Potpora za samozapošljavanje 2023: kako do financijske podrške?

Potpora Za Samozapošljavanje 2023

Potpora Za Samozapošljavanje 2023

Jeste li sanjali o otvaranju vlastitog posla? Sada je pravo vrijeme za ostvarenje vaših poduzetničkih snova! Potpora za samozapošljavanje 2023 nudi priliku da dobijete financijsku podršku za pokretanje vlastitog posla.

Ova potpora, koju provodi Vlada Republike Hrvatske, namijenjena je nezaposlenim osobama koje žele postati samozaposlene. Cilj programa je potaknuti razvoj poduzetništva i stvoriti nove radne prilike u zemlji. Osim financijske podrške, program također nudi razne oblike mentorstva i stručnu podršku kako biste uspješno započeli i vodili svoj posao.

Da biste se kvalificirali za ovu potporu, morate ispuniti određene uvjete kao što su visina nezaposlenosti, minimalna dob, educiranost i poslovna ideja koju želite razviti. Također, prijava za program zahtijeva detaljno izrađen poslovni plan koji dokazuje vašu sposobnost vođenja vlastitog posla i ostvarenje profita.

„Ova potpora za samozapošljavanje pruža priliku da svi hrabri pojedinci koji žele započeti vlastiti posao dobiju potrebna sredstva i podršku. Nudimo vam priliku za profesionalni i osobni razvoj, te pokretanje uspješnog posla koji ste oduvijek sanjali.“

– Ministarstvo Gospodarstva i Održivog Razvoja

Ako želite saznati više o programu Potpora za samozapošljavanje 2023 i kako do financijske podrške, posjetite službenu web stranicu Ministarstva Gospodarstva i Održivog Razvoja Republike Hrvatske. Nemojte čekati, iskoristite ovu jedinstvenu priliku da ostvarite svoje poduzetničke snove i započnete vlastiti posao!

Pregled Potpore za samozapošljavanje 2023

Potpore za samozapošljavanje 2023 su programa koje nudi vlada kao dio svoje strategije za podršku poduzetnicima i osobama koje žele pokrenuti vlastiti biznis. Ove potpore pružaju financijsku podršku i različite pogodnosti kako bi se olakšalo samozapošljavanje i potaknulo gospodarski rast.

Tko može aplicirati?

Potpore za samozapošljavanje 2023 su dostupne svima koji ispunjavaju određene uvjete. Glavni uvjeti za apliciranje uključuju:

 • Biti punoljetan i imati hrvatsko državljanstvo ili status državljanina EU
 • Imati poslovnu ideju i plan za samozapošljavanje
 • Nemati registriranu djelatnost u trenutku aplikacije
 • Imati odgovarajuće financijske resurse za pokretanje posla

Kakvu podršku pružaju?

Potpore za samozapošljavanje 2023 nude financijsku podršku kroz bespovratna sredstva i povoljne kredite. Osim toga, aplikantima se može omogućiti mentorska podrška, edukacija o poslovanju i pristup poslovnim mrežama.

Financijska podrška se može koristiti za pokrivanje troškova poput kupovine opreme, zakupa poslovnog prostora ili marketinga. Također, postoje i posebni programi namijenjeni određenim sektorima ili skupinama, poput programa za mlade poduzetnike ili programe za žene koje se žele samozaposliti.

Kako aplicirati?

Za apliciranje za Potpore za samozapošljavanje 2023 potrebno je ispuniti prijavni obrazac i dostaviti potrebnu dokumentaciju. Detaljne informacije o tome kako aplicirati mogu se pronaći na službenoj web stranici programa ili se može konzultirati s lokalnim poduzetničkim centrom ili savjetnikom.

Uz to, važno je naglasiti da se Potpore za samozapošljavanje 2023 mogu aplicirati samo za određeni vremenski period i da je broj mjesta često ograničen. Stoga je važno pratiti objave i rokove za prijave kako bi se osigurala najbolja šansa za dobivanje potpore.

Kvalifikacije za dobivanje financijske podrške

Da biste dobili financijsku podršku za samozapošljavanje, morate zadovoljiti određene kvalifikacije. Evo popisa osnovnih uvjeta koje morate ispuniti:

 • Biti punoljetan i državljanin Republike Hrvatske.
 • Nemati otvoren obrt ili tvrtku u trenutnom trenutku.
 • Ne biti zaposlen na neodređeno vrijeme.
 • Ne biti primatelj drugih oblika financijske podrške za samozapošljavanje.
 • Predstaviti valjanu poslovnu ideju i poslovni plan koji će biti ocijenjen kao izvediv.
 • Imati relevantne kvalifikacije ili iskustvo na području vašeg poslovnog poduhvata.
 • Potvrditi da nemate dugovanja prema državi ili drugim financijskim institucijama.

Ovi uvjeti su osnovni, ali mogu postojati i dodatni uvjeti ovisno o programu potpore. Prije podnošenja zahtjeva, svakako provjerite detalje programa kako biste se osigurali da ispunjavate sve potrebne uvjete.

Kada se upoznate s kvalifikacijama, možete slijediti postupak prijave i dostaviti potrebnu dokumentaciju kako biste se prijavili za financijsku podršku za samozapošljavanje.

Rokovi i postupak prijave za financijsku podršku

Da biste se prijavili za financijsku podršku kroz program Potpora za samozapošljavanje 2023, morate slijediti određene rokove i postupak prijave. Prvo, trebate imati na umu da se financijska podrška dodjeljuje samo osobama koje započinju svoj vlastiti posao ili proširuju postojeće samozapošljavanje.

Prijave za financijsku podršku primaju se tijekom određenog vremenskog razdoblja, što znači da morate biti svjesni roka za prijavu kako biste pravovremeno podnijeli svoju prijavu. Točni datumi za prijavu bit će objavljeni na web stranici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sljedeći korak u postupku prijave je prikupljanje svih potrebnih dokumenata i podataka koji se zahtijevaju. Ovi dokumenti trebaju biti ispunjeni i priloženi prijavi. Uzorak prijavnice i popis potrebnih dokumenata možete pronaći na web stranici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Kada prikupite sve potrebne dokumente, možete podnijeti svoju prijavu putem web obrasca ili izravno na adresu Ministarstva. Važno je provjeriti je li vaša prijava potpuna i ispunjava sve uvjete prije nego je pošaljete. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Važni datumi Napomene
Rok za prijavu Prijave se primaju od dd.mm.gggg. do dd.mm.gggg.
Odluka o dodjeli podrške Odluka će biti donesena najkasnije dd.mm.gggg.
Početak korištenja podrške Podrška će biti dostupna od dd.mm.gggg.

Prilikom prijave obratite pažnju na točne rokove jer prijave koje su podnesene nakon isteka roka neće biti razmatrane. Nakon što se završi proces pregleda prijava, svi podnositelji će biti obaviješteni o rezultatima putem pošte ili elektroničke pošte.

Ukoliko vam bude odobrena financijska podrška, bit ćete upućeni u daljnje korake i uvjete korištenja te podrške. Važno je da slijedite sve navedene uvjete kako biste zadržali pogodnosti podrške.

U slučaju da vam prijava ne bude odobrena, imate pravo podnijeti žalbu. Detalje o postupku za podnošenje žalbe možete pronaći na web stranici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Za dodatne informacije i pojašnjenja, obratite se Ministarstvu ili konzultirajte službeni natječaj za program Potpora za samozapošljavanje 2023.

Dokumentacija potrebna za prijavu

Prijavom za financijsku podršku za samozapošljavanje potrebno je priložiti određenu dokumentaciju koja će omogućiti provjeru vjerodostojnosti vašeg zahtjeva. Ovdje su popisani dokumenti koje trebate pripremiti:

1. Osobni identifikacijski dokumenti

Uz prijavu je potrebno priložiti kopiju važeće osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole. Ovi dokumenti trebaju biti valjani i sadržavati vašu sliku, ime, prezime i datum rođenja.

2. Potvrda o registraciji obrta ili tvrtke

Ukoliko već imate registriranu djelatnost, potrebno je priložiti potvrdu o registraciji obrta ili tvrtke. Ova potvrda treba biti izdana od strane nadležnih institucija i sadržavati vaše ime, adresu i vrstu djelatnosti kojom se bavite.

3. Financijski dokumenti

Uz prijavu je potrebno priložiti financijske dokumente koji će dokazati vašu financijsku situaciju. To može uključivati: porezne prijave, izvatke iz banke, bilance stanja i dobiti, te ostale relevantne dokumente o poslovanju.

4. Poslovni plan

Poslovni plan je važan dio prijave za financijsku podršku. Potrebno je priložiti detaljan poslovni plan koji će opisivati vašu poslovnu ideju, ciljeve, strategiju, financijske projekcije, tržišnu analizu, konkurenciju i ostale relevantne informacije o vašem poslovanju.

Važno je pažljivo pripremiti i predati sve potrebne dokumente kako bi vaša prijava bila valjana i brzo procesuirana. Provjerite sve zahtjeve iz natječaja i uvjete prijave kako biste bili sigurni da ispunjavate sve potrebne uvjete.

Obvezni dokumenti Dodatna dokumentacija
Osobna iskaznica, putovnica ili vozačka dozvola Potvrda o stručnoj spremi
Potvrda o registraciji obrta ili tvrtke Kopija radne knjižice
Financijski dokumenti Potvrda o prethodnom iskustvu u poslovanju
Poslovni plan

Kriteriji za odobrenje financijske podrške

Za dobivanje financijske podrške za samozapošljavanje, osoba mora ispunjavati određene kriterije. Ovi kriteriji se provjeravaju kako bi se osiguralo da podrška ide onima koji stvarno trebaju i koji će je najbolje iskoristiti.

 • Prebivalište: Osoba mora biti državljanin Republike Hrvatske ili imati važeću dozvolu za boravak. Također, mora imati prebivalište na teritoriju Republike Hrvatske.
 • Status nezaposlene osobe: Osoba mora biti prijavljena kao nezaposlena kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te mora ispunjavati uvjete za samozapošljavanje.
 • Poslovni plan: Osoba mora imati dobro razrađen poslovni plan koji pokazuje izvodljivost i održivost projekta za samozapošljavanje.
 • Obrazovanje i stručne vještine: Osoba mora imati odgovarajuće obrazovanje ili stručne vještine koje su potrebne za uspješno obavljanje planiranog posla.
 • Financijska situacija: Osoba mora proći kroz financijsku procjenu kako bi se utvrdilo da je podrška potrebna i da će biti pravilno iskorištena. Ocjena će uzeti u obzir prihode, rashode i druge financijske obaveze osobe.

Ako osoba zadovoljava ove kriterije, može aplicirati za financijsku podršku za samozapošljavanje. Važno je naglasiti da je broj dostupnih potpora ograničen, stoga će se odabrati oni kandidati koji najbolje zadovoljavaju kriterije i imaju najviše izgleda za uspjeh u samozapošljavanju.

Izbor najboljih poslovnih ideja

Kada se radi o samozapošljavanju, izbor prave poslovne ideje ključan je korak. Potpora za samozapošljavanje 2023 pruža izvrsnu priliku da vaša ideja dobije financijsku podršku i pokrene se sa sigurnom osnovom.

Ali kako odabrati najbolju poslovnu ideju? Evo nekoliko korisnih savjeta:

 • Razmislite o svojim vještinama i interesima. Odaberite ideju koja je usklađena s onim što volite i u čemu ste već dobri.
 • Istražite tržište. Provjerite jesu li slične ideje već prisutne i kako se ta industrija razvija. Identificirajte praznine u tržištu i razmislite o tome kako svoju ideju možete razlikovati i unaprijediti.
 • Razmislite o ciljnom tržištu. Tko su vaši potencijalni kupci i koliko su oni spremni platiti za vaše proizvode ili usluge?
 • Izračunajte troškove i moguće prihode. Napravite detaljan financijski plan koji će vam pomoći procijeniti koliko vam financijskih sredstava treba za pokretanje posla i kada možete očekivati povrat ulaganja.
 • Nemojte zaboraviti na vaše konkurente. Analizirajte kako se vaša ideja uspoređuje s konkurencijom i razmislite o svojim konkurentske prednosti.

Slijedeći ove korake možete pronaći najbolju poslovnu ideju koja će vam omogućiti uspješno samozapošljavanje. Potpora za samozapošljavanje 2023 je tu kako bi vam pomogla da ostvarite svoje ciljeve i ostvarite financijsku podršku koja je potrebna za pokretanje vašeg posla. Ne propustite ovu izvrsnu priliku!

Obveze nakon dobivanja financijske podrške

Nakon što dobijete financijsku podršku za samozapošljavanje, postoje neke obveze koje morate ispuniti kako biste održali svoj status podržanog poduzetnika. Ove obveze su različite ovisno o programu podrške koji ste dobili, stoga se uvijek upoznajte sa specifičnim uvjetima vašeg programa.

1. Evidencija poslovanja

Jedna od glavnih obveza nakon dobivanja financijske podrške jest voditi evidenciju svog poslovanja. To uključuje vođenje knjiga, evidentiranje prihoda i rashoda te redovito podnošenje izvještaja o poslovanju. Prihodi i rashodi moraju biti jasno razdvojeni te trebate biti spremni pružiti dokaze za svaku transakciju.

2. Povrat sredstava

Ako ste dobili financijsku podršku u obliku zajma, bit ćete obvezni vratiti sredstva prema dogovorenom planu otplate. Provjerite uvjete svog zajma kako biste znali koliko morate vratiti, kao i rokove plaćanja. Vraćanje sredstava na vrijeme bit će ključno za održavanje dobrog odnosa s programom podrške.

Uz ove dvije glavne obveze, također možete imati i druge obveze, kao što je redovito izvješćivanje o napretku vašeg poslovanja ili sudjelovanje u mentorskim programima. Važno je pridržavati se svih obveza kako biste zadržali svoju financijsku podršku i iskoristili sve mogućnosti koje vam program pruža.

Zapamtite, financijska podrška za samozapošljavanje je povlastica i uz očekivanje odgovornosti. Budite sigurni da razumijete sve obveze prije nego što prihvatite podršku i konzultirajte se s programom podrške ili stručnjacima ako imate bilo kakva pitanja.

Primjeri uspješnih poduzetnika s financijskom podrškom

Evo nekoliko primjera uspješnih poduzetnika koji su ostvarili svoje poslovne ciljeve zahvaljujući financijskoj podršci:

Lana Petrović – Modni dizajner

Lana Petrović je talentirana modna dizajnerica koja je uspjela ostvariti svoju kreativnu viziju zahvaljujući financijskoj podršci koju je dobila putem programa Potpore za samozapošljavanje. Sredstva koja je dobila omogućila su joj kupnju materijala, opreme i unajmljivanje malog studija za izradu svojih kolekcija. Danas je Lana uspješna poduzetnica koja je prisutna na modnim revijama diljem svijeta.

Ivan Horvat – Vlasnik restorana

Ivan Horvat je svoju ljubav prema kulinarskoj umjetnosti pretvorio u uspješan posao zahvaljujući financijskoj podršci koju je dobio putem programa Potpore za samozapošljavanje. Sredstva koja je dobio koristio je za otvaranje vlastitog restorana, kupnju kuhinjske opreme i obuku osoblja. Danas je Ivan vlasnik popularnog restorana koji se ističe po originalnom konceptu i vrhunskoj hrani.

Marta Kovačević – Vlasnica obrta za web dizajn

Marta Kovačević je uspješna poduzetnica u području web dizajna. Zahvaljujući financijskoj podršci koju je dobila putem Potpore za samozapošljavanje, uspjela je kupiti potrebnu računalnu opremu, licencirane softvere i otvoriti mali dizajnerski studio. Marta je uspjela privući brojne klijente i ostvariti stabilan prihod zahvaljujući svom talentu i podršci koju je dobila.

 • Lana Petrović – Modni dizajner
 • Ivan Horvat – Vlasnik restorana
 • Marta Kovačević – Vlasnica obrta za web dizajn

FAQ:

Što je potpora za samozapošljavanje?

Potpora za samozapošljavanje je financijska podrška koju država pruža osobama koje žele započeti vlastiti posao. Ova potpora ima za cilj potaknuti poduzetništvo i smanjiti nezaposlenost.

Tko može dobiti potporu za samozapošljavanje?

Osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj i koje nisu zaposlene mogu se prijaviti za potporu za samozapošljavanje. Također, osoba se ne smije baviti poduzetničkom djelatnošću u zadnjih 12 mjeseci prije prijave za potporu.

Koje su vrste potpora za samozapošljavanje dostupne?

Postoje dvije vrste potpora za samozapošljavanje – potpora za pokretanje posla i potpora za razvoj poslovanja. Potpora za pokretanje posla je namijenjena osobama koje žele otvoriti novo poduzeće, dok je potpora za razvoj poslovanja namijenjena osobama koje već imaju vlastiti posao i žele ga razvijati.

Kako se može podnijeti zahtjev za potporu za samozapošljavanje?

Zahtjev za potporu za samozapošljavanje može se podnijeti putem elektroničke prijave na internetskoj stranici Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Potrebno je ispuniti sva potrebna polja i priložiti traženu dokumentaciju.

Koliko iznosi financijska podrška za samozapošljavanje?

Financijska podrška za samozapošljavanje ovisi o vrsti potpore koja se zatražuje. Potpora za pokretanje posla može iznositi do 75% prihvatljivih troškova, dok potpora za razvoj poslovanja može iznositi do 50% prihvatljivih troškova.