Kako pronaći posao u Austriji: korisni saveti i informacije

Kako Naći Posao U Austriji

Kako Naći Posao U Austriji

Austrija je jedna od najpopularnijih destinacija za sve veći broj ljudi koji traže posao u inostranstvu. Poznata po svojoj stabilnoj ekonomiji i visokim platama, Austrija nudi mnoge mogućnosti za zapošljavanje. Međutim, pronalaženje posla u Austriji može biti izazovno, posebno za one koji dolaze izvan zemlje. U ovom članku ćemo vam pružiti korisne savete i informacije kako pronaći posao u Austriji.

Jedan od prvih koraka pri traženju posla u Austriji je istraživanje tržišta rada i potrebne kvalifikacije. Veoma je važno da razumete tržište rada u Austriji i koje su profesije trenutno tražene. Postoje određena zanimanja koja su posebno tražena i koja mogu olakšati zapošljavanje, kao što su IT stručnjaci, inženjeri, medicinsko osoblje i prodavci. Takođe je važno imati adekvatne kvalifikacije i iskustvo u traženoj oblasti.

Još jedan važan korak je prilagođavanje vaše biografije i motivacionog pisma austrijskim standardima. Austrijanci su poznati po tome da pridaju veliku pažnju detaljima i profesionalizmu. Zato je važno da vaša biografija bude jasna, koncizna i precizna. Takođe je važno da pravilno navedete svoje kvalifikacije, iskustvo i reference. Motivaciono pismo treba biti usredsređeno na vaše sposobnosti i motivaciju da radite u Austriji.

Kada aplicirate za posao u Austriji, možete koristiti online platforme za zapošljavanje, kao što su LinkedIn i Xing, kao i specijalizovane veb stranice za zapošljavanje. Takođe je korisno pridružiti se profesionalnim mrežama i udruženjima kako biste se povezali sa drugim stručnjacima u svojoj oblasti. Networking je veoma važan u Austriji i može vam pomoći da pronađete poslovne prilike.

Uzalud čovek grabi sreću ako nije sposoban da je prepozna kad mu ona dođe. – Ivo Andrić

Contents

Pronalaženje posla u inostranstvu

Korak 1: Priprema

Pre nego što počnete tražiti posao u inostranstvu, važno je da se dobro pripremite.

 • Proučite ciljani tržište rada kako biste saznali o potrebama i zahtevima za određenim zanimanjima.
 • Proverite da li je vaša kvalifikacija i iskustvo prihvaćeno u zemlji u kojoj želite da radite.
 • Naučite jezik zemlje u kojoj planirate raditi. Poznavanje jezika poboljšava vaše šanse za zapošljavanje.
 • Pripremite CV i motivaciono pismo na jeziku zemlje u kojoj želite raditi.

Korak 2: Traženje posla

Korak 2: Traženje posla

Postoji nekoliko načina da pronađete posao u inostranstvu:

 1. Potražite poslove na internetu. Koristite specijalizovane veb stranice i platforme za zapošljavanje u zemlji koju vam je cilj.
 2. Proverite sajtove i oglase za zapošljavanje lokalnih novina i časopisa u ciljanoj zemlji.
 3. Posetite sajmove zapošljavanja i konferencije koje privlače međunarodne poslodavce i tražitelje posla.
 4. Nabavite preporuku od vlastitih kontakata koji već rade u inostranstvu.

Korak 3: Prijava za posao

Kada pronađete posao u inostranstvu, sledite ove korake za prijavu:

 1. Pažljivo pročitajte oglas za posao i osigurajte da ispunjavate sve zahteve.
 2. Pripremite CV i motivaciono pismo prilagođeno oglasu za posao.
 3. Pošaljite svoju prijavu elektronskom poštom ili koristite onlajn formular za prijavu.
 4. Budite strpljivi i očekujte da će proces prijave trajati neko vreme.

Korak 4: Intervju

Ako budete pozvani na intervju, budite spremni na sledeće:

 • Proverite poznavanje jezika i kulture zemlje u kojoj ćete se intervjuisati.
 • Pažljivo proučite kompaniju i poziciju na koju se prijavljujete.
 • Obnovite svoje znanje o svom iskustvu i kvalifikacijama.
 • Obucite se profesionalno i budite tačni na intervjuu.
You might be interested:  Kada Su Izbori U Hrvatskoj

Korak 5: Prihvatanje ponude

Ako uspešno prođete intervju, možete dobiti ponudu za posao. Pre nego što je prihvatite:

 • Prihvatanje ponude za posao u inostranstvu znači da biste trebali biti spremni za selidbu.
 • Razmotrite ponudu u pogledu uslova rada, plate, beneficija i drugih faktora.
 • Proverite sve relevantne dokumente i uverite se da su ugovori jasni.
 • Razmislite o svom pravnom statusu i viznom procesu.

Pronalaženje posla u inostranstvu može biti izazovno, ali uz dobru pripremu i istrajnost možete ostvariti svoje ciljeve u karijeri.

Tržište rada u Austriji

Austrija ima jedno od najsnažnijih tržišta rada u Europi. Stopa nezaposlenosti je relativno niska, a privreda zemlje je dobro razvijena. Ovaj članak će vam pružiti korisne informacije o tržištu rada u Austriji, kako biste se bolje pripremili za traženje posla.

Nađenje posla u Austriji

Kada je u pitanju pronalaženje posla u Austriji, važno je da budete dobro informisani o tržištu rada i poslodavcima u zemlji. Najčešći način pronalaženja posla u Austriji je preko oglasa za posao. Oglasi za posao se mogu naći u lokalnim novinama, na internetu i na oglasnim tablama u javnim mestima.

Takođe, možete se registrovati u javnoj službi za zapošljavanje, koja će vam pružiti podršku pri traženju posla i povezivanju sa poslodavcima. Ovu uslugu možete koristiti besplatno i dobiti savete o pisanju CV-a, motivacionog pisma i pripremi za intervju.

Kvalifikacije i dokumentacija

Da biste mogli da radite u Austriji, morate imati odgovarajuće kvalifikacije i dokumentaciju. Ako dolazite iz zemlje članice Evropske unije (EU), Švajcarske ili Ekonomske zone EFTA, imate pravo da radite u Austriji bez posebne dozvole, pod uslovom da ste zadovoljili sve zakonske uslove.

Ukoliko dolazite iz zemlje koja nije članica EU, moguće je da vam je potrebna radna dozvola. Da biste je dobili, trebate imati ponudu za posao od poslodavca u Austriji. Poslodavac će vam pomoći prilikom apliciranja za radnu dozvolu.

Radno zakonodavstvo

Austrijsko radno zakonodavstvo je vrlo strogo i pruža zaštitu radnicima. Radno vreme je ograničeno na 40 sati nedeljno, a prekovremeni rad je plaćen posebno. Takođe, zaposleni imaju pravo na godišnji odmor i zaštitu prilikom otkaza.

Poslodavci su dužni da zaposle radnike na osnovu ugovora o radu, koji treba precizno da regulišu prava i obaveze zaposlenog i poslodavca. Povrede ovih zakonskih obaveza mogu biti kažnjene visokim novčanim kaznama.

Propisi za strane radnike

Austrija ima određene propise za strane radnike. Ako niste državljanin Austrije, EU, Švajcarske ili Ekonomske zone EFTA, možda će vam biti potrebna viza da biste radili u Austriji. Ove informacije možete dobiti od austrijske ambasade u vašoj zemlji.

Takođe je važno da ste upoznati sa austrijskim jezikom, jer mnogi poslodavci preferiraju kandidate koji govore nemački jezik. Poznavanje nemačkog jezika povećava vaše šanse da nađete posao i ostvarite uspešnu karijeru u Austriji.

Zaključak

Tržište rada u Austriji pruža brojne mogućnosti za strane radnike, ali je važno da budete dobro informisani o uslovima rada i zakonodavstvu. Pronalaženje posla u Austriji može biti izazovno, ali sa odgovarajućom pripremom i informacijama, možete uspeti da pronađete posao koji odgovara vašim kvalifikacijama i interesima.

Delatnosti sa najviše otvorenih radnih mesta

U Austriji postoji veliki broj delatnosti koje nude mogućnosti za zapošljavanje. Ovo su neke od delatnosti koje trenutno imaju najviše otvorenih radnih mesta:

1. Ugostiteljstvo i turizam

 • Restorani
 • Hoteli
 • Turističke agencije

2. Građevinarstvo

 • Graditeljske kompanije
 • Arhitektonske firme
 • Zanatske radnje

3. Zdravstvo i medicina

 • Bolnice
 • Klinike
 • Apoteke

4. Informacione tehnologije

 • Softverske kompanije
 • IT konsultantske firme
 • Telekomunikacione kompanije

5. Trgovina

 • Supermarketi
 • Prodavnice odeće
 • Elektronske prodavnice

Ove delatnosti imaju konstantnu potražnju za radnicima i često su otvorene za prijem novih zaposlenih. Ukoliko želite da radite u Austriji, preporučljivo je da istražite otvorena radna mesta u ovim sektorima.

Koraci za pronalaženje posla u Austriji

1. Istraživanje tržišta rada

Prije početka traženja posla u Austriji, važno je istražiti tržište rada i saznati koje se poslovne oblasti najviše traže. Proučite trendove zapošljavanja, kompanije i industrije koje su najaktuelnije.

2. Prilagođavanje CV-a

Nakon što ste se informisali o tržištu rada, prilagodite svoj CV austrijskim standardima. Navedite relevantna iskustva i veštine na jasan i koncizan način. Takođe, priložite i motivaciono pismo koje će naglasiti zašto biste bili dobar izbor za poslodavca.

3. Traženje poslova

Pretražite online platforme za zapošljavanje, kao što su poslovni portali, društvene mreže i sajtovi kompanija. Takođe, proverite mogućnosti za dobijanje informacija o poslovima na lokalnim sajmovima zapošljavanja i u agencijama za zapošljavanje.

4. Prijava za posao

Kada pronađete posao koji vas zanima, pažljivo pročitajte uslove i zahteve oglasa. Pripremite sve potrebne dokumente i popunite prijavu za posao u skladu sa uputstvima poslodavca. Priložite svoj CV i motivaciono pismo.

5. Intervju

Ako budete izabrani za intervju, pripremite se za razgovor sa poslodavcem. Istražite kompaniju, pripremite odgovore na tipična pitanja intervjuera i pokušajte da se povežete sa vrednostima i ciljevima kompanije.

6. Dobijanje radne dozvole

6. Dobijanje radne dozvole

Ukoliko ste uspešno prošli proces selekcije i dobili ponudu za posao, moraćete da aplicirate za radnu dozvolu. Proverite koju vrstu radne dozvole vam je potrebna i saznajte koji su zahtevi i procedure za njeno dobijanje.

7. Prijavljivanje na socijalno i zdravstveno osiguranje

Kada počnete da radite u Austriji, trebali biste se prijaviti na socijalno i zdravstveno osiguranje. Istražite koje su vam opcije dostupne i koje dokumente i informacije će vam biti potrebne za prijavu.

You might be interested:  Kako Očistiti Krvne Žile

8. Useljavanje i adaptacija

Nakon dobijanja radne dozvole, treba se pripremiti za useljavanje u Austriju. Organizujte selidbu, pronađite smeštaj i upoznajte se sa lokalnim običajima i pravilima. Pre nego što krenete na svoj novi posao, provjerite da li su vam potrebne dodatne obuke ili certifikati kako biste se prilagodili austrijskom radnom okruženju.

Potrebne veštine i kvalifikacije

Da biste pronašli posao u Austriji, važno je da imate odgovarajuće veštine i kvalifikacije. Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu:

1. Poznavanje nemačkog jezika

Austrija je nemačkog govornog područja, pa je poznavanje nemačkog jezika ključno za uspeh u pronalaženju posla. Većina radnih mesta zahteva dobro poznavanje jezika, kako bi se moglo komunicirati sa kolegama i klijentima.

2. Edukacija i kvalifikacije

Većina poslodavaca u Austriji traži zaposlene sa odgovarajućim obrazovanjem i kvalifikacijama. Ako želite konkuriasti za određeno radno mesto, trebali biste imati relevantnu diplomu ili certifikat.

3. Iskustvo u određenoj industriji

Mnogi poslodavci takođe postavljaju uslov za radno iskustvo u određenoj industriji. Ako imate prethodno iskustvo u određenoj oblasti, povećavate svoje šanse da dobijete posao. Budite spremni da pružite dokaze o svom iskustvu i reference ako je to potrebno.

4. Komunikacijske veštine

Poslodavci takođe cene dobre komunikacijske veštine. Biti sposoban jasno i efikasno komunicirati sa kolegama, klijentima i nadređenima je važna veština na radnom mestu u Austriji.

5. Radne dozvole i vize

Ako ste stranac koji želi raditi u Austriji, morate biti svesni da ćete najverovatnije morati da obezbedite odgovarajuću radnu dozvolu ili vizu. Obratite pažnju na uslove za dobijanje radnih dozvola i vize i budite spremni da pružite potrebne dokumente.

6. Povežite se sa lokalnom mrežom

Da biste povećali svoje šanse za pronalazak posla, važno je da se povežete sa lokalnom mrežom i posedujete kontakte u određenoj industriji. Pokušajte da prisustvujete konferencijama, sajmovima poslova i mrežnim događajima kako biste upoznali relevantne ljude i stekli korisne kontakte.

7. Prilagodljivost i spremnost na učenje

Austrija je poznata po svojoj visokokvalifikovanoj radnoj snazi i zahtevima za poslovnu kulturu. Stoga je važno da budete prilagodljivi i spremni da naučite nove veštine i tehnologije kako biste bili konkurentni na tržištu rada.

Sa odgovarajućim veštinama i kvalifikacijama, imaćete veće šanse da pronađete posao u Austriji. Budite strpljivi i uporni u svojoj potrazi, i ne ustručavajte se da iskoristite sve dostupne izvore informacija kako biste bili dobro pripremljeni za traženje posla u Austriji.

Jezik i integracija u austrijsko društvo

Jedan od ključnih faktora za uspeh u pronalaženju posla u Austriji je poznavanje jezika. Iako je engleski jezik široko rasprostranjen, posebno u većim gradovima, znanje nemačkog jezika je neophodno za većinu poslova.

Da biste se uspešno integrisali u austrijsko društvo, važno je da naučite nemački jezik. Postoji mnogo škola jezika u Austriji koje nude kurseve nemačkog jezika za strance, tako da možete odabrati kurs koji odgovara vašim potrebama i rasporedu.

Nemački jezik nije samo važan za posao, već je i ključan za svakodnevni život u Austriji. Sa znanjem nemačkog jezika moći ćete da se sporazumevate sa ljudima u prodavnicama, restoranima, bolnicama i drugim mestima gde je nemački jezik dominantan.

Integracija u austrijsko društvo

Pored učenja jezika, važno je da se aktivno integrišete u austrijsko društvo kako biste povećali svoje šanse za pronalaženje posla. Ovo možete postići na različite načine:

 • Odlazak na lokalne događaje i festivali kako biste upoznali nove ljude i stekli kontakte.
 • Ispitivanje lokalnih običaja i kultura kako biste bili svesni normi ponašanja u Austriji.
 • Učlanjenje u lokalne sportske ili kulturne organizacije kako biste se aktivno uključili u zajednicu.

Pomoć pri integraciji

Austrija nudi različite programe i resurse koji mogu pomoći strancima u procesu integracije. Možete se informisati o ovim resursima kod lokalnih vlasti, ambasade ili konzulata vaše zemlje.

Organizacija Opis
Austrijski centar za integraciju Organizacija koja pruža informacije i savete o životu i radu u Austriji strancima.
Austrijske škole jezika Škole jezika koje nude kurseve nemačkog jezika za strance.
Volonterski programi Različiti programi volontiranja koji vam omogućavaju da se angažujete u zajednici i steknete nove veštine.

Aktivna integracija u austrijsko društvo i ulaganje u učenje jezika će vam pomoći da se uspešno prilagodite austrijskom načinu života i povećate svoje šanse za pronalaženje posla.

Radne dozvole i vize

Austrija je članica Evropske unije, što olakšava proces zapošljavanja za državljane EU. Međutim, za državljane zemalja koje nisu članice EU, potrebna je radna dozvola da bi legalno radili u Austriji.

Europska unija (EU) i Europski ekonomski prostor (EEA)

Državljani zemalja članica EU i EEA ne trebaju radnu dozvolu da bi radili u Austriji. Mogu se zaposliti i boraviti u zemlji bez ikakvih posebnih ograničenja. Jednostavno trebaju registrovati svoj boravak u austrijskom Ministarstvu unutrašnjih poslova ako planiraju ostati duže od tri meseca.

Državljani zemalja izvan EU/EEA

Državljani zemalja koje nisu članice EU ili EEA moraju dobiti radnu dozvolu da bi legalno radili u Austriji. Postoje različite vrste radnih dozvola, uključujući:

 • Crvena bela kartica: Ova vrsta radne dozvole je namenjena visokokvalifikovanim radnicima koji zadovoljavaju određene uslove. Bez obzira na vrstu posla, tražitelj mora dokazati da ima kvalifikacije i iskustvo relevantno za to zanimanje.
 • Sezonski radnici: Ovaj tip radne dozvole omogućava sezonskim radnicima da rade u Austriji u određeno doba godine, na primer u poljoprivredi ili turizmu.
 • Plava karta EU: Ova vrsta radne dozvole je namenjena visokokvalifikovanim stručnjacima izvan EU koji imaju ponudu posla u Austriji sa visokim zaradama i boljim uslovima rada.
You might be interested:  Kako Ublaziti Peckanje Pri Mokrenju

Da bi se dobila radna dozvola, obično će biti potrebna ponuda posla od austrijskog poslodavca. Poslodavac će obično morati dokazati da ne mogu naći adekvatnog radnika u Austriji ili EU pre nego što dobiju odobrenje za zaposlenje stranca.

Vize za Austriju

Državljani nekih zemalja izvan EU/EEA moraju dobiti vizu da bi mogli ući u Austriju. Vrsta vize koja je potrebna zavisi od svrhe putovanja, na primer, turizam, posao ili studiranje.

Da biste podnijeli zahtev za vizu, morate se obratiti austrijskom diplomatskom predstavniku u svojoj zemlji ili teritoriji. Tamo ćete dobiti sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i postupku apliciranja za vizu.

Imigracioni sistem

Austrija ima jasan imigracioni sistem koji olakšava dolazak kvalifikovanih radnika koji su potrebni na austrijskom tržištu rada. Razne vrste programa i dozvola dostupne su za različite kategorije stranaca koji planiraju raditi u Austriji. Važno je biti upoznat sa svim relevantnim informacijama o radnim dozvolama i vizama pre nego što se aplicira za posao u Austriji.

Ime dozvole/vize Svrha
Crvena bela kartica Visokokvalifikovani radnici
Sezonski radnici Sezonski poslovi u poljoprivredi i turizmu
Plava karta EU Visokokvalifikovani stručnjaci izvan EU

Najbolji načini za prijavljivanje na poslove

Ako želite pronaći posao u Austriji, važno je da se prijavite na što više otvorenih radnih mjesta. Evo nekoliko najboljih načina za pronalaženje i prijavljivanje na poslove u Austriji:

1. Pretraživanje online platformi za zapošljavanje

Jedan od najlakših načina za pronalaženje poslova u Austriji je pretraživanje online platformi za zapošljavanje. Postoje brojne web stranice i aplikacije koje objavljuju oglase za poslove u Austriji. Važno je redovito posjećivati ove platforme i pratiti nove oglase.

2. Kontaktiranje agencija za zapošljavanje

Ako želite imati stručnu pomoć i podršku u procesu traženja posla, možete se obratiti agencijama za zapošljavanje. Agencije mogu pružiti informacije o otvorenim radnim mjestima i pomoći vam pri pripremi životopisa i motivacijskog pisma.

3. Povezivanje putem LinkedIna

LinkedIn je profesionalna društvena mreža koja vam može pomoći u izgradnji poslovnih kontakata. Povezivanje s ljudima koji rade u industriji u kojoj želite raditi može vam pružiti mogućnost da saznate o otvorenim radnim mjestima i preporukama za posao.

4. Sudjelovanje na karijernim sajmovima i događanjima

Karijerni sajmovi i događaji često okupljaju veliki broj poslodavaca iz različitih industrija. Posjet karijernim sajmovima omogućuje vam da se izravno predstavite poslodavcima, predajete svoj životopis i razgovarate s predstavnicima tvrtki. Ovo može biti odličan način za stvaranje osobnih kontakata i pronalaženje poslovnih prilika.

5. Slanje otvorenih prijava

Ako ne možete pronaći otvorene pozicije na online platformama, možete poslati otvorenu prijavu poslodavcima koji vas zanimaju. Otvorena prijava je dokument koji sadrži vaš životopis i motivacijsko pismo i kojeg šaljete poslodavcima i tvrtkama s kojima biste željeli raditi.

6. Mreženje s drugim stručnjacima

Mreženje s drugim stručnjacima u industriji u kojoj želite raditi može biti vrlo korisno. Odnosi s drugim stručnjacima mogu vam pružiti informacije o otvorenim radnim mjestima, mentorstvo i mogućnosti za razvoj karijere.

Primjer otvorenog prijedloga:
Jezik Razina
Engleski Napredno
Njemački Srednje
Hrvatski Materinski

FAQ:

Koje su najčešće oblasti u kojima se traže radnici u Austriji?

Najčešće oblasti u kojima se traže radnici u Austriji su građevina, turizam, zdravstvo, IT sektor i bankarstvo.

Koje su osnovne kvalifikacije potrebne za pronalazak posla u Austriji?

Osnovne kvalifikacije koje su često potrebne za pronalazak posla u Austriji su znanje njemačkog jezika, određene vještine ili iskustvo u određenoj oblasti i važeća radna dozvola.

Koje su najbolje metode za pronalazak posla u Austriji?

Najbolje metode za pronalazak posla u Austriji su traženje poslova preko online platformi, kontaktiranje agencija za zapošljavanje, povezivanje sa lokalnim mrežama i stručna usavršavanja u određenoj oblasti.

Koliko je teško dobiti radnu dozvolu za Austriju?

Proces dobijanja radne dozvole za Austriju može biti prilično komplikovan i vremenski zahtjevan. Potrebno je da poslodavac pruži potvrdu o zapošljavanju, a aplikant treba dokazati da ispunjava sve uslove za dobijanje dozvole.

Koje su najvažnije stvari koje treba imati na umu prilikom traženja posla u Austriji?

Najvažnije stvari koje treba imati na umu prilikom traženja posla u Austriji su prilagođavanje njemačkom jeziku, proučavanje tržišta rada i specifičnosti sektora u kojem želite raditi, kao i važeći propisi vezani za rad i boravak stranaca.

Kako mogu unaprijediti svoje šanse za pronalazak posla u Austriji?

Da biste unaprijedili svoje šanse za pronalazak posla u Austriji, možete se fokusirati na usavršavanje svojih jezičkih vještina, sticanje dodatnih kvalifikacija ili specijalizacija, umrežavanje sa ljudima koji rade u istoj oblasti i praćenje otvorenih pozicija putem online platformi.

Koje su prednosti rada u Austriji?

Prednosti rada u Austriji su dobre plate i socijalne beneficije, visok kvalitet života, stabilnost tržišta rada i mogućnosti za napredovanje u karijeri.