Upisi U Srednju Školu 2023/24 Bodovi - Portal hrvatskih arhitekata

Upisi U Srednju Školu 2023/24 Bodovi

Upisi U Srednju Školu 2023/24 Bodovi

Upis u srednju školu je važan korak u životu svakog učenika. Ova faza obrazovanja predstavlja temelj za daljnje obrazovanje i karijeru. Upisi za školsku godinu 2023/24 su veoma bitni za sve učenike koji završavaju osnovnu školu, ali i za one koji žele promijeniti srednju školu ili se vratiti školovanju.

Prilikom upisa u srednju školu, bodovi su veoma važni faktor. Na temelju njih će se odrediti koji će učenici biti primljeni u željenu školu. Bodovi se ostvaruju prema ocjenama iz osnovne škole, ali također mogu biti povezani s rezultatima posebnih ispita koje učenici polažu prilikom prijave. Važno je da učenici budu svjesni ovih faktora i pripreme se što bolje kako bi ostvarili što više bodova.

Upis u srednju školu može biti stresan proces za učenika, ali uz pravilan pristup i dobro informiranje, može se olakšati. Sve informacije o upisima, bodovima i savjetima za upis su ključne za uspješan ulazak u srednju školu i ostvarivanje željenih ciljeva.

U ovoj članku pružit ćemo sve relevantne informacije o upisima u srednju školu za školsku godinu 2023/24. Objasnit ćemo kako bodovi utječu na upis, koji su dodatni ispiti mogući, koje su najpopularnije srednje škole i kako se pripremiti za upis. Nudimo i praktične savjete i trikove kako poboljšati šanse za upis i ostvariti svoje ciljeve. Bez obzira na to želite li se upisati u gimnaziju, strukovnu školu ili umjetničku školu, ova vodič će vam pomoći da se pripremite za uspješan upis u srednju školu.

Contents

Upis u srednju školu 2023/24: Bodovi, informacije i savjeti

Bodovi za upis

Upis u srednju školu u školskoj godini 2023/24 u Hrvatskoj se vrši na temelju bodova koje učenici ostvare tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Bodovi se pridodaju različitim kriterijima, kao što su završna ocjena iz matematike, hrvatskog jezika, stranog jezika i drugih predmeta, kao i rezultati na standardiziranim testovima. Nakon što se zbroje bodovi, učenici rangiraju liste prioriteta na temelju kojih se vrši upis u srednju školu.

Informacije o upisu

Informacije o upisu u srednju školu u školskoj godini 2023/24 mogu se dobiti od nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja ili putem internetske stranice srednje škole koja nudi željeni program. Učenici i roditelji trebaju pravovremeno pratiti objavljene informacije kako bi se informirali o uvjetima upisa, dokumentaciji koju trebaju dostaviti te roku za podnošenje prijava.

Savjeti za upis

 • Pravovremeno istražite različite srednje škole i programe koje nude kako biste saznali više o njihovoj ponudi i odabrali onu koja najbolje odgovara vašim interesima i ciljevima.
 • Upoznajte se s uvjetima upisa za željeni program i pripremite svu potrebnu dokumentaciju kako biste bili spremni na vrijeme.
 • Pohađajte radionice i sajmove srednjih škola kako biste dobili više informacija o programima i mogućnostima koje nude.
 • Konzultirajte se s nastavnicima, roditeljima i prijateljima kako biste dobili savjete i mišljenja o odabiru srednje škole.
 • Pratite objavljene rokove i slijedite upute za prijavu kako biste osigurali da vaša prijava bude pravovremena i potpuna.

Tablica bodovanja

Predmet Max bodova
Matematika 100
Hrvatski jezik 100
Strani jezik 100
Ostali predmeti 50

Kako se upisati u srednju školu 2023/24?

Za upis u srednju školu u školskoj godini 2023/24 potrebno je slijediti određene korake i pripremiti potrebne dokumente. Ovaj vodič vam pruža sve informacije i savjete kako biste uspješno prošli kroz proces upisa.

1. Informirajte se o upisnom procesu

1. Informirajte se o upisnom procesu

Prvi korak je informirati se o upisnom procesu i uvjetima upisa u srednju školu. Pročitajte natječaj za upis koji izdaje Ministarstvo znanosti i obrazovanja i saznajte koji su vam dokumenti potrebni za prijavu, koji su uvjeti za upis u određeni smjer i sve ostale važne informacije.

2. Odaberite željenu srednju školu i smjer

Nakon što ste se informirali o upisnom procesu, odlučite se za željenu srednju školu i smjer. Razmislite o svojim interesima, sposobnostima i karijernim ciljevima pri odabiru. Također, provjerite koje su kvote za upis određenih smjerova i koliko je mjesta dostupno.

You might be interested:  Boje Za Kosu 2023

3. Pripremite potrebne dokumente

Sljedeći korak je priprema potrebnih dokumenata za prijavu. To obično uključuje svoju domovnicu, rodni list, svjedodžbe iz osnovne škole, preporuke nastavnika i sve ostale dokumente koje može tražiti škola. Provjerite točne zahtjeve za dokumentaciju u natječaju za upis.

4. Prijavite se online

Većina škola omogućuje online prijavu za upis. Posjetite web stranicu svoje željene škole i pratite upute za prijavu. Bit će vam potrebni osobni podaci, informacije o prethodnom školovanju i odabiru smjera. Budite pažljivi prilikom unosa podataka i provjerite njihovu točnost prije slanja prijave.

5. Prođite kroz postupak selekcije

Nakon što ste se prijavili, slijedi postupak selekcije u kojem će škola razmotriti prijave i odabrati kandidate. Ovisno o smjeru i školi, postupak selekcije može uključivati razgovor, testiranje ili razmatranje ocjena iz prethodnog školovanja.

6. Obavijest o rezultatima

Nakon što su završeni postupci selekcije, škola će objaviti rezultate upisa. Provjerite pozivnico koja će vam biti poslana ili provjerite rezultate na internetskoj stranici škole. Ako ste primljeni, slijedite upute za potvrdu upisa i eventualno plaćanje školarine.

7. Upis u srednju školu

Nakon što ste primljeni, slijedi faza upisa u srednju školu. Obratite se administrativnom osoblju škole kako biste dobili sve potrebne informacije o terminu upisa i dokumentima koje trebate donijeti. Ovdje ćete potpisati upisnicu i preuzeti svoju identifikacijsku iskaznicu.

Zaključak

Upis u srednju školu za školsku godinu 2023/24 zahtijeva određene korake i pripremu. Informirajte se o procesu upisa, odaberite svoju željenu školu i smjer, pripremite potrebne dokumente, prijavite se online, prođite kroz postupak selekcije i upišite se u srednju školu. Pratite upute, budite pažljivi i uspjet ćete u svom upisnom procesu.

Informacije o bodovima za upis u srednju školu 2023/24

Opći bodovni pragovi

Prilikom upisa u srednju školu za školsku godinu 2023/24, postoje određeni opći bodovni pragovi koje je potrebno ispuniti kako biste imali mogućnost upisa u željenu školu. Ti pragovi se odnose na zbirni broj bodova koji je potrebno ostvariti na završnom ispitu osnovne škole.

Opći bodovni pragovi mogu varirati od godine do godine, a utvrđuju se na temelju ukupnog broja prijavljenih učenika i dostupnih mjesta u srednjim školama. Važno je provjeriti najnovije informacije objavljene od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja kako biste bili upoznati s bodovnim pragovima za konkretnu školsku godinu.

Kriteriji i bodovanje

Osim općih bodovnih pragova, svaka srednja škola ima i svoje specifične kriterije i bodovanje za upis. Ti kriteriji mogu uključivati ocjene iz pojedinih predmeta, uspjeh u natjecanjima ili posebne vještine.

Da biste se prijavili za upis u određenu školu, morate ispunjavati kriterije koje je ta škola postavila. Osim toga, svaka škola određuje vlastiti način bodovanja. Na primjer, neke škole mogu dodijeliti više bodova za visoke ocjene iz matematike ili za sudjelovanje u društveno korisnim aktivnostima.

Dodatni bodovi

Dodatni bodovi se mogu dodijeliti učenicima koji ispunjavaju određene uvjete, kao što su: pripadnost manjinskim skupinama, uspjeh na županijskim natjecanjima ili osvojene nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Uvjeti za dodatne bodove mogu se razlikovati od škole do škole, stoga je važno provjeriti pravila svake škole za koju se prijavljujete kako biste se informirali o mogućnostima dodatnih bodova.

Upisni rokovi i procedura

Upisni rokovi i procedura također su bitni dijelovi upisnog procesa. Svaka škola određuje svoje rokove za prijavu i donošenje odluka o upisu. U većini slučajeva, postoji nekoliko faza prijave i upisa, kao što su prijava online ili putem obrasca te dostavljanje potrebne dokumentacije.

Važno je pratiti objavljene rokove i provjeriti koje dokumente trebate pripremiti za prijavu u određenu školu. Bitno je također pravovremeno dostaviti sve potrebne dokumente kako biste osigurali svoje mjesto u školi.

Zaključak

Upis u srednju školu zahtijeva pravovremenu pripremu i informiranje o bodovima, kriterijima i procedurama. Provjerite najnovije informacije objavljene od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i pravila svake škole u koju se želite upisati. Tako ćete biti sigurni da ispunjavate sve uvjete i bodovne pragove kako biste ostvarili željeni upis.

Koje srednje škole su najtraženije?

 • Gimnazija: Gimnazijski programi su uvijek vrlo traženi među učenicima koji žele nastaviti školovanje nakon završetka osnovne škole. Gimnazije nude opću srednjoškolsku naobrazbu i pružaju temelje za daljnje akademsko usmjerenje. Ove škole često imaju visoke upisne bodove, jer su tražene i među najboljim učenicima.
 • Strukovna škola: Strukovne škole također imaju veliku tražnju među učenicima koji se žele usmjeriti na praktične vještine i zanimanja. Ove škole nude razne programe, kao što su elektrotehnika, građevinarstvo, frizerstvo, kuharstvo itd. Strukovne škole često surađuju s tvrtkama kako bi pružile učenicima stvarno iskustvo i mogućnosti za praksu.
 • Umjetnička škola: Ako ste talentirani u umjetnosti, glazbi, plesu ili drami, umjetnička škola je možda pravi izbor za vas. Ove škole omogućuju učenicima da razvijaju svoju kreativnost i talente u specijaliziranim programima. Imajte na umu da ove škole mogu imati posebne prijemne ispite ili audicije prije upisa.
 • Tehnička škola: Tehničke škole nude programe koji su usmjereni na tehničke vještine i zanimanja, poput obrade metala, strojarstva, informatike itd. Ako imate interes za tehnologiju ili praktične primjene znanosti, tehnička škola može biti dobar izbor za vas.
 • Ekonomska škola: Ako vas zanimaju poslovna područja, poput menadžmenta, marketinga, financija ili poduzetništva, ekonomska škola može vam pružiti potrebna znanja i vještine. Ove škole često uključuju i praktičnu nastavu, kao što su posjete tvrtkama i prakse.
You might be interested:  Kratke Frizure 2023 Ženske

Svaka srednja škola ima svoje prednosti i pogodnosti, pa je važno pronaći onu koja najbolje odgovara vašim interesima i ciljevima. Razmislite o svojim interesima, vještinama i budućim planovima pri odabiru srednje škole.

Koje srednje škole imaju posebne programe?

Neke srednje škole u Hrvatskoj nude posebne programe koji se fokusiraju na određena područja znanja ili vještina. Ovi programi pružaju dodatne mogućnosti za učenike koji su zainteresirani za specifična područja.

Gimnazije s posebnim programima

 • Matematička gimnazija – ova gimnazija se specijalizira za matematička i prirodoslovna područja. Učenici ovdje imaju mogućnost produbiti svoje znanje iz matematike, fizike, kemije i biologije.
 • Jezična gimnazija – u ovoj gimnaziji fokus je na jezicima i književnosti. Učenici imaju priliku naučiti ili unaprijediti svoje znanje nekoliko stranih jezika, kao i proučavati književnost tih jezika.

Strukovne škole s posebnim programima

 • Medicinska škola – ova škola nudi programe za učenike koji žele raditi u zdravstvu. Učenici imaju priliku naučiti medicinske vještine i steći znanje o anatomiji, fiziologiji i drugim medicinskim područjima.
 • Turistička škola – ova škola nudi programe za učenike koji žele raditi u turizmu i ugostiteljstvu. Učenici mogu stjecati znanje o hotelijerstvu, turizmu, gastronomiji i drugim vezanim područjima.

Umjetničke škole s posebnim programima

 • Glazbena škola – ova škola nudi programe za učenike koji žele razvijati svoje glazbene talente. Učenici mogu odabrati između različitih instrumenata i pridružiti se orkestrima, zborovima ili drugim glazbenim ansamblima.
 • Umjetnička škola – ova škola nudi programe za učenike koji žele razvijati svoje likovne ili dramske talente. Učenici mogu stjecati znanje o slikarstvu, kiparstvu, glumi, plesu i drugim umjetničkim područjima.

Uz ove škole, postoje i druge srednje škole s posebnim programima koji nude prilagođeno obrazovanje u različitim područjima. Važno je istražiti koje škole nude programe koji odgovaraju interesima i ambicijama učenika prije donošenja odluke o upisu.

Koje srednje škole nude dodatne aktivnosti i izvanškolske projekte?

Mnoge srednje škole nude dodatne aktivnosti i izvanškolske projekte kako bi obogatile iskustvo svojih učenika. Ovo su neke od škola koje su poznate po svojim dodatnim aktivnostima:

 • Gimnazija “Alojzije Stepinac”: Ova gimnazija nudi brojne dodatne aktivnosti, uključujući školsko novinarstvo, debatne klubove, kazališne predstave i mnoge druge kulturne i sportske projekte. Učenici također imaju priliku sudjelovati u raznim natjecanjima i radionicama.

 • Tehnička škola “Nikola Tesla”: Ova škola se ističe po svom naglasku na praktičnom obrazovanju. Pored redovnih nastavnih aktivnosti, učenici imaju priliku sudjelovati u različitim izvanškolskim projektima poput robotike, elektrotehnike i programiranja.

 • Medicinska škola “Sestre milosrdnice”: Ova škola nudi dodatne aktivnosti usmjerene na zdravstvo i medicinu. Učenici imaju priliku sudjelovati u praksi, volontirati u bolnicama i klinikama te se pripremati za buduće karijere u medicinskom području.

Ovo su samo neke od škola koje nude dodatne aktivnosti i izvanškolske projekte. Svi zainteresirani učenici trebaju istražiti mogućnosti koje njihova lokalna srednja škola nudi kako bi pronašli aktivnosti koje ih zanimaju i omogućuju im da razviju svoje talente i interese.

Savjeti za uspješan upis u srednju školu 2023/24

Upis u srednju školu je važan korak u životu svakog učenika. Evo nekoliko savjeta kako se pripremiti i osigurati uspješan upis u školsku godinu 2023/24.

1. Informirajte se o mogućnostima

Prvi korak u pripremi za upis je informiranje o različitim srednjim školama i njihovim programima. Provjerite koje su škole u vašem području, kojim se strukama bave i kakve su im obrazovne ponude. Također, svakako se raspitajte o upisnim uvjetima i bodovnom pragu za prošlu godinu kako biste dobili dobru predstavu o tome što možete očekivati.

2. Razmislite o svojim interesima i ciljevima

Prilikom odabira srednje škole, razmislite o svojim interesima, talentima i ciljevima. Ako imate određenu karijeru ili područje u kojem se želite specijalizirati, odaberite školu koja nudi odgovarajući program. Razgovarajte sa svojim roditeljima, nastavnicima i karijernim savjetnicima kako biste dobili korisne informacije i savjete pri odabiru škole.

3. Pripremite se za upisne ispite ili intervju

Ako je potrebno, pripremite se za upisne ispite ili intervjue koji mogu biti dio postupka upisa u neke škole. Proučite materijal koji će biti obuhvaćen ispitom i vježbajte kako biste se osjećali sigurnije i spremnije za sam proces.

4. Pravovremeno aplicirajte i pripremite dokumente

Prilikom prijave za upis, provjerite točne datume i rokove za prijavu. Osigurajte da imate sve potrebne dokumente i priloge koji će biti traženi. Ukoliko je potrebno, zatražite preporuke od svojih nastavnika ili članova obitelji kako biste bili spremni ispuniti sve zahtjeve.

5. Budite organizirani i planirajte unaprijed

Upis u srednju školu može biti stresan proces, ali bitno je da ostanete organizirani i planirate unaprijed. Napravite si raspored kako biste se pravovremeno pripremili za potrebne korake, poput prijave i polaganja ispita. Odjednom, složite popis svih potrebnih zadataka i pratite njihov napredak kako biste bili sigurni da ste na pravom putu.

Slijedeći ove savjete i budući dobro pripremljen, imate veće šanse za uspješan upis u srednju školu 2023/24. Sretno!

Kako odabrati pravilan smjer i program?

Odabir pravilnog smjera i programa u srednjoj školi ključan je korak za postizanje uspjeha i ostvarenje ciljeva u budućnosti. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći pri odabiru:

 1. Razmislite o svojim interesima i strastima: Pokušajte identificirati područja koja vas zanimaju i u kojima ste strastveni. Ako imate posebno zanimanje za znanost, umjetnost, jezike ili matematiku, možda biste mogli istražiti srodne smjerove i programe.
 2. Istražite raspoložive smjerove i programe: Informirajte se o različitim smjerovima i programima koje nude srednje škole u vašem području. Razgovarajte s nastavnicima, upisnim službama i studentima koji već pohađaju takve smjerove kako biste saznali više o njima.
 3. Razgovarajte sa svojim roditeljima ili skrbnicima: Upitajte svoje roditelje ili skrbnike za njihovo mišljenje i podršku pri odabiru. Oni mogu imati korisne savjete i uvid u vaše talente i interese.
 4. Analizirajte svoje vještine i sposobnosti: Samoprocjena može biti od pomoći pri odabiru pravilnog smjera. Razmislite o svojim jakim stranama, vještinama i sposobnostima te kako ih možete iskoristiti u određenom smjeru i programu.
 5. Razgovarajte s karijernim savjetnicima: Karijerni savjetnici su stručnjaci koji mogu pružiti informacije o različitim smjerovima i programima, kao i o zapošljavanju nakon srednje škole. Posjetite svoju školsku karijernu službu kako biste dobili dodatne savjete i smjernice.
 6. Razmotrite potrebe tržišta rada: Informirajte se o potražnji za određenim zanimanjima i vještinama na tržištu rada. Razmislite o tome koje vrste poslova želite obavljati u budućnosti i odaberite smjer i program koji će vam pružiti potrebne vještine i kvalifikacije.
You might be interested:  Turska All Inclusive 2023

Odabir pravilnog smjera i programa u srednjoj školi može biti izazovan, ali to je važan korak prema postizanju uspjeha u budućnosti. Uzmite si vremena za istraživanje, razgovore i samoprocjenu kako biste donijeli informiranu odluku koja odgovara vašim interesima, sposobnostima i ciljevima.

Informativni dani srednjih škola i upisni rokovi

Informativni dani srednjih škola su događaji koji se organiziraju kako bi učenici osnovnih škola mogli saznati više informacija o mogućnostima upisa u srednje škole. Ovi događaji su prilika da učenici upoznaju nastavnike i profesore, dobiju informacije o programima škola te se uživo uvjere u atmosferu srednje škole.

Informativni dani srednjih škola obično se održavaju u mjesecu siječnju ili veljači, prije početka upisnih rokova. Škole organiziraju različite prezentacije, radionice, demonstracije i druge aktivnosti kako bi privukle buduće učenike.

Upisni rokovi su vremenski periodi tijekom kojih učenici mogu aplicirati za upis u srednje škole. Ovi rokovi obično traju nekoliko tjedana i škole objavljuju raspored i uvjete upisa. Učenici moraju prikupiti potrebnu dokumentaciju i ispuniti zahtjeve za upis pravovremeno kako bi bili uzeti u obzir za upis u željenu školu.

Bitno je da učenici pravovremeno prate obavijesti i rasporede upisnih rokova kako ne bi propustili priliku za upis u srednju školu po svojem izboru. Raspored upisnih rokova i informacije o dokumentaciji često su dostupni na mrežnim stranicama škola ili se mogu dobiti na informativnim danima srednjih škola.

Učenici i roditelji trebaju dobro istražiti različite škole i programe prije nego što donesu konačnu odluku o upisu. Treba razmotriti interese, želje i ciljeve učenika kako bi odabrali najprikladniju srednju školu za daljnje obrazovanje i karijeru.

Ukratko, informativni dani srednjih škola i upisni rokovi su važni koraci u procesu upisa u srednju školu. Učenici trebaju iskoristiti ove prilike kako bi se informirali, upoznali škole i njihove programe te pravovremeno predali potrebnu dokumentaciju za upis.

FAQ:

Koje su najbitnije informacije i savjeti za upis u srednju školu za školsku godinu 2023/24?

Najbitnija informacija je da je rok za prijavu za upis u srednju školu za školsku godinu 2023/24 obično u travnju ili svibnju. Potrebno je proučiti raspored i kriterije za upis za svaku školu koju želite upisati. Savjetujemo da budete informirani o bodovima potrebnim za upis u određene programe i da planirate unaprijed.

Kako se računaju bodovi za upis u srednju školu?

Bodovi za upis u srednju školu računaju se na osnovu uspjeha u osnovnoj školi. Obično se koristi prosjek ocjena u osnovnoj školi kao osnovni dio bodovanja, ali mogu se bodovati i dodatni kriteriji poput rezultata na natjecanjima, ocjena iz pojedinih predmeta ili uvjeta koji su određeni za određene programe.

Koliko bodova je potrebno za upis u srednju školu?

Količina bodova koja je potrebna za upis u srednju školu ovisi o konkurenciji za određeni program. Bodovni pragovi se mogu razlikovati od škole do škole i od programa do programa. Potrebno je proučiti raspored upisa i kriterije za svaku školu koju želite upisati kako biste dobili točnu informaciju o bodovima.

Kada će biti objavljeni rezultati upisa u srednju školu?

Rezultati upisa u srednju školu obično se objavljuju nekoliko tjedana nakon završetka roka za prijavu. Datumi objave rezultata mogu se razlikovati od škole do škole, ali obično se objavljuju u lipnju ili srpnju. Preporučljivo je pratiti obavijesti škola i ostati informiran putem njihovih web stranica ili drugih komunikacijskih kanala.

Što učiniti ako nisam primljen/primljena u željenu srednju školu?

Ako niste primljeni u željenu srednju školu, postoje neke alternative koje možete razmotriti. Možete se prijaviti na drugu školu koja ima otvorena mjesta ili razmotriti prijavu na drugi program koji vam je također zanimljiv. Također, možete se raspitati o mogućnostima prebacivanja u željenu školu tijekom školske godine ako se pojave slobodna mjesta. Obavezno pratite opcije i rokove kako biste donijeli najbolju odluku u vezi s odabirom srednje škole.