Neradni dani Slovenija 2023: Kalendar neradnih dana i praznika

Neradni dani Slovenija 2023

Neradni Dani Slovenija 2023

Neradni dani i praznici su važni datumi u kalendaru koji se slavi u Sloveniji. Ti dani pružaju priliku ljudima da se odmore od svakodnevnih obaveza i provedu vrijeme s obitelji i prijateljima. Kalendar neradnih dana i praznika za 2023. godinu služi kao vodič za planiranje godišnjeg odmora i aktivnosti, kao i za informiranje o važnim datumima i tradicijama u Sloveniji.

U kalendaru se nalaze službeno priznati praznici kao što su Nova godina, Uskrs, Prvi maj i Božić. Ovi praznici obično se obilježavaju slobodnim danima i posebnim ceremonijama. Osim službenih praznika, također postoje i dani koji se ne smatraju službenim praznicima, ali su često neradni dani, kao što su Veliki petak, Božićni dan, dan žena i dan državnosti. Ovi dani često se koriste za proslavu posebnih događaja i tradicija u Sloveniji.

Neradni dani često su prilika za stanovnike Slovenije da se posvete svojim hobijima, odu na izlete ili provedu vrijeme s obitelji. Tijekom ovih dana, većina trgovina, ureda i institucija bit će zatvorena, dok će restorani, kafići i turističke atrakcije biti otvoreni kako bi pružili usluge posjetiteljima. Važno je unaprijed provjeriti radno vrijeme tijekom neradnih dana kako bi se izbjegle neugodnosti i osiguralo uživanje u slobodnom vremenu.

Službeni kalendar neradnih dana i praznika za 2023. u Sloveniji pomaže ljudima planirati svoje kalendarne obveze i slobodno vrijeme. Ovi dani su iznimno važni za stanovnike Slovenije jer im omogućuju odmor, uživanje u obiteljskim aktivnostima i obilježavanje tradicionalnih događaja. Bez obzira na to hoće li unaprijed planirati putovanje ili samo uživati u slobodnom danu kod kuće, kalendar neradnih dana i praznika nudi pregled svih važnih datuma za 2023. godinu u Sloveniji.

Neradni dani Slovenija 2023

U nastavku je prikazan kalendar neradnih dana i praznika u Sloveniji za 2023. Ovi dani su zakonom propisani i oni su slobodni za sve građane.

1. Januar: Nova godina

8. Februar: Prešernov dan

27. April: Dan upora proti okupatorju

1. Maj: Praznik rada

23. Jun: Dan državnosti

15. Avgust: Marijino vnebovzetje

31. Oktober: Dan reformacije

1. November: Dan spomina na mrtve

25. December: Božić

26. December: Dan samostojnosti in enotnosti

Molimo vas da uzmete u obzir ove datume prilikom planiranja vaših aktivnosti u 2023. godini.

Godišnji kalendar neradnih dana i praznika

Godišnji kalendar neradnih dana i praznika

Ovde je prikazan godišnji kalendar neradnih dana i praznika u Sloveniji za 2023. Uključeni su državni praznici i vikendi koji se obilježavaju kao neradni dani.

You might be interested:  Dar U Naravi 2023

Januar

1. januar – Nova godina

Februar

8. februar – Prešernov dan

April

April

16. april – Uskrs

17. april – Uskršnji ponedjeljak

Maj

1. maj – Praznik rada

Jun

25. jun – Dan državnosti

August

15. avgust – Velika Gospa

Septembar

15. septembar – Dan slovenske neodvisnosti

Oktober

31. oktober – Dan reformacije

November

1. november – Dan svih svetih

December

25. december – Božić

26. december – Drugi dan Božića

Sledeći dani su takođe neradni:

– Subote i nedelje

Napomena: Neradni dani i praznici mogu se promeniti. Molimo vas da proverite tačne datume sa zvaničnim izvorom.

Praznici u Sloveniji

Slovenija ima nekoliko nacionalnih praznika i religijskih blagdana koji se slave tokom godine.

1. januar: Novogodišnji dan. Ovo je prvi dan u godini i obilježava se velikim vatrometom i slavljem širom zemlje.

8. februar: Prešernov dan. Ovaj dan posvećen je nacionalnom pjesniku Francetu Prešernu i slavi se kao Dan kulture i državnosti.

27. april: Dan otpora protiv okupatora. Ovaj praznik obilježava se kao sjećanje na otpor slovenačkog naroda tokom Drugog svjetskog rata protiv okupatora.

1. maj: Praznik rada. Ovaj dan je Međunarodni praznik rada i u Sloveniji se slavi s raznim manifestacijama i proslavama.

25. jun: Dan državnosti. Ovaj praznik obilježava dan kada je Slovenija postala nezavisna država od bivše Jugoslavije 1991. godine.

15. avgust: Velika Gospa. Ovo je katolički blagdan posvećen Mariji, majci Isusa Hrista. Mnogi vjernici odlaze na hodočašća na ovaj dan.

31. oktobar: Dan reformacije. Ovaj praznik slavi reformaciju u Sloveniji i dan je vjerske slobode.

25. decembar: Božić. Ovo je najvažniji kršćanski blagdan koji se slavi diljem Slovenije s liturgijskim službama i proslavama.

Osim ovih nacionalnih praznika, Slovenija također slavi razne religijske blagdane kao što su Uskrs, Uskrsni ponedjeljak, Veliki petak i Tijelovo.

Popis praznika u Sloveniji 2023. godine

U 2023. godini u Sloveniji će se slaviti sljedeći praznici:

 • 1. siječnja – Nova godina
 • 8. veljače – Prešernov dan (slovenski kulturni praznik)
 • 27. travnja – Dan upora proti okupatorju (praznik oslobođenja)
 • 1. svibnja – Praznik rada
 • 2. svibnja – Praznik rada (nadomjestak)
 • 8. lipnja – Dan primirja (praznik sjećanja na žrtve rata)
 • 25. lipnja – Dan državnosti
 • 17. kolovoza – Dan neproklamiranja neovisnosti
 • 15. rujna – Dan vračanja Primorske matičnoj domovini
 • 31. listopada – Dan reformacije
 • 1. studenog – Dan svih svetih
 • 25. prosinca – Božić
 • 26. prosinca – Dan neovisnosti in združitve

Neradni dani u Sloveniji

U Sloveniji postoji nekoliko neradnih dana i praznika koji su važni za građane. Ovi dani su obično vezani za verske i nacionalne praznike.

Jedan od najvažnijih neradnih dana u Sloveniji je Dan rada, koji se svake godine obeležava 1. maja. To je praznik posvećen radnicima i radničkim pravima. Ovaj dan je takođe prilika za proslavu proleća i dolazak toplijeg vremena.

Takođe, Slovenija obeležava i nekoliko verskih praznika kao neradne dane. Među njima su Uskrs i Božić. Uskrs se svake godine menja i pada u proleće. Ovaj praznik se obično obeležava raznim tradicionalnim običajima, kao što su farbanje jaja i organizacija uskršnjih igara. Božić se slavi 25. decembra i predstavlja praznik rođenja Isusa Hrista.

Pored ovih praznika, Slovenija ima i neke nacionalne praznike, kao što su Dan državnosti i Dan suverenosti. Dan državnosti se obeležava 25. juna i slavi se povodom proglašenja nezavisnosti Slovenije. Dan suverenosti se obeležava 26. oktobra i predstavlja dan kada su slovenački parlament doneli odluku o samostalnosti od bivše Jugoslavije.

You might be interested:  Horoskop za travanj 2023

Neradni dani u Sloveniji su prilika za građane da se odmore i provedu vreme sa porodicom i prijateljima. Takođe, ovi dani su prilika da se upoznaju sa slovenačkom kulturom i tradicijom.

Raspored neradnih dana u Sloveniji za 2023. godinu

Ovo je raspored neradnih dana i praznika u Sloveniji za 2023. godinu:

Datum Praznik Vrsta praznika
1. januar Novo leto Nacionalni praznik
2. januar Novo leto Dodatak na nacionalni praznik
8. februar Slovenski kulturni praznik Nacionalni praznik
27. april Veliki petek Religiozni praznik
1. maj Praznik dela Nacionalni praznik
1. november Dan spomina na mrtve Nacionalni praznik
25. december Božič Religiozni praznik
26. december Božič Religiozni praznik

Molimo vas da imate ove datume na umu prilikom planiranja vaših aktivnosti u Sloveniji u 2023. godini.

Prestupne godine i neradni dani

Prestupne godine su one koje imaju jedan dan više od običnih godina. U Sloveniji, prestupne godine se ponavljaju svake četiri godine. Ovo dodatno godišnje doba ima utjecaj na kalendar neradnih dana.

U neradnim danima Slovenije nisu uključeni svi prestupni dani. Samo određeni praznici padaju na prestupne godine. Na primjer, Dan državnosti, koji se obilježava 25. lipnja, slavi se samo u prestupnim godinama. To znači da će u 2023. godini biti neradan dan, ali sljedeći put će biti neradan 2024. godine.

Drugi praznici, kao što su Božić, Uskrs i Prvomajski praznici, nisu uvjetovani prestupnim godinama. Oni uvijek padaju na iste datume i proslavljaju se svake godine.

Pozitivni aspekti prestupnih godina

Prestupne godine donose nekoliko pozitivnih aspekata. Prije svega, dodatni dan u godini pruža dodatno vrijeme za odmor i opuštanje. Također, ove godine omogućuju taj dodatni dan za osobne aktivnosti ili za obiteljske aktivnosti.

Neradni dani i godine

Poznavanje neradnih dana i prestupnih godina je važno za planiranje slobodnih aktivnosti, putovanja ili drugih događanja. Stoga, provjera kalendara neradnih dana Slovenije za određenu godinu je ključno za sve kojima je potrebno organizirati raspored ili planirati događaje unaprijed.

Kako prestupna godina utječe na raspored neradnih dana

Zbog dodatnog dana u prestupnoj godini, raspored neradnih dana se mijenja. Obično se neradni praznici koji padaju na 29. veljače prebacuju na 28. veljače, tako da se taj dan smatra radnim danom.

Na primjer, ako je 29. veljače 2024. godine radni dan, tada će neradni praznik, kao što je Nacionalni praznik, biti prebačen na 28. veljače.

Ova promjena u rasporedu neradnih dana u prestupnoj godini može utjecati na planiranje godišnjeg odmora i drugih aktivnosti koje se temelje na kalendaru praznika.

Mjesec Prestupna godina Neprestupna godina
Siječanj 1. siječnja – Nova godina 1. siječnja – Nova godina
Veljača 14. veljače – Valentinovo 14. veljače – Valentinovo
Veljača 28. veljače – Nacionalni praznik 29. veljače – Neradni dan (prestupna godina)
Ožujak 1. ožujka – Dan neovisnosti 1. ožujka – Dan neovisnosti
Travanj Uskrs Uskrs
Svibanj Praznik rada Praznik rada
Prosinac Božić Božić

Ova tablica prikazuje primjer rasporeda neradnih dana u veljači za prestupnu i neprestupnu godinu. Kao što možete primijetiti, u prestupnoj godini Nacionalni praznik se slavi 28. veljače, dok je u neprestupnoj godini 29. veljače neradni dan.

Ukratko, prestupna godina utječe na raspored neradnih dana prebacivanjem praznika s 29. veljače na 28. veljače. Ova promjena može imati utjecaj na planiranje godišnjeg odmora i ostalih aktivnosti koje ovise o rasporedu praznika.

You might be interested:  Upisi U Srednju Školu 2023/24

Državni praznici

U Sloveniji postoje određeni državni praznici koji se slave tokom godine. Na ove dane, većina radnika u zemlji ima slobodan dan od rada.

 • 1. januar: Nova godina
 • 8. februar: Prešernov dan – Dan kulturnog praznika
 • 27. april: Dan oslobodjenja – Dan pobede
 • 1. maj: Praznik rada
 • 2. maj: Praznik rada
 • 25. jun: Dan državnosti
 • 15. avgust: Dan Mere – Uznesenje Blažene Djevice Marije
 • 31. oktobar: Dan reformacije
 • 1. november: Dan svih svetih
 • 23. novembar: Dan Rudolfa Maistra – Dan suverenosti
 • 25. december: Božić
 • 26. december: Dan nezavisnosti

Državni praznici u Sloveniji za 2023. godinu

U Sloveniji se svake godine obilježava nekoliko državnih praznika. Evo popisa državnih praznika planiranih za 2023. godinu:

1. januar 2023. – Nova godina

Prvi dan u godini u Sloveniji se slavi kao Nova godina. Ovo je nacionalni praznik i mnogi ljudi provode vrijeme s obitelji i prijateljima, čestitajući jedni drugima i uživajući u raznim proslavama.

8. februar 2023. – Prešernov dan

Prešernov dan je blagdan posvećen najvećem slovenskom pjesniku Francetu Prešernu i simbolizira kulturu i umjetnost. Ovaj dan se slavi s različitim kulturnim događanjima, poput izložbi, koncerata i kazališnih predstava.

27. april 2023. – Dan upora proti okupatorju

Ovaj dan se obilježava kao spomen na borbu slovenskog naroda protiv okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. To je vrijeme kad se prisjećamo hrabrosti i otpora ljudi koji su se borili za slobodu i neovisnost Slovenije.

1. maj 2023. – Praznik rada

Praznik rada je međunarodni praznik posvećen dostignućima radnika i radničkim pravima. U Sloveniji se ovaj praznik slavi s raznim radničkim manifestacijama i proslavama.

Na ovim državnim praznicima, mnoge institucije, tvrtke i škole u Sloveniji su zatvorene, a ljudi imaju slobodan dan da proslave ili se odmore.

Za točne informacije o neradnim danima u Sloveniji za 2023. godinu, uvijek je najbolje provjeriti službenu vladinu objavu ili kalendar neradnih dana.

FAQ:

Koji su neradni dani u Sloveniji u 2023. godini?

Neradni dani u Sloveniji u 2023. godini su: Nova godina (1. januar), Prešernov dan (8. februar), Uskrs (17. april i 18. april), Praznik rada (1. maj), Dan mladosti (25. maj), Dan državnosti (25. jun), Dan primirja (1. novembar), Božić (25. decembar) i Dan samostojnosti i enotnosti (26. decembar).

Koje su druge praznike u Sloveniji osim državnih praznika?

Pored državnih praznika, u Sloveniji se obeležava i nekoliko drugih praznika kao što su Prvi maj (1. maj), Dan šole (25. maj), Dan reformacije (31. oktobar) i Dan suverenosti (26. decembar).

Šta je Prešernov dan?

Prešernov dan je praznik posvećen velikom slovenačkom pesniku Franceu Prešernu. Ovaj praznik se obeležava 8. februara svake godine i slavi se kao Dan kulture u Sloveniji.

Da li se neradni dani menjaju svake godine u Sloveniji?

Neradni dani u Sloveniji uglavnom ostaju isti svake godine, ali može doći do promena u vezi sa rasporedom vikenda i produženim vikendima. Takođe, postoji mogućnost da se dodaju ili uklone neki praznici u zavisnosti od zakona i odluka vlade.

Koje su aktivnosti obično sprovode tokom državnih praznika u Sloveniji?

Tokom državnih praznika u Sloveniji, ljudi obično provode vreme sa porodicom i prijateljima, odlaze na izlete, prisustvuju javnim manifestacijama i kulturnim događajima, posećuju crkve i muzeje ili jednostavno odmaraju i uživaju u slobodnom vremenu.