Noc Muzeja 2023 Zagreb: Pregled najvažnijih događanja u muzejima

Noc Muzeja 2023 Zagreb

Noc Muzeja 2023 Zagreb

Noc Muzeja 2023 u Zagrebu obeležavaće se jedne večeri u godini, kada će muzeji otvoriti svoja vrata posetiocima tokom noćnih sati. Ovaj jedinstveni događaj pruža priliku posetiocima da istraže i iskuse bogatu kulturnu i umetničku baštinu grada.

Noc Muzeja je pravi spektakl koji se održava u brojnim institucijama i galerijama širom Zagreba. Posetioci mogu očekivati izložbe, performanse, radionice, predavanja i druge interesantne događaje koji će biti organizovani tokom ove noći. Ovaj događaj je odlična prilika da se uronite u svet umetnosti i nauke i proširite svoje znanje i interesovanje za različite teme.

Noc Muzeja 2023 nudi raznovrsne programe za sve uzraste i interesovanja. Bilo da ste ljubitelj klasične umetnosti, moderne umetnosti, istorije, nauke ili se jednostavno želite zabaviti sa porodicom i prijateljima, Noc Muzeja je događaj koji ne smete propustiti. Ovaj jedinstveni kulturni događaj privlači hiljade posetilaca i svake godine iznova ostavlja snažan utisak na sve koji ga posete.

Budite deo Noc Muzeja 2023 u Zagrebu i uživajte u nezaboravnom iskustvu istraživanja umetnosti i kulturne baštine.

Velika gala izložba u Muzeju suvremene umjetnosti

Velika gala izložba u Muzeju suvremene umjetnosti

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu bit će domaćin velike gale izložbe u sklopu povijesne manifestacije Noc Muzeja 2023. Gala izložba će okupiti neke od najznačajnijih umjetničkih djela iz kolekcije muzeja, kao i posebnih posudbi iz drugih uglednih institucija i privatnih kolekcija.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti širok spektar umjetničkih izričaja, uključujući slikarstvo, skulpturu, fotografiju, instalacije i videoumetnost. Galerije muzeja bit će pretvorene u elegantne i dojmljive prostorije koje će pružiti savršenu pozadinu za izložbu.

Jedan od vrhunaca događanja bit će otvaranje nove izložbene dvorane Muzeja suvremene umjetnosti. Dvorana će biti opremljena najnovijom tehnologijom za prikazivanje umjetničkih djela, pružajući posjetiteljima jedinstveno iskustvo. Također će biti organizirani i posebni programi vođenih tura i predavanja kako bi posjetitelji mogli dodatno istražiti djela koja su izložena.

Ova gala izložba će biti izvrsna prilika da se upozna s bogatim umjetničkim nasljeđem grada Zagreba i izvanrednom zbirkom Muzeja suvremene umjetnosti. Noc Muzeja 2023 će pružiti jedinstvenu priliku da se posjetitelji uključe u kulturnu scenu grada i istraže najnovija umjetnička dostignuća.

Izložba “Povijest Zagreba kroz artefakte” u Arheološkom muzeju

Arheološki muzej u Zagrebu s ponosom predstavlja izložbu “Povijest Zagreba kroz artefakte”. Izložba se održava u razdoblju od 1. lipnja do 30. lipnja 2023. godine.

Na izložbi će biti predstavljeni brojni vrijedni artefakti koji su pronađeni na području grada Zagreba, a koji prikazuju povijest grada kroz različita vremenska razdoblja. Posjetitelji će imati priliku vidjeti predmete koji datiraju još iz rimskog doba, srednjovjekovnih vremena pa sve do suvremene povijesti grada.

Posebno vrijedni i zanimljivi eksponati

Jedan od posebno vrijednih eksponata je brončani relikvijar iz 13. stoljeća koji je pronađen u samom središtu Zagreba. Ovaj relikvijar predstavlja simbol prošlih vremena i svjedočanstvo ondašnjeg života u gradu.

Također, na izložbi će biti prikazana kolekcija predmeta koji su pronađeni tijekom arheoloških istraživanja na Kaptolu i Gradecu. Ovi predmeti pružaju dublji uvid u život Zagrepčana kroz stoljeća, kao i u urbanu povijest grada.

Posjetitelji će također imati priliku vidjeti bogato ukrašene predmete iz doba austro-ugarske Monarhije, kao i predmete koji prikazuju suvremeni život u Zagrebu, poput fotografija i umjetničkih djela.

Povijest Zagreba kroz artefakte

Ova izložba omogućuje posjetiteljima da kroz artefakte i predmete stvore sliku o povijesti Zagreba. Svaki artefakt ima svoju priču i značaj, a zajedno čine mozaik bogate povijesti grada.

Arheološki muzej poziva sve zainteresirane da posjete izložbu i dopuste si da se vrate u povijest Zagreba kroz ove vrijedne artefakte. Izložba pruža jedinstvenu priliku da se upoznaju s prošlošću grada i shvate njegovu evoluciju tijekom stoljeća.

Interaktivna instalacija “Umjetnost zvuka” u Muzeju moderne umjetnosti

U sklopu Noći muzeja 2023. godine, Muzej moderne umjetnosti u Zagrebu predstavlja interaktivnu instalaciju “Umjetnost zvuka”. Ova fascinantna izložba prikazuje spoj umjetnosti i zvuka, pozivajući posjetitelje da imaju jedinstveno iskustvo zvučnog svijeta.

Instalacija se sastoji od više prostorija, svaka posvećena različitom aspektu zvuka. Posjetitelji mogu istraživati različite zvučne efekte, instrumente i eksperimentalne metode stvaranja zvuka. Upravo je interakcija s izloženim eksponatima ključna komponenta ove instalacije.

Interaktivni doživljaj zvuka

Jednom unutar instalacije, posjetitelji se mogu izložiti raznim vrstama zvučnih iskustava. Moći će eksperimentirati s vlastitim stvaranjem zvuka, koristeći instrumente i različite predmete u prostoriji. Također će biti moguće slušati i promatrati performanse profesionalnih izvođača i umjetnika zvuka.

Interaktivni dio instalacije također će omogućiti posjetiteljima da nauče o povijesti umjetnosti zvuka, otkrivajući različite pravce i stilove koji su oblikovali ovu umjetničku formu. Kroz audiovizualne materijale i interaktivne ekrane, posjetitelji će moći saznati više o ključnim umjetnicima i njihovom doprinosu umjetnosti zvuka.

Uloga zvuka u modernoj umjetnosti

Instalacija “Umjetnost zvuka” također će se usredotočiti na važnost zvuka u modernoj umjetnosti. Posjetitelji će moći shvatiti kako je zvuk postao integralni dio različitih umjetničkih izraza, uključujući film, performanse, instalacije i još mnogo toga. Promatrat će kako umjetnici koriste zvuk za stvaranje atmosfere, prijenos emocija i komuniciranje svojih ideja.

Ova instalacija će posjetiteljima pružiti jedinstvenu priliku da dublje razumiju i cijene ulogu zvuka u modernoj umjetnosti. Bit će to neponovljivo i interaktivno iskustvo koje će zadovoljiti sve ljubitelje umjetnosti i zvuka.

Svi posjetitelji Muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu pozvani su da dođu i dožive ovu nevjerojatnu instalaciju koja će sigurno nadmašiti njihova očekivanja.

Izložba “Prirodna baština Hrvatske” u Prirodoslovnom muzeju

U Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu bit će održana izložba “Prirodna baština Hrvatske” kao dio Noc Muzeja 2023. Izložba će predstaviti bogatstvo prirodne baštine koju Hrvatska posjeduje.

Posjetitelji će imati priliku istražiti različite aspekte prirodne baštine, uključujući prirodne rezervate, nacionalne parkove, endemske biljke i životinje, kao i kulturne i povijesne značajke koje su povezane s prirodnim okolišem.

Na izložbi će biti prikazane fotografije, artefakti i interaktivne postavke koje će prenijeti bogatstvo prirodne baštine Hrvatske na posjetitelje. Ova izložba će omogućiti posjetiteljima da otkriju nevjerojatnu raznolikost krajobraza, biološku raznolikost i kulturno-prostornu povezanost koja čini prirodnu baštinu Hrvatske tako posebnom.

Posjetitelji će također imati priliku saznati više o očuvanju i zaštiti prirodne baštine, kao i o naporima koji se poduzimaju da se očuva taj dragocjeni resurs za buduće generacije.

Ne propustite posjetiti izložbu “Prirodna baština Hrvatske” u Prirodoslovnom muzeju tijekom Noc Muzeja 2023 i otkrijte ljepotu i važnost prirodnog bogatstva našeg prekrasnog kraja.

Napomena: S obzirom na trenutnu situaciju s COVID-19, molimo posjetitelje da provjere radno vrijeme i bilo kakva ograničenja ili mjere sigurnosti koje možda vrijede za posjet muzeju.

Radionica “Kako restaurirati sliku” u Hrvatskom muzeju likovnih umjetnosti

U sklopu manifestacije Noc Muzeja 2023, Hrvatski muzej likovnih umjetnosti organizira radionicu pod nazivom “Kako restaurirati sliku”. Radionica će se održati u prostorijama muzeja u subotu, 20. svibnja 2023. godine, s početkom u 10 sati.

Cilj ove radionice je upoznavanje posjetitelja s procesom restauracije slika, kao i s tehnikama i materijalima koji se koriste u tom procesu. Voditelji radionice su iskusni restauratori iz Hrvatskog muzeja likovnih umjetnosti.

Na radionici će se posjetiteljima prikazati i objasniti različite restauratorske tehnike, kao što su čišćenje, popravak oštećenja i zaštita slika. Također će biti prikazani primjeri restauriranih umjetnina iz muzejske zbirke, kako bi se posjetiteljima približio proces obnove umjetničkih djela.

Radionica je namijenjena svim zainteresiranim posjetiteljima, bez obzira na njihovo predznanje ili iskustvo u restauraciji slika. Sudjelovanje na radionici je besplatno, no broj mjesta je ograničen. Preporučuje se da se posjetitelji unaprijed prijave kako bi osigurali svoje mjesto.

Za dodatne informacije o radionici “Kako restaurirati sliku” i prijavi za sudjelovanje, posjetitelji se mogu obratiti Hrvatskom muzeju likovnih umjetnosti putem telefona ili e-pošte.

Pridružite nam se na ovoj zanimljivoj radionici i saznajte više o restauraciji slika!

Napomena: Radionica će se održati na hrvatskom jeziku.

Filmske projekcije klasika hrvatskog filma u Muzeju prekinutih veza

U sklopu manifestacije Noc Muzeja 2023 Zagreb, Muzej prekinutih veza organizuje poseban program posvećen klasikama hrvatskog filma. Posetioci će imati priliku da uživaju u projekcijama nekoliko ikoničnih ostvarenja domaće kinematografije.

Program će se održavati u prostorijama Muzeja prekinutih veza tokom cele noći. Projekcije će biti organizovane u više termina, kako bi se omogućilo što većem broju posetilaca da učestvuje. Gledanjem ovih filmova, posetioci će imati jedinstvenu priliku da se vrate u prošlost i otkriju remek-dela hrvatske filmske umetnosti.

Na repertoaru su filmovi različitih žanrova, od drama do komedija, koji su obeležili različite periode hrvatske kinematografije. Posetioci će imati priliku da gledaju klasike poput “Tko pjeva zlo ne misli”, “Glembajevi”, “Maratonci trče počasni krug” i mnoge druge.

Projekcije će biti praćene kratkim uvodima i diskusijama o značaju i uticaju ovih filmova na hrvatsku filmsku industriju. Takođe, biće obezbeđeni titlovi za one posetioce koji ne govore hrvatski jezik, kako bi im se omogućilo da u potpunosti uživaju u filmovima.

Ulaz na projekcije je besplatan za sve posetioce koji su prisutni tokom Noc Muzeja 2023. Mole se zainteresovani da se unapred prijave kako bi obezbedili svoje mesto, s obzirom na ograničen broj mesta u prostoru Muzeja prekinutih veza.

  • Vreme: Tokom cele noći
  • Mesto: Muzej prekinutih veza, Zagreb
  • Ulaz: Besplatan

Pridružite nam se na ovim posebnim projekcijama i doživite magiju klasika hrvatskog filma u Muzeju prekinutih veza tokom Noc Muzeja 2023 Zagreb!

Specijalna prezentacija edukativnih projekata za djecu u Muzeju iluzija

U okviru Noc Muzeja 2023 zagrebački Muzej iluzija imat će specijalnu prezentaciju edukativnih projekata namijenjenih djeci. Ova posebna izložba će pružiti djeci priliku da istraže svijet iluzija na interaktivan i zabavan način.

Posjetitelji će moći sudjelovati u raznim aktivnostima koje će im omogućiti da bolje razumiju kako naš mozak obrađuje informacije i kako se otkrivaju različite vrste optičkih iluzija. Djeca će imati priliku testirati svoje osjetilne i percepcijske vještine kroz igre i eksperimente.

  • Djeca će moći sudjelovati u radionicama na kojima će naučiti kako stvarati vlastite optičke iluzije koristeći jednostavne predmete poput papira i olovke.
  • Također će imati priliku vidjeti izložbu koja prikazuje različite vrste iluzija, uključujući i one koje koriste različite oblike, boje i perspektivu.
  • Na raspolaganju će im biti i interaktivna igraonica koja će im omogućiti da isprobaju razne optičke igre i zagonetke.

Ova specijalna prezentacija edukativnih projekata za djecu u Muzeju iluzija je sjajna prilika za djecu da se upuste u svijet iluzija i nauče kako naš mozak može biti prevaren. Posjetitelji će sigurno naučiti puno i imati nevjerojatno zabavno iskustvo!

Noćni koncert Simfonijskog orkestra u Muzeju za umjetnost i obrt

Noćni koncert Simfonijskog orkestra u Muzeju za umjetnost i obrt

Jedno od najiščekivanijih događanja na Noći muzeja 2023. u Zagrebu je noćni koncert Simfonijskog orkestra u Muzeju za umjetnost i obrt. Ovaj spektakularni koncert će se održati u glavnom atriju muzeja, pretvarajući ga u pravu koncertnu dvoranu.

Pregled događanja

Vrijeme Program
20:00 Početak koncerta uz himnu Noći muzeja
20:15 Izvedba klasičnih simfonija
21:30 Pauza za osvježenje
22:00 Nastavak koncerta s modernim izvedbama
23:30 Završetak koncerta

Uživajte u glazbi

Noćni koncert Simfonijskog orkestra u Muzeju za umjetnost i obrt pruža jedinstvenu priliku da uživate u vrhunskim izvedbama klasične i modernog repertoara. Doživite nevjerojatno iskustvo slušajući najtalentiranije glazbenike kako izvode prekrasne simfonije. Ovo će biti nezaboravna noć za sve ljubitelje glazbe i umjetnosti.

Važno je napomenuti da je ulaz na koncert besplatan za sve posjetitelje muzeja. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku da uživate u glazbi i istražite bogatu zbirku Muzeja za umjetnost i obrt tijekom Noći muzeja 2023. u Zagrebu.

FAQ:

Koja su najvažnija događanja koja će se odvijati na Noći muzeja u Zagrebu 2023. godine?

Jedno od najvažnijih događanja na Noći muzeja 2023. godine u Zagrebu bit će izložba modernističke umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti. Također će se održati predstavljanje novih arheoloških otkrića u Arheološkom muzeju.

Koje će muzeje moći posjetiti tijekom Noći muzeja 2023. godine u Zagrebu?

Tijekom Noći muzeja 2023. godine u Zagrebu, posjetitelji će moći posjetiti Muzej suvremene umjetnosti, Arheološki muzej, Muzej Mimara, Muzej grada Zagreba i mnoge druge muzeje.

Koje vrste događanja će biti organizirane za djecu na Noći muzeja 2023. godine u Zagrebu?

Za djecu će biti organizirane različite radionice i igre u muzejima. Mogu sudjelovati u slikarskim radionicama, izradi keramike, istraživanju arheoloških nalazišta i još mnogo toga.

Koje izložbe će biti otvorene tijekom Noći muzeja 2023. godine u Zagrebu?

Tijekom Noći muzeja 2023. godine u Zagrebu bit će otvorene razne izložbe, uključujući izložbu modernističke umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti, izložbu fotografija u Muzeju grada Zagreba i izložbu arheoloških nalazišta u Arheološkom muzeju.

Koje su cijene ulaznica za Noć muzeja 2023. godine u Zagrebu?

Cijene ulaznica za Noć muzeja 2023. godine u Zagrebu variraju ovisno o muzeju. Neki muzeji nude besplatan ulaz, dok drugi mogu imati simboličnu cijenu ulaznice. Detaljnije informacije o cijenama ulaznica mogu se dobiti na web stranicama pojedinih muzeja.