Kako ispeći juneće šnicle da budu mekane - recepti i trikovi

Kako Ispeci Junece Snicle Da Budu Mekane

Kako Ispeci Junece Snicle Da Budu Mekane

Ako ste ikada pripremali juneće šnicle kod kuće, sigurno vam se nekada desilo da budu suve i žilave. Ali nemojte brinuti, postoje razni trikovi koji će vam pomoći da dobijete mekane i sočne šnicle. U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko recepata i trikova koji će vam pomoći da pripremite ukusne juneće šnicle.

Prvi trik je mariniranje šnicli. Pre nego što ih ispečete, ostavite ih da se mariniraju nekoliko sati. Možete koristiti so, biber, maslinovo ulje, beli luk, limunov sok i začine po vašem izboru. Mariniranje će omekšati meso i dodati mu dodatne arome. Takođe, možete koristiti i marinade koje se mogu kupiti u prodavnicama, kao što su terijaki sos, senf ili vino.

Drugi trik je da šnicle ne pecite predugo. Ako ih previše pečete, isušićete ih i one će postati tvrde. Vreme pečenja zavisi od debljine šnicli, ali općenito, trebalo bi ih peći samo nekoliko minuta sa svake strane. Ako volite malo raskošniju teksturu, možete ih ostaviti nekoliko minuta duže, ali pazite da ih ne prepečete. Takođe, preporučuje se da šnicle pečete na jakoj vatri kako bi se brzo zapekle spolja, a unutra ostale sočne.

Na kraju, treći trik je da ih odmah posle pečenja zamotate u aluminijumsku foliju i ostavite da odmaraju nekoliko minuta pre posluživanja. Ovo će pomoći da se sačuva vlaga u mesu i omogućiti mu da se opusti. Nakon što su šnicle odmorne, možete ih poslužiti uz prilog po svom izboru – krompir, pirinač, povrće ili salatu.

Isprobajte ove trikove i uverite se sami kako je lako ispeći mekane juneće šnicle. Uživajte u ovom ukusnom jelu i impresionirajte svoje goste svojim kulinarskim veštinama!

Priprema mesa za pečenje šnicli

1. Odabir i priprema mesa

Za pripremu mekanih junećih šnicli ključno je odabrati kvalitetno i svježe meso. Preporučuje se odabir mesa koje je narezano na šnicle debljine oko 1 centimetra.

Pre rukovanja mesom, uvijek operite ruke temeljno sapunom i vodom. Važno je da radna površina, nož i svi pribor za obradu mesa budu čisti kako bi se izbjegla kontaminacija hrane.

2. Pobijanje mesa

Da biste postigli mekšu teksturu šnicli, preporučuje se pobijanje mesa prije pečenja. To se može učiniti batom za meso ili posebnim valjkom za pohanje mesa.

Pobijanje mesa pomaže slamanju vlakana i omekšavanju mesa, čime ćete postići sočnije rezultate prilikom pečenja šnicli.

3. Začinjavanje

Pre nego što pređete na pečenje, možete začiniti meso prema vašem ukusu. Klasika je korištenje soli i bibera, ali možete dodati i druge začine po želji kao što su paprika, češnjak ili sušeni začini.

Po potrebi, možete ostaviti meso u marinadi preko noći kako bi se poboljšao ukus i mekoća. Marinirano meso ima dodatni sloj arome i sočnosti.

4. Kratko mariniranje

Ako želite posoliti meso prije pečenja, preporučuje se da ne ostavljate meso u soli predugo jer ona može izvuci vlagu iz mesa i učiniti ga sušim tokom pečenja. Kraće vrijeme mariniranja može biti oko 15-30 minuta prije pečenja.

5. Pametan odabir pribora za pečenje

Osim pripreme mesa, koristan trik za postizanje mekanih šnicli je odabir pravog pribora za pečenje. Preporučuje se koristiti teflonsku ili emajliranu tiganj kako bi se spriječilo da meso zalijepi za dno i kako bi se osigurala ravnomjerna toplinska distribucija.

You might be interested:  Kako Napisati Motivacijsko Pismo

Također je važno koristiti kvalitetne kuhinjske noževe za rezanje mesa kako biste dobili čiste i ravne šnjite.

6. Temperatura pečenja

Za juneće šnicle, najbolje je koristiti visoku temperaturu pečenja kako bi se meso brzo zapeklo i zadržalo sočnost unutar. Preporučuje se pečenje na temperaturi od oko 220°C.

7. Odmaranje mesa

Kada su šnicle pečene, preporučuje se da ih ostavite da odmaraju na toplom mjestu najmanje 5-10 minuta prije nego što ih poslužite. To će omogućiti mesu da zadrži sočnost i ravnomjerno rasporedi sokove unutar šnicli.

Slijedeći ove korake i trikove, možete pripremiti mekane i sočne juneće šnicle koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Uživajte u jelu!

Kako marinirati juneće šnicle

Mariniranje junećih šnicli može poboljšati njihov ukus i teksturu. Evo nekoliko koraka kako to možete učiniti:

  1. Izaberite prave začine: Za marinadu možete koristiti razne začine kao što su luk, češnjak, ružmarin, origano, papar i so. Također možete dodati malo maslinovog ulja za bolji ukus.
  2. Pripremite marinadu: U zdjelu pomiješajte začine sa malo maslinovog ulja i umiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako želite dodati malo kiseline, možete dodati i sok od limuna ili octa.
  3. Marinirajte šnicle: Stavite šnicle u plitku posudu i prelijte marinadom. Pazite da je svaka šnicla dobro prekrivena marinadom s obje strane. Pokrijte posudu i ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje jedan sat, ili preko noći za intenzivniji okus.
  4. Pecite šnicle: Nakon mariniranja, izvadite šnicle iz marinade i dobro ih ocijedite. Možete ih peći na roštilju, tavi ili u pećnici. Pecite ih dok ne budu mekane i sočne, oko 4-6 minuta sa svake strane, ovisno o debljini. Pazite da ih ne prepecete kako bi ostale sočne.
  5. Posluživanje: Servirajte marinirane juneće šnicle tople. Možete ih poslužiti uz prilog po želji, kao što su pečeni krumpir, povrće ili salata.

Sada kada znate kako marinirati juneće šnicle, možete isprobati različite marinade i začine kako biste pronašli svoju omiljenu kombinaciju okusa.

Kako odabrati pravu metodu pečenja za juneće šnicle

Kako biste pripremili ukusne i sočne juneće šnicle, važno je odabrati pravu metodu pečenja. Svaka metoda ima svoje prednosti i može utjecati na mekoću, sočnost i ukus šnicli. Evo nekoliko metoda pečenja koje možete isprobati:

1. Pohanje

Pohanje junećih šnicli je vrlo popularna metoda koja rezultira hrskavim šniclama izvana i sočnim mesom iznutra. Da biste pohali šnicle, prvo ih lagano istucite tučkom za meso kako biste ih omekšali. Zatim ih uvaljajte u brašno, umućena jaja i mrvljeni kruh ili krušne mrvice. Pohajte ih na zagrijanom ulju s obje strane dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Nakon što ih izvadite iz tave, stavite ih na kuhinjski papir kako bi se upio višak ulja. Poslužite tople i hrskave šnicle uz prilog po želji.

2. Pečenje u pećnici

Pečenje junećih šnicli u pećnici je odličan način da se postigne ravnomjerna toplina i sočnost mesa. Za pečenje u pećnici, zagrijte pećnicu na 200°C. Juncu šniclu začinite po želji i stavite je u pekač ili tav

Kako ispeći juneće šnicle u tavi

Juneće šnicle mogu biti veoma ukusne i sočne kada se pravilno pripreme. Evo nekih koraka koje možete pratiti kako biste dobili savršene juneće šnicle u tavi.

Sastojci:

  • Juneće šnicle
  • Malo ulja
  • So i biber po ukusu

Recept:

  1. Prvo, šnicle trebate dobro istući. Možete koristiti specijalni alat za tu svrhu ili jednostavno koristiti dno čaše ili valjak za tijesto. Važno je da ih istučete do debljine od otprilike 1 cm.
  2. Nakon toga, posolite i pobiberite šnicle sa obje strane prema ukusu.
  3. Stavite malo ulja u tavu i zagrijte ga na srednjoj temperaturi.
  4. Kada je ulje vruće, stavite šnicle u tavu. Pazite da ne preopteretite tavu i ostavite dovoljno prostora između šnicli kako biste ih mogli okrenuti.
  5. Pecite šnicle oko 3 do 4 minute sa svake strane, ili dok ne postanu lijepo smeđe boje.
  6. Kada su šnicle pečene, izvadite ih iz tave i stavite na tanjir. Ostavite ih neko vrijeme da odmore prije posluživanja.
  7. Poslužite šnicle uz prilog po želji, kao što su pire krumpir, povrće ili salata.

Savjeti:

  • Prije pečenja, šniclama možete dodati marinadu po svom izboru kako biste poboljšali njihov ukus i sočnost.
  • Ne pretjerujte s vrućinom tave kako biste izbjegli da šnicla izgori s vani, a unutra bude nedovoljno pečena.
  • Prije posluživanja, možete šniclama dodati nekoliko kapi limunovog soka kako biste poboljšali njihov okus.
You might be interested:  Kako Saznati Broj Osigurane Osobe U Hzzo

Sada, kada znate kako ispeći juneće šnicle u tavi, možete uživati u ovom ukusnom jelu kod kuće. Uživajte u obroku!

Kako ispeći juneće šnicle na roštilju

Sastojci:

  • Juneće šnicle
  • Maslinovo ulje
  • Svježe začinsko bilje (npr. ružmarin, timijan, origano)
  • Sol
  • Papar

Postupak:

  1. Pripremite roštilj: zapalite vatru i pustite da se žar razvije.
  2. U međuvremenu, pripremite šnicle: uzmite juneće šnicle i dobro ih operite pod hladnom vodom. Osušite ih papirnatim ručnicima.
  3. Marinirajte šnicle: stavite šnicle u plitku posudu i prelijte ih maslinovim uljem. Posolite i popaprite po želji. Dodajte svježe začinsko bilje, npr. ružmarin, timijan ili origano, kako bi poboljšali okus šnicli. Pokrijte posudu i ostavite da se mariniraju najmanje 30 minuta, ili idealno preko noći.
  4. Pecite šnicle na roštilju: stavite marinirane šnicle na zagrijani roštilj. Pecite ih oko 4-5 minuta sa svake strane, ili dok ne dobiju željenu unutarnju temperaturu. Za medium-rare šnicle, temperatura bi trebala biti oko 54°C. Za medium šnicle, temperatura bi trebala biti oko 60°C. Za well-done šnicle, temperatura bi trebala biti oko 70°C.
  5. Kada su šnicle gotove, maknite ih s roštilja i prekrijte aluminijumskom folijom. Ostavite ih da miruju 5-10 minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili po mesu.
  6. Serviranje: poslužite šnicle uz prilog po želji, kao što su pečeni krumpir, povrće ili salata. Dobar tek!

Napomena: Vrijeme pečenja ovisi o debljini šnicli i temperaturama na roštilju. Svaka pećnica je malo drugačija, pa se savjetuje provjeriti unutarnju temperaturu šnicli s termometrom za hranu kako biste bili sigurni da su pečene prema vašoj želji.

Kako ispeći juneće šnicle u pećnici

Juneće šnicle mogu biti vrlo ukusno jelo, ali ako ih nepravilno pripremite, mogu biti tvrde i žilave. Uz pravu tehniku, možete postići mekane i sočne šnicle koje će oduševiti vaše goste. U nastavku su navedeni koraci za ispeći juneće šnicle u pećnici.

Sastojci:

  • 4 juneće šnicle
  • 2 žlice maslaca
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 šalica goveđe juhe
  • 1/2 šalice crnog vina
  • sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C.

  2. U posudi za pečenje, rastopite maslac na umjerenoj vatri.

  3. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te ih pirjajte dok ne postanu mekani i staklasti.

  4. Uklonite luk i češnjak iz tave i stavite ih sa strane.

  5. U istoj tavi, dodajte juneće šnicle i pecite ih sa svake strane oko 2-3 minute dok ne dobiju smeđu koricu.

  6. Nakon što ste dobili smeđu koricu, izvadite šnicle iz tave i stavite ih u posudu za pečenje.

  7. U istu tavu dodajte goveđu juhu i crno vino i pustite da zavrije.

  8. Dodajte pirjani luk i češnjak u tavu s juhom i vinom.

  9. Začinite solju i paprom po ukusu.

  10. Prelijte smjesu iz tave preko junećih šnicli u posudi za pečenje.

  11. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu.

  12. Pecite juneće šnicle u pećnici oko 1-1,5 sat, dok ne postanu mekane i sočne.

  13. Izvadite posudu iz pećnice i pustite da se jelo odmori nekoliko minuta prije posluživanja.

Poslužite juneće šnicle uz prilog po želji i uživajte u sočnom jelu koje će zadovoljiti sve vaše goste.

Kako dodatno omekšati juneće šnicle

Ako želite da vaše juneće šnicle budu još mekše i sočnije, postoje neki trikovi koje možete primeniti tokom pripreme. Evo nekoliko načina da dodatno omekšate juneće šnicle:

1. Marinada

Mariniranje junećih šnicli može ih dodatno omekšati i poboljšati ukus. Možete koristiti različite sastojke za marinadu, poput maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka, soli i začina po želji. Ostavite šnicle u marinadi najmanje 30 minuta, ali je preporučljivo da ih ostavite preko noći u frižideru kako bi se maksimalno upile arome.

2. Kiselost

Kiselost može pomoći pri omekšavanju mesa. Možete koristiti kisele tečnosti poput limunovog soka, vinskog ili jabučnog sirćeta. Dodajte malu količinu kisele tečnosti u marinadu ili je koristite za brisanje šnicli pre pečenja.

3. Termička obrada

3. Termička obrada

Pravilna termička obrada može biti ključna za omekšavanje junećih šnicli. Preporučuje se da meso pečete na srednjoj temperaturi kako bi se unutrašnjost meso zadržala sočna. Izuzetno visoke temperature mogu učiniti da šnicla postane tvrda i suva. Takođe, nemojte prepeći šniclu kako ne bi izgubila mekoću.

4. Kuhanje u tečnosti

Kuhanje junećih šnicli u tečnosti može ih omekšati i istovremeno dodati ukus. Možete koristiti različite tečnosti poput goveđe supe, vina, soka ili mleka kako biste dodali vlažnost i mekoću mesu. Dodajte šniclu u tečnost i kuvajte na niskoj temperaturi dok ne postane meka i sočna.

You might be interested:  Kako Se Kuha Ječam

Pomoću ovih trikova možete dodatno poboljšati teksturu i sočnost junećih šnicli. Isprobajte različite metode i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

Recepti za sočne i mekane juneće šnicle

1. Klasik među šniclama – Bečki odrezak

Jedan od najomiljenijih načina pripreme junećih šnicli je svakako Bečki odrezak. Evo kako pripremiti ovaj klasični recept:

  1. Uzmite juneće šnicle i lagano istucite tučkom za meso sa obe strane, kako bi se omekšale.
  2. Pospite šnicle solju i biberom sa obe strane.
  3. U tri različite posude, stavite brašno, umućena jaja i prezle.
  4. Prvo uvaljajte šniclu u brašno, zatim u jaja, pa na kraju u prezle. Pritisnite rukama prezle da se dobro zalepe za šniclu.
  5. U zagrejanu tavu sa uljem, stavite šnicle i pržite sa svake strane oko 3-4 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju.
  6. Izvadite šnicle iz tave i ostavite ih na papirnom ubrusu da se ocede od viška ulja.
  7. Poslužite tople uz prilog po želji.

2. Mekane šnicle u umaku od gljiva

Ako želite da vaše juneće šnicle budu još sočnije i aromatičnije, možete ih pripremiti u umaku od gljiva. Evo kako:

  1. U tavi zagrejte maslac i luk iseckan na kockice, pa propržite dok luk ne postane staklast.
  2. Dodajte iseckane šampinjone i pržite ih dok ne omekšaju.
  3. Dodajte brašno i promešajte kako bi se sjedinilo sa maslacem i gljivama.
  4. Polako dolivajte pileću supu i sve vreme mešajte kako bi se formirao umak.
  5. U posebnoj tavi, pržite šnicle sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju.
  6. Servirajte šnicle prelivene umakom od gljiva i uživajte u sočnom obroku.

3. Juneće šnicle sa sirom i šunkom

Ako volite zanimljivije kombinacije ukusa, probajte šnicle sa sirom i šunkom. Evo kako ih pripremiti:

  1. Istucite šnicle tučkom za meso kako bi se omekšale.
  2. Pospite ih solju i biberom sa obe strane.
  3. Na svaku šniclu stavite šunku i komad sira.
  4. Uvijte šnicle sa šunkom i sirom, pa pričvrstite čačkalicom da se ne odmotaju tokom pečenja.
  5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnožutu boju.
  6. Servirajte tople uz propratne priloge po želji.

Nutritivne vrednosti junećih šnicli (na 100g)
Kalorije Proteini Masti Ugljeni hidrati
Bečki odrezak 300 kcal 25g 20g 3g
Šnicle u umaku od gljiva 350 kcal 30g 22g 5g
Juneće šnicle sa sirom i šunkom 400 kcal 35g 25g 7g

FAQ:

Kako mogu ispeći juneće šnicle da budu mekane?

Da biste dobili mekane juneće šnicle, preporučuje se da meso prvo malo istucate čekićem za meso kako bi se omekšalo. Zatim, prije pečenja, marinirajte šnicle u mješavini ulja, soja sosa, limunovog soka i začina po vašem izboru. Ostavite šnicle da se mariniraju najmanje jedan sat. Pečenje je najbolje obaviti na jačoj vatri, samo nekoliko minuta sa svake strane, kako bi šnicle ostale sočne i mekane.

Koliko dugo trebam marinirati juneće šnicle prije pečenja?

Preporučuje se mariniranje junećih šnicli najmanje jedan sat kako bi meso upilo okuse marinade. Naravno, možete ih marinirati i duže, čak preko noći, što će rezultirati intenzivnijim okusom mesa.

Koje začine mogu koristiti za marinadu junećih šnicli?

Za marinadu junećih šnicli možete koristiti različite začine po vašem ukusu. Neki od popularnih začina su češnjak, ružmarin, maslinovo ulje, soja sos, limunov sok, senf, paprika, bosiljak, timijan, origano i slično. Kombinirajte ove začine kako biste dobili marinadu koja vam najviše odgovara.

Kako spriječiti da se juneće šnicle isuše prilikom pečenja?

Da biste spriječili da se juneće šnicle isuše prilikom pečenja, važno je ne peći ih predugo. Pečenje na jačoj vatri samo nekoliko minuta sa svake strane je dovoljno da šnicle ostanu sočne i mekane iznutra.

Kakav način pečenja preporučujete za juneće šnicle?

Preporučuje se pečenje junećih šnicli na jačoj vatri, samo nekoliko minuta sa svake strane, kako bi ostale sočne i mekane iznutra. Možete koristiti tavu ili roštilj za pečenje, ovisno o vašim preferencijama i dostupnim sredstvima.

Kako znati kada su juneće šnicle pečene?

Najbolji način da provjerite je li juneća šnicla pečena je da koristite termometar za meso. Unutrašnja temperatura šnicli trebala bi biti oko 60°C za srednje pečeno meso. Također, možete provjeriti pečenost šnicli pritiskom prsta – ako je elastična i mekana, meso je srednje pečeno.