Katolički kalendar za 2023. Kalendar svetaca i blagdana

Katolički Kalendar Za 2023

Katolički Kalendar Za 2023

Godina 2023. donosi nam katolički kalendar ispunjen brojnim svetkovinama i blagdanima. U ovom kalendaru ćemo pronaći važne datume koji su posebno značajni za katoličku crkvu i vjernike diljem svijeta.

Kalendar se temelji na liturgijskom kalendaru katoličke crkve i pruža nam pregled svetaca i njihovih blagdana tijekom cijele godine. Svaki dan ima svoj poseban blagdan ili spomen na sveca, a taj dan se slavi i priznaje kao važan događaj u katoličkoj tradiciji.

Ovaj kalendar može poslužiti vjernicima kao podsjetnik na važna događanja i blagdane, ali i kao izvor inspiracije i razmišljanja o svetim osobama i njihovom doprinosu katoličkoj crkvi. Svetci nas podsjećaju na važnost vjere, ljubavi i milosrđa u našem životu i poučavaju nas kako živjeti po riječi Božjoj.

Uz pomoć ovog kalendara, vjernici će moći pratiti raspored liturgijskih svetkovina, pridružiti se u molitvi i slavlju i tako produbiti svoju vjeru. Svetci nam svjetlo i nadu, a blagdani nam pružaju priliku za unutarnje obnavljanje i duhovno napredovanje. Kalendar svetaca i blagdana za 2023. godinu bit će izvor inspiracije i duhovne hrane za sve nas.

Katolički kalendar za 2023.

Katolički kalendar za 2023. godinu pruža popis svetaca i blagdana koji se slave u Katoličkoj crkvi tijekom 2023. godine. Ovaj kalendar je koristan alat za katolike i omogućuje im da prate datume svetih osoba i važnih spomena.

Kalendar sadrži popis svetaca za svaki dan u godini. Svaki svetac je posebno označen s imenom i datumom njihova obilježavanja. Također je uključen i popis važnih blagdana kao što su Uskrs, Božić i drugi verski praznici.

Svetci

Sveti ljudi su važan dio katoličke vjere i često su uzori vjernicima. Kalendar će vam dati informacije o životu svetaca, kao i razlogu zašto ih Katolička crkva slavi. Moći ćete vidjeti kojeg sveca trebate obilježiti tijekom dana i naučiti malo više o njihovoj vjeri i predanosti Bogu.

Blagdani

Kao u svakom kalendaru, katolički kalendar za 2023. godinu uključuje i važne blagdane. To su posebni dani koji se slave u spomen na Isusovu muku, rođenje ili druge važne događaje u kršćanskoj povijesti. Blagdani nose snažnu duhovnu poruku i obično uključuju molitvu, mise i posebne obrede.

Katolički kalendar za 2023. godinu je koristan resurs za sve katolike koji žele biti u toku s vjerskim događajima i obavezama. Kalendar vam omogućuje planiranje vjerskih aktivnosti, sudjelovanje u svetim misama i obilježavanje blagdana na pravi način.

You might be interested:  Let 3 Eurosong 2023

Zato, ako ste katolik, ne zaboravite nabaviti katolički kalendar za 2023. godinu kako biste bili sigurni da ste uvijek spremni za slavljenje svetaca i važnih blagdana tijekom godine.

Katolički kalendar: Svetci za 2023.

Evo popisa nekih od svetaca koji se slave u katoličkom kalendaru za 2023. godinu:

1. veljače – Sv. Brigita Švedska

Sv. Brigita Švedska, također poznata kao Sv. Brigita Švedska, bila je švedska kraljica i redovnica. Provela je veći dio svog života u kontemplaciji i molitvi. Slavimo ju kao sveticu koja je posvetila svoj život Bogu i pomagala drugima u njihovom duhovnom rastu.

5. srpnja – Sv. Ivan Fisher i Sv. Thomas More

Sv. Ivan Fisher i Sv. Thomas More bili su engleski svećenici i politički dužnosnici za vrijeme vladavine kralja Henrika VIII. Obojica su bili protiv kraljeve odluke da se Engleska odvoji od Katoličke crkve. Zbog svojih uvjerenja, obojica su bili optuženi za izdaju i pogubljeni. Slavimo ih kao mučenike vjere koji su branili svoju savjest i svoju vjeru.

4. listopada – Sv. Franjo Asiški

Sv. Franjo Asiški bio je talijanski svećenik i osnivač franjevačkog reda. Poznat je po svom jednostavnom načinu života, ljubavi prema prirodi i siromašnima, te molitvi Stvoritelju. Slavimo ga kao sveticu koja nas podsjeća na važnost poniznosti i brige za druge.

To su samo neki od svetaca koje ćemo slaviti u katoličkom kalendaru za 2023. godinu. Svaki svetac ima svoju priču i svoje svjedočanstvo vjere koje može nadahnuti i ohrabriti nas u našem duhovnom putovanju.

Katolički kalendar: Blagdani za 2023.

Ovaj katolički kalendar za 2023. godinu sadrži popis svetaca i blagdana koji se slave u Katoličkoj crkvi tijekom te godine.

Evo popisa važnih blagdana u katoličkom kalendaru za 2023:

 • 1. siječnja – Nova godina
 • 6. siječnja – Bogojavljenje
 • 25. ožujka – Blagovijest
 • 16. travnja – Uskrs
 • 17. travnja – Uskrsni ponedjeljak
 • 25. svibnja – Uzašašće Gospodinovo
 • 4. lipnja – Duhovi
 • 15. kolovoza – Velika Gospa
 • 1. studenog – Sv. svi sveti
 • 25. prosinca – Božić
 • 26. prosinca – Sveti Stjepan

Ovo su samo neki od najznačajnijih blagdana u katoličkom kalendaru za 2023. godinu. Osim ovih, postoje i drugi sveci i manje poznati blagdani koji se slave prema lokalnim tradicijama.

Katolički kalendar je važan alat za vjernike koji žele pratiti crkvene blagdane i svetkovine tijekom godine. Kroz ove blagdane katolici slave i sjećaju se važnih trenutaka iz Isusovog života i života svetaca.

Kalendar svetaca za 2023. godinu

Katolički kalendar za 2023. godinu sadrži popis svetaca i blagdana koje se slave tijekom te godine. Ovaj kalendar je važan za katolike jer pruža smjernice o datumima kada treba slaviti svece i blagdane u skladu s katoličkom tradicijom.

You might be interested:  Rijeka Nova Godina 2023

Siječanj

Datum Svetac
1. siječnja Sv. Marija Bogorodica
6. siječnja Sveta Tri Kralja

Veljača

Datum Svetac
14. veljače Sv. Valentin

I tako dalje, kroz svaki mjesec u 2023. godini, katolički kalendar pruža informacije o svetcima koji se slave na određeni dan. To je koristan resurs za katolike koji žele pratiti i slaviti svoju vjeru u skladu s liturgijskim kalendarom.

Kalendar blagdana za 2023. godinu

U katoličkom kalendaru za 2023. godinu postoji nekoliko važnih blagdana koji se obilježavaju širom svijeta. Evo nekih od njih:

Uskrs – 9. travnja 2023.

Uskrs je najvažniji blagdan u katoličkoj vjeri. Slavi se Isusovo uskrsnuće iz mrtvih i označava pobjedu života nad smrću.

Božić – 25. prosinca 2023.

Božić se slavi kao rođenje Isusa Krista. To je vrijeme radosti, ljubavi i mira, kada se obitelji okupljaju i razmjenjuju poklone.

Osim Uskrsa i Božića, postoji još mnogo drugih manjih blagdana koji se slave tijekom 2023. godine. Ti blagdani uključuju:

 • Tijelovo – 15. lipnja 2023.
 • Veliki petak – 31. ožujka 2023.
 • Duhovi – 4. lipnja 2023.
 • Tri kralja – 6. siječnja 2023.
 • Veliki srijeda – 12. travnja 2023.

Ovi blagdani imaju veliku važnost u katoličkoj vjeri i obilježavaju značajne trenutke u Isusovom životu.

Svetci u katoličkom kalendaru za 2023. godinu

Siječanj

1. siječnja: Sveta Marija Bogorodica

2. siječnja: Sveta Bazilisa

21. siječnja: Sveta Rosalija

Veljača

3. veljače: Sveta Blaž

5. veljače: Sveta Agata

14. veljače: Sveta Valentina

Ožujak

1. ožujka: Sveta Albina

9. ožujka: Sveta Frančeska Rimska

19. ožujka: Sveta Jozefina Bakhita

Travanj

3. travnja: Sveta Celestina

11. travnja: Sveti Stanislav

23. travnja: Sveti Juraj

Svibanj

1. svibnja: Sveti Josip Radnik

21. svibnja: Sveta Monika

31. svibnja: Sveta Petronila

Lipanj

13. lipnja: Sveti Antun Padovanski

24. lipnja: Sveti Ivan Krstitelj

Srpanj

8. srpnja: Sveti Ivan Fisher

22. srpnja: Sveta Marija Magdalena

29. srpnja: Sveta Marta

Kolovoz

5. kolovoza: Sveta Marija Rivier

14. kolovoza: Sveti Maksimilijan Kolbe

27. kolovoza: Sveta Monika

Rujan

10. rujna: Sveti Nikola Tolentinski

19. rujna: Sveta Ivana Križ

29. rujna: Sveti Mihovil

Listopad

2. listopada: Sveti Anđeli Čuvari

18. listopada: Sveti Luka

28. listopada: Sveti Šimun i Juda

Studeni

Studeni

1. studenog: Svi sveti

11. studenog: Sveta Monika

22. studenog: Sveti Cecilije

Prosinac

8. prosinca: Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije

13. prosinca: Sveti Lucija

26. prosinca: Sveti Stjepan

Blagdani u katoličkom kalendaru za 2023. godinu

Blagdani su važan dio katoličke vjere i tradicije. U katoličkom kalendaru za 2023. godinu postoje mnogi blagdani koji se slave diljem svijeta.

Jedan od najvažnijih blagdana je Uskrs koji se obilježava u nedjelju, 16. travnja 2023. godine. Uskrs je proslava Isusovog uskrsnuća od mrtvih i simbolizira novi početak i pobjedu nad smrću.

Pored Uskrsa, tu su i drugi važni blagdani kao što su Božić koji se slavi 25. prosinca 2023. godine, koji je proslava Isusovog rođenja, i Velika Gospa koja se slavi 15. kolovoza 2023. godine u spomen na Marijino uznesenje na nebo.

Blagdan Tijelova se obilježava 15. lipnja 2023. godine. To je blagdan u kojem se slavi prisutnost Isusa u Euharistiji. Tijelovo je posebno svečano proslavlja u mnogim katoličkim zajednicama širom svijeta.

You might be interested:  Plaća za siječanj 2023

Osim spomenutih blagdana, katolički kalendar za 2023. godinu obuhvaća i druge važne blagdane poput Pepelnice, koja označava početak korizme, i Duhova, koji se slavi pedeseti dan nakon Uskrsa.

Blagdani su važan dio vjerskog života katoličke zajednice i pružaju priliku za molitvu, refleksiju i slavlje vjere. Svaki blagdan ima svoje posebno značenje i tradiciju koju katolici diljem svijeta s radošću proslavljaju.

Plan katoličkog kalendara za 2023. godinu

Katolički kalendar za 2023. godinu obuhvaća mnoge važne svetce i blagdane koji su važni za katoličku vjersku zajednicu. Ovdje je plan za navedeno razdoblje:

Svetci i blagdani za siječanj

 • 1. siječnja – Novogodišnji dan, Sveta Marija Bogorodica
 • 6. siječnja – Bogojavljenje, Sveta tri kralja

Svetci i blagdani za veljaču

 • 2. veljače – Blagdan Svijećnice
 • 14. veljače – Pepelnica
 • 17. veljače – Sveta Katarina

Svetci i blagdani za ožujak

 • 17. ožujka – Sveti Patrik
 • 19. ožujka – Sveti Josip

Svetci i blagdani za travanj

 • 2. travnja – Uskrsna nedjelja
 • 25. travnja – Sveta Marka

Svetci i blagdani za svibanj

 • 13. svibnja – Gospe Fatimske
 • 31. svibnja – Sveti Petar i Pavao

Svetci i blagdani za lipanj

 • 8. lipnja – Presvetog Srca Isusova
 • 24. lipnja – Sveti Ivan Krstitelj

Svetci i blagdani za srpanj

 • 3. srpnja – Sveta Terezija Avilska
 • 22. srpnja – Marija Magdalena
 • 25. srpnja – Sveti Jakov

Svetci i blagdani za kolovoz

 • 6. kolovoza – Preobraženje Gospodinovo
 • 15. kolovoza – Velika Gospa
 • 24. kolovoza – Sv. Bartolomej

Svetci i blagdani za rujan

 • 8. rujna – Rođenje Blažene Djevice Marije
 • 14. rujna – Uzvišenje Svetoga Križa

Svetci i blagdani za listopad

 • 1. listopada – Sveta Terezija od Djeteta Isusa
 • 18. listopada – Sveti Luka
 • 28. listopada – Sveti Šimun i Juda

Svetci i blagdani za studeni

 • 1. studenog – Svi sveti
 • 11. studenog – Sv. Martin
 • 30. studenog – Sveta Andrea

Svetci i blagdani za prosinac

 • 8. prosinca – Bezgrešno Srce Marijino
 • 25. prosinca – Božić
 • 26. prosinca – Sveti Stjepan

Ovo je samo nekoliko primjera svetaca i blagdana koji će se slaviti tijekom 2023. godine. Katolički kalendar ima mnogo više datuma i događanja koja su važna za katoličku vjeru. Vjernici mogu pratiti ovaj kalendar kako bi se pripremili za blagdane i svetkovine koje će se slaviti tijekom godine.

FAQ:

Koje svetice i sveci se slave u katoličkom kalendaru za 2023. godinu?

U katoličkom kalendaru za 2023. godinu se slave razni svetice i sveci, među kojima su sveti Valentin, sveta Lucija, sveti Patrik i mnogi drugi.

Koji su najvažniji katolički blagdani u 2023. godini?

Najvažniji katolički blagdani u 2023. godini su Uskrs, Božić, Duhovi, Velika Gospa i Božićni dan.

Koje su karakteristike katoličkog kalendara?

Katolički kalendar je liturgijski kalendar koji prati liturgijsku godinu. U njemu se nalaze datumi svetaca i blagdana, kao i liturgijska razdoblja kao što su Došašće i Korizma.

Koje su svetice i sveci zaštitnici različitih profesija i djelatnosti?

U katoličkom kalendaru se nalaze svetice i sveci koji su zaštitnici različitih profesija i djelatnosti. Na primjer, sveti Ivan Bosco je zaštitnik mladih, sveti Dujam je zaštitnik splitske nadbiskupije, sveta Terezija Avilska je zaštitnica španjolskih knjižničara i tako dalje.