Kada kreće isplata energetskog dodatka 2023?

Kada Kreće Isplata Energetskog Dodatka 2023

Kada Kreće Isplata Energetskog Dodatka 2023

Energetski dodatak je financijska pomoć koju dobivaju građani koji imaju otežane uvjete života zbog visokih troškova energije. Ova potpora je vrlo važna jer pomaže građanima da pokriju dio svojih troškova za hlađenje ili grijanje doma.

Isplata energetskog dodatka u 2023. godini trebala bi započeti u ranim mjesecima godine, kako bi građani mogli primati financijsku pomoć za troškove energije tijekom cijele godine. Točan datum početka isplate još nije objavljen, ali zvaničnici će ga najaviti kada se dogovore o svim potrebnim detaljima.

Građani koji žele ostvariti pravo na energetski dodatak trebaju ispuniti određene uvjete, poput prihoda i vlasništva nad domom. Potrebno je pravovremeno podnijeti zahtjev za ovu financijsku potporu kako bi se osiguralo da građani dobiju novčanu pomoć koja im je potrebna.

U slučaju da građani imaju poteškoća u postupku podnošenja zahtjeva ili imaju dodatna pitanja, mogu se obratiti lokalnim vlastima ili socijalnim službama kako bi dobili dodatne informacije i podršku.

Energetski dodatak igra važnu ulogu u zaštiti najosjetljivijih skupina građana od troškova energije. On ne samo da pomaže u smanjenju siromaštva, već i pridonosi održivosti domaćinstava i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Stoga je važno da građani budu informirani o datumu početka isplate i da se prijave za ovu financijsku potporu kako bi ostvarili svoje pravo.

Contents

Energetski dodatak – informacije za 2023. godinu

Rokovi isplate energetskog dodatka u 2023. godini

Ministarstvo socijalne politike i mladih Republike Hrvatske objavilo je raspored isplate energetskog dodatka za 2023. godinu. Isplate će se vršiti tijekom cijele godine, a raspored je organiziran prema mjesecima. Svaki korisnik energetskog dodatka dobit će isplatu prema odgovarajućem rasporedu.

Isplata energetskog dodatka za siječanj 2023.

 • Prva isplata za siječanj bit će izvršena u prvoj polovici mjeseca.
 • Korisnici trebaju provjeriti svoje račune kako bi vidjeli hoće li dobiti isplatu.
 • Ukoliko korisnik ne primi isplatu u određenom roku, trebao bi kontaktirati nadležnu instituciju.

Isplata energetskog dodatka za ostale mjesece

Isplate za ostale mjesece bit će raspoređene tijekom kalendarske godine. Korisnici energetskog dodatka mogu očekivati isplate svaki mjesec prema rasporedu koji će biti objavljen od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

You might be interested:  Kako Se Radi Reuma Test

Komunikacija i kontakt

Ukoliko korisnik ima dodatna pitanja ili nedoumice oko isplate energetskog dodatka za 2023. godinu, može se obratiti nadležnoj instituciji ili Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Ko je pravo na energetski dodatak?

Energetski dodatak je socijalna mjera koja je namijenjena za pomoć građanima koji imaju niže prihode kako bi im se olakšalo podmirenje troškova za energiju. Pravo na energetski dodatak imaju sljedeće kategorije građana:

 1. Osobe s invaliditetom: Osobe s invaliditetom imaju pravo na energetski dodatak ako su invaliditet stekle prije navršene dobne granice za odlazak u mirovinu ili ako su osobe s invaliditetom teško oštećenog zdravlja.
 2. Osobe starije od 65 godina: Osobe starije od 65 godina imaju pravo na energetski dodatak ako imaju prihode ispod određenog praga koji je određen zakonom.
 3. Otac ili majka samohranitelj: Očevi ili majke samohranitelji imaju pravo na energetski dodatak ako su samostalno odgajali dijete ili djecu koja su mlađa od 18 godina ili ako su djeca starija od 18 godina, ali su još uvijek redoviti studenti ili ukoliko dijete ili djeca imaju invalidnost.

Određeni uvjeti moraju biti zadovoljeni kako bi se ostvarilo pravo na energetski dodatak. Osobe koje su korisnici socijalne pomoći automatski ispunjavaju uvjete za dobivanje ove socijalne mjere. Također, visina dodatka će ovisiti o različitim faktorima kao što su prihodi kućanstva i broj članova u kućanstvu.

Zahtjev za dobivanje energetskog dodatka se podnosi nadležnoj instituciji, a obično se to odnosi na lokalni socijalni centar ili centar za socijalnu skrb. Potrebno je priložiti određenu dokumentaciju kako bi se pravo na dodatak utvrdilo.

Kakve su promene u iznosu energetskog dodatka u 2023.?

U 2023. godini dolazi do nekoliko promena u iznosu energetskog dodatka koji se isplaćuje građanima. Ove promene su usvojene kako bi se pružila bolja podrška korisnicima i poboljšao socijalni standard domaćinstava.

Povećanje iznosa dodatka

Jedna od glavnih promena je povećanje iznosa energetskog dodatka. U 2023. godini iznos dodatka će biti veći nego prethodnih godina, kako bi se bolje odrazile potrebe građana za plaćanje računa za energiju.

Promena kriterijuma za dobijanje dodatka

Pored povećanja iznosa dodatka, postoji i promena kriterijuma za dobijanje dodatka. U 2023. godini, kriterijumi će biti malo izmenjeni kako bi se obuhvatile i one porodice koje su prethodno bile isključene iz programa.

Razvrstavanje prema dohotku

Još jedna promena u iznosu energetskog dodatka je uvođenje razvrstavanja prema dohotku. Ovo će omogućiti da se dodatak pravednije raspodeli među korisnicima, tako da će oni sa nižim primanjima dobiti veći iznos dodatka.

Finansiranje dodatka

Da bi se obezbedila isplata povećanog iznosa energetskog dodatka, neophodno je i dodatno finansiranje. U 2023. godini, vlada će obezbediti dodatna sredstva kako bi se isplatio veći iznos dodatka svim korisnicima koji ispunjavaju kriterijume.

Ukratko, u 2023. godini dolazi do povećanja iznosa energetskog dodatka, promena kriterijuma za dobijanje dodatka, uvođenja razvrstavanja prema dohotku i dodatnog finansiranja. Sve ove promene imaju za cilj pružanje bolje podrške korisnicima i poboljšanje socijalnog standarda domaćinstava.

Koliko novca će biti isplaćeno kao energetski dodatak?

Energetski dodatak je novčana naknada koja se isplaćuje određenim kategorijama stanovništva kako bi se ublažili troškovi za energiju. Iznos energetskog dodatka ovisi o različitim faktorima i propisima u određenoj zemlji.

U Hrvatskoj, iznos energetskog dodatka za 2023. godinu još nije službeno objavljen. Međutim, prethodni iznosi energetskog dodatka u Hrvatskoj su bili sljedeći:

 • Za kućanstva s jednim članom – do 73,36 HRK mjesečno
 • Za kućanstva s dva člana – do 97,82 HRK mjesečno
 • Za kućanstva s tri ili više članova – do 122,27 HRK mjesečno

Napomena: Ovi iznosi su bili važeći za 2022. godinu i mogu se razlikovati za 2023. godinu.

You might be interested:  Kako Se Mjeri Velicina Polnog Organa

Detalji o iznosu energetskog dodatka za 2023. godinu bit će objavljeni od strane nadležnih tijela i treba provjeriti aktualne zakone i propise.

Koja dokumentacija je potrebna za prijavu na energetski dodatak?

Za prijavu na energetski dodatak potrebna je odgovarajuća dokumentacija. Ovdje je popis dokumenata koje je potrebno dostaviti prilikom prijave:

 1. Dokaz o prebivalištu – to može biti osobna iskaznica, putovnica ili drugi identifikacijski dokument sa slikom koji potvrđuje vaše prebivalište na području Republike Hrvatske.
 2. Zahtjev za ostvarivanje prava na energetski dodatak – potrebno je ispuniti i potpisati obrazac zahtjeva koji se može preuzeti na mrežnoj stranici nadležnog tijela ili na šalterima za pomoć građanima.
 3. Potvrda o visini prihoda – trebate dostaviti potvrdu koja dokazuje vaše mjesečne ili godišnje prihode. Ova potvrda može biti u obliku obračuna plaće, mirovine ili drugih dokumentiranih izvora prihoda.
 4. Potvrda o sastavu domaćinstva – trebate dostaviti potvrdu koja dokazuje broj osoba u vašem domaćinstvu. Ova potvrda može biti u obliku izvatka iz matične knjige rođenih, osobne iskaznice ostalih članova domaćinstva ili drugih relevantnih dokumenata.

Napomena: Ovaj popis dokumenata je informativan i može se promijeniti. Molimo vas da se obratite nadležnom tijelu za točne informacije o vrsti i količini dokumentacije potrebne za prijavu na energetski dodatak.

Koje su važne datume za isplatu energetskog dodatka u 2023. godini?

Iznos energetskog dodatka:

Iznos energetskog dodatka u 2023. godini je određen odlukom Vlade Republike Hrvatske.

Prvi kvartal:

 • Isplata energetskog dodatka za prvi kvartal počinje 15. januara 2023. godine.
 • Rok za podnošenje zahtjeva za prvi kvartal je 31. januar 2023. godine.

Drugi kvartal:

 • Isplata energetskog dodatka za drugi kvartal počinje 15. aprila 2023. godine.
 • Rok za podnošenje zahtjeva za drugi kvartal je 30. april 2023. godine.

Treći kvartal:

 • Isplata energetskog dodatka za treći kvartal počinje 15. jula 2023. godine.
 • Rok za podnošenje zahtjeva za treći kvartal je 31. juli 2023. godine.

Četvrti kvartal:

 • Isplata energetskog dodatka za četvrti kvartal počinje 15. oktobra 2023. godine.
 • Rok za podnošenje zahtjeva za četvrti kvartal je 31. oktobar 2023. godine.

Zahtjev za energetski dodatak:

Zahtjev za energetski dodatak može se podnijeti kod nadležnog Centra za socijalnu skrb na području prebivališta.

Kako se prijaviti za energetski dodatak?

Da biste se prijavili za energetski dodatak, morate ispuniti određene uslove i postupiti prema sledećim koracima:

 1. Proverite da li ispunjavate uslove za dobijanje energetskog dodatka. Uslovi se mogu razlikovati u zavisnosti od vaše finansijske situacije i drugih faktora. Obično se ovi uslovi odnose na prihod, status zaposlenosti, veličinu domaćinstva i druge faktore.
 2. Proverite kada je otvoren period prijava za energetski dodatak. Otvoreni periodi prijava se obično objavljuju na veb stranici nadležnih institucija.
 3. Sakupite potrebnu dokumentaciju. Ova dokumentacija može uključivati vaše lične podatke, dokaz o prihodima, dokaz o veličini domaćinstva i druge relevantne dokumente.
 4. Prijavite se putem dostupnih sredstava. To može značiti popunjavanje obrasca za prijavu na veb stranici, slanje prijave poštom ili lično predavanje prijave na određenim lokacijama.
 5. Pratite status vaše prijave. Nakon što ste se prijavili, možete pratiti status svoje prijave kako biste bili sigurni da je sve u redu i da nema dodatnih koraka koje trebate preduzeti.
 6. Primi energetski dodatak. Ako je vaša prijava odobrena, dobićete isplatu energetskog dodatka prema uslovima i propisima.

Važno je da se informišete o tačnim uslovima i postupku za prijavu za energetski dodatak u vašoj zemlji. Proverite nadležne institucije i veb stranice kako biste pronašli detaljnije informacije i aktuelne upute.

Kako će biti isplaćen energetski dodatak – jednokratno ili mesečno?

Kako će biti isplaćen energetski dodatak - jednokratno ili mesečno?

Isplata energetskog dodatka za 2023. godinu će se vršiti mesečno. To znači da će korisnici energetskog dodatka svaki mesec dobijati određeni iznos kao podršku za pokrivanje troškova energije.

You might be interested:  Kako Kupovati Preko Aliexpressa

Ova odluka je doneta kako bi se olakšala finansijska situacija korisnika energetskog dodatka, pružajući im redovni priliv sredstava svakog meseca. Na taj način će korisnici moći da planiraju svoje troškove energije i da se osiguraju da će imati dovoljno sredstava za plaćanje računa.

Isplata će se vršiti na račun korisnika energetskog dodatka koji je prethodno dostavljen resornom ministarstvu. Takođe, korisnici će biti obavešteni o datumima isplate i iznosima koje će dobiti.

Ukoliko korisnik ne želi da prima mesečne isplate, postoji mogućnost da se traži jednokratna isplata energetskog dodatka za ceo period godine. Ovu mogućnost je potrebno posebno zatražiti kod nadležnih institucija.

Važno je istaći da je energetski dodatak namenjen osobama koje se nalaze u posebno teškom materijalnom položaju i koje imaju poteškoće u plaćanju računa za energiju. Ovim dodatkom se pruža podrška tim osobama kako bi im se olakšala finansijska situacija i pomoglo u održavanju adekvatnog nivoa potrošnje energije.

Koji su kontakti za dodatne informacije o energetskom dodatku?

Za dodatne informacije o energetskom dodatku možete kontaktirati sljedeće institucije:

 1. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike
  • Adresa: Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb

  • Telefon: +385 1 6106 111

  • E-mail: [email protected]

 2. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
  • Adresa: Ulica grada Vukovara 70, 10000 Zagreb

  • Telefon: 0800 638 638

  • E-mail: [email protected]

 3. Lokalni Centar za socijalnu skrb
  • Kontaktirajte najbliži Centar za socijalnu skrb putem Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo na broj: 0800 200 111

Preporučujemo da se obratite izravno ovim institucijama kako biste dobili najnovije informacije o energetskom dodatku i uvjetima za isplatu.

FAQ:

Kada kreće isplata energetskog dodatka 2023?

Isplata energetskog dodatka za 2023. godinu kreće u prosincu 2023. godine.

Kako mogu saznati kada će mi biti isplaćen energetski dodatak za 2023. godinu?

Možete provjeriti datum isplate energetskog dodatka za 2023. godinu na službenim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Koliki je iznos energetskog dodatka za 2023. godinu?

Iznos energetskog dodatka za 2023. godinu još nije objavljen. Trenutno se vode rasprave o povećanju iznosa, ali još nije donesena konačna odluka.

Koje uvjete trebam ispunjavati da bih imao pravo na energetski dodatak za 2023. godinu?

Da biste imali pravo na energetski dodatak za 2023. godinu, morate ispunjavati određene uvjete kao što su primjerice niska primanja, invaliditet ili starosna dob iznad određene granice. Detalji uvjeta mogu se pronaći na službenim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Koliko će trajati isplata energetskog dodatka za 2023. godinu?

Isplata energetskog dodatka za 2023. godinu trajat će tijekom nekoliko mjeseci, obično od prosinca do ožujka sljedeće godine. Točan raspored isplate bit će objavljen na službenoj stranici ministarstva.

Mogu li podnijeti zahtjev za energetski dodatak za 2023. godinu elektronički?

Da, zahtjev za energetski dodatak za 2023. godinu možete podnijeti elektronički putem sustava e-Građani ili putem službenih stranica ministarstva. Potrebno je priložiti određenu dokumentaciju kako bi se provjerila ispunjenost uvjeta za dodatak.

Hoću li automatski dobiti energetski dodatak za 2023. godinu ako sam ga imao u prethodnoj godini?

Ne, nije automatsko pravo da će vam biti isplaćen energetski dodatak za 2023. godinu ako ste ga imali u prethodnoj godini. Potrebno je ponovno podnijeti zahtjev za svaku godinu, obično s novom dokumentacijom kojom se provjerava ispunjenost uvjeta.