Kako izgleda ugriz krpelja - simptomi, liječenje i prevencija

Kako Izgleda Ugriz Krpelja

Kako Izgleda Ugriz Krpelja

Ugrizi krpelja postaju sve češći u ljetnim mjesecima. Krpelji su sitne parazitske životinje koje se hrane krvlju sisavaca, uključujući i ljude. Ugriz krpelja može biti vrlo neugodan i može izazvati različite simptome, stoga je važno biti informiran o tome kako prepoznati ugriz, kako ga liječiti i kako se zaštititi od budućih infekcija.

Simptomi ugriza krpelja mogu varirati ovisno o vrsti krpelja i osjetljivosti osobe na ugriz. U većini slučajeva, ugriz će izgledati kao mali crveni ili rastegnuti mrlja na koži. Može biti popraćen svrabom, oteklinom i crvenilom oko mjesta ugriza. U nekim rijetkim slučajevima, ugriz krpelja može uzrokovati i alergijsku reakciju ili infekciju.

Liječenje ugriza krpelja obično uključuje uklanjanje krpelja s kože uz pomoć pincete ili pincete. Važno je pokušati ukloniti krpelja što je prije moguće, kako bi se smanjila vjerojatnost infekcije i prenošenja bolesti. Nakon uklanjanja krpelja, preporučuje se temeljito čišćenje mjesta ugriza i nanošenje antiseptika kako bi se spriječila infekcija. U nekim slučajevima, liječnik može propisati antibiotike ili druge lijekove za liječenje infekcija.

Prevencija ugriza krpelja je ključna za izbjegavanje komplikacija i bolesti. Preporučuje se nošenje svjetleće odjeće koja pokriva tijelo, posebno u područjima s gustim raslinjem gdje je vjerojatnost prisutnosti krpelja veća. Također je važno koristiti repelente za insekte koji sadrže DEET kako bi se odbili krpelji. Nakon provedenih aktivnosti na otvorenom, trebate temeljito pregledati kožu kako biste pronašli krpelje i odmah ih uklonili.

Kako izgleda ugriz krpelja

Ugriz krpelja može biti prilično mali i teško primjetan, posebno ako se nalazi na dlakavom dijelu tijela ili na tamnoj odjeći. Međutim, postoje neki znakovi koje možete primijetiti kako biste identificirali ugriz krpelja.

 1. Mala crna točkica: Ugriz krpelja često uzrokuje pojavu male crne točkice na koži. Ta točkica predstavlja probodni organ kojim krpelj prodire u kožu i hrani se krvlju.
 2. Crvenilo: U blizini ugriza krpelja može se pojaviti crvenilo kože. Ovo crvenilo može biti ravan ili povećan područje, ovisno o tome koliko je koža nadražena.
 3. Upala: Ugriz krpelja može uzrokovati i lokalnu upalu kože. To se može očitovati kao oticanje ili osjetljivost na dodir na mjestu ugriza.
 4. Krastica: Nakon što krpelj usisa dovoljno krvi, odvojit će se od kože i ostaviti malu krasticu na mjestu ugriza. Ova krastica može biti crna ili smeđa boje.
 5. Svrbež: U nekim slučajevima, ugriz krpelja može izazvati svrbež. Osjećaj svrbeža može se pojaviti odmah nakon ugriza ili se može razvijati tijekom vremena.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova na vašoj koži, važno je pažljivo provjeriti područje kako biste što prije uklonili krpelja. Također, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili daljnje upute o liječenju ili praćenju simptoma.

Simptomi ugriza krpelja

 • Crvenilo na koži: Nakon ugriza krpelja, može se javiti crvenilo na koži koje može biti okruglog ili nepravilnog oblika.
 • Otok: U mjestu ugriza krpelja može se javiti otok koji može biti blag ili izražen.
 • Svrbež i peckanje: Ugriz krpelja može izazvati svrbež i peckanje na koži, što može biti vrlo nelagodno.
 • Bol: U nekim slučajevima, ugriz krpelja može biti povezan s blagom ili umjerenom boli, pogotovo ako je ugrizljiv na osjetljivim područjima kao što su lice ili genitalije.
 • Crna točka u sredini: Ugriz krpelja obično ima karakterističnu crnu točku u sredini, koja je otvor kroz koji krpelj usisava krv.
You might be interested:  Sto Znaci Kada Pogledamo Na Sat I Budu Isti Brojevi

Ako primijetite ove simptome nakon ugriza krpelja, važno je konzultirati liječnika kako biste dobili pravilan tretman i smanjili rizik od komplikacija.

Liječenje ugriza krpelja

1. Uklanjanje krpelja

Kada primijetite ugriz krpelja, važno je pravilno ukloniti krpelja što je prije moguće. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti za uklanjanje krpelja:

 • Napravite pincetom ili posebnim pincetom za uklanjanje krpelja čvrst stisak uz kožu blizu glave krpelja.
 • Polako povucite krpelja ravno prema van, bez vrtnje ili naglih pokreta.
 • Pazite da ne ostavite dijelove krpelja zaglavljene u koži.
 • Nakon uklanjanja krpelja, dezinficirajte područje ugriza s antiseptičkim sredstvom.

2. Praćenje simptoma

Nakon uklanjanja krpelja, važno je pažljivo pratiti simptome u sljedećim danima, osobito ako je krpelj bio zaražen. Neki od simptoma koji mogu ukazivati na zarazu uključuju crvenilo, oticanje, svrbež, bol ili osip na mjestu ugriza. Također, mogu se javiti i drugi simptomi kao što su vrućica, umor, bolovi u mišićima i zglobovima. Ako primijetite bilo kakve znakove zaraze, odmah se obratite liječniku.

3. Cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa

U nekim područjima, gdje je krpeljni meningoencefalitis (KME) široko rasprostranjen, dostupno je cjepivo protiv ove infekcije. Cjepivo pruža zaštitu od teških simptoma KME, koji može dovesti do oštećenja mozga. Ako živite u području s visokim rizikom od infekcije KME, razgovarajte s liječnikom o mogućnosti cijepljenja.

4. Prevencija ugriza krpelja

Prevencija je ključna za izbjegavanje ugriza krpelja. Evo nekih mjera koje možete poduzeti:

 • Nakon odlaska na područje s visokom vjerojatnosti prisutnosti krpelja, pregledajte svoje tijelo, odjeću i kućne ljubimce radi otkrivanja krpelja.
 • Nosite svijetlu odjeću kako biste lakše primijetili krpelje na površini tijela.
 • Nanesite repelent protiv krpelja na kožu i odjeću prema uputama proizvođača.
 • Izbjegavajte visoku travu, grmlje i područja s puno lišća gdje su krpelji često prisutni.
 • Nakon povratka s izleta ili boravka na otvorenom, provjerite i operite odjeću kako biste uklonili krpelje.

Ugriz krpelja može predstavljati zdravstveni rizik, posebno ako krpelj prenosi bolesti. Stoga je važno da znate kako pravilno uklanjati krpelje i kako se zaštititi od njih. Ako imate bilo kakve sumnje ili simptome zaraze, uvijek se konzultirajte s liječnikom.

Prevencija ugriza krpelja

Kako spriječiti ugriz krpelja?

Kako spriječiti ugriz krpelja?

Evo nekoliko korisnih savjeta kako spriječiti ugriz krpelja:

 • Nosite svijetlu odjeću kako biste lakše primijetili krpelje na sebi.
 • Nosite dugačke rukave i duge hlače kako biste zaštitili kožu od krpelja.
 • Nanesite repelent na kožu i odjeću koji odbija krpelje.
 • Izbjegavajte visoku travu, grmlje i područja s puno lišća gdje se krpelji često skrivaju.
 • Nakon boravka na otvorenom provjerite svoje tijelo na prisutnost krpelja.
 • Koristite posebnu opremu za zaštitu od krpelja kao što su repelenti, impregnirana odjeća ili mreža za sjenčanje.
 • Držite travnjak uređenim i redovito uklanjajte lišće i korov.

Prevencija ugriza krpelja kod kućnih ljubimaca

Ako imate kućne ljubimce, evo kako možete spriječiti ugriz krpelja kod njih:

 • Redovito pregledavajte kosu i kožu vaših ljubimaca na prisutnost krpelja
 • Koristite zaštitne ogrlice ili kapi protiv krpelja koje su odobrene za upotrebu na životinjama.
 • Držite travnjak redovito održavanim kako biste smanjili prisutnost krpelja.
 • Izbjegavajte šetnje kroz visoku travu i grmlje s vašim ljubimcima.

Prevencija zaraze nakon ugriza krpelja

Ako primijetite ugriz krpelja, važno je poduzeti odgovarajuće mjere kako biste spriječili zarazu. Evo nekoliko koraka koje biste trebali slijediti:

 1. Uklonite krpelja što je prije moguće koristeći pincetu ili krpeljnu pincetu.
 2. Pazite da ne zgnječite tijelo krpelja prilikom vađenja.
 3. Operite ruke i područje ugriza temeljito sapunom i vodom.
 4. Zapamtite izgled krpelja kako biste kasnije mogli identificirati simptome zaraze (na primjer, promjena boje očiju ili kože).
 5. Obratite se liječniku ako primijetite bilo kakve simptome zaraze, kao što su groznica, umor, bolovi u mišićima.

Kako prepoznati infekciju nakon ugriza krpelja

Kada osjetite ugriz krpelja, važno je pratiti simptome koji mogu ukazivati na moguću infekciju. Infekcija nakon ugriza krpelja može biti ozbiljna i zahtijeva odgovarajuće medicinsko liječenje.

Evo nekoliko znakova infekcije koje biste trebali obratiti pažnju:

 • Povećanje crvenila na mjestu ugriza: Ako primijetite da crvenilo oko ugriza krpelja raste ili se širi, to može ukazivati na infekciju. Osim crvenila, može biti i oticanje i osjetljivost na dodir.
 • Pojava kraste ili mjehurića: Ako primijetite da se na mjestu ugriza krpelja pojavljuje krasta ili mjehurić, to može biti znak infekcije. Ove promjene mogu biti popraćene svrbežom i boli.
 • Povišena tjelesna temperatura i groznica: Infekcija nakon ugriza krpelja može uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu i groznicu. Ako primijetite da imate visoku temperaturu ili se osjećate vruće i grozničavo, potrebno je potražiti medicinsku pomoć.
 • Opći simptomi infekcije: Infekcija nakon ugriza krpelja može uzrokovati i druge opće simptome kao što su umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak apetita i opća slabost.
You might be interested:  Zaracet Tablete Za Što Se Koristi

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije posjetiti liječnika. On će moći postaviti dijagnozu i propisati odgovarajuće liječenje. Infekcija nakon ugriza krpelja može se liječiti antibioticima.

Uvijek se treba osigurati da se krpelj potpuno ukloni iz tijela i mjesto ugriza očisti dezinfekcijskim sredstvom kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Krpelji i bolesti koje prenose

Krpelji i bolesti koje prenose

Krpelji su mali paraziti koji se hrane krvlju životinja i ljudi. Oni mogu prenositi razne bolesti na ljude i kućne ljubimce. Iz tog razloga, važno je biti svjestan mogućih bolesti koje krpelji mogu prenijeti.

Lajmska bolest

Lajmska bolest je jedna od najpoznatijih bolesti koje prenose krpelji. Uzročnik ove bolesti je bakterija Borrelia burgdorferi koju prenosi krpelj vrste Ixodes. Simptomi lajmske bolesti mogu uključivati osip, umor, bolove u mišićima i zglobovima, glavobolje i groznicu. Ako se ne liječi, lajmska bolest može uzrokovati ozbiljne komplikacije kao što su probleme sa srcem, zglobovima i živčanom sustavu.

Humana granulocitna anaplazmoza

Humana granulocitna anaplazmoza je još jedna bolest koju krpelji mogu prenijeti. Uzročnik ove bolesti je bakterija Anaplasma phagocytophilum. Simptomi ove bolesti su slični simptomima gripe i mogu uključivati ​​visoku temperaturu, glavobolje, bolove u mišićima, umor i gubitak apetita. U težim slučajevima, ova bolest može utjecati na krvne stanice i organe kao što su jetra i bubrezi.

Babesioza

Babesioza je bolest koju uzrokuju paraziti iz roda Babesia koji se prenose krpeljima. Simptomi ove bolesti mogu uključivati ​​umor, groznicu, zimicu, bolove u mišićima i glavobolje. U težim slučajevima, babesioza može uzrokovati probleme s krvnim stanicama i oštetiti jetru ili bubrege.

Tickborne encefalitis

Suzbujen encefalitis je bolest koju prenose krpelji u nekim dijelovima Europe, uključujući i Hrvatsku. Ova bolest uzrokuje upalu mozga i simptome poput vrućice, glavobolje, ukočenosti vrata i povraćanja. U težim slučajevima, encefalitis može dovesti do ozbiljnih neuroloških oštećenja.

Tularemija

Tularemija je bolest koju uzrokuje bakterija Francisella tularensis koja se može prenositi krpeljima. Simptomi tularemije mogu uključivati ​​groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, osip i gubitak apetita. U težim slučajevima, tularemija može uzrokovati probleme s plućima, srcem i krvnim žilama.

Bolest Uzročnik
Lajmska bolest Borrelia burgdorferi
Humana granulocitna anaplazmoza Anaplasma phagocytophilum
Babesioza Paraziti iz roda Babesia
Tickborne encefalitis Encefalitisni virusi
Tularemija Francisella tularensis

Kako bi se spriječile ove bolesti, važno je izbjegavati područja s visokom populacijom krpelja, nositi zaštitnu odjeću koja prekriva kožu, redovito provjeravati tijelo na prisutnost krpelja nakon boravka u prirodi i koristiti repelente protiv krpelja.

Uklanjanje krpelja sa kože

Uklanjanje krpelja sa kože je važno kako bi se smanjio rizik od prenošenja bolesti koje krpelji mogu prenositi. Evo nekoliko koraka koje trebate poduzeti kako biste pravilno uklonili krpelja sa kože:

 1. Pripremite se: Prije nego što započnete postupak uklanjanja krpelja, pripremite sve što vam treba. Nabavite pincetu, alkohol ili antiseptik za dezinfekciju i pamučne jastučiće ili pamučnu vatu.
 2. Uklonite krpelja što je prije moguće: Što prije uklonite krpelja, manja je vjerojatnost zaraze. Nemojte čekati da se krpelj sam odvoji.
 3. Desinficirajte područje oko ugriza: Prije nego što započnete uklanjanje krpelja, dezinficirajte područje oko ugriza. Upotrijebite alkohol ili antiseptik kako biste spriječili infekciju.
 4. Uklonite krpelja: Uhvatite krpelja blizu kože pincetom ili posebnim pincetom za krpelje. Povucite krpelja ravno prema van, polako i pažljivo. Nemojte ga stisnuti ili uvrtati jer to može izazvati otpuštanje infektivnih tvari iz krpelja. Ako je dio krpelja ostao u koži, pokušajte ga također ukloniti.
 5. Još jednom dezinficirajte područje: Nakon uklanjanja krpelja, ponovno dezinficirajte područje oko ugriza. To će pomoći spriječiti infekciju.
 6. Pratite simptome: Nakon uklanjanja krpelja, pratite simptome kao što su crvenilo, oticanje ili svrbež na području ugriza. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome, potražite medicinsku pomoć.
You might be interested:  Kako Napraviti Sirup Od Trputca

Važno je zapamtiti da je pravilno uklanjanje krpelja ključno kako biste spriječili infekciju i prenošenje bolesti. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili niste sigurni što učiniti, preporučuje se da potražite medicinsku pomoć.

Kada tražiti medicinsku pomoć nakon ugriza krpelja

U većini slučajeva ugriz krpelja neće izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i može se liječiti kod kuće. Međutim, postoje situacije u kojima je potrebno potražiti medicinsku pomoć. Evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju i tražiti pomoć od zdravstvenih stručnjaka:

Alergijska reakcija na ugriz krpelja

Ako primijetite jaku alergijsku reakciju nakon ugriza krpelja, odmah potražite medicinsku pomoć. Simptomi alergijske reakcije mogu uključivati oticanje lica, usana, jezika ili grla, teškoće u disanju, vrtoglavicu, osip ili svrab na drugim dijelovima tijela. Ova vrsta reakcije može biti ozbiljna i zahtijeva hitnu intervenciju.

Crvenilo i oticanje oko mjesta ugriza

Ako primijetite izraženo crvenilo i oticanje oko mjesta ugriza koje se širi izvan promjera od 5 cm, to može biti znak infekcije. Infekcija može biti bakterijska ili kožna, a oba stanja zahtijevaju liječničku intervenciju. Liječnik će pregledati područje, može propisati antibiotike i preporučiti daljnje postupke za kontrolu infekcije.

Pojava simptoma bolesti koje prenose krpelji

Krpelji mogu prenositi različite bolesti, uključujući krpeljni meningoencefalitis (TBE), Lyme boreliozu i ehrlichiozu. Ako primijetite bilo kakve simptome tih bolesti nakon ugriza krpelja, trebali biste potražiti medicinsku pomoć. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o bolesti, ali mogu uključivati hipertermiju, glavobolju, umor, bolove u mišićima i zglobovima, osip i druge opće simptome bolesti. Liječnik će vas pregledati, možda preporučiti testiranje i postaviti dijagnozu.

Promjena stanja ili pogoršanje simptoma

Ako primijetite bilo kakve promjene stanja ili pogoršanje simptoma nakon ugriza krpelja, trebali biste potražiti medicinsku pomoć. To može uključivati ​​povećanu bol, oteklinu, iscjetak ili bilo kakve druge neobične znakove koji se pridružuju uobičajenim simptomima ugriza krpelja. Liječnik će pregledati ove promjene i pružiti odgovarajući tretman.

U slučaju bilo kakvih sumnji ili zabrinutosti nakon ugriza krpelja, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Uz pravovremenu dijagnozu i liječenje, moguće komplikacije mogu se izbjeći i omogućiti brže ozdravljenje.

FAQ:

Kako izgleda ugriz krpelja?

Ugriz krpelja obično izgleda kao mali crveni ili ružičasti kvrga na koži. Moguće je da će ugriz biti bolan ili da će svrbiti. Tijekom nekoliko dana ili čak tjedana, ugriz se može povećati u veličini.

Koji su simptomi ugriza krpelja?

Simptomi ugriza krpelja mogu varirati. U nekim slučajevima, osoba neće imati nikakve simptome i može biti potpuno nesvjesna da je ugrizla krpelj. U drugim slučajevima, simptomi mogu uključivati ​​crvenilo oko mjesta ugriza, svrab, oticanje, bol ili osip. Također je moguće imati simptome poput groznice, umora i glavobolje.

Koji su mogući komplikacije ugriza krpelja?

Krpelji mogu prenositi različite bolesti na ljude. Najpoznatija i najčešća bolest koju krpelji prenose je lyme bolest. Drugi mogući komplikacije uključuju krpeljni encefalitis, babesiozu i erlihiozu. Ako primijetite bilo kakve simptome nakon ugriza krpelja, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Kakvo je liječenje ugriza krpelja?

Ako primijetite krpelja na svojoj koži, važno je ukloniti ga što prije. Ugrizite krpelja pincetom ili posebnim instrumentom za uklanjanje krpelja. Nakon uklanjanja, operite područje sapunom i vodom, a zatim ga dezinficirajte alkoholom ili drugim antiseptičkim sredstvom. Ako primijetite bilo kakve simptome nakon ugriza, svakako se obratite svom liječniku.

Kako se može spriječiti ugriz krpelja?

Postoji nekoliko mjera koje se mogu poduzeti kako bi se spriječio ugriz krpelja. Nosite svijetlu odjeću kako biste lakše vidjeli krpelje na njoj. Koristite repelente protiv krpelja na koži i odjeći. Također je važno izbjegavati visoku travu, šikare i područja gdje se krpelji često nalaze. Nakon boravka na otvorenom, temeljito pregledajte tijelo kako biste uklonili krpelje što prije.

Koliko je opasno ugristi krpelja?

Ugriz krpelja može biti opasan jer krpelji mogu prenositi različite bolesti. Ako se pravodobno primijeti i ukloni krpelj, rizik od bolesti bit će smanjen. Međutim, ako su prisutni simptomi nakon ugriza, važno je potražiti liječničku pomoć kako bi se isključile moguće komplikacije.