Imate kruh koji je ostao od jučer i ne želite ga baciti? Nema problema, postoji mnogo načina na koje možete iskoristiti stari kruh! Bilo da želite napraviti ukusni desert, brzo jelo za večeru ili jednostavno pripremiti nešto slasno za doručak, imamo za vas nekoliko sjajnih ideja i recepata.
Ako želite nešto slatko, možete napraviti krušne mrvice koje možete dodati na svoje omiljene kolače ili pudinge. Samo izlomite stari kruh na manje komade, stavite ga u pećnicu na 150 °C i pecite dok ne postane hrskav. Nakon toga ga možete sameljeti u blenderu ili samo protrljati između dlanova. Krušne mrvice će dati dodatnu hrskavost i teksturu vašim desertima.
Ako više preferirate slane okuse, možete napraviti ukusan tost. Premažite komade starog kruha maslacem ili maslinovim uljem, posolite i dodajte začine po želji (npr. češnjak u prahu, origano). Stavite kruh u toster ili pećnicu i pecite dok ne postane hrskav i zlatno smeđe boje. Tost možete jesti kao zasebno jelo ili ga poslužiti uz juhu ili salatu.
Jedna od najpopularnijih ideja za korištenje starog kruha je pravljenje francuskog tosta. Potrebna su vam jaja, mlijeko, šećer i cimet. Umutite jaja, dodajte mlijeko, šećer i cimet i dobro promiješajte. Umočite kriške starog kruha u smjesu i pecite ih na tavi dok ne postanu hrskave. Poslužite sa sirupom, medom ili svježim voćem – savršena poslastica za doručak!
Ako već imate sve sastojke kod kuće, možete napraviti i sočnu panadu. Umutite jaja sa mlijekom, posolite i dodajte začine po želji. Premažite komade starog kruha smjesom i pecite na tavi sa malo ulja dok ne postane hrskavo i zlatno smeđe. Panada je odlična kao dodatak uz razne vrste mesa ili povrća.
Kao što vidite, starim kruhom možete napraviti mnogo ukusnih jela i slastica. Nema potrebe da bacate hranu, iskoristite staro kao novo i uživajte u fantastičnim receptima!
Contents
Kako iskoristiti stari kruh
Ako imate stari kruh koji je postao suh i tvrd, ne morate ga baciti – postoje mnoge kreative ideje kako ga iskoristiti. Evo nekoliko recepata i savjeta kako možete ponovno iskoristiti stari kruh.
Kruti kruh u kriške
Jedan od najjednostavnijih načina za iskoristiti stari kruh je napraviti ga u kriške i ispržiti ih na tavi s malo maslaca. Tako će kruh postati hrskav i ukusan. Ove kriške kruha možete poslužiti sa sirom, namazima ili umakom od rajčice.
Kruti kruh u koricu od hleba
Druga ideja je napraviti koru od hleba za jela kao što je piletina na francuski način. Da biste to postigli, izmrvite kruh u mrvice i dodajte začine kao što su peršin, bijeli luk, sol i papar. Uvaljajte meso u ovu smjesu i pecite u pećnici. Hleb će dati hrskavicu koru i učiniti vaše jelo ukusnim i sočnim.
Kruti kruh kao preljev za juhu
Kad kuhate guste juhe kao što su grah ili pasulj, možete dodati izmrvljeni kruh da bi ih zgusnuo. Stari kruh će upiti višak tečnosti i dati vašoj juhi finu konzistenciju.
Kruti kruh kao preljev za salatu
Ako želite da vaša salata bude hrskava, iskoristite stari kruh. Ispecite kriške kruha u pećnici ili ih ispržite na tavi. Zatim ih izmrvite i pospite preko salate. Ovo će dodati hrskavicu teksturu i dodatne arome vašoj salati.
Kruti kruh kao preljev za slatke deserte
Napravite preljev za slatke deserte od starog kruha. Ispecite ga u pećnici sa šećerom, cimetom i puterom. Ovaj preljev možete poslužiti sa sladoledom, pudingom ili voćem.
Sada kada znate nekoliko ideja kako iskoristiti stari kruh, ne morate više bacati hranu. Budite kreativni i isprobajte neke od ovih recepata. Vaš stari kruh može postati nova omiljena poslastica!
Ideje za doručak
Tost od starog kruha s avokadom
Iskoristite star kruh kako biste napravili ukusan tost s avokadom. Ispecite kriške starog kruha u tosteru ili pećnici dok ne postanu hrskave. Zatim izgnječite avokado i nanesite ga na tost. Posolite i popaprite po ukusu, te dodajte malo soka od limuna za svježinu. Ovaj jednostavan i hranjiv doručak je vrlo zdrav i pun proteina i vlakana.
Omelet s ostacima kruha
Ova ideja za doručak je odlična za iskorištavanje starog kruha i ostatke povrća. Najprije napravite mješavinu jaja s malo soli i papra. Zatim dodajte usitnjeno povrće po izboru, kao što su paprika, gljive, luk ili rajčica. Zatim usitnite stari kruh na kockice i pomiješajte ga s jajima i povrćem. Ispecite omelet u tavi s malo ulja dok ne dobije zlatno smeđu boju. Poslužite s nekim svježim povrćem ili salatom.
French toast
French toast je slatki doručak koji je savršen za iskorištavanje starog kruha. U zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, vaniliju i šećer. Zatim umočite kriške starog kruha u tu smjesu s obje strane. Ispecite kruh na tavi s malo maslaca dok ne postane zlatno smeđ i hrskav. Poslužite s javorovim sirupom, svježim voćem ili šećerom u prahu.
Kruh sa sirom
Ispecite sendvič sa sirom na tavi kako biste iskoristili stari kruh. Uzmite dvije kriške starog kruha i između njih stavite omiljeni sir, poput cheddara ili topljenog sira. Pecite sendvič na tavi s malo maslaca ili ulja dok ne postane hrskav i sir ne otopi. Poslužite toplo i uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom doručku.
Parfe sa starim kruhom
Napravite ukusan parfe s dodatkom starog kruha. U visoku čašu dodajte sloj zgnječenog starog kruha. Zatim dodajte sloj jogurta ili vrhnja, te voće po izboru poput jagoda, borovnica ili malina. Napravite još jedan sloj zgnječenog kruha i ponovite postupak do vrha čaše. Ukrasite parfe sa svježim voćem i listićima mente. Ohladite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja. Parfe sa starim kruhom je osvježavajući i hranjiv doručak koji će vas zasititi do ručka.
Salata sa starim kruhom
Iskoristite star kruh kako biste napravili ukusnu salatu. Izmrvite kriške kruha na manje komadiće i ispecite ih u pećnici dok ne postanu hrskavi krušni krutoni. Zatim pomiješajte krutone s nekim svježim zelenilom, kao što su zelena salata, rukola ili matovilac. Dodajte omiljeno povrće, poput cherry rajčica, krastavaca ili paprike. Prelijte salatu maslinovim uljem i limunovim sokom, te posolite i popaprite po ukusu. Ova salata sa starim kruhom je jednostavna, hranjiva i ukusna opcija za doručak.
Recepti za juhe i salate
Juha od povrća
Sastojci:
- 2 mrkve
- 1 luk
- 1 krumpir
- 1 tikvica
- 1 paprika
- 1 rajčica
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Ogulite i narežite povrće.
- Stavite povrće u lonac, prelijte vodom i dodajte sol i papar.
- Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta.
- Miksajte juhu dok ne postane glatka.
- Po želji, poslužite juhu s kruhom.
Salata s tunom i kruhom
Sastojci:
- 200 g tune
- 2 rajčice
- 1 krastavac
- 1 luk
- 100 g crnih maslina
- 4 kriške starog kruha
- sok od 1 limuna
- sol i papar po ukusu
- maslinovo ulje
Priprema:
- Očistite i narežite povrće.
- Iscijedite sok od limuna.
- Pomiješajte povrće, tunu i masline u posudi.
- Posolite i popaprite po ukusu.
- Pomiješajte sok od limuna i maslinovo ulje za dresing.
- Prelijte salatu dresingom.
- Prepržite kriške starog kruha na tavi i poslužite uz salatu.
Slani sendviči s prepečenim kruhom
Ako vam je ostao stari kruh, možete ga iskoristiti za pripremu ukusnih slanih sendviča. Prepečeni kruh daje poseban okus i teksturu sendvičima, a uz dodatak različitih namirnica možete kreirati raznovrsne kombinacije.
Sastojci:
- Prepečeni kruh
- Parizer
- Sir
- Rajčica
- Salata
- Senf
- Majoneza
- Sol
- Papar
Postupak:
- Narežite prepečeni kruh na ploške.
- Namazati senfom i majonezom po jednoj strani svake ploške.
- Na jednu polovicu prepečenog kruha stavite parizer, na drugu polovicu sir.
- Namočite rajčicu i salatu, stavite ih na parizer i sir.
- Posolite i popaprite po ukusu.
- Uslast se ispune sendviče i poslužite.
Slani sendviči s prepečenim kruhom su odličan izbor za doručak, ručak ili večeru. Možete ih prilagoditi vlastitim preferencijama dodajući ili izbacujući pojedine sastojke. Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom obroku!
Desserti s kruhom
1. Puding od kruha
Puding od kruha je jedan od najpoznatijih recepata za iskorištavanje starog kruha. Potrebni sastojci:
- 400 g starog kruha
- 1 l mlijeka
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 1 vanilin šećer
- 50 g maslaca
- prstohvat soli
Postupak:
- Iscijedite mlijeko u posudu i dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i maslac.
- Dodajte kruh narezan na kockice i pustite da se natapa u mlijeku 20-30 minuta.
- Zatim dodajte razmućena jaja i dobro promiješajte smjesu.
- Ulijte smjesu u kalup za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 40-45 minuta.
- Puding poslužite ohlađen i po želji ga možete posipati šećerom u prahu ili dodati voće po želji.
2. Krušne kuglice s čokoladom
Ove ukusne kuglice s kruhom i čokoladom su idealne za poslasticu. Potrebni sastojci:
- 200 g starog kruha
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 2 žlice kakao praha
- 2 žlice šećera
- kokosovo brašno po potrebi
Postupak:
- Kruh izmrvite u zasebnu posudu.
- Nasjeckajte čokoladu na komadiće.
- Zagrijte mlijeko i dodajte maslac, kakao prah, šećer i čokoladu.
- Miješajte smjesu dok se čokolada i maslac potpuno ne otope.
- Pomiješajte smjesu s mrvicama kruha i oblikujte kuglice.
- Valjajte kuglice u kokosovom brašnu po želji.
- Stavite kuglice u hladnjak na neko vrijeme kako bi se stisnule.
- Uživajte u ovim ukusnim čokoladnim kuglicama s kruhom!
3. Pohani sladoled s kruhom
Sladoled s kruhom može biti i desert i užina. Potrebni sastojci:
- 4 kuglice sladoleda (po želji)
- 4 kriške starog kruha
- 2 jaja
- 4 žlice mlijeka
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- šećer u prahu (za posipanje)
Postupak:
- Odmrznite kuglice sladoleda na tanjuru.
- Umutite jaja, mlijeko, šećer i sol u plitkoj posudi.
- Umočite kriške kruha u smjesu s jajima i dobro ga natopite.
- Pospite šećer u prahu na tanjire.
- Stavite kriške kruha na zagrijanu tavu i pržite ih s obje strane dok ne postanu zlatne i hrskave.
- Uklonite kruh s tave i stavite po jednu kuglicu sladoleda na svaku krišku.
- Pažljivo prevrnite kruh preko sladoleda kako biste dobili pohani sladoled s kruhom.
- Poslužite odmah i uživajte u kombinaciji sladoleda i hrskavog kruha.
Krušne mrvice za pohovanje
Kada imate stari kruh koji više nije svjež i hrskav, nemojte ga odmah baciti! Umjesto toga, iskoristite ga za pripremu ukusnih krušnih mrvica koje se mogu koristiti kao panirani premaz za razna jela. Evo kako napraviti svoje vlastite krušne mrvice za pohovanje.
Sastojci:
- Stari kruh
- Malo maslinovog ulja
- Malo soli i papra
Postupak:
- Najprije trebate pripremiti kruh. Uzmi stari kruh i izrežite ga na manje komade. Možete ukloniti koru ako želite finije mrvice, ali nije obavezno.
- Zagrijte tavu na srednjoj vatri i dodajte malo maslinovog ulja. Pričekajte da ulje postane vruće.
- Dodajte komade kruha u tavu i pržite ih dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje. Povremeno promiješajte kako se ne bi izgorjeli.
- Kad su krušne mrvice gotove, izvadite ih iz tave i stavite na tanjur obložen papirnatim ubrusom kako bi se uklonio višak ulja.
- Dok su još vruće, posolite i popaprite krušne mrvice po ukusu.
- Pustite krušne mrvice da se potpuno ohlade prije nego što ih prenesete u posudu za čuvanje. Možete ih koristiti odmah ili ih čuvati nekoliko dana za kasniju upotrebu.
Kako koristiti krušne mrvice za pohovanje:
Krušne mrvice za pohovanje mogu se koristiti na razne načine. Evo nekoliko ideja:
- Koristite ih za pohanje ribe, piletine, šnicli ili povrća. Umaknite odabrane sastojke u jaja, a zatim u krušne mrvice prije nego što ih stavite na tavu ili u pećnicu.
- Dodajte ih kao hrskavi premaz za ambalažu kod pripreme punjenih paprika ili tikvica.
- Koristite ih za posipanje po špagetima s umakom od rajčice umjesto parmezana.
- Napravite ukusne kroketi ili polpete tako da pomiješate krušne mrvice s kuhanim povrćem, začinima i jajima, a zatim oblikujete smjesu u male loptice koje pržite na tavi ili pečete u pećnici.
Trikovi i savjeti:
- Krušne mrvice možete praviti od svih vrsta kruha – bijelog, raženog, integralnog, kukuruznog ili višekrušnog. Možete kombinirati različite vrste kruha za raznolikost okusa.
- Ako želite još bogatiji okus, možete dodati začine kao što su češnjak u prahu, paprika, origano ili parmezan u krušne mrvice.
- Ako želite finije krušne mrvice, možete ih usitniti u blenderu ili melju u multipraktiku. Ako želite grublje krušne mrvice, jednostavno ih zgnječite rukama.
- Ako vam ostane više krušnih mrvica nego što vam trenutno treba, možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na suhom mjestu do nekoliko mjeseci.
Zaključak
Iskoristite svoj stari kruh na kreativan način tako što ćete ga pretvoriti u ukusne krušne mrvice za pohovanje. Ova jednostavna tehnika ne samo da će vam pomoći da smanjite otpad hrane, već će vam i omogućiti da dodate hrskavost i okus vašim jelima. Isprobajte ove krušne mrvice i otkrijte nove načine kako iskoristiti svoj stari kruh!
Slani kolač od starog kruha
Sastojci:
- 300 g starog kruha
- 200 ml mlijeka
- 3 jaja
- 100 g sira
- 100 g šunke
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice maslaca
- sol po ukusu
- papar po ukusu
Recept:
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C.
- Izrežite stari kruh na kocke i stavite ga u veliku zdjelu.
- Zagrijte mlijeko i prelijte ga preko kockica kruha. Pustite da se namoči oko 10 minuta.
- U međuvremenu, nasjeckajte luk i češnjak, a šunku i sir narežite na kockice.
- U tavi otopite maslac i dodajte nasjeckani luk i češnjak. Dinstajte dok ne postanu mekani.
- Dodajte šunku i pržite nekoliko minuta.
- Dodajte šunku i luku kruhu, zajedno s narezanim sirom. Dobro promiješajte sve sastojke.
- Jaja umutite u posebnoj zdjeli i dodajte ih u smjesu sa kruhom i ostalim sastojcima. Dobro promiješajte da se sve sjedini.
- Dodajte sol i papar po ukusu.
- Prebacite smjesu u prethodno namazan kalup za kolač.
- Pecite kolač od starog kruha u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta ili dok ne postane lijepo zapečen.
- Pustite kolač da se malo ohladi prije nego ga izrežete i poslužite.
Ovaj slani kolač od starog kruha odličan je način za iskoristiti ostarjeli kruh i pretvoriti ga u ukusno jelo. Možete ga poslužiti kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog uz druga jela. Uživajte u ovoj jednostavnoj i ukusnoj verziji slanog kolača od starog kruha!
Prženi kruh sa začinima
Jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina da iskoristite stari kruh je da ga pržite sa začinima. Ovo je odličan način da osvežite stari kruh i pretvorite ga u hrskavu i aromatičnu poslasticu.
Sastojci:
- Stari kruh
- Maslinovo ulje
- Češnjak u prahu
- Bosiljak
- Ruzmarin
- So
Postupak:
- Isecite stari kruh na kriške debljine oko 1 cm.
- U tavi zagrejte malo maslinovog ulja.
- Dodajte kriške kruha i pecite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
- Pre nego što okrenete kriške kruha, pospite ih češnjakom u prahu, bosiljkom i ruzmarinom po ukusu.
- Kada su kriške kruha pecene sa obe strane, izvadite ih iz tave i posolite po ukusu.
- Servirajte pržene kriške kruha sa začinima toplo uz umak po izboru.
Saveti:
- Možete koristiti bilo koji začin koji volite. Pored navedenih začina, možete dodati i origano, peršun ili bilo koji drugi začin po vašem ukusu.
- Ako želite da prženi kruh bude manje masan, možete koristiti teflonsku tavu i manje maslinovog ulja.
Predlog za serviranje:
Prženi kruh sa začinima je odlična užina ili predjelo. Možete ga servirati uz umake poput ajvara, kiselog vrhnja ili guacamolea. Takođe, možete ga poslužiti uz supu ili salatu kao dodatak obroku.
Upotreba starog kruha u varivima i rižotima
Variva
Stari kruh može biti odličan dodatak varivima, dajući im teksturu i punoću. Evo nekoliko načina kako možete iskoristiti stari kruh u varivima:
-
Izmrvite stari kruh i dodajte ga u varivo kako biste dobili kremastu teksturu.
-
Dodajte kockice starog kruha u varivo kako biste dobili hrskavu i ukusnu dodatak.
Rižoti
Stari kruh također može biti odličan dodatak rižotima. Evo nekoliko ideja kako ga iskoristiti:
-
Napravite krušne kuglice tako da umočite komade starog kruha u smjesu jaja i začine, zatim pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte ih na vrh rižota za dodatni okus i teksturu.
-
Izmrvite stari kruh i dodajte ga u rižot kako biste dobili hrskavu i ukusnu dodatak.
-
Napravite tost od starog kruha i narežite ga na kockice. Dodajte ga na vrh rižota kako biste dobili hrskavu teksturu.
Bez obzira na način, dodavanje starog kruha u variva i rižote može dati novu dimenziju vašim jelima. Isprobajte različite metode kako biste pronašli svoju omiljenu kombinaciju.
FAQ:
Koje su ideje za korištenje stare kruha?
Ideja za korištenje stare kruha ima mnogo. Možete ga pretvoriti u mrvice ili tost kako biste ga koristili kao dodatak jelima. Također možete napraviti topli sendvič ili pržiti kruh kao francuske toste. Osim toga, možete ga iskoristiti za pripremu ribljih okruglica ili rižota.
Koji su recepti za korištenje stare kruha?
Postoji mnogo recepata za korištenje stare kruha. Neki od njih uključuju riblje okruglice od kruha, rižoto od kruha s povrćem, krušne šnite s povrćem, kruh puding s voćem i kruh sa sirom i šunkom. Sve su to ukusne opcije koje će vam pomoći da iskoristite stari kruh na kreativan način.
Kako napraviti ukusne krušne šnite koristeći stari kruh?
Za pripremu krušnih šnita koristeći stari kruh, prvo trebate izrezati kriške kruha debljine oko 1 cm. Zatim lagano premažite svaku stranu kriške maslacem ili maslinovim uljem. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i stavite kriške kruha da se peku oko 2-3 minute sa svake strane, dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje. Poslužite krušne šnite tople uz omiljeni namaz ili prilog.
Kako pretvoriti stari kruh u mrvice?
Pretvaranje starog kruha u mrvice je vrlo jednostavno. Najprije morate osušiti kruh tako da ga izrežete na manje komade i ostavite da stoji na zraku nekoliko dana. Zatim koristite blender ili multipraktik kako biste mljeli suhi kruh dok ne dobijete finu konzistenciju. Ako želite, možete dodati začine poput soli, papra ili sušenih biljaka kako biste obogatili okus mrvice. Spremite mrvice u staklenku i koristite ih kao dodatak u raznim jelima ili za pohanje mesa i ribe.
Kako napraviti tople sendviče koristeći stari kruh?
Za pripremu toplih sendviča koristeći stari kruh, prvo morate izrezati kriške kruha debljine oko 1 cm. Zatim možete dodati različite sastojke po želji, poput sira, šunke, povrća ili umaka. Stavite sendviče u zagrijanu tavu i pecite ih dok ne postanu hrskavi i sir ne počne topiti. Poslužite tople sendviče uz omiljeni umak ili salatu.