Kako moliti deseticu krunice: savjeti i upute | Naziv-sajta

Kako Moliti Deseticu Krunice

Kako Moliti Deseticu Krunice

Molitva krunice je duhovna praksa u katoličanstvu koja nam omogućuje da se povežemo s Bogom i Njegovom Majkom Marijom. Desetica krunice je jedan od najčešćih oblika molitve krunice, koji se sastoji od deset Zdravo Marija. Ova molitva je dragoceni način da se dublje uronimo u svoju vjeru i molitveni život.

Da biste molili deseticu krunice, prvo je važno pripremiti se i smiriti se. Pronađite tiho mjesto gdje ćete moći biti sami sa svojim mislima i usredotočiti se na molitvu. Možete zapaliti svijeću i koristiti krunu kako biste se bolje fizički povezali s molitvom.

Zatim započnite molitvu desetice krunice izgovaranjem Počasnu devetu zaštitnicu, u kojoj čast molite krunice. Zatim možete započeti s deset Zdravo Marija, prateći svaku molitvu razmišljanjem o otajstvu koje ste odabrali za taj dan. Deset Zdravo Marija se završava izgovaranjem Slava Ocu i molitvom Zdaj nam Marijo.

Tijekom molitve, možete koristiti simbole kao što su krunice, križevi ili slike svetaca kako biste se bolje povezali s molitvom. Također je važno biti prisutan tijekom molitve i usredotočiti se na riječi koje izgovarate. Možete recitirati molitvu naglas ili tiho, ovisno o vašim preferencijama.

Molitva desetice krunice je snažan duhovni alat koji nas povezuje s Božjom ljubavlju i milošću. Kroz ovu molitvu, možemo pronaći mir, snagu i vodstvo u našem svakodnevnom životu. Iskoristite ove savjete i upute kako biste dublje uplovili u molitvu desetice krunice i doživjeli Božje blagoslove i milosti.

Contents

Kako moliti deseticu krunice: savjeti i upute

Krunica je jedna od najpoznatijih katoličkih molitvenih praksi. Kada molimo deseticu krunice, molimo se posebnim nizom molitvi koje uključuju razmišljanje o događajima iz Kristova života.

Kako moliti deseticu krunice?

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći pri molitvi desetice krunice:

 1. Početak: Počnite krunice držeći križ u ruci, izgovorite molitvu Očenaš.
 2. Molitva za Radosnu tajnu: Zatim se prebacite na prvi zrno krunice. Izgovarajte Očenaš i deset Zdravo Marija dok razmišljate o prvoj Radosnoj tajni (npr. Isusovo rođenje).
 3. Molitva za Svjetlosnu tajnu: Nakon završetka Radosne tajne, prebacite se na drugo zrno krunice i izgovarajte Očenaš i deset Zdravo Marija dok razmišljate o drugoj Svjetlosnoj tajni (npr. Isusovo krštenje).
 4. Molitva za Bolnu tajnu: Nastavite s molitvom Očenaša i deset Zdravo Marija za svaku Bolnu tajnu (npr. Isusova muka na Putu križa).
 5. Molitva za Slavnu tajnu: Na kraju molitve za Bolnu tajnu, prelazite na posljednje zrno krunice i molite Očenaš i deset Zdravo Marija za svaku Slavnu tajnu (npr. Isusov uskrs).
 6. Završetak: Nakon molitve za Slavnu tajnu izmolite “Slava Ocu” i “Zdravo Marijo” za Blaženu Djevicu Mariju.

Savjeti za molitvu desetice krunice

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri molitvi desetice krunice:

 • Utihnite: Prije početka molitve, pronađite mirno mjesto i pokušajte se mentalno pripremiti za molitvu.
 • Zamišljajte: Pokušajte si predstaviti događaje iz Kristova života dok molite. To će vam pomoći dublje se povezati s molitvom.
 • Usredotočite se: Tijekom molitve, usredotočite se na svoje riječi i razmišljanja. Pokušajte izbjegavati distrakcije i budite prisutni u molitvi.
 • Redovitost: Nastojte moliti desetice krunice redovito kako biste razvili molitvenu naviku i produbili svoj duhovni život.
 • Ostavite vrijeme za šutnju: Nakon molitve, ostavite si neko vrijeme za tišinu i razmišljanje. To je vrijeme kada se možete otvoriti za Božju prisutnost i slušanje.

Nadamo se da će vam ovi savjeti i upute pomoći u molitvi desetice krunice. Uživajte u ovom duhovnom iskustvu i povezivanju s Bogom kroz molitvu.

Značaj molitve desetice krunice

Molitva desetice krunice ima veliki značaj u katoličkom vjerskom životu i prakticiranju vjere. Molitva desetice krunice predstavlja jedan od najpoznatijih oblika pobožnosti i mišljenje mnogih je da su molitve desetice krunice izuzetno učinkovite u ostvarivanju Božje milosti i blagoslova.

You might be interested:  Kako Spriječiti Hrkanje Kod Zena

Molitva desetice krunice ima svoje korijene u Isusovom životu i nauku. Desetica krunice se sastoji od deset molitava “Zdravomarijo” koje se mole uz pomoć krunice. Svaka “Zdravomarijo” se mol i uz zazive “Slava Ocu” i “Oče naš”, te predstavlja meditaciju nad životom i mukama Isusa Krista.

Molitva desetice krunice pomaže vjernicima da se usmjere na poniznost, oprost, zahvalnost, suosjećanje i druge kršćanske vrline. Tijekom molitve desetice krunice vjernici se prisjećaju muke i smrti Isusa Krista, ali i njegove uskrsnuće, što ih povezuje s Božjim planom spasenja.

Molitva desetice krunice je također moćno oružje protiv zla i iskušenja. Vjeruje se da molitva desetice krunice pomaže u odagnavanju negativnih utjecaja i donosi duhovni mir i zaštitu. Kroz molitvu desetice krunice vjernici mogu izraziti svoju vjeru, nadu i ljubav prema Bogu, ali i moliti za milost, blagoslov i pomoć.

Zbog svog značaja, molitva desetice krunice se preporučuje svim vjernicima kao način približavanja Bogu, jačanja vjere i duhovnog rasta. Redovito prakticiranje molitve desetice krunice može donijeti velike duhovne koristi i obogatiti vjerski život vjernika.

Kako odabrati pravi trenutak i mjesto za molitvu

Kada je riječ o molitvi, važno je odabrati pravi trenutak i mjesto kako bismo se mogli usredotočiti na našu duhovnu praksu i povezati se s Bogom. Evo nekoliko savjeta i smjernica koje vam mogu pomoći u odabiru pravog trenutka i mjesta za molitvu.

1. Odaberite miran trenutak

Kada molimo, potrebno je osigurati da smo u mirnom okruženju. Odaberite trenutak kada vam je um najmirniji, bez ometanja ili distrakcija. Može to biti rano jutro, kasno navečer ili bilo koji drugi dio dana kada se osjećate najopuštenije i koncentriranije.

2. Pronađite mirno mjesto

Isto kao i s trenutkom, važno je odabrati mirno mjesto za molitvu. To može biti posebna soba, kapelica ili jednostavno miran kutak u vašem domu. Osigurajte da je mjesto tiho i udobno, tako da se možete opustiti i usredotočiti na molitvu.

3. Eliminirajte ometanja

Pokušajte eliminirati sve moguće distrakcije kako biste mogli biti potpuno prisutni tijekom molitve. Isključite televizor, mobitel i računalo kako biste spriječili upadanje u iskušenje provjere poruka ili e-pošte. Ako vam je potrebno, možete staviti telefon na tihi način ili upotrijebiti timer kako biste bili sigurni da nećete biti ometeni.

4. Stvorite atmosferu

Stvorite atmosferu koja će vam pomoći u usredotočenju na molitvu. To može uključivati ​​svijeće, ikone, molitvene predmete ili glazbu koja vam pomaže da se povežete s Bogom. Prilagodite svoje okruženje na način koji vam najbolje odgovara i pomaže vam da se smirite i otvorite za molitvu.

5. Budite dosljedni

Da biste razvili kontinuiranu molitvenu praksu, važno je biti dosljedan. Pokušajte odabrati isto vrijeme i mjesto za molitvu svaki dan. Ovo će vam pomoći u uspostavljanju rutine i navike te vam omogućiti da se lakše usredotočite na molitvu s vremenom.

Odabir pravog trenutka i mjesta za molitvu može biti osoban i individualan proces. Važno je slijediti vlastite unutarnje nagovještaje i pronaći ono što najbolje radi za vas. Bilo da je to rano jutro u vašoj kuhinji ili kasno navečer u vašoj sobi, važno je stvoriti obredni prostor u kojem se možete povezati s Bogom i primiti duhovnu podršku i njegu.

Koraci za molitvu desetice krunice

Desetica krunice je jedna od najpopularnijih katoličkih molitvi koju mnogi vjernici koriste kao način da se povežu s Bogom, Isusom i Djevicom Marijom. Molitva desetice krunice se sastoji od niza koraka koji se ponavljaju dok se moli svaka desetica. Evo kako moliti deseticu krunice:

 1. Priprema: Prije početka molitve desetice krunice, trebate se smiriti i usredotočiti na Boga. Možete zapaliti svijeću ili se pomoliti kratku molitvu kao znak posvećenosti.
 2. Početak: Držite krunice u rukama i zamislite da ste s Isusom i Djevicom Marijom dok započinjete molitvu. Poljubite prvu kuglicu krunice kao znak ljubavi prema Bogu.
 3. Čitanje prve molitve: Izrecite Očenaš na početku svake desetice. Koncentrirajte se na riječi molitve i otvorite svoje srce Bogu.
 4. Čitanje deset Hvale Marije: Nakon molitve Oče naš, izrecite deset Hvale Marije. Svaka Hvala Marijo se završava riječima “Moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen.”
 5. Razmišljanje o otajstvu: Svako otajstvo krunice ima svoje teme koje trebate razmišljati dok molite desetice kroz otajstva. Primjerice, tijekom razmatranja otajstva Isusovog krštenja, možete razmišljati o Isusovoj posvećenosti Bogu.
 6. Čitanje posebne molitve: Nakon svake desetice, možete izrecitirati posebnu molitvu koja se odnosi na otajstvo koje razmatrate. Ta molitva može biti iz knjige molitava ili osobna molitva iz srca.
 7. Ponavljanje koraka: Ponovite korake 3-6 dok ne dođete do desete desetice. Nakon posljednje desetice, možete završiti molitvu desetice krunice molitvom Slavam Ocu i drugim završnim molitvama.
 8. Zaključak: Nakon završetka molitve desetice krunice, možete zahvaliti Bogu na milosti koju ste primili i završiti molitvom, kao što je molitva svetom Josipu ili molitva Djevici Mariji.

Molitva desetice krunice može biti snažan način da se povežete s vjerom i produbite svoj odnos s Bogom. Poštujte svaki korak i dajte si vremena za duboko razmišljanje o otajstvima. Molitva se može učiti i prakticirati svakodnevno kako bi postala važan dio vašeg duhovnog života.

You might be interested:  Kako Ispuniti Darovni Ugovor Za Nekretninu

Pravilan položaj ruku i tijela prilikom molitve

Molitva je duhovna praksa koja uključuje uspostavljanje odnosa s Božanskim. Pravilan položaj ruku i tijela prilikom molitve može nadopuniti i poboljšati tvoju duhovnu praksu.

Pravilan položaj ruku

Kada moliš deseticu krunice, obično držiš krunične kuglice u desnoj ruci. Desna ruka je dominantna ruka i smatra se prikladnijom za vođenje molitve. Lijevoj ruci možeš držati u mirnom položaju, na primjer, položenu na krilu. Također možeš staviti lijevu ruku preko desne ruke kako bi stvorio dodatni osjećaj mira i skoncentriranosti.

Pravilan položaj tijela

Kad moliš deseticu krunice, pravilan položaj tijela je sjedeći ili klečeći. Mnogi vjernici radije mole klečeći kako bi pokazali odanost i poniznost. U tom slučaju, stavljajući ruke na koljena može biti elegantan dodatak molitvi. Ako prilika dopušta, možeš također sagnuti glavu ili ispružiti ruke prema gore kako bi izrazio poniznost i iskrene namjere.

Važno je zapamtiti da pravilan položaj ruku i tijela prilikom molitve nije nužan za ostvarivanje duboke i iskrene duhovne veze. Molitva dolazi iz srca i duše, a položaj tijela i ruku je samo dodatak koji ti može pomoći da se usredotočiš i osjećaš povezanost s Božanskim. Slijedi svoje srce i udobnoj se osjećaj u svojoj molitvi.

Koje molitve izgovarati tokom desetice krunice

Kada se molimo deseticu krunice, izgovaramo određene molitve koje su sastavni dio ovog duhovnog čina. Evo koje molitve treba izgovoriti tokom desetice krunice:

 1. Molitva Otajstva:

  Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime Tvoje, dođi kraljevstvo Tvoje, budi volja Tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam danas i otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim i ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga. Amen.

 2. Zdravomarijo:

  Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom, blagoslovljena Ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe Tvoje, Isus. Sveti Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše. Amen.

 3. Slava Ocu:

  Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu. Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova. Amen.

Nakon izgovaranja ovih molitvi, možete započeti sa izgovaranjem Očenaša i deset Zdravomarija, uz održavanje posebnog ritma dok držite krunice i sjetite se otajstva koje molite.

Kako se fokusirati i zadržati koncentraciju tokom molitve

Molitva je važan dio vjerske prakse i način da uspostavimo duševnu bliskost s Bogom. Međutim, često može biti teško održavati fokus i koncentraciju tokom molitve, pogotovo kada nas ometaju misli i distrakcije u okolini. Evo nekoliko korisnih savjeta kako se fokusirati i zadržati koncentraciju tokom molitve:

1. Pronađite mirno mjesto

Idealno bi bilo moliti se na mirnom i tihom mjestu, gdje ćete biti manje izloženi ometanjima. Pronađite prostor koji vam omogućuje da se opustite i koncentrirate na molitvu.

2. Isključite distrakcije

Uklonite sve potencijalne distrakcije koje mogu ometati vašu molitvu. Isključite telefone, televizore ili druge uređaje koji mogu privlačiti vašu pažnju.

3. Udahnite duboko

Prije početka molitve, udahnite duboko i opustite se. To će vam pomoći da se smirite i fokusirate na svoje unutarnje stanje.

4. Koristite vizualne i tjelesne predmete

Mnogi ljudi pronalaze korist od vizualnih ili tjelesnih predmeta koji im pomažu da se fokusiraju tokom molitve. To može biti ikona, križ, svijeća ili bilo koji drugi predmet koji vam je duhovno važan.

5. Održavajte ritam

Pokušajte održavati ritam tokom molitve kako biste održali kontinuiranu koncentraciju. To može uključivati recitiranje ili pjevanje molitve na određeni način.

6. Slušajte molitve naglas

Ponekad je korisno moliti naglas kako biste održali koncentraciju. Slušanje vlastitog glasa kako izgovarate molitvu može vam pomoći da ostanete fokusirani i prisutni u molitvenom trenutku.

7. Vodite molitveni dnevnik

Vođenje molitvenog dnevnika može vam pomoći da zadržite koncentraciju tokom molitve. Možete zapisivati svoje misli, osjećaje i molitve kako biste se dublje uronili u svoj molitveni trenutak.

8. Vježbajte meditaciju

8. Vježbajte meditaciju

Meditacija je učinkovit način da se fokusirate i zadržite koncentraciju tokom molitve. Pokušajte praksu meditacije kako biste razvili vještinu koncentracije i prisutnosti.

Učenje kako se fokusirati i zadržati koncentraciju tokom molitve može biti izazovno, ali uz praksu i upornost možete postići dublju duhovnu povezanost u svojim molitvama.

Koliko često treba moliti deseticu krunice

Moljenje desetice krunice je važna duhovna praksa koju mnogi katolici prakticiraju. No koliko često je potrebno moliti deseticu krunice? To je pitanje koje postavljaju mnogi vjernici. Odgovor na ovo pitanje može varirati s obzirom na različite okolnosti i duhovne potrebe svakog pojedinca.

Dnevno moljenje desetice krunice

Jedan od načina da se redovito prakticira moljenje desetice krunice je da ga molite svakodnevno. Mnogi vjernici nalaze utjehu i duhovnu snagu u svakodnevnom moljenju. Za neke to može biti jutarnja ili večernja molitva, dok drugi vole moliti tijekom dana. Bez obzira na vrijeme, redovito moljenje desetice krunice svakodnevno vam može pomoći da održite duhovnu ravnotežu i povećate svoju predanost Bogu.

You might be interested:  Kako Kupiti Ulaznice Preko Eventima

Tjedno moljenje desetice krunice

Tjedno moljenje desetice krunice

Za neke vjernike, dnevno moljenje desetice krunice može biti izazovno zbog zauzetog rasporeda ili drugih obveza. U tim slučajevima, tjedno moljenje desetice krunice može biti prikladna alternativa. Možete odabrati jedan dan u tjednu kada ćete se posvetiti moljenju desetice krunice. To može biti poseban trenutak u vašem tjednu kada ćete se usredotočiti na svoju vjeru i obraćanje Bogu. Ovo je također prilika da se povežete sa zajednicom vjernika koji također molitvu desetice krunice prakticiraju tjedno.

Prigodno moljenje desetice krunice

Uz dnevno ili tjedno moljenje desetice krunice, možete je moliti i u prigodnim trenucima. To mogu biti posebni događaji poput blagdana, posebnih molitvenih namjera ili osobnih izazova. Moljenje desetice krunice u ovim trenucima može biti snažan način obraćanja Bogu i traženja Njegove prisutnosti i vodstva.

Prednosti moljenja desetice krunice
 • Pomaže nam da se usredotočimo na našu vjeru i povežemo se s Bogom
 • Donosi utjehu i mir u naše živote
 • Pomaže nam da se usredotočimo na Isusovu muku, smrt i uskrsnuće
 • Pojačava našu duhovnu vezu s Božjom Majkom, Djevicom Marijom
 • Jača našu vjeru i pouzdanje u Božju volju

Kako poboljšati svoju molitvu desetice krunice

Molitva desetice krunice je važna praksa za vjernike katoličke vjeroispovijesti. Ali kako poboljšati svoju molitvu desetice krunice i otkloniti ometajuće misli i distrakcije? Evo nekoliko savjeta:

1. Pripremite se za molitvu

Prioritetno je da pronađete tihu i mirnu prostoriju za molitvu. Možete staviti neke svijeće ili ikone kako biste stvorili duhovnu atmosferu. Isključite svoj telefon ili ga stavite na tihi način kako biste izbjegli ometanje.

2. Fokusirajte se na svaku riječ

Umjesto da ponavljate riječi mehanički, pokušajte se zaista usredotočiti na značenje svake izgovorene riječi. Promislite o Isusovim mukama i radostima dok izgovarate svaki dan Gospine krunice.

3. Koristite vizualne predmete

Mnogi vjernici pronalaze korisno da koriste kombinaciju molitvenog lanca i ikone Isusa ili Marije kako bi vizualno održali fokus. Slika ili skulptura mogu vam pomoći da ostanete koncentrirani na molitvu.

4. Dajte svoje srce Gospinim mukama i radostima

Kada molite desetku krunice, pokušajte se duboko povezati sa svakom Isusovom mukom ili Marijinom radošću. Zamislite sebe u tim trenucima i ponudite svoje jastvo, radosti i patnje Gospodinu.

5. Uključite svoje osjetila

Pokušajte koristiti i druge osjetila dok molite desetku krunice. Npr. slušajte mirnu duhovnu glazbu, mirisne svijeće ili cvijeće koje vam mogu pomoći da se udubite u molitvu.

6. Povežite se s drugim vjernicima

Pridruživanje molitvenoj grupi ili zajednici može vam pomoći da se osjećate potporu i motivirano u molitvi. Uzajamna podrška i zajednička molitva mogu vam pomoći da poboljšate svoju molitvu desetice krunice.

Uz upornost i trud, možete poboljšati svoju molitvu desetice krunice i produbiti svoj duhovni život. Iskoristite ove savjete i otvorite svoje srce za blagoslov koji dolazi od molitve krunice.

FAQ:

Koje su prednosti molitve desetice krunice?

Molitva desetice krunice ima mnogo prednosti. Ova molitva je jednostavna i lako je svakodnevno prakticirati. Također, ova molitva je usmjerenja prema Mariji i Isusu te nam pomaže da se povežemo s njima na duhovnoj razini. Molitva desetice krunice također nam daje mir i snagu u teškim trenucima i pomaže nam da razvijemo svoju duhovnost.

Kako se prakticira molitva desetice krunice?

Molitva desetice krunice prakticira se na sljedeći način: Prvo trebate uzeti krunica, koja se sastoji od pet desetica (nizanja od deset kuglica) i dva manja niza kuglica. Zatim se počinje s moljenjem Oče Naš na prvom većem zrnu, zatim slijede tri Zdravo Marije na sljedećim zrnima. Nakon toga, na manjim zrnima se moli Slava Ocu i završno se moli O Mjesto Krunice.

Kako se broje molitve desetice krunice?

Molitve desetice krunice broje se pomoću zrna na krunici. Svaki put kad se izgovori Oče Naš ili Zdravo Marijo, prelazi se na sljedeće zrno. Nakon što se izmoli jedna desetica, prelazi se na sljedeću deseticu tako što se prelazi s pozicije desne strane kuglice na poziciju lijeve strane kuglice.

Koliko desetica treba izmoliti u molitvi desetice krunice?

U molitvi desetice krunice izmoli se pet desetica. Svaka desetica sastoji se od Oče Naš, zatim tri Zdravo Marije i na kraju se moli Slava Ocu. Tijekom molitve desetice krunice, vjernik se fokusira na jedno od pet otajstava, koje su različite teme u životu Isusa i Marije.

Koja su otajstva molitve desetice krunice?

Otajstva molitve desetice krunice su pet: Otajstva Svjetla, Otajstva Radosna, Otajstva Tuge, Otajstva Slave i Otajstva Krunice. Otajstva Svjetla se mole četvrtkom, Otajstva Radosna se mole ponedjeljkom i subotom, Otajstva Tuge se mole utorcom i petkom, Otajstva Slave se mole srijedom i nedjeljom, a Otajstva Krunice se mole petkom tijekom korizme.

Koja je svrha molitve Slava Ocu u molitvi desetice krunice?

Molitva Slava Ocu u molitvi desetice krunice provodi se da bi se slavilo Boga i pokazalo zahvalnost za darove koje nam je dao. Ova molitva se moli nakon što se izmoli jedna desetica i pomaže u usredotočenju na Božju prisutnost i djelovanje u našem životu.