Kako aktivirati karticu na bankomatu | Korak-po-korak vodič

Kako Aktivirati Karticu Na Bankomatu

Kako Aktivirati Karticu Na Bankomatu

Bankomat je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života. Sve veći broj ljudi koristi kartice kao način plaćanja kako bi izbjegli nošenje gotovine sa sobom. Međutim, da bismo mogli koristiti karticu, moramo je prvo aktivirati na bankomatu.

Aktiviranje kartice na bankomatu je jednostavan postupak koji se može obaviti u nekoliko koraka. Prvo, umetnite karticu u otvor za kartice na bankomatu. Zatim, slijedite upute na ekranu bankomata. Obično će vas sustav zatražiti da unesete vaš PIN broj, koji ste dobili zajedno s karticom. Nakon što unesete PIN, bankomat će potvrditi aktivaciju kartice i prikazati vam dostupne opcije.

U slučaju da nemate PIN broj ili ga niste primili zajedno s karticom, trebat ćete se obratiti banci ili financijskoj instituciji izdavatelju kartice kako biste ga zatražili. Oni će vam pružiti daljnje upute i pomoći vam aktivirati karticu. Bitno je napomenuti da je važno čuvati PIN broj privatnim kako biste zaštitili svoje financijske podatke i spriječili zloupotrebu kartice.

Nakon što ste uspješno aktivirali karticu na bankomatu, moći ćete je koristiti za podizanje gotovine, obavljanje plaćanja, provjeru stanja računa i druge financijske transakcije. U slučaju bilo kakvih problema s karticom ili nedoumica oko aktivacije, uvijek se možete obratiti banci ili financijskoj instituciji kako biste dobili potrebnu pomoć i podršku.

Napomena: Budite pažljivi prilikom aktivacije kartice na bankomatu i povjeravajte svoje financijske podatke samo pouzdanim izvorima. Redovito provjeravajte svoje izvode i obavljajte financijske transakcije s oprezom kako biste održavali sigurnost vašeg računa.

Aktivacija kartice na bankomatu: Korak-po-korak postupak

Korak 1: Pronađite najbliži bankomat

Prvi korak u aktivaciji kartice na bankomatu je pronaći najbliži bankomat vaše banke. Možete koristiti internetsku stranicu banke ili mobilnu aplikaciju kako biste pronašli bankomat u blizini.

Korak 2: Umetnite karticu u bankomat

Korak 2: Umetnite karticu u bankomat

Nakon pronalaska bankomata, umetnite karticu u odgovarajući utor na bankomatu. Provjerite jesu li detalji kartice pravilno postavljeni i bez oštećenja.

Korak 3: Unesite PIN

Kada umetnete karticu, zaslon bankomata će zatražiti unos PIN-a. Unesite svoj 4-znamenkasti PIN koristeći numeričke tipke na bankomatu. Pazite da unesete PIN tajno, bez prisustva drugih osoba.

Korak 4: Odaberite opciju “Aktivacija kartice”

Na zaslonu bankomata pojavit će se različite opcije. Odaberite opciju “Aktivacija kartice” kako biste pokrenuli postupak aktivacije.

You might be interested:  Koji Tv Kupiti 2022

Korak 5: Slijedite upute na zaslonu

Nakon odabira opcije “Aktivacija kartice”, pratite upute na zaslonu bankomata. Ovisno o bankomatu i vrsti kartice, postupak aktivacije može se razlikovati.

Korak 6: Potvrdite aktivaciju

Nakon što slijedite sve upute, bankomat će tražiti vašu potvrdu za aktivaciju kartice. Obavezno pažljivo pročitajte uvjete i odredbe te pritisnite odgovarajuću tipku za potvrdu aktivacije.

Korak 7: Dobijte potvrdu o aktivaciji

Nakon uspješne aktivacije, bankomat će ispisati potvrdu o aktivaciji vaše kartice. Ova potvrda može biti važna kao dokaz da ste uspješno aktivirali karticu.

Sada kada ste uspješno aktivirali karticu na bankomatu, možete je koristiti za razne financijske transakcije uključujući podizanje gotovine, plaćanja i prijenose novca.

Pronaći najbliži bankomat

Da biste pronašli najbliži bankomat, slijedite ove korake:

 1. Uključite svoj pametni telefon ili otvorite web preglednik na računalu.
 2. Otvorite tražilicu ili posjetite web stranicu svoje banke.
 3. Pronađite opciju “Lokacije” ili “Bankomati” na web stranici banke.
 4. Kliknite na tu opciju kako biste otvorili kartu sa svim bankomatima u blizini.
 5. Prikazat će se lista bankomata u vašem području, zajedno s njihovom adresom i udaljenosti od vaše trenutne lokacije.
 6. Odaberite bankomat koji vam najviše odgovara.

Ako koristite mobilnu aplikaciju svoje banke, postupak za pronalaženje najbližeg bankomata može biti nešto drugačiji. Otvorite aplikaciju i potražite opciju “Lokacije” ili “Bankomati”. Aplikacija će vam prikazati listu bankomata u blizini, zajedno s njihovim adresama i udaljenostima.

Nakon što pronađete najbliži bankomat, slijedite upute kako biste stigli do njega. Obično će biti naznačen putokazima ili će se prikazati na karti.

Napomena: Uvijek provjerite ima li na bankomatu oznake vaše banke prije nego što koristite usluge. Također budite oprezni prilikom podizanja novca na javnim mjestima i osigurajte da okolina bude sigurna.

Ubaciti karticu u bankomat

Kada ste došli do bankomata, prvi korak je ubaciti karticu u otvor predviđen za to. Evo koraka koje treba slijediti kako biste uspješno ubacili karticu:

 1. Prvo provjerite jesu li bočne strane, vrh i dno kartice čisti i bez oštećenja.
 2. Prilagodite karticu tako da čip bude okrenut prema gore i prema gore.
 3. Pomažući se konturama na bankomatu, nježno umetnite karticu u otvor.
 4. Potpuno gurnite karticu u otvor dok je ne zaustavi.
 5. Po završetku ovog koraka, bankomat će prepoznati karticu i prikazati informacije o vašem računu.

Ubacivanje kartice u bankomat je jednostavan postupak, ali trebate biti pažljivi kako biste izbjegli oštećenje kartice ili bankomata. Ako imate poteškoće pri umetanju kartice, obratite se bankomatskom osoblju ili kontaktirajte banku.

Unesite PIN broj

Kada vam bankomat zatraži unos PIN broja, koristite tastere na bankomatu da unesete svoj PIN.

PIN broj je četvorocifreni kod koji je dodeljen vašoj kartici i potreban je za pristup vašem bankovnom računu.

Koristite numeričke tastere na bankomatu da unesete svaku cifru vašeg PIN broja. Pazite da niko ne gleda dok unosite PIN, kako biste zaštitili sigurnost vašeg računa.

You might be interested:  Kada Posumnjati Na Leukemiju

Ako se greškom unese netačan PIN tri puta, vaša kartica će biti blokirana. U tom slučaju se obratite vašoj banci kako biste otključali karticu ili dobili novi PIN broj.

Odabrati “Aktivacija kartice” na ekranu

Kada vam bankomat prikaže početni ekran, pritisnite tipku za aktivaciju kartice.

Ova tipka se obično nalazi na desnoj strani donjeg dijela ekrana ili na tipkovnici bankomata.

Ako niste sigurni koja je tipka, možete pregledati opcije na ekranu ili se obratiti osoblju banke za pomoć.

Unijeti željene informacije

Pošto ste unijeli vašu karticu u bankomat, sada je vrijeme da unesete željene informacije kako biste aktivirali karticu.

Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Odaberite jezik: Na bankomatu će se pojaviti opcija za odabir jezika. Odaberite jezik koji najbolje razumijete kako biste mogli lako pratiti upute.
 2. Unesite PIN: Sada će vam biti zatraženo da unesete PIN koji ste dobili uz karticu. Pažljivo unesite PIN koristeći tipke na bankomatu. PIN treba biti tajan i ne bi ga trebali dijeliti s drugima.
 3. Odaberite aktivaciju kartice: Na bankomatu će se prikazati opcija za aktivaciju kartice. Odaberite tu opciju kako biste nastavili s postupkom aktivacije.
 4. Unesite željene informacije: Sada će vam biti zatraženo da unesete neke vaše osobne podatke kako biste dovršili postupak aktivacije. Možda ćete morati unijeti podatke poput vašeg imena, prezimena, datuma rođenja i adrese.
 5. Potvrdite unesene podatke: Provjerite jesu li vaše unesene informacije točne prije nego što potvrdite. Nepotpune ili netočne informacije mogu otežati aktivaciju kartice.
 6. Završite postupak: Ako su sve informacije ispravne, potvrdite ih i pričekajte da se postupak aktivacije dovrši. Nakon toga će vam se prikazati poruka o uspješnoj aktivaciji kartice.

Nakon što ste unijeli željene informacije i postupak aktivacije je dovršen, vaša kartica će biti spremna za upotrebu. Sada možete koristiti svoju karticu na bankomatima i raznim prodajnim mjestima kako biste obavljali transakcije i upravljali svojim financijama.

Potvrditi aktivaciju kartice

 • 1. Nakon što ste unijeli svoj PIN broj, pojavit će se opcija da potvrdite aktivaciju kartice.
 • 2. Pritisnite dugme “Potvrdi” na ekranu bankomata.
 • 3. Nakon što pritisnete dugme “Potvrdi”, bankomat će obraditi vaš zahtjev i aktivirati karticu.
 • 4. Ovisno o banci u kojoj otvarate račun, možda će vam biti potrebno unijeti dodatne informacije kako biste potvrdili aktivaciju, kao što su broj telefona ili datum rođenja.
 • 5. Kada je kartica uspješno aktivirana, bankomat će izbaciti karticu i prikazati završni ekran s potvrdom aktivacije.
 • 6. Uzmite svoju karticu iz bankomata.

Vaša kartica sada je uspješno aktivirana i spremna za korištenje! Možete je odmah koristiti za podizanje gotovine, plaćanje računa i obavljanje drugih transakcija.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili problema s aktivacijom kartice, molimo vas da se obratite službeniku službe za korisnike banke.

Pričekati potvrdu transakcije

Kada ste uneli sve neophodne informacije i izabrali željenu radnju na bankomatu, potrebno je da pričekate potvrdu transakcije.

You might be interested:  Kako Je Gru Postao Dobar Sinkronizirano

Bankomat će obraditi vaš zahtev i izvršiti odgovarajuće akcije. Ovo može uključivati isplatu novca, uplatu na račun, prenos sredstava ili neku drugu transakciju.

U ovoj fazi treba biti strpljiv i sačekati da bankomat završi sa obradom vašeg zahteva. To može trajati nekoliko sekundi ili duže, u zavisnosti od tipa transakcije i brzine rada bankomata.

Kada bankomat završi sa obradom, prikazaće vam se obaveštenje o uspešnoj transakciji ili eventualnom problemu koji se javio. Ukoliko je transakcija uspešno izvršena, možete završiti sa korišćenjem bankomata.

Ukoliko se pojavi bilo kakav problem ili želite izvršiti dodatne radnje na bankomatu, možete se obratiti bankarskom osoblju ili koristiti telefonski broj za podršku koji se obično nalazi na bankomatu.

Izvaditi karticu iz bankomata

Kada završite sa bankomatnom transakcijom, važno je pravilno izvaditi karticu iz bankomata kako biste osigurali sigurnost svojih bankovnih podataka i sprečili moguće zloporabe.

Evo koraka koje trebate slijediti kako biste ispravno izvadili karticu iz bankomata:

 1. Pažljivo pogledajte zaslon bankomata kako biste bili sigurni da ste završili sve transakcije i dobili sve račune ili potvrde koje ste trebali.
 2. Provjerite da niste zaboravili svoju karticu u bankomatu nakon transakcije. Budite pažljivi i provjerite sve utorke i otvore na bankomatu.
 3. Ako ste sigurni da niste zaboravili karticu, pažljivo pritisnite gumb za izlazak ili povrat na bankomatu. Ovaj gumb će vas vratiti na početni zaslon bankomata.
 4. Nakon što pritisnete gumb za izlazak ili povrat, bankomat će izbaciti vašu karticu.
 5. Pažljivo izvucite karticu iz utora bankomata. Pazite da ne oštetite karticu pri izvlačenju.
 6. Nakon što izvadite karticu, provjerite je li kartica vaša i da ste je ispravno izvukli. Provjerite je li kartica oštećena ili ima nekih znakova zloupotrebe. Ako primijetite nešto sumnjivo, odmah obavijestite banku.
 7. Kada završite provjeru, sigurno spremite karticu u novčanik ili drugo sigurno mjesto.

Zapamtite, pravilno izvlačenje kartice iz bankomata je važan korak kako bi osigurali sigurnost vašeg bankovnog računa. Budite pažljivi i provjerite dvaput prije nego što napustite bankomat.

FAQ:

Treba li u aktivaciji kartice na bankomatu unijeti dodatne podatke?

Obično nije potrebno unijeti dodatne podatke prilikom aktivacije kartice na bankomatu. Samo je potrebno unijeti PIN koji ste dobili zajedno s karticom.

Kako saznati PIN za aktivaciju kartice na bankomatu?

PIN za aktivaciju kartice na bankomatu obično dobijete od banke zajedno s karticom. Ako niste dobili PIN ili ste ga zaboravili, obratite se banci kako biste zatražili novi PIN.

Mogu li aktivirati karticu na bankomatu koji nije u mojoj banci?

Obično je moguće aktivirati karticu na bankomatu koji nije u vašoj banci. Međutim, uvijek je najsigurnije provjeriti s vašom bankom i pitati ih za dodatne informacije o tome kako aktivirati karticu na drugom bankomatu.