Kako staviti kondom prvi put: korak po korak vodič za siguran seks

Kako Ga Staviti Prvi Put

Kako Ga Staviti Prvi Put

Kontracepcija je ključni dio odgovornog i sigurnog seksualnog iskustva. Kondomi su najbolji način da se zaštitiš od spolno prenosivih infekcija (SPI) i neželjene trudnoće. Ali kako pravilno staviti kondom? U ovom vodiču korak po korak, saznat ćeš sve što trebaš znati o pravilnom korištenju kondoma. Slijedi ovaj vodič i osiguraj si bezbrižan i siguran seksualni život.

Korak 1: Provjeri trajnost kondoma. Prije nego što otvoriš pakiranje, provjeri rok trajanja na kutiji ili omotu kondoma. Nemoj koristiti istekli kondom, jer mu se sigurnost smanjuje.

Korak 2: Otvori kondom pažljivo. Nemoj koristiti oštre predmete poput zubi ili noža za otvaranje packiranja. Trudi se da ne oštetis kondom tijekom otvaranja.

Korak 3: Provjeri pravilan smjer kondoma. Kondom treba biti okrenut prema naprijed, sa iglom okrenutom prema van. Tako ćeš olakšati njegovo stavljanje.

Korak 4: Stavi kondom na vrh penisa. Prije nego staviš kondom, uvjeri se da je penis u erekciji. Staviti kondom na polu-erekciju može biti teže. Stavi kondom na vrh penisa i lagano ga otpakiri do samoga kraja.

Kako staviti kondom prvi put

Kako staviti kondom prvi put

Stavljanje kondoma je važan korak ka sigurnom seksu. Evo koraka koje trebate slijediti da biste pravilno stavili kondom:

 1. Provjerite datum isteka: Prije nego što otvorite pakiranje, provjerite da li je kondom još uvijek upotrebljiv. Datum isteka može biti označen na pakiranju. Ako je kondom istekao, ne smijete ga koristiti.
 2. Pravilno otvaranje: Pažljivo otvorite pakiranje kondoma kako biste izbjegli oštećenja kondoma. Ne koristite zube ili oštre predmete za otvaranje pakiranja.
 3. Provjerite pravilan smjer: Prije nego što stavite kondom, provjerite da li je pravilno usmjeren. Gornji dio kondoma treba biti okrenut prema van, s unutarnjim prstenom na vrhu.
 4. Smanjite zrak: Stisnite vrh kondoma između palca i kažiprsta kako biste izbacili zrak. To će spriječiti pucanje kondoma tijekom seksa.
 5. Stavite kondom: Držeći vrh kondoma, stavite ga na vrh penisa. Nježno ga odvijte niz penis dok ga potpuno ne pokriva. Ako koristite lubrikant sa kondomom, nanesite ga na vanjsku stranu kondoma nakon što ga stavite.
 6. Provjerite sigurnost: Nakon što ste stavili kondom, provjerite jesu li svi rubovi pravilno razmotani i da nema zraka. Kondom treba biti pravilno postavljen da bi bio efikasan.

Važno je napomenuti da kondom treba koristiti tokom cijelog seksualnog odnosa i da se mora koristiti novi kondom za svaki odnos kako bi se spriječio rizik od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Pravilno korištenje kondoma je ključno za siguran seksualni odnos.

Korak po korak vodič za siguran seks

1. Korištenje kondoma

Koristite kondom svaki put kada imate seksualni odnos kako biste se zaštitili od neželjene trudnoće i spolno prenosivih infekcija.

2. Kupnja kondoma

Kod kupovine kondoma pazite na rok trajanja i provjerite da je pakiranje neoštećeno. Kupujte kondome samo u pouzdanim ljekarnama ili trgovinama.

3. Pravilno otvaranje kondoma

Oprezno otvorite pakiranje kondoma kako biste izbjegli oštećenja. Nemojte koristiti oštre predmete poput noža ili škara.

4. Provjerite ispravnost kondoma

Prije upotrebe provjerite da je kondom neoštećen. Nježno stisnite vrh kondoma kako biste izbacili zrak i osigurali pravilno prianjanje.

5. Stavljanje kondoma

Stavite kondom prije nego što dođe do bilo kakvog kontakta između penisa i drugih dijelova tijela. Držite vrh kondoma između palca i kažiprsta, a zatim ga stavite na vrh penisa.

6. Odmotavanje kondoma

Odmotajte kondom sve do baze penisa. Budite pažljivi kako ne biste iskidali kondom prilikom odmotavanja.

7. Provjera pravilnog prianjanja

Nakon što stavite kondom, provjerite je li dobro pričvršćen. Ne smije biti labavosti ili bora na kondomu.

8. Pravilno uklanjanje kondoma

Nakon završetka seksualnog odnosa, pričvrstite kondom na bazi penisa kako biste izbjegli curenje. Pažljivo skinite kondom iz penisa i odložite ga u smeće. Nemojte koristiti isti kondom više puta.

9. Dodatne sigurnosne mjere

Uz korištenje kondoma, preporučuje se i korištenje drugih metoda kontracepcije za maksimalnu zaštitu od neželjene trudnoće, kao što su oralne kontraceptive ili spirala.

10. Redoviti testovi na spolno prenosive infekcije

Ukoliko ste seksualno aktivni, redovito se testirajte na spolno prenosive infekcije kako biste se brzo otkrivanju i liječenju.

Koraci Opis
Korak 1 Koristite kondom svaki put kada imate seksualni odnos kako biste se zaštitili od neželjene trudnoće i spolno prenosivih infekcija.
Korak 2 Kod kupovine kondoma pazite na rok trajanja i provjerite da je pakiranje neoštećeno. Kupujte kondome samo u pouzdanim ljekarnama ili trgovinama.
Korak 3 Oprezno otvorite pakiranje kondoma kako biste izbjegli oštećenja. Nemojte koristiti oštre predmete poput noža ili škara.
Korak 4 Prije upotrebe provjerite da je kondom neoštećen. Nježno stisnite vrh kondoma kako biste izbacili zrak i osigurali pravilno prianjanje.
Korak 5 Stavite kondom prije nego što dođe do bilo kakvog kontakta između penisa i drugih dijelova tijela. Držite vrh kondoma između palca i kažiprsta, a zatim ga stavite na vrh penisa.
Korak 6 Odmotajte kondom sve do baze penisa. Budite pažljivi kako ne biste iskidali kondom prilikom odmotavanja.
Korak 7 Nakon što stavite kondom, provjerite je li dobro pričvršćen. Ne smije biti labavosti ili bora na kondomu.
Korak 8 Nakon završetka seksualnog odnosa, pričvrstite kondom na bazi penisa kako biste izbjegli curenje. Pažljivo skinite kondom iz penisa i odložite ga u smeće. Nemojte koristiti isti kondom više puta.
Korak 9 Uz korištenje kondoma, preporučuje se i korištenje drugih metoda kontracepcije za maksimalnu zaštitu od neželjene trudnoće, kao što su oralne kontraceptive ili spirala.
Korak 10 Ukoliko ste seksualno aktivni, redovito se testirajte na spolno prenosive infekcije kako biste se brzo otkrivanju i liječenju.
You might be interested:  Kako Vratiti Stari Facebook Na Mobitelu

Priprema za seksualni odnos

1. Komunikacija s partnerom

Prije nego što imate seksualni odnos, važno je otvoreno komunicirati s partnerom o svojim željama, granicama i očekivanjima. Razgovarajte o tome što vam je ugodno, što ne želite isprobavati i kakve su vaše seksualne preferencije. Otvorena komunikacija će vam pomoći da se osjećate sigurno i ugodno tijekom seksualnog odnosa.

2. Osigurajte privatnost

Kako biste se osjećali opušteno i ugodno tijekom seksualnog odnosa, važno je osigurati privatnost. Provjerite jeste li sami kod kuće ili se nalazite na mjestu gdje vam nitko neće smetati. Osigurajte da vrata i prozori budu zatvoreni kako biste izbjegli neželjene prekide i osigurali potrebnu privatnost.

3. Higijena

Higijena je važan aspekt pripreme za seksualni odnos. Prije samog odnosa, obavezno operite ruke sapunom i vodom kako biste smanjili rizik od infekcija. Ako koristite kondom, provjerite ima li oštećenja prije stavljanja. Također, preporučuje se uriniranje prije seksualnog odnosa jer to može smanjiti rizik od urinarnih infekcija.

4. Kontracepcija

Ako niste spremni za trudnoću ili želite izbjeći spolno prenosive bolesti, važno je koristiti odgovarajuću kontracepciju. Kondom je jedan od najčešće korištenih oblika kontracepcije koji pruža zaštitu od trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Obratite se svom ginekologu ili ljekarniku kako biste dobili dodatne informacije o kontracepciji i odabiru najprikladnije metode za vas i vašeg partnera.

5. Opremanje sobe

Kako biste se osjećali ugodno tijekom seksualnog odnosa, obratite pažnju na uređenje sobe. Opremite je udobnim jastucima, mekanom posteljinom i umirujućim osvjetljenjem. Ako želite, možete upotrijebiti i mirisne svijeće ili aromaterapijsko ulje kako biste stvorili romantično okruženje.

6. Mentalna priprema

Mentalna priprema je također važna prije seksualnog odnosa. Osmislite načine za opuštanje i smanjenje stresa, poput meditacije, dubokog disanja ili slušanja opuštajuće glazbe. Pokušajte se fokusirati na trenutak i uživati u intimnosti s partnerom.

Kupnja kondoma

Prilikom kupovine kondoma, važno je provjeriti nekoliko važnih faktora kako biste osigurali sigurnost i kvalitet. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti prilikom kupovine kondoma:

1. Odaberite pouzdanu trgovinu ili ljekarnu

Prvo, provjerite koje trgovine ili ljekarne u vašem području imaju dobar izbor kondoma. Pripazite da odaberete pouzdanu trgovinu koja prodaje provjerene i kvalitetne proizvode.

2. Pravilno odaberite veličinu

Kondomi dolaze u različitim veličinama, pa je važno odabrati onu koja odgovara vašoj veličini penisa. Kondom koji je prevelik može skliznuti, dok onaj koji je premalen može se lako puknuti. Ako niste sigurni koju veličinu odabrati, možete se posavjetovati s farmaceutom ili koristiti online vodiče za veličinu.

3. Provjerite datum isteka

Svaki kondom ima datum isteka koji treba provjeriti prije kupovine. Pazite da odaberete kondome s dugotrajnim rokom trajanja kako bi vam trajali duže vrijeme.

4. Kvaliteta materijala

Pripazite da odaberete kondome napravljene od visokokvalitetnih materijala. Provjerite je li kondom izrađen od lateksa ili drugog pouzdanog materijala kako bi se osigurala sigurnost i zaštita od spolno prenosivih infekcija.

5. Pakiranje

Pazite da odaberete kondome koji su pravilno zapakirani i da nisu otvoreni ili oštećeni. Kondomi bi trebali biti sigurno zapakirani u vodootpornu foliju kako bi se spriječilo oštećenje i gubitak kvalitete.

6. Cijena

Uvijek uzimajte u obzir cijenu kondoma, ali nemojte žrtvovati kvalitetu za jeftiniju opciju. Kvalitetni i pouzdani kondomi često su malo skuplji, ali vrijedi investirati u svoje zdravlje i sigurnost.

Slijedeći ove korake, možete osigurati da odaberete pravilan kondom visoke kvalitete. Imajte na umu da je kondom važan alat za siguran seks, pa je važno dobiti prave informacije i educirati se o pravilnoj uporabi.

Pravilan odabir kondoma

Kvaliteta materijala

Pri odabiru kondoma važno je obratiti pažnju na kvalitetu materijala. Kondomi su najčešće napravljeni od lateksa, poliuretana ili poliizoprena. Latex kondomi su najčešći i najjeftiniji izbor, ali može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Ako ste alergični na latex, bolje je koristiti kondome od poliuretana ili poliizoprena.

Veličina

Veličina kondoma je također važan faktor. Ako kondom nije pravilno prilagođen vašoj veličini, može se slomiti ili skliznuti. Većina kondoma ima standardnu veličinu, ali postoje i kondomi za veće i manje penise. Također, ima kondoma s “sensoprene” tehnologijom koja im omogućuje veću elastičnost i udobnost.

Debljina

Debljina kondoma može varirati. Kondomi su dostupni u različitim debljinama, od tankih do extra snažnih. Tanji kondomi pružaju bolji osjećaj, ali su manje izdržljivi. Ako nemate problema s osjetljivošću ili često mijenjate kondome, tanji kondomi su dobar izbor. Ako tražite dodatnu sigurnost, kondome veće debljine su bolji izbor.

Okus i miris

Za one koji žele ugodnije iskustvo, postoji širok izbor kondoma s različitim okusima i mirisima. Ovi kondomi su idealni za oralni seks i mogu dodati dodatni element užitka.

You might be interested:  Kako Aktivirati Tomato Tarifu Na Bonove

Marka

Kod odabira kondoma, također je važno obratiti pažnju na marku. Prepoznatljive i pouzdane marke su obično sigurniji izbor od nepoznatih ili jeftinih marki. Kvalitetan kondom će pružiti bolju zaštitu od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Ukrasi i teksture

Ako želite dodatnu stimulaciju, možete odabrati kondome s ukrasima i teksturama. Ovi kondomi obično imaju reljefne uzorke ili dodatne “čvorove” koji pružaju dodatnu stimulaciju za oboje partnera.

Prednosti Mane
 • Pravilan odabir kondoma osigurava bolju zaštitu
 • Mogućnost odabira kondoma prema vlastitim preferencijama i potrebama
 • Različiti materijali i teksture pružaju različite senzacije
 • Povećana cijena za neke vrste kondoma
 • Postoji mogućnost alergijskih reakcija
 • Može biti teško pronaći kondome odgovarajuće veličine i debljine

Provjera kondoma prije upotrebe

Da biste bili sigurni da je kondom ispravan i da će pružiti optimalnu zaštitu tokom seksa, potrebno je provjeriti nekoliko faktora prije njegove upotrebe. Ovdje su neki koraci koje možete slijediti kako biste provjerili kondom prije nego ga stavite:

 1. Pregledajte pakiranje kondoma: Prije otvaranja, provjerite jesu li pakiranje kondoma i njegov rok trajanja netaknuti. Ako je pakiranje pokvareno ili se čini da je kondom istekao, nemojte ga koristiti.
 2. Provjerite integritet kondoma: Otvorite pakiranje i uzmite kondom. Pažljivo ga provjerite kako biste bili sigurni da nema oštećenja ili pukotina. Ako primijetite bilo kakve poteškoće, bacite kondom i upotrijebite novi.
 3. Provjerite rolu kondoma: Kondomi su dizajnirani da se skrolaju niz penis. Prije nego što stavite kondom, provjerite da li se rola nalazi izvan kondoma. Ako je rola unutar kondoma, to može ukazivati da je kondom unutar pakete preokrenut i trebate otvoriti novo pakiranje.
 4. Provjerite označavanje kondoma: Mnogi kondomi imaju određene oznake koje ukazuju na vrstu materijala, veličinu, dodatne karakteristike i slično. Ako imate posebne zahtjeve ili želite koristiti određenu vrstu kondoma, provjerite odgovaraju li oznake kondoma vašim potrebama.
 5. Pročitajte upute za upotrebu: Kondomi obično dolaze s uputama za upotrebu. Prije nego što stavite kondom, preporučuje se da pažljivo pročitate upute kako biste bili sigurni da pravilno koristite kondom.
 6. Provjerite datum isteka: Obratite pažnju na datum isteka kondoma. Ne koristite kondom koji je istekao jer to može smanjiti njegovu učinkovitost i sigurnost.

Slijedeći ove korake pomaže da budete sigurni da je kondom u dobrom stanju i da će pružiti najveću moguću zaštitu tokom seksualnog odnosa. Obratite pažnju na ove detalje kako biste osigurali svoje zdravlje i doživjeli siguran seksualni doživljaj.

Otvaranje i postavljanje kondoma

Pravilno otvaranje i postavljanje kondoma ključno je za siguran seks. Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Provjerite datum isteka: Prije otvaranja kondoma, provjerite datum isteka da biste bili sigurni da je još uvijek upotrebljiv.
 2. Pravilna temperatura: Kondome čuvajte na suhom i hladnom mjestu kako biste ih zaštitili od oštećenja.
 3. Pravilno otvaranje: Otvorite kondom pažljivo kako biste izbjegli puknuće ili oštećenje kondoma. Nemojte koristiti nokte ili oštre predmete.
 4. Identificirajte stranu: Kondom ima jednu stranu koja je glatka i drugu stranu koja je malo ljepljiva. Identificirajte stranu koja je ljepljiva.
 5. Provjerite smjer: Provjerite smjer kondoma. Ako je kondom okrenut naopako, može biti teže postaviti ga pravilno tijekom seksualnog odnosa.
 6. Pravilno postavljanje: Pravilno postavite kondom na penis koristeći palce i kažiprste. Nježno pritisnite vrh kondoma kako biste osigurali da nema zraka unutra.

Sigurno postavljanje kondoma zahtijeva pažnju i vježbu. Ako se ikada osjećate nesigurno ili nespretno, ne ustručavajte se potražiti pomoć ili savjet stručnjaka za seksualno zdravlje.

Pravilan način upotrebe

Pravilan način upotrebe

Pravilna upotreba kondoma ključna je za siguran seks. Evo korak-po-korak vodiča o tome kako pravilno staviti kondom:

 1. Provjerite datum isteka
 2. Prvo što trebate učiniti je provjeriti datum isteka kondoma. Kondomi imaju rok trajanja, pa je važno koristiti samo one koji su još uvijek valjani.

 3. Provjerite integritet pakiranja
 4. Pažljivo otvorite pakiranje kondoma i provjerite da li je pakiranje neoštećeno. Ako je pakiranje oštećeno, bolje je odabrati drugi kondom kako biste bili sigurni da je neotvoren i siguran za upotrebu. Ne koristite kondom koji je bio izložen oštećenju ili koji se čini neispravnim.

 5. Provjerite pravilan smjer
 6. Kondomi su oblikovani tako da imaju određen smjer stavljanja. Prije nego što stavljanje kondoma započnete, provjerite kojim smjerom treba biti okrenut. Na vrhu kondoma će se obično nalaziti strelica koja pokazuje prema kojoj strani treba okrenuti kondom pri stavljanju.

 7. Otvorite kondom
 8. Pažljivo otvorite kondom koristeći ruke. Izbjegavajte korištenje zuba, škara ili drugih oštrih predmeta koji bi mogli oštetiti kondom.

 9. Stavite kondom
 10. Držeći vrh kondoma između palca i kažiprsta, stavite ga na vrh penisa koji je u erekciji. Pazite da je kondom postavljen pravilno i da je dovoljno prostora na vrhu kako bi mogao prikupljati sjeme tijekom ejakulacije. Povucite preostalu dužinu kondoma prema dolje sve dok ne prekrije cijeli penis.

 11. Provjerite pravilno postavljanje
 12. Nakon što stavite kondom, provjerite jesu li svi rubovi ispravno postavljeni i da li je kondom ravnomjerno raspoređen preko penisa. Dodirnite kondom lagano kako biste osjetili je li pravilno postavljen.

 13. Nakon seksa
 14. Nakon ejakulacije i završetka seksualnog odnosa, pažljivo izvucite penis iz partnera dok je još uvijek u erekciji. Držeći vrh kondoma, povucite ga prema dolje kako biste ga sigurno i pažljivo uklonili zajedno s penisom.

 15. Zbrinite kondom pravilno
 16. Nakon upotrebe kondoma, pažljivo ga zbrinite. Zamotajte ga u papir ili maramicu i odložite ga u smeće. Nemojte ga bacati u WC školjku.

Praveći ove korake, osiguravate siguran seks i smanjujete rizik od neželjenih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti. Važno je da se upotpunosti pridržavate pravilne upotrebe kondoma za siguran, odgovoran i zdrav seksualni život.

Nakon seksualnog odnosa

Nakon seksualnog odnosa, važno je poduzeti nekoliko koraka kako biste osigurali svoje zdravlje i dobrobit. Bez obzira na to da li ste imali seksualni odnos s partnerom s kojim ste u vezi ili s nekim novim, sljedeće mjere mogu biti korisne:

You might be interested:  Kako Uci U Dark Web

1. Uklonite kondom pažljivo

Uvijek pažljivo uklonite kondom nakon seksualnog odnosa. Držite kondom na bazi penisa dok ga izvlačite kako biste spriječili curenje sperme. Pazite da ne prolijevate sadržaj iz kondoma.

2. Odbacite kondom na pravilan način

Nemojte ostavljati kondome na tlu ili u smeću. Umjesto toga, zamotajte korišteni kondom u toalet papir ili maramicu i odložite ga u smeće. Nikada nemojte ispustiti kondom u WC školjku jer to može uzrokovati začepljenje.

3. Operite se

Operite se nakon seksualnog odnosa kako biste uklonili ostatke lubrikanta, sperme ili bilo kakvih drugih tjelesnih tekućina. Upotrijebite blagi sapun i toplu vodu kako biste izbjegli iritaciju kože. Nemojte koristiti sapun unutar vagine ili na penisu, jer to može poremetiti prirodnu ravnotežu pH vrijednosti i izazvati infekciju.

4. Provjerite kondom

Nakon uklanjanja kondoma, provjerite ga pažljivo kako biste bili sigurni da nema pukotina ili curenja. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti, obratite se svom ljekarniku ili stručnjaku za reproduktivno zdravlje.

5. Osigurajte kontracepciju

Ako ne želite zatrudnjeti ili imate velike brige u vezi spolno prenosivih infekcija, razmislite o drugim oblicima kontracepcije koji su dostupni, kao što su pilule, implantati, spirale ili injekcije. Važno je pravilno educirati se o različitim metodama kontracepcije i konzultirati se sa stručnjakom za reproduktivno zdravlje kako biste pronašli najbolju opciju za sebe.

Pravilna briga o vlastitom tijelu i osiguravanje sigurnog seksa su ključni za očuvanje zdravlja i dobrobiti. Slijedite ove korake nakon seksualnog odnosa kako biste osigurali da ste poduzeli sve potrebne mjere. Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, obratite se svom ljekarniku ili stručnjaku za reproduktivno zdravlje.

Generalne smjernice za siguran seks

 • Koristite kondom svaki put kad imate seks, bilo da je to vaginalni, analni ili oralni seks.
 • Pročitajte uputstva na pakiranju kondoma i slijedite ih pažljivo.
 • Odaberite pravilan veličinu kondoma kako biste osigurali najbolju moguću zaštitu.
 • Provjerite datum isteka kondoma prije nego što ga upotrijebite. Nikad ne koristite kondom koji je istekao.
 • Kondom čuvajte na hladnom i suhom mjestu, izvan dosega sunčeve svjetlosti i oštrog predmeta.
 • Nikada ne upotrijebite kondom više od jednom. Po otvaranju pakiranja, odmah treba koristiti novi kondom.
 • Potrebno je pravilno staviti kondom da bi pružio adekvatnu zaštitu. Pročitajte vodič o stavljanju kondoma kako biste bili sigurni da to radite ispravno.

Koristiti lubrikant

Kako biste izbjegli pucanje kondoma, preporučuje se korištenje lubrijanta. Lubrikant može poboljšati užitak i pomoći u smanjenju trenja, čime se smanjuje rizik od pucanja kondoma. Koristite vodeni ili silikonski lubrikant koji je kompatibilan s kondomima. Nemojte koristiti ulje ili masnoće kao lubrikant jer mogu oštetiti kondom.

Važnost redovnih testiranja

Redovito se testirajte na seksualno prenosive bolesti, posebno ako imate promiskuitetne seksualne odnose ili mijenjate partnere. Rano otkrivanje i liječenje seksualno prenosivih bolesti ključno je za vaše zdravlje. Obratite se zdravstvenom radniku kako biste se savjetovali o najboljim načinima testiranja i zaštite od seksualno prenosivih bolesti.

Uvijek pristajanje i poštovanje

Nikada ne zaboravite da je pristanak i poštovanje ključno za siguran i ugodan seks. Nemojte vršiti pritisak na partnera ako odbija koristiti kondom ili ako nije spreman za seksualni odnos. Komunikacija je ključna kako biste osigurali siguran i ugodan seksualni odnos za sve sudionike.

Prednosti sigurnog seksa
Zaštita od neželjene trudnoće. Korištenje kondoma pravilno može spriječiti neželjenu trudnoću.
Zaštita od seksualno prenosivih bolesti. Kondomi su učinkovita metoda zaštite od seksualno prenosivih bolesti kao što su HIV, hepatitis B, gonoreja, klamidija i sifilis.
Povećanje užitka. Kondomi sa lubrikantom mogu poboljšati užitak i smanjiti neugodnost koja se može javiti tijekom seksa.

FAQ:

Kako pravilno staviti kondom?

Da biste pravilno stavili kondom, slijedite ove korake: Prvo, provjerite datum isteka valjanosti kondoma. Zatim otvorite pakiranje pažljivo, kako biste izbjegli oštećenje kondoma. Držite rub kondoma između palca i kažiprsta te pritisnite vrh kondoma palcem. Zatim stavite kondom na vrh penisa, pržeći vrh kondoma dok gurate penis prema unutra. Lagano razvijte kondom prema dolje sve dok ne prekrijete cijeli penis. Nakon ejakulacije, izvucite penis dok je još uvijek uspravan kako biste spriječili curenje sperme, a zatim pažljivo izvucite kondom iz penisa, držeći vrh kako biste spriječili curenje teksure. Bacite upotrijebljeni kondom u smeće.

Koliko je važno pravilno staviti kondom?

Pravilno stavljanje kondoma izuzetno je važno kako biste osigurali siguran seks. Nepravilno postavljen kondom može dovesti do pucanja ili klizanja kondoma tijekom seksualnog odnosa, što može dovesti do mogućnosti infekcije spolno prenosivim bolestima ili neželjene trudnoće.

Kako odabrati pravi veličinu kondoma?

Odabir pravilne veličine kondoma izuzetno je važan kako bi se osigurala maksimalna zaštita i udobnost. Međutim, veličina penisa varira od osobe do osobe, pa je važno isprobati nekoliko različitih veličina kondoma kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašem penisu. Izmjerite duljinu i opseg penisa pomoću mjernog traka i usporedite te mjere s rasponom veličina kondoma dostupnih na tržištu.

Mogu li koristiti kondom više puta?

Ne, kondom se ne smije koristiti više puta. Nakon ejakulacije, kondom treba pažljivo izvaditi dok je penis još uvijek uspravan držeći vrh kondoma kako bi se spriječilo curenje tekućine. Ne ponovno koristite kondom jer to može dovesti do pucanja ili klizanja kondoma tijekom ponovne uporabe, što smanjuje učinkovitost i sigurnost kondoma.

Kako znam je li kondom oštećen?

Da biste provjerili postoji li oštećenje kondoma prije upotrebe, trebali biste ga pažljivo pregledati. Ako primijetite bilo kakve rupe, pukotine ili suze na kondomu, nemojte ga koristiti. Dodatno, ako je pakiranje kondoma oštećeno ili datum isteka valjanosti je prošao, bilo bi najbolje koristiti drugi, netaknut kondom radi sigurnosti. Važno je koristiti samo neoštećene kondome kako biste osigurali pravilnu zaštitu i siguran seks.