Školski Kalendar 2022 2023: Pregled školske godine i praznika

Školski Kalendar 2022 2023

Školski Kalendar 2022 2023

Školska godina 2022/2023 donosi sa sobom mnogo očekivanja i prilika za učenike, roditelje i nastavnike. U ovom članku pružamo detaljan pregled školskog kalendara, uključujući informacije o početku i završetku nastavne godine, raspustima i praznicima koje učenici mogu očekivati.

Nastavna godina započinje u rujnu, a to je vrijeme kada učenici vraćaju se u školske klupe nakon dugog ljetnog odmora. Učenici će biti podijeljeni u razredne odjele i upoznati sa svojim nastavnicima. Ovaj početak je uzbudljiv za mnoge, jer predstavlja novu mogućnost za učenje, stvaranje prijateljstava i postizanje uspjeha u školi.

Tijekom školske godine, učenici će biti zauzeti s izazovnim nastavnim programom, kao i sa posebnim događanjima i praznicima. Neki od praznika koje učenici mogu očekivati su Božić, Nova godina i Uskrs. Ovi praznici pružaju priliku za odmor, obiteljsko vrijeme i proslavu s prijateljima. Učenici će također imati praznike tijekom zimskog raspusta i proljetnog raspusta, kada će imati više slobodnog vremena za opuštanje i punjenje baterija.

Školski kalendar 2022/2023 pruža strukturu i organizaciju školske godine, ali također ostavlja mjesta za iznenađenja, uspjehe i nova iskustva. Neka ova školska godina bude ispunjena uspjesima, srećom i uspomenama koje će učenici nositi sa sobom cijeli život.

Ukratko, Školski kalendar 2022/2023 donosi sa sobom mnogo prilika za učenje, rast i zabavu. Učenici će biti uključeni u razne aktivnosti, praznike i rasprave tijekom ove školske godine. Ovaj kalendar pruža strukturu i organizaciju, ali također ostavlja prostor za iznenađenja. Budući da se školska godina približava, nadamo se da će učenici biti spremni za sve što dolazi i da će maksimalno iskoristiti sve mogućnosti koje im se pružaju.

Školski Kalendar 2022 2023

U nastavku je prikazan školski kalendar za školsku godinu 2022/2023. Ovaj kalendar pruža pregled rasporeda školskih dana, praznika i drugih važnih datuma za učenike i nastavnike.

Raspored Školskih Dana

Školska godina započinje 5. rujna 2022. Učenici će imati školske sate tijekom radnih dana od ponedjeljka do petka.

Satovi će započeti ujutro u 8:00 sati i trajati će do popodnevnih sati.

Tijekom tjedna bit će organizirane pauze za ručak i odmor. To će omogućiti učenicima da se odmore i napune energijom kako bi bili uspješni u svojim školskim obavezama.

Praznici i Ostali Važni Datumi

Školska godina također obuhvaća razne praznike i ostale važne datume koji će utjecati na školski kalendar.

 • 1. studenog 2022. – Dan svih svetih
 • 25. prosinca 2022. – Božić
 • 26. prosinca 2022. – Sveti Stjepan
 • 31. prosinca 2022. – Nova godina
 • 6. siječnja 2023. – Bogojavljenje
You might be interested:  Super Bowl Halftime Show 2023

Tijekom praznika, škole će biti zatvorene i učenicima će biti omogućeno vrijeme za odmor i proslavu sa svojim obiteljima.

Osim praznika, postoje i drugi važni datumi tijekom školske godine, kao što su izleti, školski eksperimenti i sportski događaji. Ovi događaji pružaju dodatne mogućnosti za učenje i razvoj izvan učionice.

Učenici, nastavnici i roditelji trebaju pratiti školski kalendar kako bi bili upoznati s rasporedom školskih dana, praznika i drugih važnih datuma. To će im pomoći da u potpunosti iskoriste školsku godinu i planiraju svoje aktivnosti.

Pregled školske godine

Školska godina 2022/2023 počinje 5. rujna 2022. godine i završava 30. lipnja 2023. godine.

U nastavku je pregled ključnih događaja i praznika tijekom školske godine:

Period Dogadjaj
5. rujna 2022. Početak školske godine
24. prosinca 2022. – 6. siječnja 2023. Zimski praznici
17. travnja – 21. travnja 2023. Uskršnji praznici
1. svibnja 2023. Međunarodni praznik rada
22. lipnja 2023. Završetak nastave
30. lipnja 2023. Kraj školske godine

Uz navedene praznike, školski kalendar također uključuje i druge manje praznike i slobodne dane, koje je najbolje provjeriti na službenim stranicama škole ili u školskom kalendaru.

Važno je napomenuti da se datumi praznika i ključnih događaja mogu promijeniti, pa je uvijek dobro provjeriti ažurirane informacije prije planiranja putovanja ili drugih aktivnosti tijekom školske godine.

Kalendar praznika

U školskoj godini 2022/2023 postoje mnogi praznici koji će biti obilježeni. Ovi praznici su važni trenuci u godini kada se može odmoriti i provesti vrijeme s obitelji i prijateljima. Neki od praznika su državni blagdani, dok drugi mogu biti školski praznici ili lokalne proslave.

Državni blagdani

Jedan od najvažnijih praznika je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti koji se slavi 5. kolovoza. Ova je prigoda nacionalna proslava kojom se obilježava pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Također, tu je i Dan neovisnosti koji se slavi 8. listopada, što je prigoda za obilježavanje dana kada je Hrvatska postala samostalna država.

Školski praznici

Uz državne blagdane, školska godina ima i nekoliko školskih praznika koji su određeni na razini škole. Na primjer, zimski praznici će trajati od 24. prosinca do 8. siječnja, dok će proljetni praznici biti od 17. do 21. travnja. Ovi praznici omogućuju učenicima i nastavnicima da se odmore od škole i napune baterije za nastavak školske godine.

Osobito važna je ljetna pauza, koja je tradicionalno najduži praznik u školskoj godini. Učenici će moći uživati u ljetnim mjesecima od 22. lipnja do 1. rujna. Ovaj praznik je omiljen među učenicima jer omogućuje dulje putovanje i vrijeme za opuštanje.

Tijekom školske godine također će biti nekoliko vikenda i praznika koji se slaviti na lokalnoj razini ili koji su specifični za određenu regiju. Ovi praznici mogu uključivati obljetnice gradova, narodne običaje ili vjerske proslave.

U svakom slučaju, praznici su važan dio školske godine i omogućuju učenicima i nastavnicima da se opuste i uživaju izvan učionice. To su posebni trenuci u kojima vrednujemo obitelj, tradicije i zajednicu.

Prvi semestar

Prvi semestar

Prvi semestar školske godine 2022/2023 počinje 6. rujna 2022. i traje do 23. prosinca 2022. U ovom semestru ima ukupno 17 školskih tjedana.

You might be interested:  Rukometno Prvenstvo 2023 Hrvatska

Tijekom prvog semestra postoje nekoliko praznika i slobodnih dana:

 • 8. listopada 2022. – Dan neovisnosti – državni praznik, nema nastave
 • 1. studenog 2022. – Svi sveti – državni praznik, nema nastave
 • 18. studenog 2022. – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara – državni praznik, nema nastave
 • 25. prosinca 2022. – 5. siječnja 2023. – Božićni praznici – škola je zatvorena

Tijekom prvog semestra, učenici će imati različite predmete i ispiti prema rasporedu koji će biti određen od strane škole. Također će imati priliku sudjelovati u raznim izvanškolskim aktivnostima i projektima koji će biti organizirani tijekom semestra.

Drugi semestar

Drugi semestar školske godine 2022/2023. započinje 12. siječnja 2023. godine. U nastavnom kalendaru za drugi semestar uključeni su brojni praznici i odmori.

Tijekom drugog semestra, učenici će imati mogućnost da se odmore i provedu vrijeme s obitelji tijekom zimskog odmora. Zimski odmor traje od 25. veljače do 3. ožujka 2023. godine.

U drugom semestru također se nalaze i proljetni praznici. Proljetni praznici započinju 14. travnja i traju do 24. travnja 2023. godine. Ovi praznici pružaju učenicima priliku da se odmore i obnove energiju prije kraja školske godine.

Drugi semestar završava sredinom lipnja, nakon čega slijedi ljetni odmor u trajanju od tri mjeseca. Učenici će se u tom razdoblju odmoriti i pripremiti za sljedeću školsku godinu.

Početak semestra Zimski odmor Proljetni praznici Kraj semestra
12. siječnja 2023. 25. veljače – 3. ožujka 2023. 14. travnja – 24. travnja 2023. Sredina lipnja 2023.

Godišnji odmor

Školska godina ima nekoliko razdoblja kada učenici imaju priliku za godišnji odmor. Ovi odmori pružaju učenicima priliku za odmor, oporavak i vrijeme za obitelj. Evo pregleda godišnjih odmora tijekom školske godine 2022/2023:

 • Zimski odmor: od 30. prosinca 2022. do 10. siječnja 2023.
 • Proljetni odmor: od 10. travnja 2023. do 21. travnja 2023.
 • Ljetni odmor: od 15. lipnja 2023. do 1. rujna 2023.

Tijekom ovih odmora, škole su zatvorene i nema nastave. Učenici imaju vremena za odmoriti se, provesti vrijeme s obitelji, putovati ili se baviti hobijima. Ovi odmori također omogućuju učenicima da se emocionalno i mentalno odmore te se oporave od napornog školskog rada.

Godišnji odmori igraju važnu ulogu u cjelokupnom razvoju učenika. Omogućuju im da istraže druge interese i talente, razvijaju socijalne vještine te stječu nove perspektive i životna iskustva. Učenici se vraćaju u školu osvježeni i spremni za nove izazove.

Školski kalendar pruža jasne smjernice o trajanju godišnjeg odmora, što pomaže roditeljima i učenicima u planiranju svojih aktivnosti tijekom tih razdoblja. Ovisno o školama i regijama, može biti manjih varijacija u trajanju godišnjeg odmora, stoga uvijek preporučujemo provjeru kalendara svoje škole za točne datume.

Nacionalni praznici

Hrvatska slavi nekoliko nacionalnih praznika tokom školske godine, koji su neradni dani za učenike i nastavnike. Ovi praznici su posebno važni za hrvatski narod i obeležavaju bitne trenutke u istoriji zemlje.

Dan državnosti

Dan državnosti

Jedan od najznačajnijih nacionalnih praznika u Hrvatskoj je Dan državnosti, koji se obeležava 25. juna. Ovaj praznik se slavi u znak sećanja na donošenje odluke o samostalnosti Republike Hrvatske 1991. godine. Učenici imaju slobodan dan kako bi se toga dana mogli pridružiti proslavi i manifestacijama koje se organizuju širom zemlje.

You might be interested:  Mundijal u rukometu 2023

Dan antifašističke borbe

25. juna takođe se obeležava i Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj. Ovaj praznik se slavi u znak sećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine i borbu protiv fašizma i okupacije tokom Drugog svetskog rata. Na ovaj dan se organizuju različite manifestacije i skupovi kako bi se očuvala uspomena na hrabrost i otpor protiv fašizma.

Datum Praznik
25. juna Dan državnosti
25. juna Dan antifašističke borbe

Prijavni i ispitni rokovi

Školska godina 2022/2023. donosi nekoliko prijavnih i ispitnih rokova za učenike. Evo pregleda najvažnijih rokova:

Prijavni rokovi:

 • Početak prijavnog roka za jesenski ispitni rok: 1. rujna 2022.
 • Završetak prijavnog roka za jesenski ispitni rok: 15. rujna 2022.
 • Početak prijavnog roka za zimski ispitni rok: 1. prosinca 2022.
 • Završetak prijavnog roka za zimski ispitni rok: 15. prosinca 2022.
 • Početak prijavnog roka za ljetni ispitni rok: 1. svibnja 2023.
 • Završetak prijavnog roka za ljetni ispitni rok: 15. svibnja 2023.

Ispitni rokovi:

 • Jesenski ispitni rok: od 1. listopada do 15. listopada 2022.
 • Zimski ispitni rok: od 15. siječnja do 31. siječnja 2023.
 • Ljetni ispitni rok: od 1. lipnja do 30. lipnja 2023.

Učenici su dužni pravovremeno prijaviti ispite tijekom odgovarajućih prijavnih rokova kako bi bili u mogućnosti pristupiti ispitima u željenim ispitnim rokovima.

FAQ:

Koje su ključne informacije o Školskom kalendaru 2022 2023?

Školski kalendar 2022 2023 pruža pregled školske godine u Hrvatskoj. Ovaj kalendar sadrži informacije o početku i završetku nastavne godine, raspustima i praznicima koji se obilježavaju tijekom školske godine.

Koja su važna razdoblja u Školskom kalendaru 2022 2023?

Školska godina 2022 2023 podijeljena je na dva polugodišta. Prvo polugodište počinje 5. rujna 2022. i završava 23. prosinca 2022. Drugo polugodište počinje 9. siječnja 2023. i završava 16. lipnja 2023.

Koliko dana su raspusti tijekom Školske godine 2022 2023?

U Školskom kalendaru 2022 2023, učenici će imati jesenski raspust koji traje od 25. listopada 2022. do 28. listopada 2022. i zimski raspust koji traje od 23. prosinca 2022. do 9. siječnja 2023. Postoji i proljetni raspust koji traje od 10. travnja 2023. do 17. travnja 2023.

Koji su praznici obilježeni u Školskom kalendaru 2022 2023?

U Školskom kalendaru 2022 2023, učenici će imati slobodne dane za razne praznike kao što su Dan neovisnosti (8. listopada 2022.), Božić (25. prosinca 2022.), Nova godina (1. siječnja 2023.), Uskrs (9. i 10. travnja 2023.) i Praznik rada (1. svibnja 2023.).

Koje su ključne datume treba zapamtiti za Školsku godinu 2022 2023?

Ključni datumi za Školsku godinu 2022 2023. su početak nastave (5. rujna 2022.), početak zimskog raspusta (23. prosinca 2022.), početak drugog polugodišta (9. siječnja 2023.) i završetak nastave (16. lipnja 2023.). Ovi datumi su važni za planiranje školskih aktivnosti i obaveza.

Kada počinje školska godina 2022/2023?

Školska godina 2022/2023 počinje 5. rujna 2022. godine.