Lektire Za Maturu 2023: Popis Najboljih Knjiga za Pripremu

Lektire Za Maturu 2023

Lektire Za Maturu 2023

Polaganje mature je važan događaj u životu svakog srednjoškolca. Jedan od najbitnijih dijelova mature je esejski dio ispita na kojem se testira znanje hrvatskog jezika i književnosti. Kako biste se što bolje pripremili za tu sekciju ispita, važno je pročitati neke od najboljih knjiga koje su dio lektire za maturu 2023. godine.

Popis knjiga koje predlažemo obuhvaća različite književne rodove i stilove, od klasičnih djela do modernih romana. Svaka od ovih knjiga donosi zanimljivu priču, duboke teme i karaktere koji će vas zainteresirati i potaknuti na razmišljanje.

“Proces” Franza Kafke je klasični roman koji će vam pružiti duboko razumijevanje ljudske psihe i birokracije. Kroz priču o Josefu K., čovjeku koji se suočava s nelogičnim i apsurdnim pravilima, Kafka nas dovodi do pitanja identiteta i slobode.

“Kiklop” Ranka Marinkovića jedno je od najpoznatijih djela hrvatske književnosti. Ova epopeja o seljačkom životu u Istri 20. stoljeća prikazuje složenost ljudskih karaktere i društvene odnose.

“Germinal” Emila Zole je grandiozna priča o radničkom pokretu u Francuskoj i borbi za socijalnu pravdu. Zola detaljno opisuje teške uvjete rada i nade radnika koji se bore za bolju budućnost.

Ove knjige su samo neki od prijedloga za lektiru koju biste trebali pročitati prije mature 2023. godine. Osim što će vam pomoći u pripremi za esejski dio ispita, ove knjige će vam pružiti dublje razumijevanje književnosti i svijeta oko nas. Uživajte u čitanju!

Lektire Za Maturu 2023:

Na ovom popisu nalaze se najbolje knjige koje vam mogu pomoći u pripremi za maturu 2023. godine. Ove lektire pokrivaju razne teme i žanrove i pružaju vam priliku da produbite svoje znanje i razumijevanje književnosti.

Evo kratkog pregleda nekih od najboljih lektira koje trebate pročitati kako biste se pripremili za ispite:

 1. August Šenoa – Zlatarevo zlato: Klasično djelo hrvatske književnosti koje istražuje sukob između romance i realnosti.
 2. Ivo Andrić – Na Drini ćuprija: Prikazuje različite aspekte života u Bosni i Hercegovini kroz priču o mostu na Drini.
 3. Janko Leskovar – Tuđinac: Drama koja istražuje pitanja identiteta i pripadanja kroz priču o mladom dječaku koji dolazi u nepoznatu sredinu.
 4. Ivan Gundulić – Osman: Ep u kojem se bavi pitanjima heroizma, ljubavi i vjere.
 5. Miroslav Krleža – Gospoda Glembajevi: Drama koja prikazuje raspad jedne bogate obitelji i kritizira moralne vrijednosti društva.

Ove lektire su samo neki od primjera najboljih knjiga koje biste trebali razmotriti za pripremu za maturu 2023. godine. Sviđali vam se teme kao što su romantika, realizam, identitet ili moral, postoje knjige koje će zadovoljiti vaše potrebe.

Pročitajte ove knjige, razumijte njihove teme i analizirajte njihovu umjetničku vrijednost kako biste bili dobro pripremljeni za ispite.

Popis Najboljih Knjiga

Ovdje vam predstavljamo popis najboljih knjiga za pripremu mature 2023. Ove knjige su odabrane s ciljem da vam pomognu u pripremi za ispite te vas adekvatno pripreme za svaku temu. Popis sadrži klasična djela, suvremenu književnost i popularne naslove koji su važni za lektiru.

Klasična Djela

Ako želite bolje razumjeti klasičnu književnost, evo nekoliko preporuka:

 • “Gospoda Glembajevi” – Miroslav Krleža
 • “Prokleta avlija” – Ivo Andrić
 • “Podvodni svijet” – Milan Begović

Suvremena Književnost

Uživajte u suvremenoj književnosti s ovim naslovima:

 • “Ježeva kućica” – Branko Ćopić
 • “Dnevnik Anne Frank” – Anne Frank
 • “Kuća od soli” – Tatjana Gromača

Popularne Lektire

Ako želite biti upoznati s popularnim naslovima koje sve maturante zanimaju, svakako pročitajte:

 • “Podzemlje” – Dušan Kovačević
 • “Na Drini ćuprija” – Ivo Andrić
 • “Povratak Filipa Latinovicza” – Miroslav Krleža

Bilo da želite uživati u klasičnoj književnosti, suvremenim djelima ili popularnim lektirama, ovi naslovi pružit će vam nezaboravno čitanje i pripremu za maturu 2023.

za Pripremu

Uzimanje vremena za pripremu za maturu ključno je za uspješno polaganje ispita. Evo nekoliko savjeta kako se pripremiti:

1. Organizirajte se

Stvorite raspored u kojem ćete odrediti koliko vremena ćete posvetiti svakom predmetu i koliko dana ćete se posvetiti svakom dijelu gradiva. Organiziranje će vam pomoći da ostanete fokusirani i efikasni u svojoj pripremi.

2. Napravite plan učenja

Identificirajte ključne teme i gradivo koje će se pojaviti na ispitu i izradite plan učenja. Razmislite o najboljim načinima učenja za sebe, bilo da je to pisanje bilješki, izrada mind mapa ili ponavljanje putem kvizova.

3. Riješite testove iz prethodnih godina

Jedan od najboljih načina pripreme za maturu je rješavanje testova iz prethodnih godina. To će vam pomoći da se upoznate s vrstom pitanja koja se postavljaju i da se osjećate samouvjereno tijekom ispita.

4. Uključite se u grupno učenje

Uključivanje u grupno učenje može biti korisno jer se možete podučavati i učiti od svojih kolega. Možete razgovarati o različitim temama, postavljati pitanja i razgovarati o razumijevanju gradiva.

5. Održavajte zdrave navike

Zdrave navike, kao što su pravilna prehrana, dovoljno sna i redovita tjelesna aktivnost, ključne su za razmišljanje jasno i fokusirano. Pazite da se brinete o svom tijelu tijekom pripreme za maturu.

Zapamtite, priprema za maturu je dug proces. Bitno je ostati dosljedan u svom učenju i vjerovati u sebe. Slijedite ove savjete i siguran sam da ćete postići uspješne rezultate na maturi.

Za Predmet Matematika

Za pripremu mature iz matematike, preporučene lektire će ti pružiti dodatnu podršku i razumijevanje ključnih matematičkih koncepata. Ove knjige su pažljivo odabrane kako bi pomogle u poboljšanju matematičkih vještina i razvijanju logičkog razmišljanja.

1. “Matematika za maturu” – autori Ivan Literić i Lada Duraković

Ova knjiga je izuzetno korisna za sve koji žele poboljšati svoje znanje iz matematike. Autori su stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u podučavanju srednjoškolaca. Knjiga pokriva sve ključne teme za maturu, uključujući algebru, geometriju, trigonometriju i analizu.

2. “Zbirka zadataka iz matematike za maturu” – autori Ruža Krušlin i Goran Turkalj

Ova zbirka zadataka sadrži veliki broj različitih matematičkih problema i vježbi koje će ti pomoći u pripremi za maturu. Svaki zadatak je detaljno objašnjen, pružajući ti mogućnost da razumijes probleme i usavršiš svoje matematičke vještine.

S ovim preporučenim lektirama, moći ćeš konsolidirati svoje matematičko znanje i ostvariti dobre rezultate na maturi iz matematike. Uz redovito učenje i vježbanje, siguran sam da ćeš biti uspješan u postizanju svojih ciljeva.

Za Predmet Hrvatski Jezik

Priprema za maturu iz Hrvatskog jezika zahtijeva temeljito poznavanje lektire, ali i razumijevanje gramatike i jezičnih struktura. Evo nekih preporučenih knjiga koje će vam pomoći u pripremi za ovaj predmet:

Poezija

1. “Goranovo proljeće” – Ivan Aralica

2. “Pjesme” – Tin Ujević

3. “Kameni svatovi” – Dobriša Cesarić

Drama

1. “Gospoda Glembajevi” – Miroslav Krleža

2. “Kralj Lear” – William Shakespeare

3. “Tko pjeva zlo ne misli” – Ivica Mišković

Proza

1. “Grička vještica” – Marija Jurić Zagorka

2. “Družba Pere Kvržice” – Mato Lovrak

3. “Na Drini Ćuprija” – Ivo Andrić

Ove knjige predstavljaju samo neke od najboljih dostupnih naslova za pripremu iz Hrvatskog jezika. Preporučuje se čitanje i analiza dodatnih djela kako biste što bolje razumjeli i interpretirali lektiru. Također, važno je vježbati pisanje eseja i analitičkih radova kako biste bili spremni za pisanje eseja tijekom mature.

Nadamo se da će vam ove preporuke biti od pomoći u vašoj pripremi za maturu iz Hrvatskog jezika. Sretno!

Za Predmet Povijest

Za Predmet Povijest

Ovdje su neke od preporučenih lektira za pripremu za maturu iz povijesti:

1. “Gorski vijenac” – Ivan Mažuranić

Ovo je klasično djelo hrvatske književnosti koje pripovijeda priču o borbama za slobodu hrvatskog naroda.

2. “Putovanje u vječnost” – Milutin Cihlar Nehajev

Ovaj roman opisuje povijest južnoslavenskih naroda i njihovu borbu za neovisnost.

Čitanje ovih knjiga može vam pomoći da bolje razumijete povijest Hrvatske i njene važne događaje. Također, može vam pomoći u razvijanju razumijevanja povijesnih procesa i analitičkih vještina potrebnih za ispit iz povijesti na maturi.

Za Predmet Biologija

Ovdje je popis nekoliko knjiga koje preporučujemo za pripremu iz biologije za maturu 2023:

Naziv knjige Autor
Biologija za gimnazije Radoslav Komnenić
Biologija za srednju školu Ljerka Magister
Biologija za maturante Sanja Dragić

Biologija za gimnazije

“Biologija za gimnazije” je vrlo popularna knjiga koja pokriva sve osnovne koncepte i teme iz biologije. Ova knjiga je prilagođena za učenike gimnazija i sadrži jasno objašnjene koncepte, ilustracije, primjere i zadatke za vježbu.

Biologija za srednju školu

“Biologija za srednju školu” je sveobuhvatna knjiga koja također pokriva sve bitne teme iz biologije. Ova knjiga je prilagođena učenicima srednjih škola i nudi detaljna objašnjenja, dijagrame i zadatke za provjeru znanja.

Biologija za maturante

“Biologija za maturante” je knjiga koja je specifično dizajnirana za pripremu za maturu iz biologije. Sadrži sve potrebne informacije i primjere iz svih područja biologije koje će vam pomoći u pripremi za ispit.

Za Predmet Fizika

Ovdje je popis nekih od najboljih lektira za pripremu iz fizike za maturu 2023. Nakon redovitog praćenja nastave, ove knjige mogu biti korisne za dodatno proučavanje i bolje razumijevanje gradiva iz fizike.

1. “Fizika za maturu” – Autor: Pero Perić

Knjiga “Fizika za maturu” je odličan izvor temeljnih informacija iz fizike. Pokriva sve ključne teme i koncepte koje trebate znati za pripremu ispita iz fizike. Knjiga je napisana jasnim jezikom s mnogo primjera i vježbi.

2. “Fizika za srednje škole” – Autor: Ana Anić

Ova knjiga pruža cjelovit pregled svih tema iz fizike koje se obrađuju u srednjim školama. Autorica koristi jednostavan i pristupačan jezik kako bi olakšala razumijevanje gradiva. U knjizi se nalaze jasno objašnjeni koncepti, primjeri i zadaci za vježbu.

3. “Fizika u svakodnevnom životu” – Autor: Ivan Ivić

Ova knjiga pruža primjere kako se fizika primjenjuje u svakodnevnom životu. Autor koristi zanimljive primjere iz svakodnevnog okruženja kako bi ilustrirao osnovne zakone i principe fizike. Ova knjiga je odličan izvor za bolje razumijevanje primjene fizike u stvarnom svijetu.

Naziv knjige Autor Opis
Fizika za maturu Pero Perić Knjiga s temeljnim informacijama iz fizike za pripremu ispita iz fizike.
Fizika za srednje škole Ana Anić Knjiga s cjelovitim pregledom svih tema iz fizike koje se obrađuju u srednjim školama.
Fizika u svakodnevnom životu Ivan Ivić Knjiga s primjerima primjene fizike u svakodnevnom životu.

FAQ:

Koje su najbolje knjige za pripremu mature u 2023. godini?

Najbolje knjige za pripremu mature u 2023. godini su “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, “Derviš i smrt” Meše Selimovića, “Prokleta avlija” Iva Andrića, “Na Drini ćuprija” Iva Andrića, i “Dubrovačka trilogija” Iva Vojnovića.

Koje su ključne knjige za pripremu mature na polju književnosti?

Ključne knjige za pripremu mature na polju književnosti su “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, “Derviš i smrt” Meše Selimovića, “Prokleta avlija” Iva Andrića, “Na Drini ćuprija” Iva Andrića, i “Dubrovačka trilogija” Iva Vojnovića.

Koje su knjige izuzetno važne za pripremu maturante?

Izuzetno važne knjige za pripremu maturante su “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, “Derviš i smrt” Meše Selimovića, “Prokleta avlija” Iva Andrića, “Na Drini ćuprija” Iva Andrića, i “Dubrovačka trilogija” Iva Vojnovića.

Koliko knjiga trebam pročitati za pripremu mature?

Za pripremu mature preporučuje se da pročitate pet knjiga: “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, “Derviš i smrt” Meše Selimovića, “Prokleta avlija” Iva Andrića, “Na Drini ćuprija” Iva Andrića, i “Dubrovačka trilogija” Iva Vojnovića.

Koje knjige su obavezne za pripremu maturu?

Obavezne knjige za pripremu mature su “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, “Derviš i smrt” Meše Selimovića, “Prokleta avlija” Iva Andrića, “Na Drini ćuprija” Iva Andrića, i “Dubrovačka trilogija” Iva Vojnovića.

Koje su najbolje knjige za pripremu mature 2023?

Najbolje knjige za pripremu mature 2023 su “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, “Prokleta avlija” Iva Andrića i “Putovanje” Dinka Šimunovića. Ove knjige su izuzetno važne za pripremu mature jer se često pojavljuju u ispitima i pružaju dublje razumijevanje hrvatske književnosti.

Kakva je knjiga “Prokleta avlija” Iva Andrića?

“Prokleta avlija” je roman Ive Andrića koji prati priču o Sudbini, zatočeniku Osmanlijskog carstva koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Knjiga je izuzetno slojevita i tematski bogata, istražuje pitanja slobode, ljubavi, sudbine i moralnih dilema. To je jedna od najvažnijih i najpoznatijih knjiga hrvatske književnosti i važna je za pripremu mature.