Kako izliječiti ulcerozni kolitis - 10 korisnih savjeta

Kako Izliječiti Ulcerozni Kolitis

Kako Izliječiti Ulcerozni Kolitis

Ulcerozni kolitis je upalna bolest debelog crijeva koja uzrokuje trajnu upalu i čireve u sluznici crijeva. Ova bolest može uzrokovati bolove u stomaku, krvarenje iz crijeva, proljev i gubitak apetita. Iako ne postoji potpuno izlječenje za ulcerozni kolitis, postoje načini kako ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života.

1. Pravilna prehrana – Izbjegavajte hranu koja može pogoršati upalu crijeva, poput pržene hrane, masnih jela i začinjene hrane. Umjesto toga, birajte hranu bogatu vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica.

2. Redovita tjelesna aktivnost – Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u održavanju zdravlja crijeva i smanjiti upalu. Pokušajte svakodnevno vježbati barem 30 minuta, kao što su šetnja, plivanje ili yoga.

3. Prestanak pušenja – Pušenje može pogoršati simptome ulceroznog kolitisa. Ako pušite, razmislite o prestanku kako biste poboljšali svoje zdravlje i smanjili upalu u crijevima.

4. Upravljanje stresom – Stres može pogoršati simptome ulceroznog kolitisa. Učite tehnike opuštanja, kao što su meditacija, joga ili duboko disanje, kako biste smanjili stres i upravljali simptomima bolesti.

5. Redoviti pregledi – Redoviti pregledi s gastroenterologom mogu pomoći u praćenju stanja i prilagodbi terapije. Ne zaboravite zakazati svoje redovite termine i razgovarajte s liječnikom o svojim simptomima i eventualnim promjenama u terapiji.

6. Terapija lijekovima – Vaš liječnik će vam propisati odgovarajuću terapiju lijekovima kako bi se kontrolirali simptomi i smanjila upala. Uzimajte lijekove redovito prema uputama liječnika.

7. Dodatci prehrani – Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti uzimanja dodataka prehrani poput ribljeg ulja, probiotika ili vitamina. Neki dodaci mogu pomoći u ublažavanju upale i simptoma bolesti.

8. Podrška obitelji i prijatelja – Potražite podršku od obitelji i prijatelja koji mogu razumjeti vaše izazove s ulceroznim kolitisom. Oni mogu pružiti emocionalnu podršku i biti tu za vas u teškim trenucima.

9. Edukacija o bolesti – Naučite više o ulceroznom kolitisu i kako se nositi sa simptomima. Obrazovanje o bolesti može vam pomoći u razumijevanju vlastitog stanja i boljem upravljanju simptomima.

10. Posvetite vrijeme sebi – Oslobodite vrijeme za sebe i radite stvari koje vam donose radost i opuštanje. Bilo da je to čitanje, slikanje ili slušanje glazbe, važno je da brinete o svom mentalnom zdravlju i pronalazite načine za opuštanje.

Ulcerozni kolitis može biti izazovna bolest, ali s pravilnim pristupom i podrškom može se uspješno kontrolirati. Slijedite ove savjete i konzultirajte se sa svojim liječnikom kako biste pronašli najbolje strategije za upravljanje svojim simptomima i poboljšanje kvalitete života.

Prepoznati simptome

Za prepoznavanje ulceroznog kolitisa važno je obratiti pažnju na karakteristične simptome bolesti. Ovi simptomi mogu varirati u intenzitetu i trajati različito dugo, ali su često prisutni kod osoba koje pate od ove bolesti.

 • Dijareja: Jedan od najčešćih simptoma ulceroznog kolitisa je česta, krvava dijareja. Stolica može biti tečna i sadržavati sluz i/ili krv.
 • Bol u trbuhu: Osobe s ulceroznim kolitisom često imaju grčeve ili bolove u trbuhu, posebno pri pražnjenju crijeva.
 • Krv u stolici: Krvarenje iz crijeva je karakterističan simptom ulceroznog kolitisa. Kada se crijevna sluznica upali, može doći do krvarenja koje se može primijetiti u stolici.
 • Umor i gubitak težine: Osobe s ulceroznim kolitisom često osjećaju umor i imaju gubitak težine zbog smanjene apsorpcije hranjivih tvari i promjena u probavnom sustavu.
 • Povišena tjelesna temperatura: Upala crijevne sluznice može uzrokovati blago povišenu tjelesnu temperaturu, posebno u akutnoj fazi bolesti.

Ulcerozni kolitis može imati i druge simptome, poput mučnine, povraćanja, anemije, gubitka apetita i poteškoća u kontroli pražnjenja crijeva. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se postavila pravovremena dijagnoza i započelo liječenje.

Potražiti medicinsku pomoć

Ako sumnjate da imate ulcerozni kolitis ili već imate dijagnosticiranu bolest, važno je potražiti medicinsku pomoć. Obratite se kvalificiranom gastroenterologu koji će moći potvrditi dijagnozu i pružiti odgovarajuće liječenje. Medicinska pomoć je ključna za upravljanje ulceroznim kolitisom i sprječavanje komplikacija.

Prilikom posjeta liječniku, budite spremni podijeliti sve svoje simptome, tegobe i povijest bolesti. Važno je da liječnik ima što više informacija kako bi mogao izvesti točnu dijagnozu i razviti individualni plan liječenja.

Liječnik će vam možda zatražiti da obavite različite testove kako bi potvrdio dijagnozu i procijenio ozbiljnost bolesti. Ovi testovi mogu uključivati krvne pretrage, stolice, endoskopiju i biopsiju.

Nakon dijagnoze, liječnik će vam propisati odgovarajuće liječenje koje može uključivati lijekove, promjene u prehrani i stilu života. Također je važno redovito odlaziti na kontrolne preglede kako bi se pratilo stanje i napredak bolesti.

Imajte na umu da je ulcerozni kolitis kronična bolest koja će zahtijevati dugotrajno liječenje. Stoga je važno surađivati ​​s liječnikom i slijediti preporučene smjernice kako biste kontrolirali simptome i smanjili rizik od pogoršanja bolesti.

Promijeniti prehrambene navike

Promjene u prehrambenim navikama mogu biti ključne u upravljanju ulceroznim kolitisom. Pravilna prehrana može pomoći u smanjenju upale i simptoma vezanih za ovu bolest.

Jedite uravnoteženu prehranu

Uravnotežena prehrana koja sadrži raznolike namirnice može osigurati potrebne hranjive tvari vašem tijelu. Pokušajte kombinirati namirnice iz različitih skupina kako biste dobili sve potrebne vitamine, minerale i hranjive tvari.

Izbjegavajte trigger namirnice

Tijekom upale u crijevima, neke namirnice mogu pogoršati simptome ulceroznog kolitisa. Važno je izbjegavati namirnice koje mogu biti triggeri i izazivati pogoršanje simptoma. To mogu biti određeno povrće, začini, alkohol, kava, gazirana pića i prerađena hrana. Svaka osoba ima svoje specifične trigger namirnice, stoga je važno voditi dnevnik prehrane kako biste identificirali namirnice koje vam ne odgovaraju.

Povećajte unos vlakana

Vlakna su važna za zdravu probavu i često se preporučuju osobama s ulceroznim kolitisom. Vlakna iz voća, povrća i cjelovitih žitarica mogu pomoći u omekšavanju stolice i smanjenju upalnih procesa u crijevima. No s obzirom na to da vlakna ne odgovaraju svim osobama s ulceroznim kolitisom, važno je započeti s manjim količinama vlakana i postupno povećavati unos kako biste vidjeli kako vaše tijelo reagira.

Unosite dovoljno tekućine

Dovoljan unos tekućine važan je za zdravlje crijeva i općenito za vaš organizam. Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste održavali dobru hidraciju. Također možete unositi čajeve, juhe i voćne sokove bez šećera. Izbjegavajte alkohol i gazirana pića koja mogu iritirati vaše crijeva.

Pridržavajte se pravila jedenja

Osobe s ulceroznim kolitisom mogu imati koristi od pridržavanja pravila jedenja kako bi smanjile simptome. Na primjer, može biti korisno jesti manje obroke tijekom dana umjesto velikih obroka. Također, pokušajte jesti polako i temeljito žvakati hranu kako biste olakšali probavu.

Konzultirajte se s nutricionistom

Ako imate ulcerozni kolitis, može biti korisno konzultirati se s nutricionistom. Nutricionist može vam pomoći izraditi plan prehrane prilagođen vašim individualnim potrebama i ciljevima. Oni će vam pružiti informacije o prehrani i pravilnom izboru namirnica koje će vam pomoći u upravljanju simptomima ulceroznog kolitisa.

Pratite svoju prehranu

Praćenje prehrane može vam pomoći da utvrdite koje namirnice su vam dobro, a koje izazivaju probleme. Vodite dnevnik prehrane u kojem ćete bilježiti što jedete i kako se osjećate nakon obroka. To će vam omogućiti da identificirate namirnice koje pogoršavaju simptome ulceroznog kolitisa i da ih izbjegavate.

Razgovarajte s liječnikom

Uz promjene u prehrambenim navikama, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o upravljanju ulceroznim kolitisom. Oni će moći pružiti stručne savjete i preporuke za prehranu u skladu s vašim individualnim stanjem. Vaš liječnik može preporučiti dodatan tretman ili promjene u prehrani kako bi vam pomogao s upravljanjem ovom upalnom bolesti.

Povećati unos vlakana

Jedna od ključnih promjena u prehrani koja se preporučuje za liječenje ulceroznog kolitisa je povećanje unosa vlakana. Vlakna su neophodna jer poboljšavaju probavu i smanjuju upalu crijeva.

Evo nekoliko načina na koje možete povećati svoj unos vlakana:

 • Jedite više svježeg voća i povrća kao što su jabuke, banane, mrkva, brokula i kelj. Ovi su sastojci bogati vlaknima.
 • Uključite cjelovite žitarice u svoju prehranu, kao što su zobena kaša, smeđa riža i integralni kruh. Ove namirnice su bogate vlaknima i pružaju vam dugotrajnu energiju.
 • Konzumirajte mahunarke poput graha, leće i slanutka. One su odličan izvor vlakana i mogu se koristiti kao zamjena za meso u jelima.
 • Dodajte sjemenke i orašaste plodove u svoje obroke. Primjerice, možete dodati laneno sjeme u smoothieje ili bademe u salatu.
 • Pijte puno vode kako biste olakšali prolazak vlakana kroz crijeva.

Uz povećanje unosa vlakana, važno je pratiti reakciju vašeg tijela. Svaka osoba može imati različite prehrambene potrebe, pa je važno slušati svoje tijelo i prilagođavati prehranu prema potrebi. Također, dobro je konzultirati se s nutricionistom ili liječnikom kako bi vam dali personalizirane savjete za prehranu.

Izbjegavati namirnice koje izazivaju upalu

Jedan od ključnih faktora u liječenju ulceroznog kolitisa je izbjegavanje namirnica koje mogu izazvati upalu u probavnom sustavu. Ove namirnice mogu pogoršati simptome bolesti i otežavati proces ozdravljenja. Evo nekih namirnica koje trebate izbjegavati:

 • Prerađena hrana: Prerađena hrana često sadrži visoke razine šećera, soli, aditiva, konzervansa i drugih kemikalija koje mogu izazvati upalu u crijevima. Ovu vrstu hrane treba izbjegavati i umjesto toga se odlučiti za svježe i prirodne namirnice.
 • Mlijeko i mliječni proizvodi: Mlijeko i mliječni proizvodi često pogoršavaju simptome ulceroznog kolitisa. Oni mogu biti teško probavljivi, a laktoza u mlijeku može izazvati nadutost i proljev. Umjesto toga, možete koristiti biljne mliječne alternative poput bademovog ili rižinog mlijeka.
 • Glutenska hrana: Osobe s ulceroznim kolitisom često imaju i intoleranciju na gluten (proteina koji se nalazi u pšenici). Gluten može pogoršati upalu i simptome bolesti. Stoga je važno izbjegavati namirnice poput pšenice, ječma, raži i ostalih namirnica koje sadrže gluten.
 • Orašasti plodovi: Orašasti plodovi poput kikirikija, badema, lješnjaka i oraha mogu izazvati upalu u crijevima kod osoba s ulceroznim kolitisom. Ako ste alergični na orašaste plodove, također ih trebate izbjegavati.
 • Jaja: Jaja mogu biti teško probavljiva i mogu izazvati iritaciju crijeva kod osoba s ulceroznim kolitisom. Stoga je najbolje izbjegavati jaja ili ih konzumirati umjereno.

Uz izbjegavanje ovih namirnica, važno je i pratiti individualne reakcije organizma na hranu. Svaka osoba s ulceroznim kolitisom može imati različite prehrambene triggerima koji mogu izazvati upalu. Zato je važno voditi dnevnik hrane i pratiti koje namirnice pogoršavaju simptome i izbjegavati ih u budućnosti.

Naravno, uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako biste dobili personalizirane savjete o prehrani prilagođene vašem tijelu i stanju.

Održavati zdravu tjelesnu težinu

Jedan od ključnih faktora u liječenju ulceroznog kolitisa je održavanje zdrave tjelesne težine. Nestabilna tjelesna težina može izazvati neželjene simptome i pogoršati stanje pacijenta.

1. Zdrava prehrana

Pravilna prehrana je važna kako bi se održala zdrava tjelesna težina. Preporučuje se konzumacija svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina kao što su riba, perad i grah. Također se preporučuje izbjegavanje prerađene hrane, bogate šećerima i zasićenim mastima.

2. Redovite obroke

2. Redovite obroke

Redoviti obroci pomažu održavanju metabolizma i regulaciji tjelesne težine. Preporučuje se konzumiranje pet manjih, uravnoteženih obroka tijekom dana. Također je važno izbjegavati preskakanje obroka kako bi se izbjegli nagli skokovi ili padovi tjelesne težine.

3. Pravilno odabrane porcije

Kontrolirana konzumacija hrane važna je za održavanje zdrave tjelesne težine. Preporučuje se konzumiranje manjih porcija hrane i izbjegavanje prejedanja. Također je korisno koristiti manje tanjure i čaše kako bi se smanjila količina hrane koju jedemo.

4. Fizička aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost važna je za održavanje zdrave tjelesne težine. Preporučuje se barem 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti svaki dan, kao što su šetnja, biciklizam ili plivanje. Također je korisno konzultirati se s liječnikom o vježbama koje su prikladne za pacijenta s ulceroznim kolitisom.

5. Pravilan san

Dobar san igra važnu ulogu u održavanju zdrave tjelesne težine. Nedostatak sna može izazvati glad i prejedanje, što može dovesti do nepoželjne tjelesne težine. Preporučuje se osigurati dovoljno sna, izbjegavati stres prije spavanja i održavati redovitu rutinu spavanja.

Održavanje zdrave tjelesne težine je važno za upravljanje ulceroznim kolitisom. Pravilna prehrana, redoviti obroci, pravilno odabrane porcije, fizička aktivnost i dobar san mogu pomoći pacijentima da održe stabilnu tjelesnu težinu i poboljšaju svoje zdravlje. Važno je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako bi se osigurala individualizirana prehrana i plan vježbanja koji odgovara potrebama pacijenta.

Smanjiti stres

Jedan od ključnih faktora u liječenju ulceroznog kolitisa je smanjenje stresa. Stres može izazvati pogoršanje simptoma bolesti, pa je važno naučiti kako upravljati stresom i smanjiti njegov utjecaj.

1. Vježbajte redovno

Fizička aktivnost je izuzetno važna za smanjenje stresa. Redovno vježbanje može pomoći u oslobađanju napetosti i anksioznosti te poboljšati raspoloženje. Odaberite aktivnost koja vam najviše odgovara, kao što su šetnja, joge, plivanje ili biciklizam.

2. Meditacija i opuštanje

Meditacija i tehnike opuštanja mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe. Isprobajte različite tehnike kao što su duboko disanje, progresivno opuštanje mišića ili vizualizacija. Redovno prakticiranje ovih tehnika može vam pomoći da se opustite i oslobodite stresa.

3. Osigurajte dovoljno sna

3. Osigurajte dovoljno sna

Nedostatak sna može povećati osjetljivost na stres i pogoršati simptome ulceroznog kolitisa. Pokušajte uspostaviti redoviti raspored spavanja i osigurajte dovoljno sati sna svake noći. Ako imate problema sa spavanjem, razgovarajte sa svojim ljekarom o mogućim rješenjima.

4. Uključite se u hobije i aktivnosti

Hobiji i aktivnosti koje vam donose radost mogu igraju važnu ulogu u smanjenju stresa. Pronađite aktivnosti koje vas zanimaju i provedite vrijeme radeći nešto što vas ispunjava. Bilo da je to slikanje, čitanje, kuhanje ili ples, pronađite aktivnosti koje vam odgovaraju i redovno ih prakticirajte.

5. Razgovarajte s bliskim osobama

Razgovor s bliskim osobama može biti od velike pomoći u smanjenju stresa. Podijelite svoje brige i osjećaje s nekim kome vjerujete. Obitelj i prijatelji mogu vam pružiti podršku i razumijevanje, što može smanjiti osjećaj usamljenosti i stresa.

6. Organizirajte se

Nered i kaos mogu povećati osjećaj stresa. Pokušajte organizirati svoje vrijeme i prostor kako biste smanjili stres. Napravite popis zadataka, koristite kalendare i organizatore te odvojite malo vremena za planiranje. Organizacija može pomoći u olakšavanju stresa i stvaranju osjećaja kontrole.

7. Izbjegavajte negativne ljude i situacije

Negativni ljudi i stresne situacije mogu povećati osjećaj stresa. Ako je moguće, izbjegavajte takve osobe ili situacije koje vam donose negativnost i stres. Okružite se pozitivnim ljudima i potražite podršku od onih koji vas vole i podržavaju.

8. Održavajte zdravu prehranu

Zdrava prehrana može poboljšati vaše opće stanje i smanjiti osjetljivost na stres. Uključite raznovrsnu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima. Izbjegavajte brzu hranu, prerađenu hranu i previše šećera. Pitajte svog ljekara ili nutricionista za savjete o pravilnoj prehrani.

9. Smijte se

Smijeh može biti odličan način za smanjenje stresa. Gledajte smiješne filmove, provodite vrijeme s prijateljima koji vas nasmijavaju i pronađite humor u svakodnevnim situacijama. Smijeh može pomoći oslobađanju napetosti i smanjenju stresa.

10. Potražite stručnu pomoć

Ako unatoč svim naporima ne uspijete smanjiti stres, razgovarajte sa svojim ljekarom ili terapeutom. Oni vam mogu pružiti dodatne savjete i podršku u upravljanju stresom. Ponekad je potrebna stručna pomoć kako bi se smanjio stres i poboljšalo opće zdravlje.

Pridržavati se propisane terapije

Da biste kontrolirali simptome ulceroznog kolitisa i smanjili rizik od pogoršanja, važno je pridržavati se propisane terapije. To uključuje uzimanje lijekova koji su vam propisani redovito i prema uputama svog liječnika.

Vaš liječnik će vam vrlo vjerojatno propisati liječenje koje će se sastojati od različitih vrsta lijekova. Ovi lijekovi mogu uključivati:

 • Protuupalne lijekove
 • Imunosupresive
 • Analgetike
 • Antibiotike

Protuupalni lijekovi pomažu smanjiti upalu u crijevnom tkivu i kontroliraju simptome ulceroznog kolitisa. Imunosupresivi, s druge strane, su lijekovi koji smanjuju aktivnost imunološkog sustava, kako bi se smanjila upala i simptomi bolesti. Analgetici mogu pomoći u ublažavanju boli, dok antibiotici mogu biti propisani ako postoji infekcija u crijevima.

Važno je napomenuti da ćete možda trebati uzimati ove lijekove dugoročno, ne samo tijekom akutnih napada bolesti. Stoga je bitno pridržavati se propisane terapije čak i kada se osjećate dobro, kako biste održali remisiju i smanjili rizik od budućih pogoršanja.

Vrsta lijekova Prednosti Nuspojave
Protuupalni lijekovi Smanjuju upalu i simptome bolesti Probavne smetnje, glavobolje, osip
Imunosupresivi Smanjuju aktivnost imunološkog sustava i upalu Povećan rizik od infekcija, hepatotoksičnost
Analgetici Ublažavaju bol Probavne smetnje, pospanost
Antibiotici Liječe infekcije u crijevima Poremećaji probave, alergijske reakcije

Uzimanje lijekova redovito je ključno za uspješno upravljanje ulceroznim kolitisom. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice o vašoj terapiji, nemojte se ustručavati konzultirati svog liječnika ili ljekarnika. Oni će vam pružiti potrebne informacije i podršku kako biste se što bolje pridržavali propisane terapije.

FAQ:

Koji su simptomi ulceroznog kolitisa?

Simptomi ulceroznog kolitisa mogu varirati, ali najčešći su bolovi u trbuhu, krvavi proljev, gubitak težine, umor i povećana potreba za pražnjenjem crijeva.

Koje namirnice trebam izbjegavati ako imam ulcerozni kolitis?

Ako imate ulcerozni kolitis, trebate izbjegavati namirnice kao što su mlijeko, alkohol, kofein, pržena hrana i začinjena hrana, jer mogu pogoršati simptome bolesti.

Kako mogu smanjiti upalu uzrokovanu ulceroznim kolitisom?

Možete smanjiti upalu uzrokovanu ulceroznim kolitisom pridržavajući se dijete bogate vlaknima, konzumirajući omega-3 masne kiseline i uzimanjem odgovarajućih lijekova koje vam je propisao liječnik.

Koliko dugo traje liječenje ulceroznog kolitisa?

Trajanje liječenja ulceroznog kolitisa ovisi o težini bolesti i individualnom odgovoru na terapiju. Može trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci ili čak godina.

Postoji li prirodni tretman za ulcerozni kolitis?

Postoji nekoliko prirodnih tretmana koji se koriste kao dodatak standardnom medicinskom tretmanu ulceroznog kolitisa, kao što su aloe vera, kurkuma i probiotici. Međutim, važno je konzultirati se s liječnikom prije upotrebe bilo kakvih prirodnih lijekova.