Kalendar Školske Godine 2023/24 - Pregled i Važni Datumi

Kalendar Školske Godine 2023/24

Kalendar Školske Godine 2023/24

Pregled školske godine 2023/24 pruža važne datume i informacije za učenike, nastavnike i roditelje. Sa svakom novom školskom godinom dolazi novo iskustvo, nova znanja i nova putovanja. Ovaj kalendar će vam pomoći da se bolje organizujete i isplanirate svoje obaveze tokom akademske godine.

Početak školske godine je uvek uzbudljiv trenutak. U školskoj godini 2023/24, prvi dan nastave je zakazan za 5. septembar. Učenici će se vratiti u učionice, ponovo se sresti sa svojim prijateljima i upoznati nove nastavnike. Ovo je idealno vreme da se postave ciljevi za godinu i da se stvori pozitivna atmosfera za učenje.

Kao što se školske godine razvijaju, tako i broj važnih datuma raste. Ovaj kalendar vas upućuje na nekoliko ključnih momenata. Na primer, raspust za zimski odmor počinje 23. decembra i traje do 6. januara. Ovo je prilika da se opustite, provedete vreme sa porodicom i pripremite se za drugo polugodište. Takođe, prolećni raspust je zakazan za 14. april do 23. aprila, pružajući vam još jednu priliku da se odmorite i napunite energijom za poslednji deo školske godine.

Nažalost, svaka školska godina mora i da se završi. Poslednji dan nastave za školsku godinu 2023/24 je 21. jun. Ovo je vreme za proslave, dodelu nagrada i osvrte na sve uspehe i izazove koje ste prebrodili tokom godine. Kao što se jedna vrata zatvaraju, druga se otvaraju, pružajući vam nove mogućnosti i avanture u sledećoj školskoj godini.

Ukratko, kalendar školske godine 2023/24 pruža vam sve informacije o važnim datumima koje treba da imate na umu. Bilo da ste učenik, nastavnik ili roditelj, organizovanje vremena je ključno za uspeh. Iskoristite ovaj kalendar kako biste se bolje organizovali i postigli svoje ciljeve. Srećno u školskoj godini 2023/24!

Kalendar Školske Godine 2023/24

Početak školske godine

Školska godina 2023/24 započinje 4. rujna 2023., ponedjeljak. Svi učenici i nastavnici trebaju biti prisutni na prvi dan škole.

Odmor

Prvi kraći odmor učenika bit će u razdoblju od 30. listopada do 3. studenog 2023. Prvi veći odmor, zimski odmor, trajat će od 25. prosinca 2023. do 6. siječnja 2024.

Proljetni odmor

Proljetni odmor za učenike bit će od 10. do 14. travnja 2024. Tijekom ovog odmora, učenici će imati priliku odmoriti se i napuniti baterije prije posljednjeg razdoblja školske godine.

Završetak školske godine

Školska godina 2023/24 završava 15. lipnja 2024., petak. Posljednji dan škole bit će prilika za svečano oproštajno okupljanje učenika i izvanredni rezultati ispita bit će podijeljeni.

Ovaj kalendar obuhvaća samo ključne datume i važne događaje u školskoj godini 2023/24. Dodatne informacije, poput individualnih rokova za prijave ispita ili događanja, bit će određene i objavljene tijekom školske godine.

Pregled i Važni Datumi

Školska godina 2023/24 pruža brojne važne datume i događaje za učenike, nastavnike i roditelje. Ovdje je pregled nekih od najbitnijih datuma koji se mogu očekivati tijekom te akademske godine.

Početak Školske Godine

  • Prvi dan nastave za učenike je 5. rujna 2023.
  • Početak školske godine označava povratak učenika u učionice i susret sa svojim nastavnicima i kolegama.
You might be interested:  Večera Za 5 Na Selu 2023

Praznici

  • Dan neovisnosti – 8. listopada 2023. – Na ovaj dan se obilježava neovisnost zemlje i državnost.
  • Božićni praznici – od 23. prosinca 2023. do 6. siječnja 2024. – Učenici će uživati u zimskim praznicima i proslavama Božića i Nove godine.
  • Uskršnji praznici – od 19. travnja 2024. do 22. travnja 2024. – Ovi praznici su vrijeme za odmor i obiteljska okupljanja s tradicionalnim uskršnjim običajima.

Termini Završnih Ispita

  • Proljetni ispitni rok – od 20. svibnja 2024. do 14. lipnja 2024. – Učenici će imati priliku završiti svoje školske obveze i ocjenjivanje kroz ispite.
  • Drugi ispitni rok – od 19. lipnja 2024. do 2. srpnja 2024. – Ovaj rok pruža još jednu priliku učenicima da poboljšaju svoje ocjene prije nego zaključe školsku godinu.

Ovi važni datumi su samo neki od mnogih koje se može očekivati u školskoj godini 2023/24. Učitelji, učenici i roditelji trebaju pratiti školski kalendar i biti svjesni svih događaja i aktivnosti koji su planirani kako bi se omogućilo uspješno školsko iskustvo za sve.

Početak Školske Godine

Školska godina 2023/24 počinje 5. rujna 2023. godine. To je službeni datum početka škole za sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. Na taj dan će se učenici vratiti u školske klupe i započeti novu akademsku godinu.

Prvi dan škole često je uzbudljivo vrijeme za učenike, nastavnike i roditelje. Učenici će se ponovno spojiti sa svojim prijateljima i upoznati nove učenike. Nastavnici će pripremiti svoje prve lekcije i postaviti očekivanja za nadolazeću godinu. Roditelji će biti ponosni na svoju djecu dok započinju novu godinu u školi.

Ovo je i vrijeme kada će se možda koristiti posebne protokole ili mjere opreza kako bi se osigurala sigurnost učenika i djelatnika škole, u skladu s bilo kojim aktualnim zdravstvenim situacijama. Važno je da svi sudionici poštuju ove mjere kako bi se osiguralo zdravo i sigurno okruženje za sve.

Prvi dan škole označava početak nove etape u životu učenika. Oni će se suočiti s novim izazovima, učiti nove stvari i razvijati svoje vještine tijekom cijele godine. To je također prilika za postavljanje ciljeva i stvaranje planova za uspješnu akademsku godinu.

Više informacija: Link do faksa
Kontakt: [email protected]

Raspusti i Praznici

Jedna od najiščekivanijih stvari tokom školske godine su svakako raspusti i praznici. Oni pružaju učenicima i nastavnicima priliku za odmor, oporavak i provođenje vremena s porodicom i prijateljima. Evo pregleda raspusta i praznika tokom školske godine 2023/24:

Jesenji raspust: 30. oktobra – 3. novembra 2023.

Božićni raspust: 23. decembra 2023. – 8. januara 2024.

Zimski raspust: 17. februara – 24. februara 2024.

Proljetni raspust: 24. marta – 1. aprila 2024.

Uskršnji raspust: 5. aprila – 9. aprila 2024.

Ljetni raspust: početak jula – kraj avgusta 2024.

Napomena: Datumi raspusta su podložni promjenama, pa se preporučuje da redovno provjeravate školski kalendar kako biste bili u toku sa svim važnim datumima.

Božićni Raspust

Božićni raspust je jedan od najomiljenijih raspusta tokom školske godine. U školskoj godini 2023/24, božićni raspust počinje 22. decembra 2023. godine (petak) i traje do 8. januara 2024. godine (ponedeljak).

Tokom božićnog raspusta, đaci imaju priliku da se odmore od školskih obaveza, provedu vreme sa porodicom i prijateljima, uživaju u prazničnoj atmosferi i napune baterije za drugo polugodište.

Ovaj raspust je važan i zbog Božića, jednog od najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi širom sveta. Božić je vreme radosti, ljubavi i mira, kada se ljudi okupljaju sa svojim najmilijima, razmenjuju poklone i provode vreme zajedno.

Tokom božićnog raspusta, mnogi gradovi i mesta organizuju posebne događaje i manifestacije, kao što su božićni marketi, koncerti, predstave i svetlosne instalacije. Ovo su sjajne prilike za đake da uživaju u prazničnom duhu i stvore dragocene uspomene.

You might be interested:  Jeftina Daleka Putovanja 2023

Donjeck Kup

Jedan od važnih sportskih događaja tokom božićnog raspusta je Donjeck Kup, fudbalski turnir koji se održava u gradu Donjeck od 26. do 30. decembra 2023. godine. Ovo je prilika za mlade fudbalske talente da pokažu svoje veštine i takmiče se sa vršnjacima iz drugih škola i klubova.

Nastava Uobičajenog Teka

Nastava Uobičajenog Teka, koja obuhvata redovne časove i testove, nastavlja se odmah nakon božićnog raspusta. Đaci se vraćaju u školu 9. januara 2024. godine (utorak) i nastavljaju sa učenjem i sticanjem znanja za preostali deo školske godine.

Datum Početka Datum Završetka Dani
22. decembar 2023. (petak) 8. januar 2024. (ponedeljak) 18 dana
9. januar 2024. (utorak)

Uskršnji Raspust

Uskršnji raspust je jedan od najiščekivanijih raspusta u toku školske godine. Tokom Uskršnjeg raspusta učenici imaju priliku da se opuste i provode vreme sa porodicom i prijateljima. Ovaj raspust obično traje oko jedne nedelje i obuhvata dane oko Uskrsa.

Prvi dan Uskršnjeg raspusta je obično petak ili subota pre Uskrsa. Učenici imaju slobodne dane kako bi se pripremili za verske obrede i proslavu Uskrsa. Za mnoge porodice, Uskršnji raspust je prilika da se okupe i provedu vreme zajedno. Ovo je vreme za pravljenje tradicionalnih uskršnjih jela, bojenje jaja i učešće u verskim obredima.

Uskršnji raspust takođe predstavlja i priliku za učenike da se opuste i obnove energiju pre završetka školske godine. Mnogi đaci koriste ovo vreme za putovanja, izlete ili uživanje u raznim aktivnostima na otvorenom. Takođe, ovo je prilika da se uživa u prolećnom vremenu i pobegne od svakodnevnih obaveza.

Tokom Uskršnjeg raspusta, učenici se mogu odmoriti i pripremiti za preostali deo školske godine. Nakon raspoloženja i zajedništva koji prati ovaj raspust, mnogi učenici se vraćaju u školu osveženi i spremni za nove izazove. Uskršnji raspust je stoga važan period u školskoj godini koji obezbeđuje ravnotežu između učenja i odmora.

Važni datumi:

  • Početak Uskršnjeg raspusta: petak/subota, pre Uskrsa
  • Kraj Uskršnjeg raspusta: nedelja, nakon Uskrsa

Za učenike, Uskršnji raspust predstavlja priliku za odmor, slavlje i obnovu energije pre završetka školske godine. Ovo je vreme kada se uživa u porodičnom okruženju, izletima i tradicionalnim uskršnjim običajima. Nakon Uskršnjeg raspusta, učenici se vraćaju u školu osveženi i spremni za preostale izazove.

Važno je napomenuti da su datumi Uskršnjeg raspusta podložni promenama i mogu se razlikovati između različitih škola i regija.

Završetak Školske Godine

Završetak školske godine predstavlja značajan trenutak za sve učenike, nastavnike i roditelje. Ovaj trenutak obilježava završetak nastave i početak ljetnog odmora. Učenici mogu biti ponosni na svoj trud i postignuća tokom školske godine.

Završetak školske godine obično se obilježava posebnim događajima, kao što su završne priredbe, sportski susreti ili izleti. To su trenuci radosti i zajedništva, kada se učenici mogu opustiti i uživati u druženju sa svojim vršnjacima.

Na kraju školske godine, učenicima se često dodjeljuju svjedodžbe i nagrade za njihov rad i postignuća. Ovo je prilika da se učenicima prizna njihov trud i motiviše ih za dalji napredak.

Završetak školske godine također označava početak ljetnog odmora. Ovo je vrijeme kada učenici mogu odmoriti se od školskih obaveza i opustiti se. Također je prilika za roditelje da provode vrijeme sa svojom djecom i uživaju u ljetnim aktivnostima.

Na kraju, završetak školske godine predstavlja i novi početak. Učenici će se vratiti u školu nakon ljetnog odmora i započeti novu školsku godinu sa novim izazovima i mogućnostima. Zato je važno da se učenici odmore tokom ljeta kako bi bili spremni za nove obaveze.

Predavanja i Ispiti

Da biste pratili kalendar školske godine 2023/24, važno je da budete informirani o predavanjima i ispitima. Ovdje su neki ključni datumi koje trebate zapamtiti:

Datum Aktivnost
10. rujna 2023. Početak prvog semestra
15. prosinca 2023. – 15. siječnja 2024. Zimski odmor
1. veljače 2024. Početak drugog semestra
15. – 30. svibnja 2024. Ljetni odmor
1. lipnja 2024. Početak ispitnog razdoblja
30. lipnja 2024. Završetak školske godine
You might be interested:  Speedway Donji Kraljevec 2023

Ovi datumi su samo neki od ključnih događaja u školskoj godini. Nemojte zaboraviti pratiti ostale obavijesti i datume koje će vam pružiti vaša škola kako biste bili sigurni da ste na pravom putu prema postizanju svojih akademskih ciljeva.

Unutarnji Ispiti

Unutarnji ispiti su važan dio školske godine i namijenjeni su ocjenjivanju znanja učenika. Njihov raspored i materijali za pripremu bit će objavljeni na školskom internetskom portalu.

Termine ispita

Ispiti će se održavati tijekom cijele školske godine prema rasporedu koji će biti objavljen unaprijed. Učenici će biti obaviješteni o datumu i vremenu ispita najmanje tjedan dana unaprijed.

Oblik ispita

Unutarnji ispiti mogu biti pisani ili usmeni, ovisno o predmetu i odluci nastavnika. Učenici će biti obaviješteni o obliku ispita prije samog ispita. Pisani ispiti mogu uključivati pitanja koja zahtijevaju kratke odgovore, eseje ili rješavanje problema. Na usmenim ispitima učenici će biti ocijenjeni na temelju njihovih odgovora i sposobnosti komunikacije.

Unutarnji ispiti su prilika za učenike da pokažu svoje znanje i razumijevanje gradiva. Važno je uložiti vrijeme i trud u pripremu za ispite kako bi se postigla što bolja ocjena. Nastavnici će pružiti smjernice i materijale za pripremu kako bi učenici bili što bolje pripremljeni.

Državna Matura

Državna Matura

Državna Matura je standardizirani ispitt koji se polaže na kraju srednje škole u Hrvatskoj. Ovaj ispit je obavezan za sve učenike završnih razreda srednje škole i sastoji se od tri dijela: pisane provjere, usmenog ispita i eseja.

Pisana provjera

Pisana provjera se sastoji od ispita iz tri predmeta koje svaki učenik odabire prema svojem interesu. Predmeti koje učenik može odabrati su matematika, hrvatski jezik, strani jezik, povijest, geografija, biologija, kemija, fizika i psihologija. Svaki ispit traje tri sata, a učenici mogu izabrati hoće li polagati srednji ili napredni nivo ispita.

Usmeni ispit i esej

Nakon pisanog dijela provjere, učenici polažu usmeni ispit iz dva predmeta. Predmeti su odabrani prema interesu učenika i cilj je provjeriti dublje razumijevanje gradiva. Osim toga, učenici moraju napisati esej na temu koja se odnosi na njihovu izabranu struku. Ocjene dobivene na sva tri dijela provjere se zbrajaju kako bi se dobila konačna ocjena državne mature.

Državna Matura ima za cilj objektivno provjeriti znanje učenika i osigurati da svi učenici imaju jednake šanse za daljnje obrazovanje. Ovo je važan ispit koji otvara vrata za upis na fakultet i pridonosi kvaliteti obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

FAQ:

Koje su važne datume u kalendaru školske godine 2023/24?

Važne datume u kalendaru školske godine 2023/24 su: početak školske godine, jesenski praznici, zimski praznici, proljetni praznici, ljetni praznici, završetak školske godine.

Kada počinje školska godina 2023/24?

Školska godina 2023/24 počinje 4. rujna 2023. godine.

Kada su jesenski praznici u školskoj godini 2023/24?

Jesenski praznici u školskoj godini 2023/24 trajat će od 31. listopada do 3. studenog 2023. godine.

Koliko traju zimski praznici u školskoj godini 2023/24?

Zimski praznici u školskoj godini 2023/24 trajat će dva tjedna, od 29. prosinca 2023. do 10. siječnja 2024. godine.

Kada završava školska godina 2023/24?

Školska godina 2023/24 završava 19. lipnja 2024. godine.

Koji su važni datumi u kalendaru školske godine 2023/24?

Neke od važnih datuma u kalendaru školske godine 2023/24 su: početak nastave – 4. rujna 2023., praznici – Božićni praznici od 23. prosinca 2023. do 6. siječnja 2024., zimski odmor od 17. do 28. veljače 2024., proljetni odmor od 14. do 21. travnja 2024., završetak nastave – 21. lipnja 2024.