Stari kruh je često nepoželjan za jelo, ali to ne znači da ga treba baciti. Postoji mnogo kreativnih načina da iskoristite stari kruh i uživate u ukusnim jelima. U ovoj članku ćemo vam predstaviti neke od najboljih recepata i ideja za korištenje starog kruha.
Jedna od najjednostavnijih ideja je napraviti preukusne tost sendviče. Jednostavno narežite kruh na šnite, dodajte omiljene sastojke kao što su sir, šunka, povrće, začine i zatim tostirajte. Tost sendviči su brzi i jednostavni za pripremu, a idealni su za doručak ili večeru.
Još jedna sjajna ideja je pripremiti francuski tost. Umutite jaja sa mlijekom, dodajte malo vanilin šećera i cimeta, umočite šnite starog kruha u smjesu i ispržite na tavi sa malo maslaca. Poslužite sa javorovim sirupom, svježim voćem ili sladoledom i uživajte u slatkom doručku ili desertu.
Ako želite malo luksuza, možete napraviti kruh od pudinga. Potopite šnite starog kruha u smjesu od jaja, mlijeka, šećera i vanilin šećera, zatim stavite u pećnicu dok se ne stvori ukusna kora.
Za ljubitelje salata, kruh može biti savršen dodatak. Ispecite šnite kruha u rerni i zatim ih izlomite na krutone. Dodajte krutone u salatu od lisnatog povrća ili grčku salatu kako biste dobili hrskavi element koji će obogatiti ukus obroka.
Jednostavno se ne možeš umoriti od sira? Isprobaj recept za kruh sa sirom i češnjakom! Isjeckajte kruh na kockice, dodajte nasjeckani češnjak, naribani sir, malo maslaca i pecite u pećnici dok ne postane hrskavo. Ovaj ukusan dodatak možete poslužiti sa supom, umacima ili jednostavno jesti samostalno.
Nadam se da su vam ove ideje i recepti pomogli da iskoristite stari kruh na kreativan način. Sada možete uživati u obrocima sa starim kruhom i smanjiti otpad hrane.
Contents
- 1 Kako iskoristiti stari kruh – Slatki recepti
- 2 Ukusni kolači i deserti
- 3 Kako iskoristiti stari kruh – Slani recepti
- 4 Maštovita jela sa sirom
- 5 Kako iskoristiti stari kruh – Zdravi obroci
- 6 Kreativne salate i sendviči
- 7 Kako iskoristiti stari kruh – Gurmanski saveti
- 8 Trikovi za sočniju koru
- 9 Kako iskoristiti stari kruh – Domaći krutoni
- 10 Recepti za ukusne grickalice
- 11 FAQ:
Kako iskoristiti stari kruh – Slatki recepti
Krušne mrvice
Ako imate stari kruh koji je postao suh, jedan od načina da ga iskoristite je da napravite krušne mrvice. Evo kako to možete učiniti:
- Izrežite suhi kruh na manje komade.
- Stavite komade kruha u blender ili multipraktik i samljeti dok ne dobijete sitne mrvice.
- Po želji, možete dodati začine kao što su češnjak u prahu, peršin, suhi bosiljak ili papar kako biste dobili aromatične krušne mrvice.
- Krušne mrvice možete koristiti kao preljev za pohanje hrane, poput pohanih pilećih prsa ili ribe.
Krušne pite
Stari kruh može biti odličan sastojak za pripremu slatkih pita. Evo jednog recepta za krušne pite:
- Izrežite stari kruh na manje kockice.
- U zdjeli pomiješajte kockice kruha s mlijekom, šećerom, vanilijom i jajima.
- Ostavite smjesu da odstoji nekoliko minuta kako bi kockice kruha upile tekućinu.
- Prelijte smjesu u pouljenu tepsiju za pečenje.
- Pecite na 180°C oko 30 minuta, ili dok pita ne postane zlatno smeđa.
- Poslužite krušnu pitu toplu ili hladnu, po želji uz šlag ili sladoled.
Krušne kuglice sa cimetom
Ako preferirate desert sa malo više začina, možete napraviti krušne kuglice sa cimetom. Evo kako to možete učiniti:
- Izrežite stari kruh na manje kockice.
- U zdjeli pomiješajte kockice kruha s mlijekom, šećerom, cimetom i maslacem.
- Oblikujte smjesu u kuglice veličine oraha.
- Uvaljajte kuglice u šećer i cimet.
- Pecite kuglice na 180°C oko 15 minuta, ili dok ne postanu hrskave i zlatne boje.
- Poslužite krušne kuglice tople, uz šalicu toplog napitka po želji.
Sladoled od kruha
Da biste napravili jedan neobičan ali ukusan desert, možete uživati u sladoledu od kruha. Evo kako ga možete pripremiti:
- Izrežite stari kruh na manje komade.
- U zdjelu ulijte mlijeko i dodajte kockice kruha.
- Ostavite da se kruh namoči u mlijeku 10-15 minuta.
- U drugoj zdjeli pomiješajte slatko vrhnje, šećer i vaniliju.
- Dodajte smjesu vrhnja u mlijeko i kruh. Promiješajte da se sve dobro sjedini.
- Stavite smjesu u aparat za sladoled i zamrzavajte prema uputama proizvođača.
- Uživajte u osvježavajućem i neobičnom sladoledu od kruha!
Krušne kiflice sa cimetom
Za još jedan slatki recept, možete isprobati krušne kiflice sa cimetom. Način pripreme je sličan kao kod običnih kiflica, ali sa dodatkom cimeta i šećera. Evo kako ih možete napraviti:
- Izrežite stari kruh na manje trokutiće.
- Rasporedite kockice kruha na tijestu od dizanog tijesta.
- Pospite kruh cimetom i šećerom.
- Zavijte trokutiće od tijesta u obliku kiflica.
- Pecite kiflice na 180°C oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
- Poslužite krušne kiflice tople uz šalicu čaja ili kave.
Recept | Težina | Vrijeme pripreme |
---|---|---|
Krušne mrvice | Lako | 10 minuta |
Krušne pite | Srednje | 45 minuta |
Krušne kuglice sa cimetom | Lako | 30 minuta |
Sladoled od kruha | Srednje | 2 sata (vrijeme zamrzavanja) |
Krušne kiflice sa cimetom | Srednje | 30 minuta |
Ukusni kolači i deserti
Tijesto od starog kruha
Tijesto od starog kruha je odličan način za iskoristiti kruh koji vam ostaje. Evo jednostavnog recepta za tijesto od starog kruha:
- Izmrvite stari kruh u mrvice.
- Dodajte malo mlijeka i ostavite da kruh upije tekućinu.
- Dodajte jaje, malo soli i šećera po želji.
- Zamijesite tijesto i ostavite da odstoji neko vrijeme.
Možete peći kolače od ovog tijesta ili koristiti kao bazu za torte i slastice.
Krušne mrvice za dekoraciju
Krušne mrvice su odlična opcija za dekoraciju kolača i deserata. Evo jednostavnog načina kako napraviti krušne mrvice:
- Osušite stare kriške kruha u pećnici na niskoj temperaturi.
- Izmrvite kruh u mrvice.
Ove krušne mrvice možete koristiti za posipanje po kolačima i desertima, dodajući im hrskavu i ukusnu teksturu.
Krušne pahuljice
Krušne pahuljice su odlična opcija za zdrav i hranjiv doručak ili desert. Evo jednostavnog recepta za krušne pahuljice:
- Osušite stare kriške kruha u pećnici na niskoj temperaturi.
- Izmrvite kruh u mrvice.
- Dodajte malo meda i cimeta po želji.
- Pomiješajte sve sastojke i poslužite sa mlijekom ili jogurtom.
Ove krušne pahuljice su hrskave, ukusne i hranjive, idealne za početak dana ili kao desert.
Sastojci | Uputstvo |
---|---|
|
|
Kako iskoristiti stari kruh – Slani recepti
1. Panirane pileće šnite sa starim kruhom
Prvi recept koji vam predstavljamo je veoma jednostavan, a sjajno rešenje za iskorišćenje starog kruha. Panirane pileće šnite sa starim kruhom su ukusno, hrskavo jelo koje možete pripremiti za ručak ili večeru.
Samleveni stari kruh se koristi za oblaganje pilećih šnita, koje zatim treba ispržiti u tiganju sa malo ulja. Rezultat će biti hrskave i sočne šnite koje će sigurno oduševiti sve ukućane. Poslužite ih sa limunom i tartar sosom.
2. Gratinirane tikvice sa sirom i krušnim mrvicama
Drugii sjajan slani recept za iskorišćenje starog kruha je gratinirane tikvice sa sirom i krušnim mrvicama. Ovo jelo je odličan način da iskoristite višak tikvica koje imate, a istovremeno spasite stari kruh.
Tikvice se iseckaju na kolutove i poslažu u pleh za pečenje. Preko njih se pospe mešavina rendanog sira i krušnih mrvica. Zatim se sve zajedno peče u rerni dok ne postane hrskavo i zlatno. Poslužite kao prilog uz glavno jelo ili kao samostalno jelo sa salatom.
3. Pohovane kriške kruha
Još jedan jednostavan recept je pohovane kriške kruha. Ovo je odličan način da iskoristite star kruh koji je postao malo suv i bezukusan. Pohovane kriške kruha se mogu poslužiti kao doručak, užina ili prilog uz supu.
Da biste pripremili ovo jelo, kriške kruha se potapaju u mešavinu mleka i jaja, a zatim se pohuju u prezlima od starog kruha. Pohovani kruh se prži na ulju dok ne postane hrskav. Poslužite toplo uz omiljeni namaz ili džem.
4. Tost sendviči sa starim kruhom
Tost sendviči su uvek dobar izbor za brz i ukusan obrok. Umesto da koristite svež hleb, iskoristite stari kruh kako biste napravili fantastične tost sendviče.
Iseckajte stari kruh na kriške i napravite sendviče sa svojim omiljenim nadevima – šunkom i sirom, piletinom i povrćem, ili nekim drugim kombinacijama. Zatim ih tostirajte u tosteru ili u rerni dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Poslužite uz salatu po izboru.
5. Krušne kocke sa belim lukom i peršunom
Krušne kocke sa belim lukom i peršunom su odličan prilog za mnoga jela. Ovaj recept je veoma jednostavan, a rezultat je ukusno prženo jelo sa mekanom unutrašnjošću i hrskavom spoljašnošću.
Za pripremu, stari kruh se iseče na kocke i zatim se poprže na malo ulja sa iseckanim belim lukom i peršunom. Krušne kocke će biti slane i aromatične, a odlično se slažu kao prilog uz ribu, meso ili supu.
6. Čorba od starog kruha
Jedan od tradicionalnih načina da iskoristite stari kruh je da ga dodate u čorbu. Čorba od starog kruha je popularno jelo u mnogim kulturama koja se pravi od kuvanog kruha, povrća i začina.
Stari kruh se natopi u vodi ili supi da omekša, a zatim se doda povrće po izboru kao što su paradajz, paprika, šargarepa, krompir, ili luk. Čorba se zatim kuva dok se svi sastojci ne sjedine i postanu ukusna i hranljiva čorba.
7. Složenac sa starim kruhom i povrćem
Složenac sa starim kruhom i povrćem je sjajan način da iskoristite ostatke povrća i istovremeno spasite stari kruh. Ovaj recept je veoma fleksibilan i možete ga prilagoditi svojim preferencijama i onome što imate u frižideru.
Stari kruh se iseče na kriške i ređa u pleh zajedno sa sezonskim povrćem kao što su tikvice, paprike, patlidžani, ili paradajz. Preko svega se pospe rendani sir i zatim se peče u rerni dok sir ne postane zlatno smeđi. Poslužite kao glavno jelo ili prilog uz meso ili ribu.
Maštovita jela sa sirom
1. Sirni sendvič sa avokadom i paradajzom
Ovaj ukusni sendvič je savršen za brzi obrok ili užinu. Potrebni sastojci:
- 2 kriške hleba
- 50g tvrdog sira, npr. gaude
- 1 avokado
- paradajz
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Ispecite ili prepržite kriške hleba i ostavite ih da se ohlade.
- Narendajte sir i posolite ga po ukusu.
- Izgnječite avokado viljuškom i posolite i pobiberite po ukusu.
- Paradajz narežite na tanke kriške.
- Narendani sir, avokado i kriške paradajza rasporedite ravnomerno između dve kriške hleba.
- Sendvič možete servirati odmah, ili ga možete zapeći u rerni na 180°C oko 10 minuta, da se sir otopi.
2. Pohovani sir
Ovaj recept je jednostavan, ali veoma ukusan. Potrebni sastojci:
- tvrdi sir, npr. edamer ili ementaler
- jaja
- brašno
- prezle
- ulje za prženje
Priprema:
- Umutite jaja u dubokoj posudi.
- U drugoj posudi stavite brašno, a u trećoj prezle.
- Kriške sira umočite u brašno, zatim u jaja, pa u prezle, sve dok ne budu obložene sa svih strana.
- U tavi zagrejte ulje i pržite kriške sira dok ne postanu zlatno-smeđe boje, oko 2-3 minuta sa svake strane.
- Poslužite toplo uz tartar sos ili sos od paradajza.
3. Pita sa sirom
Ova pita je odličan način da iskoristite stari kruh. Potrebni sastojci:
- stari hleb
- 200g sira, npr. trapist, edamer ili gaude
- 3 jaja
- 200ml mleka
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Isecite star hleb na kockice i stavite ih u vatrostalnu posudu.
- Narendajte sir i posolite ga i pobiberite po ukusu.
- Umutite jaja sa mlekom, solju i biberom.
- Prelite smesu sa jajima preko hleba i sira.
- Ostavite da stoji oko 30 minuta, da se hleb upije u tečnost.
- Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok pita ne postane zlatno-smeđa i čvrsta.
Jelo | Težina | Vreme pripreme |
---|---|---|
Sirni sendvič sa avokadom i paradajzom | Lako | 10 min |
Pohovani sir | Srednje | 20 min |
Pita sa sirom | Lako | 60 min |
Kako iskoristiti stari kruh – Zdravi obroci
Pire od krumpira i kruha
Za ovaj zdravi obrok trebat će vam stari kruh, krumpir, maslac i mlijeko. Skuhajte krumpir i zatim ga ispasirajte u pire. Dodajte maslac i mlijeko po želji kako biste dobili kremastu teksturu. Zatim dodajte nasjeckani stari kruh i promiješajte. Pustite da se sve sastojke sjedine i poslužite toplo. Ovaj obrok je bogat vlaknima i ukusno iskorištava stari kruh.
Krušni sirup
Ako imate stari kruh koji je već malo suh, možete ga iskoristiti za pripremu krušnog sirupa. Ulijte malo vode u tavu i dodajte šećer. Na laganoj vatri, stalno miješajući, kuhajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte nasjeckani stari kruh i kuhajte dalje dok smjesa ne postane gusta i sirupasta. Skinite s vatre i poslužite sirup preko palačinki, sladoleda ili voćne salate. Ovaj sirup je jednostavan za pripremu i odlično iskorištava stari kruh.
Pohani kruh
Pohani kruh je klasičan način iskorištavanja starog kruha. Za pripremu pohanih kriški, trebat će vam jaja, mlijeko, brašno i sol. Umutite jaja s mlijekom i solju u jednoj posudi, a u drugoj posudi pripremite brašno. Umočite kriške starog kruha u smjesu jaja i mlijeka, a zatim ih obložite brašnom. Pecite na zagrijanoj tavi dok ne postanu hrskavi. Pohani kruh možete poslužiti uz umak po želji, kao doručak ili večeru. Ovaj obrok je brz i jednostavan za pripremu, a odličan način za iskorištavanje starijeg kruha.
Fritule s kruhom
Za pripremu fritula s kruhom trebat će vam stari kruh, jaja, mlijeko, šećer, sol, brašno i prašak za pecivo. Izrežite stari kruh na kockice i natopite ih u mješavinu jaja, mlijeka, šećera, soli, brašna i praška za pecivo. Dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine i ostavite smjesu neko vrijeme da odstoji. Zatim zagrijte ulje u tavi i pržite fritule dok ne postanu zlatno smeđe. Poslužite toplo sa šećerom u prahu po želji. Fritule s kruhom su ukusne slastice koje možete pripremiti koristeći stari kruh.
Krušna salata
Krušna salata je osvježavajući i zdravi obrok koji iskorištava stari kruh. Za pripremu salate trebat će vam cherry rajčice, mozzarella sir, svježi bosiljak, maslinovo ulje, sol, papar i nasjeckani stari kruh. Izrežite cherry rajčice na polovice, a mozzarellu na kockice. Pomiješajte rajčice, sir i bosiljak u zdjeli. Dodajte maslinovo ulje, sol i papar po ukusu. Zatim dodajte nasjeckani stari kruh i dobro promiješajte. Poslužite krušnu salatu kao prilog ili samostalni obrok. Ova salata je osvježavajuća i bogata hranjivim tvarima.
Kruh sa tunom
Kruh sa tunom je jednostavan i zdrav obrok koji se može pripremiti koristeći stari kruh. Za pripremu trebat će vam konzerva tune, majoneza, senf, limunov sok, crveni luk, maslinovo ulje, sol i papar. Pomiješajte tunu, majonezu, senf, limunov sok, sjeckani crveni luk, maslinovo ulje, sol i papar u zdjeli. Zatim raširite smjesu preko kriški starog kruha i poslužite kao sendvič ili samostalni obrok. Ovaj obrok je bogat proteinima, zdravim masnoćama i ukusno iskorištava stari kruh.
Kruh s avokadom
Kruh s avokadom je ukusan i zdrav obrok koji možete pripremiti koristeći stari kruh. Za pripremu trebat će vam zrela avokado, limunov sok, sol, papar, maslinovo ulje i nasjeckani stari kruh. Izvadite meso avokada i usitnite ga vilicom. Dodajte limunov sok, sol, papar i maslinovo ulje po ukusu. Zatim raširite smjesu preko kriški starog kruha i poslužite kao sendvič ili samostalni obrok. Kruh s avokadom je bogat zdravim masnoćama i vlaknima, te je odličan način za iskoristiti stari kruh.
Stari kruh | Recept |
---|---|
Stari kruh | Pire od krumpira i kruha |
Stari kruh | Krušni sirup |
Stari kruh | Pohani kruh |
Stari kruh | Fritule s kruhom |
Stari kruh | Krušna salata |
Stari kruh | Kruh sa tunom |
Stari kruh | Kruh s avokadom |
Kreativne salate i sendviči
1. Salata od starih krušnih mrvica
Jedan od najjednostavnijih načina da iskoristite stare kruh je priprema salate od krušnih mrvica. Evo kako da to uradite:
- Uzmi nekoliko kriški starog kruha i izmrvite ga.
- Dodajte mrvicama nekoliko kriški paradajza, krastavca i crvenog luka.
- Začinite mješavinu maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom.
- Lagano promiješajte salatu da se svi sastojci sjedine.
2. Sendvič sa topljenim sirom i pečenom paprikom
Ovaj sendvič je idealan za doručak ili brzi obrok. Evo kako ga napraviti:
- Ispecite nekoliko komada crvene paprike u tavi sa malo ulja.
- Isecite staru krišku kruha na pola.
- Na jednu polovinu stavite topljeni sir, a na drugu polovinu pečenu papriku.
- Zagrijte sendvič u tosteru ili u tavi dok sir ne postane rastopljen.
- Spojite dvije polovine sendviča.
3. Salata od paniranog pilećeg mesa i krutona
Ova salata je zdrav i ukusan obrok. Evo kako da je pripremite:
- Pileće meso uvaljajte u jaja i prezle.
- Izvadite iz rerne kad dobije zlatno-smeđu boju.
- Na tavi pržite kriške starog kruha dok ne postanu hrskave krutone.
- Isecite pohovano pileće meso na komade i stavite u zdjelu s mešavinom svežeg povrća.
- Dodajte krutone i prelijte salatu prelivom po želji.
Sastojci | Potrebna količina |
---|---|
Stari kruh | Nekoliko kriški |
Paradajz | 1 komad |
Krastavac | 1 komad |
Crveni luk | 1 luk |
Maslinovo ulje | Po potrebi |
Limunov sok | Po potrebi |
Sol | Po ukusu |
Biber | Po ukusu |
Crvena paprika | 1 komad |
Topljeni sir | Po želji |
Pileće meso | Po želji |
Jaja | Po želji |
Prezle | Po želji |
Povrće | Po želji |
Preliv | Po želji |
Kako iskoristiti stari kruh – Gurmanski saveti
1. Pržene šnite kruha
Jedan od najjednostavnijih načina za iskorištenje starog kruha je da ga prepečete u tavi ili u pećnici i napravite pržene šnite kruha. Recept je vrlo jednostavan – samo narežite kruh na šnite, stavite ih na tavu ili u pećnicu, dodajte malo maslaca ili ulja, i pržite dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje. Poslužite ih sa džemom, pršutom, sirnim namazima ili bilo kojim drugim omiljenim prelivom.
2. Krutoni za salatu
Stari kruh možete iskoristiti i za pripremu ukusnih krutona koji će dodati hrskavost i punoću ukusa salatama. Samo isecite kruh na kockice, prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i po želji dodajte začine po izboru. Pecite ih u prethodno zagrejanoj pećnici dok ne postanu zlatno smeđe boje. Dodajte ih salati neposredno pre serviranja.
3. Krušne mrvice
Krušne mrvice su odličan način da iskoristite stari kruh. Samo ga izmrvite na sitne deliće ili ga sameljite u blenderu. Možete ih koristiti za pohovanje mesa, ribe ili povrća, kao i za posipanje po pečenim jelima kako biste dobili hrskavu koricu.
4. Puding od kruha
Stari kruh možete iskoristiti i za pripremu ukusnog pudinga. Potrebni sastojci su: stari kruh, mleko, jaja, šećer, vanilin šećer i cimet. Kruh narežite na kockice i stavite u posudu, prelijte mlekom i ostavite da se kruh dobro natopi. U drugoj posudi umutite jaja, šećer, vanilin šećer i malo cimeta. Dodajte smesu od jaja kruhu i promešajte. Sipajte smesu u pleh za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo ili ohlađeno.
5. Bread pudding
Bread pudding je popularno jelo pravljeno od starog kruha koje se često servira kao desert. Potrebni sastojci su: stari kruh, mleko, jaja, šećer, vanilin šećer, suvo grožđe i cimet. Umutite jaja, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet, pa sipajte mleko i promešajte. U posudu stavite narezan stari kruh i prelijte smesom od jaja i mleka. Ostavite da se kruh dobro natopi, a zatim dodajte suvo grožđe i lagano promešajte. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici dok ne postane zlatno smeđe. Poslužite toplo sa sladoledom ili prelivom od vanile.
6. Panzanella salata
Panzanella je tradicionalna italijanska salata koja se pravi od starog kruha, paradajza, krastavaca, crvenog luka, maslinovog ulja i balzamičnog sirćeta. Stari kruh narežite na kockice i stavite u veliku posudu. Dodajte iseckane paradajze, krastavce i crveni luk. Prelijte salatu maslinovim uljem i balzamičnim sirćetom i dobro promešajte. Ostavite salatu da odstoji nekoliko minuta kako bi kruh upio sveukupne arome. Poslužite kao glavno jelo sa prilogom ili kao prilog uz meso ili ribu.
Recept | Težina | Vreme pripreme |
---|---|---|
Pržene šnite kruha | Veoma lako | 15 minuta |
Krutoni za salatu | Lako | 20 minuta |
Krušne mrvice | Veoma lako | 10 minuta |
Puding od kruha | Lako | 40 minuta |
Bread pudding | Srednje | 1 sat |
Panzanella salata | Lako | 20 minuta |
Trikovi za sočniju koru
Da biste dobili sočniju koru kod pečenja kruha, možete isprobati nekoliko trikova. Evo nekoliko ideja i tehnika koje možete primijeniti:
Dodajte malo maslinovog ulja
Dodavanje malo maslinovog ulja u tijesto za kruh može pomoći u očuvanju vlage i čuvanju kore sočnom. Možete dodati jednu ili dvije jušne žlice maslinovog ulja u recept za kruh.
Pokrijte koru tijesta krpom
Kako biste sačuvali vlagu i spriječili koru da postane suha, možete pokriti koru tijesta krpom dok se peče. Ovo će stvoriti vlažno okruženje oko kore i pomoći joj da ostane sočna.
Napravite paru u pećnici
Stvaranje pare u pećnici dok se kruh peče može pomoći u očuvanju vlage i omekšavanju kore. Možete staviti posudu s vodom u pećnicu tijekom pečenja ili koristiti sprej za vodu da biste povremeno poprskali kruh dok se peče.
Dodajte malo mlijeka
Ako želite dodatnu sočnost kore, možete umočiti krisku kruha u malo mlijeka prije nego je stavite u pećnicu. Mlijeko će dodati vlagu i mekoću kori kruha.
Pokrijte kruh folijom
Ako primijetite da se kora vašeg kruha počinje previše tamniti prije nego što je unutrašnjost potpuno pečena, možete pokriti kruh folijom tijekom pečenja. Ovo će spriječiti da se kora spali, dok će unutrašnjost kruha i dalje peći.
Isprobajte ove trikove kako biste dobili sočniju koru kod pečenja kruha i uživajte u mekanom i ukusnom rezultatu!
Kako iskoristiti stari kruh – Domaći krutoni
Stari kruh može biti odličan sastojak za pravljenje domaćih krutona. Umjesto da ga bacite, iskoristite ga na kreativan način kako biste obogatili svoje jelo. Domaći krutoni mogu se koristiti kao dodatak supi, salati ili čak kao grickalica.
Sastojci:
- Stari kruh
- Maslinovo ulje
- Biljni začini (npr. sušeni bosiljak, origano, peršin)
- So
- Paprika
Postupak:
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C.
- Isecite stari kruh na kockice ili šnite, zavisno o željenoj veličini krutona.
- Stavite kockice kruha u veliku zdjelu.
- Prelijte maslinovim uljem i lagano promiješajte kako bi se kruh ravnomjerno prekriven maslinovim uljem.
- Dodajte biljne začine, so i papriku te opet promiješajte.
- Rasporedite kockice kruha ravnomjerno na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta, ili dok krutoni ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade prije nego što ih poslužite ili dodate u jelo.
Domaći krutoni mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Možete ih koristiti kao dodatak raznim jelima ili ih jednostavno konzumirati kao grickalicu.
Recepti za ukusne grickalice
Pohani kruh
Pohani kruh je jednostavan i brz recept za ukusnu grickalicu koju možete pripremiti od starog kruha.
Sastojci:
- Stari kruh
- Jaja
- Mlijeko
- Brašno
- Sol
- Papar
Upute:
- Izrežite stari kruh na tanke šnite.
- U zdjeli umutite jaja sa mlijekom.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i papar.
- Zagrijte ulje u tavi.
- Uvaljajte kriške kruha u smjesu jaja s mlijekom, a zatim ih uvaljajte u smjesu brašna.
- Stavite kriške kruha u zagrijano ulje i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđe.
- Izvadite ih iz tave i stavite na papirnati ručnik da upije višak ulja.
- Servirajte toplo.
Krušne pogačice
Krušne pogačice su jednostavne i ukusne grickalice koje možete napraviti od starog kruha.
Sastojci:
- Stari kruh
- Olivovo ulje
- Bosiljak
- Origano
- Parmezan (nariban)
Upute:
- Izrežite stari kruh na šnite.
- Premažite svaku šnitu kruha s malo maslinovog ulja.
- Pospite bosiljkom, origanom i naribanim parmezanom.
- Prepecite u pećnici na 180°C dok ne postanu hrskave.
- Servirajte tople.
Grčka salata sa starim kruhom
Grčka salata sa starim kruhom je osvježavajuća i ukusna grickalica koju možete pripremiti od starog kruha.
Sastojci:
- Stari kruh (izrezan na kockice)
- Rajčica (izrezana na kockice)
- Krastavac (izrezan na kockice)
- Crveni luk (tanko narezan)
- Feta sir (izrezan na kockice)
- Maslinovo ulje
- Sok od limuna
- Sol
- Papar
- Masline (po želji)
Upute:
- Pripremite sve sastojke prema navedenim količinama i izrezima.
- Pomiješajte rajčicu, krastavac, luk i feta sir u zdjeli.
- Dodajte kockice starog kruha i lagano promiješajte.
- Prelite maslinovim uljem i sokom od limuna.
- Pospite solju i paprom po ukusu.
- Ako želite, možete dodati i masline.
- Dobro promiješajte sve sastojke.
- Pustite salatu da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi proželi.
- Servirajte svježe.
Ajvar sendvič
Ajvar sendvič je jednostavan i brz recept za ukusnu grickalicu koju možete napraviti od starog kruha.
Sastojci:
- Stari kruh (izrezan na šnite)
- Ajvar
- Svježi sir
- Paprika
- Kiseli krastavci
- Salata (npr. zelena salata, rukola, matovilac)
Upute:
- Namažite svaku šnicu starog kruha sa ajvarom.
- Rasporedite svježi sir po šnicama.
- Dodajte narezanu papriku, kisele krastavce i salatu po ukusu.
- Preklopite sendviče i pritisnite ih da se svi sastojci spoje.
- Narežite sendviče na pola i poslužite.
Sendvič sa tunjevinom i povrćem
Sendvič sa tunjevinom i povrćem je jednostavna i hranjiva grickalica koju možete pripremiti od starog kruha.
Sastojci:
- Stari kruh (izrezan na šnite)
- Tunjevina (iz konzerve)
- Majoneza
- Paprika (izrezana na kockice)
- Krastavac (izrezan na kolutove)
- Salata (npr. zelena salata, rukola, matovilac)
- Sol
- Papar
Upute:
- Ocijedite tunjevinu iz konzerve.
- Pomiješajte tunjevinu s majonezom, paprikom, solju i paprom.
- Namažite svaku šnicu starog kruha s tunjevinom mješavinom.
- Dodajte kolutove krastavca i salatu po želji.
- Preklopite sendviče i pritisnite ih da se svi sastojci spoje.
- Narežite sendviče na pola i poslužite.
FAQ:
Kako iskoristiti stari kruh?
Stari kruh možete iskoristiti na različite načine. Možete ga ispeći i napraviti ukusne tostove ili kreirati hrskave krekere. Također, možete ga natopiti u jaja i mlijeko i ispeći slasni desert od starog kruha.
Koji su najkreativniji recepti za iskorištavanje starog kruha?
Neki od najkreativnijih recepata za iskorištavanje starog kruha uključuju pripremu bruschetta s različitim nadjevima, pripremu francuskog tosta s voćem i sirupom, te pravljenje hrskavih kuglica od starog kruha s začinima.
Imate li ideje kako iskoristiti staru bagetu?
Naravno! Stari baget možete iskoristiti za pripremu ukusnih baguette sendviča s različitim sastojcima. Također, možete ga narezati na kolutove, preliti umakom i peći u pećnici da biste dobili hrskave krutone za salatu.
Kako iskoristiti stari kukuruzni kruh?
Stari kukuruzni kruh možete iskoristiti za pripremu ukusne kukuruzne pite. Sameljite ga u mlinu za kavu i koristite kao brašno za pripremu kukuruznog kruha ili muffina. Također, možete ga narezati na kriške, premazati maslacem i prepeći u pećnici za hrskavi zalogajčić uz juhu.
Koje su mogućnosti za iskorištavanje starog lisnatog kruha?
Stari lisnati kruh možete koristiti za pripremu ukusnih sendviča sa sirom i šunkom. Također, možete ga narezati na kriške, premazati umakom i prekriti povrćem po vašem izboru da biste dobili fantastičnu pitu od lisnatog tijesta.