Kako dobiti invalidski parking prostor

Kako Dobiti Invalidsko Parkirno Mjesto

Kako Dobiti Invalidsko Parkirno Mjesto

Invalidski parking prostori su namenjeni osobama sa invaliditetom koje imaju posebne potrebe za parkiranjem. Ovi prostori osiguravaju lak pristup osobama sa invaliditetom, omogućavajući im da se kreću nezavisno i bezbedno. Da biste dobili invalidski parking prostor, postoji nekoliko koraka koji treba preduzeti.

Prvi korak je da se obratite lokalnoj upravi ili saobraćajnoj policiji kako biste saznali koje su procedure i zahtevi za dobijanje invalidskog parking prostora u vašem području. Obično je potrebno da podnesete zahtev i dostavite neophodne dokumente, kao što su lekarsko uverenje o invaliditetu i kopija vozačke dozvole.

Nakon podnošenja zahteva, lokalna uprava će obaviti proveru i razmotriti vašu aplikaciju. Može biti potrebno i posetiti vas kod kuće kako bi se uverili u vaše specifične potrebe za invalidskim parking prostorom. Nakon pregleda vašeg zahteva, odobrenje može biti dodeljeno.

Jednom kada dobijete odobrenje za invalidski parking prostor, lokalna uprava će vam izdati specijalnu karticu ili nalepnicu koju treba postaviti na vaše vozilo. Ova kartica ili nalepnica će omogućiti parkiranje na namenskim invalidskim parking mestima koja su jasno obeležena i rezervisana samo za osobe sa invaliditetom.

Dobijanje invalidskog parking prostora je važan korak ka obezbeđivanju pristupačnosti i jednakim pravima za osobe sa invaliditetom. Osiguravajući im mogućnost lakog pristupa i kretanja, možemo pomoći u stvaranju inkluzivnog društva.

Ako imate posebne potrebe za parkiranjem zbog vašeg invaliditeta, ne ustručavajte se da se obratite lokalnoj upravi i zatražite informacije o dobijanju invalidskog parking prostora. Vaša mobilnost i nezavisnost su važne, i trebate dobiti odgovarajuću podršku kako biste se mogli kretati slobodno i sigurno!

Šta je invalidski parking prostor?

Invalidski parking prostor je poseban parking prostor koji je rezerviran za vozila koja prevoze osobe sa invaliditetom. Ovi prostori su obično označeni piktogramom invalidskog znaka i nalaze se blizu ulaza u objekte ili na posebnim mjestima u blizini objekata javne upotrebe.

Ovi parking prostori su namijenjeni da olakšaju pristup osobama sa invaliditetom do željenih lokacija, omogućavajući im da parkiraju svoja vozila na mjestima koja su udobna i pristupačna.

Invalidski parking prostori se često nalaze blizu glavnih ulaza u zgrade, bolnice, trgovačke centre, tržnice i druge objekte od javnog interesa. Također su često prisutni na parkinzima supermarketa i drugih trgovačkih objekata kako bi se korisnicima omogućio lak pristup kupovini.

Uobičajeno je da invalidski parking prostori budu malo širi od standardnih parking mjesta kako bi osobe s invaliditetom imale više prostora za ulazak i izlazak iz svojih vozila, kao i za kretanje između automobila i invalidskih pomagala.

Kako bi se koristili invalidski parking prostori, osobe sa invaliditetom moraju imati valjani invaliditet ili parkirnu karticu koju izdaje nadležna institucija. Ove kartice obično sadrže poseban hologram i prepoznaju se kao legitimni dokumenti koji odobravaju parkiranje na invalidskim mjestima.

Važno je napomenuti da je parkiranje na invalidskim mjestima ograničeno samo na osobe sa invaliditetom i vozače koji prevoze osobe s invaliditetom. Korištenje invalidskog parking prostora od strane drugih vozača može rezultirati kaznom i oduzimanjem parkirne kartice.

Ko ima pravo na invalidski parking prostor?

Invalidski parking prostor je namenjen osobama s invaliditetom kako bi im se olakšalo parkiranje i pristup određenim objektima. Međutim, neko ima pravo na invalidski parking prostor, a neko ne.

You might be interested:  Kako Ubrzati Rast Kose

Ko ima pravo na invalidski parking prostor?

Pravo na invalidski parking prostor imaju osobe s invaliditetom koje ispunjavaju određene kriterije. U Hrvatskoj, osobe s invaliditetom moraju ispunjavati sljedeće uvjete da bi mogle dobiti invalidski parking prostor:

 • Invaliditet: Osoba mora imati invaliditet koji je utvrđen medicinskom dokumentacijom. Invaliditet može biti fizičke, senzorne, intelektualne ili mentalne prirode.
 • Mobilnost: Osoba mora imati problem s mobilnošću koji ima dugotrajni ili trajni karakter. To može uključivati poteškoće u hodanju ili korištenju javnog prijevoza.
 • Prijava: Osoba s invaliditetom mora se prijaviti nadležnoj instituciji za invalidski parking prostor. To može biti gradska uprava ili državna institucija koja se bavi pitanjima invaliditeta.

Dokumentacija koja je potrebna za dobivanje invalidskog parking prostora

Prilikom prijave za dobivanje invalidskog parking prostora, osoba s invaliditetom mora dostaviti određenu dokumentaciju. Ova dokumentacija obično uključuje sljedeće:

 1. Mišljenje liječnika: Osoba mora dostaviti mišljenje liječnika kojim se potvrđuje postojanje invaliditeta i poteškoće u mobilnosti.
 2. Fotografija: Osoba mora dostaviti fotografiju koja će biti korištena za izradu identifikacijske kartice.
 3. Kopija osobne iskaznice: Osoba mora dostaviti kopiju osobne iskaznice radi identifikacije.
 4. Podaci o vozilu: Osoba mora dostaviti podatke o vozilu koje će koristiti na invalidskom parking prostoru.

Nakon što osoba s invaliditetom dostavi svu potrebnu dokumentaciju i ispunjava navedene uvjete, može dobiti odobrenje za invalidski parking prostor.

Kako se podnosi zahtjev za invalidski parking prostor?

Zahtjev za dobivanje invalidskog parkirnog prostora podnosi se nadležnom tijelu u općini ili gradu. Postupak podnošenja zahtjeva uključuje sljedeće korake:

1. Priprema dokumentacije

Prvi korak je priprema potrebne dokumentacije koja će se priložiti uz zahtjev. To uključuje:

 • Liječničko uvjerenje koje potvrđuje invaliditet i potrebu za invalidskim parkirnim prostorom
 • Dokaz prebivališta (npr. izvod iz matične knjige rođenih ili osobna iskaznica)
 • Fotokopiju vozačke dozvole ako je podnositelj zahtjeva vozač

2. Posjet nadležnom tijelu

Nakon pripreme dokumentacije, sljedeći korak je odlazak u nadležno tijelo u općini ili gradu. Tamo će vam reći koji su točno koraci potrebni za podnošenje zahtjeva i moći će vam pružiti dodatne informacije ako je potrebno.

3. Popunjavanje zahtjeva

U nadležnom tijelu dobit ćete obrazac zahtjeva za invalidski parking prostor koji trebate ispunjavati. U ovom obrascu trebate navesti svoje osobne podatke kao što su ime, prezime, adresa i broj telefona, kao i priložiti traženu dokumentaciju.

4. Predaja zahtjeva

Nakon što ispunite zahtjev i priložite svu potrebnu dokumentaciju, trebate ga predati nadležnom tijelu. Osoblje će vam primiti zahtjev i dati potvrdu o primitku koju biste trebali sačuvati.

5. Proces obrade zahtjeva

Nakon što je zahtjev predan, nadležno tijelo će ga analizirati i provjeriti priloženu dokumentaciju. Ako je sve u redu i ispunjavate uvjete za dobivanje invalidskog parkirnog prostora, bit će vam odobren.

6. Postavljanje invalidskog parkirnog prostora

Nakon odobrenja zahtjeva, nadležno tijelo će vas kontaktirati kako bi dogovorili postavljanje invalidskog parkirnog prostora u blizini vašeg prebivališta. Ovisno o uvjetima i pravilima općine ili grada, parkirni prostor će biti označen posebnom oznakom kako bi bio rezerviran samo za osobe s invaliditetom.

Važno je napomenuti da se postupak podnošenja zahtjeva može razlikovati ovisno o općini ili gradu, pa je stoga preporučljivo konzultirati se s nadležnim tijelom kako biste dobili točne informacije za vašu lokaciju.

Koliko ćete čekati na odobrenje?

Proces odobrenja invalidskog parking mjesta može biti različit u svakoj zemlji i regiji. U Hrvatskoj, vrijeme čekanja na odobrenje može varirati ovisno o različitim čimbenicima.

Nakon što ste podnijeli zahtjev za invalidsko parking mjesto, najprije će se provesti ispitivanje da se utvrdi jeste li kvalificirani da biste dobili takvo mjesto. Ova provjera može uključivati medicinsku dokumentaciju i izvješća od vašeg liječnika. Vrijeme koje je potrebno da se provjeri vaša kvalifikacija može varirati, ali u većini slučajeva to traje nekoliko tjedana.

Nakon što je vaša kvalifikacija potvrđena, slijedi postupak odobrenja vašeg zahtjeva. To može uključivati pregled relevantnih zakona i propisa, inspekcije vaše lokacije i provjeru dostupnosti invalidskih parking mjesta u vašem području. Ovo može potrajati dodatne tjedne ili čak mjesece, ovisno o administrativnom postupku.

Nakon odobrenja, obično ćete dobiti dokument koji potvrđuje vaše pravo na invalidsko parking mjesto. Ovaj dokument trebate istaknuti na vidljivom mjestu u vašem vozilu kako biste pokazali da vam je ta privilegija dodijeljena.

You might be interested:  Kada Piti Čaj Od Maslačka

U svakom slučaju, vrijeme čekanja na odobrenje za invalidsko parking mjesto može biti frustrirajuće, ali slijedite korake i pridržavajte se propisanih postupaka. Ako imate pitanja ili želite pratiti napredak svog zahtjeva, uvijek je najbolje kontaktirati nadležne vlasti ili institucije kako biste dobili ažurirane informacije.

Gdje se može dobiti invalidska parking karta?

Invalidska parking karta je dokument koji omogućuje osobama s invaliditetom pristup parking prostorima rezerviranim za invalide.

Da biste dobili invalidsku parking kartu, morate se obratiti nadležnim tijelima. U Hrvatskoj, takvo tijelo je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ili lokalna samouprava.

HZZ

Ako ste nezaposlena osoba s invaliditetom, možete se obratiti HZZ-u kako biste dobili invalidsku parking kartu. Obratite se najbližem regionalnom uredu HZZ-a i zatražite informacije i upute o postupku zahtjeva za invalidsku parking kartu.

Morate ispuniti određene uvjete kako biste se kvalificirali za invalidsku parking kartu preko HZZ-a, kao što su stupanj invaliditeta i dokaz o nezaposlenosti. Također će vam biti potrebna medicinska dokumentacija koja potvrđuje vaš invaliditet.

Lokalna samouprava

Lokalna samouprava

Ako ne ispunjavate uvjete za dobivanje invalidske parking karte preko HZZ-a ili živite u gradu ili općini koja ima vlastite postupke za izdavanje invalidskih parking karata, možete se obratiti lokalnoj samoupravi. Obratite se Gradskom uredu ili Općinskom ured kako biste saznali više informacija o postupku i uvjetima za izdavanje invalidske parking karte.

U mnogim slučajevima, lokalna samouprava može tražiti od vas da ispunite zahtjev, priložite medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje invalidnost, te platite administrativnu pristojbu za izdavanje parking karte.

Obično je potrebno ponovno provjeriti vašu kvalifikaciju za invalidsku parking kartu nakon određenog vremena, kao što je svake dvije ili pet godina, ovisno o pravilima vaše lokalne samouprave.

Tijelo Kontakt informacije
HZZ Adresa: [Adresa HZZ-a]
Telefon: [Broj HZZ-a]
Email: [Email HZZ-a]
Lokalna samouprava Adresa: [Adresa lokalne samouprave]
Telefon: [Broj lokalne samouprave]
Email: [Email lokalne samouprave]

Kako koristiti invalidski parking prostor?

Invalidski parkirni prostor je namijenjen osobama s invaliditetom kako bi im se omogućilo lakše kretanje i pristup različitim mjestima. Korištenje invalidskog parkirnog prostora zahtijeva određene korake, kako bismo osigurali da se ovaj prostor koristi na pravi način. U nastavku su navedeni koraci koje treba slijediti prilikom korištenja invalidskog parkirnog prostora:

 1. Provjerite vaša dokumenta: Da biste koristili invalidski parkirni prostor, morate imati odgovarajuća dokumenta koja dokazuju vaš invaliditet. To mogu biti invalidska iskaznica, medicinska dokumentacija ili druga priznata dokumentacija. Prije parkiranja na invalidskom parkirnom prostoru, uvjerite se da imate ova dokumenta pri ruci.
 2. Pronađite odgovarajući invalidski parkirni prostor: Većina parkirališta ima određen broj invalidskih parkirnih mjesta. Obratite pažnju na znakove sa simbolom invalidskog znaka. Također se pobrinite da vaše vozilo odgovara dimenzijama i zahtjevima invalidskih parkirnih mjesta.
 3. Pravilno parkirajte vozilo: Prilikom parkiranja na invalidskom parkirnom prostoru, pobrinite se da pravilno parkirate vozilo. Ostavite dovoljno prostora između vozila kako bi osobe s invaliditetom mogle lako ući i izaći iz svog vozila. Također, pobrinite se da ne prelazite crte i zauzimate dodatna parkirna mjesta.
 4. Koristite vlastitu invalidsku iskaznicu: Kad parkirate na invalidskom parkirnom prostoru, uvijek koristite svoju vlastitu invalidsku iskaznicu. Ne koristite invalidske iskaznice drugih osoba, osim ako imate pravo na parkiranje u tuđem ime.
 5. Poštujte ograničenja vremena parkiranja: Neki invalidski parkirni prostori mogu imati ograničenja vremena parkiranja. Provjerite znakove i pridržavajte se odgovarajućeg vremena parkiranja kako biste osigurali da invalidski parkirni prostor bude dostupan drugim osobama s invaliditetom koji ga također mogu trebati.

Važno je pridržavati se ovih koraka kako bismo osigurali da svi imaju jednak pristup invalidskim parkirnim prostorima. Poštovanje i razumijevanje pravila korištenja invalidskih parkirnih prostora pomaže u stvaranju inkluzivne i pristupačne zajednice za sve.

Kazne za zloupotrebu invalidskog parking prostora?

Korištenje invalidskog parking prostora je rezervirano samo za osobe s invaliditetom koje posjeduju odgovarajuću parkirnu karticu. Zloupotreba ovog parking prostora je protuzakonita i podložna kaznama.

Evo nekoliko kazni koje se mogu primijeniti za zloupotrebu invalidskog parking prostora:

 1. Kazna novčane kazne: Osoba koja neovlašteno parkira na invalidskom parkirnom prostoru može biti kažnjena novčanom kaznom. Visina kazne varira ovisno o zakonima i propisima svake države.
 2. Uklanjanje vozila: U nekim slučajevima, nadležni organi mogu naložiti uklanjanje vozila koje je neovlašteno parkirano na invalidskom parkirnom prostoru. Vlasnik vozila će biti dužan platiti troškove uklanjanja i stojeći period vozila.
 3. Poništenje parkirne dozvole: Osobe koje zloupotrebljavaju invalidski parking prostor mogu biti kažnjene i poništavanjem njihove parkirne dozvole. To znači da više neće biti moguće koristiti invalidsku parkirnu karticu i ostvariti privilegije koje dolaze s njom.
 4. Kazna zatvora: U nekim ozbiljnijim slučajevima zloupotrebe invalidskog parking prostora, sudovi mogu odlučiti da osoba bude kažnjena zatvorom.
You might be interested:  Kako Se Igra Sudoku

Važno je da svi vozači poštuju pravila korištenja invalidskog parking prostora i daju prioritet osobama s invaliditetom. Zloupotreba ovog prostora nije samo protuzakonita, već i nepoštena prema osobama koje zaista trebaju pristup ovim parkirnim mjestima.

Ako primijetite zloupotrebu invalidskog parking prostora, možete kontaktirati lokalne vlasti ili policiju kako biste prijavili prekršaj. Vaša prijava može pomoći u sprečavanju zloupotrebe i zaštititi prava osoba s invaliditetom.

Koje su prednosti invalidskog parking prostora?

Invalidski parking prostor je mjesto označeno posebnim oznakama i simbolima i rezervirano za osobe s invaliditetom. Ova vrsta parking prostora pruža brojne prednosti osobama s invaliditetom. Neki od glavnih razloga zbog kojih su invalidski parking prostori važni su:

 1. Pristupačnost: Invalidski parking prostori su smješteni blizu ulaza u zgrade, bolnice, trgovačke centre i druge ustanove. To olakšava osobama s invaliditetom pristupanje tim prostorima.
 2. Povećana udobnost: Osobe s invaliditetom često imaju poteškoće s hodanjem ili su vezane za invalidska kolica. Invalidski parking prostor pruža im mogućnost da se parkiraju bliže ulazu, što smanjuje udaljenost koju moraju prijeći.
 3. Veća sigurnost: Invalidski parking prostori su često dobro osvijetljeni i imaju dodatne mjere sigurnosti kako bi osigurali sigurno parkiranje vozila osoba s invaliditetom.
 4. Povećana neovisnost: Invalidski parking prostor omogućuje osobama s invaliditetom samostalnost i neovisnost. To im omogućuje da se lakše kreću i obavljaju svakodnevne zadatke bez dodatnog napora.
 5. Smanjenje stresa: Osobe s invaliditetom često se suočavaju s mnogim izazovima u svakodnevnom životu. Invalidski parking prostor im omogućuje da se manje brinu o pronalaženju prikladnog parkirnog mjesta i štede vrijeme i energiju.

Prednosti invalidskog parking prostora su očite i imaju pozitivan utjecaj na kvalitetu života osoba s invaliditetom. Uz to, invalidski parking prostor potiče društvenu svijest o potrebama i izazovima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i pomaže u stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva.

Prednosti invalidskog parking prostora na jednom mjestu:
Prednosti
Pristupačnost
Povećana udobnost
Veća sigurnost
Povećana neovisnost
Smanjenje stresa

FAQ:

Koje dokumente je potrebno da imam kako bih dobio invalidski parking prostor?

Da biste dobili invalidski parking prostor, potrebno je da imate zdravstvenu dokumentaciju koja potvrđuje vašu invalidnost, kao i potvrdu od nadležne institucije koja vam omogućuje pravo na invalidski parking. Ove dokumente trebate predočiti nadležnoj gradskoj ili općinskoj instituciji zaduženoj za izdavanje dozvola za parkiranje.

Kako mogu dobiti invalidski parking prostor?

Da biste dobili invalidski parking prostor, prvo provjerite koji su koraci u postupku za vaše područje. Obično, trebate poslati zahtjev za dobivanje dozvole za parkiranje osoba s invaliditetom nadležnom gradu ili općini. Ovaj zahtjev mora biti popraćen vašim zdravstvenim dokumentima koji potvrđuju vašu invalidnost. Nakon pregleda vašeg zahtjeva i dokumentacije, odgovorna institucija će vam izdati dozvolu za invalidski parking.

Koliko vremena je potrebno da dobijem invalidski parking prostor?

Vrijeme koje je potrebno da dobijete invalidski parking prostor može varirati ovisno o regiji i institucijama koje su zadužene za izdavanje dozvola. U nekim slučajevima, proces može biti brz i može se dovršiti u roku od nekoliko tjedana. Međutim, u drugim slučajevima, postupak može potrajati nekoliko mjeseci. Najbolje je da se raspitate kod nadležnih institucija koliko vremena vam je potrebno ovisno o vašem području.

Kako mogu obnoviti moju dozvolu za invalidski parking prostor?

Da biste obnovili vašu dozvolu za invalidski parking prostor, trebate kontaktirati nadležnu instituciju koja je izdala vašu dozvolu. Obično, postupak obnove uključuje dostavu nove medicinske dokumentacije koja potvrđuje da vaša invalidnost i dalje traje. Nakon pregleda vaše dokumentacije i provjere vašeg statusa, nadležna institucija će vam izdati novu dozvolu za invalidski parking.