Kako izgleda pozitivan test na koronu: simptomi, postupak i mjere opreza

Kako Izgleda Pozitivan Test Na Koronu

Kako Izgleda Pozitivan Test Na Koronu

Koronavirus (COVID-19) je globalna pandemija koja je značajno promijenila naš način života i utjecala na svakodnevne aktivnosti. Da bismo se borili protiv širenja virusa, važno je razumjeti kako izgleda pozitivan test na koronu, kako prepoznati simptome i koje mjere opreza treba poduzeti.

Simptomi COVID-19 mogu varirati od blagih do teških, a mogu se pojaviti od 2 do 14 dana nakon izlaganja virusu. Najčešći simptomi uključuju povišenu temperaturu, kašalj, otežano disanje, umor, bol u mišićima i grlu. Neki pacijenti mogu imati i gubitak osjeta okusa i mirisa.

Ako imate simptome ili sumnjate da ste bili izloženi virusu, trebali biste se testirati na COVID-19. Testiranje na koronu uključuje bris nosa i grla, koji se zatim šalje u laboratorij radi analize. Rezultati testa mogu se dobiti u roku od nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o kapacitetu laboratorija.

Važno je napomenuti da pozitivan test na koronu ne znači nužno da će osoba imati teže simptome ili biti hospitalizirana. Većina ljudi se oporavi kod kuće uz odgovarajući odmor i praćenje simptoma. Međutim, važno je slijediti mjere opreza kako biste zaštitili sebe i druge od potencijalne infekcije.

Mjere opreza uključuju nošenje zaštitne maske, pranje ruku sapunom i vodom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola, održavanje fizičke distance od najmanje 1 metra, izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora s lošom ventilacijom te redovito provjetravanje prostora.

Zajedno s testiranjem, praćenjem simptoma i pridržavanjem mjera opreza, možemo smanjiti širenje virusa i zaštititi sebe i naše društvo od COVID-19. Bitno je biti svjestan simptoma i na vrijeme se testirati kako bismo spriječili daljnje širenje bolesti.

Contents

Što je koronavirus?

Koronavirus je grupa virusa koji uzrokuju bolest kod sisavaca i ptica. Oni su poznati po tome što mogu izazvati različite infekcije dišnog sustava kod ljudi, uključujući i ozbiljne bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS).

Najnoviji koronavirus koji je identificiran je SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19. Ovaj virus identificiran je po prvi puta u Kini u prosincu 2019. godine i od tada se proširio na cijeli svijet, postajući globalna pandemija. COVID-19 je ozbiljna bolest koja može uzrokovati simptome poput kašlja, povišene tjelesne temperature i teškoća u disanju. U nekim slučajevima, bolest može dovesti i do smrti.

Koronavirusi se prenose s osobe na osobu, najčešće putem kapljica iz disanja zaražene osobe. Virus može biti prisutan na površinama, pa je moguće zaraziti se i dodirom takvih površina te nakon toga dirati nos, usta ili oči. Zbog visoke zaraznosti bolesti, važno je pridržavati se mjera opreza poput pranja ruku, nošenja zaštitnih maski i održavanja fizičke udaljenosti od drugih ljudi.

Kako se prenosi koronavirus?

Koronavirus se prenosi s osobe na osobu putem kapljica koje se oslobađaju kad zaražena osoba kašlje, kiše ili razgovara. Virus može ući u tijelo kada zdrava osoba udahne te kapljice ili dodirne površinu koja je kontaminirana virusom, a zatim dodirne nos, usta ili oči.

You might be interested:  Kako Izgleda Antracit Boja

Prenos koronavirusa može se dogoditi i preko kontaminiranih površina. Ako zaražena osoba dodirne površinu, kao što su kvake na vratima ili rukohvati na javnom prijevozu, virus može preživjeti na tim površinama određeno vrijeme. Ako netko dodirne tu površinu, a zatim dodirne lice, može se zaraziti koronavirusom.

Putovi prenošenja koronavirusa

 • Kapljice koje se šire zrakom kada zaražena osoba kašlje, kiše ili razgovara.
 • Dodirivanje kontaminiranih površina, kao što su kvake na vratima ili rukohvati na javnim prijevozima.
 • Dodirivanje lica nakon dodirivanja kontaminirane površine.

Mjere prevencije

Kako biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom, preporučuju se sljedeće mjere prevencije:

 • Redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola.
 • Izbjegavajte dodirivanje lica, posebno nosa, usta i očiju.
 • Nosite masku u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje nije moguće održavati fizičku udaljenost.
 • Držite fizičku udaljenost od najmanje 1 metar od drugih osoba.
 • Izbjegavajte gužve i mjesta s velikim brojem ljudi.
 • Pokrijte usta i nos savijenom laktom ili maramicom kad kašljete ili kišete.
 • Ostanite kod kuće ako ste bolesni ili imate simptome koronavirusa.

Koji su simptomi koronavirusa?

Simptomi koronavirusa mogu varirati od blagih do težih. Neke osobe mogu biti asimptomatske, dok druge mogu imati ozbiljne simptome. Tipični simptomi koronavirusa uključuju:

 • Povišena tjelesna temperatura
 • Umor
 • Suhe kašalj
 • Gubitak čula mirisa i okusa
 • Glavobolja
 • Bol u mišićima
 • Gubitak daha ili otežano disanje

Neki pacijenti mogu imati i druga stanja kao što su curenje nosa, grlobolja, proljev, mučnina ili konjunktivitis (infekcija oka). Simptomi se obično razvijaju postepeno i mogu varirati od osobe do osobe.

U slučaju pojave ovih simptoma, važno je konzultirati se s liječnikom i provesti testiranje na koronavirus kako bi se postavila dijagnoza. Također je važno slijediti preporučene mjere opreza kao što su nošenje maske, održavanje fizičke distance i redovito pranje ruku kako biste zaštitili sebe i druge od širenja zaraze.

Kako se radi test na koronavirus?

Test na koronavirus se obično izvodi uzimanjem uzorka sluzi iz nosa ili grla osobe koja se testira. Postoje nekoliko vrsta testova koji se koriste za dijagnosticiranje koronavirusa:

1. PCR test

1. PCR test

PCR (polimerazna lančana reakcija) test je najčešći test koji se koristi za dijagnosticiranje koronavirusa. Ovaj test se obično provodi u laboratoriju. Prilikom testiranja, uzorak sluzi iz nosa ili grla se stavlja u reagens i vrši se amplifikacija genetskog materijala virusa kako bi se otkrila prisutnost virusa.

2. Brzi antigenski test

Brzi antigenski test se također koristi za otkrivanje koronavirusa. Ovaj test se provodi na licu mjesta i rezultati su dostupni za samo nekoliko minuta. Uzorak sluzi se također uzima iz nosa ili grla i stavlja se na testnu traku. Ako je prisutan virus, test će pokazati pozitivan rezultat.

3. Serološki test

Serološki testovi se koriste za otkrivanje antitijela na koronavirus u krvi osobe koja se testira. Ovi testovi se najčešće koriste za ispitivanje produljene imunosti nakon preboljenja koronavirusa. Uzorak krvi se uzima i provodi se testiranje za otkrivanje prisutnosti antitijela.

Uzimanje uzorka sluzi ili krvi je obično bezbolno i brzo. Nakon testiranja, uzorak se šalje u laboratorij na analizu ili se obavlja odmah na licu mjesta, ovisno o vrsti testa.

Važno je napomenuti da se trebate posavjetovati sa stručnjakom za zdravstvenu skrb kako biste saznali koji test je najbolji za vas i kako se pripremiti za testiranje.

Koji su rezultati testa na koronavirus?

Testiranje na koronavirus je ključno za dijagnosticiranje infekcije i praćenje širenja virusa. Postoji nekoliko vrsta testova koji se koriste za otkrivanje koronavirusa, uključujući PCR test, antigenski test i serološki test. Rezultati ovih testova mogu biti pozitivni, negativni ili neodređeni.

Pozitivan rezultat

Ako test na koronavirus pokazuje pozitivan rezultat, to znači da je osoba zaražena virusom. Pozitivan test ukazuje na prisutnost SARS-CoV-2 virusa u tijelu. Osoba koja ima pozitivan test treba slijediti upute zdravstvenih vlasti i epidemiologa kako bi se izolirala i spriječilo daljnje širenje virusa. Također, osoba bi trebala pratiti simptome i potražiti medicinsku pomoć ako stanje postane teže.

You might be interested:  Kako Znati Da Je Muskarac Ejakulirao

Negativan rezultat

Ako test na koronavirus pokazuje negativan rezultat, to znači da osoba nije trenutno zaražena virusom ili da virus nije detektiran u uzorku. Međutim, negativan rezultat ne isključuje mogućnost da je osoba zaražena virusom, posebno ako je testiranje obavljeno prerano nakon mogućeg izlaganja virusu. Osobe s negativnim rezultatom i dalje bi trebale slijediti smjernice za prevenciju širenja virusa, uključujući nošenje maski, održavanje fizičke distance i pranje ruku.

Neodređen rezultat

Ponekad rezultat testa na koronavirus može biti neodređen. To znači da test nije dao jasan rezultat i da je potrebno ponovno testiranje kako bi se utvrdila prisutnost ili odsutnost infekcije. Neodređeni rezultat može biti rezultat neispravnog uzorka, pogreške u laboratoriju ili prisutnosti niske razine virusa koja nije dovoljna za dijagnozu. Osobe s neodređenim rezultatom trebaju ponoviti testiranje kako bi se dobila jasnija slika o njihovom zdravstvenom stanju.

Kako se liječi koronavirus?

Mjere opće podrške

Kod blagih slučajeva bolesti COVID-19, liječenje se obično provodi kod kuće. Za vrijeme kućnog liječenja, važno je odmarati se, piti dovoljno tekućine i održavati zdravu prehranu kako bi se osnažio imunološki sustav. Također je važno pratiti svoje simptome i potražiti medicinsku pomoć ako se stanje pogorša.

Farmakološko liječenje

Kod težih ili hospitaliziranih pacijenata, liječenje koronavirusa uključuje farmakološke terapije koje se koriste za ublažavanje simptoma i smanjenje komplikacija. Ovi lijekovi uključuju:

 • Antipiretici – lijekovi koji smanjuju tjelesnu temperaturu ako pacijent ima visoku temperaturu;
 • Analgetici – lijekovi protiv bolova za ublažavanje boli i nelagode;
 • Antitusici i ekspektoransi – lijekovi koji pomažu u suzbijanju kašlja ili olakšavaju iskašljavanje sluzi;
 • Kisikoterapija – pružanje dodatnog kisika respiratornom sustavu pacijenta, ako je potrebno;
 • Antikoagulansi – lijekovi koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, koji mogu biti komplikacija COVID-19.

Respiratorna potpora

U teškim slučajevima bolesti, pacijenti mogu razviti tešku respiratornu insuficijenciju i zahtijevati respiratornu potporu u bolnici. To može uključivati korištenje mehaničke ventilacije, koja pomaže pacijentu disati dok se njihovi plućni kapaciteti oporavljaju i bore protiv infekcije.

Eksperimentalna terapija

U nekim slučajevima, liječnici mogu preporučiti eksperimentalne terapije ili sudjelovanje u kliničkim ispitivanjima lijekova radi probanja novih metoda liječenja koronavirusa. Ove terapije se još uvijek istražuju i razvijaju, te se primjenjuju samo pod nadzorom stručnjaka.

Važnost liječničkog nadzora

Liječenje koronavirusa treba provoditi pod nadzorom medicinskog osoblja. Liječnici će pratiti simptome pacijenta, procijeniti napredak bolesti i pružiti potrebnu podršku i terapiju. Također će moći pravovremeno prepoznati i upravljati komplikacijama koje se mogu pojaviti kod težih slučajeva bolesti.

Koje su mjere opreza protiv koronavirusa?

Održavajte higijenu ruku

Redovito perite ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite dezinficijens za ruke na bazi alkohola s najmanje 60% alkohola.

Izbjegavajte diranje očiju, nosa i usta neopranim rukama.

Nosite zaštitnu masku

Nosite masku koja pokriva nos i usta kada ste u javnim prostorima, posebno kada nije moguće održavati fizičku udaljenost od drugih ljudi.

Pridržavajte se fizičke udaljenosti

Držite se udaljenosti od najmanje 2 metra od drugih ljudi, posebno od osoba koje kašlju ili kišu.

Izbjegavajte rukovanje i zagrljaje.

Pokrivajte nos i usta prilikom kašljanja ili kihanja

Kada kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos laktom ili maramicom koju ćete zatim odmah baciti. Potom operite ruke.

Ostanite kod kuće ako imate simptome

Ako imate simptome poput vrućice, kašlja ili otežanog disanja, ostanite kod kuće i izolirajte se od drugih članova domaćinstva. Nazovite nadležne zdravstvene ustanove kako biste dobili uputstva o tome kamo se obratiti i kako postupiti.

Redovito dezinficirajte površine

Redovito čistite i dezinficirajte površine koje se često dodiruju, poput kvaka, prekidača za svjetlo i rukohvata.

Izbjegavajte putovanja

Ako nije nužno, izbjegavajte putovanja, posebno u područja s visokom stopom zaraze koronavirusom.

Preporuke za sprječavanje širenja koronavirusa
Savjeti Opis
Perite ruke Redovito perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi.
Nosite masku Nosite masku koja pokriva nos i usta u javnim prostorima.
Održavajte udaljenost Držite se udaljenosti od najmanje 2 metra od drugih ljudi.
Prekrijte kašalj i kihanje Prekrijte usta i nos laktom ili maramicom prilikom kašljanja ili kihanja.
Ostanite kod kuće Ostanite kod kuće ako imate simptome koronavirusa.
Dezinficirajte površine Redovito čistite i dezinficirajte površine koje se često dodiruju.
Izbjegavajte putovanja Ako nije nužno, izbjegavajte putovanja.

Kako odmah reagirati na pozitivan test na koronu?

Ako ste primili rezultate koji potvrđuju da ste pozitivni na koronavirus, važno je odmah poduzeti odgovarajuće korake kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije. Evo nekoliko mjera opreza koje trebate poduzeti:

You might be interested:  Kada Je Mladi Mjesec

1. Izolirajte sebe

Ako ste pozitivni na COVID-19, izolirajte sebe od drugih članova kućanstva kako biste smanjili rizik od prenošenja infekcije. Boravite u zasebnoj sobi i izbjegavajte bliski kontakt s drugim osobama.

2. Obavijestite kontakte

Obavijestite sve osobe s kojima ste bili u bliskom kontaktu u posljednjih nekoliko dana prije pojave simptoma ili prije testiranja. Oni bi također trebali poduzeti mjere opreza i provesti testiranje kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa.

3. Slijedite upute zdravstvenih vlasti

Provjerite najnovije smjernice i upute lokalnih zdravstvenih vlasti o tome što trebate učiniti nakon pozitivnog testa na koronavirus. Pratite njihove savjete o liječenju, izolaciji, kontaktima i praćenju svojeg stanja.

4. Nosite masku i održavajte higijenu

Kada morate napustiti svoj prostor, nosite masku za lice kako biste smanjili rizik od širenja virusa drugim ljudima. Redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola kako biste održavali higijenu.

5. Ograničite fizički kontakt

Izbjegavajte svaki oblik fizičkog kontakta s drugim ljudima, uključujući članove obitelji. Držite se udaljenosti od najmanje 2 metra (6 stopa) kako biste smanjili mogućnost prijenosa virusa kapljicama iz zraka.

6. Odmorite se i pijte puno tekućine

Odmor je važan dio procesa oporavka. Odmorite se što je više moguće kako biste pomogli svom tijelu da se bori protiv infekcije. Pijte puno tekućine, kao što su voda i biljni čajevi, kako biste održali hidrataciju i potpomogli imunološki sustav.

7. Pratite simptome

Budite svjesni bilo kakvih novih simptoma ili pogoršanja postojećih simptoma. Ako primijetite ozbiljne simptome kao što su teškoće u disanju ili bol u prsima, odmah potražite medicinsku pomoć. Pratite svoje tjelesno stanje i redovito se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Zapamtite, pozitivan test na koronavirus zahtijeva ozbiljnu pažnju i brzu reakciju. Slijedite smjernice zdravstvenih vlasti i stručnjaka kako biste sebe i druge zaštitili od širenja infekcije.

FAQ:

Koji su simptomi pozitivnog testa na koronavirus?

Simptomi pozitivnog testa na koronavirus mogu varirati od osobe do osobe, ali neki uobičajeni simptomi uključuju vrućicu, kašalj, otežano disanje, umor, gubitak mirisa i okusa, glavobolju, bol u mišićima i grlu.

Kako se provodi testiranje na koronavirus i kako izgleda pozitivan test?

Testiranje na koronavirus obično se provodi uzimanjem brisa nosa ili grla. Pozitivan test znači da ste zaraženi virusom. Rezultat pozitivnog testa obično se dobiva nakon nekoliko dana, a može se vidjeti na službenom izvješću koje će vam biti dostavljeno.

Kako se mogu zaštititi od koronavirusa ako imam pozitivan test?

Ako imate pozitivan test na koronavirus, važno je da ostanete kod kuće i izolirate se od drugih osoba. Nosite masku kada morate biti u blizini drugih ljudi, perite ruke često i izbjegavajte dodirivanje lica. Također je važno obavijestiti sve osobe s kojima ste bili u kontaktu da ste pozitivni kako bi i oni mogli poduzeti mjere opreza.

Mogu li imati pozitivan test na koronavirus, a da nemam simptome?

Da, moguće je imati pozitivan test na koronavirus, a da nemate simptome. Ovo se naziva asimptomatskim slučajem. Iako nemate simptome, važno je slijediti smjernice i mjere opreza kako biste spriječili širenje virusa na druge osobe.

Treba li se testirati na koronavirus ako nemam simptome, ali sam bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna?

Da, preporučljivo je da se testirate na koronavirus ako ste bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna, čak i ako nemate simptome. Testiranje može pomoći u ranoj detekciji virusa i sprječavanju daljnjeg širenja infekcije.

Koliko dugo traje karantena ako imam pozitivan test na koronavirus?

Karantena za osobe s pozitivnim testom na koronavirus obično traje 10 dana od pojave simptoma ili od dana testiranja ako nemate simptome. Nakon 10 dana, ako ste liječeni i nemate simptome, možete prekinuti karantenu.

Mogu li dobiti drugi pozitivan test na koronavirus nakon preboljelog virusa?

Da, moguće je dobiti drugi pozitivan test na koronavirus nakon preboljelog virusa. To ne znači nužno da ste ponovno zaraženi. Fragmenti virusa mogu ostati u vašem tijelu i biti detektirani testom, iako više niste zarazni. U takvim slučajevima, preporučuje se konzultacija s liječnikom.