Kada bebe počinju sjediti: razvojne faze i kako ih potaknuti

Kada Bebe Počinju Sjediti

Kada Bebe Počinju Sjediti

Samostalno sjedenje predstavlja važan prekretnicu u razvoju djeteta. Kako beba postaje starija i jača, ona će postepeno razvijati sposobnost sjedenja bez podrške. Ovaj razvojni korak obično se javlja između 4. i 7. mjeseca, iako se može razlikovati od djeteta do djeteta.

Proces sjedenja prolazi kroz nekoliko faza. Prva faza je kada dijete može sjediti uz podršku, kao što su jastuci ili roditeljeve ruke. U ovoj fazi beba će se koristiti mišićima vrata, trupa i leđa kako bi održala ravnotežu. Tijekom sljedeće faze, beba će postati sve stabilnija i moći će sjediti bez podrške nekoliko sekundi. Konačno, u trećoj fazi, beba će biti sposobna samostalno sjediti bez podrške i održavati ravnotežu nekoliko minuta ili čak duže.

Postoje neke tehnike koje roditelji mogu primijeniti kako bi potaknuli dijete na razvoj sposobnosti sjedenja. Redovito vježbanje držanja bebe u sjedećem položaju, uz podršku, može pomoći u jačanju mišića vrata, trupa i leđa. Također je važno omogućiti bebi dovoljno vremena za tummy time, gdje će biti na trbuhu kako bi ojačala mišiće vrata i leđa. Korištenje jastuka, podupirača i drugih pomagala također može biti korisno u poticanju sjedenja.

Samo sjedenje je važna prekretnica u razvoju bebe i postizanje samostalnog sjedenja zahtijeva vježbu i potporu roditelja. Praćenje razvoja bebe, pružanje podrške i poticanje vježbanja mogu pomoći u postizanju ovog ključnog razvojnog cilja.

Važno je napomenuti da svako dijete napreduje u svom vlastitom ritmu. Ako imate zabrinutosti u vezi sa sjedenjem vaše bebe, uvijek je najbolje konzultirati se s pedijatrom. Pedijatar može pružiti smjernice i savjete, te ukoliko je potrebno, preporučiti fizikalnu terapiju ili druge intervencije kako bi se potaknuo razvoj sjedenja.

Razvojne faze kada bebe počinju sjediti

1. Od ležećeg položaja do podizanja glave

Prije nego što beba počne sjediti, prva faza u razvoju je od ležećeg položaja do podizanja glave. U ovoj fazi beba će pokušavati podići glavu dok leži na trbuhu. Ovo je važan korak u razvoju mišića vrata i trupa.

2. Podizaanje trupa

Sljedeća faza je podizanje trupa. Beba će početi podizati gornji dio tijela dok sjedi u ležećem položaju. Ovo je važan korak u jačanju mišića leđa i trbuha.

3. Podupiranje s rukama

Nakon što beba nauči podizati trup, sljedeća faza je podupiranje s rukama. Beba će koristiti ruke kako bi se poduprla i održala ravnotežu dok sjedi. Ovo je važan korak u razvoju mišića ruku i ravnoteže.

4. Samostalno sjedenje

Konačno, beba će steći dovoljno snage u mišićima trupa i leđa da može samostalno sjediti. U ovoj fazi beba će moći sjediti bez potpore ili držanja. Važno je da se ova faza postigne prije nego što beba počne pokušavati puzati ili stajati da bi se smanjio rizik od pada.

U svakoj od ovih faza, važno je pružiti bebi potporu i poticaj kako bi razvila snagu i ravnotežu potrebnu za sjedenje. To može uključivati ​​igre na podu, korištenje jastuka za potporu ili korištenje pomagala za sjedenje. Također je važno pratiti bebin razvoj i konzultirati se sa pedijatrom ako imate bilo kakve brige ili pitanja.

Faza razvoja novorođenčeta

Novorođenčad prolazi kroz različite faze razvoja, koje su ključne za njihov daljnji napredak. Ove faze imaju važan utjecaj na fizički i kognitivni razvoj djeteta.

Faza neonatalnog perioda

Prva faza je neonatalni period, koji traje od rođenja do 28. dana života. U ovoj fazi, bebe su vrlo osjetljive i potpuno ovise o skrbi odraslih. One provode većinu vremena spavajući, sisanjem i mijenjanjem pelena.

Faza rasta i razvoja

Nakon neonatalnog perioda, dolazi faza rasta i razvoja. U ovoj fazi, bebe počinju pokazivati ​​znakove motoričkog razvoja, poput podizanja glave, okretanja tijela i dohvatanja objekata. Također počinju razvijati osjetila, kao što je vid i sluh. Ova faza traje do otprilike 12 mjeseci.

Faza proglašenja

Nakon faze rasta i razvoja, dolazi faza proglašenja. U ovoj fazi, bebe postaju sve vještije u kretanju i interakciji sa svojom okolinom. Počinju puzati, sjediti samostalno i pokušavati se uspinjati. Također počinju razumjeti osnovne riječi i reagirati na njih. Ova faza traje od otprilike 6 do 12 mjeseci.

Faza samostalnosti

Posljednja faza je faza samostalnosti. U ovoj fazi, bebe postaju sve samostalnije i počinju hodati, koristiti pribor za jelo i pokušavati izražavati svoje potrebe i želje riječima. Ova faza traje od otprilike 12 do 24 mjeseca.

Da bi se podržao razvoj novorođenčeta u svim ovim fazama, važno je osigurati odgovarajuću prehranu, sigurno okruženje, redovitu izloženost različitim senzornim stimulansima i pravilan kontakt s drugim bebama i odraslima. Održavanje redovitih pregleda kod pedijatra također je važno kako bi se pratilo zdravlje i napredak djeteta.

Faza pojave prvih znakova sjedenja

Bebe dolaze u kontakt s različitim razvojnim fazama dok rastu i razvijaju se. Jedna od tih faza je i sjedenje. U nastavku su opisani rani znakovi da beba ulazi u fazu sjedenja.

1. Jačanje mišića vrata i leđa

Prvi korak prema sjedenju je jačanje mišića vrata i leđa. Beba će se početi podizati na ruke kad je na trbuhu i držati glavu podignutom neko vrijeme. Ovo je znak da su mišići vrata i leđa jači i spremni za sjedenje.

2. Stabilnost u sjedećem položaju

2. Stabilnost u sjedećem položaju

Kako se mišići jačaju, beba će postati stabilnija u sjedećem položaju. Prvo će se moći samo podržati s rukama na tlu ili s rukama na podrški. Zatim će početi koristiti ruke za održavanje ravnoteže, dok su noge još uvijek razmaknute širom radi dodatne stabilnosti.

3. Sjedenje s podrškom

Dok beba postaje sve stabilnija u sjedećem položaju, može sjediti s podrškom. Ovo može biti uz pomoć jastuka ili stolice s podrškom za leđa. Sjedenje s podrškom omogućuje bebi da vježba sjedenje bez straha od pada.

4. Sjedenje bez podrške

Kad beba postane dovoljno jaka i stabilna, bit će spremna za sjedenje bez podrške. U ovoj fazi beba će moći sjediti samostalno bez ikakve podrške. Ovo je važna miljokaz u njenom razvoju i znak da je njena leđa i trbuh dovoljno jaki da je podrže u sjedećem položaju.

Pratiti razvojne faze sjedenja kod djeteta važno je kako bi se osiguralo da njegovi mišići rade ispravno i da se pravilno razvijaju. Poticanje djeteta na vježbanje sjedenja pomoći će mu da razvije snagu mišića i koordinaciju, a također će ga pripremiti za sljedeće faze fizičkog razvoja.

Faza poticanja mišićne snage

U fazi poticanja mišićne snage, bebe razvijaju svoje mišiće kako bi stekle kontrolu nad pokretima i ojačale svoje tjelesne sposobnosti. Ova faza je važna jer omogućava bebama da postanu stabilnije i samostalnije u sjedenju.

Pravilno poticanje mišićne snage u ovoj fazi razvoja može pomoći bebama da brže napreduju i steknu snažnu osnovu za daljnji razvoj motoričkih vještina.

Vježbe za poticanje mišićne snage

Evo nekih vježbi koje možete raditi s bebom kako biste potaknuli razvoj mišićne snage:

 • Sanje na trbuhu: Stavite bebu na trbuh i potaknite je da podigne glavu i gornji dio tijela. Ova vježba jača mišiće vrata, leđa i trbuha.
 • Polagano sjedenje: Podržite bebu na stražnjicama dok sjedi i nježno je potaknite da zadrži ravnotežu. Ovo će ojačati mišiće leđa, trbuha i gluteusa.
 • Trbušni mišići: Nježno masirajte trbušne mišiće kako biste ih potaknuli na aktivnost. Ovo također može pomoći u prevenciji kolika i poboljšanju probave.
 • Podizanje igračaka: Potaknite bebu da pokuša doseći i podići igračku. Ova vježba potiče razvoj mišića ruku, ramena i vrata.

Savjeti za poticanje mišićne snage

Evo nekoliko savjeta za uspješno poticanje mišićne snage kod beba:

 1. Poticanje svakodnevnih aktivnosti: Dajte bebi priliku da se igra na trbuhu, sjedi i pokušava doseći igračke kako bi neprekidno razvijala mišiće.
 2. Zabava kroz igru: Koristite igračke i igre koje potiču bebu da aktivno koristi mišiće, poput valjanja na trbuhu ili hvatanja igračke iz sjedećeg položaja.
 3. Budite potpora: Budite prisutni i pružite podršku bebi dok vježba. Nježno je potičite da se trudi, ali pazite da je ne prisiljavate na previše napora.
 4. Varijacija položaja: Pripazite da beba vježba u različitim položajima, poput ležećeg, sjedećeg i trbušnog položaja, kako bi ojačala različite skupine mišića.
 5. Upotreba jastuka i podrške: Koristite jastuke ili druge oblike podrške kako biste osigurali da beba ima stabilnost dok sjedi ili vježba.

Važno je imati na umu da svaka beba ima svoj tempo razvoja i da se ne treba uspoređivati s drugim bebama. Kontinuirano poticanje mišićne snage kroz igru i prikladne vježbe pomoći će bebi da razvije svoje motoričke sposobnosti i postane samostalnija u sjedenju.

Faza pomoći u održavanju ravnoteže

U ovoj fazi razvoja, bebe počinju da razvijaju sposobnost održavanja ravnoteže i samostalnog sjedenja. Ova faza je važna prekretnica jer omogućava bebama da budu aktivnije i samostalnije u svom okruženju.

Da bi pomogli bebama u ovoj fazi, roditelji mogu preduzeti nekoliko koraka:

 1. Dajte podršku: Bebama možete pružiti podršku tako što ćete ih držati za trup dok sjede. To će im pomoći da održe ravnotežu i povjeruju u svoje vlastite sposobnosti.
 2. Stvorite sigurno okruženje: Uklonite sve predmete koji bi mogli da predstavljaju opasnost ako beba izgubi ravnotežu i padne. Takođe možete postaviti jastuke ili mekanu podlogu oko bebe kako bi se ublažili mogući padovi.
 3. Igračke za podršku: Bebama možete pružiti igračke koje će im pomoći da održe ravnotežu i razviju mišiće leđa i trupa. Na primer, beba može sjediti na specijalnoj podlozi za sjedenje koja poseduje igračke koje stimulišu ravnotežu i koordinaciju pokreta.
 4. Podstaknite nezavisnost: Kada beba počne samostalno održavati ravnotežu, podstaknite je da istražuje svoje okruženje. Možete postaviti igračke koje su van dosega bebine ruke kako bi se beba nagnula i pokušala da dohvati igračku. Ovo će pomoći u razvoju ravnoteže i koordinacije pokreta.

U ovoj fazi je važno imati strpljenja i pružati podršku bebi dok stiče osjećaj ravnoteže. Svaka beba se razvija i napreduje različitim tempom, pa je normalno da neke bebe sjede ranije od drugih. Ako imate bilo kakve brige u vezi sa razvojem vaše bebe, uvijek se posavjetujte sa pedijatrom.

Nastavite motivirati i poticati vašu bebu za razvoj ravnoteže, jer je to važan korak u njenom razvoju i pripremi za sljedeće faze kretanja.

Faza samostalnog sjedenja

Faza samostalnog sjedenja predstavlja važan korak u razvoju bebe. Obično se javlja između četvrtog i sedmog mjeseca života. U ovoj fazi beba razvija snagu mišića leđa, vrata i trupa, što joj omogućava stabilnost i ravnotežu za sjedenje bez potpore.

Znakovi da je beba spremna za fazu samostalnog sjedenja uključuju sposobnost da podigne glavu i gornji dio tijela, stabilno držanje glave bez potpore i potisak da se uspravi prilikom podizanja iz ležećeg ili sjedećeg položaja.

Kako biste potaknuli razvoj faze samostalnog sjedenja kod bebe, možete isprobati sljedeće aktivnosti:

 1. Koristite jastuke za podršku: Postavite jastuke ili valjke oko bebe kako biste joj pružili oslonac dok sjedi. Ovo će joj pomoći da se osjeća sigurno i stabilno dok razvija ravnotežu.
 2. Prakticirajte sjedenje na podu: Umjesto da bebu držite u naručju ili sjednete s njom na kauč, stavite je na pod kako bi mogla vježbati samostalno sjedenje. Ovo će joj omogućiti da koristi mišiće trupa kako bi održala ravnotežu.
 3. Podržite bebinu leđnu muskulaturu: Možete potaknuti razvoj mišića leđa tako da je potičete na podizanje glave prilikom ležanja na trbuhu ili pružanjem igračaka iznad nje.

Važno je imati strpljenja i pratiti ritam razvoja bebe. Neki mališani mogu brže napredovati u fazi samostalnog sjedenja, dok drugi mogu zahtijevati više vremena i potpore. U svakom slučaju, redovna vježba i podrška od strane roditelja mogu pomoći bebi da postigne ovu važnu prekretnicu u svom razvoju.

Tabela: Faze razvoja sjedenja kod beba
Faza razvoja sjedenja Opis
Faza podržanog sjedenja Beba može sjediti uz podršku, poput jastuka ili roditeljskih ruku.
Faza polupodržanog sjedenja Beba može sjediti sa minimalnom podrškom, ali još uvijek zahtijeva dodatnu stabilnost.
Samostalno sjedenje Beba može sjediti samostalno i održavati ravnotežu bez potpore.

Poticanje faze samostalnog sjedenja kod beba je važno za njihov daljnji razvoj motoričkih vještina. Pomozite svojoj bebi da razvije snagu mišića i ravnotežu kroz razne aktivnosti i pružite joj podršku tijekom ovog uzbudljivog razdoblja.

Faza sjedenja bez potpore

Kada bebe počnu sjediti bez potpore, to je važan razvojni korak u njihovom napredovanju. Ova faza obično dolazi nakon faze sjedenja s potporom, kada beba može sjediti stabilno uz pomoć jastuka ili jastučića.

Kada beba ulazi u fazu sjedenja bez potpore, to znači da su njezini mišići trupa dovoljno snažni da je podrže u uspravnom položaju. Ovo je važan znak da beba napreduje u svom motoričkom razvoju.

U ovoj fazi, beba će moći sjediti bez potpore samo neko vrijeme prije nego što se umori i padne. Važno je pružiti djetetu sigurno okruženje kako bi vježbalo sjedenje i stjecalo ravnotežu. Možete koristiti jastuke ili tepihe kako biste ublažili moguće padove.

Da biste potaknuli bebu da što dulje sjedi bez potpore, možete je postaviti u sjedalo s podrškom ili koristiti jastuke i jastučiće koji će je stabilizirati. Također je važno osigurati igračke koje će je potaknuti da se zainteresira za sjedenje i jačanje mišića trupa.

 • Dajte bebi igračke koje će ju potaknuti da se proteže i okreće kako bi ojačala mišiće trupa.
 • Uključite se u interakciju s bebom dok sjedi, kako biste je ohrabrili i motivirali.
 • Pohvalite bebu za svaki napredak koji postigne u sjedenju bez potpore.

U ovoj fazi, beba će vjerojatno i dalje koristiti ruke za ravnotežu. Možete koristiti igračke ili predmete koji će je potaknuti da se nasloni na ruke i jača mišiće gornjeg dijela tijela.

Praktični savjeti:
 • Ne stavljajte bebu u sjedeći položaj prije nego što bude spremna.
 • Uvijek nadzirite bebu dok sjedi bez potpore radi sigurnosti.
 • Osigurajte sigurno okruženje bez oštrih predmeta ili opasnosti.
 • Pohvalite bebu za svaki napredak i budite strpljivi u procesu razvoja.

Faza sjedenja bez potpore je važan korak u napredovanju bebinog motoričkog razvoja. Pružite bebi poticajno okruženje i podršku kako bi ojačala mišiće trupa i stekla ravnotežu. Budite strpljivi i pohvalite bebu za svaki napredak koji postigne.

Faza prelaska iz sjedećeg u položaj puzanja ili hodanja

Jedan od važnih razvojnih koraka u životu bebe je prelazak iz sjedećeg položaja u položaj puzanja ili hodanja. Ova faza označava napredak u motoričkim sposobnostima djeteta i predstavlja važan korak prema samostalnom kretanju.

Početak faze prelaska

Faza prelaska iz sjedećeg položaja u položaj puzanja ili hodanja obično se javlja oko 6 mjeseci starosti. U ovom periodu, beba počinje jače koristiti mišiće trupa i ruku kako bi se gurala prema naprijed ili uspravila na noge.

Puzanje

Puzanje je često prvi oblik kretanja kojeg beba nauči nakon sjedenja. U ovoj fazi, beba se potiskuje rukama i koljenima kako bi se kretala po podu u puzajućem položaju. Puzanje omogućuje bebi exploraciju prostora i razvijanje mišića potrebnih za kasnije hodanje.

Hodanje

Kada beba nauči održavati ravnotežu na nogama i koristiti ih za podršku, može početi s pokušajima hodanja. U početku, beba će se možda držati za namještaj ili ruku odrasle osobe kako bi održala ravnotežu. Vremenom, beba će postajati sve sigurnija u svojim koracima i usavršavati motoričke sposobnosti hoda.

Kako potaknuti prelazak iz sjedećeg u položaj puzanja ili hodanja

 • Osigurajte siguran prostor za kretanje: Uklonite oštre predmete, tepihe i druge prepreke kako bi beba imala dovoljno prostora i sigurno istraživala.
 • Podrška pri sjedenju: Kada beba počne sjediti, možete joj pružiti jastuke ili drugu podršku kako bi se osjećala sigurno i stabilno.
 • Igračke koje potiču puzanje: Koristite igračke koje potiču bebu na puzanje poput vlakića ili valjaka koji se guraju.
 • Pružanje podrške pri hodanju: Držite bebu za ruke ili pružite podršku održavanja ravnoteže kako bi postala sigurnija pri hodanju.
 • Motivirajte i pohvalite: Pohvalite bebu i bodrite je kada napravi napredak u prelasku iz sjedećeg u puzanje ili hodanje. To će joj pomoći u razvoju samopouzdanja i motivaciji.

U ovoj fazi razvoja, važno je da roditelji pruže podršku i poticaj djetetu kako bi mu pomogli u savladavanju novih motoričkih vještina. Uz strpljenje, vježbu i motivaciju, beba će postepeno savladavati ove korake i razvijati samostalnost u kretanju.

Faza daljnjeg razvoja ravnoteže i motoričkih vještina

Dok vaša beba napreduje u svom razvoju, ona će proći kroz fazu daljnjeg razvoja ravnoteže i motoričkih vještina. Ova faza obuhvata period kada beba postaje sve stabilnija u sjedenju i počinje pokazivati sve više sposobnosti za kontroliranje svog tijela.

U ovoj fazi, beba će vjerojatno moći sjediti bez podrške, ali još uvijek će imati određene poteškoće u održavanju ravnoteže. Moguće je da će se ponekad prevrnuti ili pasti unatrag. Važno je osigurati sigurno okruženje kako ne bi došlo do ozljeda.

Osim razvoja ravnoteže, beba će u ovoj fazi razvijati i motoričke vještine. Ona će biti sve bolja u kontroliranju pokreta rukama i nogama. Možete primijetiti da beba pokušava dohvatiti predmete oko sebe ili pokušava puzati ili se prevrnuti na trbuh. To su znakovi da se njezine motoričke vještine razvijaju.

Da biste potaknuli daljnji razvoj ravnoteže i motoričkih vještina, možete pružiti bebi mogućnosti za igru na podu. To može uključivati postavljanje igrački na različitim visinama kako bi beba morala razvijati ravnotežu kako bi dohvatila igračku. Možete koristiti i jastuke ili deke kako biste stvorili zanimljive prostorne izazove.

Također, možete koristiti i igračke koje potiču kretanje bebine ruke i noge kako bi se razvile motoričke vještine. Igračke poput loptica, igračaka za guranje ili puzanje, ili igračka za provlačenje mogu biti korisne za stimuliranje djetetovih pokreta.

Uz sve to, važno je i pružiti bebi dovoljno vremena za slobodno istraživanje i kretanje. Ovo će joj omogućiti da razvije samopouzdanje u svoje motoričke sposobnosti i istražuje okolinu na svoj način.

Prikaz aktivnosti za poticanje motoričkih vještina:
Aktivnosti Opis
Postavljanje igrački na različitim visinama Postavite igračke na podu ili na jastuke na različitim visinama kako bi beba morala razvijati ravnotežu kako bi dohvatila igračku.
Korištenje igračaka koje potiču kretanje Koristite igračke poput loptica, igračaka za guranje ili puzanje, ili igračka za provlačenje kako biste potaknuli bebinu motoričku aktivnost.
Slobodno istraživanje i kretanje Pratite bebu dok istražuje okolinu i pružite joj dovoljno slobode da sama istražuje svoje motoričke sposobnosti.

FAQ:

Kada bebe počinju sjediti?

Bebe obično počinju samostalno sjediti između 4. i 7. mjeseca života. Međutim, to varira od djeteta do djeteta i ovisi o njihovom individualnom razvoju.

Kako mogu potaknuti svoju bebu da počne sjediti?

Postoji nekoliko načina na koje možete potaknuti svoju bebu da sjedne. Možete je staviti u položaj sjedenja podržavanjem njenih leđa dok sjedi na podu, koristiti jastuke ili popularne tjelesne aktivnosti kako bi izgradili mišićnu snagu potrebnu za sjedenje.

Koje su faze razvoja prije sjedenja?

Prije nego što beba počne samostalno sjediti, prolazi kroz nekoliko faza razvoja. Prvo uspostavlja kontrolu nad vratom i glavom. Zatim počinje podizati trup dok leži na trbuhu i napokon počinje podržavati svoje tijelo rukama i nogama dok sjedi.

Da li beba mora proći kroz sve faze razvoja prije sjedenja?

Da, većina beba prolazi kroz ove faze razvoja prije nego što počnu samostalno sjediti. Ove faze su važne za razvoj mišića i ravnoteže, koji su neophodni za sjedenje. Međutim, neka djeca mogu preskočiti neke faze i odmah početi sjediti, što također može biti normalno.

Šta trebam raditi ako moja beba ne sjedi do trenutka kada bi trebala?

Ako vaša beba ne sjedi do trenutka kada bi trebala, nemojte se odmah zabrinjavati. Svako dijete se razvija svojim tempom. Međutim, ako primijetite značajno kašnjenje u razvoju, obratite se pedijatru kako biste dobili savjet i provjerili eventualne probleme.