

Nabavite karte za ove koncerte danas i ne propustite priliku doživjeti spektakularnu izvedbu Carmina Burane!

Kupovina ulaznica

Ulaznice za koncerte Carmina Burana u Lisinskom mogu se kupiti na nekoliko načina:

 1. Online kupovina: Ulaznice možete kupiti putem službene internetske stranice Lisinskog. Potrebno je samo odabrati datum koncerta i sjedalo koje želite rezervirati te slijediti upute za plaćanje.
 2. Blagajna Lisinskog: Ulaznice možete kupiti i na blagajni koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Blagajna je otvorena radnim danom od 10 do 19 sati te subotom od 9 do 14 sati.
 3. Prodajna mjesta: Ulaznice možete kupiti i na nekim od prodajnih mjesta diljem grada Zagreba. Popis prodajnih mjesta možete pronaći na službenoj internetskoj stranici Lisinskog.

Ulaznice su dostupne u nekoliko kategorija, ovisno o mjestu sjedenja. Cijene ulaznica variraju ovisno o kategoriji i datumu koncerta. Preporučuje se kupovina ulaznica unaprijed, jer su koncerti Carmina Burana vrlo popularni i ulaznice se često rasprodaju.

Prilikom kupovine ulaznica, obavezno provjerite točne datume i vrijeme koncerta kako biste izbjegli eventualne nesporazume.

U slučaju promjene datuma ili otkazivanja koncerta, Lisinski će obavijestiti kupce putem e-pošte ili telefonom. U tom slučaju, ulaznice će biti vraćene ili zamijenjene za novi termin, ovisno o želji kupaca.

Važno: Zbog trenutne situacije s pandemijom COVID-19, moguće su promjene u organizaciji događaja i uvjetima ulaska. Molimo pratite službene informacije Lisinskog i pridržavajte se svih navedenih preporuka i uputa.

Sponzori i partneri

Carmina Burana Lisinski 2023 ima snažnu podršku svojih sponzora i partnera koji su omogućili da se ovaj koncertni događaj održi. Zahvaljujemo se svima koji su pružili podršku i surađivali s nama.

Glavni sponzor ovog događaja je kompanija XYZ, lider u industriji automobila. Njihov doprinos je bio ključan za uspješnu organizaciju koncerta Carmina Burana Lisinski 2023. Također, zahvaljujemo svim drugim sponzorima koji su svojim financijskim sredstvima omogućili ovaj događaj.

Također, želimo zahvaliti našim medijskim partnerima: televiziji ABC, radiju DEF i novinama GHI. Njihova podrška u promociji i medijskom praćenju događaja je bila neprocjenjiva.

Partneri Carmina Burana Lisinski 2023 također su bili od iznimne važnosti. Posebno se zahvaljujemo Koncertnoj dvorani Lisinski koja je pružila prostor i tehničku podršku za održavanje koncerta. Također, zahvaljujemo se i Općini XYZ na njihovoj podršci.

Hvala svima koji su nam pomogli da ovaj događaj bude nezaboravan. Bez vaše podrške, ovaj koncert Carmina Burana Lisinski 2023 ne bi bio moguć.

Povijest Carmina Burana

Carmina Burana je kolekcija srednjovjekovnih latinskih i starih njemačkih pjesama, koja je sačuvana u pjesničkoj zbirci iz 13. stoljeća. Naziv Carmina Burana znači “pjesme iz Beuerna”, što je naziv za benediktinski samostan u Bavarskoj, gdje je ova zbirka otkrivena.

Carmina Burana je napisana na latinskom i starom njemačkom jeziku i sastoji se od 254 pjesme koje su podijeljene u tri dijela. Te pjesme obuhvaćaju različite teme poput ljubavi, pića, kletvi, satire i religioznih tema. Mnoge od ovih pjesama su pisane u obliku stihova i pjevaju se uz glazbenu pratnju.

Ova zbirka pjesama je otkrivena u 19. stoljeću i postala je popularna zbog svoje originalnosti i raznolikosti tema. Najpoznatija pjesma iz zbirke je “O Fortuna”, koja je postala priznati klasik i često se izvodi na koncertima i operama diljem svijeta.

Carmina Burana je inspirirala mnoge skladatelje, a najpoznatija glazbena obrada ove zbirke je istoimena kantata Carla Orffa. Orffova Carmina Burana je premijerno izvedena 1937. godine i postala je nevjerojatno popularna. Njeni ekspresivni ritmovi i dramatična izvedba privukli su pažnju publike diljem svijeta i često se izvodi u koncertnim dvoranama i operama.

Danas, Carmina Burana ostaje jedno od najvažnijih i najpoznatijih djela srednjovjekovne glazbe i nastavlja očaravati publiku svojom raskošnom glazbom i slikovitim tekstovima.

Utjecaj Carmina Burana na suvremenu glazbu

Carmina Burana, kantata Carla Orffa koju je napisao po uzoru na srednjovjekovne latinske tekstove, ostavila je velik utjecaj na suvremenu glazbu. Od svog prvog izvođenja 1937. godine, ova glazbena kompozicija privukla je pažnju i osvojila simpatije publike diljem svijeta.

Poznati primjeri utjecaja

Carmina Burana je izvor inspiracije za brojne glazbenike i skladatelje suvremenog doba. Njeni melodijski i ritmički elementi često se pojavljuju u različitim žanrovima glazbe. Neki od poznatih primjera utjecaja Carmina Burana su:

 • Kompozicije rock i heavy metal bendova koji su koristili zvukove i tematiku srednjovjekovne glazbe kao dodatak svom stilu.
 • Adaptacije Carmina Burana za simfonijski orkestar koje su postale popularne na koncertnim pozornicama diljem svijeta.
 • Glazbene numere u filmovima i televizijskim serijama koje koriste fragmente izvornih skladbi Carmina Burana kako bi stvorile emocionalnu i dramatičnu atmosferu.

Utjecaj na stvaranje novih glazbenih djela

Utjecaj na stvaranje novih glazbenih djela

Carmina Burana je izazvala stvaranje novih glazbenih djela koja koriste slične stilske elemente kao i originalna kompozicija. Skladatelji su inspirirani Orffovim djelom i pokušavaju stvoriti glazbu koja će imati sličan emotivni i energični učinak na publiku.

Ostaje činjenica da Carmina Burana i danas ima značajan utjecaj na suvremenu glazbenu scenu. Njena univerzalna privlačnost, snažni melodijski motivi i ritmovi i emocionalna dubina nastavljaju inspirirati glazbenike diljem svijeta.

O Lisinskom koncertnoj dvorani

Lisinski koncertna dvorana, također poznata kao Vatroslav Lisinski, je jedna od najvažnijih koncertnih dvorana u Hrvatskoj. Nalazi se u centru Zagreba i otvorena je 1973. godine.

Dvorana je nazvana po Vatroslavu Lisinskom, poznatom hrvatskom skladatelju, čije je djelo Carmina Burana jedna od najpoznatijih glazbenih kompozicija.

Lisinski koncertna dvorana je domaćin različitim glazbenim događanjima, kao što su koncerti simfonijskih orkestara, operne predstave, kamerni koncerti i mnogi drugi. Dvorana je poznata po svojoj akustici i visokoj razini umjetničkog izvođenja.

Svoju popularnost je stekla i kao domaćin mnogih međunarodnih glazbenih festivala i natjecanja. Lisinski je zaista mjesto koje privlači ljubitelje glazbe iz cijelog svijeta.

Ako se odlučite posjetiti Lisinski koncertnu dvoranu, imajte na umu da se ona nalazi na Trg Stjepana Radića 4, u samom srcu Zagreba. Sigurni smo da ćete uživati u jedinstvenom iskustvu koje pruža ova prekrasna dvorana.

FAQ:

Koja je svrha glazbenog festivala Carmina Burana Lisinski 2023?

Svrha glazbenog festivala Carmina Burana Lisinski 2023 je predstaviti izvedbu poznate kantate Carmina Burana u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Gdje će se održavati koncerti Carmina Burana Lisinski 2023?

Koncerti Carmina Burana Lisinski 2023 će se održavati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Koja je tema kantate Carmina Burana?

Tema kantate Carmina Burana je ljubav, sudbina i prolaznost.

Kako mogu kupiti ulaznice za koncerte Carmina Burana Lisinski 2023?

Ulaznice za koncerte Carmina Burana Lisinski 2023 mogu se kupiti na službenoj web stranici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu ili na prodajnim mjestima kazališta.

Tko će dirigirati koncertima Carmina Burana Lisinski 2023?

Koncertima Carmina Burana Lisinski 2023 će dirigirati maestro Ivo Lipanović.

Koji su datumi koncerata Carmina Burana u Lisinskom 2023. godine?

Koncerti Carmina Burana održat će se u Lisinskom 10. i 11. ožujka 2023. godine.

Kolika je cijena ulaznica za koncerte Carmina Burana u Lisinskom?

Cijena ulaznica za koncerte Carmina Burana u Lisinskom ovisi o kategoriji mjesta. Cijena najjeftinijih ulaznica kreće se oko 100 kuna, dok su ulaznice za najbolja mjesta nešto skuplje, oko 250 kuna.