Do Kada Vrijede Kune: Važne informacije o valuti Hrvatske

Do Kada Vrijede Kune

Do Kada Vrijede Kune

Hrvatska kuna je službena valuta Republike Hrvatske od 1994. godine. Ova valuta je zamijenila prethodnu valutu, jugoslavenski dinar, nakon što je Hrvatska postala samostalna država. Kuna je podijeljena na 100 lipa, a najčešće se koriste kovanice u vrijednostima od 1, 2, 5 i 25 lipa, kao i novčanice u vrijednostima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1.000 kuna.

Jedna od važnih informacija o kuni je da njezine novčanice imaju rok trajanja. Prema zakonu, novčanice u apoenima od 5, 10, 20 i 50 kuna ostaju u opticaju 10 godina od datuma tiskanja, dok novčanice od 100, 200, 500 i 1.000 kuna vrijede 15 godina. Nakon isteka tog roka, banke prestaju prihvaćati ove novčanice, ali ih Hrvatska narodna banka i dalje mijenja na neodređeno vrijeme.

Uzmimo za primjer novčanicu od 100 kuna koja je tiskana 1. siječnja 2010. godine. Ta novčanica će biti u opticaju do 31. prosinca 2025. godine, nakon čega će banke prestati prihvaćati tu novčanicu. Međutim, ako neki građanin ima tu novčanicu nakon što banke prestanu prihvaćati, ona neće biti bezvrijedna. Građanin će moći tu novčanicu zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci bilo kad u budućnosti.

Stoga je važno pratiti datum tiskanja novčanica kako biste bili sigurni da ih zamijenite prije nego što prestanu biti valjane. To se posebno odnosi na novčanice velike vrijednosti, poput onih od 500 i 1.000 kuna. Ako imate takve novčanice koje su blizu datuma isteka, preporučuje se da ih zamijenite što je prije moguće kako biste izbjegli moguće probleme prilikom korištenja ovih novčanica.

Važne informacije o valuti Hrvatske

Kuna

Kuna je službena valuta Hrvatske. Njen simbol je kn, a sastoji se od 100 lipa. Kuna se koristi u svakodnevnim transakcijama u zemlji.

Novčanice i kovanice

Kune dolaze u obliku novčanica i kovanica. Novčanice dolaze u vrijednostima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna, dok su kovanice dostupne u vrijednostima od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa, te 1, 2, 5 i 25 kuna.

Tečaj

Tečaj kune u odnosu na druge valute mijenja se svakodnevno. Važno je pratiti trenutni tečaj prije putovanja u Hrvatsku ili obavljanja valutnih transakcija.

Mjenjačnice

Mjenjačnice su rasprostranjene diljem Hrvatske i nude usluge zamjene stranih valuta u kune. Pri zamjeni valute, provjerite proviziju i tečaj koji mjenjačnica nudi kako biste dobili najbolju ponudu.

Kreditne kartice

Kreditne kartice se široko prihvaćaju u Hrvatskoj, posebno u većim gradskim područjima. Međutim, uvijek imajte gotovinu pri ruci za manje prodavaonice, restorane ili druge lokacije koje možda ne prihvaćaju kartice.

Turistički porez

Prilikom boravka u hotelima ili drugim smještajnim objektima, turistički porez se može primjenjivati. Ovaj porez obično se dodaje na konačni račun i cijena varira ovisno o vrsti smještaja i lokaciji.

Informacije o valuti

Valuta Simbol
Kuna kn
Lipa lp

Uzimajući u obzir ove važne informacije o valuti Hrvatske, bit će lakše planirati i obaviti financijske transakcije tijekom posjeta ovoj predivnoj zemlji.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Atopijskog Dermatitisa

Koliko vrijede kune?

Kuna je službena valuta Republike Hrvatske. Kao i kod većine valuta, vrijednost kune fluktuira na tržištu valuta i određuje se prema tečaju s drugim valutama.

Trenutni tečaj kune obično možete provjeriti na web stranicama financijskih institucija, banaka i mjenjačnica. Također, tečaj se može mijenjati iz dana u dan i može se razlikovati ovisno o instituciji koja ga određuje.

Kovanice i novčanice

U optjecaju su kovanice vrijednosti 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipe, te 1, 2, 5 i 25 kuna.

Novčanice koje su trenutno u optjecaju su: 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna.

Kupovna moć

Vrijednost kune se odražava na kupovnu moć stanovnika Hrvatske. Često se koristi indeks kupovne moći kako bi se rangirale zemlje prema standardu života. Kao sredstvo plaćanja, kuna je prihvaćena u cijeloj Hrvatskoj i omogućuje vam obavljanje svakodnevnih transakcija.

Valuta Tečaj kune
Euro 7.5 kuna
Dolar 6.4 kune
Funt 8.6 kuna

Kad putujete u Hrvatsku, provjerite trenutni tečaj kune kako biste znali koliko vaša domaća valuta vrijedi u usporedbi s kunom. To će vam pomoći u planiranju proračuna i donošenju financijskih odluka tijekom boravka u zemlji.

Nacionalna valuta Hrvatske

Nacionalna valuta Hrvatske je hrvatska kuna (HRK), koja je u opticaju od 1994. godine. Kuna je podijeljena na 100 lipa.

Hrvatska kuna je zvanično sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i koristi se u svakodnevnim transakcijama. Kuna je prihvaćena u mnogim prodavnicama, restoranima, hotelima i drugim poslovnim objektima širom zemlje.

Simbol hrvatske kune je kn, a iso kod je HRK. Kovanice hrvatske kune dostupne su u sledećim denominacijama: 1 lipa, 2 lipe, 5 lipa, 10 lipa, 20 lipa, 50 lipa, 1 kuna, 2 kune i 5 kuna. Novčanice hrvatske kune dostupne su u sledećim apoenima: 10 kuna, 20 kuna, 50 kuna, 100 kuna, 200 kuna, 500 kuna i 1000 kuna.

Za promenu valute iz strane valute u hrvatsku kunu, možete posetiti banke, menjačnice, poštanske filijale ili druge ovlaštene institucije za razmenu valuta.

Povijest kune kao valute

Vrijeme kada je kuna postala valuta Hrvatske spada u razdoblje nakon raspada bivše Jugoslavije. Nakon osamostaljenja Hrvatske 1991. godine, tadašnje hrvatske vlasti su donijele odluku o uvođenju vlastite nacionalne valute kako bi se osigurala monetarna neovisnost.

Prve kune su kovane 1993. godine, a papirnati novac je uveden godinu dana kasnije. Prva serija novčanica i kovanica bila je vrlo slična valuti koja je kružila prije osamostaljenja, jugoslavenskom dinaru.

Kroz povijest, kuna je prošla kroz različite promjene, kako u dizajnu novčanica i kovanica, tako i u tečaju u odnosu na druge svjetske valute. U početku je vrijednost kune bila vezana uz njemačku marku, a od 2002. godine, kada je Njemačka uvela euro, tečaj kune se veže uz euro.

Danas kuna nije samo novčana jedinica Hrvatske, već je i sredstvo identifikacije i simbol hrvatskog nacionalnog identiteta. Na novčanicama i kovanicama kune možete vidjeti različite motive vezane uz hrvatsku povijest, kulturu i prirodu.

Kroz godine, kuna je postala stabilna i pouzdana valuta koja se koristi u svakodnevnim transakcijama u Hrvatskoj.

Bankovne novčanice i kovanice

Bankovne novčanice i kovanice

Valuta Hrvatske su kune (kn). Bankovne novčanice su uobičajeni oblik plaćanja u Hrvatskoj, dok se kovanice koriste za manje iznose i sitne kupovine.

Bankovne novčanice

Bankovne novčanice u Hrvatskoj dolaze u pet različitih apoenĂ­: 5 kuna (kn), 10 kn, 20 kn, 50 kn, 100 kn, 200 kn, 500 kn i 1000 kn. Sve novčanice su različitih boja i veličina, a na svakoj novčanici nalazi se lik neke poznate osobe iz Hrvatske povijesti ili kulture.

Evo pregleda bankovnih novčanica u Hrvatskoj:

 • 5 kn: Plava boja, lik Ilije Prcića, hrvatskog književnika.
 • 10 kn: Crvena boja, lik Antuna Gustava Matoša, hrvatskog književnika.
 • 20 kn: Zelena boja, lik Stjepana Radića, hrvatskog političara.
 • 50 kn: Narančasta boja, lik Ivana Gundulića, dubrovačkog pisca i pjesnika.
 • 100 kn: Plava boja, lik Milke Trnina, hrvatske operne pjevačice.
 • 200 kn: Smeđa boja, lik Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske.
 • 500 kn: Ljubičasta boja, lik Marka Marulića, hrvatskog pjesnika i humanista.
 • 1000 kn: Smeđa boja, lik Stjepana Radića, hrvatskog političara.
You might be interested:  Kako Napraviti Pire Krumpir

Kovanice

Kovanice u Hrvatskoj dolaze u osam različitih apoenĂ­: 1 lipa (lp), 2 lp, 5 lp, 10 lp, 20 lp, 50 lp, 1 kn i 2 kn.

Evo pregleda kovanica u Hrvatskoj:

 • 1 lipa: Mala srebrna kovanica.
 • 2 lipe: Mala bakrena kovanica.
 • 5 lipa: Srednja bakrena kovanica.
 • 10 lipa: Srednja bakrena kovanica s rupom u sredini.
 • 20 lipa: Velika bakrena kovanica.
 • 50 lipa: Velika srebrna kovanica.
 • 1 kn: Srednje velika kovanica sa zlatnim rubom.
 • 2 kn: Srednje velika kovanica sa srebrnim rubom.

Kovanice se često koriste za plaćanje u automatima za parkiranje, javnim prijevozom ili za kupovinu na sajmovima. Također su pogodne za sitne transakcije u trgovinama i restoranima.

Važna pravila pri plaćanju

 • Prilikom plaćanja u Hrvatskoj, valuta koju koristite je hrvatska kuna (HRK). Svaka transakcija u trgovini, restoranu ili bilo kojoj drugoj uslužnoj djelatnosti bit će izvršena u kunama.
 • Kreditne i debitne kartice su široko prihvaćene u Hrvatskoj i mogu se koristiti za plaćanje u većini poslovnica. Također možete podizati gotovinu na bankomatima koristeći svoju karticu.
 • Ako donosite stranu valutu u Hrvatsku, imajte na umu da ćete je morati zamijeniti za hrvatsku kunu. Najbolje je to učiniti na mjestima za razmjenu valuta, bankama ili kod ovlaštenih mjenjača.
 • Kada koristite bankomate u Hrvatskoj, provjerite koja je naknada za podizanje gotovine ako koristite karticu iz druge zemlje. Neke banke i bankomati mogu naplaćivati posebnu naknadu za korištenje stranih kartica.
 • Ako plaćate gotovinom, provjerite jeste li dobili povratni iznos u kunama. U nekim trgovinama i restoranima se može dogoditi da ne primaju stranu valutu ili da vas zamole da plaćate u kunama ako plaćate stranom valutom.
 • Kada koristite kreditnu ili debitnu karticu, imajte na umu da se može primijeniti provizija za međunarodne transakcije ili konverziju valute. Provjerite s bankom koju karticu koristite kako biste bili svjesni bilo kakvih potencijalnih naknada.

Mjenjačnice u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoji veliki broj mjenjačnica koje pružaju usluge zamjene valute. Ove mjenjačnice su posebno korisne za turiste koji dolaze u zemlju i žele promijeniti svoju valutu u hrvatske kune. Također su korisne i za lokalne stanovnike koji žele promijeniti kune u stranu valutu.

Evo nekoliko popularnih mjenjačnica u Hrvatskoj:

 • Euroexchange – ova mjenjačnica je poznata po dobrom tečaju za razmjenu eura u kune. Imaju nekoliko poslovnica diljem zemlje, uključujući Zagreb, Split i Rijeku.
 • Mjenjačnica Centar – ova mjenjačnica također ima nekoliko poslovnica, a cijene za razmjenu valute obično su prilično konkurentne.
 • Valutni centar – ova mjenjačnica se ističe po svojoj širokoj ponudi stranih valuta. Osim toga, nude i mogućnost plaćanja debitnim i kreditnim karticama prilikom razmjene valute.

Važno je napomenuti da pri korištenju mjenjačnica treba provjeriti koliko naplaćuju proviziju za razmjenu valute i koje su njihove provjerene cijene. Također je preporučljivo provjeriti radno vrijeme mjenjačnice prije posjeta, jer se mogu razlikovati.

Uz ove popularne mjenjačnice, postoje i mnoge druge mjenjačnice diljem Hrvatske koje pružaju usluge promjene valute. Turisti i lokalni stanovnici trebali bi istražiti različite mogućnosti prije nego što odluče gdje će izvršiti razmjenu valute kako bi dobili najbolju moguću ponudu.

Mjenjačnice u Hrvatskoj
Mjenjačnica Lokacija Radno vrijeme
Euroexchange Zagreb, Split, Rijeka 08:00 – 19:00
Mjenjačnica Centar Zagreb, Zadar, Osijek 09:00 – 20:00
Valutni centar Split, Dubrovnik, Pula 10:00 – 18:00

Utjecaj tečaja na turizam

Utjecaj tečaja na turizam

Tečaj kune ima značajan utjecaj na turizam u Hrvatskoj. Budući da je Hrvatska popularna turistička destinacija, mnogi turisti iz inozemstva dolaze u zemlju i troše svoj novac ovdje. Kada tečaj kune oscilira, to može utjecati na njihovu kupovnu moć i dugoročne planove.

Kada vrijednost kune padne u odnosu na druge valute, to može privući više turista jer njihovi troškovi putovanja postaju jeftiniji. Niže cijene hrane, smještaja, suvenira i drugih usluga mogu privući veći broj posjetitelja iz inozemstva.

You might be interested:  Što Je Put Kočenja

S druge strane, kada vrijednost kune poraste, to može rezultirati smanjenjem broja turista. Veća vrijednost kune znači da će strani turisti morati potrošiti više svoje valute kako bi zadovoljili svoje potrebe tijekom boravka u Hrvatskoj. To može smanjiti ukupne prihode od turizma i utjecati na gospodarski rast zemlje.

Utjecaj tečaja kune također može se osjetiti na turističkim uslugama koje nude domaći pružatelji usluga. Na primjer, ako cijene sirovina za proizvodnju hrane ili energenata rastu zbog jače valute, to može rezultirati povećanjem cijena hrane, pića i smještaja za turiste.

Ukratko, tečaj kune ima snažan utjecaj na turizam u Hrvatskoj. Oscilacije tečaja mogu privući ili odbiti turiste ovisno o tome kako utječu na njihovu kupovnu moć. Važno je pratiti kretanje tečaja i na temelju toga prilagoditi marketinške strategije i cijene kako bi se povećao broj turista i stvorila pozitivna slika Hrvatske kao turističke destinacije.

Napomene o korištenju valute

Kada posjećujete Hrvatsku, važno je imati na umu nekoliko napomena o korištenju valute kako biste olakšali svoje putovanje.

Službena valuta

Službena valuta u Hrvatskoj je hrvatska kuna (HRK). Kune se koriste za plaćanje u većini mjesta, uključujući trgovine, restorane i turističke atrakcije.

Podjela valute

Kuna se dijeli na 100 lipa (LP). Novčanice su dostupne u vrijednostima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna, dok su kovanice dostupne u vrijednostima od 1, 2, 5 i 25 lipa, te 1, 2, 5 i 25 kuna.

Smjernice za korištenje

Evo nekoliko smjernica o korištenju valute u Hrvatskoj:

 • Većina trgovina, restorana i hotela prihvaća kreditne kartice poput Visa i Mastercard.
 • U manjim lokalnim trgovinama i restoranima može biti bolje koristiti gotovinu.
 • U turističkim područjima možete koristiti eure, ali obratite pozornost na razmjenski tečaj koji može biti nešto nepovoljniji.
 • Bankomati su dostupni širom zemlje i lakoćom možete podići gotovinu koristeći svoju debitnu karticu.

Razmjena novca

Za razmjenu novca u Hrvatskoj možete se obratiti banci, mjenjačnici ili hotelu. Mjenjačnice nude obično povoljniji tečaj, ali svakako provjerite proviziju koju naplaćuju prije obavljanja transakcije.

Provjerite trenutni tečaj

Da biste se informirali o trenutnom tečaju kune, možete ga provjeriti na internetu ili na mjenjačnicama u zemlji.

Trgovina na cestovnim naplatnim kućicama

Kada putujete po autocestama u Hrvatskoj, trebat će vam kuna za plaćanje cestarine na naplatnim kućicama. Stoga je važno imati dovoljno gotovine pri ruci.

Valuta na otocima

Prilikom posjeta manjim otocima u Hrvatskoj, možda nećete moći pronaći bankomate ili mjenjačnice. Stoga je preporučljivo da imate dovoljno gotovine prije odlaska na otoke.

Ukratko o upotrebi valute
Valuta Podjela Složenost upotrebe Razmjena novca
Kuna Kune i lipe Lako Banke, mjenjačnice
Euro Centi Srednje Banke, mjenjačnice

FAQ:

Koja je službena valuta Hrvatske?

Službena valuta Hrvatske je hrvatska kuna.

Kada je hrvatska kuna uvedena kao valuta?

Hrvatska kuna je uvedena kao valuta 30. svibnja 1994. godine, zamjenjujući hrvatski dinar.

Koja je trenutna vrijednost hrvatske kune u odnosu na euro?

Trenutna vrijednost hrvatske kune u odnosu na euro je oko 7,6 kuna za 1 euro.

Gdje mogu zamijeniti stranu valutu u kune?

Stranu valutu možete zamijeniti u bankama, mjenjačnicama i poštanskim uredima diljem Hrvatske.

Mogu li koristiti kreditne kartice u Hrvatskoj?

Da, kreditne kartice su široko prihvaćene u Hrvatskoj, posebno na turističkim mjestima. Međutim, uvijek je dobro imati gotovinu kod sebe, jer neki manji objekti i trgovine možda ne prihvaćaju kartice.

Koliko vrijede novčanice i kovanice u kunama?

Novčanice u kunama dolaze u iznosima od 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kuna, dok se kovanice kreću u vrijednostima od 1, 2, 5 i 25 lipa te od 1, 2, 5, 10 i 20 kuna.