Dvorana Bale - Portal hrvatskih arhitekata

Dvorana Bale

 

FOTOGRAFIJE

3LHD
  • Grad: Bale (Valle)
  • Godina projekta: 2005
  • Godina izvedbe: 2007
  • Tip građevine: građevine za sport i rekreaciju
  • Površina: 1100,00 m2
  • Investitor: Općina Bale
Bale (talijanski: Valle) su malo istarsko mjesto s 1000 stanovnika, većinom poljodjelaca. Projekt nove sportske dvorane se suočio s bogatim povijesnim, kulturnim i društvenim mediteranskim kontekstom. Zbog toga je interpolacija imala poseban odnos prema zatečenom. Rješenje je nađeno u interpretaciji tradicionalnih načina gradnje uz pomoć novih tehnologija.
Mala kamena tradicionalna kućica, kažun, primjer arhetipske prefabrikacije, iskorišten je kao osnovni strukturalni predložak. Tradicionalni lokalni motiv suhozida je iskorišten kao uzorak i motiv čitavog oplošja.
Nova dvorana izgrađena je uz staru školu. Grad je želio napraviti školsku dvoranu, ali i, zbog veličine samog mjesta, gdje je ovo najveći objekt nakon crkve, javnu dvoranu za društvene sadržaje. Svojom dimenzijom i funkcijom ona postaje najveći javni objekt u mjestu, postaje nova i školska i sportska i gradska dvorana. Volumen je predodređen zadanom funkcijom košarkaškog igrališta, a modificiran je dodatnim programom na galeriji; fitness, sauna, teretana, dok su svlačionice spojene sa školom u niskom volumenu.
Koncept dvorane je potpuno prilagođen traženoj brzini projektiranja i izvedbe od 11 mjeseci, što je bilo moguće izvesti samo sa AB prefabriciranim elementima. Dvorana je kompletno prefabricirana, tako da su svi nosivi i fasadni elementi izvedeni sa AB prefabriciranim elementima. Njeno mimikriziranje i prilagođavanje okolišu je namjerno, postavljanjem što manjeg mjerila, korištenjem krajolika, ali i fasadne obloge iz lokalnog kamena koja je približava izgledu starih kuća.Publikacije:
Oris (42), C3 (287), Atrium (03), Arquitectura viva (115), Architecture&detail (26), Wallpaper (11), Hinge magazine (148), A10 (07), 100×400 Rihan cc vol.2, DB (142)

Izložbe:
UHA realizacije 2006, Piranski dani arhitekture 2006, 41. Zagrebački Salon, Zagreb, 2006; Take One, Hamburg, 2005; BIMAS, Skopje 2008, New Trajectories – Harvard, Boston 2008, WAF World Architecture Festival, Barcelona 2008,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *