Kada piti Vitamin E: važni trenuci za uzimanje i koristi

Kada Se Pije Vitamin E

Kada Se Pije Vitamin E

Vitamin E je važan nutrijent koji igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja organizma. Ovaj antioksidans može pružiti mnoge koristi za tijelo, ali je također važno znati kada ga uzeti kako bi maksimizirali njegove prednosti.

Uzimanje vitamina E u pravoj količini i u pravom trenutku može pomoći u podršci imunološkom sustavu, smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati vid, kožu i kosu te promovirati zdravu funkciju mozga.

Preporučljivo je uzimati vitamin E s hranom, jer će to pomoći boljoj apsorpciji. Ova masna tvar topiva u vitaminu, nalazi se u mnogim namirnicama poput sjemenki suncokreta, badema i avokada.

Iako je vitamin E važan nutrijent za zdravlje, važno je ne uzimati ga u prevelikim količinama. Prekomjerna upotreba vitamina E može dovesti do toksičnosti i nuspojava kao što su mučnina, glavobolja i slabost mišića. Važno je konzultirati se s liječnikom prije početka uzimanja bilo kojeg dodatka vitamina E.

Kada piti Vitamin E

Vitamin E je jedan od najvažnijih vitamina za naše tijelo i ima brojne blagodati za zdravlje. Međutim, važno je znati kada ga treba konzumirati kako bi se postigao maksimalni učinak. Evo nekoliko važnih momenata kada treba piti Vitamin E:

1. Ujutro na prazan želudac

Najbolje je uzimati Vitamin E ujutro na prazan želudac kako bi se maksimalno iskoristio. Možete uzeti jednu kapsulu vitamina sa čašom vode prije doručka.

2. Prije fizičke aktivnosti

Ako se bavite fizičkom aktivnošću, poput trčanja ili vježbanja u teretani, preporučuje se da uzmete vitamin E prije toga. Ovaj vitamin pomaže u održavanju mišićne mase, ubrzava oporavak mišića i štiti ih od oksidativnog stresa.

3. Tokom trudnoće

Trudnice bi također trebale uzimati vitamin E kako bi pružile podršku zdravom rastu i razvoju fetusa. Ovaj vitamin pomaže u zaštiti od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i može smanjiti rizik od određenih komplikacija trudnoće.

4. U slučaju nedostatka vitamina E

Ako primijetite simptome nedostatka vitamina E, poput umora, slabog imuniteta ili suhe kože, preporučuje se uzimanje dodataka vitamina E. U ovom slučaju, posavjetujte se s ljekarom kako biste odredili pravilnu dozu.

5. U kombinaciji s drugim antioksidansima

Vitamin E djeluje sinergijski s drugim antioksidansima, poput vitamina C i beta-karotena. Uzimanje vitamina E zajedno s tim antioksidansima može pojačati njihovu sposobnost borbe protiv oksidativnog stresa i smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Pridržavanje ovih važnih trenutaka za uzimanje vitamina E može pomoći u postizanju njegovih maksimalnih blagodati za zdravlje. Međutim, uvijek se konsultirajte s ljekarom ili farmaceutom prije nego što započnete uzimati dodatke vitamina E ili bilo koji drugi dodatak ishrani.

Važni trenuci

Važni trenuci

 • Ujutro: Preporučuje se uzeti vitamin E ujutro s doručkom. Ovo će vam pomoći da započnete dan s dodatnom dozom antioksidansa i energije.
 • Sa hranom: Vitamin E se najbolje apsorbira kada se uzima s hranom. Ovo je zato što se vitamin E otapa u mastima, a prisustvo hrane pomaže u boljoj apsorpciji.
 • Za vrijeme obroka: Ako uzimate vitamin E kao dodatak prehrani, najbolje je uzimati ga tijekom obroka kako biste izbjegli moguće probavne smetnje.
 • S nakon tjelesne aktivnosti: Mnogi sportaši koriste vitamin E kao dodatak prehrani kako bi povećali svoju izdržljivost i smanjili oksidativni stres uzrokovan treningom. Uzimanje vitamina E nakon tjelesne aktivnosti može pomoći u oporavku mišića i smanjenju upale.
You might be interested:  Kako Napraviti Sirup Od Borovih Iglica

Važno je napomenuti da je uvijek najbolje konzultirati se s liječnikom prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani, uključujući i vitamin E. Liječnik će vam moći dati prave smjernice o doziranju i vremenu uzimanja ovog vitamina, uzimajući u obzir važeće zdravstveno stanje i potrebe organizma.

Uzimanje i koristi

Kako uzimati Vitamin E

 • Vitamin E se može uzimati oralno ili se koristiti kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili tableta.
 • Preporučena dnevna doza za odrasle je od 15 do 100 miligrama.
 • Najbolje je uzimati Vitamin E uz obrok ili s hranom kako bi se osigurala bolja apsorpcija u tijelu.
 • Uvijek slijedite upute na pakiranju ili se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja dodataka prehrani.

Koristi Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans koji ima mnoge zdravstvene koristi:

 1. Štiti stanice od oksidativnog stresa i pomaže u prevenciji oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima.
 2. Pomaže u jačanju imunološkog sustava i održavanju zdravih stanica kože.
 3. Pojačava cirkulaciju krvi i pomaže u održavanju zdravlja srca.
 4. Može pomoći u smanjenju simptoma PMS-a i ublažavanju bolova.
 5. Ima anti-ageing svojstva i pomaže u održavanju zdravog izgleda kože i kose.
 6. Može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma degenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti.

Napomena: Prije nego što počnete uzimati dodatak prehrani, uvijek se posavjetujte sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste utvrdili pravu dozu i potencijalne rizike ili interakcije s drugim lijekovima ili suplementima koje možda uzimate.

Kako koristiti Vitamin E

Vitamin E je esencijalni nutrijent koji ima brojne koristi za tijelo. Evo nekoliko načina kako možete iskoristiti vitamin E u svakodnevnom životu:

1. Dodajte vitamin E u prehranu

Jedan od načina kako možete koristiti vitamin E je da ga dodate u svoju prehranu. Ovaj vitamin se može naći u raznim namirnicama kao što su orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, tamnozeleno lisnato povrće i morski plodovi. Pokušajte uključiti ove namirnice u svoje obroke kako biste osigurali dobivanje dovoljne količine vitamina E.

2. Koristite kreme ili ulja s vitaminom E

Vitamin E se često koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih hidratantnih svojstava i antioksidativnih svojstava. Možete koristiti kreme, losione ili ulja koja sadrže vitamin E kako biste njegovali kožu i kosu. Ovi proizvodi mogu pomoći u hidrataciji, ublažavanju suhoće kože, smanjivanju ožiljaka i borbi protiv slobodnih radikala.

3. Uzmite dodatak vitamina E

Ako ne možete dobiti dovoljnu količinu vitamina E iz prehrane, možete razmotriti uzimanje dodataka vitamina E. Ovi dodaci dolaze u obliku kapsula, tableta ili tekućina i mogu vam pomoći u osiguravanju redovnog unosa vitamina E. Prije uzimanja dodataka, svakako se posavjetujte s liječnikom ili farmaceutom kako biste dobili pravilan savjet o doziranju i potencijalnim interakcijama s drugim lijekovima.

4. Koristite vitamin E u njezi kože

Vitamin E može biti koristan za liječenje određenih kožnih stanja. Ako imate problema s suhom kožom, opekotinama od sunca ili aknama, možete koristiti vitamin E kao lokalni tretman. Možete primijeniti ulje vitamina E iz kapsula izravno na kožu ili potražiti proizvode za njegu kože koji sadrže vitamin E kao jedan od sastojaka.

You might be interested:  Kako Provjeriti Da Li Me Slikao Radar

Vitamin E može biti koristan dodatak vašem zdravom načinu života i ljepoti. Bez obzira jeste li ga dodali u prehranu ili ga koristili kao dio svoje njege kože, svakako ćete iskusiti brojne prednosti koje pruža vitamin E.

Preporučena doza

Vitamin E je dostupan u obliku dodataka prehrani i može se uzimati oralno u obliku kapsula, tableta ili ulja. Preporučena doza vitamina E može se razlikovati ovisno o dobi, spolu i individualnim potrebama osobe. Općenito, odraslima se preporučuje dnevni unos od 15 mg (22,4 IU) vitamina E.

Doza vitamina E prema dobi

 • Djeca (0-6 mjeseci): 4 mg (6 IU)
 • Djeca (7-12 mjeseci): 5 mg (7.5 IU)
 • Djeca (1-3 godine): 6 mg (9 IU)
 • Djeca (4-8 godina): 7 mg (10.4 IU)
 • Djeca (9-13 godina): 11 mg (16.4 IU)
 • Adolescenti (14-18 godina): 15 mg (22.4 IU)
 • Odrasli (19+ godina): 15 mg (22.4 IU)
 • Trudnice: 15 mg (22.4 IU)
 • Dojilje: 19 mg (28.4 IU)

Važno je napomenuti da su ove preporučene doze općenite smjernice i da se mogu razlikovati ovisno o individualnim potrebama. Također, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, uključujući vitamin E.

Najbolji izvori Vitamin E

Vitamin E je esencijalna nutrijent koji tijelo ne može proizvoditi samo. Stoga je važno unijeti ga putem hrane i dodataka prehrani. Evo nekoliko najboljih izvora vitamina E:

 • Bademi: Bademi su izvrstan izvor vitamina E. Samo jedna šaka badema može zadovoljiti dnevne potrebe za vitaminom E.
 • Sjemenke suncokreta: Sjemenke suncokreta također su bogate vitaminom E. Možete ih jesti same ili ih dodati u salate, smoothieje ili pečenja.
 • Avokado: Avokado je jedan od najzdravijih izvora vitamina E. Osim toga, avokado je bogat i drugim esencijalnim nutrijentima kao što su mononezasićene masti i vlakna.
 • Marelice: Marelice su ukusno voće koje također sadrži vitamin E. Možete ih jesti svježe ili sušene kao zdravi međuobrok.
 • Ribe: Neke vrste ribe poput lososa, tune i skuše također su izvor vitamina E. Osim vitamina E, riba je također bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje srca i mozga.

Važno je jesti raznoliku prehranu koja sadrži ove i druge izvore vitamina E kako biste osigurali adekvatan unos ovog važnog nutrijenta.

Kada se ne preporučuje uzimati Vitamin E

 • Tijekom trudnoće i dojenja: Uzimanje visokih doza vitamina E tijekom trudnoće i dojenja može biti štetno za fetus i novorođenče. Stoga se prije uzimanja vitamina E uvijek treba konzultirati s liječnikom.

 • Osobe s poremećajima koagulacije: Vitamin E može povećati rizik od krvarenja kod osoba s poremećajima koagulacije. Stoga se osobe koje uzimaju lijekove za zgrušavanje krvi ili imaju krvne poremećaje trebaju posavjetovati s liječnikom prije uzimanja vitamina E.

 • Osobe koje uzimaju lijekove: Određeni lijekovi mogu interaktirati s vitaminom E i smanjiti njegovu učinkovitost ili povećati rizik od nuspojava. Stoga se, prije uzimanja vitamina E, treba posavjetovati s liječnikom ako se uzimaju drugi lijekovi, uključujući i dodatke prehrani.

 • Osobe s preosjetljivošću: Neke osobe mogu biti preosjetljive ili alergične na vitamin E. Alergijske reakcije mogu uključivati ​​kožne osipe, svrbež, oticanje ili poteškoće s disanjem. Ako se javi bilo kakva alergijska reakcija, treba odmah prekinuti uzimanje vitamina E i potražiti medicinsku pomoć.

Mogući nuspojave

 • Probavne smetnje: U nekim slučajevima, uzimanje visokih doza vitamina E može uzrokovati probavne smetnje kao što su mučnina, povraćanje, proljev ili nadutost.
 • Povećan rizik od krvarenja: Vitamin E može smanjiti sposobnost koagulacije krvi, što može povećati rizik od krvarenja. Osobe koje uzimaju antikoagulantnu terapiju ili imaju krvarenje poremećaje trebaju biti oprezne pri uzimanju vitamina E.
 • Interakcija s drugim lijekovima: Vitamin E može izazvati interakciju s određenim lijekovima, uključujući antikoagulanse, statine, kemoterapiju i kontracepcijske pilule. Osobe koje uzimaju ove lijekove trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka uzimanja dodataka vitamina E.
 • Alergijske reakcije: Rijetko, vitamin E može uzrokovati alergijske reakcije kao što su osip, svrbež ili oticanje kože. Osobe koje imaju alergijske reakcije na druge vitamine ili slične tvari trebaju biti oprezne pri uzimanju vitamina E.
 • Povećan rizik od prostate raka: Neki istraživači sugeriraju da uzimanje visokih doza vitamina E može povećati rizik od razvoja raka prostate. Međutim, studije o tome su još uvijek nedosljedne i trebaju se provesti dodatna istraživanja.
You might be interested:  Kako Upaliti Smart Bracelet

U svakom slučaju, prije nego što počnete uzimati dodatke vitamina E ili bilo koji drugi dodatak, važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako biste bili sigurni da je to sigurno i prikladno za vas.

Konsultirajte se s liječnikom

Vitamin E je dodatak prehrani koji se može koristiti za liječenje raznih zdravstvenih problema. Međutim, prije nego što počnete uzimati ovaj dodatak, važno je da se posavjetujete s liječnikom.

Liječnik će moći procijeniti vaše potrebe za vitaminom E i preporučiti ispravnu dozu koja odgovara vašem osobnom zdravstvenom stanju. Vrlo je važno slijediti njegove upute kako biste izbjegli nuspojave i osigurali maksimalne koristi od ovog dodatka prehrani.

Također, liječnik će moći provjeriti jeste li alergični na vitamin E ili neke druge sastojke u tabletama vitamina E i preporučiti vam alternativu ako je to potrebno.

Konzultiranje s liječnikom posebno je važno ako imate neko kronično zdravstveno stanje ili ako uzimate neke druge lijekove. Vitamin E može interferirati s određenim lijekovima i moguće je da će vam liječnik preporučiti neku drugu opciju ili prilagoditi dozu lijekova koje koristite.

Uzimanje vitamina E može imati čarobne koristi za zdravlje, ali samo ako se uzima na ispravan način. Konsultirajte se s liječnikom prije nego što počnete koristiti ovaj dodatak kako biste osigurali sigurnost i najbolje moguće rezultate.

FAQ:

Kada je najbolje uzimati vitamin E?

Vitamin E se najbolje uzima sa hranom kako bi se povećala njegova apsorpcija. Može se uzimati ujutro, prije jela, ili tijekom obroka.

Postoje li trenuci kada je važno izbjegavati uzimanje vitamina E?

Osobe koje uzimaju antikoagulanse ili lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne prilikom uzimanja vitamina E. Također, trudnice i dojilje trebaju konzultirati svog liječnika prije uzimanja dodataka vitamina E.

Koji su simptomi nedostatka vitamina E?

Nedostatak vitamina E može uzrokovati mišićnu slabost, gubitak mišićne mase, umor, smanjenje plodnosti i probleme s vidom.

Koliko vitamina E treba uzeti dnevno?

Preporučena doza vitamina E za odrasle iznosi 15 mg dnevno. Međutim, pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima ili potrebama mogu trebati veće doze vitamina E.

Koje su prednosti uzimanja vitamina E?

Vitamin E ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti stanica od štetnih učinaka slobodnih radikala. Također može podržavati zdravlje srca, poboljšati imunološki sustav i smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Koje namirnice su bogate vitaminom E?

Namirnice koje su bogate vitaminom E uključuju orahe, bademe, sjemenke suncokreta, špinat, avokado, maslinovo ulje i crvenu papriku.

Postoji li rizik od predoziranja vitaminom E?

Prekomjerno uzimanje vitamina E može dovesti do povećanog rizika od krvarenja, poremećaja probave i smanjenja apsorpcije vitamina A i K. Važno je pridržavati se preporučene doze i konzultirati liječnika prije uzimanja visokih doza vitamina E.