Poticaji Za Solarne Panele 2023 - Portal hrvatskih arhitekata

Poticaji Za Solarne Panele 2023

Poticaji Za Solarne Panele 2023

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku koja će obradovati sve građane i poduzetnike koji razmišljaju o ulaganju u solarne panele. Od 1. siječnja 2023. godine, država će osiguravati velike poticaje za solarne panele, s ciljem poticanja razvoja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije štetnih plinova.

Ovi poticaji će omogućiti svim zainteresiranim stranama da instaliraju solarni paneli na svojim krovovima ili drugim površinama, te da proizvode vlastitu električnu energiju. To će ne samo smanjiti njihove mjesečne troškove električne energije, već će im omogućiti i prodaju viška energije državi.

Prema novim pravilima, iznos poticaja ovisit će o snazi instaliranog solarnog sustava. Što veća snaga sustava, to veći iznos poticaja.

Država je prepoznala važnost solarnih panela u očuvanju okoliša i smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima. Ovi novi poticaji trebaju potaknuti širenje solarnih sustava diljem zemlje i stvoriti održivu energetsku budućnost.

Uz novčane poticaje, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će također provoditi edukativne kampanje kako bi građanima pružilo informacije o prednostima solarnih panela, procesu instalacije i održavanja sustava, kao i koracima za dobivanje poticaja.

Ako razmišljate o ulaganju u solarne panele, sada je pravo vrijeme za djelovanje. Iskoristite ove poticaje i doprinesite očuvanju okoliša, smanjenju troškova energije i razvoju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Poticaji za solarne panele u Hrvatskoj

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Jedan od glavnih izvora poticaja za instalaciju solarnih panela u Hrvatskoj je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond nudi različite programe i subvencije kako bi potaknuo građane i poduzeća da koriste solarnu energiju.

Programi financiranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nudi nekoliko programa financiranja za solarnu energiju:

 • “Sunčani kredit” – ovaj program omogućuje građanima i poduzećima da dobiju povoljan kredit za instalaciju solarnih panela. Kamatne stope su niske, a rok otplate je prilagođen financijskim mogućnostima korisnika.
 • “Potpore za obnovljive izvore energije” – ovaj program pruža sufinanciranje za investicije u solarnu energiju. Korisnici mogu dobiti određenu financijsku potporu za instalaciju solarnih panela.

Porezne olakšice za solarne panele

Uz poticaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vlasnici solarnih panela u Hrvatskoj također mogu ostvariti porezne olakšice. Vlasnici solarnih panela mogu se osloboditi plaćanja poreza na proizvedenu električnu energiju te dobijati povratak dijela PDV-a na instalaciju solarnih panela.

Podrška lokalnih jedinica samouprave

Mnoge lokalne jedinice samouprave također pružaju podršku građanima i poduzećima koji žele instalirati solarne panele. To uključuje subvencije, oslobađanje od plaćanja komunalnih naknada, poreske olakšice i druge vrste poticaja.

Zaključak

U Hrvatskoj postoje razni poticaji za instalaciju solarnih panela. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pruža financiranje i subvencije, dok lokalne jedinice samouprave također nude podršku. Porezne olakšice su također dostupne vlasnicima solarnih panela. Svi ovi poticaji čine ulaganje u solarnu energiju privlačnim i isplativim.

Kako djeluju solarne ploče?

Solarne ploče su uređaji dizajnirani za apsorpciju sunčeve energije i pretvaranje u električnu energiju. Ključni elementi solarnih ploča su solarni ćelije, koje su izrađene od poluvodičkog materijala, najčešće silicijuma. Ove ćelije imaju jedinstvenu sposobnost da generišu električni napon kada su izložene sunčevom svjetlu.

You might be interested:  Beyonce svjetska turneja 2023

Kada sunčeva svjetlost padne na solarnu ploču, fotoni iz svjetlosnog spektra apsorbiraju se unutar solarnih ćelija. Ova energija se koristi za ispuštanje elektrona iz atoma u ćelijama, stvarajući protok slobodnih elektrona i pozitivnih nosača naboja.

Unutar solarnih ćelija, elektroni se kreću kroz unutarnje slojeve poluvodiča kako bi stvorili strujni krug. Ovaj protok elektrona stvara istosmjernu (DC) električnu struju, koja se zatim prenosi na vanjski električni krug pomoću žica koje su spojene na ćelije.

Vanjski električni krug može biti spojen na baterije, električne aparate ili mrežu električne energije. Kada solarna ploča generiše više električne energije nego što se trenutno koristi, višak energije može biti pohranjen u baterije za kasniju upotrebu ili preusmjeren nazad u mrežu električne energije.

Kombinacijom niza solarnih ćelija, solarni paneli mogu generirati dovoljno električne energije za napajanje kuće, zgrade ili čak cijelog električnog sistema.

Prednosti korištenja solarnih ploča

 • Smanjenje ili eliminiranje troškova električne energije
 • Smanjenje emisije ugljičnog dioksida i zaštita okoliša
 • Mogućnost neovisnog napajanja električnom energijom
 • Dug vijek trajanja solarnih panela (20-30 godina)
 • Potencijalna financijska podrška ili poticaji od strane vlade

Razmatranja pri instaliranju solarnih ploča

Prije instaliranja solarnih ploča, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora:

 1. Orijentacija i nagib krova
 2. Lokacija i klimatski uvjeti
 3. Potrebna veličina sistema za proizvodnju električne energije
 4. Cijena i povrat ulaganja

Također je važno provjeriti regulative i potrebne dozvole za instalaciju solarnih panela u vašem području.

Zaključak

Solarne ploče su izuzetno vrijedan izvor obnovljive energije koja može biti iskorištena za proizvodnju električne energije. Njihova jednostavna i pouzdana tehnologija omogućava ljudima da smanje svoje troškove energije, smanje štetne emisije i postanu neovisni o mreži električne energije.

Vrste solarnih panela

Postoji nekoliko različitih vrsta solarnih panela koji se koriste za pretvaranje sunčeve svjetlosti u električnu energiju. Svaka vrsta solarnog panela ima svoje karakteristike i prednosti.

1. Monokristalni solarni paneli

Monokristalni solarni paneli su napravljeni od jednokristalnog silicijuma, što im daje tamno plavu ili crnu boju. Oni imaju najviši stepen efikasnosti među svim vrstama solarnih panela. Monokristalni paneli su također najskuplji, ali imaju najdužu životnu dobu.

2. Polikristalni solarni paneli

Polikristalni solarni paneli su napravljeni od više kristala silicijuma, što im daje karakterističan izgled sa više raznobojnih ćelija. Polikristalni paneli imaju niži stepen efikasnosti u odnosu na monokristalne panele, ali su obično nešto jeftiniji.

3. Tanji filmski solarni paneli

Tanji filmski solarni paneli su napravljeni od tankog sloja fotovoltaičnog materijala nanesenog na podlogu. Oni su najjeftiniji tip solarnih panela, ali imaju najniži stepen efikasnosti. Tanji filmski paneli su fleksibilniji i mogu se koristiti na različitim površinama.

4. Solarni paneli sa koncetriranim solarnim zracima

Solarni paneli sa koncetriranim solarnim zracima koriste sočiva ili ogledala da bi koncentrisali sunčevu svjetlost na male fotovoltaične ćelije. Ovi paneli imaju najviši stepen efikasnosti, ali su najskuplji i zahtijevaju precizno praćenje sunca tokom dana.

Odabir vrste solarnog panela zavisi od vaših potreba i budžeta. Važno je uzeti u obzir stepen efikasnosti, cijenu, trajnost i estetski izgled pri odabiru solarnih panela.

Prednosti korištenja solarne energije

 • Ekološki prihvatljiva: Korištenje solarne energije je čista i obnovljiva opcija koja ne zagađuje okoliš. Proizvodnja električne energije iz sunčeve svjetlosti ne emitira štetne plinove u atmosferu.
 • Smanjenje troškova: Postavljanje solarnog panela za proizvodnju električne energije može značajno smanjiti vaše mjesečne račune za struju. Korištenje besplatne sunčeve energije može dugoročno donijeti značajne uštede.
 • Prikladno za udaljene lokacije: Solarne elektrane su idealne za udaljene lokacije i ruralna područja koja nisu spojena na javnu mrežu. One omogućuju dobivanje pristupa električnoj energiji bez potrebe za izgradnjom dalekovoda.
 • Dugotrajnost i pouzdanost: Solarni paneli su dugotrajni i zahtijevaju malo održavanja. Uz pravilno održavanje, solarni paneli mogu trajati i do 25 godina.
 • Podsticaji i subvencije: Mnoge zemlje nude poticaje i subvencije za instalaciju solarnih panela kako bi potaknule korištenje solarne energije. Ovi programi mogu dodatno smanjiti troškove i olakšati ulaganje u solarnu energiju.
You might be interested:  Kalendar 2023 S Tjednima

Nedostaci korištenja solarne energije

 • Visoki početni troškovi: Jedan od glavnih nedostataka korištenja solarne energije je visoki početni trošak instalacije solarnih panela. Solarni paneli, invertori i ostala oprema koja je potrebna za pretvaranje solarne energije u električnu energiju su skupi. Ovo može predstavljati financijski izazov za mnoge pojedince i poduzeća.

 • Ovisnost o sunčanoj energiji: Solarne ploče mogu proizvoditi električnu energiju samo kada je sunce prisutno. Tokom oblačnih dana ili noću, proizvodnja energije može biti smanjena ili potpuno zaustavljena. Ova ovisnost o sunčanoj energiji može predstavljati problem u regijama s niskim sunčevim zračenjem ili tijekom zimskih mjeseci.

 • Potrebna velika površina: Instalacija solarnih panela zahtijeva veliku površinu, posebno za velike energetske potrebe. Ovo može biti izazov u urbanim područjima gdje je prostor ograničen. Također, za instalaciju solarnih panela potrebno je osigurati odgovarajuću okolnu površinu koja nije zasjenjena drugim objektima ili drvećem.

 • Održavanje i popravci: Solarne panele treba redovito održavati i mogu zahtijevati popravke tijekom životnog vijeka. Ovo može dodatno povećati troškove i dodatno vrijeme.

 • Neujednačenost proizvodnje: Količina proizvedene solarne energije može varirati ovisno o vremenskim uvjetima, geografskom položaju i kvaliteti solarnih panela. To može dovesti do neujednačene proizvodnje energije i potencijalnih prekida u opskrbi električnom energijom.

Postupak instalacije solarnih panela

Instalacija solarnih panela je proces koji uključuje nekoliko koraka kako bi se osigurala sigurna i učinkovita postavka panela. Evo postupka koji opisuje instalaciju solarnih panela:

 1. Priprema krova: Prije početka instalacije, prvo je potrebno procijeniti krov i osigurati da je u dobrom stanju. Ako je potrebno, krov će biti obnovljen ili popravljen kako bi se osigurala sigurna montaža panela.
 2. Montažni okvir: Nakon što je krov pripremljen, montažni okvir se postavlja na krov. Ovaj okvir će osigurati stabilnu platformu na koju će se instalirati solarni paneli.
 3. Postavljanje panela: Nakon postavljanja montažnog okvira, solarni paneli se postavljaju na okvir. Ovi paneli se čvrsto pričvršćuju na okvir kako bi se osigurao siguran i stabilan spoj.
 4. Povezivanje panela: Nakon postavljanja panela, slijedi korak povezivanja panela. Ovim korakom se osigurava da su paneli spojeni na pravilan način kako bi se omogućilo prikupljanje energije od sunca.
 5. Povezivanje na mrežu: Nakon što su paneli uspješno povezani, moraju se povezati na postojeću električnu mrežu. Ovo uključuje postavljanje invertera koji će pretvoriti solarnu energiju u korisnu električnu energiju koja se može koristiti u kući ili poslovnom prostoru.
 6. Testiranje i nadzor: Kada je sustav potpuno instaliran i povezan, provodi se testiranje kako bi se provjerilo je li sve ispravno. Osim toga, nadzor se može postaviti kako bi se pratile performanse solarnih panela i osiguralo ispravno funkcioniranje sustava.

Napomena: Važno je napomenuti da je instalacija solarnih panela složen proces i može zahtijevati stručnost osobe koja se bavi ovim poslom. Stoga je preporučljivo angažirati stručnjaka ili certificiranu tvrtku za instalaciju solarnih panela kako bi se osiguralo pravilno postavljanje i maksimalna učinkovitost panela.

Poticaji za solarne panele u 2023. godini

1. Državni poticaji

U Hrvatskoj, državni poticaji za instalaciju solarne energije predstavljaju glavni faktor koji olakšava ulaganje u solarnu energiju. U 2023. godini, Vlada Republike Hrvatske nastavlja s pružanjem financijske podrške za solarne panele.

Podjela državnih poticaja se provodi putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koji je odgovoran za administriranje i distribuciju financijskih sredstava.

2. Poticaji za kućanstva

Kako bi potaknula instalaciju solarnih panela u kućanstvima, Vlada nudi povrat dijela sredstava uloženih u solarnu energiju. Kućanstva imaju mogućnost apliciranja za povrat sredstava i ostvarivanja poticaja u 2023. godini.

Poticaji su namijenjeni svim građanima koji žele instalirati solarne panele i smanjiti svoju potrošnju električne energije iz konvencionalnih izvora.

3. Poticaji za poduzetnike

3. Poticaji za poduzetnike

Poduzetnici u Hrvatskoj također mogu koristiti poticaje za instalaciju solarnih panela u svojim poslovnim prostorima. Vlada želi potaknuti odgovorno poslovanje i smanjenje emisija stakleničkih plinova, stoga nudi financijsku pomoć poduzetnicima koji prelaze na solarnu energiju.

You might be interested:  Zeljko Samardzic Koncerti 2023

Zahtjevi za poticaje poduzetnika podliježu određenim kriterijima, poput kapaciteta instalirane solarne energije i poslovne svrhe.

4. Subvencije za poljoprivrednike

Poljoprivrednici u Hrvatskoj mogu ostvariti subvencije za instalaciju solarnih panela na svojim poljoprivrednim površinama. Subvencije omogućuju poljoprivrednicima da proizvode vlastitu električnu energiju i smanje troškove električne energije za poljoprivredne operacije.

Podnošenje zahtjeva za subvencije zahtijeva određenu dokumentaciju i mora se provesti putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

5. Financijski poticaji za zajedničke projekte

Vlada također promiče zajedničke projekte u vezi s solarom putem financijskih poticaja. Grupiranje više kućanstava, poduzetnika ili poljoprivrednika za zajednički projekt instalacije solarnih panela može dovesti do većih financijskih povlastica i troškovnih ušteda.

Vlasnici solarnih panela u zajedničkom projektu također mogu prodavati višak električne energije električnim mrežama i ostvarivati dodatne prihode.

Financijske potpore za pojedinačne solarne projekte
Poticaj Opis
Subvencije Povrat dijela sredstava za instalaciju solarnih panela
Krediti s niskom kamatnom stopom Pružanje financijske podrške uz povoljne uvjete otplate
Direktna financijska potpora Izravni dodatak sredstava za instalaciju

Kako odabrati prave solarne panele za vašu kuću?

Ako razmišljate o instaliranju solarnih panela na krovu svoje kuće, važno je odabrati prave panele koji će odgovarati vašim potrebama i pružiti optimalne rezultate. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru solarnih panela:

1. Efikasnost panela

Prva stvar koju treba provjeriti je efikasnost panela. To se odnosi na mogućnost panela da pretvori sunčevu energiju u električnu energiju. Paneli veće efikasnosti proizvode više električne energije iz iste količine sunčeve svjetlosti.

2. Snaga panela

Snaga solarnih panela se mjeri u vatu (W). Pri odabiru panela, potrebno je paziti na snagu, jer veći kapacitet znači veću proizvodnju električne energije. Važno je odrediti koliki je vaš dnevni ili mjesečni potrošački kapacitet kako biste odabrali panele s adekvatnom snagom.

3. Vrsta panela

Postoje različite vrste solarnih panela, uključujući monokristalne, polikristalne i tankoslojne panele. Svaka vrsta ima svoje prednosti i nedostatke, pa je potrebno istražiti koja vrsta panela najbolje odgovara vašim potrebama.

4. Trajnost panela

Paneli će biti izloženi različitim uvjetima, poput sunčeve svjetlosti, kiše i snijega. Stoga je važno provjeriti trajnost panela prije kupovine. Paneli s dugom trajnošću pružaju dugoročnu vrijednost i moguće su uštede na dugi rok.

5. Cijena panela

Naravno, cijena je važan faktor pri odabiru solarnih panela. Potrebno je usporediti cijene različitih proizvođača i odabrati panel koji nudi najbolje odnos cijene i kvalitete.

Dodatno, možete se konzultirati s profesionalnim instalaterom solarnih panela kako biste dobili savjet i preporuke za vašu konkretnu situaciju. Vaša lokacija, budžet i energetska potrošnja bit će važni faktori pri odabiru solarnih panela.

Kada uspješno odaberete prave solarne panele za svoju kuću, moći ćete uživati u besplatnoj i održivoj električnoj energiji koju ćete proizvoditi iz sunčeve svjetlosti.

FAQ:

Što su solarni paneli?

Solarni paneli su uređaji koji koriste sunčevu energiju kako bi je pretvorili u električnu energiju. Oni se sastoje od fotovoltaičkih ćelija koje apsorbiraju sunčevu svetlost i proizvode električnu struju.

Kako solarni paneli funkcionišu?

Solarni paneli funkcionišu tako što koriste fotovoltaične ćelije koje su obično napravljene od silikonskih materijala. Kada sunčeva svetlost padne na ove ćelije, fotoni iz svetlosti izazivaju elektronske pokrete, što stvara električnu struju.

Kakvi su benefiti korištenja solarnih panela?

Korištenje solarnih panela ima mnoge benefite. Prvo, oni koriste obnovljiv izvor energije – sunčevu svetlost, što znači da su ekološki prihvatljivi i ne zagađuju okolinu. Takođe vam omogućavaju da sami proizvodite svoju električnu energiju, što može smanjiti vaše račune za struju. Takođe, korištenje solarnih panela može povećati vrednost vaše nekretnine.

Koliko koštaju solarni paneli?

Cena solarnih panela može varirati u zavisnosti od mnogih faktora, kao što su veličina sistema, kvalitet panela i instalacijskih radova. Generalno, cene solarnih panela su opale tokom proteklih godina i sada su pristupačnije nego ikad pre. Preporučuje se da se konsultujete sa profesionalnim instalaterima solarnih panela kako biste dobili precizne cene za vašu specifičnu situaciju.