Crveni Plikovi Po Tijelu Koji Svrbe - Uzroci, Simptomi i Liječenje

Crveni Plikovi Po Tijelu Koji Svrbe

Crveni Plikovi Po Tijelu Koji Svrbe

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe često su simptom različitih stanja kože. Ovi plikovi mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela i mogu biti uzrokovani različitim faktorima. Svrbež može biti vrlo neugodan i iritantan, što dovodi do nepodnošljive nelagode kod zahvaćene osobe.

Neka od uobičajenih stanja kože koja mogu izazvati crvene plikove i svrbež uključuju kontaktni dermatitis, urtikariju, ekcem, psorijazu i šuga. Kontaktni dermatitis nastaje kada koža dolazi u kontakt s iritirajućim tvarima poput kemikalija ili biljaka. Urtikarija, također poznata kao koprivnjača, uzrokuje svrbežne, izbočene plikove koji se brzo javljaju i nestaju. Ekcem je kronično stanje koje uzrokuje suhu, svrbežnu kožu s crvenim plikovima, dok psorijaza uzrokuje crvene plakove s bijelim ljuskama na koži. Šuga je zarazna bolest koja uzrokuje intenzivan svrbež i mali crveni plikovi.

Liječenje crvenih plikova po tijelu koji svrbe ovisi o uzroku i ozbiljnosti stanja. U većini slučajeva, simptomi se mogu ublažiti primjenom lokalnih krema i masti koje sadrže kortikosteroide ili antihistaminike. U težim slučajevima, može se propisati oralna terapija ili drugi oblici liječenja kao što su svjetlosna terapija ili imunosupresivni lijekovi.

Važno je napomenuti da je najbolji način za liječenje crvenih plikova po tijelu koji svrbe prevencija. Osobe koje su sklonije ovim stanjima kože trebaju izbjegavati kontakt s poznatim iritantima, održavati kožu hidratiziranom i izbjegavati potencijalne okidače. U slučaju da se pojave crveni plikovi i svrbež, potrebno je konzultirati se s dermatologom kako bi se utvrdio uzrok i odredio najbolji način liječenja.

Contents

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe – uzroci, simptomi i liječenje

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe mogu biti znak različitih stanja kože. Ovi plikovi mogu biti uzrokovani raznim faktorima i mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Ovisno o uzroku, mogu biti praćeni različitim simptomima i zahtijevaju specifično liječenje.

Mogući uzroci crvenih plikova po tijelu koji svrbe

 • alergijska reakcija: Crveni plikovi mogu biti uzrokovani alergijskom reakcijom na određene tvari, poput hrane, lijekova, kozmetike, peludi ili uboda insekata.

 • kožne infekcije: Bolesti poput šindre, vodenih kozica, kožnih gljivica ili impetiga mogu uzrokovati pojavu crvenih plikova koji svrbe.

 • kožne bolesti: Stanja kože poput ekcema, dermatitisa, psorijaze ili urtikarije mogu rezultirati pojavom crvenih plikova koji svrbe.

 • ubodi insekata: Ubodi komaraca, osa, pčela ili drugih insekata mogu izazvati crvene plikove koji svrbe.

Simptomi crvenih plikova po tijelu koji svrbe

Izgled crvenih plikova može varirati ovisno o uzroku. Mogu biti sitni ili veći, ravni ili uzdignuti, s crvenom ili bjelkastom kožom. Plikovi mogu biti praćeni simptomima poput svrbeža, peckanja, ljuštenja kože, crvenila ili otoka.

Liječenje crvenih plikova po tijelu koji svrbe

Liječenje crvenih plikova po tijelu koji svrbe ovisit će o uzroku. Ovdje su neki opći savjeti za ublažavanje simptoma:

 1. Izbjegavajte izlaganje alergenima: Ako je alergija uzrok plikova, izbjegavajte kontakt s tvarima koje uzrokuju reakciju.

 2. Hidratizirajte kožu: Redovito nanosite hidratantnu kremu kako biste održali kožu vlažnom i spriječili iritaciju.

 3. Koristite blaže proizvode za njegu kože: Odaberite proizvode koji ne sadrže iritirajuće sastojke ili parfeme.

 4. Primijenite hladne obloge: Hladni oblozi mogu ublažiti svrbež i smanjiti otok.

 5. Konzumirajte antihistaminike: Antihistaminici mogu pomoći u ublažavanju svrbeža.

You might be interested:  Kako Povećati Natrij U Krvi

Ako simptomi ne nestanu ili se pogoršaju, važno je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik će moći utvrditi uzrok plikova i preporučiti odgovarajući tretman.

Uzroci crvenih plikova po tijelu koji svrbe

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe mogu biti simptom brojnih poremećaja i stanja kože. Ovdje su neki od najčešćih uzroka:

 1. Kontaktni dermatitis: Ova vrsta dermatitisa nastaje kada koža dođe u dodir s iritantom ili alergenom. Reakcija se manifestira kao crveni plikovi koji svrbe i mogu se proširiti na druga područja tijela.
 2. Urtikarija: Urtikarija je stanje kože karakterizirano iznenadnim nastankom crvenih plikova koji svrbe. Može biti uzrokovana alergijskom reakcijom, infekcijom ili emocionalnim stresom.
 3. Ekcem: Ekcem je kronično stanje kože koje uzrokuje suhu, crvenu, svrbljivu kožu. Crveni plikovi mogu biti jedan od simptoma upaljenog područja kože.
 4. Osip od uboda insekata: Alergijska reakcija na ubod insekata može uzrokovati crvene plikove koji svrbe. Ovi plikovi često imaju uzorak sličan ubodu ili ugrizu.
 5. Psorijaza: Psorijaza je autoimuna bolest kože koja uzrokuje crvene, ljuskave mrlje na koži. U nekim slučajevima, ovi plikovi svrbe.
 6. Gljivična infekcija: Određene gljivične infekcije, poput kandidijaze ili lišajeva, mogu uzrokovati crvene plikove koji svrbe. Ove infekcije često zahvaćaju područja sa više vlage, poput pregiba kože.

Ako primijetite prisutnost crvenih plikova po tijelu koji svrbe, važno je posjetiti dermatologa koji će provesti pregled i utvrditi točan uzrok. Na temelju dijagnoze, liječnik će propisati odgovarajući tretman za ublažavanje simptoma i liječenje osnovnog stanja.

Simptomi crvenih plikova po tijelu koji svrbe

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe mogu biti znak različitih stanja ili bolesti kože. Ovi simptomi mogu biti vrlo neugodni i neprijatni, uzrokujući nelagodu i iritaciju.

Evo nekoliko simptoma kojima se mogu prepoznati crveni plikovi po tijelu koji svrbe:

 • Svrbež: Svrbež je jedan od najčešćih simptoma crvenih plikova. Svrab može biti blag ili intenzivan, a može se pogoršati grebanjem.
 • Crvenilo: Crvenilo kože je još jedan uobičajeni simptom. Koža može biti crvena u području plikova ili općenito po cijelom tijelu.
 • Plikovi: Plikovi su izbočene ili ispupčene lezije koje mogu biti crvene ili ružičaste boje. Mogu biti male ili velike veličine i mogu sadržavati tekućinu ili biti suhi.
 • Osip: Crveni plikovi mogu se pojaviti na pravilnom uzorku i stvarati osip na koži. Ovaj osip može biti različitih oblika i veličina.
 • Bol ili peckanje: U nekim slučajevima, crveni plikovi mogu biti praćeni bolom ili peckanjem. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi kada se plikovi diraju ili grebu.

Važno je napomenuti da simptomi crvenih plikova po tijelu koji svrbe mogu varirati ovisno o uzroku. Ako primijetite ove simptome na svojoj koži, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i odabrao odgovarajući tretman.

Preventivne mjere za crvene plikove po tijelu koji svrbe

1. Higijena tijela

Jedna od najvažnijih preventivnih mjera za crvene plikove po tijelu koji svrbe je održavanje pravilne higijene tijela. Potrebno je redovito tuširanje ili kupanje kako bi se koža očistila od nečistoća i bakterija koje mogu uzrokovati svrbež i osip.

2. Upotreba blagih proizvoda za njegu kože

Kod osoba sklona crvenim plikovima po tijelu koji svrbe, važno je koristiti proizvode za njegu kože koji su blagi i neiritirajući. Izbjegavajte proizvode koji sadrže parfeme, alkohol ili druge iritirajuće sastojke. Umjesto toga, birajte proizvode s umirujućim i hidratantnim svojstvima.

3. Izbjegavanje alergena

Ako ste osjetljivi na određene alergene kao što su kućna prašina, pelud ili određene vrste hrane, važno je izbjegavati izlaganje tim alergenima. To može uključivati ​​redovito čišćenje doma, izbjegavanje boravka na otvorenom tijekom visoke sezone peludi ili izbjegavanje određenih namirnica ukoliko izazivaju alergijske reakcije.

4. Nošenje prozračne odjeće

Kako bi se smanjila mogućnost crvenih plikova po tijelu, preporučuje se nošenje prozračne odjeće koja omogućuje koži da diše. Izbjegavajte usku ili sintetičku odjeću koja može zadržavati vlagu i iritirati kožu.

5. Zaštita od sunca

Sunčevo zračenje može izazvati svrbeže plikove po tijelu, stoga je važno zaštititi kožu od sunca. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka. Također je preporučljivo izbjegavati izlazak na sunce u najtoplijem dijelu dana, koristiti zaštitnu odjeću i nošenje šešira i sunčanih naočala.

6. Osobna higijena

Potrebno je koristiti osobne predmete za higijenu poput ručnika, četkica za kosu i češljeva kako bi se izbjeglo širenje bakterija s drugih osoba. Također je važno redovito prati te predmete kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija i potencijalno iritiranje kože.

7. Izbjegavanje stresa

Stres može pogoršati simptome crvenih plikova po tijelu koji svrbe, stoga je važno usvojiti tehnike za upravljanje stresom kao što su meditacija, joga ili tjelesna aktivnost. Održavanje zdravog načina života i izbjegavanje stresnih situacija može pomoći u smanjenju svrbeža i osipa na koži.

You might be interested:  Kako Skuhati Grah Iz Konzerve

Dijagnoza crvenih plikova koji svrbe po tijelu

Kako bi se postavila ispravna dijagnoza za crvene plikove koji svrbe po tijelu, bitno je obaviti detaljan pregled pacijenta i uzeti u obzir njegove simptome i medicinsku anamnezu. Ponekad je dijagnostički proces može biti složen, pa je neophodno posjetiti ljekara ili dermatologa kako bi se postavila ispravna dijagnoza. Međutim, postoje neki uobičajeni uzroci i metode dijagnoze crvenih plikova koji svrbe po tijelu.

Anamneza i fizički pregled

Prvi korak u dijagnostici crvenih plikova koji svrbe po tijelu je uzimanje detaljne medicinske anamneze od strane ljekara. Ljekar će obaviti razgovor sa pacijentom kako bi saznao o njegovim simptomima, trajanju plikova, eventualnim dodatnim simptomima i drugim relevantnim informacijama. Također će provesti fizički pregled kako bi procijenio izgled plikova, veličinu, boju i položaj.

Kožni testovi

Ako uzrok crvenih plikova koji svrbe nije jasan na osnovu anamneze i fizičkog pregleda, ljekar može preporučiti dodatne kožne testove. Ovi testovi obuhvataju aplikaciju alergena na kožu kako bi se provjerila reakcija tijela. Najčešći kožni testovi uključuju patch testove i prick testove. Patch testovi podrazumijevaju nanošenje potencijalnih alergena na leđa ili ruke pacijenta, dok prick testovi uključuju nanošenje malog uboda na koži radi uvida u moguće alergene. Rezultati ovih testova mogu pomoći u određivanju alergijske reakcije koja može biti uzrok crvenih plikova koji svrbe.

Dodatni dijagnostički testovi

U nekim slučajevima, ljekar može preporučiti dodatne dijagnostičke testove kako bi se isključile druge potencijalne bolesti ili infekcije koje mogu biti uzrok crvenih plikova koji svrbe. Ovi testovi mogu uključivati krvne testove za otkrivanje infekcije ili upale, biopsiju za detaljniju analizu tkiva ili druge specifične testove zavisno od simptoma i sumnje na određenu bolest ili stanje.

Konsultacija sa dermatologom

Ako je dijagnoza crvenih plikova koji svrbe po tijelu nejasna ili složena, ljekar vam može preporučiti da se konsultujete sa dermatologom. Dermatolog je specijalista za kožne bolesti i može vam pružiti dodatne dijagnostičke i terapijske opcije. Dermatolog će detaljnije pregledati kožu i može preporučiti dodatne testove ili terapije, ukoliko je to neophodno.

U svakom slučaju, važno je imati strpljenja i saradnju sa ljekarom kako bi se postavila tačna dijagnoza i pružila odgovarajuća terapija za crvene plikove koji svrbe po tijelu.

Liječenje crvenih plikova po tijelu koji svrbe

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe mogu biti prilično neugodni i ometajući. Svrbež može biti intenzivan i uzrokovati nelagodu i iritaciju kože. Srećom, postoje različite metode i tretmani koji mogu pomoći u olakšavanju simptoma i liječenju crvenih plikova po tijelu.

Izbjegavanje iritantnih tvari

Jedan od prvih koraka u liječenju crvenih plikova po tijelu jest izbjegavanje iritantnih tvari koje mogu izazvati pogoršanje simptoma. To može uključivati određene tkanine, kozmetiku, parfeme ili deterdžente koji mogu nadražiti kožu. Potrebno je izbjegavati kontakt s tim tvarima kako bi se smanjila upala i svrbež.

Korištenje hidratantne kreme

Hidratantna krema može pomoći u smirivanju crvenih plikova po tijelu i smanjenju svrbeža. Odaberite krema s umirujućim sastojcima kao što su aloe vera, kamilica ili zobene pahuljice. Nanesite kremu na zahvaćena područja nekoliko puta dnevno kako biste održali hidrataciju kože i smanjili suhoću.

Primjena hladnih obloga

Za trenutno olakšanje svrbeža i upale, možete primijeniti hladnu oblogu na zahvaćena područja. Hladnoća može pomoći u smirivanju kože i smanjenju iritacije. Umotajte ledene kocke u čistu tkaninu i nanesite na crvene plikove nekoliko minuta. Ovo možete ponavljati nekoliko puta dnevno, ali pazite da ne ostavljate hladnu oblogu predugo kako biste izbjegli oštećenje kože.

Izbjegavanje grebanja

Crveni plikovi koji svrbe mogu izazvati jaku želju za grebanjem, ali grebanje može samo pogoršati simptome i dovesti do oštećenja kože. Pokušajte izbjegavati grebanje i umjesto toga koristite nježne pokrete kako biste umirili svrbež. Ako je svrbež nepodnošljiv, možete koristiti antipruriticu kao što je hidrokortizonska krema, ali uvijek slijedite upute stručnjaka za doziranje i primjenu.

Konzultacija s dermatologom

Ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, preporučuje se konzultacija s dermatologom. Oni će moći pregledati kožu, postaviti dijagnozu i preporučiti pravilan tretman. Ponekad je potrebno koristiti sistemsku terapiju kao što su oralni antihistaminici ili steroidi kako bi se smanjila upala i svrbež.

Sve ove metode i tretmani mogu pomoći u ublažavanju simptoma crvenih plikova po tijelu koji svrbe. Važno je zapamtiti da svaka osoba može imati različite uzroke i reakcije na crvene plikove, stoga je važno pronaći pravi tretman koji odgovara vašim potrebama. Obratite se dermatologu radi dijagnoze i preporuka.

Narodni lijekovi za crvene plikove po tijelu koji svrbe

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe mogu biti vrlo neugodni, ali postoje neki narodni lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i olakšavanju nelagode.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Buha

1. Kamilica

Kamilica je poznata po svojim protuupalnim svojstvima i može pomoći u smirivanju svrbeža i iritacije kože. Možete koristiti kamilicu u obliku čaja ili ulja. Umočite pamučnu kuglicu u hladni kamilicin čaj ili nanesite nekoliko kapi ulja izravno na pogođeno područje.

2. Med

Med ima antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju svrbeža i iritacije. Nanesite tanak sloj meda na crvene plikove i ostavite ga da djeluje nekoliko minuta prije nego ga isperete toplom vodom.

3. Soda bikarbona

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona može pomoći u ublažavanju svrbeža i iritacije kože. Napravite pastu od sode bikarbone i vode, a zatim je nježno nanesite na pogođeno područje. Ostavite pastu da djeluje nekoliko minuta prije nego je isperete toplom vodom.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima hidratantna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju suhe i iritirane kože. Nanesite malu količinu maslinovog ulja na pogođeno područje i nježno ga umasirajte u kožu.

5. Aloe vera

Aloe vera je poznata po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći u ublažavanju svrbeža i iritacije. Iscijedite gel iz lista aloe vere i nanesite ga na pogođeno područje kože.

6. Hladne obloge

Hladne obloge mogu pomoći u smirivanju svrbeža i smanjenju upale. Umotajte ledene kocke u čistu krpu i nanesite ih na crvene plikove nekoliko minuta.

Važno je napomenuti da ovi narodni lijekovi mogu pružiti privremeno olakšanje, ali ako se simptomi pogoršaju ili traju dulje vrijeme, važno je potražiti medicinsku pomoć od strane stručnjaka.

Kada se obratiti liječniku zbog crvenih plikova po tijelu koji svrbe

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe mogu biti znak različitih stanja kože. U većini slučajeva, ovi plikovi su bezopasni i prolazni, ali u nekim situacijama može biti potrebno potražiti medicinsku pomoć.

Kada je potrebno posjetiti liječnika

Ako imate crvene plikove koji svrbe po tijelu, slijedeći simptomi mogu biti razlog za posjetu liječniku:

 • Kada plikovi ne prolaze nakon nekoliko dana i simptomi se pogoršavaju
 • Ako se pojave drugi simptomi kao što su groznica, bol ili oticanje
 • Ako plikovi izgledaju neobično ili se šire brzo
 • Ako imate prethodnu povijest osjetljive kože ili alergijskih reakcija
 • Ako ste bili izloženi alergenima ili iritantima koji mogu uzrokovati ovakve reakcije (npr. biljke, kemikalije, insekti)

Što očekivati na pregledu

Kada posjetite liječnika zbog crvenih plikova koji svrbe, on ili ona će pažljivo pregledati vašu kožu i postaviti vam nekoliko pitanja o simptomima, potencijalnim okidačima i prethodnoj povijesti kože.

Ovisno o rezultatima pregleda, liječnik može preporučiti dodatne testove kako bi saznao uzrok simptoma. To može uključivati kožne testove ili krvne pretrage.

Mogući uzroci crvenih plikova koji svrbe

Postoji nekoliko mogućih uzroka crvenih plikova koji svrbe po tijelu. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

 1. Alergijske reakcije na hranu, lijekove, kozmetiku ili tvari s kojima ste došli u kontakt

Liječenje crvenih plikova koji svrbe

Liječenje crvenih plikova koji svrbe ovisi o uzroku simptoma. Ako uzrok nije ozbiljan, liječenje se može sastojati od:

 • Korištenja hladnih obloga ili antihistaminika za ublažavanje svrbeža
 • Korištenje hidratantnih krema kako bi se ublažili simptomi suhoće kože

U nekim slučajevima, liječnik može propisati kortikosteroidne kreme ili oralne lijekove za smanjenje upale i svrbeža.

Ako imate crvene plikove koji svrbe po tijelu i niste sigurni o uzroku ili ozbiljnosti simptoma, svakako se obratite liječniku kako biste dobili pravilan tretman i dijagnozu.

FAQ:

Koji su uzroci crvenih plikova po tijelu koji svrbe?

Uzroci crvenih plikova po tijelu koji svrbe mogu biti alergijske reakcije na hranu, lijekove ili tvari u okolini, ubodi insekata, zarazne bolesti poput vodenih kozica ili ospica, autoimune bolesti poput psorijaze ili dermatitisa, i druge kožne bolesti poput ekcema ili urtikarije.

Kako se manifestiraju crveni plikovi po tijelu koji svrbe?

Crveni plikovi po tijelu koji svrbe mogu se manifestirati kao male kvržice ili mjehurići na koži. Mogu biti popraćeni svrbežom, peckanjem, crvenilom i oticanjem. Ponekad se mogu pojaviti i drugi simptomi poput groznice, umora ili bolova.

Treba li posjetiti liječnika zbog crvenih plikova po tijelu koji svrbe?

Ako se crveni plikovi po tijelu koji svrbe ne povuku u roku od nekoliko dana, ili ako se stanje pogorša, preporučljivo je posjetiti liječnika. Liječnik će moći postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajuće liječenje za ublažavanje simptoma i izlječenje kožnih promjena.

Kako se liječe crveni plikovi po tijelu koji svrbe?

Liječenje crvenih plikova po tijelu koji svrbe ovisi o uzroku. U nekim slučajevima, poput alergijskih reakcija, preporučuje se izbjegavanje alergena i primjena antihistaminika ili kortikosteroidnih krema. Uzroci poput zaraznih bolesti mogu zahtijevati primjenu antibiotika ili antivirusnih lijekova. Važno je pridržavati se uputa liječnika i redovito pratiti stanje kože.