Kako izvući gorčinu iz maslina | Korak po korak vodič

Kako Izvuci Gorcinu Iz Maslina

Kako Izvuci Gorcinu Iz Maslina

Maslina je jedna od najvažnijih biljaka u mediteranskoj prehrani i kulturi. Međutim, svima koji su ikada pokušali jesti sirove masline, vjerojatno je poznato da one mogu biti vrlo gorke. Gorčina maslina je prirodna pojava koja se javlja zbog prisutnosti spoja zvanog oleuropein. Srećom, postoji nekoliko načina da se izvuče gorčina iz maslina i uživa u njihovom bogatom i ukusnom okusu.

Jedan od načina da se izvuče gorčina iz maslina je soljenje. Nakon branja, masline se drže u slanoj vodi nekoliko tjedana. Sol ima sposobnost izvlačenja gorčine iz maslina putem procesa osmoze. Nakon što su se masline natopile u slanoj vodi, trebaju biti isprane kako bi se uklonila preostala gorčina.

Drugi način da se smanji gorčina maslina je mariniranje. Masline se mogu marinirati u različitim tekućinama kao što su ocat, limunov sok, čili ili bosiljak. Ove tekućine pomažu u uklanjanju gorčine i dodajući dodatne okuse maslinama. Nakon mariniranja, masline se mogu konzumirati same ili dodavati u različite jela.

Konačno, ako preferiraš suhe masline, proces sušenja također može smanjiti gorčinu. Sušenje maslina uklanja vlagu iz ploda, a time i gorčinu. Sušene masline mogu se jesti same ili koristiti u raznim receptima.

Sada kada znaš nekoliko metoda za izvlačenje gorčine iz maslina, možeš uživati u njihovom prirodnom okusu i koristiti ih u svojoj kuhinji. Bilo da ih soliš, mariniraš ili sušiš, masline će biti ukusan i zdrav dodatak tvojoj prehrani.

Contents

Kako izvući gorčinu iz maslina

Kada ubrate masline sa stabla, često su još uvek gorke i neprijatne za konzumiranje. Međutim, postoji nekoliko načina kako možete izvući gorčinu iz maslina i učiniti ih ukusnim.

Metoda namakanja u vodi

 1. Izaberite zdrave masline i isperite ih kako biste uklonili prljavštinu.
 2. Napravite rezove na maslinama, lagano pritiskajući ih nožem sa jedne strane.
 3. Ubacite masline u posudu sa hladnom vodom i ostavite ih da se namakaju 10-14 dana. Promijenite vodu svakodnevno.
 4. Nakon 10-14 dana, probajte masline. Ako su još uvijek gorke, nastavite sa namakanjem.
 5. Kada masline više nisu gorke, isperite ih i pripremite po želji (npr. konzerviranje u ulju, mariniranje itd.).

Metoda slanjenja

 • Izaberite zdrave masline i operite ih kako biste uklonili prljavštinu.
 • Napravite rezove na maslinama, lagano pritiskajući ih nožem sa jedne strane.
 • Ubacite masline u staklenku i prelijte sa dovoljno vode da ih prekrije.
 • Dodajte sol – oko 10% soli u odnosu na težinu maslina.
 • Zatvorite staklenku i ostavite je na tamnom i hladnom mestu 2-3 meseca.
 • Nakon 2-3 meseca, probajte masline. Ako su još uvijek gorke, ostavite ih još malo u slanjoj vodi.

Metoda fermentacije

Fermentacija je još jedan način da se izvuče gorčina iz maslina. Međutim, ova metoda zahteva više vremena i pažnje.

Potrebno Koraci
Maslinski plodovi
 1. Izaberite zdrave masline i isperite ih kako biste uklonili prljavštinu.
 2. Napravite rezove na maslinama, lagano pritiskajući ih nožem sa jedne strane.
 3. Ubacite masline u posudu i prelijte vodom dok ne budu potpuno prekrivene. Dodajte 10% soli u odnosu na težinu maslina.
 4. Ostavite posudu na tamnom i toplom mestu (temperatura 20-25°C) na 1-2 nedelje.
 5. Tokom fermentacije, voda se mora menjati svaki dan.
 6. Nakon 1-2 nedelje, masline su spremne za konzumiranje. Isperite ih i poslužite po želji.

Kada budete probali vaše izvučene masline bez gorčine, bićete oduševljeni ukusom koji su stekle. Možet ih poslužiti kao zdravu užinu, dodatak salatama ili ih upotrebiti u raznim jelima.

Korak po korak vodič

Korak 1: Priprema maslina

Korak 1: Priprema maslina

Prvo što trebate učiniti je pripremiti masline. Operite masline u hladnoj vodi i lagano ih stisnite kako biste izvukli gorčinu.

You might be interested:  Kako Ponistiti Check Engine

Korak 2: Soljenje maslina

Nakon što ste pripremili masline, stavite ih u posudu i pospite solju. Koristite oko 10% soli u odnosu na težinu maslina.

Pazite da su masline potpuno prekrite solju.

Korak 3: Promiješajte svaki dan

Svaki dan promiješajte masline kako biste osigurali ravnomjernu distribuciju soli. To će pomoći izvući gorčinu iz maslina.

Korak 4: Isperite masline

Nakon što su masline ostavljene u soli 10-12 dana, isperite ih u hladnoj vodi kako biste uklonili sol.

Korak 5: Potopite u slatkoj vodi

Potopite isprane masline u slatku vodu. Pripremite otopinu slatke vode s 10% soli.

Ostavite masline u slatkoj vodi 10-15 dana. Promijenite vodu svaki drugi dan.

Korak 6: Provjerite slanoću

Nakon što su masline ostavljene u slatkoj vodi, provjerite slanoću. Jednostavno probajte nekoliko maslina. Ako su vam još uvijek slane, ostavite ih još neko vrijeme u slatkoj vodi.

Korak 7: Dodatno ispiranje

Nakon što su masline dovoljno slatke, isperite ih još jednom u hladnoj vodi kako biste uklonili preostalu slanost.

Korak 8: Po ukusu

Sada kada ste izvukli gorčinu iz maslina, možete ih konzumirati ili koristiti u raznim receptima. Uživajte u vašim gorčinizanim maslinama!

Priprema plodova maslina

Za pripremu plodova maslina potrebno je slijediti nekoliko koraka kako bi se izvukla gorčina i omogućila daljnja obrada i konzumacija maslina.

1. Berba maslina

 • Prvo je potrebno berbu maslina obaviti u pravom trenutku kada plodovi masline dosegnu optimalnu zrelost.
 • Materijal koji se koristi za berbu treba biti čist i ne sadržavati nikakve nečistoće koje bi mogle utjecati na kvalitetu maslina.
 • Plodove je potrebno pažljivo brati kako bi se izbjegla oštećenja koja bi mogla izazvati kvarenje maslina ili utjecati na njihov okus.

2. Pranje maslina

 • Nakon berbe, plodove maslina potrebno je dobro oprati kako bi se uklonile eventualne nečistoće koje se nalaze na površini.
 • Pri pranju maslina treba koristiti čistu i hladnu vodu kako bi se održala njihova kvaliteta.

3. Miješanje maslina

3. Miješanje maslina

Nakon pranja, masline je potrebno staviti u vodu i povremeno promiješati kako bi se razložile gorčine koje se nalaze u plodovima. Ovaj proces traje nekoliko dana.

4. Izmjena vode

 • Tijekom procesa miješanja, voda se mora redovito mijenjati kako bi se uklonile sve gorčine.
 • Ukupno je potrebno izvršiti oko pet do sedam izmjena vode kako bi se postigao željeni rezultat.

5. Salamiranje maslina

Nakon što se gorčina izravna iz maslina, mogu se staviti u posudu sa slanom otopinom kako bi se održala njihova svježina i produžio njihov vijek trajanja.

6. Dodatna obrada

Nakon salamiranja, masline se mogu dalje obrađivati na različite načine. Mogu se sušiti, konzervirati ili koristiti za pripremu raznih jela.

Sada kada znate korake za pripremu plodova maslina, možete uživati u njihovom ukusu i koristiti ih u raznim jelima i receptima.

Potapanje plodova u slanu vodu

Da biste izvukli gorčinu iz maslina, ključan korak je potapanje plodova u slanu vodu. Ovaj proces pomaže uklanjanju gorkih tvari iz maslina i čini ih jestivim i ukusnim. Evo koraka koje trebate slijediti za potapanje plodova u slanu vodu:

 1. Uzmi svježe ubrane masline: Najbolje je koristiti svježe ubrane masline kako bi se osigurala najbolja kvaliteta i okus. Očistite masline od prljavštine i oprati ih prije potapanja.
 2. Pranje maslina: Prvo operite masline kako biste uklonili prljavštinu i nečistoću. Isperite ih pod mlazom hladne vode i lagano trljajte svaku maslinu da biste uklonili prljavštinu.
 3. Pripremite slanu vodu: U veliku posudu stavite dovoljno vode da prekrije sve masline. Dodajte sol u vodu i promiješajte dok se potpuno ne otopi. Preporučuje se dodavanje oko 10% soli u odnosu na težinu maslina.
 4. Potapanje maslina: Stavite masline u posudu s pripremljenom slanom vodom. Pazite da su sve masline potpuno uronjene u vodu. Ako je potrebno, možete staviti neko teško opterećenje ili poklopac kako biste osigurali da masline ostanu potopljene.
 5. Ostavite masline da se potapaju: Ostavite masline da se potapaju u slanoj vodi tijekom određenog vremena, obično 10 do 12 sati. Ovaj postupak pomaže uklanjanju gorčine iz maslina. Pazite da masline ne ostanu predugo u slanoj vodi, jer to može uzrokovati preveliku koncentraciju soli.
 6. Isperite masline: Nakon potapanja, masline isperite pod mlazom hladne vode kako biste uklonili ostatak soli.

Nakon što ste završili potapanje plodova u slanu vodu, masline će biti spremne za daljnju pripremu, kao što su mariniranje ili konzerviranje. Zasladite i uživajte u svojim domaćim maslinama bez gorčine!

Mljevenje plodova maslina

Da biste mogli izvući gorčinu iz maslina, prvi korak je mljevenje plodova. Mljevenje je važan proces jer pomaže da se oslobode svi sokovi i da se olakša ekstrakcija ulja. Postoje različiti načini za mljevenje maslina, a ovdje su neki od njih:

1. Ručno mljevenje

Prva metoda je ručno mljevenje, koja se tradicionalno koristi. Za ručno mljevenje, koristite drveni ili metalni valjak, kao i dasku. Plodove stisnite između valjka i daske, povlačeći valjak preko njih. Nastavite ovaj postupak dok ne dobijete konzistenciju kaše.

2. Mlinsko mljevenje

Danas se često koristi moderna metoda mljevenja uz pomoć maslinovog mlina. Za to trebate električni mlinski stroj koji koristi oštrice i valjke za mljevenje plodova. Plodovi se ubacuju kroz otvor na vrhu mlina i prolaze kroz oštrice i valjke koji ih usitnjavaju. Ovisno o vrsti mlina, ovaj proces može biti vrlo brz i efikasan.

You might be interested:  Vidoviti Ljudi Koji Ne Naplacuju

3. Mljevenje u domaćinstvu

Ako nemate pristup mlinskom stroju, možete koristiti i kućanske alate za mljevenje maslina. Možete koristiti blender ili sjeckalicu hrane kako biste usitnili plodove. Ovaj postupak može biti malo sporiji i manje učinkovit, ali može biti dobra opcija ako vam je dostupno samo osnovno kućansko sredstvo za mljevenje.

Nakon mljevenja plodova, dobit ćete kašu maslina koja je spremna za sljedeće korake u procesu izvlačenja gorčine.

Stavljanje maslina u posudu s vodom

Kako bi izvadili gorčinu iz maslina, prvi korak je stavljanje maslina u posudu s vodom. Ovaj korak je ključan jer će omekšati masline i smanjiti gorčinu u njima. Evo kako to učiniti:

 1. Pripremite posudu dovoljno veliku da stane sve masline koje želite izvaditi.
 2. Očistite masline od stabljika i ostalih neželjenih dijelova.
 3. Izbušite svaku maslinu vilicom ili nožem na nekoliko mjesta kako bi voda mogla prodrijeti unutra.
 4. Stavite masline u posudu i zalijte vodom da budu potpuno potopljene.
 5. Ostavite masline u vodi da odstoje najmanje 10 dana, mada može biti potrebno i do 20 dana. Voda treba biti promijenjena svakodnevno kako bi se izvukla gorčina iz maslina.

Nakon što su masline provele dovoljno vremena u vodi, mogu se dalje pripremati za konzumaciju ili za proces soljenja. Ovaj korak je bitan kako bi se osiguralo da vaše masline budu ukusne i bez gorčine, tako da slijedite ovaj korak s pažnjom.

Promjena vode više puta

Jedan od načina da se izvuče gorčina iz maslina je promjena vode više puta. Ovaj postupak pomaže u uklanjanju gorčine iz maslina i omogućuje im da postanu slatke i jestive.

Evo koraka koje možete slijediti za promjenu vode više puta:

 1. Uzeti svježe ubrane masline i staviti ih u veliku posudu.
 2. Prelijte masline hladnom vodom kako bi ih prekrile potpuno.
 3. Ostavite masline da se natapaju u vodi 24 sata. Ovaj korak pomaže u uklanjanju gorčine i soli iz maslina.
 4. Nakon 24 sata, ocijedite vodu i prelijte masline svježom hladnom vodom.
 5. Ostavite masline da se natapaju u novoj vodi još 24 sata. Ponovno mijenjajte vodu svakih 24 sata kako bi se uklonili svi tragovi gorčine.
 6. Nakon nekoliko promjena vode, okus maslina trebao bi postati manje gorak.

Kada primijetite da su masline izgubile većinu gorčine, spremne su za daljnju obradu. Možete ih marinirati s raznim začinima, dodati ulje ili ih jednostavno jesti kao zalogaje.

Napomena:

 • Uvijek koristite svježe vode za promjenu kako biste izbjegli ponovno dodavanje gorčine maslinama.
 • Natapanje maslina u vodi će oduzeti soli i gorčine, ali također će ukloniti i neke korisne sastojke. Preporučuje se koristiti manje soli pri kuhanju slanih jela s natopljenim maslinama kako bi se izbjegla prevelika slanost.

Nadam se da će vam ovaj vodič pomoći da izvučete gorčinu iz maslina i da u potpunosti uživate u njihovom bogatom okusu!

Korištenje morske soli

U kulinarskom svetu, morska so je vrlo popularan sastojak koji se često koristi za poboljšanje ukusa hrane. Morska so se dobiva isparavanjem morske vode, a može biti rafinirana ili nerafinirana.

Poboljšava ukus hrane

Jedna od osnovnih svrha korištenja morske soli je da poboljša ukus hrane. Dodavanje prave količine morske soli pomaga da hrana ima izraženije arome i ukuse. Morska so također može uravnotežiti i nadoknaditi druge okuse u jelu.

Daje hrani bolju teksturu

Korištenje morske soli može također poboljšati teksturu hrane. Kristali morske soli mogu dodati hrskavost hrani i stvoriti interesantnu kontrastnu teksturu u jelima.

Začin za jela

Morska so se često koristi kao začin za završno posipanje na jelima. Zahvaljujući svojoj grubljim teksturi i jačem ukusu, morska so može dodati dodatnu dimenziju jelima. Može se koristiti na salatama, mesu, ribi, povrću ili tjestenini.

U marinade

Morska so može biti sastojak marinada za meso, ribu ili povrće. Dodavanje morske soli u marinadu pomaže da se poboljša njezin ukus i tekstura. Također može pomoći da se meso ili riba omekšaju.

Kako koristiti morsku sol

Evo nekoliko načina na koje možete koristiti morsku sol:

 • Posipajte je po povrću prije pečenja ili kuhanja.
 • Koristite je kao začin za završno posipanje na jelu.
 • Dodajte je u marinade za meso, ribu ili povrće.
 • Koristite je za soljenje vode pri kuhanju tjestenine ili riže.
 • Dodajte je u slani napitak ili koktel.

Zaključak

Morska sol je veoma koristan sastojak u kuhinji jer poboljšava ukus hrane, daje hrani bolju teksturu i može se koristiti kao začin ili u marinadama. Neka vam morska so bude must-have sastojak u kuhinji, i uživajte u ukusnim jelima koje pripremate.

Ostavljanje plodova u slanoj vodi

Korak 1: Priprema plodova maslina

Da biste počeli proces ostavljanja plodova maslina u slanoj vodi, prvo morate pripremiti plodove. Operite plodove maslina u hladnoj vodi kako biste uklonili nečistoće i prljavštinu.

Korak 2: Rezanje plodova maslina

Nakon što ste oprali plodove maslina, trebate ih narezati kako biste omogućili slanoj vodi da prodre i izvuče gorčinu. Možete napraviti nekoliko rezova na svakom plodu, ili napraviti jedan rez na svakom kraju ploda.

Korak 3: Slana voda

U velikoj posudi ili kanti, pripremite slanu vodu. Za svaki kilogram plodova maslina, trebate dodati oko 100 grama soli. Pomiješajte vodu i sol dok se sva sol ne otopi.

You might be interested:  Kako Ublaziti Peckanje Pri Mokrenju

Korak 4: Stavljanje plodova u slanu vodu

Stavite narezane plodove maslina u posudu sa slanom vodom. Pazite da svi plodovi budu potpuno potopljeni. Ako se neki plodovi izdižu iznad vode, stavite neku vrstu opterećenja (npr. tanjur ili kamen) da ih drže potopljenima.

Korak 5: Ostavljanje plodova u slanoj vodi

Sada je vrijeme da ostavite plodove maslina u slanoj vodi. Preporučuje se da plodove ostavite u vodi 10 do 14 dana. Vodu povremeno promijenite, svakih 2-3 dana, kako biste uklonili gorčinu koju su plodovi izlučili.

Korak 6: Ispiranje plodova

Nakon što su plodovi bili u slanoj vodi dovoljno dugo, vrijeme je da ih isperete pod mlazom hladne vode. Temeljito isperite plodove kako biste uklonili svu preostalu gorčinu.

Korak 7: Sušenje plodova maslina

Nakon što ste isprali plodove maslina, ostavite ih da se osuše na zraku. Možete ih ostaviti na rešetki ili nekoj drugoj podlozi na kojoj će zrak cirkulirati. Plodovi trebaju biti potpuno suhi prije nego što ih stavite u finalnu posudu ili koristite za daljnju obradu.

Pratite ove korake i imat ćete pripremljene plodove maslina bez gorčine, spremne za pripremu ukusnih jela ili mariniranje u ulju.

Testiranje gorčine

Da biste testirali gorčinu maslina, postoje nekoliko metoda koje možete koristiti. Evo nekoliko jednostavnih načina kako biste utvrdili koliko je maslina gorak.

Metoda brojanja

 1. Izmjerite 100 grama maslina i stavite ih u čašu.

 2. Dodajte vodu u čašu tako da prekrije masline.

 3. Stavite poklopac na čašu i ostavite je da odstoji 12-24 sata.

 4. Odvucite vodu iz čaše i prebrojte koliko maslina ima u njoj.

 5. Koristite ovu formulu da biste izračunali koliko postotka maslina je gorak:

  (broj gorčih maslina / ukupan broj maslina) * 100 = postotak gorčine.

Metoda okusa

Drugi način za testiranje gorčine je jednostavno probati masline. Uzmite jednu ili dvije masline i zagrizite ih. Ako osjetite gorčinu u ustima, znači da su masline gorke.

Metoda sušenja

 1. Odvojite masline od peteljki i napravite male rezove na njima.

 2. Stavite ih na pladanj ili sušaru i ostavite ih nekoliko dana da se osuše.

 3. Nakon što su se osušile, probajte jednu maslinu i osjetite njihovu gorčinu.

Metoda soljenja

 1. Stavite masline u posudu i pokrijte ih solju.

 2. Ostavite masline da se natapaju u slanoj vodi nekoliko dana.

 3. Nakon što su se natopile, probajte jednu maslinu i osjetite njihovu gorčinu.

Metoda Opis
Metoda brojanja Izmjerite koliko maslina je gorak u odnosu na ukupan broj maslina.
Metoda okusa Jednostavno probajte masline i osjetite gorčinu u ustima.
Metoda sušenja Osušite masline i probajte jednu da biste osjetili gorčinu.
Metoda soljenja Natopite masline u slanoj vodi i probajte ih da biste osjetili gorčinu.

Na kraju, važno je napomenuti da se gorčina maslina može smanjiti procesom fermentacije ili soljenjem. Ako masline nisu dovoljno gorke za vaš ukus, možete isprobati neku od ovih metoda kako biste smanjili gorčinu.

FAQ:

Koje su korake potrebno poduzeti kako bi se izvukla gorčina iz maslina?

Da bi se izvukla gorčina iz maslina, potrebno je provesti nekoliko koraka. Prvo, masline je potrebno očistiti od lišća i operati ih vodom. Zatim, masline je potrebno izbockati iglom kako bi se omogućilo prodiranje soli. Nakon toga, masline je potrebno posoliti i ostaviti da stoje nekoliko dana. Na kraju, masline je potrebno dobro oprati kako bi se uklonila sol i gorčina.

Koliko dugo je potrebno ostaviti masline da stoje sa solju kako bi se izvukla gorčina?

Da bi se izvukla gorčina iz maslina, potrebno ih je ostaviti sa solju najmanje 5 do 7 dana. Ovo vrijeme je potrebno da se sol apsorbira u masline i neutralizira gorčinu. Nakon tog perioda, masline trebaju biti dobro oprane kako bi se uklonila sol i gorčina.

Može li se gorčina u potpunosti ukloniti iz maslina?

U većini slučajeva, gorčina se može u potpunosti ukloniti iz maslina ako se pravilno obrade. Međutim, postoji mala mogućnost da gorčina ostane prisutna, posebno ako su masline prethodno zaražene parazitima. U takvim slučajevima, preporučuje se konzultirati stručnjaka za daljnje savjete.

Koje vrste soli se preporučuju za izvlačenje gorčine iz maslina?

Za izvlačenje gorčine iz maslina, preporučuje se upotreba grublje morske soli. Grublja tekstura soli omogućuje bržu apsorpciju i neutralizaciju gorčine u maslinama. Također se može koristiti i obična kuhinjska sol, ali se preporučuje odabir grubljeg tipa soli za optimalne rezultate.

Treba li masline biti izbockane iglom prije soljenja?

Da, masline trebaju biti izbockane iglom prije soljenja. Ovaj korak je važan jer omogućuje soli da prodre u masline i pomogne u neutralizaciji gorčine. Igla treba pažljivo probušiti masline kako bi se izbjeglo oštećenje njihovog oblika ili strukture. Nakon što su masline izbockane, potrebno ih je posoliti i ostaviti da odstoje nekoliko dana prije pranja.

Koje je najbolje vrijeme za branje maslina koje će biti soljene?

Najbolje vrijeme za branje maslina koje će biti soljene je kada su još uvijek zelene, ali su već dostigle svoju punu veličinu. U tom trenutku, masline imaju optimalnu ravnotežu gorčine i slatkoće. Ako masline ostavite da previše sazriju, mogu postati preblage i nemaju dovoljno gorčine za soljenje. Stoga je važno pratiti vrijeme berbe maslina kako bi se postigao najbolji okus i tekstura.