Odvoz Glomaznog Otpada Slavonski Brod 2023 - Portal hrvatskih arhitekata

Odvoz Glomaznog Otpada Slavonski Brod 2023

Odvoz Glomaznog Otpada Slavonski Brod 2023

Odvoz glomaznog otpada je besplatna usluga koju nudi Grad Slavonski Brod. Ova usluga omogućuje građanima da se jednostavno i efikasno riješe velikih i teških predmeta koji nisu pogodni za uobičajeno odlaganje smeća.

Glomazni otpad može uključivati namještaj, električne aparate, starije kućanske uređaje, bicikle, igračke, drvene i metalne predmete, kao i mnoge druge stvari koje su prevelike ili nepraktične za obično odlaganje.

Grad Slavonski Brod organizira odvoz glomaznog otpada nekoliko puta godišnje, a detaljni raspored i lokacije se objavljuju na službenim stranicama Grada. Građani trebaju samo prijaviti svoj glomazni otpad na određeni dan, a Grad će osigurati njegovo prikupljanje i zbrinjavanje.

Jedan od ciljeva ovog programa je smanjiti divlje odlaganje glomaznog otpada na javnim površinama i promovirati odgovorno zbrinjavanje otpada među građanima. Besplatna usluga odvoza glomaznog otpada čini proces uklanjanja ovih predmeta praktičnim i dostupnim, što će rezultirati čišćim i ljepšim gradom za sve nas.

Contents

Odvoz Glomaznog Otpada Slavonski Brod 2023

Što je glomazni otpad?

Glomazni otpad odnosi se na otpadne materijale koji su preveliki za standardnu komunalnu ili reciklažnu posudu. To uključuje namještaj, kućanske aparate, elektroniku, madrace i druge slične predmete. Glomazni otpad često ne može biti lako prenesen ili zbrinut, stoga je potrebno organizirati poseban odvoz kako bi se osiguralo njegovo pravilno uklanjanje.

Kako će se organizirati besplatni odvoz glomaznog otpada u Slavonskom Brodu 2023. godine?

U sklopu brige za čistoću i očuvanje okoliša, Grad Slavonski Brod organizirat će besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada za svoje stanovnike. U 2023. godini bit će postavljeni termini kada će se prikupljati glomazni otpad iz pojedinih dijelova grada.

Stanovnici će moći prijaviti svoj glomazni otpad putem telefona ili online obrasca. Nakon prijave, rasporedit će se termin za odvoz. Podsjetit će se stanovnike na prijavu nekoliko dana prije dolaska ekipe za odvoz putem SMS-a ili e-pošte.

Kakav je postupak odvoza glomaznog otpada?

Na dan odvoza, stanovnici Slavonskog Broda moraju postaviti svoj glomazni otpad ispred svojih kuća ili stambenih zgrada. Glomazni otpad treba biti čvrsto zapakiran i označen. Svaki predmet mora biti lako prenosiv i ne smije prelaziti dimenzije koje su propisane za odvoz.

Ekipe za odvoz glomaznog otpada obići će prijavljena područja i prikupiti otpad. Nakon što se otpad sakupi, odvest će se na odgovarajuća mjesta za daljnju obradu i recikliranje.

Koje predmete treba izbjegavati u glomaznom otpadu?

Prilikom prijave za odvoz glomaznog otpada, važno je istaknuti da postoje neki predmeti koji se ne smiju odložiti na taj način. To uključuje opasne tvari poput kemikalija, boja, ulja ili baterija. Ove tvari treba zbrinuti na poseban način kako bi se spriječila onečišćenja okoliša. Također, neki predmeti poput stakla ili oštrih metalnih dijelova trebaju biti pravilno zapakirani kako bi se spriječile ozljede tijekom prikupljanja i transporta.

Zaključak

Besplatni odvoz glomaznog otpada u Slavonskom Brodu 2023. godine omogućava stanovnicima da se riješe nepotrebnih predmeta koji su preveliki za standardnu komunalnu ili reciklažnu posudu. Na ovaj način možemo zajedno očuvati čistoću grada i pridonijeti očuvanju okoliša.

You might be interested:  Poticaji Za Hibridna Vozila 2023

Besplatna usluga za uklanjanje glomaznog otpada

Grad Slavonski Brod od 2023. godine nudi besplatnu uslugu za uklanjanje glomaznog otpada. Ova usluga je namijenjena građanima koji žele se riješiti velikih i teških predmeta koje ne mogu baciti u običnim spremnicima za smeće.

Kako koristiti uslugu?

Da biste iskoristili besplatnu uslugu za odvoz glomaznog otpada, potrebno je:

 • Prijaviti se putem telefona ili internetske stranice Grada Slavonskog Broda.
 • Naznačiti vrstu i količinu otpada koji želite ukloniti.
 • Dogovoriti datum i vrijeme dolaska kamiona za odvoz otpada.

Koje vrste otpada se mogu ukloniti?

Besplatna usluga za uklanjanje glomaznog otpada obuhvaća sljedeće vrste otpada:

 • Namještaj (stolice, stolovi, ormari, kauči itd.).
 • Električni uređaji (televizori, hladnjaci, računalni monitori, uredski aparati itd.).
 • Velike električne naprave (perilice rublja, sušilice, štednjaci itd.).
 • Gradski otpad (stari tepisi, prostirke, madraci itd.).

Pravila i smjernice

Da biste iskoristili besplatnu uslugu za uklanjanje glomaznog otpada, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • Predmeti moraju biti izneseni na javnu površinu ispred vaše kuće.
 • Predmeti moraju biti drukčij od redovnog komunalnog otpada.
 • Predmeti ne smiju biti opasni ili onesposobljeni.
 • Ne smijete odlagati otpad na mjesta koja nisu predviđena za to.

Zaključak

Besplatna usluga za uklanjanje glomaznog otpada pruža građanima Slavonskog Broda mogućnost da se brzo i jednostavno riješe velikih predmeta koji više nisu potrebni. Ova usluga je povoljna za okolinu i pomaže u održavanju čistoće i ljepote grada.

Termini i uslovi odvoza glomaznog otpada

1. Priprema glomaznog otpada

Da biste iskoristili besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada u gradu Slavonskom Brodu, potrebno je pravilno pripremiti otpad.

 • Glomazni otpad mora biti dobro zapakiran i spreman za odvoz.
 • Odbačeni materijal mora biti postavljen na vidljivom mjestu za ekipu za odvoz otpada.
 • Upotreba crvenih vreća za glomazni otpad je obavezna i može se dobiti na nadležnim lokacijama.

2. Vrste otpada prihvaćene za odvoz

Besplatna usluga odvoza glomaznog otpada uključuje sljedeće vrste otpada:

 1. Namještaj kao što su kauči, stolovi, stolice i ormari.
 2. Električni uređaji kao što su televizori, računala, frižideri i pećnice.
 3. Građevinski materijal kao što su daske, cigle i kamenje.
 4. Automobili i dijelovi automobila.
 5. Drugi veliki predmeti koji se ne mogu odlagati u redovnu komunalnu uslugu.

3. Nedopušteni otpad

Sljedeći otpad nije prihvaćen za odvoz glomaznog otpada i treba ga odložiti na drugi način:

 • Opasni otpad kao što su kiseline, baterije i otrovi.
 • Biološki otpad kao što su ljudski izmet i ostaci hrane.
 • Teški metalni otpad kao što su ulošci za kampiranje i vrtići.
 • Elektronika kao što su mobilni telefoni, tableti i MP3 uređaji.

4. Raspored odvoza

Grad Slavonski Brod pruža besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada prema rasporedu. Raspored može biti prilagođen i ažuriran kako bi se zadovoljile potrebe stanovnika. Molimo, pratite objave o rasporedu odvoza na gradskoj web stranici ili se obratite lokalnoj upravi za daljnje informacije.

5. Kontakt

U slučaju dodatnih pitanja ili potrebe za informacijama, molimo kontaktirajte lokalnu upravu Slavonskog Broda na niže navedene kontakte:

Adresa Grad Slavonski Brod, Ulica kneza Trpimira 2, 35000 Slavonski Brod
Telefon +385 35 444 111
Email [email protected]

Kako prijaviti odvoz glomaznog otpada u Slavonskom Brodu

U Slavonskom Brodu dostupna je besplatna usluga odvoza glomaznog otpada. Da biste prijavili odvoz glomaznog otpada, možete slijediti sljedeće korake:

 1. Kontaktirajte nadležno komunalno poduzeće ili odjel za komunalne usluge u Gradu Slavonski Brod. Možete ih nazvati putem telefona ili posjetiti njihovo sjedište.
 2. Iznesite informacije o datumu, vremenu i lokaciji na kojoj se nalazi glomazni otpad koji želite ukloniti. Ovo će im pomoći da organiziraju odgovarajuće vozilo i osoblje za prikupljanje otpada.
 3. Provjerite imate li sve potrebne dokumente ili informacije koje su im potrebne. Možda će vam biti potrebno dostaviti kopiju osobne iskaznice ili druge identifikacijske dokumente.
 4. Zakazati odgovarajući datum i vrijeme za odvoz. Komunalno poduzeće će vam dati informacije o tome kada će doći po glomazni otpad.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili nedoumice, slobodno kontaktirajte nadležnu službu koja se brine o odvozu glomaznog otpada u Slavonskom Brodu. Oni će vam pružiti sve potrebne informacije i podršku u postupku prijave.

Važno je napomenuti da je odvoz glomaznog otpada besplatan za građane Slavonskog Broda i da je važno pridržavati se pravila i smjernica za postupanje s otpadom kako bi se osigurala sigurnost i očuvanje okoliša.

Kako se pripremiti za odvoz glomaznog otpada

Kada se približava termin za odvoz glomaznog otpada, važno je pravilno pripremiti svoje otpadne materijale kako biste osigurali jednostavan i efikasan proces uklanjanja. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako bi se pripremili za odvoz glomaznog otpada:

You might be interested:  Doček Nove Godine 2023 Slovenija

1. Sortirajte otpad

Prvo što trebate uraditi je sortirati glomazni otpad na manje komade. To će olakšati proces uklanjanja i recikliranja tih materijala. Na primjer, ako imate stare namještaj, rastavite ga na manje dijelove kao što su jastuci, drvene daske i metalni okviri.

2. Očistite otpad

Preporučljivo je da očistite glomazni otpad prije odvoza. Uklonite sve neželjene materijale ili smeće koji se nalaze na ili oko otpada. To će olakšati recikliranje tih materijala i smanjiti rizik od daljnjeg onečišćenja okoline.

3. Provjerite raspored odvoza

Da biste bili sigurni da ne propuštate termin odvoza glomaznog otpada, provjerite raspored usluge odvoza koju pruža vaša lokalna općina ili grad. Obično se odvoz glomaznog otpada organizira u određenim terminima tijekom godine.

4. Odredite mjesto odvoza

Prilikom pripreme za odvoz, potrebno je odrediti mjesto na kojem će se postaviti glomazni otpad kako bi ga odvozili. Obično se mjesto odvoza nalazi na ulici, u blizini vašeg doma, ali uvijek provjerite lokalne smjernice i pravila o postavljanju otpada na javnim površinama.

5. Pažljivo postavite otpad

Kada postavljate glomazni otpad, pobrinite se da ga postavite na siguran i pravilan način. Ako je moguće, stavite ga u blizini ruba trotoara kako bi osigurali lak pristup kamionu za odvoz. Ako imate veliki ili težak komad otpada, možda ćete trebati zatražiti pomoć od susjeda ili prijatelja kako biste ga postavili na odgovarajuće mjesto.

6. Zabranjen otpad

Važno je napomenuti da neki materijali neće biti prihvaćeni prilikom odvoza glomaznog otpada. To uključuje opasne otpade poput boja, kemikalija, baterija i drugih sličnih materijala. Provjerite lokalne smjernice ili kontaktirajte lokalnu općinu kako biste saznali koje vrste materijala nisu prihvatljive za odvoz.

Slijedeći ove korake, možete se pripremiti za odvoz glomaznog otpada na jednostavan i efikasan način. Osigurajte da svoj otpad sortirate, očistite i postavite na pravilan način kako biste doprinijeli očuvanju okoline i olakšali proces uklanjanja.

Koje vrste otpada se mogu odvesti

Evo popisa vrsta otpada koje se mogu odvesti putem besplatne usluge za uklanjanje glomaznog otpada u Slavonskom Brodu:

 • Staro namještaj
 • Električni uređaji i elektronika
 • Stari tepisi i podne obloge
 • Staro rublje i tekstil
 • Drveni otpad
 • Plastični otpad
 • Papir i karton
 • Stare boje, lakovi i otapala
 • Gume
 • Chemikalije i opasni otpad
 • Stare baterije
 • Metalni otpad (kao što su limenke i metalni dijelovi)

Važno je napomenuti da je besplatna usluga namijenjena samo za kućanstva i neobuhvaća otpad iz industrije ili obrta. Osim toga, postoji ograničenje za pojedine vrste otpada, pa je potrebno provjeriti smjernice za prihvatljive količine i uvjete odlaganja.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili trebate dodatne informacije o vrstama otpada koje se mogu odvesti, svakako se obratite nadležnim tijelima ili provjerite službene informacije.

Zašto je odvoz glomaznog otpada važan

Zašto je odvoz glomaznog otpada važan

Odvoz glomaznog otpada je važan zbog nekoliko razloga:

1. Očuvanje okoliša

Glomazni otpad, kao što su stare namještaj, kućanski aparati i razni drugi predmeti, često zauzimaju prostor u našim domovima i dvorištima. Kada se nepravilno odbacuju ili ostavljaju na otvorenom, mogu predstavljati ozbiljan problem za okoliš. Mnogi od tih predmeta sadrže štetne tvari i materijale koji mogu zagaditi tlo i vodu. Pravilan odvoz glomaznog otpada osigurava da se takvi materijali pravilno recikliraju ili zbrinjavaju na siguran način.

2. Sigurnost i estetika

Stari i oštećeni predmeti u dvorištima i javnim prostorima ne samo da mogu predstavljati opasnost od ozljeda, već i narušavaju estetski izgled našeg okruženja. Odvoz glomaznog otpada omogućuje uklanjanje tih predmeta i poboljšava sigurnost i estetiku naših zajednica.

3. Pravilno zbrinjavanje

Većina glomaznog otpada može se ponovno iskoristiti ili reciklirati. Pravilnim odvozom glomaznog otpada omogućuje se pravilno zbrinjavanje i recikliranje tih predmeta. Time se smanjuje potreba za izgradnjom novih odlagališta otpada i smanjuje se ukupni utjecaj na okoliš.

4. Povećanje prostora i produktivnosti

Kada uklonimo glomazni otpad iz naših domova i dvorišta, oslobađamo prostor koji možemo iskoristiti na druge načine. Pravilnim odvozom glomaznog otpada možemo organizirati svoje domove i prostorije kako bismo bili produktivniji i ugodniji u svakodnevnom životu.

Zato je važno redovito sudjelovati u programima odvoza glomaznog otpada i koristiti besplatne usluge koje nude gradovi i općine, kako bismo zajedno doprinijeli očuvanju okoliša i sigurnosti naših zajednica.

Recikliranje i ponovna upotreba glomaznog otpada

Recikliranje i ponovna upotreba glomaznog otpada su ključni aspekti održivog upravljanja otpadom. Umjesto da se deponira na odlagališta, glomazni otpad može se reciklirati ili ponovno upotrijebiti kako bi se smanjilo zagađenje i troškovi zbrinjavanja otpada.

Recikliranje

Recikliranje glomaznog otpada ima mnoge prednosti. Kada se materijali poput metala, plastike, stakla i drva recikliraju, štedi se energija koja bi se inače trošila za proizvodnju tih materijala iz sirovina. Recikliranjem se smanjuje potreba za vađenjem novih sirovina, što štiti prirodu i očuvava prirodne resurse.

You might be interested:  Isplata dječjeg za siječanj 2023

Kako bi se olakšalo recikliranje glomaznog otpada, potrebno je pravilno odvajati otpad i sortirati ga prema materijalima. To uključuje recikliranje metala kao što su željezo, aluminij i bakar; recikliranje plastike poput plastenika i boca; recikliranje stakla; te recikliranje drva i papira.

Ponovna upotreba

Ponovna upotreba glomaznog otpada također je važan način smanjenja otpada i resursa koji se troši. Umjesto da se baci, glomazni otpad može se ponovno koristiti na različite načine.

Na primjer, namještaj, kućanski aparati ili elektronički uređaji mogu se donirati ili prodavati drugim ljudima koji ih mogu koristiti. Osim toga, drvo se može iskoristiti za izradu novih namještaja ili građevinskih materijala, dok se tkanine mogu koristiti za izradu novih odjevnih predmeta ili pokrivača.

Kompostiranje

Kompostiranje je još jedan način ponovne upotrebe glomaznog otpada koji se odnosi na organski otpad. Travnjaci, ostaci hrane i drugi organski materijali mogu se kompostirati kako bi se proizveo hranjivi tlo za vrtove i biljke. Ovaj proces ne samo da smanjuje otpad, već i umjesto kupovine komercijalnog tla pruža prirodno i održivo rješenje za uzgoj biljaka.

Zaključak

Recikliranje i ponovna upotreba glomaznog otpada su ključne strategije za smanjenje otpada i očuvanje našeg okoliša. Odvajanje otpada, sortiranje materijala i poticanje na ponovnu upotrebu glavne su komponente održivog upravljanja otpadom. Kada svi sudjelujemo u ovim aktivnostima, možemo stvoriti okolišno svjestan i zdraviji svijet.

Usluge povezane s odvozom glomaznog otpada

Usluge povezane s odvozom glomaznog otpada

U sklopu programa odvoza glomaznog otpada u Slavonskom Brodu, osigurane su i dodatne usluge koje mogu koristiti građani. Ove usluge su osmišljene kako bi olakšale proces uklanjanja i recikliranja glomaznog otpada, i korisnicima pružile dodatne mogućnosti za recikliranje i očuvanje okoliša.

1. Reciklažno dvorište

Reciklažno dvorište je specijalno mjesto namijenjeno prikupljanju i sortiranju različitih vrsta otpada. Građani mogu dostaviti svoj glomazni otpad na reciklažno dvorište koje će ga pravilno zbrinuti i reciklirati. Ovo je važan korak u procesu očuvanja okoliša jer se na taj način smanjuje količina otpada koji završava na odlagalištima.

2. Besplatna usluga odvoza glomaznog otpada

Kao dio programa, građanima je omogućena besplatna usluga odvoza glomaznog otpada. To znači da će specijalni kamioni za odvoz otpada redovito prolaziti kroz naselja i skupljati glomazni otpad koji je prijavljen. Ova usluga je besplatna i omogućuje građanima da se riješe većih predmeta koji ne mogu biti odloženi u regularni kontejner za smeće.

3. Edukacija o pravilnom odvajanju otpada

U sklopu programa odvoza glomaznog otpada, provode se i edukativne aktivnosti kojima se građane podučava o pravilnom odvajanju otpada. Na taj način se promovira svijest o važnosti recikliranja i smanjenju količine otpada koji se ne može ponovno upotrijebiti. Pored odvoza glomaznog otpada, građani su potaknuti i da razmišljaju o održivijem načinu života te da pravilno odvajaju otpad u svakodnevnom kućanstvu.

4. Savjetovanje o smanjenju otpada

Osim odvajanja i recikliranja otpada, važno je i smanjiti ukupnu količinu otpada koju proizvodimo. Kako bi građani bili informirani o načinima smanjenja otpada, program odvoza glomaznog otpada uključuje i savjetovanje po pitanju smanjenja otpada. Stručnjaci će pružiti korisne savjete i smjernice kako smanjiti otpad u kućanstvu, primjerice kroz kupnju manje ambalaže ili korištenje recikliranih proizvoda.

5. Oprema za kućanstva

Kako bi se potaknulo korištenje održivih proizvoda, program odvoza glomaznog otpada nudi i mogućnost nabave posebne opreme za kućanstva. Ova oprema može uključivati kontejnere za odvajanje otpada, kompostere za organski otpad ili druge reciklažne posude. Cilj je osigurati da građani imaju pristup pravilnoj opremi koja će im omogućiti lakše odvajanje otpada i sudjelovanje u procesu recikliranja.

Usluge povezane s odvozom glomaznog otpada:
Reciklažno dvorište
Besplatna usluga odvoza glomaznog otpada
Edukacija o pravilnom odvajanju otpada
Savjetovanje o smanjenju otpada
Oprema za kućanstva

FAQ:

Kada će biti besplatna usluga odvoza glomaznog otpada u Slavonskom Brodu?

Usluga odvoza glomaznog otpada bit će besplatna u Slavonskom Brodu od 2023. godine.

Koje vrste otpada će biti prihvaćene prilikom besplatne usluge odvoza glomaznog otpada?

Prilikom besplatne usluge odvoza glomaznog otpada u Slavonskom Brodu, bit će prihvaćeni namještaj, elektronički uređaji, građevinski otpad, tepisi, gume i drugi veći predmeti.

Treba li se prijaviti unaprijed kako bih koristio besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada?

Da, da biste koristili besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada u Slavonskom Brodu, potrebno je unaprijed se prijaviti. Detalje o prijavi možete pronaći na web stranici lokalnih vlasti.

Koliko puta godišnje mogu koristiti besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada?

Broj puta godišnje korištenja besplatne usluge odvoza glomaznog otpada ovisi o lokalnim propisima. Detalje o tome koliko puta možete koristiti uslugu možete saznati na web stranici lokalnih vlasti ili kontaktiranjem nadležnih službi.