Kada staviti zimske gume - savjeti za odabir pravog vremena

Kada Se Stavljaju Zimske Gume

Kada Se Stavljaju Zimske Gume

Zimske gume su neophodne za vožnju u hladnim i snježnim uvjetima. Ali kada je pravo vrijeme za postavljanje zimskih guma na svoje vozilo? Postoje neki korisni savjeti koje trebate uzeti u obzir pri odabiru pravog vremena za zamjenu ljetnih guma s zimskim.

Prvo, važno je znati zakonske propise u vezi s upotrebom zimskih guma u svojoj zemlji. U nekim zemljama postoje stroga pravila o obaveznoj uporabi zimskih guma tijekom određenog razdoblja, čak i ako nema snijega na cesti. Provjerite lokalne propise i uvjerite se da ih poštujete kako biste izbjegli moguće kazne.

Drugi važan faktor je temperatura. Zimske gume su posebno dizajnirane za vožnju na hladnim temperaturama, obično ispod 7°C. Ako su temperature već pale na taj nivo, vrijeme je da zamijenite ljetne gume zimskim. Ove gume pružaju bolje prianjanje na hladnoj cesti i veću sigurnost tijekom vožnje.

Ne čekajte pad snijega ili početak zimske sezone da biste postavili zimske gume. Pravilno vrijeme za postavljanje zimskih guma je prije nego temperatura padne ispod 7°C.

Treći faktor koji treba razmotriti je vrsta putovanja koju ćete obavljati. Ako planirate putovanje u regiju s hladnijim klimatskim uvjetima ili u planinska područja s većom vjerojatnošću snijega, postavljanje zimskih guma trebalo bi biti prioritetno. Zimske gume pružaju sigurnost i poboljšavaju performanse vozila u takvim uvjetima, pa će vam omogućiti mirnije i sigurnije putovanje.

Kada zamijeniti ljetne gume zimskima?

Jedna od najvažnijih stvari kada je riječ o sigurnosti u prometu tijekom zime je zamjena ljetnih guma zimskima. Pravilan trenutak za zamjenu guma ovisi o vremenskim uvjetima i uvjetima vožnje. U Hrvatskoj, zakon propisuje da zimske gume moraju biti postavljene od 15. studenog do 15. travnja, ali je važno uzeti u obzir prirodu vožnje i pripremiti se unaprijed.

Vremenski uvjeti

Postavljanje zimskih guma ovisi o temperaturama i vremenskim uvjetima. Općenito se preporučuje da zamijenite ljetne gume zimskima kada se temperature spuste ispod 7 °C. To je zato što gume s ljetnim profilom postaju tvrđe i gube svoje osobine prianjanja pri niskim temperaturama. Zimske gume su napravljene od posebnih smjesa gume koje osiguravaju optimalno prianjanje na hladnoj i skliskoj površini.

Uvjeti vožnje

Uzimajući u obzir uvjete vožnje, važno je zamijeniti gume na vrijeme kako biste osigurali sigurnost na cesti. Ako planirate putovanje u regiju s čestim snježnim padalinama ili na područje s visokim planinama, trebali biste razmisliti o zamjeni guma prije nego što započne zimska sezona. Ako veći dio vožnje obavljate na autoputu ili dobro očišćenim gradskim cestama, možda ćete moći nastaviti koristiti ljetne gume s obzirom na to da će se vjerojatno brzo otopiti snijeg na tim površinama.

Pravovremeno planiranje

Pravovremeno planiranje

Da biste se pripremili na vrijeme, dobra je ideja da pratite vremenske prognoze za vaše područje i planirate zamjenu guma unaprijed. Zimske gume možda nisu potrebne od prvog dana zime, ali važno je biti spreman na promjene vremena i osigurati da imate prave gume za svoje vozilo prije nego što temperature padnu ispod preporučene granice.

Zamjena ljetnih guma zimskima važan je korak za osiguravanje sigurnosti na cesti tijekom zime. Pratite vremenske uvjete i uvjete vožnje kako biste odredili najbolje vrijeme za zamjenu guma. Važno je biti proaktivan i pravovremeno planirati zamjenu kako biste zajamčili sigurnu vožnju tijekom zime.

Vrijeme za zamjenu guma

Optimalno vrijeme za zamjenu guma

Odabir pravog vremena za zamjenu guma ključno je za sigurnost vožnje i optimalne performanse vozila. Preporučuje se zamjena guma kada temperature padnu ispod 7°C i kada postoje naznake da će doći do pada temperature.

Zimske gume za hladnije temperature

Zimske gume su posebno dizajnirane za hladnije temperature i bolje se nose s niskim temperaturama, mokrim i snježnim uvjetima na cesti. One koriste posebne smjese gume koje ostaju elastične čak i pri niskim temperaturama, pružajući veću vuču i bolje kočenje.

You might be interested:  Kako Prepoznati Ženu Koja Te Želi

Pribor za zamjenu guma

Prilikom zamjene guma, bitno je imati odgovarajući pribor kako bi proces zamjene bio što jednostavniji i sigurniji. Potreban pribor obično uključuje: ključ za odvijanje kotača, dizalicu, set za zakretanje matica, mjernu traku, ključ za balansiranje kotača i pumpu za gume.

Savjeti za zamjenu guma

 • Potrebno je zamijeniti sve četiri gume, kako bi se osigurala ravnoteža i stabilnost vozila. Miješanje zimskih i ljetnih guma može dovesti do loših performansi i rizika na cesti.
 • Provjerite tlak guma prije zamjene i prilagodite ga prema preporukama proizvođača vozila ili guma.
 • Pratite preporuke proizvođača guma o rokovima zamjene, jer gume izgube performanse i postanu manje sigurne s vremenom.
 • Osigurajte da su gume pravilno montirane i balansirane kako bi se izbjeglo neujednačeno trošenje guma i vibracije pri vožnji.

Kada zamijeniti gume?

Treba zamijeniti gume kada vidno izgube profil, imaju pukotine ili oštećenja, ili kada je dubina šare manja od minimalne zakonske granice (obično 1,6 mm).

Savjeti za pohranu guma

 • Ako ne koristite zimske gume tijekom toplijih mjeseci, preporučuje se njihovo skidanje i pohrana na hladnom i suhom mjestu.
 • Gume treba pohraniti na vertikalne nosače kako bi se spriječilo deformiranje.
 • Ako je moguće, izbjegavajte pohranjivanje guma na drvenom podu, jer drvo može apsorbirati vlagu.
 • Redovito provjeravajte tlak guma tijekom perioda pohrane.

Vaš sigurnosni prioritet

Nemojte zanemariti zamjenu guma na vrijeme. Investiranje u odgovarajuće zimske gume i pravovremenu zamjenu pomoći će vam da ostanete sigurni na cesti tijekom hladnijih mjeseci.

Savjeti za odabir pravog trenutka

 • Pratite temperaturu: Glavni faktor za odabir pravog trenutka kada staviti zimske gume je temperatura. Preporučuje se zamijeniti ljetne gume zimskim gumama kada temperatura padne ispod 7°C. Zimske gume pružaju bolje prianjanje na hladnijoj podlozi i lakše se nose s uvjetima na mokrim ili snježnim cestama.
 • Pratite vremenske uvjete: Pored temperature, važno je pratiti i vremenske uvjete. Ako je prognoza snijeg, led ili kiša, to bi mogao biti pravi trenutak da zamijenite ljetne gume zimskim gumama. Ove uvjete pružaju zimske gume bolje od ljetnih guma, što može značajno povećati sigurnost na cesti.
 • Planirajte unaprijed: Ne čekajte zadnji trenutak da zamijenite gume. Budite unaprijed oprezni i planirajte zamjenu guma. To će vam omogućiti da izbjegnete gužve u servisima i osigurati da imate najbolje gume za trenutne vremenske uvjete.
 • Pratite zakonske propise: U mnogim zemljama postoji zakonska obveza da se zimske gume koriste samo u određenom vremenskom razdoblju. Provjerite zakonske propise u svojoj zemlji i budite sigurni da se pridržavate njihovih zahtjeva.

Kada slijedite ove savjete za odabir pravog trenutka, osiguravate svoju sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu. Imajte na umu da je pravilan odabir guma ključan za vožnju u različitim vremenskim uvjetima i može pomoći u sprečavanju nezgoda na cesti.

Meteorološki faktori koji utječu na odabir guma

1. Temperatura

Jedan od najvažnijih meteoroloških faktora koji treba uzeti u obzir pri odabiru zimskih guma je temperatura. Zimske gume su dizajnirane da pruže optimalno prianjanje na hladnim temperaturama, posebno ispod 7°C. Ako je temperatura često ispod ovog praga, vrijeme je da zamijenite ljetne gume zimskim gumama kako biste osigurali sigurnost i kontrolu nad vozilom.

2. Padaline

Ako živite u području s čestim i obilnim padalinama tijekom zime, zimske gume su neophodne. Zimske gume imaju dublji i suprotno usmjereni uzorak gaznoga sloja koji omogućuje bolje prianjanje i odvod vode, snijega i leda. To pruža veću sigurnost, stabilnost i kontrolu pri vožnji po mokrom i skliskom terenu.

3. Led

Ako se često susrećete s ledom i ledenim uvjetima, zimske gume će vam pružiti najbolju zaštitu. Mnoge zimske gume imaju posebne lamelle i sastojke koji imaju bolje prianjanje na ledu. Ovi faktori omogućuju vam da lakše održavate kontrolu nad vozilom na ledenim površinama i smanjuju rizik od slippagea i slajdova.

4. Snijeg

Ako živite na području s obilnom količinom snijega, zimske gume su izbor od kojeg ne biste trebali odustati. Zimske gume imaju posebne uzorke koji omogućuju bolje prianjanje na snijegu i poboljšavaju vuču. To vam omogućuje bolju kontrolu nad vozilom i smanjuje rizik od proklizavanja i zastoja na snježnim površinama.

5. Vlažnost

Vlažni uvjeti vožnje također mogu biti opasni, posebno ako su uzrok uvjeti praćeni hladnoćom. Zimske gume pružaju bolje prianjanje na mokrim površinama, pa su prikladne za područja s visokom vlagom ili čestim oborinama. Rebrasti uzorak gaznoga sloja na zimskim gumama poboljšava odvodnju vode i pomaže u sprečavanju akvaplaninga.

6. Brzina vjetra

Jaki vjetrovi mogu uvelike pogoršati uvjete na cestama tako da se snijeg i led brzo nakupljaju. Ako živite u području s jakim vjetrovima tijekom zime, zimske gume mogu vam pomoći da održite kontrolu nad vozilom čak i u nepovoljnim uvjetima. Poboljšano prianjanje zimskih guma na snijegu i ledu smanjuje rizik od proklizavanja i zastoja.

Pri odabiru pravog vremena za stavljanje zimskih guma ključno je uzeti u obzir ove meteorološke faktore. Imajući na umu temperaturu, padaline, led, snijeg, vlažnost i brzinu vjetra, možete donijeti informiranu odluku o tome kada je pravo vrijeme za zamjenu ljetnih guma zimskim gumama. Imajte na umu sigurnost na cestama i pridržavajte se preporuka proizvođača guma kako biste osigurali najbolje performanse i zaštitu na hladnim zimskim uvjetima.

You might be interested:  Koji Je Broj Policije

Temperature koje signaliziraju vrijeme za promjenu guma

Vrijeme za promjenu guma na automobilu može se odrediti na temelju temperatura koje prevladavaju u vašem području. Kako bi osigurali sigurnost i učinkovitost vašeg vozila tijekom zime, važno je zamijeniti ljetne ili all-season gume zimskim gumama kada temperature padnu do određene razine.

Kada zamijeniti gume na temelju temperature?

Općenito, trebali biste razmotriti zamjenu guma kada se temperature spuste ispod 7 °C. Niske temperature značajno utječu na performanse ljetnih ili all-season guma, jer imaju manje prianjanje na hladnom vremenu i na snijegu. Zimske gume su posebno dizajnirane da pruže bolje prianjanje i upravljivost u hladnim uvjetima, što može značajno poboljšati sigurnost vožnje.

Međutim, nekoliko čimbenika može utjecati na vrijeme kada trebate zamijeniti gume:

 1. Lokacija: Ako živite u području s hladnijom klimom i čestim snježnim padalinama, trebali biste zamijeniti gume ranije nego u područjima s umjerenijom klimom.
 2. Vrsta ceste: Ako često putujete na planinskim cestama ili cestama koje nisu dovoljno očišćene od snijega ili leda, trebali biste prije promijeniti gume kako biste osigurali sigurnost vožnje u takvim uvjetima.
 3. Vaša vožnja: Ako često vozite dugim udaljenostima ili često koristite autocestu, zamjena guma prije niskih temperatura može biti korisna kako biste osigurali sigurnu vožnju i bolje upravljanje vozilom.

Zaključak

Uzimanje u obzir temperatura u vašem području i uvjeta vožnje pomoći će vam odrediti pravi trenutak za zamjenu guma na vašem automobilu. Zamjena na vrijeme osigurat će vam sigurnu i ugodnu vožnju tijekom zime te smanjiti rizik od nezgoda ili lošeg prianjanja na snijegu ili ledu.

Sjetite se da uvijek provjerite zakonske propise i lokalne preporuke o zamjeni guma kako biste bili sigurni da slijedite pravila i osigurali svoju sigurnost i sigurnost drugih na cesti.

Sigurnost na cesti u zimskim uvjetima

Za vozače, sigurnost na cesti je uvijek prioritet, posebno u zimskim uvjetima. Snijeg, led i niske temperature mogu predstavljati izazov i povećavaju rizik od nesreća. Međutim, postoje neke mjere koje vozači mogu poduzeti kako bi osigurali sigurnost na cesti u zimskim uvjetima.

Kako osigurati sigurnost na cesti u zimskim uvjetima?

 • Montirajte zimske gume: Prva i najvažnija mjera je montiranje zimskih guma na vozilo. Zimske gume pružaju bolje prianjanje na snijegu i ledu te omogućavaju bolju kontrolu nad vozilom.
 • Pravilno održavajte gume: Održavanje guma je također ključno za sigurnost na zimskim cestama. Redovito provjeravajte tlak u gumama i provjerite profi l gazećeg sloja. Oštećene ili istrošene gume treba zamijeniti što je prije moguće.
 • Vozite sporije i prilagodite svoju vožnju uvjetima: Smanjite brzinu vožnje i budite oprezni na cestama koje su prekrivene snijegom ili ledom. Držite veće razmake između vozila i smanjite oštre manevre.
 • Pripremite vozilo za zimu: Prije zime, provjerite funkcionalnost svjetala, brisača i grijača na vozilu. Također, imajte komplet rezervnih dijelova i alata u automobilu u slučaju kvara na cesti.
 • Vožnja s oprezom: Vozite oprezno i pažljivo. Budite svjesni prometa oko sebe i pridržavajte se propisa. Izbjegavajte naglo kočenje i ubrzavanje, i držite se glavnih prometnih traka.

Važnost sigurnosti na cesti u zimskim uvjetima

Sigurnost na cesti je od ključne važnosti u bilo koje doba godine, ali posebno u zimskim uvjetima kada su uvjeti za vožnju teži. Vozači moraju biti svjesni rizika i poduzeti mjere kako bi osigurali sigurnost sebe i drugih sudionika u prometu. Montiranje zimskih guma i prilagodba vožnje uvjetima su samo neke od mjera koje se mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik od nesreća u zimskim uvjetima.

Testiranje zimskih guma

Zimski uvjeti na cestama mogu biti izuzetno izazovni i opasni, stoga je važno odabrati odgovarajuće zimske gume za vaše vozilo. Ali kako možete biti sigurni da su gume koje ste odabrali dovoljno sigurne i pouzdane?

Testiranje zimskih guma je ključno za procjenu njihovih performansi i kvalitete. Postoje različite metode testiranja koje se koriste kako bi se utvrdile sposobnosti zimskih guma u različitim uvjetima vožnje.

Testiranje kočenja na snijegu

Jedan od najvažnijih aspekata testiranja zimskih guma je sposobnost kočenja na snijegu. U ovom testu se mjeri udaljenost koju vozilo pređe pri kočenju na snježnoj površini. Gume s boljim performansama će imati kraću zaustavnu udaljenost, što znači bolju kontrolu i manje rizika od sudara.

Testiranje prianjanja na ledu

Prianjanje na ledu je još jedan ključni faktor koji se testira kod zimskih guma. Ovaj test se obično provodi na umjetnoj ledenoj površini, gdje se mjeri sposobnost gume da se drži površine i da osigura savladavanje zavoja i vožnju nizbrdo. Bolje zimske gume će imati veće prianjanje na ledu, što znači veću sigurnost i kontrolu tijekom vožnje u ovim uvjetima.

Testiranje prianjanja na mokrim i suhim površinama

Gume također moraju biti pouzdane i na mokrim i suhim površinama. Testiranje prianjanja na mokrim površinama obično uključuje simuliranje kišnih uvjeta, dok se testiranje prianjanja na suhim površinama obično provodi na glatkom betonu. Gume koje imaju dobre performanse u ovim testovima pružaju pouzdanu kontrolu i manje rizika od proklizavanja ili gubitka kontrole nad vozilom.

Ostala testiranja

Uz testiranja kočenja, prianjanja na ledu i prianjanja na mokrim i suhim površinama, postoje i drugi testovi koji se provode kako bi se procijenile performanse zimskih guma. To mogu biti testiranja otpornosti na akvaplaning, stabilnosti pri većim brzinama, udobnosti vožnje i slično.

You might be interested:  Kako Znati Da Kemoterapija Djeluje

Testiranje zimskih guma je važan korak u odabiru odgovarajućih guma za vaše vozilo. Pomoću rezultata testiranja možete donijeti informirane odluke o tome koje su gume najbolje za vas, uzimajući u obzir vaše potrebe i uvjete vožnje.

Na kraju, uvijek je pametno konzultirati se sa stručnjacima ili pročitati recenzije i preporuke drugih vozača kako biste dobili što više informacija o performansama zimskih guma prije nego što donesete svoj konačni odabir.

Sankcije za nepridržavanje pravila o zimskim gumama

Kada je u pitanju vožnja u zimskim uslovima, pravilno korištenje zimskih guma je od izuzetne važnosti za vašu sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. U mnogim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, postoje zakonske regulative koje propisuju obavezno korištenje zimskih guma u određenim periodima ili kada su na putevima prisutni odgovarajući vremenski uslovi.

Ako se ne pridržavate ovih pravila i koristite ljetne gume umesto zimskih guma u odgovarajućim uslovima, možete biti kažnjeni. U Hrvatskoj, kazne za nekorištenje zimskih guma u zakonom propisanim situacijama mogu biti poprilično visoke.

Novčane kazne

Po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskoj, vozači koji ne koriste zimske gume u zimskim uslovima ili neadekvatnih vremenskih uslovima mogu biti kažnjeni novčanim kaznama. Visina kazne zavisi od težine prekršaja i može iznositi od 300 HRK do 7000 HRK.

Problemi sa osiguranjem

Nepoštovanje pravila o korištenju zimskih guma također može dovesti do problema sa osiguranjem. Ako imate saobraćajnu nesreću u kojoj niste koristili zimske gume u odgovarajućim uslovima, vaše osiguranje može odbiti isplatiti obeštećenje ili smanjiti iznos isplate.

Opasnost na putu

Nepravilno korištenje guma može povećati rizik od saobraćajnih nesreća i ozbiljnih povreda. Ljetne gume nemaju dovoljno trakcije na hladnim, snježnim ili ledenim površinama, što može uzrokovati gubitak kontrole nad vozilom. Korištenje zimskih guma u ovim uslovima poboljšava prianjanje i smanjuje rizik od nesreća.

Trajanje sankcije Visina novčane kazne
Manje od 1 godine 300 – 1000 HRK
Od 1 do 2 godine 1000 – 2500 HRK
Od 2 do 5 godina 2500 – 7000 HRK

Da biste izbjegli ovakve sankcije, važno je provjeriti pravila o korištenju zimskih guma u vašoj zemlji i koristiti ih u skladu sa zakonskim propisima.

Preporuke stručnjaka za maksimalnu sigurnost

Kako biste osigurali maksimalnu sigurnost na cestama tijekom zimskih uvjeta, stručnjaci preporučuju sljedeće:

 • Redovito provjeravajte stanje svojih zimskih guma. Pripazite na habanje, pukotine ili oštećenja koja mogu negativno utjecati na njihovu učinkovitost.
 • Prilikom postavljanja zimskih guma, obratite pažnju na pravilan tlak. Preporučeno je da se pridržavate uputa proizvođača automobila ili guma kako biste osigurali optimalnu kontrolu i prijanjanje na cesti.
 • Vožnju u zimskim uvjetima prilagodite uvjetima na cesti. Smanjite brzinu i držite veći razmak između vozila kako biste imali bolju reakcijsku sposobnost u slučaju kočenja ili iznenadnog skretanja.
 • Uvijek koristite sigurnosne pojaseve. U slučaju nesreće, pojasevi mogu spasiti život i spriječiti ozljede.
 • Pravovremeno održavajte svoje vozilo. Provjeravajte svjetla, kočnice i ostale vitalne dijelove kako biste bili sigurni da su u ispravnom stanju tijekom zimskih mjeseci.

Usklađivanje s ovim preporukama stručnjaka pomoći će vam da se osjećate sigurnije na cestama tijekom zimskih uvjeta. Ne zaboravite da morate biti posebno oprezni i prilagoditi svoju vožnju uvjetima na cesti kako biste smanjili rizik od nesreća.

FAQ:

Kada je pravo vrijeme za staviti zimske gume?

Pravo vrijeme za postavljanje zimskih guma ovisi o vremenskim uvjetima. U Hrvatskoj je preporučljivo staviti zimske gume kada temperatura padne ispod 7°C ili kad se očekuje pojava snijega ili leda. Stavljanje zimskih guma u pravo vrijeme može poboljšati sigurnost i kontrolu nad vozilom u zimskim uvjetima.

Koja je razlika između zimskih guma i ljetnih guma?

Zimske gume su posebno dizajnirane za vožnju po hladnom vremenu, snijegu i ledu. Imaju poseban profil s dubokim kanalima za vuču i mali broj lamela za bolje prianjanje na klizavim površinama. Ljetne gume su dizajnirane za optimalne performanse na suhim i toplim površinama. Imaju drugačiji profil s manje kanala i više lamela za bolje prianjanje na mokrim površinama.

Trebam li imati dva kompleta guma – jedan za zimu i jedan za ljeto?

Imati dva kompleta guma – jedan za zimu i jedan za ljeto – može biti korisno u Hrvatskoj zbog promjenjivih vremenskih uvjeta. Zimske gume pružaju bolje prianjanje i sigurnost u hladnim i klizavim uvjetima, dok ljetne gume pružaju bolje performanse na suhim i toplim površinama. Korištenje odgovarajućeg kompleta guma za određeno godišnje doba može poboljšati sigurnost i trajnost guma.

Kako odabrati prave zimske gume?

Kod odabira pravih zimskih guma važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, provjerite dimenzije guma koje su propisane za vaše vozilo. Također, obratite pažnju na oznaku M+S (blato i snijeg) koja potvrđuje da su gume dizajnirane za vožnju u zimskim uvjetima. Također, obratite pažnju na ocjenu prianjanja na mokroj površini i postavite prioritete prema vašim potrebama i zahtjevima.

Koliko često trebam provjeravati tlak u zimskim gumama?

Preporučuje se redovito provjeravati tlak u zimskim gumama, najmanje jednom mjesečno. Niske temperature mogu utjecati na tlak u gumama pa je važno osigurati da je tlak ispravan. Pogrešan tlak može utjecati na sigurnost i performanse guma.