Kako riješiti probleme s Bartolin-ovom cistom

Kako Da Pukne Bartolinijeva Cista

Kako Da Pukne Bartolinijeva Cista

Bartolin-ova cista je upala ili infekcija žlijezde Bartolini koja se nalazi na ulazu u rodnicu. Ova cista može uzrokovati nelagodu i bol, a u nekim slučajevima može biti i vrlo bolna. Postoji nekoliko načina kako riješiti probleme s Bartolin-ovom cistom.

Jedan od načina je primjena topline na područje ciste kako bi se smanjio bol i potaknula otvrdnuća. Možete koristiti topao oblog, vrući tuš ili sjedenje u toplom kupki kako bi se žlijezda opustila i smanjila bol.

U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti antibiotike za liječenje infekcije. Ovi lijekovi mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma ciste. Važno je slijediti upute liječnika i završiti cjelokupni tijek antibiotika kako bi se osiguralo potpuno izlječenje.

Ako cista postaje izuzetno bolna ili se ponovno javlja, liječnik može preporučiti njeno otvaranje i drenažu. Ovaj postupak se obično obavlja ambulantno i pod lokalnom anestezijom. Drenaža ciste omogućuje uklanjanje gnoja i vraća žlijezdu u normalno stanje.

Važno je obratiti se liječniku ako imate simptome Bartolin-ove ciste, kao što su bol, oticanje ili osjetljivost na području rodnice. Liječnik će moći dijagnosticirati i preporučiti najbolji tretman za vaše stanje.

Neki ljudi mogu biti skloni razvoju Bartolin-ove ciste zbog čimbenika kao što su povećana proizvodnja mokraćnog kamenca ili upalne bolesti zdjeličnih organa. U tim slučajevima, liječnik može preporučiti daljnje preglede i liječenje kako bi se spriječile buduće epizode.

U zaključku, Bartolin-ova cista može biti neugodna i bolna, ali postoji nekoliko načina kako riješiti probleme s njom. Primjena topline, antibiotici i drenaža mogu biti učinkoviti tretmani, ali je važno potražiti medicinsku pomoć kako bi se dobio ispravan dijagnoza i liječenje.

Riješite probleme s Bartolin-ovom cistom i osjetite olakšanje

Bolest s Bartolin-ovom cistom je vrlo neugodno stanje koje može izazivati ​​bol i nelagodu kod žena. Međutim, postoje razni načini kako riješiti ove probleme i osjetiti olakšanje. U nastavku su neke metode koje vam mogu pomoći u ovom procesu.

Prirodni tretmani

 • Komprimiranje topline: Topla voda ili vrećica s toplom vodom mogu pomoći u olakšavanju boli i oticanja. Nanesite komprimirani toplinu na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno.
 • Kupke u sjedećem položaju: Kupanje u toploj vodi s dodatkom soli može pomoći u ublažavanju simptoma. Sjedite u kupki 15-20 minuta, 2-3 puta dnevno.
 • Biljni čajevi: Upotreba određenih biljaka poput kamilice, nevena ili đumbira u obliku čajeva može imati umirujući učinak na cistu i pomoći u smanjenju upale.

Medicinski tretmani

Ako prirodni tretmani ne donose olakšanje ili ako su simptomi posebno jaki, može biti potrebno tražiti medicinsku pomoć. Ovisno o ozbiljnosti ciste, liječnik može preporučiti jednu od sljedećih opcija:

 1. Ubrizgavanje antiseptika: Liječnik može ubrizgati antiseptik u cistu kako bi pomogao u smanjenju upale i ublažavanju simptoma.
 2. Incizija i drenaža: U nekim slučajevima, liječnik može morati napraviti malu inciziju na cisti i isprazniti je kako bi osigurao olakšanje i izbjegao infekciju.
 3. Marsupijalizacija: Ovo je postupak u kojem se stvara mali otvor u cisti kako bi se osiguralo kontinuirano dreniranje. Ova tehnika može pomoći u sprečavanju ponovnog nastanka ciste.
You might be interested:  Koji Je Broj Policije

Prevencija

Dok se neki slučajevi Bartolin-ove ciste ne mogu izbjeći, postoje neke mjere predostrožnosti koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja ovog stanja:

 • Redovita i pravilna higijena intimnog područja.
 • Izbjegavanje upotrebe jakih deterdženata i kozmetičkih proizvoda koji mogu iritirati područje.
 • Korištenje kondoma za vrijeme seksualne aktivnosti kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Uvijek se posavjetujte s liječnikom ako imate simptome Bartolin-ove ciste ili ako imate pitanja ili zabrinutosti.

Simptomi Bartolin-ove ciste

Bartolin-ova cista je stanje koje se javlja kada se blokiraju ili zapuše Bartholinove žlijezde, žlijezde koje se nalaze na ulazu u rodnicu.

Ova cista može biti asimptomatska tj. ne izazivati nikakve simptome. Međutim, u nekim slučajevima mogu se pojaviti i sljedeći simptomi:

 • Oticanje: Cista može uzrokovati oticanje na području rodnice. Oticanje može biti blago ili vrlo izraženo, ovisno o veličini ciste.
 • Bol: Bol može se javiti na području ciste, a može biti konstantna ili se javljati samo pri određenim aktivnostima kao što je hodanje ili seksualni odnos.
 • Poteškoće pri hodanju: Ako je cista velika, može otežavati hodanje zbog pritiska i nelagode koju uzrokuje.
 • Crvenilo: Cista može uzrokovati crvenilo na području rodnice. Crvenilo može biti blago ili vrlo izraženo.
 • Infekcija: U nekim slučajevima, ako se cista inficira, mogu se javiti simptomi kao što su groznica, bolna oteklina i iscjedak iz ciste.

Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, važno je posjetiti liječnika kako bi se dijagnosticirala i tretirala Bartolin-ova cista. Liječnik može preporučiti različite terapijske opcije, uključujući upotrebu antibiotika ili uklanjanje ciste kirurškim zahvatom.

Dijagnoza Bartolin-ove ciste

Dijagnoza Bartolin-ove ciste može se postaviti na temelju kliničkog pregleda i simptoma. Prilikom pregleda, liječnik može primijetiti oticanje i upalu u području Bartholinove žlijezde. Također, može biti prisutna bolnost i osjetljivost na dodir.

Za potvrdu dijagnoze, liječnik može tražiti ultrazvuk kako bi se detaljnije pregledala cista i isključile druge moguće komplikacije.

Važno je napomenuti da Bartholinova žlijezda ima izduženi oblik i može se lako napipati prilikom pregleda. Ako se cista nalazi na drugoj strani, moguće ju je zamijeniti s drugom strukturom ili tumorom, stoga je važno dobiti stručno mišljenje.

Jednostavnost dijagnoze Bartholinove ciste može biti otežana ako je cista mala ili se nalazi duboko unutar tkiva. U tim slučajevima, može biti potrebno obaviti dodatne pretrage kako bi se postavila točna dijagnoza.

Mogući uzroci Bartolin-ove ciste

Bartolin-ova cista je stanje koje se javlja kada se blokiraju ili začepe jedna ili obje Bartolinove žlijezde smještene na ulazu u rodnicu žene. Postoje razni faktori koji mogu izazvati blokadu ili začepljenje ove žlijezde, iako točan uzrok često nije poznat.

Evo nekoliko mogućih uzroka Bartolin-ove ciste:

 • Infekcija: Infekcija je čest uzrok Bartolin-ove ciste. Bakterijska infekcija može uzrokovati upalu žlijezde, što dovodi do stvaranja ciste.
 • Trauma: Ozljeda ili trauma usne može izazvati blokadu kanala Bartolinove žlijezde i stvaranje ciste. Ovo se može dogoditi tijekom seksualnog odnosa, porođaja ili drugog fizičkog napora.
 • Hormonalne promjene: Hormonalne promjene u tijelu mogu utjecati na žlijezde Bartholin, što može dovesti do njihove blokade ili začepljenja.
 • Poremećaj izlučivanja: Bilo kakav poremećaj u procesu izlučivanja tekućine iz Bartolinove žlijezde može dovesti do stvaranja ciste. To može biti uzrokovano promjenom sastava tekućine ili promjenjenim funkcijama žlijezde.
 • Tumor: U rijetkim slučajevima, tumor koji se nalazi u blizini Bartolinove žlijezde može blokirati njen kanal i uzrokovati cistu.

Važno je napomenuti da je uzrok Bartolin-ove ciste često nepoznat. Ovi mogući uzroci samo su neke od teorija koje pomažu objasniti zašto se ovo stanje može javiti.

You might be interested:  Kako Izgleda Pregled Kod Urologa

Kako spriječiti pojavu Bartolin-ove ciste

Bartolin-ova cista može biti neugodno stanje koje izaziva bol i nelagodu. Iako nije uvijek moguće spriječiti pojavu ciste, postoji nekoliko koraka koji mogu pomoći u smanjenju rizika. Evo nekoliko savjeta kako spriječiti pojavu Bartolin-ove ciste:

 1. Razmotrite upotrebu kondoma: Korištenje kondoma može pomoći u smanjenju rizika od seksualno prenosivih infekcija koje mogu dovesti do upale i formiranja ciste.
 2. Pazite na higijenu genitalija: Redovito perite genitalije sapunom i vodom kako biste održali čistoću i spriječili nakupljanje bakterija koje mogu izazvati upalu. Važno je pridržavati se pravilnog higijenskog postupka i izbjegavati pretjerano čišćenje koje može poremetiti prirodnu ravnotežu vaginalne flore.
 3. Izbjegavajte tijesnu odjeću: Nošenje tijesne odjeće, poput uskih traperica ili tanga gaćica, može stvarati pritisak i trenje na području Bartolin-ovih žlijezda. Ovo može dovesti do začepljenja i upale. Nosite udobnu, labavu odjeću koja ne vrši pritisak na genitalno područje.
 4. Izbjegavajte iritante: Izbjegavajte upotrebu parfimiranih proizvoda za intimnu njegu ili agresivnih deterdženata za pranje rublja koji mogu iritirati kožu genitalija. Koristite nježne, neperfumirane proizvode kako biste očuvali prirodnu ravnotežu kože.
 5. Pridržavajte se sigurnih seksualnih praksi: Redovito korištenje kondoma tijekom spolnih odnosa može smanjiti rizik od seksualno prenosivih infekcija koje mogu uzrokovati upalu i cistu. Također je važno biti svjestan svog seksualnog partnera i zajedno donositi informirane odluke o seksualnom zdravlju.
 6. Razmotrite upotrebu probiotika: Upotreba probiotika može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže vaginalne flore i smanjiti rizik od infekcija.

Važno je napomenuti da ovi savjeti ne garantiraju potpunu prevenciju Bartolin-ove ciste, ali mogu pomoći u smanjenju rizika. Ako imate simptome ciste ili bilo kakve druge probleme s genitalnim zdravljem, uvijek se obratite svom liječniku radi dijagnoze i liječenja.

Konzervativno liječenje Bartolin-ove ciste

Konzervativno liječenje Bartolin-ove ciste

Konzervativno liječenje Bartolin-ove ciste može biti učinkovit način za ublažavanje simptoma i smanjenje veličine ciste. Ovo nije definitivno rješenje za cistu, ali može biti korisno prije nego se odlučite na kirurški zahvat.

Topli oblozi

Prva metoda konzervativnog liječenja Bartolin-ove ciste je uporaba toplih obloga. Topla voda pomaže u otvaranju i drenaži ciste, što može smanjiti oticanje i bol. Možete koristiti vlažnu i toplu gazu ili ručnik i primijeniti je na zahvaćeno područje 15-20 minuta nekoliko puta dnevno.

Sitz kupka

Sitz kupka je također učinkovit način liječenja Bartolin-ove ciste. Ova tehnika uključuje sjedenje u toploj vodi koja omogućuje otvaranje cista i poboljšava protok krvi. Možete dodati malo soli u kupku kako biste pojačali učinak.

Održavanje higijene

Važno je održavati dobru higijenu kako biste spriječili infekciju i sprečavali da se cista pogorša. Preporučuje se redovito pranje genitalnog područja blagim sapunom i vodom. Izbjegavajte upotrebu parfimiranih proizvoda ili sredstava za čišćenje koji mogu nadražiti područje.

Važno je napomenuti da iako konzervativne metode mogu pomoći u smanjenju simptoma, one nisu trajno rješenje za Bartolin-ovu cistu. Ako imate teške simptome ili cista ne reagira na ove metode, trebali biste potražiti medicinsku pomoć i razgovarati s liječnikom o daljnjim koracima, uključujući kirurško liječenje.

Kirurško liječenje Bartolin-ove ciste

Kirurško liječenje Bartolin-ove ciste je često potrebno ako cista uzrokuje simptome ili komplikacije. Postoji nekoliko različitih kirurških metoda koje se mogu koristiti za uklanjanje ciste. Ovisno o pacijentovom stanju i veličini ciste, liječnik može preporučiti jednu od sljedećih metoda:

Incizija i drenaža

Ova metoda uključuje izradu male incizije (rez) na cisti kako bi se oslobodio nakupljeni gnoj ili tekućina. Nakon što je cista isušena, drenaža se može ostaviti kako bi omogućila daljnje pražnjenje i zacjeljivanje. Ova procedura se obično radi pod lokalnom anestezijom.

You might be interested:  Laksativ Koji Brzo Djeluje

Marsupijalizacija

Marsupijalizacija je postupak koji uključuje rezanje ciste i stvaranje male otvorene šupljine koja je povezana s vanjskim otvorom. Ovo omogućava održavanje otvorenog kanala kako bi se spriječilo ponovno punjenje. Ova metoda se često koristi za kronične ili ponavljajuće ciste.

Ekscizija

Ekscizija je operativna procedura koja podrazumijeva potpuno uklanjanje ciste i njezinog saca. Ova metoda se obično koristi za veće i složenije ciste. Liječnik će napraviti rez i pažljivo ukloniti cistu zajedno sa sacom kako bi se spriječilo ponovno formiranje.

U nekim slučajevima, kirurško liječenje može biti praćeno primjenom antibiotika kako bi se spriječila infekcija. Nakon operacije, važno je pratiti upute liječnika o održavanju higijene i redovnim kontrolama kako bi se spriječile komplikacije i osiguralo potpuno zacjeljivanje.

Postoperativna njega nakon uklanjanja Bartolin-ove ciste

Nakon što je Bartolin-ova cista uklonjena operativnim zahvatom, bitno je slijediti odgovarajuću postoperativnu njegu kako bi se osiguralo brzo i uspješno zacjeljivanje rane. U nastavku su neke smjernice koje vam mogu pomoći u postoperativnoj njezi nakon uklanjanja Bartolin-ove ciste:

1. Održavanje higijene

Redovito perite područje operacije s toplom vodom i blagim sapunom kako biste spriječili infekciju. Osigurajte da područje bude suho nakon svakog pranja.

2. Promjena zavoja

Promijenite zavoj prema uputama liječnika ili medicinskog osoblja. Ako je potrebno, koristite sterilne obloge i sterilne rukavice prilikom promjene zavoja kako biste spriječili infekciju.

3. Primjena lijekova

Uzimajte propisane lijekove redovito prema uputama liječnika kako bi se kontrolirala bol, oticanje ili infekcija.

4. Ograničite fizičku aktivnost

Izbjegavajte prekomjerno naprezanje i teške tjelesne aktivnosti kako biste omogućili brže zacjeljivanje rane. Obratite se liječniku ako imate bilo kakva pitanja o tome koliko vremena je potrebno za povratak na uobičajene aktivnosti.

5. Praćenje rane

Redovito provjeravajte ranu na znakove crvenila, oticanja ili gnoja. Ako primijetite takve simptome, odmah se obratite liječniku.

6. Napajanje

Pijte dovoljno tekućine kako biste se hidrirali i potaknuli zdravo zacjeljivanje rane.

7. Pratite upute liječnika

Pratite sve upute koje vam je dao vaš liječnik ili medicinsko osoblje. Redovito se vraćajte na kontrole kako biste osigurali da se postoperativno razdoblje odvija kako treba.

FAQ:

Što je Bartolinova cista?

Bartolinova cista je cista koja se formira u Bartholinovim žlijezdama, koje se nalaze sa obje strane otvora vagine i proizvode tekućinu koja podmazuje vaginu. Ako izvodna cijev žlijezde postane blokirana, tekućina se može nakupiti i stvoriti cistu.

Koji su simptomi Bartolinove ciste?

Simptomi Bartolinove ciste mogu uključivati bol ili nelagodu na vanjskim genitalnim područjima, oticanje tijekom vremena, osjećaj punoće ili pritiska, bol tijekom spolnog odnosa ili hodanja te pojava osjeta bola tijekom sjedenja.

Kako se dijagnosticira Bartolinova cista?

Bartolinova cista obično se dijagnosticira kliničkim pregledom genitalnog područja. Liječnik može vizualno identificirati cistu i provesti palpaciju kako bi utvrdio veličinu i osjetljivost. U nekim slučajevima može biti potrebno ultrazvučno ili magnetsko rezonantno snimanje za potvrdu dijagnoze ili isključivanje drugih uzroka.

Kako se liječi Bartolinova cista?

Liječenje Bartolinove ciste ovisi o veličini i simptomima. Manje ciste koje nisu simptomatske mogu se samo promatrati. Ako cista izaziva nelagodu, mogu se primijeniti toplinski oblozi kako bi se pokušalo olakšati otvaranje ciste. U nekim slučajevima mogu biti potrebni antibiotici ili kirurški zahvat za drenažu ciste.

Je li Bartolinova cista opasna?

Većina Bartolinovih cisti je benigna i nisu opasne. Međutim, ako se cista inficira, može doći do apscesa ili gnojnog procesa koji može uzrokovati bol i nelagodu. U rijetkim slučajevima, veće ili dugotrajne ciste mogu dovesti do formiranja kroničnog kanala ili recidiva nakon terapije.