Recept za nepečeni cheesecake

Cheesecake Koji Se Ne Peče

Cheesecake Koji Se Ne Peče

Nepečeni cheesecake je jednostavna i ukusna poslastica koja se može pripremiti u nekoliko koraka. Ova verzija cheesecake-a ne zahtjeva pečenje u rerni, već samo hlađenje u frižideru. Lagano se priprema i savršena je za sve ljubitelje sira i voća.

Glavni sastojci ovog nepečenog cheesecake-a su kremasti sir, šećer, vanilin šećer, piškote, maslac i voće po izboru. Da biste pripremili biskvitnu podlogu, piškote treba samljeti u prah i pomiješati sa rastopljenim maslacem. Smjesu zatim treba ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa za tortu i utisnuti prstima.

Za kremasti nadjev, kremasti sir se miješa sa šećerom i vanilin šećerom dok se ne dobije glatka smjesa. Ova smjesa zatim se pažljivo razlijeva preko biskvitne podloge. Nakon toga, preko sira možete dodati svježe voće, poput jagoda, malina, borovnica ili bilo kojeg drugog voća koje volite.

Kako bi se cheesecake stegao, treba ga ostaviti u frižideru barem 4 sata ili preko noći. Hlađenjem će se sir stegnuti i torta će dobiti čvrstu konzistenciju. Prije posluživanja, cheesecake možete ukrasiti svježim voćem ili preliti prelivom od voća. Ovaj nepečeni cheesecake je idealan desert za posebne prigode i garantirano će oduševiti vaše goste.

Napomena: Ovaj recept je samo osnova koju možete prilagoditi prema vlastitom ukusu. Na primjer, umjesto voća, možete dodati čokoladu, karamel ili orahe. Također, možete eksperimentisati sa različitim kombinacijama voća ili koristiti smrznuto voće ako nemate svježe.

Kako napraviti nepečeni cheesecake

  1. Sastojci:
    • 200 g keksa
    • 100 g putera
    • 500 g kisele pavlake
    • 300 ml slatke pavlake
    • 200 g krem sira
    • 150 g šećera u prahu
    • 2 kašičice vanilin šećera
    • 1 limun (sok i korica)
    • 200 g jagoda (opciono)
  2. Postupak:
    1. Uzmite kekse i sameljite ih u blenderu dok ne postanu mrvice.
    2. Otopite puter i pomešajte ga sa mlevenim keksom.
    3. Pripremite kalup za tortu (prečnika 24 cm) i obložite ga papirom za pečenje.
    4. Rasporedite smesu od keksa po dnu kalupa i pažljivo pritisnite prstima da se sve lepo spoji.
    5. Stavite kalup sa keksom u frižider dok pripremate fil.
    6. U velikoj posudi izmešajte kiselu pavlaku, slatku pavlaku, krem sir, šećer u prahu, vanilin šećer, sok i koru limuna.
    7. Mutite smesu mikserom nekoliko minuta, dok ne postane krema.
    8. Izvadite kalup sa keksom iz frižidera i izlijte pripremljenu kremu preko keksa.
    9. Po želji možete dodati iseckane jagode na vrh kreme za dekoraciju.
    10. Prekrijte kalup providnom folijom i stavite u frižider na najmanje 4 sata ili preko noći, da se cheesecake stegne.
    11. Kada je cheesecake spreman za posluživanje, pažljivo ga izvadite iz kalupa i prenesite na tanjir za tortu.
    12. Uživajte u nepečenom cheesecake-u sa porodicom i prijateljima!

Sastojci za nepečeni cheesecake

  • 200 g kolačića (poput petit beurre)
  • 100 g maslaca
  • 500 g krem sira
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • sok i korica jednog limuna
  • 2 žličice vanilin šećera
  • 300 g svježih jagoda
  • nekoliko listova mente za dekoraciju

Koraci za pripremu nepečenog cheesecakea

  1. Sastojci:

    • 200g keksa (po izboru)
    • 100g maslaca
    • 500g krem sira
    • 250g šećera
    • 400ml slatkog vrhnja
    • 1 vanilin šećer
    • 1 limun (sok i korica)
  2. Priprema:

    1. U blenderu ili mikserom samljeti kekse dok ne postanu sitni mrvice.
    2. Otopiti maslac i dodati ga keksima, zajedno sa polovicom šećera. Dobro promiješati.
    3. Dobivenu smjesu utisnuti na dno kalupa za cheesecake i ostaviti u hladnjaku da se stegne.
    4. U drugoj posudi miksati krem sir dok ne postane glatko. Dodati preostali šećer i vanilin šećer te miksati još nekoliko minuta.
    5. Zatim dodati slatko vrhnje i nastaviti miksati dok ne dobijemo homogenu smjesu.
    6. Dodati sok i koricu limuna te dobro promiješati.
    7. Dobivenu smjesu izliti preko pripremljenog keksa u kalupu.
    8. Pokriti kalup i staviti u hladnjak na najmanje 4 sata (ili preko noći) da se cheesecake stisne.
  3. Serviranje:

    Poslužite hladan cheesecake i dekorirajte ga po želji, na primjer svježim voćem, tučenim slatkim vrhnjem ili čokoladnim preljevom.

Napomena: Za različite varijacije možete dodati voće, čokoladu ili druge dodatke u smjesu krem sira, ili koristiti različite vrste keksa za podlogu cheesecakea.

Serviranje nepečenog cheesecakea

Nepečeni cheesecake je ukusna i osvježavajuća poslastica koja se može poslužiti na različite načine. Evo nekoliko prijedloga kako poslužiti ovaj ukusan desert:

Pojedinačne porcije

Jedan od načina da poslužite nepečeni cheesecake je u pojedinačnim porcijama. Možete koristiti male čaše ili staklenke kako biste složili slojeve baze od keksa, kreme od sira i voćnog preljeva. Ovo je sjajan način da svatko dobije svoju vlastitu porciju i da izgleda privlačno.

Narezani komadi

Drugi način da poslužite nepečeni cheesecake je da ga narežete na komade. Možete koristiti oštar nož da izrežete kriške cheesecakea i poslužite ga na tanjirima ili u posudicama. Dodatno ga možete ukrasiti voćem, šlagom ili svježim začinima.

Ukrasite voćem i umakom

Jedan od načina da osvježite i dodate dodatni okus nepečenom cheesecakeu je da ga ukrasite svježim voćem i umakom. Možete dodati narezano voće poput jagoda, malina ili borovnica na vrh cheesecakea ili poslužiti umak od voća pored kriške cheesecakea. To će mu dati dodatnu svježinu i slatkoću.

Poslužite sa šlagom

Ako volite dodatnu kremoznost i slatkoću, možete poslužiti nepečeni cheesecake s šlagom. Šlag možete dodati na vrh cheesecakea ili ga poslužiti pored njega kako bi gosti mogli sami dodavati koliko žele. To će dodati bogatstvo okusa i teksture desertu.

Dodajte aromatične začine

Ako želite dodati ekskluzivanu notu okusa nepečenom cheesecakeu, možete dodati aromatične začine u kremu od sira. Dodajte malo cimeta, vanilije, đumbira ili narančine korice kako biste oplemenili okus cheesecakea. Ovo će ga učiniti još posebnijim i zanimljivijim za vaše goste.

Prijedlog posluživanja

Evo ideje kako možete poslužiti nepečeni cheesecake:

  1. Stavite pojedinačne porcije nepečenog cheesecakea na tanjire ili u staklenke.
  2. Dodajte svježe voće i prelijte umakom od voća preko cheesecakea.
  3. Poslužite sa šlagom i pospite začinima po želji.
  4. Uživajte u osvježavajućem i ukusnom desertu!

Nepečeni cheesecake je izuzetno jednostavan za serviranje i prilagođavanje vašim željama i ukusima. Možete ga poslužiti kao završetak obroka ili kao samostalnu poslasticu za posebne prigode. Uživajte u njegovom bogatom i kremastom okusu u kombinaciji sa svježim voćem i slatkim umakom.

Saveti za pripremu savršenog nepečenog cheesecakea

Izbor krekera

Za savršen nepečeni cheesecake bitan je izbor krekera za podlogu. Preporučuje se korištenje slanih krekera kako bi se postigao kontrast slatkog i slanog ukusa. Također možete koristiti keks ili digestiv keks za podlogu.

Krema

Krema

Za savršenu kremu nepečenog cheesecakea važno je koristiti kvalitetan kremasti sir kao osnovu. Možete koristiti kremasti sir kao što je Philadelphia ili mascarpone. Preporučuje se korištenje krem sira na sobnoj temperaturi kako bi se lakše sjedinio sa ostalim sastojcima i dobio glatku teksturu.

Slatkoća

Pri odabiru zaslađivača možete koristiti šećer, smeđi šećer ili med. Također, možete koristiti i zaslađeni kondenzirani mlijeko kako biste postigli slatkocu. Preporučuje se postupno dodavanje zaslađivača i kušanje kreme kako bi se postigla željena slatkoća.

Dodaci

Da biste dodali razne arome i teksture cheesecakeu, možete dodati voće, čokoladu, vaniliju ili druge arome po želji. Voće možete svježe, smrznuto ili u obliku sirupa.

Tips and tricks

  • Za lakše vađenje čokoladni cheesecake iz kalupa, prije dodavanja mase obložite dno kalupa papirom za pečenje ili folijom.
  • Stavite cheesecake u hladnjak najmanje 4 sata ili preko noći kako bi se dobro stegnuo.
  • Prije posluživanja, dekorirajte cheesecake s voćem, preljevom od čokolade ili šlagom.
  • Poslužite ohlađen nepečeni cheesecake kako bi se bolje istaknuli okusi i tekstura.

Prednosti nepečenog cheesecakea

Nepečeni cheesecake je popularan dezert koji se sastoji od kremastog punjenja i hrskavog keksa za bazu. Ovaj tip cheesecakea ima niz prednosti u odnosu na tradicionalni pečeni cheesecake.

Prednosti:

  • Jednostavnost pripreme: Nepečeni cheesecake je jednostavan za napraviti i ne zahteva pečenje u rerni. Sve što je potrebno je da se sastoje od sastojaka, slože u kalup i ohlade da se stvrdne.
  • Osvežavajući ukus: Nepečeni cheesecake ima osvežavajući i svež ukus koji je savršen za letnje dane ili posle teškog obroka. Krema se često pravi sa sirnim sirom i kiselim vrhnjem, što daje kiselkast i lagani ukus.
  • Razne varijacije: Nepečeni cheesecake se može prilagoditi raznim ukusima i dodacima. Možete dodati sveže voće, preliv od čokolade ili kafe, orašaste plodove ili razne začine kako biste eksperimentisali sa ukusima.
  • Brze promene u korišćenosti: Nepečeni cheesecake se brzo stvrdnjava, pa ga možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru dok se ne posluži. Ovo ga čini idealnim dezertom za razne prilike i zabave.
  • Bez rizika od prepečenosti: Pečeni cheesecake može biti delikatno pecivo, koje zahteva kontrolu pečenja kako ne bi izgubilo vlagu. Nepečeni cheesecake ne mora da brinu o riziku od prepečenosti i može se prilagoditi sopstvenim preferencijama u teksturi.

Nepečeni cheesecake je savršen izbor za sve koji vole ovaj popularni dezert i traže brz i jednostavan recept. Probajte ovaj osvežavajući dezert i uživajte u njegovim prednostima.

Zanimljivosti o nepečenom cheesecakeu

Zanimljivosti o nepečenom cheesecakeu

  • Jednostavna priprema: Nepečeni cheesecake je jednostavan za pripremu jer ne zahtijeva pečenje u pećnici. Potrebno je samo miješati sastojke i ostaviti da se stegne u hladnjaku.
  • Različiti okusi: Nepečeni cheesecake se može pripremiti u različitim okusima kao što su čokolada, vanilija, voće ili orašasti plodovi. Mogu se kombinirati različite vrste voća ili dodati drugi sastojci po želji.
  • Kremasta tekstura: Nepečeni cheesecake ima kremastu, glatku teksturu koja se topi u ustima. Kombinacija kreme s keksom u podlozi daje izvrstan okus i teksturu.
  • Dekoracija: Nepečeni cheesecake se može dekorirati raznim dodacima kao što su voće, šlag ili čokoladne mrvice. Ovo ga čini atraktivnim i ukusnim desertom.
  • Bez pečenja: Nepečeni cheesecake ne zahtijeva pečenje u pećnici, što ga čini idealnim za vrijeme vrućih ljetnih dana kada ne želimo uključivati pećnicu.

Nepečeni cheesecake je brz i jednostavan desert koji će oduševiti sve ljubitelje ovog omiljenog kolača. Bilo da ga poslužujete na obiteljskim okupljanjima, proslavama ili kao svakodnevni desert, nepečeni cheesecake će uvijek biti ukusan i omiljen izbor.

Varijacije nepečenog cheesecakea

1. Voćni cheesecake

Umjesto klasičnih baza i punjenja, možete dodati voće u nepečeni cheesecake kako biste dobili voćni okus. Dodajte svoje omiljeno voće, poput jagoda, malina, borovnica ili breskvi, u smjesu sira i pavlake. Ova varijacija je osvježavajuća i savršena za ljeto.

2. Čokoladni cheesecake

Za sve ljubitelje čokolade, možete napraviti nepečeni cheesecake s čokoladom. Dodajte rastopljenu čokoladu u smjesu sira i dodajte malo čokoladnih mrvica na vrh. Ova varijacija će zadovoljiti vašu čokoladnu žudnju.

3. Keks varijacije

Umjesto klasičnih krekera ili oblatni, možete koristiti razne vrste keksa za bazu svog nepečenog cheesecakea. Na primjer, možete koristiti Oreo kekse, karamelizirani keks ili čokoladne kekse. To će dodati različite teksture i okuse vašem desertu.

4. Dodaci na vrhu

Da biste unaprijedili okus i izgled nepečenog cheesecakea, možete dodati razne dodatke na vrhu. Neki popularni dodaci su svježe voće, komadići čokolade, svježa vrhnja ili preljev poput voćnog sirupa ili čokoladnog preljeva.

5. Menta varijacija

Za osvježavajući okus, možete dodati mentu u svoj nepečeni cheesecake. Dodajte malo mente u smjesu sira ili pospite svježe listove mente na vrh. Ova varijacija je savršena nakon obilnog obroka.

6. Mješavina raznih sira

Umjesto samo jedne vrste sira, možete miješati različite vrste sira kako biste dobili jedinstven okus. Na primjer, možete kombinirati kremasti krem sir s okusom sira poput kiselog vrhnja ili mascarpone sira. Ova varijacija će dodati slojevitost okusa vašem cheesecakeu.

7. Varijacije sira

Umjesto klasičnog krem sira, možete koristiti razne vrste sira za svoj nepečeni cheesecake. Na primjer, možete koristiti ricotta sir, quark sir ili čak svježi sir. Svaki sir će dati drugačiji okus i teksturu vašem cheesecakeu.

8. Dodaci u smjesu

Možete dodati razne dodatke u smjesu sira kako biste dobili različite okuse. Na primjer, možete dodati vaniliju, bademe, kokos, cimet ili čak orašaste plodove. Ovi dodaci će vašem cheesecakeu dati jedinstven okus.

9. Voćna varijacija

Osim što možete dodati voće u smjesu sira, možete napraviti i voćnu bazu za svoj nepečeni cheesecake. Napravite pire od voća, poput manga, malina ili breskvi, i koristite ga kao bazu umjesto klasičnih krekera. To će dodati dodatni voćni okus vašem cheesecakeu.

10. Slani cheesecake

Za one koji više vole slane deserte, možete napraviti slani cheesecake. Dodajte slane sastojke, poput maslina, feta sira ili dimljene pastrve, u smjesu sira. Ova varijacija je savršena kao predjelo ili piknik jelo.

FAQ:

Koje su osnovne sastojke za nepečeni cheesecake?

Za pripremu nepečenog cheesecakea potrebni su sledeći sastojci: keks, maslac, krem sir, šećer, pavlaka, vanilin šećer i limun.

Kako se pravi baza od keksa za nepečeni cheesecake?

Da biste napravili bazu od keksa, treba pomešati izmrvljeni keks sa otopljenim maslacem. Dobijenu smesu treba rasporediti po dnu kalupa i dobro utisnuti.

Koliko dugo treba ostaviti bazu od keksa da se stegne?

Bazu od keksa treba ostaviti u frižideru oko 30 minuta kako bi se stegla.

Kako se priprema fil za nepečeni cheesecake?

Fil za nepečeni cheesecake se priprema tako što se krem sir, šećer, pavlaka, vanilin šećer i limun dobro izmešaju dok ne dobiju glatku smesu. Zatim se dobijeni fil izlije preko baze od keksa.

Mogu li dodati voće u fil za nepečeni cheesecake?

Da, voće se često dodaje u fil za nepečeni cheesecake kako bi se dobio dodatni ukus. Najčešće se koriste borovnice, jagode ili maline.

Koliko dugo treba ostaviti nepečeni cheesecake u frižideru da se stegne?

Nepečeni cheesecake treba ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći, kako bi se dovoljno stegao i dobila prava tekstura.

Kako se servira nepečeni cheesecake?

Nepečeni cheesecake se servira tako što se izvadi iz kalupa i seče na željene komade. Može se ukrasiti voćem ili prelivom po želji.