Kako izračunati kalorijski deficit i postići ciljeve mršavljenja

Kako Izracunati Kalorijski Deficit

Kako Izracunati Kalorijski Deficit

Kako bismo postigli svoje ciljeve mršavljenja, važno je razumjeti koncept kalorijskog deficita. Kalorijski deficit nastaje kada unosimo manje kalorija nego što naš organizam troši. Kada se nalazimo u kalorijskom deficitu, naš organizam troši snage iz pohranjenih masti kako bi osigurao energiju za svakodnevne aktivnosti.

Da biste izračunali kalorijski deficit koji će vam pomoći da izgubite kilograme, morate prvo odrediti ukupan broj kalorija koje unosite tijekom dana. To možete učiniti bilježeći sve što pojedete i pijete, te koristeći online kalkulatore koji vam omogućuju unos podataka o vašoj tjelesnoj težini, visini, dobi i razinama aktivnosti.

Kada ste odredili ukupan broj kalorija koje trenutno unosite, morate smanjiti tu količinu za određeni postotak kako biste stvorili kalorijski deficit. Optimalni unos kalorija za gubitak kilograma je obično oko 20-25% manje od vašeg trenutnog unosa. Međutim, važno je napomenuti da nikada ne biste smjeli izgladnjivati sebe ili unositi premalo kalorija jer to može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima.

Pored pravilnog izračuna kalorijskog deficita, također je važno odabrati zdrave namirnice koje će vas zadovoljiti i pružiti vam potrebne hranjive tvari. Uz pravilnu prehranu, važno je i redovito vježbati kako biste ojačali mišiće i sagorjeli dodatne kalorije. Kombinacija zdrave prehrane i vježbanja ključna je za postizanje ciljeva mršavljenja.

Contents

Što je kalorijski deficit?

Kalorijski deficit je osnovni koncept koji se koristi u procesu mršavljenja. On se odnosi na razliku između unesenih i potrošenih kalorija u našem tijelu. Kada unesemo manje kalorija nego što naše tijelo troši, dolazi do kalorijskog deficita.

Kada tijelo koristi više kalorija nego što dobiva iz hrane, počinje trošiti pohranjene masti kao izvor energije. To rezultira gubitkom kilograma i smanjenjem tjelesne masti.

Da biste postigli kalorijski deficit, možete koristiti različite metode. Jedna od najčešćih je prilagoditi unos kalorija kroz prehranu i povećati tjelesnu aktivnost. Prehrana s niskim unosom kalorija, poput dijete s ograničenim unosom ugljikohidrata ili dijete s kontrolom porcija, može biti korisna. Također, povećanje tjelesne aktivnosti, kao što su vježbanje ili kardio trening, može pomoći u stvaranju kalorijskog deficita.

Da biste izračunali kalorijski deficit koji vam je potreban za postizanje svojih ciljeva mršavljenja, trebate znati koliko kalorija unosite i koliko kalorija trošite. To možete izračunati korištenjem različitih kalkulatora kalorija ili potražiti pomoć nutricionista ili osobnog trenera.

Važno je napomenuti da je kalorijski deficit individualan i ovisi o vašim ciljevima i trenutnoj tjelesnoj masi. Postizanje umjerenog kalorijskog deficita od 500 do 1000 kalorija dnevno obično se smatra sigurnim i učinkovitim za postizanje gubitka kilograma od približno 0,5 do 1 kilograma tjedno.

Da biste postigli dugoročne rezultate, važno je postepeno smanjivati kalorijski unos i kombinirati ga s tjelesnom aktivnošću i zdravim načinom života. Kalorijski deficit može biti koristan alat u postizanju ciljeva mršavljenja, ali uvijek je važno slijediti zdrav pristup i slušati svoje tijelo.

Kako izračunati kalorijski deficit?

Da biste izračunali kalorijski deficit, prvo je važno razumjeti što je kalorija i kako djeluje na tijelo. Kalorija je mjera energetskog sadržaja hrane, odnosno količina energije koja se eliberira kroz metabolizam hrane nakon što je pojedena. Kada unosite više kalorija nego što vaše tijelo sagorijeva, dolazi do povećanja tjelesne težine. S druge strane, kada unosite manje kalorija nego što vaše tijelo sagorijeva, dolazi do kalorijskog deficita i smanjenja tjelesne težine.

Da biste izračunali kalorijski deficit, prvo morate znati koliko kalorija dnevno unosite putem hrane i koliko kalorija vaše tijelo troši putem bazalnog metabolizma i fizičkih aktivnosti. Evo kako to možete izračunati:

1. Izračunajte bazalni metabolizam (BM)

Formula za izračunavanje bazalnog metabolizma (BM) ovisno o spolu:
Spol Formula
Muškarci BM = 10 * težina (kg) + 6.25 * visina (cm) – 5 * godine + 5
Žene BM = 10 * težina (kg) + 6.25 * visina (cm) – 5 * godine – 161
You might be interested:  Kako Je Nastao Svemir

Prilikom izračuna bazalnog metabolizma uzima se u obzir tjelesna težina, visina i dob, a rezultat je broj kalorija koje tijelo troši samo za održavanje osnovnih funkcija kao što su disanje, rad srca i održavanje tjelesne temperature.

2. Izračunajte ukupne potrebne kalorije (TEA)

Ukupne potrebne kalorije (TEA) predstavljaju ukupan broj kalorija koje tijelo treba kako bi obavljalo svoje dnevne aktivnosti i održavalo trenutnu tjelesnu težinu. Ovaj broj je veći od bazalnog metabolizma jer uzima u obzir i fizičku aktivnost. Možete koristiti sljedeće faktore kako biste izračunali ukupne potrebne kalorije:

 • Sjedeći način života (malo ili nimalo tjelesne aktivnosti): BM * 1.2
 • Blago aktivan (lagane vježbe/sporta 1-3 dana u tjednu): BM * 1.375
 • Umjereno aktivan (umjerene vježbe/sporta 3-5 dana u tjednu): BM * 1.55
 • Jako aktivan (teške vježbe/sporta 6-7 dana u tjednu): BM * 1.725
 • Ekstremno aktivan (vrlo teške vježbe/sporta i fizički posao): BM * 1.9

Kada odredite faktor koji najbolje odgovara vašoj razini aktivnosti, pomnožite ga s bazalnim metabolizmom kako biste dobili ukupan broj potrebnih kalorija (TEA).

3. Izračunajte kalorijski deficit

Kalorijski deficit jest razlika između unosa kalorija i potrošnje kalorija. Da biste izgubili kilograme, morate unositi manje kalorija nego što trošite. Preporučuje se postupno smanjivati unos kalorija kako bi se osiguralo zdravo i održivo mršavljenje. Općenito, smatra se da je siguran i učinkovit kalorijski deficit od 500-1000 kalorija dnevno. To bi trebalo rezultirati gubitkom 0,5-1 kg tjedno.

Na primjer, ako izračunate da vaše tijelo dnevno troši 2000 kalorija (TEA), unos od 1500- 1800 kalorija dnevno stvorit će kalorijski deficit. Izračunajte svoje unose kalorija i podešavajte ih prema ciljevima mršavljenja.

Koliko kalorija treba konzumirati za mršavljenje?

Kreiranje kalorijskog deficita je ključni faktor za postizanje ciljeva mršavljenja. Kalorijski deficit se postiže konzumiranjem manje kalorija nego što se troši tokom dana. Da bi se započelo sa gubljenjem težine, potrebno je odrediti koliko kalorija treba konzumirati.

Izračunavanje bazalnog metaboličkog indeksa (BMR)

BMR je količina kalorija koje telo sagoreva u stanju potpunog mirovanja, odnosno kada ne obavlja nikakve fizičke aktivnosti. Izračunavanje BMR-a može se obaviti putem različitih formula, a najčešće se koristi Harris-Benedictova formula:

Za muškarce: BMR = 88.362 + (13.397 * težina u kg) + (4.799 * visina u cm) – (5.677 * godine)
Za žene: BMR = 447.593 + (9.247 * težina u kg) + (3.098 * visina u cm) – (4.330 * godine)

Nakon izračunavanja BMR-a, potrebno je prilagoditi taj rezultat faktorom koji predstavlja nivo aktivnosti osobe. Faktor aktivnosti se kreće između 1.2 (sedelački način života) do 2.5 (veoma aktivna osoba). Pomnožite BMR sa odgovarajućim faktorom kako biste dobili ukupan broj kalorija koje treba konzumirati tokom dana.

Kreiranje kalorijskog deficita

Kada je cilj mršavljenje, preporučuje se kreiranje kalorijskog deficita od 500 do 1000 kalorija dnevno. Ovo će rezultovati gubitkom težine od 0.5 do 1 kg nedeljno. Važno je napomenuti da ne bi trebalo stvoriti preveliki deficit u kalorijama, jer to može dovesti do nedostatka nutrijenata i usporavanja metabolizma.

Da biste pratili koliko kalorija unosite, koristite aplikacije ili dnevnik ishrane. Takođe je važno da unosite adekvatne količine proteina, ugljenih hidrata i masti kako biste održali ravnotežu u ishrani.

Uz pravilnu ishranu, ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost koja će vam pomoći da sagorite više kalorija i postignete željene rezultate mršavljenja.

Kako postići kalorijski deficit?

Postići kalorijski deficit znači unositi manje kalorija nego što vaše tijelo troši. To je osnovni princip za postizanje gubitka kilograma. Evo nekoliko koraka kako postići kalorijski deficit:

1. Odredite svoj bazalni metabolizam (BM)

Bazalni metabolizam je broj kalorija koje vaše tijelo troši dok miruje. Da biste postigli kalorijski deficit, prvo morate znati koliko kalorija vaše tijelo troši u mirovanju. Možete koristiti online kalkulatore ili se posavjetovati s stručnjakom za prehranu.

2. Smanjite unos kalorija

Kada znate koliko kalorija vaše tijelo troši u mirovanju, možete prilagoditi unos hrane. Da biste postigli kalorijski deficit, morate unositi manje kalorija nego što vaše tijelo troši. Možete smanjiti porcije hrane, izbjegavati visokokaloričnu hranu, zamijeniti nezdrave namirnice zdravima i paziti na unos šećera i masnoća.

3. Povećajte tjelesnu aktivnost

Drugi način za postizanje kalorijskog deficita je povećavanje tjelesne aktivnosti. Veća tjelesna aktivnost znači veći broj potrošenih kalorija. Možete dodati tjelovježbu u svoju rutinu, kao što su trčanje, biciklizam, plivanje ili vježbe snage. Također, možete biti aktivniji tijekom dana, na primjer hodati umjesto koristiti automobil ili uzeti stepenice umjesto lifta.

4. Pratite unos i potrošnju kalorija

Da biste bili sigurni da postižete kalorijski deficit, važno je pratiti unos i potrošnju kalorija. Možete koristiti različite aplikacije ili dnevnike prehrane kako biste bilježili svoj unos hrane i tjelesnu aktivnost. Ovo će vam pomoći da ostanete svjesni svojih navika i napretka.

5. Budite strpljivi i dosljedni

Postizanje kalorijskog deficita i gubitak kilograma zahtijeva strpljenje i dosljednost. Ne očekujte brze rezultate i nemojte se odmah predati ako niste odmah primijetili promjene na vašoj vagi. Važno je ostati dosljedan u svojim naporima i slijediti plan koji ste postavili.

Slijedeći ove korake, možete postići kalorijski deficit i postići svoje ciljeve mršavljenja. Ne zaboravite da je svaki organizam jedinstven i da može biti potrebno vrijeme da pronađete pravi pristup za sebe. Ako imate pitanja ili nedoumice, obratite se stručnjaku za prehranu koji vam može pružiti individualiziranu podršku.

You might be interested:  Kako Izračunati Godišnji Odmor

Prednosti i izazovi kalorijskog deficita

Prednosti i izazovi kalorijskog deficita

Kalorijski deficit je ključni faktor u postizanju mršavljenja. Kada unosimo manje kalorija nego što trošimo, naš organizam mora sagorjeti postojeće masti i glikogen kako bi dobio energiju. To rezultira gubitkom kilograma i smanjenjem tjelesne masnoće.

Prednosti kalorijskog deficita

 • Gubitak tjelesne masnoće: kalorijski deficit je jedan od najefikasnijih načina da izgubite višak kilograma i smanjite tjelesnu masnoću.

 • Poboljšanje zdravlja: kombinacija gubitka masnog tkiva i mršavljenja može imati pozitivan utjecaj na zdravstvene parametre kao što su krvni šećer, krvni pritisak i nivo holesterola.

 • Povećana svijest o prehrambenim navikama: smanjenje unosa kalorija zahtijeva praćenje i planiranje obroka, što može rezultirati većom svijesti o prehrambenim navikama i izboru zdravije hrane.

Izazovi kalorijskog deficita

 • Osjećaj gladi: kada unosite manje kalorija nego što je vašem tijelu potrebno, možete osjećati konstantan osjećaj gladi. Važno je pronaći strategije za kontrolu apetita kako bi se lakše nosili s ovim izazovom.

 • Gubitak mišićne mase: ako je kalorijski deficit prevelik ili se ne kombinira sa vježbanjem, postoji rizik od gubitka mišićne mase. Vježbanje i adekvatan unos proteina mogu pomoći u očuvanju mišićne mase tijekom mršavljenja.

 • Pad energije: unos manje energije može rezultirati smanjenim nivoom energije. Održavanje uravnoteženog i hranjivog plana ishrane je ključno kako bi se osigurao adekvatan unos energije.

Važno je napomenuti da kalorijski deficit treba biti umjeren i postepen. Preveliko smanjenje unosa kalorija može imati negativne efekte na zdravlje i dovesti do yo-yo efekta, tj. brzog povratka izgubljenih kilograma.

Koliko dugo treba održavati kalorijski deficit?

Mnogi ljudi koji žele smršaviti pitaju se koliko dugo trebaju održavati kalorijski deficit kako bi postigli svoje ciljeve mršavljenja. Tačno trajanje kalorijskog deficita može varirati od osobe do osobe, ali postoji nekoliko smernica koje možete slediti.

1. Cilj mršavljenja

Prvo što treba da odredite je koliko kilograma želite da izgubite. Na osnovu tog cilja možete proceniti koliko dugo trebate održavati kalorijski deficit. Ako želite da izgubite manje kilograma, kraće će vam biti potrebno održavanje deficita. Sa druge strane, ako želite da izgubite više kilograma, možda će vam biti potrebno duže vreme da postignete cilj.

2. Postepeni gubitak težine

Preporučljivo je da se postepeno mršavi kako bi se očuvala mišićna masa i osigurao dugoročan rezultat. Prebrzo mršavljenje može rezultirati gubitkom mišićne mase i usporiti metabolizam.

Preporučuje se gubitak težine od 0,5 do 1 kilogram nedeljno. Na osnovu ovih brojki, možete proceniti koliko nedelja će vam biti potrebno da postignete svoj cilj.

3. Upravljanje kalorijskim deficitom

Održavanje kalorijskog deficita za duže vreme može biti teže izvodljivo. Kako biste izbegli pad motivacije i očuvali zdravlje, preporučljivo je povremeno odmoriti se od kalorijskog deficita.

Možete isprobati ciklični režim ishrane, u kojem se dani deficita smenjuju sa danima održavanja kalorijskog unosa. Na primer, možete se hraniti u kalorijskom deficitu 5 dana nedeljno, dok se ostala 2 dana odmarate od deficita i jedete više kalorija.

Zaključak

Koliko dugo treba održavati kalorijski deficit zavisi od vašeg cilja mršavljenja, željenog tempa gubitka težine i vašeg ukupnog zdravstvenog stanja. Preporučuje se postepeno i dugoročno mršavljenje kako bi se očuvala mišićna masa i osigurao trajan rezultat. Povremeni odmor od kalorijskog deficita takođe se preporučuje kako bi se očuvala motivacija i zdravlje.

Kako pratiti napredak u cilju gubitka kilograma?

Kada se bavite mršavljenjem, važno je pratiti napredak kako biste bili sigurni da ostvarujete ciljeve i da vaš plan ishrane i vežbanja funkcioniše. Evo nekoliko načina kako možete pratiti vaš napredak:

1. Težina

Prva i najčešća metoda praćenja je merenje težine. Pomoću vage možete redovno meriti svoju težinu i beležiti promene tokom vremena. Važno je da imate realna očekivanja i da se fokusirate na dugoročni napredak, umesto na kratkoročne fluktuacije.

2. Mere tela

Pored merene težine, možete pratiti i druge mere svog tela, kao što su obim struka, kukova, grudi, ruku i nogu. Ove mere mogu biti korisne jer vam mogu pružiti dodatne informacije o tome kako se vaše telo menja, čak i ako ne primećujete značajne promene u težini.

3. Fotografije

Još jedan način praćenja napretka je kroz fotografije. Redovno fotografisanje svog tela može vam pomoći da vizuelno uporedite kako se vaše telo menja tokom vremena. Fotografije mogu biti posebno korisne kada težina ne odražava tačno vaš napredak, jer se fokusirate na izgled i oblik tela.

4. Osećaj energije i kondicija

Prilikom mršavljenja, važno je pratiti i kako se osećate. Da li imate više energije? Da li se osećate jače i izdržljivije tokom treninga? Osećanje poboljšane kondicije može biti dobar pokazatelj napretka, čak i kada se težina ne menja značajno.

5. Dnevnik ishrane i treninga

Pisanje dnevnika o tome šta jedete i koliko vežbate može biti korisno za praćenje napretka. Možete pratiti svoju ishranu, beležiti kalorije i svakodnevnu aktivnost. Dnevnik vam može pomoći da uočite obrasce i identifikujete potencijalne oblasti za unapređenje.

You might be interested:  Kako Uključiti Kamere Na Google Maps

6. Praćenje zdravstvenih pokazatelja

Uz praćenje napretka u gubitku kilograma, takođe je važno pratiti zdravstvene pokazatelje kao što su nivo holesterola, krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Ako vidite poboljšanje u ovim pokazateljima, to može biti indikator da vaše navike ishrane i vežbanja imaju pozitivan uticaj na vaše zdravlje.

Prateći napredak na različite načine, možete dobiti dublji uvid u svoj proces gubitka kilograma i motivisati se da nastavite ka ostvarenju svojih ciljeva.

Savjeti za uspješno postizanje ciljeva mršavljenja

1. Odredite svoje ciljeve

1. Odredite svoje ciljeve

Prvi korak prema uspješnom mršavljenju je definiranje jasnih i realističnih ciljeva. Razmislite o tome koliko kilograma želite izgubiti i u kojem vremenskom periodu. Također je važno razmotriti vašu trenutnu tjelesnu kondiciju i zdravstveno stanje kako biste postavili ciljeve koji su dostižni i sigurni za vaše tijelo.

2. Izračunajte svoj kalorijski deficit

Da biste izgubili kilograme, morate stvoriti kalorijski deficit – odnosno, potrošiti više kalorija nego što unosite. Izračunajte svoju bazalnu potrošnju kalorija (koliko kalorija trošite u mirovanju) i oduzmite od nje odgovarajući broj kalorija kako biste postigli deficit. Obratite pažnju da ne stvarate prevelik deficit, jer to može biti štetno za vaše tijelo.

3. Prakticirajte redovitu tjelesnu aktivnost

Tjelesna aktivnost je ključna za gubitak kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine. Odaberite aktivnosti koje vam se sviđaju i uključite ih u svoju svakodnevnu rutinu. To može biti hodanje, trčanje, biciklizam, plivanje ili bilo koja druga vrsta vježbanja. Ciljajte najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno.

4. Prilagodite svoju prehranu

Da biste postigli kalorijski deficit, morate prilagoditi svoju prehranu. Povećajte unos voća, povrća i cjelovitih žitarica, koji su hranjivi i niskokalorični. Smanjite unos prerađene hrane, zasićenih masti i šećera. Također je važno jesti redovito i kontrolirati veličinu porcija.

5. Vodite evidenciju o napretku

Praćenje vašeg napretka ključno je za održavanje motivacije i uspjeh u postizanju ciljeva mršavljenja. Vodite evidenciju o svom unosu hrane, tjelesnoj aktivnosti i rezultatima kako biste bili svjesni svojih postignuća i identificirali područja koja zahtijevaju poboljšanje.

6. Potražite podršku

Mršavljenje može biti izazovno, stoga je važno da imate podršku okoline. Razgovarajte s obitelji, prijateljima ili se pridružite grupi podrške koja se bavi mršavljenjem. Također možete potražiti pomoć stručnjaka poput nutricionista ili osobnog trenera koji vam mogu pružiti korisne savjete i smjernice.

7. Nemojte se fokusirati samo na kilograme

Iako je gubitak kilograma glavni cilj, važno je ne zaboraviti druge koristi zdravog načina života. Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost mogu poboljšati vaše opće zdravlje, kondiciju, raspoloženje i samopouzdanje. Uživajte u procesu i fokusirajte se na ostvarenje zdravih navika koje će vas pratiti i nakon postizanja cilja mršavljenja.

Primjer tjednog plana prehrane
Dan Doručak Ručak Večera
Ponedjeljak Ovsena kaša sa bobicama i bademima Pileća salata s povrćem Povrtna juha, pileći file s quinoom
Utorak Tost s avokadom i jajima Losos na žaru s kuhanim krumpirom i salatom Pileći ražnjići s povrćem
Srijeda Smoothie od bobica i banane Tjestenina s povrćem i umakom od rajčice Rižoto s gljivama i šparogama
Četvrtak Mix voća s jogurtom i zobenim pahuljicama Cvjetačni rižoto s piletinom Govedina na žaru sa špinatom i rižom
Petak Omlet s povrćem Pohana piletina s krumpirićima i salatom Ratatouille s parmezanom
Subota Smoothie od banane, špinata i badema Tuna salata s povrćem i tjesteninom Pečena pastrva s povrćem i krumpirom
Nedjelja Sendvič s puretinom, avokadom i povrćem Cezar salata s piletinom Meksikanski taco s vegetarijanskim punjenjem

Primjer tjednog plana prehrane može vam pomoći da organizirate svoje obroke i pazite na ravnotežu unosa hranjivih tvari. Prilagodite ga svojim preferencijama i potrebama.

FAQ:

Kako izračunati svoj kalorijski deficit?

Da biste izračunali svoj kalorijski deficit, prvo trebate utvrditi svoju bazalnu metaboličku stopu (BMR), koja predstavlja broj kalorija koje vaše tijelo troši u mirovanju. Nakon toga, dodajte aktivnost kako biste dobili ukupnu dnevnu potrošnju kalorija. Oduzmite od ukupne dnevne potrošnje kalorija željeni kalorijski deficit, obično 500-1000 kalorija, kako biste postigli gubitak kilograma od 0,5-1 kg tjedno.

Koje su najbolje vježbe za pomoć u postizanju kalorijskog deficita?

Najbolje vježbe za pomoć u postizanju kalorijskog deficita su one koje troše najviše kalorija. Kardiovaskularne vježbe poput trčanja, biciklizma, plivanja i skakanja užeta su odlične za sagorijevanje kalorija. Također, trening snage koji uključuje podizanje utega također može pomoći u povećanju potrošnje kalorija i stvaranju mišićne mase, što dalje povećava bazalnu metaboličku stopu.

Koliko kilograma mogu izgubiti s kalorijskim deficitom?

Broj kilograma koje možete izgubiti s kalorijskim deficitom ovisi o vašem početnom težinskom cilju i trajanju kalorijskog deficita. Općenito, siguran i održiv gubitak kilograma je 0,5-1 kg tjedno. Svakih 7700 kalorija u kalorijskom deficitu rezultira gubitkom 1 kg tjelesne težine. Stoga, ako stvorite kalorijski deficit od 500 kalorija dnevno, možete očekivati gubitak 0,5 kg tjedno, odnosno 2 kg mjesečno.

Trebam li smanjiti unos masnoća kako bih postigao kalorijski deficit?

Smanjenje unosa masnoća može biti način smanjenja unosa kalorija, ali nije nužno za postizanje kalorijskog deficita. Kalorije se dobivaju iz tri makronutrijenta: ugljikohidrata, proteina i masti. Važno je održavati uravnoteženu prehranu koja sadrži sve ove makronutrijente, ali u ograničenijim količinama kako bi se stvorio kalorijski deficit. Bez obzira na unos masti, kalorijski deficit će biti postignut ako ukupna dnevna potrošnja kalorija bude manja od unosa.