Kako izbrisati Facebook profil - korak po korak vodič

Kako Izbrisati Facebook Profil

Kako Izbrisati Facebook Profil

Facebook je jedna od najpopularnijih društvenih mreža danas, ali mnogi korisnici žele izbrisati svoj profil iz različitih razloga. Možda ste se umorili od stalnog provjeravanja vijesti ili jednostavno želite zadržati privatnost. Bez obzira na razlog, ovdje je korak po korak vodič koji će vam pomoći da izbrišete svoj Facebook profil.

Prva stvar koju trebate učiniti je prijaviti se na svoj Facebook račun. Nakon toga, idite na postavke računa. Ovdje možete pronaći opciju “Deaktiviraj račun”. Kliknite na tu opciju i slijedite korake koje vam Facebook pruža. Važno je napomenuti da deaktiviranjem računa samo privremeno onemogućavate pristup svojim podacima i profilu, ali račun nije trajno izbrisan.

Ako želite potpuno izbrisati svoj Facebook profil, morate posjetiti posebnu stranicu za brisanje profila. Ovdje će vam Facebook ponuditi nekoliko opcija za prijenos ili brisanje vaših podataka. Možete preuzeti kopiju svojih podataka prije nego što izbrišete profil, ako to želite. Jednom kada ste spremni izbrisati profil, kliknite na gumb “Izbriši moj račun” i slijedite daljnje upute. Nakon što završite ovaj postupak, vaš Facebook profil će biti trajno izbrisan.

Važno je napomenuti da je važno razmisliti prije nego što izbrišete svoj Facebook profil. Ovo je trajno i ne možete vratiti svoje podatke ili povratiti profil nakon što je izbrisan. Uvjerite se da ste sigurni u svoju odluku prije nego što nastavite sa brisanjem.

Contents

Kako Izbrisati Facebook Profil

Korak 1: Priprema za brisanje profila

Pre nego što izbrišete svoj Facebook profil, važno je da napravite rezervne kopije podataka koji vam mogu biti važni, poput fotografija, poruka ili kontakata. Takođe, razmislite o tome da prenesete i sačuvate sve informacije koje želite zadržati pre nego što krenete sa procesom brisanja.

Korak 2: Otvorite postavke profila

Da biste započeli proces brisanja, prijavite se na svoj Facebook nalog i otvorite “Postavke”. Ovo možete učiniti tako što ćete kliknuti na strelicu prema dole u gornjem desnom uglu ekrana, a zatim izabrati “Postavke” iz padajućeg menija.

Korak 3: Izbor mogućnosti brisanja profila

U “Postavkama” pronađite “Vaše informacije na Facebooku” i kliknite na “Vaša aktivnost”. Ovde ćete pronaći opciju “Izbriši nalog i informacije”. Kliknite na ovu opciju da biste pokrenuli proces brisanja.

Korak 4: Potvrda brisanja profila

Kada kliknete na opciju “Izbriši nalog i informacije”, otvoriće se prozor koji će vam postaviti dodatna pitanja i tražiti da potvrdite brisanje profila. Pročitajte informacije na ekranu i kliknite na “Nastavi sa brisanjem naloga”.

Korak 5: Potvrda identiteta

Facebook će vam zatim tražiti da potvrdite svoj identitet. Ovo možete učiniti na nekoliko načina, poput unošenja svoje lozinke ili rešavanja sigurnosnog pitanja. Sledite uputstva koja će vam biti data na ekranu kako biste uspešno potvrdili identitet.

Korak 6: Pokrenite proces brisanja

Nakon potvrde identiteta, proces brisanja će početi. Facebook će zadržati vaš profil na privremenom stanju do 30 dana, nakon čega će trajno izbrisati sve vaše podatke sa platforme. U tom periodu, ako se ponovno prijavite na svoj nalog, proces brisanja će biti prekinut i moraćete ponovno pokrenuti proces.

You might be interested:  Što Je Interna Uputnica

Korak 7: Potvrda brisanja profila

Nakon što prođe 30 dana, vaš nalog će biti trajno izbrisan sa Facebooka. Vaši podaci više neće biti pristupačni drugim korisnicima i nećete moći pristupiti svom profilu. Ako se predomislite, moraćete ponovno kreirati nalog na Facebooku.

Napomena: Pazite da ne zaboravite da sačuvate bilo koje podatke koje želite zadržati pre nego što pokrenete proces brisanja profila.

Razumijevanje Važnosti Brisanja Profila

Brisanje Facebook profila postaje sve češći izbor među korisnicima ove društvene mreže. Postoji nekoliko razloga zbog kojih korisnici odlučuju izbrisati svoj profil, a svakako je važno razumjeti i cijeniti njihove motive.

Privatnost i sigurnost

Jedan od najvažnijih razloga za brisanje Facebook profila je briga o privatnosti i sigurnosti. Korisnici sve više postaju svjesni koliko su njihovi podaci izloženi zloupotrebama, bilo od strane samog Facebooka ili neovlaštenih korisnika. Brisanje profila može biti korak ka zaštiti osobnih informacija i smanjenju rizika od krađe identiteta ili cyber napada.

Smanjenje ovisnosti o društvenim mrežama

Društvene mreže, poput Facebooka, mogu postati izvor ovisnosti i narušiti mentalno zdravlje korisnika. Provodimo previše vremena na tim platformama, uspoređujemo se s drugima i postajemo ovisni o lajkovima i komentarima. Brisanje profila može biti korak prema smanjenju te ovisnosti i uspostavljanju zdravijeg odnosa prema društvenim mrežama.

Osobni razlozi

Osobni razlozi mogu biti još jedan motiv za brisanje Facebook profila. Može se raditi o želji za povlačenjem s društvenih mreža zbog promjene životnih okolnosti, kao što je preseljenje u drugu zemlju ili promjena posla. Neki ljudi također žele očistiti svoj digitalni prostor kako bi se fokusirali na druge prioritetne aktivnosti ili bolje postigli ravnotežu između online i offline svijeta.

Važno je razumjeti ove razloge i poštovati odluke korisnika koji žele izbrisati svoj Facebook profil. Svi imamo različite potrebe i ograničenja te je važno pružiti podršku jedni drugima u donošenju takvih odluka.

Koraci za Brisanje Facebook Profila

Korak 1: Prijava na Facebook

Počnite tako što se prijavite na svoj Facebook profil koristeći svoje korisničko ime i lozinku.

Korak 2: Pređite na Postavke

 1. Kliknite na strelicu prema dolje u gornjem desnom uglu ekrana.
 2. Iz padajućeg menija odaberite “Postavke”.

Korak 3: Pritisnite “Vaši podaci na Facebooku”

 1. Na bočnoj traci izaberite “Vaši podaci na Facebooku”.

Korak 4: Odaberite “Brisanje naloga i informacija”

 1. Na novoj stranici, pronađite “Brisanje naloga i informacija” i kliknite na “Prikaži”.

Korak 5: Potvrda identiteta

 1. Da biste nastavili sa brisanjem naloga, morat ćete potvrditi svoj identitet unosom svoje lozinke.
 2. Kada unesete lozinku, kliknite na gumb “Nastavi”.

Korak 6: Potvrda brisanja naloga

 1. Nakon što potvrdite identitet, pojavit će se obavijest da će se vaš nalog izbrisati u roku od 30 dana.
 2. Ako doista želite izbrisati svoj nalog, kliknite na gumb “Izbriši nalog”.

Korak 7: Odjavite se sa svih uređaja

 1. Da biste osigurali da je vaš nalog u potpunosti izbrisan, odjavite se sa svih uređaja na kojima ste prijavljeni.

Korak 8: Sačuvajte kopiju svojih podataka (opcionalno)

 1. Ako želite sačuvati kopiju svojih podataka prije nego što izbrišete Facebook profil, možete to učiniti putem opcije “Preuzmi svoje podatke”.

Napomena: Nakon što izbrišete svoj Facebook profil, nećete moći povratiti svoje podatke. Budite sigurni da ste sigurni u svoju odluku prije nego što nastavite sa brisanjem.

Priprema Za Brisanje

Pre nego što obrišete svoj Facebook profil, važno je da izvršite neke pripreme kako biste sačuvali sve informacije koje želite zadržati.

Sačuvajte svoje podatke

Pre nego što obrišete svoj Facebook profil, preporučljivo je da sačuvate kopiju svojih podataka. Facebook vam omogućava da preuzmete arhivu sa svim vašim postovima, fotografijama, porukama i drugim informacijama.

 1. Prijavite se na svoj Facebook nalog.
 2. Kliknite na strelicu prema dole u gornjem desnom delu ekrana i odaberite opciju “Settings” (Podešavanja).
 3. Kliknite na “Your Facebook Information” (Vaše informacije na Facebook-u) u levom meniju.
 4. Odaberite opciju “Download Your Information” (Preuzmi svoje informacije).
 5. Označite sve informacije koje želite preuzeti ili odaberite specifične kategorije podataka.
 6. Kliknite na “Create File” (Kreiraj fajl) da biste započeli proces preuzimanja.

Sačuvajte važne kontakte

Ako želite sačuvati kontakte sa Facebook-a, preporučljivo je da pre nego što obrišete svoj profil sačuvate njihove informacije.

 1. Prijavite se na svoj Facebook nalog.
 2. Idite na svoju listu prijatelja.
 3. Kliknite na ikonu “Manage Friend List” (Upravljanje listom prijatelja) u gornjem delu liste prijatelja.
 4. Kliknite na opciju “Contacts” (Kontakti).
 5. Kopirajte ili sačuvajte kontakte na sigurno mesto.
You might be interested:  Kako Odblokirati Osobu Na Fb

Izbrišite povezane naloge

Pre nego što obrišete svoj Facebook nalog, preporučljivo je da obrišete ili deaktivirate sve povezane naloge ili aplikacije.

 • Prijavite se na svoje druge online naloge ili aplikacije.
 • Proverite da li su ti nalozi ili aplikacije povezani sa Facebook-om.
 • Izbrišite ili deaktivirajte ove veze pre nego što obrišete svoj Facebook profil.

Razmislite o privremenom deaktiviranju

Pre nego što donesete odluku da trajno obrišete svoj Facebook profil, možda biste želeli da razmislite o privremenom deaktiviranju. Privremena deaktivacija omogućava vam da privremeno obustavite korišćenje svog profila, ali da ga kasnije ponovo aktivirate ako odlučite da se vratite.

 1. Prijavite se na svoj Facebook nalog.
 2. Kliknite na strelicu prema dole u gornjem desnom delu ekrana i odaberite opciju “Settings” (Podešavanja).
 3. Kliknite na “Your Facebook Information” (Vaše informacije na Facebook-u) u levom meniju.
 4. Odaberite opciju “Deactivation and Deletion” (Deaktiviranje i brisanje).
 5. Kliknite na opciju “Deactivate Account” (Deaktiviraj nalog).
 6. Sledite uputstva da biste privremeno deaktivirali svoj profil.

Potvrda identiteta

Kako biste izbrisali svoj Facebook profil, morate prvo potvrditi svoj identitet. To je neophodno kako bi se osiguralo da samo vlasnici profila mogu izbrisati svoje profile.

Evo koraka potvrde identiteta:

 1. Idite na svoj Facebook profil i kliknite na ikonu “Postavke”.
 2. U padajućem meniju koje se pojavi, odaberite opciju “Postavke privatnosti”.
 3. Na stranici Postavke privatnosti, kliknite na opciju “Vaši podaci na Facebooku”.
 4. Sada se nalazite na stranici “Vaši podaci na Facebooku”. Kliknite na opciju “Deaktivacija i brisanje”.
 5. Pronađite opciju “Obriši račun” i kliknite na link “Deaktiviranje i brisanje”.
 6. Na sljedećoj stranici kliknite na opciju “Obriši račun”.
 7. Po potrebi, unesite svoju lozinku i riješite CAPTCHA (test za prepoznavanje automatskog unosa podataka).

Nakon što potvrdite svoj identitet, Facebook će procesirati zahtjev za brisanje vašeg profila. Vaš profil će biti deaktiviran za početak, a nakon 30 dana, svi vaši podaci bit će trajno izbrisani sa servera Facebooka.

Važno je napomenuti da ako se prijavite na svoj račun unutar 30 dana, postupak brisanja će biti poništen i vaš profil će biti ponovno aktiviran.

Obratite pažnju da kada izbrišete svoj Facebook profil, nećete moći pristupiti svojim porukama, slikama i drugim podacima koji su povezani sa vašim profilom. Stoga je preporučljivo da napravite rezervne kopije tih podataka prije nego što izbrišete profil.

Deaktiviranje Profila

Kada deaktivirate svoj Facebook profil, on postaje nevidljiv na društvenoj mreži. Vaša vremenska traka, fotografije, komentari i drugi podaci ostaju sačuvani, ali drugi korisnici neće moći vidjeti vaš profil.

Evo kako možete deaktivirati svoj profil:

 1. Prijavite se na svoj Facebook račun.
 2. Kliknite na strelicu na vrhu desno od trake za navigaciju.
 3. Odaberite “Postavke” u padajućem meniju.
 4. U odjeljku “Općenito” kliknite na “Prava i povjerljivost”.
 5. U odjeljku “Vaša Facebook informacija” kliknite na “Deaktivacija i brisanje”.
 6. Odaberite “Deaktivacija računa” i slijedite upute.

Vaš će se profil sada automatski deaktivirati, a vaši podaci će biti privremeno uklonjeni sa Facebooka. Ako se želite ponovno prijaviti, samo se prijavite na svoj račun i vaš profil će biti ponovno aktivan.

Važno je napomenuti da deaktivacija računa ne briše vaš profil zauvijek. Ako u budućnosti odlučite ponovno koristiti Facebook, samo se prijavite na svoj račun i vaš profil će biti opet aktivan.

Postupak Brisanja Profila

Da biste izbrisali svoj Facebook profil, slijedite ove korake:

 1. Prijavite se na svoj Facebook račun
 2. Kliknite na gornje desno trake izbornika
 3. Odaberite opciju “Postavke”
 4. U lijevom izborniku odaberite “Vaša Facebook informacija”
 5. Kliknite na “Deaktivacija i brisanje”
 6. Kliknite na “Deaktiviraj svoj račun” (ako želite privremeno deaktivirati svoj račun) ili “Izbriši svoj račun i informacije” (ako želite trajno izbrisati svoj račun)
 7. Ako ste odabrali opciju za izbrisati svoj račun, slijedite daljnje upute da biste potvrdili brisanje vašeg profila
 8. Kada potvrdite brisanje profila, vaš će se profil trajno izbrisati i nećete ga moći povratiti

Važno je napomenuti da nakon što izbrišete svoj Facebook profil, nećete moći pristupiti svojim postovima, porukama ili informacijama na Facebooku. Također će se svi vaši podaci, poput fotografija i videozapisa, izbrisati s Facebook platforme. Budite sigurni da ste sigurni u svoju odluku prije nego što izbrišete profil.

You might be interested:  Kako Se Riješiti Mrava U Vrtu

Posljedice Brisanja Profila

Kada izbrišete svoj Facebook profil, to može imati nekoliko posljedica:

Gubitak podataka

Brisanje profila znači gubitak svih podataka koje ste podijelili na Facebooku, uključujući fotografije, postove, poruke i kontakte. Prije brisanja profila, svakako preuzmite sve bitne podatke koje želite sačuvati.

Gubitak pristupa aplikacijama i servisima

Kada izbrišete svoj Facebook profil, izgubit ćete pristup svim aplikacijama i servisima koje ste koristili putem Facebook prijave. To uključuje i sve servise na web stranicama i mobilnim aplikacijama koji su se koristili kao Facebook login.

Gubitak kontakata

Brisanje profila znači gubitak svih vaših Facebook prijatelja i kontakata. Nećete moći pristupiti njihovim profilima niti slati poruke putem Facebook Messengera. Ako želite zadržati kontakte, preporučuje se prije brisanja profila preuzimanje liste kontakata za daljnje korištenje.

Efekti na druge platforme

Ako je vaš Facebook profil povezan s drugim platformama, kao što su Instagram ili Messenger, brisanje profila može utjecati na vašu aktivnost tih platformi. Na primjer, možda će se izgubiti pristup drugim korisnicima koji vas prate na Instagramu.

Neopozivost

Nakon što izbrišete svoj Facebook profil, postupak brisanja obično traje 30 dana. Tijekom tog razdoblja možete se ponovno prijaviti i povratiti svoj profil. Međutim, nakon što prođe tih 30 dana, vaš profil će biti trajno izbrisan i nećete ga moći povratiti. Budite sigurni da želite trajno izbrisati svoj profil prije nego što započnete proces brisanja.

Važno je razmotriti sve posljedice brisanja profila prije nego što donesete odluku. Ako niste sigurni, možda je bolje deaktivirati svoj profil umjesto da ga trajno izbrišete.

Kako Alternativno Iskoristiti Vrijeme Nakon Brisanja

Kako Alternativno Iskoristiti Vrijeme Nakon Brisanja

Iskoristite vrijeme za obnovu veza

Jedna od najboljih stvari o izbrisu Facebook profila je to što ćete imati više vremena za čitanje knjiga, gledanje filmova ili provođenje vremena s prijateljima i obitelji. Iskoristite to vrijeme da obnovite veze s ljudima koje ste možda zanemarili dok ste bili aktivan/a na Facebooku.

Pronađite nove hobije

Uz više slobodnog vremena bez Facebooka, možete isprobati nove hobije. Možete se upisati na tečaj crtanja ili slikanja, započeti vrtlarenje, učiti svirati instrument ili se baviti sportom. Pronađite hobije koji vas zanimaju i iskoristite svoje vrijeme na produktivan način.

Promijenite rutinu

Deaktiviranjem Facebook profila možete promijeniti svoju svakodnevnu rutinu. Umjesto da provodite sate gledajući objave na društvenim mrežama, možete se fokusirati na sebe. Prošetajte u prirodi, otiđite u teretanu ili se posvetite nekom drugom hobiju. Promjena rutine može vam donijeti svježinu i novu perspektivu.

Unaprijedite svoje vještine

Iskoristite vrijeme koje ste nekad provodili na Facebooku da unaprijedite svoje vještine. Možete se upisati na online tečajeve ili raditi samostalno na svojim vještinama kod kuće. Bez ometanja Facebooka, imate priliku razvijati se u područjima koja vas zanimaju i postati stručnjak u svojem polju.

Putujte i istražujte

Bez Facebooka, možete putovati i istraživati svijet bez ometanja. Iskoristite svoje vrijeme za planiranje putovanja i posjeta novim mjestima. Putovanje je izvrstan način za stjecanje novih iskustava, osvježavanje uma i istraživanje različitih kultura.

Ukoliko izbrišete svoj Facebook profil, imate priliku iskoristiti vrijeme na razne načine. Bilo da se posvetite sebi, obnavljate veze s drugima ili radite na osobnom razvoju, nećete požaliti što ste napustili Facebook i iskoristili svoje vrijeme na produktivan i kreativan način.

FAQ:

Mogu li trajno izbrisati svoj Facebook profil?

Da, možete trajno izbrisati svoj Facebook profil. Kada izbrišete svoj profil, svi vaši podaci, fotografije i postovi bit će u potpunosti izbrisani i nećete ih moći povratiti. Budite svjesni da je ovaj postupak nepovratan i da ga nije moguće poništiti.

Što se događa kada deaktiviram Facebook profil?

Kada deaktivirate Facebook profil, vaš profil nestaje s društvene mreže. Ljudi više neće moći vidjeti vaš profil, fotografije i postove, ali vaši podaci se i dalje čuvaju na Facebookovim serverima. Ako se kasnije odlučite vratiti na Facebook, možete se jednostavno prijaviti i aktivirati svoj profil.

Mogu li deaktivirati svoj Facebook profil privremeno?

Da, možete privremeno deaktivirati svoj Facebook profil. Kada deaktivirate svoj profil, vaš profil se skriva s društvene mreže i ljudi ga više ne mogu vidjeti. Međutim, svi vaši podaci, fotografije i postovi ostaju sačuvani, tako da ih možete povratiti kada se odlučite vratiti na Facebook.