Kako Instalirati Windows 10: Korak po korak vodič

Kako Instalirati Windows 10

Kako Instalirati Windows 10

Windows 10 je jedan od najpopularnijih operativnih sistema na svetu i pruža korisnicima širok spektar mogućnosti i funkcionalnosti. Ukoliko želite da instalirate Windows 10 na svom računaru, postupak može biti malo složen, ali uz ovaj korak po korak vodič, možete se lako upustiti u instalaciju.

Pre nego što počnete, obezbedite da imate sve neophodne elemente: računar sa dovoljnom količinom RAM-a i prostora na hard disku, pristup internetu, USB fleš drajv sa najmanje 8GB prostora i Windows 10 instalacioni medijum.

Prvi korak u instalaciji Windows 10 je da spremanje svih važnih podataka sa vašeg računara. Pravite backup fajlova i foldera kako biste izbegli gubitak podataka tokom instalacije. Zatim se prijavite kao administrator, kako biste imali potpunu kontrolu tokom postupka instalacije.

Nakon što ste sigurni da ste spremljeni podaci, spremni ste da započnete instalaciju Windows 10. Umetnite USB fleš drajv sa instalacionim medijumom u računar i restartujte ga. Prilikom pokretanja, vaš računar će otkriti instalacioni medijum i prikazati opciju za pokretanje instalacije. Pratite instrukcije na ekranu kako biste selektovali jezik, region i tastaturu.

Pažnja: Instalacija Windows 10 će izbrisati sve postojeće podatke na vašem računaru. Obezbedite da ste sve važne podatke sačuvali pre pokretanja instalacije.

Contents

Preuzimanje Windows 10

Opće informacije

Da biste instalirali ili ažurirali operativni sistem Windows 10, prvo morate preuzeti instalacijski medij. Instalacijski medij možete preuzeti direktno sa zvanične Microsoftove veb stranice ili putem alata za preuzimanje.

Preuzimanje sa Microsoftove veb stranice

Preuzimanje Windows 10 sa Microsoftove veb stranice je jednostavan proces:

 1. Otvorite pretraživač i posetite https://www.microsoft.com/hr-hr/software-download/windows10.
 2. Kliknite na dugme “Preuzmi alat sada” ili “Preuzmi sada”.
 3. Preuzimanje će se automatski započeti. Sačekajte da se preuzimanje završi.

Preuzimanje pomoću alata za preuzimanje

Microsoft takođe nudi alat za preuzimanje koji vam olakšava preuzimanje Windows 10. Evo kako ga možete koristiti:

 1. Otvorite pretraživač i posetite https://www.microsoft.com/hr-hr/software-download/windows10.
 2. Kliknite na “Preuzmite alat sada” ili “Preuzmite sada”.
 3. Dvaput kliknite na preuzeti alat da biste ga pokrenuli.
 4. Odaberite “Kreirajte instalacijski medij za drugi računar” i kliknite “Dalje”.
 5. Odaberite jezik i arhitekturu sistema i kliknite “Dalje”.
 6. Odaberite “ISO datoteku” i kliknite “Dalje”.
 7. Izaberite mesto na računaru gde želite da sačuvate instalacijski medij i kliknite “Dalje”.
 8. Preuzimanje će se automatski započeti. Sačekajte da se preuzimanje završi.

Nakon što preuzimanje završi, imaćete instalacijski medij koji možete koristiti za instaliranje ili ažuriranje operativnog sistema Windows 10.

Kreiranje bootable USB-a

Kako biste instalirali Windows 10, trebat će vam bootable USB uređaj. Ovdje su koraci koje trebate slijediti za kreiranje bootable USB-a.

1. Preuzmite Windows 10 ISO datoteku

Prvo, trebat ćete preuzeti Windows 10 ISO datoteku sa službene Microsoftove web stranice. Ova datoteka će sadržavati sve potrebne datoteke za instalaciju operativnog sustava.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Mrava U Vrtu

2. Preuzmite Rufus softver

Nakon što preuzmete ISO datoteku, trebat ćete preuzeti i Rufus softver. Rufus je besplatni alat za stvaranje bootable USB-a.

3. Pokrenite Rufus

Nakon što preuzmete Rufus, pokrenite ga na svom računalu. Rufus će vam omogućiti da odaberete USB uređaj na koji želite instalirati Windows 10.

4. Odaberite ISO datoteku

Kliknite na gumb “Select” u Rufusu i odaberite prethodno preuzetu Windows 10 ISO datoteku s vašeg računala.

5. Postavite postavke

Nakon što ste odabrali ISO datoteku, potrebno je postaviti nekoliko postavki. Prvo, odaberite USB uređaj na koji želite instalirati Windows 10. Zatim odaberite “GPT” u “Partition scheme” polju i “FAT32” u “File system” polju. Ostavite ostale postavke nepromijenjene.

6. Kreirajte bootable USB

Nakon što ste postavili sve potrebne postavke, kliknite na gumb “Start” u Rufusu kako biste započeli proces stvaranja bootable USB-a. Budite svjesni da će se sve datoteke na USB uređaju izbrisati.

Pričekajte nekoliko minuta dok Rufus završava proces kreiranja bootable USB-a. Nakon završetka, vaš bootable USB će biti spreman za instalaciju Windows 10 operativnog sustava.

Pokretanje instalacije

Kada ste spremni da počnete sa instalacijom Windows 10 operativnog sistema, pratite sledeće korake:

1. Pripremite instalacioni medij

Prvo, morate da pripremite instalacioni medij sa Windows 10 operativnim sistemom. To možete uraditi na nekoliko načina:

 • Ako imate instalacionu DVD, ubacite ga u optički drajv vašeg računara.
 • Ako imate USB fleš disk sa instalacionim fajlovima, povežite ga sa slobodnim USB portom.
 • Ako nemate instalacioni medij, možete preuzeti Windows 10 ISO fajl sa zvanične Microsoftove stranice i narezati ga na DVD ili ga kopirati na USB fleš disk, koristeći Windows USB/DVD Download Tool.

2. Pokrenite računar sa instalacionim medijem

Nakon što ste pripremili instalacioni medij, sledeći korak je da pokrenete računar sa njim. Da biste to uradili, pratite ove korake:

 1. Restartujte računar.
 2. Kada se pojavi prozor za paljenje računara, pritisnite odgovarajući taster (obično F2, F12, ili DEL) kako biste ušli u BIOS/UEFI podešavanja.
 3. U podešavanjima, pronađite opciju za prioritete paljenja (Boot priority) i postavite prva opcija da bude optički drajv ako koristite instalacioni DVD, ili USB fleš disk ako koristite USB medij.
 4. Sačuvajte podešavanja i izađite iz BIOS/UEFI podešavanja.
 5. Računar će se automatski ponovo pokrenuti i pokrenuće se sa instalacionim medijem.

3. Odaberite jezik i unesite ključ proizvoda

Nakon pokretanja sa instalacionim medijem, biće vam prikazan ekran za odabir jezika i unos ključa proizvoda. Pratite ove korake:

 1. Izaberite željeni jezik za instalaciju i kliknite na dugme “Dalje”.
 2. Ukoliko imate ključ proizvoda, unesite ga i kliknite na dugme “Dalje”. Ako nemate ključ, možete kliknuti na dugme “Preskoči”.

4. Izaberite tip instalacije

Sledeći korak je izbor tipa instalacije. Možete izabrati da ažurirate svoj postojeći operativni sistem ili da izvršite čistu instalaciju. Evo kako:

 1. Ako želite da ažurirate postojeći operativni sistem, izaberite opciju “Ažuriraj ovaj računar” i kliknite na dugme “Dalje”.
 2. Ako želite da izvršite čistu instalaciju, izaberite opciju “Instaliraj samo Windows” i kliknite na dugme “Dalje”.

5. Pratite uputstva na ekranu

Nakon što izaberete tip instalacije, pratite uputstva na ekranu kako biste završili instalaciju. To će uključivati odabir particije za instalaciju, unos korisničkog imena i lozinke, kao i podešavanje različitih opcija. Sačekajte da se instalacija završi.

Nakon završetka instalacije, računar će se automatski ponovo pokrenuti i bićete dočekani ekranom za dobrodošlicu na novi Windows 10 operativni sistem. Sada ste spremni da počnete sa korišćenjem Windows 10!

Odabir jezika

Prvi korak prilikom instalacije Windows 10 je odabir jezika za prikaz korisničkog sučelja. Prilikom instalacije, Windows 10 podržava razne jezike, uključujući i Hrvatski. Odabirom Hrvatskog jezika, korisničko sučelje će se prikazivati na Hrvatskom jeziku.

Kako biste odabrali jezik prilikom instalacije Windows 10, slijedite sljedeće korake:

 1. Pokrenite instalaciju – Prva stvar koju trebate učiniti je pokrenuti instalacijski medij ili preuzeti instalacijski alat za Windows 10 s web stranice Microsofta.

 2. Odaberite jezik – Nakon što pokrenete instalacijski medij, bit će vam prikazana stranica za odabir jezika. Kliknite na padajući izbornik i odaberite Hrvatski jezik.

Nakon što odaberete Hrvatski jezik, možete nastaviti s instalacijom Windows 10. Ukoliko želite promijeniti jezik nakon instalacije, to možete učiniti putem postavki sustava.

Izbor vrste instalacije

Kada instalirate Windows 10, imate mogućnost izbora između nekoliko različitih vrsta instalacije, zavisno od vaših potreba i želja. Evo pregleda nekih od opcija koje možete izabrati:

You might be interested:  Kako Pripremiti Kom Za Rakiju

1. Čist instalacija

Ova vrsta instalacije omogućava vam da sačuvate samo svoje lične fajlove i postavke, a zatim da izbrišete sve postojeće programe i podatke na računaru. To je dobra opcija ako želite potpuno obnoviti svoj sistem i ukloniti sve neželjene programe i fajlove.

2. Ažuriranje postojeće verzije Windows-a

Ako već koristite neku stariju verziju Windows-a, možete izabrati ovu opciju da ažurirate svoj sistem na Windows 10. Ovaj proces će automatski preneti vaše lične fajlove, postavke i neke programe na novu verziju Windows-a.

3. Instalacija sa zadržavanjem ličnih fajlova

Ako ne želite izgubiti svoje lične fajlove, ali želite obnoviti Windows, ova opcija vam omogućava da sačuvate svoje fajlove i postavke dok se sistem ažurira. Međutim, neki programi će morati ponovo biti instalirani nakon završetka procesa.

4. Ponovna instalacija sistema

Ako već imate Windows 10 instaliran na računaru, ali imate problema sa sistemom, možete izabrati ovu opciju da ponovo instalirate Windows 10 preko postojeće instalacije. Ova opcija će vratiti sistem na podrazumevane postavke, ali će zadržati vaše fajlove i postavke.

Napomena: Pre nego što izaberete bilo koju od ovih opcija, važno je napraviti sigurnosnu kopiju svih važnih podataka kako biste izbegli nenamerno brisanje ili gubitak fajlova. Takođe, preporučljivo je imati internet konekciju tokom instalacije kako bi se omogućilo ažuriranje sistema i preuzimanje neophodnih drajvera.

Odabir particije za instalaciju

Odabir particije za instalaciju

Prilikom instalacija Windows 10 operativnog sistema, jedan od koraka je odabir particije na koju želite instalirati operativni sistem. U ovom koraku određujete gdje će biti smješteni svi sistemski fajlovi operativnog sistema i ostali programi.

Evo nekoliko koraka kako odabrati particiju za instalaciju:

 1. U prvom koraku, vidjet ćete listu svih dostupnih particija na vašem hard disku. Ove particije mogu biti već kreirane ili možete odabrati da izvršite nove particije tokom instalacije.
 2. Potrebno je pažljivo pregledati listu particija i identifikovati onu na koju želite instalirati operativni sistem.
 3. Da biste odabrali particiju, kliknite na nju jednom kako biste je označili. Ovdje takođe možete izvršiti neke druge radnje, kao što su brisanje particije, kreiranje nove particije ili formatiranje.
 4. Ukoliko ne želite brisati postojeće particije, već samo dodati novu particiju, kliknite na dugme “Novo”. Nakon toga ćete biti u mogućnosti da odredite veličinu nove particije.
 5. Kada ste odabrali particiju za instalaciju, kliknite na dugme “Dalje” kako biste nastavili sa instalacijom. Na taj način će se započeti proces instalacije operativnog sistema na odabranu particiju.

Imajte na umu da prije nego što izvršite instalaciju na odabranu particiju, provjerite da li postoje važni podaci ili fajlovi na toj particiji. Instalacija operativnog sistema može obrisati sve podatke sa particije.

Ukoliko niste sigurni koju particiju odabrati ili nemate iskustva sa particioniranjem hard diska, uvijek se preporučuje da se posavjetujete sa stručnjakom ili se informišete kroz dodatne izvore prije nego što nastavite sa instalacijom.

Pokretanje instalacije

1. Preuzmite instalacijsku datoteku

Prvo što trebate učiniti je preuzeti instalacijsku datoteku za Windows 10. Možete je preuzeti s Microsoftove web stranice ili je nabaviti putem drugih izvora.

2. Priprema za instalaciju

Nakon preuzimanja instalacijske datoteke, provjerite da li računalo zadovoljava minimalne zahtjeve za instalaciju operativnog sustava Windows 10. Pobrinite se da imate dovoljno prostora na tvrdom disku i da su ispunjeni svi hardverski zahtjevi.

Također je preporučljivo izraditi sigurnosno kopiranje svih važnih podataka prije nego što krenete u instalaciju, kako biste izbjegli gubitak podataka u slučaju greške ili problema tijekom instalacije.

3. Pokrenite instalaciju

Nakon što je instalacijska datoteka preuzeta i pripreme su obavljene, pokrenite datoteku da biste započeli instalaciju operativnog sustava Windows 10.

4. Odabir jezika i postavki

Tijekom postupka instalacije bit ćete pozvani da odaberete jezik koji želite koristiti, kao i određene postavke, kao što su vremenska zona i tipkovnička postavka.

5. Licenciranje

Slijedite upute na ekranu kako biste prihvatili licencne uvjete i odredbe za korištenje operativnog sustava Windows 10.

6. Odabir vrste instalacije

Tijekom instalacijskog procesa možete odabrati između čistog instaliranja (formatiranje tvrdog diska i instalacija čistog primjerka Windowsa) ili nadogradnje postojećeg operativnog sustava (zadržavanje postojećih datoteka i postavki).

7. Instalacija operativnog sustava

Nakon što su svi odabiri napravljeni, kliknite na gumb “Instaliraj” da biste započeli s instalacijom operativnog sustava Windows 10.

You might be interested:  Kako Saznati Broj Obračunskog Mjernog Mjesta

Proces instalacije će trajati neko vrijeme, tijekom kojeg će se računalo možda nekoliko puta restartirati. Budite strpljivi i ne prekidajte proces instalacije dok nije završen.

8. Konfiguriranje postavki

Nakon završetka instalacije, bit ćete upitani da unesete naziv računala, postavite lozinku i konfigurirate dodatne postavke, kao što su postavke za bežičnu mrežu i ažuriranje sustava.

Nakon što završite s konfiguracijom, bit ćete preusmjereni na radnu površinu operativnog sustava Windows 10 i spremanje početi s korištenjem svog novog operativnog sustava.

Završetak instalacije Windows 10

Završavanje konfiguracije sistema

Kada se Windows 10 instalira na vašem računalu, sledi završni korak – konfiguracija sistema. Ovaj korak vam omogućava da odaberete neke postavke i personalizujete svoj operativni sistem pre prvog pokretanja.

Prilikom konfiguracije sistema, možete postaviti jezik, vremensku zonu, tastaturu i druge važne postavke. Takođe možete odabrati da li želite da sinhronizujete postavke sa drugim uređajima, kao što su tableti i pametni telefoni koji koriste isti Microsoft nalog.

Podešavanje naloga

Nakon završavanja konfiguracije sistema, bićete pozvani da kreirate ili prijavite se na svoj Microsoft nalog. Microsoft nalog je neophodan za korišćenje svih funkcija i aplikacija koje dolaze sa Windows 10.

Kada kreirate Microsoft nalog, bićete u mogućnosti da pristupite Microsoft prodavnici i preuzmete aplikacije, sinhronizujete postavke i prilagodite svoj radni prostor. Takođe možete povezati svoj nalog sa drugim Microsoft uslugama, kao što su OneDrive i Skype.

Ažuriranje sistema

Kada završite sa konfiguracijom naloga, Windows 10 će automatski proveriti da li postoje ažuriranja za operativni sistem. Ažuriranje je važno za održavanje sistema sigurnim i funkcionalnim.

Ako postoje dostupna ažuriranja, Windows 10 će vam pružiti mogućnost da ih preuzmete i instalirate. Preporučuje se da redovno ažurirate operativni sistem kako biste imali najnovije funkcije i sigurnosne zakrpe.

Završetak

Nakon završetka konfiguracije i ažuriranja, Windows 10 je spreman za korišćenje. Sada možete početi da istražujete nove funkcije i aplikacije koje dolaze sa ovim operativnim sistemom.

U slučaju da imate bilo kakva pitanja ili probleme, uvek možete posetiti zvaničnu Microsoft podršku ili se obratiti stručnjaku za tehničku podršku.

FAQ:

Koje su minimalne hardverske zahtjeve za instalaciju Windows 10?

Da biste instalirali Windows 10, potrebno vam je najmanje 1 GHz ili brži procesor, 1 GB RAM-a (32-bitni) ili 2 GB RAM-a (64-bitni), 16 GB prostora za pohranu (32-bitni) ili 20 GB prostora za pohranu (64-bitni) i grafička kartica koja podržava DirectX 9 ili noviju verziju.

Mogu li nadograditi svoj trenutni operativni sustav na Windows 10?

Da, ako već imate instaliranu legalnu verziju Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1, možete besplatno nadograditi na Windows 10 putem Windows Updatea. Samo morate provjeriti je li vaša verzija operativnog sustava podobna za nadogradnju.

Trebam li sigurnosnu kopiju podataka prije instalacije Windows 10?

Da, uvijek je preporučljivo napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka prije instalacije Windows 10, kako biste bili sigurni da nećete izgubiti svoje datoteke i informacije. Možete to učiniti putem vanjskog diska, cloud servisa ili neke druge metode sigurnosne kopije podataka.

Mogu li instalirati Windows 10 na više računala s istom licencom?

Većina verzija Windows 10 dolazi s licencom koja vam omogućuje instalaciju operativnog sustava samo na jednom računalu. Međutim, postoje verzije koje omogućuju instalaciju na više računala, ali će vam biti potrebna odgovarajuća licenca za svaki od njih.

Koja je razlika između 32-bitne i 64-bitne verzije Windows 10?

Glavna razlika između 32-bitne i 64-bitne verzije Windows 10 je kapacitet koji operativni sustav koristi za obradu podataka. 64-bitna verzija može koristiti veće količine RAM-a i obraditi veću količinu podataka u isto vrijeme, dok 32-bitna verzija ima ograničenje na 4 GB RAM-a i manje.

Kako napraviti bootabilni USB za instalaciju Windows 10?

Da biste napravili bootabilni USB pogon za instalaciju Windows 10, trebat će vam USB pogon s najmanje 8 GB prostora i Windows 10 ISO datoteka. Možete koristiti alat poput Windows USB/DVD Download Tool-a ili Rufus-a za stvaranje bootabilnog USB-a.

Koliko vremena traje instalacija Windowsa 10?

Vrijeme instalacije Windowsa 10 može varirati ovisno o brzini računala i drugim faktorima. Općenito, instalacija može trajati između 20 minuta i 1 sat, ali može biti duža ako postoji potreba za preuzimanjem ažuriranja ili instalacijom dodatnih aplikacija.