Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023 - Portal hrvatskih arhitekata

Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023

Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023

Dobrodošli u najbolji vodič za sjetvu u Hrvatskoj! Mjesečev sjetveni kalendar je jedinstven alat koji vam pomaže da optimalno iskoristite prirodu i kvalitetno planirate sjetvu u vašem vrtu. Ovaj kalendar temelji se na drevnom vjerovanju da mjesečeve mijene imaju utjecaj na rast i razvoj biljaka, te da određeni dani u mjesecu povoljno utječu na njihovu sjetvu.

Kroz ovaj kalendar, moći ćete saznati najbolje dane za sjetvu različitih vrsta povrća, voća, cvijeća i začinskog bilja. Svaki dan je pažljivo označen u skladu s fazama mjeseca i njegovim utjecajem na biljke. Ovisno o vrsti biljaka koje želite posaditi, saznat ćete kojem danu u mjesecu je najbolje provesti sjetvu i kako maksimalno iskoristiti plodnost tla.

Iskoristite ovaj alat kako biste postigli vrhunske rezultate u vašem vrtu. Mjesečev sjetveni kalendar 2023 će vam pomoći da budete precizni u planiranju sjetve, smanjite rizik od neuspjeha i postignete zdrave i obilne prinose. Zaplovite u svijet poljoprivrede u skladu s prirodom i uživajte u plodovima vašeg vrtlarstva!

“Najbolji vrtlar zna kako ukrotiti prirodu i iskoristiti njene cikluse. Mjesečev sjetveni kalendar 2023 će vam pomoći da postanete takav vrtlar!”

Contents

Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023

Mjesečev sjetveni kalendar je tradicionalni kalendar koji se koristi za određivanje najboljeg vremena za sjetvu različitih usjeva. Ovaj kalendar se temelji na fazi Mjeseca i njegovom utjecaju na rast i razvoj biljaka.

Mjesec siječanj

U siječnju preporučljivo je sijati žitarice kao što su pšenica, ječam i zob. Također je povoljno vrijeme za sjetvu luka i češnjaka. Izbjegavajte sjetvu korijenskih usjeva kao što su mrkva i repa.

Mjesec veljača

U veljači možete započeti s sjetvom raznih vrsta povrća kao što su paprika, rajčice, krastavci i salata. Također je povoljno vrijeme za sjetvu voćki kao što su jabuke i kruške.

Mjesec ožujak

Ožujak je idealan mjesec za sjetvu raznih vrsta povrća kao što su grah, grašak, kelj i špinat. Također je povoljno vrijeme za sadnju krumpira i češnjaka.

Mjesec travanj

Travanj je najbolje vrijeme za sjetvu raznih vrsta povrća kao što su kupus, blitva, krastavci i rotkvice. Također je povoljno vrijeme za sadnju povrća kao što su tikvice i krumpiri.

Mjesec svibanj

U svibnju možete započeti s sjetvom raznih vrsta povrća kao što su paprika, rajčice, krastavci i salata. Također je povoljno vrijeme za sadnju povrća kao što su tikvice i krumpiri. Izbjegavajte sjetvu korijenskih usjeva kao što su mrkva i repa.

Mjesec lipanj

Lipanj je idealan mjesec za sjetvu raznih vrsta povrća kao što su grah, grašak, kelj i špinat. Također je povoljno vrijeme za sadnju povrća kao što su brokula i cvjetača.

Mjesec srpanj

U srpnju možete započeti s sjetvom raznih vrsta povrća kao što su krastavci, lubenice i tikvice. Također je povoljno vrijeme za sadnju povrća kao što su krumpiri i luk.

Mjesec kolovoz

Kolovoz je idealan mjesec za sjetvu raznih vrsta povrća kao što su rajčice, paprike i patlidžani. Također je povoljno vrijeme za sadnju voćki kao što su kruške i jabuke.

Mjesec rujan

U rujnu možete započeti s sjetvom raznih vrsta povrća kao što su salata, špinat i rotkvice. Također je povoljno vrijeme za sadnju povrća kao što su brokula i kupus.

Mjesec listopad

Listopad je idealan mjesec za sjetvu raznih vrsta povrća kao što su kelj, grašak i češnjak. Također je povoljno vrijeme za sadnju povrća kao što su tikvice i blitva.

Mjesec studeni

U studenom možete započeti s sjetvom raznih vrsta povrća kao što su cikla, špinat i kelj. Također je povoljno vrijeme za sadnju povrća kao što su salata i rotkvice.

Mjesec prosinac

Prosinac je idealan mjesec za sjetvu raznih vrsta povrća kao što su mrkva, peršin i koraba. Također je povoljno vrijeme za sadnju povrća kao što su luk i češnjak.

You might be interested:  Harry Styles Grammy 2023

Imajte na umu da mjesečev sjetveni kalendar zahtijeva praćenje faza Mjeseca i prilagodbu sjetve prema vašem području. Ovo je samo općeniti vodič, pa slobodno prilagodite svoj plan sjetve prema vlastitim uvjetima i iskustvu.

Najbolji vodič za sjetvu u Hrvatskoj!

Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023

Mjesečev sjetveni kalendar nudi vrlo korisne smjernice za sjetvu u Hrvatskoj. Ukoliko se pridržavate ove tradicionalne metode sjetve prema Mjesečevom kalendaru, možete očekivati bolje rezultate i uspješniju berbu.

Kako koristiti Mjesečev Sjetveni Kalendar

Kako biste iskoristili prednosti Mjesečevog Sjetvenog Kalendara, prvo trebate proučiti njegove smjernice. Kalendar je podijeljen u različite mjesece, a za svaki mjesec možete pronaći odgovarajuće dane za sjetvu različitih biljnih kultura.

Na Mjesečevom Sjetvenom Kalendaru možete pronaći različite simbole i boje koji označavaju povoljne, neutralne i nepovoljne dane za sjetvu. Povoljni dani su označeni zelenom bojom, neutralni su označeni sivom bojom, dok su nepovoljni dani označeni crvenom bojom.

Smjernice za sjetvu u Hrvatskoj

Ovisno o vašoj regiji i klimatskim uvjetima, možda će biti potrebno prilagoditi smjernice sjetve prema Mjesečevom Sjetvenom Kalendaru. Uzmite u obzir vremenske prilike, optimalne temperature i uvjete za određenu biljnu kulturu prije nego što započnete s sjetvom.

Također je važno znati optimalno vrijeme sjetve za svaku kulturu kako biste postigli najbolje rezultate. Neki usjevi zahtijevaju sjetvu u kasnu jesen, dok se drugi bolje siju u proljeće. Proučite vodič za svaku biljnu kulturu koju planirate sijati kako biste se informirali o pravilnom vremenu sjetve.

Preporučene biljne kulture za sjetvu u Hrvatskoj

 • Povrće – rajčica, krastavac, paprika, grah, grašak, mrkva, luk
 • Začinsko bilje – bosiljak, peršin, vlasac, origano
 • Jagode
 • Cvijeće – ljubičica, ruža, suncokret, latica
 • Krumpir

Zaključak

Uz pravilan vodič za sjetvu, poput Mjesečevog Sjetvenog Kalendara, možete povećati šanse za uspješan uzgoj biljnih kultura u Hrvatskoj. Pridržavanje smjernica sjetve, pravilno vrijeme sjetve i korištenje odgovarajućih sorti omogućit će vam da postignete bolje rezultate i ostvarite uspješnu berbu.

Prednosti korištenja mjesečevog sjetvenog kalendara

Prirodno usklađivanje s prirodom

Korištenje mjesečevog sjetvenog kalendara omogućuje usklađivanje s prirodnim ritmovima i ciklusima. Mjesec ima snažan utjecaj na prirodu i biljni svijet. Različite faze Mjeseca imaju različite energetske utjecaje na biljke. Prateći ove ritmove, možete iskoristiti najbolje vrijeme za sadnju i sjetvu, što može rezultirati zdravijim i produktivnijim biljkama.

Poboljšana kvaliteta usjeva

Mjesečev sjetveni kalendar pomaže odabrati optimalne datume za sjetvu, sadnju, presađivanje, pa čak i berbu. Kako se biljke mogu bolje prilagoditi prirodnim ritmovima, one imaju veću vjerojatnost da će se dobro razviti i donijeti kvalitetne plodove. Pravilno korištenje sjetvenog kalendara može rezultirati poboljšanom kvalitetom usjeva s boljim okusom, bojom i teksturama.

Smanjenje upotrebe kemijskih sredstava

Korištenje mjesečevog sjetvenog kalendara može također pomoći smanjiti upotrebu pesticida i drugih kemijskih sredstava. Odabirom optimalnih datuma za sjetvu i sadnju, biljke mogu biti manje podložne štetočinama i bolestima. Također, odabrane datume možete koristiti i za apliciranje prirodnih i ekoloških metoda za zaštitu biljaka, kao što su prirodni insekticidi i organska gnojiva.

Manje radno intenzivno

Mjesečev sjetveni kalendar može vam pomoći da organizirate svoje vrijeme i rad u skladu s optimalnim datumima za sjetvu i sadnju. To može rezultirati manjom potrebom za dodatnim radom i boljim iskorištavanjem raspoloživih resursa. Na primjer, možete planirati sjetvu i sadnju unaprijed kako biste iskoristili prirodne cikluse i optimizirali svoje radne procese.

Tradicijski pristup poljoprivredi

Mjesečev sjetveni kalendar ima dugu tradiciju u poljoprivredi. Ova metoda se koristila stoljećima, a u mnogim ruralnim zajednicama i danas je vrlo cijenjena. Korištenje ovog kalendara može vam pomoći da poboljšate svoje znanje o tradicionalnim praksama i vezi između čovjeka i prirode. Ova povratna veza s prirodom može biti izuzetno vrijedna i može pružiti dublje razumijevanje održive poljoprivrede i ekologije.

Kako se koristi mjesečev sjetveni kalendar

Mjesečev sjetveni kalendar je dragocjen alat za poljoprivrednike jer omogućava usklađivanje sjetve i sadnje s prirodnim ritmovima Mjeseca. Evo nekoliko koraka kako ga iskoristiti na najbolji način:

1. Odabir pravog mjeseca

Pregledajte kalendar kako biste pronašli željeni mjesec. Na kalendaru će biti označeni sretni i nesretni dani za sjetvu i sadnju. Sretni dani su povoljni za radove u vrtu, dok su nesretni dani loši za radove. Važno je odabrati sretne dane za sjetvu i sadnju kako bi vam usjev bolje uspio.

2. Odabir pravog dana u tjednu

Jednom kada ste odabrali željeni mjesec, provjerite kojim danima u tjednu su označeni kao sretni ili nesretni. Sretni dani su obično ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak. Pokušajte izbjeći sjetvu i sadnju na nesretnim danima kako biste povećali šanse za uspješan usjev.

3. Odabir prave vrste biljke

Mjesečev sjetveni kalendar također može pružiti informacije o tome koja je vrsta biljke najbolja za sadnju u određenom mjesecu. Na primjer, neke biljke bolje uspijevaju kada se sade u određeno doba godine ili na određenu fazu Mjeseca. Pažljivo proučite kalendar kako biste pronašli pravu vrstu biljke za svoj vrt.

4. Način sadnje

Nakon što ste odabrali pravi dan i vrstu biljke, slijedite upute o načinu sadnje. Mjesec će biti podijeljen u različite faze – rastući Mjesec, mladi Mjesec, opadajući Mjesec i pun Mjesec. Svaka od ovih faza ima svoje specifičnosti i može utjecati na uspjeh sadnje. Provjerite na koju fazu se odnosi odabrani dan i pravilno postupajte prema uputama.

You might be interested:  Super Par Kandidati 2023

Korištenje mjesečevog sjetvenog kalendara može pomoći u povećanju šansi za uspješnu sjetvu i sadnju u vrtu. Pravilan odabir mjeseca, dana u tjednu, vrste biljke i načina sadnje ključni su za postizanje najboljih rezultata. Uz pravilno korištenje mjesečevog sjetvenog kalendara, vaš vrt može postati plodonosniji nego ikad prije.

Najbolje vrijeme za sjetvu

U Mjesečevom sjetvenom kalendaru za 2023. godinu, možete pronaći najbolje vrijeme za sjetvu različitih usjeva u Hrvatskoj. Ovaj kalendar uzima u obzir mjesečeve mijene i poziciju planeta kako bi vam pomogao u odabiru optimalnog vremena za sadnju vaših biljaka.

Mjesečeve mijene

Mjesečeve mijene imaju snažan utjecaj na rast i razvoj biljaka. Prema Mjesečevom sjetvenom kalendaru za 2023. godinu, najbolje vrijeme za sjetvu je u fazi rasta mjeseca, odnosno od mladog do punog mjeseca. U ovoj fazi, biljke imaju veću sposobnost apsorpcije vode i hranjivih tvari iz tla, što rezultira boljim rastom i većim prinosem.

Optimalne pozicije planeta

Uz mjesečeve mijene, Mjesečev sjetveni kalendar također uzima u obzir poziciju planeta. Na primjer, kada se Mars nalazi u vatrenom znaku (Ovan, Lav, Strijelac), to je povoljno vrijeme za sjetvu povrća koje se obično uzgaja za plod, poput rajčica ili paprika. S druge strane, kada se Mars nalazi u zemljanom znaku (Bik, Djevica, Jarac), to je idealno vrijeme za sjetvu biljaka koje imaju jak korijenski sustav, kao što su krumpiri ili mrkva.

Prednosti pridržavanja Mjesečevog sjetvenog kalendara

Mjesečev sjetveni kalendar je stoljetna tradicija koja se temelji na promatranju prirode i kozmičkih ciklusa. Mnogi vrtlari vjeruju da pridržavanje ovog kalendara može rezultirati zdravijim biljkama, većim prinosima i manjim štetnicima. Bez obzira na to koliko vjerujete u teoriju, kalendar može poslužiti kao koristan vodič za planiranje sadnje vaših usjeva.

Primjer Mjesečevog sjetvenog kalendara za 2023. godinu

Mjesec Datum Vrsta usjeva
Siječanj 8. Krumpir
Veljača 15. Grašak
Ožujak 9. Rajčica
Travanj 20. Kupus
Svibanj 5. Kukuruz
Lipanj 23. Bundeva
Srpanj 14. Patlidžan
Kolovoz 6. Suncokret
Rujan 18. Mrkva
Listopad 9. Paprika
Studeni 16. Špinat
Prosinac 7. Luk

Uzimajući u obzir ova vremena sjetve, možete poboljšati svoje biljke i dobiti najbolje rezultate tijekom godine. Ovaj kalendarski vodič može vam pomoći u planiranju sjetve, ali svakako slijedite i lokalne uvjete i preporuke za vaše područje.

Popularni usjevi i njihovi idealni termini sjetve

Povrće:

 • Mahunarke (grašak, grah) – sjetva u veljači i ožujku
 • Rajčica – sjetva u ožujku i travnju
 • Krastavci – sjetva u svibnju i lipnju
 • Paprika – sjetva u veljači i ožujku
 • Salata – sjetva tijekom cijele godine, ali najbolje u ožujku i rujnu

Voće:

 • Jagode – sjetva u rujnu i listopadu
 • Jabuke – sjetva u travnju i svibnju
 • Kruške – sjetva u travnju i svibnju
 • Breskve – sjetva u ožujku i travnju
 • Trešnje – sjetva u ožujku i travnju

Začinsko bilje:

 • Bosiljak – sjetva u travnju i svibnju
 • Peršin – sjetva u veljači i ožujku
 • Ruzmarin – sjetva u svibnju i lipnju
 • Vlasac – sjetva u ožujku i travnju
 • Menta – sjetva u svibnju i lipnju

Žitarice:

 • Pšenica – sjetva u listopadu i studenom
 • Ječam – sjetva u listopadu i studenom
 • Zob – sjetva u veljači i ožujku
 • Riža – sjetva u travnju i svibnju
 • Kukuruz – sjetva u travnju i svibnju

Ostali usjevi:

 • Suncokret – sjetva u travnju i svibnju
 • Lucerna – sjetva u veljači i ožujku
 • Krmno bilje (kukuruz sijeno) – sjetva u travnju i svibnju

Ovi termini sjetve služe kao smjernice, ali mogu varirati ovisno o klimatskim uvjetima i sorti usjeva. Važno je pratiti mjesečeve mijene i vremenske prilike kako bi se postiglo optimalno vrijeme za sjetvu.

Kako mjesečev sjetveni kalendar utječe na izrast biljaka

Mjesečev sjetveni kalendar je alat koji ljudi koriste već stoljećima kako bi odredili najbolje vrijeme za sjetvu i sadnju biljaka. Vjeruje se da mjesečeve faze i njihov utjecaj na zemlju, vodu i energiju imaju značajan utjecaj na rast i razvoj biljaka.

Kada koristimo mjesečev sjetveni kalendar, biramo specifične dane za sjetvu, sadnju ili presađivanje temeljem mjesečevih promjena. U svakoj fazi mjeseca, energetski utjecaji variraju i mogu se kombinirati s drugim faktorima poput položaja planeta ili godišnjeg doba. Ovi utjecaji vjeruje se da mogu utjecati na metabolizam biljke, snagu korijena i otpornost na bolesti.

Uobičajeno, mjesečev sjetveni kalendar podijeljen je u četiri glavne faze: rastuća mjesec, pun mjesec, opadajuća mjesec i mlađak. Svaka faza ima svoje karakteristike i preporučene aktivnosti vezane uz sjetvu i sadnju biljaka.

Faza Karakteristike Aktivnosti sjetve
Rastući mjesec Snaga rasta i razvoj korijena Priprema tla, sjetva sjemena, sadnja biljaka
Pun mjesec Maksimalna energija u biljkama Podrška rastu i plodnosti biljaka
Opadajući mjesec Tla se usmjeravaju prema korijenima Presađivanje biljaka, obrezivanje, gnojenje
Mlađak Odmaranje i priprema za sljedeći rastući mjesec Održavanje tla, čišćenje vrta, planiranje

Važno je napomenuti da mjesečev sjetveni kalendar nije znanstveno dokazan, već se temelji na tradicionalnom znanju i iskustvu. Ipak, mnogi vrtlari vjeruju u njegovu vrijednost i koriste ga kao smjernicu za uspješnu sjetvu i sadnju biljaka.

Ako želite isprobati mjesečev sjetveni kalendar, preporučuje se praćenje kalendara koji je prilagođen vašem području. Hrvatska, s obzirom na svoju geografsku lokaciju i klimatske uvjete, ima specifične datume za sjetvu i sadnju biljaka.

Sjetva biljaka u skladu s mjesečevim fazama može pridonijeti jačanju biljaka, poboljšanju prinosa i smanjenju rizika od bolesti. Isprobajte i sami i otkrijte je li mjesečev sjetveni kalendar koristan za vaš vrt!

Sjetva u skladu s lunarnim ciklusima

Lunarni ciklusi imaju značajan utjecaj na rast biljaka i njihovu plodnost. Sjetva u skladu s lunarnim ciklusima je tradicionalna metoda koja se koristi već stoljećima kako bi se postigla bolja kvaliteta i veći prinos usjeva.

You might be interested:  Isplata Mirovina U Siječnju 2023 Pbz

Lunarni kalendar je podijeljen u četiri kvartala, a svaki kvartal povezan je s određenim fazama Mjeseca: rastućim Mjesecom, punim Mjesecom, opadajućim Mjesecom i praznim Mjesecom. Svaka faza ima svoje specifične karakteristike koje utječu na rast različitih biljaka.

Rastući Mjesec

Rastući Mjesec

Rastući Mjesec potiče rast nadzemnog dijela biljaka, kao što su lišće i stabljike. Ova faza je idealna za sjetvu i presađivanje povrća koji rastu iznad zemlje, poput rajčica, paprika i krastavaca. Biljke koje se sade za svoje listove ili plodove također imaju koristi od sjetve tijekom rastućeg Mjeseca.

Pun Mjesec

Pun Mjesec označava vrhunac rasta biljaka. U ovoj fazi, sokovi u biljkama su na vrhuncu, što čini idealnim za berbu usjeva koji se jedu u sirovom obliku, poput salate i voća. Pun Mjesec također može potaknuti brži rast korijena, što ga čini idealnim za sadnju trajnica i voćki.

Opadajući Mjesec

Opadajući Mjesec potiče rast korijena i podzemnih dijelova biljaka. Ova faza je najpovoljnija za sjetvu i presađivanje biljaka koje imaju korijenov sustav koji se širi, poput luka, krumpira i mrkve. Također je povoljno vrijeme za berbu i pripremu za zimski period.

Prazan Mjesec

Prazan Mjesec označava vrijeme mirovanja. Ova faza nije pogodna za sjetvu ili presađivanje, već se koristi za odmor tla i planiranje sljedećih aktivnosti. Možete koristiti ovo vrijeme za održavanje vrta i pripreme za sljedeći lunarni ciklus.

Da biste najbolje iskoristili lunarni kalendar, preporučuje se da se informirate o konkretnim praksama i preporukama za svaku biljnu vrstu koju želite sijati. Ova tradicionalna metoda može dodati dodatnu dimenziju u vašem vrtu i pomoći vam postići uspješnu sjetvu i bogatstvo usjeva.

Iskustva i savjeti korisnika mjesečevog sjetvenog kalendara

Povećana produktivnost uz korištenje sjetvenog kalendara

Mnogi korisnici mjesečevog sjetvenog kalendara primijetili su povećanu produktivnost u svojem vrtu uz pridržavanje preporuka kalendara. Sjetva biljaka u skladu s fazama Mjeseca omogućila je optimalne uvjete za rast i razvoj, rezultirajući zdravijim i obilnijim plodovima.

Prikupljanje iskustava za vlastiti vrt

Korisnici su podelili svoja iskustva i savjete o korištenju mjesečevog sjetvenog kalendara kako bi pomogli drugima u optimizaciji sjetve u vlastitom vrtu.

 • Planiranje sjetve: Mnogi korisnici preporučuju detaljno planiranje sjetve prema kalendaru kako bi se osiguralo bolje korištenje raspoloživog prostora i vremena.
 • Prilagodba kalendara: Svaki vrt je jedinstven, pa korisnici savjetuju prilagođavanje kalendara prema uvjetima vlastitog područja i vrstama biljaka koje se uzgajaju. To može uključivati prilagodbu prema lokalnom klimatskom uzorku ili površinskoj strukturi tla.
 • Promatranje biljaka: Aktivno promatranje biljaka i uočavanje njihovih reakcija na različite faze Mjeseca može pomoći korisnicima u stvaranju vlastitih zapažanja i prilagođavanju sjetvenog kalendara prema vlastitom iskustvu.

Učinak mjesečevog sjetvenog kalendara na različite biljke

Mjesečev sjetveni kalendar ima poseban učinak na različite vrste biljaka. Neki korisnici su dijelili svoje iskustvo s različitim vrstama biljaka, uključujući povrće, voće, cvijeće i ljekovito bilje.

Biljka Preporuka kalendara Iskustva korisnika
Rajčica Preporučuje se sijanje u fazi Mjeseca u usponu Rezultati pokazuju jače biljke i obilnije plodove uz sjetvu u preporučenom vremenu
Mrkva Preporučuje se sijanje u fazi Mjeseca u rastuće faze Korisnici primjećuju ravnomjerniji rast i manje deformirane mrkve uz sjetvu u skladu s preporukama kalendara
Lavanda Preporučuje se sijanje u fazi Mjeseca u padajućim fazama Rezultati pokazuju jači rast i produženu cvatnju kada se sadi u preporučeno vrijeme

Zaključak

Mjesečev sjetveni kalendar može biti korisno sredstvo za optimizaciju sjetve biljaka u vrtu. Korisnici dijele svoja iskustva i savjete kako bi pomogli drugima u ispravnoj primjeni kalendara. Prilagodba kalendara prema uvjetima vlastitog vrta i promatranje reakcija biljaka na različite faze Mjeseca mogu poboljšati rezultate uzgoja biljaka.

FAQ:

Kako koristiti Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023?

Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023 služi kao vodič za sjetvu u Hrvatskoj. U kalendaru su naznačeni optimalni datumi za sjetvu različitih biljaka tijekom godine. Da biste ga koristili, prvo trebate odabrati biljku koju želite posijati i pronaći odgovarajući mjesec i dan u kalendaru za tu biljku. Zatim, na dan sjetve, možete koristiti kalendar kao referencu za bolje rezultate u uzgoju biljaka.

Koje biljke su obuhvaćene Mjesečevim Sjetvenim Kalendarom 2023?

Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023 obuhvaća širok raspon biljaka koje se uzgajaju u Hrvatskoj. To uključuje povrće poput rajčica, krumpira, paprike, salate, mrkve i luka, ali i voće poput jabuka, krušaka, breskvi, trešanja i grožđa. Također su obuhvaćene i ljekovite biljke poput kamilice, lavande, matičnjaka i stolisnika, kao i začini poput peršina, bosiljka, ružmarina i timijana. Kalendar pruža detaljne informacije o optimalnim datumima sjetve za svaku od tih biljaka.

Koje su prednosti korištenja Mjesečevog Sjetvenog Kalendara?

Korištenje Mjesečevog Sjetvenog Kalendara može donijeti razne prednosti pri uzgoju biljaka. Vjeruje se da su biljke osjetljive na lunarne faze i da sjetva u određeno vrijeme može poboljšati njihov rast i prinos. Kalendar pruža informacije o optimalnim datumima sjetve za svaku biljku, koje su temeljene na povjerenju u drevna znanja i iskustva. Korištenje kalendara može pomoći u boljem iskorištavanju prirodnih ciklusa i postizanju boljih rezultata u vrtlarstvu.

Gdje mogu dobiti Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023?

Mjesečev Sjetveni Kalendar 2023 može se pronaći u raznim knjižarama i trgovinama vrtlarske opreme diljem Hrvatske. Također se može kupiti online putem različitih web stranica koje se bave prodajom vrtlarske opreme i pripadajućih materijala. Ako želite besplatnu verziju kalendara, možete ga pronaći i preuzeti s određenih web stranica koje dijele informativne materijale o vrtlarstvu i poljoprivredi.