Kako napisati motivacijsko pismo: korak po korak vodič

Kako Napisati Motivacijsko Pismo

Kako Napisati Motivacijsko Pismo

Napisati motivacijsko pismo je ključni korak pri prijavljivanju za posao ili apliciranju za stipendiju ili program obuke. Motivacijsko pismo je prilika da izrazite svoje interese, iskažete svoju motivaciju i pokažete svoje sposobnosti poslodavcu ili organizaciji. Da biste napisali efektivno motivacijsko pismo, važno je da budete jasni, dobro sročeni i da pažljivo prilagodite svoje pismo onome što poslodavac ili organizacija traže.

Jedan od ključnih elemenata motivacijskog pisma je početak. Početak pisma treba biti upečatljiv i interesantan kako biste privukli pažnju čitaoca od samog početka. Možete početi sa ličnom anegdotom koja ilustruje zašto ste zainteresovani za određenu poziciju ili stipendiju. Takođe, možete početi sa citatom koji je povezan sa vašim interesima ili ciljevima.

U prvom odeljku pisma je važno da izrazite svoju motivaciju i interes za određenom pozicijom ili stipendijom. Obrazložite zašto vam je bitno da radite u toj organizaciji ili da pohađate taj program obuke. Opišite svoje ciljeve i kako će vam ta pozicija ili stipendija pomoći da ostvarite te ciljeve. Budite iskreni i autentični u izražavanju svojih interesa i motivacija.

U drugom odeljku pisma, naglasite svoje relevantne veštine i iskustvo. Opišite kako su vaše veštine i iskustvo relevantni za traženu poziciju ili stipendiju. Navodite primere iz vašeg dosadašnjeg rada ili obrazovanja koji pokazuju kako ste koristili te veštine i postigli rezultate. Takođe, može biti korisno da pomenete preporuke ili pohvale koje ste dobili za svoj rad.

Zaključak pisma treba biti jak i ubedljiv. Sažmite svoje ključne tačke i ponovite svoju motivaciju za određenom pozicijom ili stipendijom. Izrazite svoju spremnost da se angažujete i doprinesete organizaciji ili programu obuke. Na kraju, zahvalite čitaocu na vremenu i razmotrenju vašeg pisma.

Contents

Kako napisati motivacijsko pismo

1. Sastavi uvod

Uvodni dio motivacijskog pisma treba privući pažnju čitatelja i otvoriti vrata za daljnju komunikaciju. Napišite nešto osobno o sebi i obrazložite zašto se uopće javljate na poziciju za koju se prijavljujete.

2. Istaknite svoje kvalifikacije

Istaknite svoje vještine, talente i profesionalno iskustvo koja su relevantna za poziciju na koju aplicirate. Navedite svoje najimpresivnije postignuće koja demonstriraju vašu sposobnost da se nosite sa zadacima i dostignete ciljeve.

3. Istražite o poslodavcu

Potrudite se saznati više o poslodavcu i njihovoj kulturi. Ovo vam omogućava da prilagodite svoje motivacijsko pismo specifično za tu tvrtku i pokažete kako vi možete doprinijeti njihovom timu i ciljevima.

4. Povežite se s poslodavcem

Pokažite interes za poziciju i tvrtku na koju se prijavljujete. Izrazite svoje oduševljenje da biste mogli biti dio njihovog tima i objasnite kako vaše vještine i iskustvo odgovaraju njihovim poslovnim ciljevima i vrijednostima.

5. Završite s pozitivnim tonom

Zaključite motivacijsko pismo s pozitivnim tonom i zahvalite poslodavcu na njihovom vremenu i razmatranju vaše prijave. Ostavite kontakt informacije i izrazite svoje nade da ćete biti pozvani na intervju.

Primjer motivacijskog pisma

Ime i prezime: Ana Marić

Adresa: Primorska ulica 10, Zagreb

Telefon: 01/123-456

Email: [email protected]

Zagreb, 31. prosinca 2020.

Naziv Tvrtke d.o.o.

Adresa

Grad, poštanski broj

Poštovani/a,

Mojim ovim pismom želim izraziti svoje iskreno zanimanje za poziciju Marketinškog stručnjaka u vašoj tvrtki. Sa zadovoljstvom sam pročitala o vašim inovativnim marketinškim strategijama i uspješno provedenim kampanjama.

Posjedujem preko pet godina iskustva u području digitalnog marketinga i znanje o različitim marketinškim kanalima. Tijekom svoje karijere, uspješno sam vodila marketing projekte, kreirala sadržaj za društvene mreže i analizirala rezultate kampanja.

Oduvijek sam bila strastvena prema marketinškoj industriji i uživam u pronalaženju kreativnih rješenja za povećanje percepcije branda i privlačenje novih kupaca. Vjerujem da bi moje vještine u digitalnom marketingu i moja sposobnost da analiziram podatke mogli biti korisni za vašu tvrtku.

You might be interested:  Koji Tv Kupiti Forum

Željela bih se pridružiti vašem timu i doprinijeti vašem uspjehu. Vjerujem da bih bila vrijedan član vašeg tima jer imam strast prema marketinškoj industriji, vještine koje su potrebne za izvršavanje posla i spremnost da učim i razvijam se dalje.

Hvala vam na razmatranju moje prijave. S radošću očekujem vašu povratnu informaciju. U nastavku pružam svoje kontakt informacije i nadam se prilici da se sastanemo na intervju kako biste se bolje upoznali sa mnom i mojim kvalifikacijama.

S poštovanjem,

Ana Marić

Korak po korak vodič

Korak 1: Istražite kompaniju

Pre nego što napišete svoje motivaciono pismo, bitno je da istražite kompaniju za koju se prijavljujete. Proučite njihovu istoriju, vrednosti, misiju i viziju. Ovo će vam pomoći da bolje razumete kompaniju i da prilagodite svoje motivaciono pismo kako biste se istakli.

Korak 2: Početak pisma

Započnite svoje motivaciono pismo sa pozdravom i ličnim podacima. Napišite svoje ime, prezime, adresu i kontakt informacije. Takođe, napišite ime osobe kojoj se obraćate, ili koristite generički pozdrav kao što je “Poštovani/a”.

Korak 3: Intro

Korak 3: Intro

Nakon početka pisma, napišite kratak pasus u kojem predstavljate sebe i izražavate interesovanje za rad u toj kompaniji. Ovde možete istaknuti svoje veštine, iskustvo ili relevantnu obrazovnu pozadinu.

Korak 4: Povežite se sa vrednostima kompanije

Opišite kako vaše vrednosti i ciljevi pristaju uz vrednosti kompanije. Pokušajte istaći kako možete doprineti ostvarenju njihove misije i vizije.

Korak 5: Istaknite svoje veštine i iskustvo

Napišite o svojim veštinama i iskustvu koji su relevantni za posao za koji se prijavljujete. Budite detaljni i konkretni, koristite konkretne primere kako biste pokazali kako ste primenili svoje veštine u praksi i postigli rezultate.

Korak 6: Izrazite svoju motivaciju

Istaknite razlog zašto želite raditi u toj kompaniji i šta vas motiviše. Pokušajte biti iskreni i originalni u svojim izjavama. Opišite kako bi bili zainteresovani za rast i razvoj, kako biste doprineli timu i kompaniji kao celini.

Korak 7: Zaključak

U zaključnom delu pisma, izrazite svoju zahvalnost na tome što ste imali priliku da se predstavite i izrazite interesovanje za posao. Izrazite nadu da ćete imati priliku za dalju komunikaciju.

Korak 8: Potpis i kontakt informacije

Završite pismo sa svojim potpisom i kontakt informacijama, kao što su broj telefona i email adresa.

Korak 9: Provera i uređivanje

Pre slanja pisma, proverite i uredite svoje motivaciono pismo kako biste bili sigurni da nema grešaka ili nelogičnosti. Obratite pažnju na gramatiku, pravopis i stil. Takođe, proverite da li ste uključili sve bitne informacije i da je pismo jasno strukturirano.

Korak 10: Slanje pisma

Pošaljite svoje motivaciono pismo putem emaila ili poštom, u skladu sa uputstvima datim u oglasu za posao. Ukoliko šaljete emailom, nemojte zaboraviti napisati pravilan naslov poruke koji se odnosi na poziciju za koju se prijavljujete.

Istražite o kompaniji i poziciji

Prije nego što napišete motivacijsko pismo, važno je detaljno istražiti o kompaniji i poziciji na koju se prijavljujete. Ova informacija će vam pomoći da bolje razumijete potrebe kompanije i prilagodite svoje pismo kako biste se istaknuli među drugim kandidatima.

Istražite o kompaniji

Počnite istraživati o kompaniji posjetom njihovoj službenoj web stranici. Ovdje možete pronaći informacije o njihovoj povijesti, vrijednostima, misiji i viziji. Također, provjerite da li imaju odjeljak za vijesti ili blog gdje možete pronaći najnovije informacije o kompaniji. Proučavanje kompanijske kulture i vrijednosti će vam pomoći da vidite jesu li u skladu s vašim interesima i vrijednostima.

Također, pokušajte saznati više o industriji u kojoj kompanija posluje. Ovo će vam pomoći da dobijete širi kontekst i bolje razumijete kako se kompanija uklapa u svoj sektor. Istraživanje konkurencije također može biti korisno, jer će vam omogućiti da bolje razumijete kako se kompanija razlikuje i ističe u odnosu na druge.

Istražite o poziciji

Proučavanje detalja o poziciji na koju se prijavljujete je također ključno. Pročitajte oglas za posao pažljivo da biste razumjeli ključne odgovornosti, zahtjeve i očekivanja poslodavca. Obratite posebnu pažnju na ključne ključne vještine i kvalifikacije koje su navedene, kako biste mogli adekvatno istaknuti svoje iskustvo i sposobnosti u motivacijskom pismu.

Također, pokušajte saznati više o timu ili odjelu s kojim biste radili. Istraživanje njihovih zadatosti, postignuća i prioritetnih ciljeva pomoći će vam da razumijete kako ćete se uklopiti u taj kontekst i kako možete pridonijeti timu ili odjelu.

Dodatno, proširite svoje istraživanje čitajući relevantne članke, blogove ili bilo koju drugu dostupnu literaturu koja se odnosi na kompaniju i industriju. Ovo će vam pomoći da steknete dublje razumijevanje i potencijalno vam pružiti dodatne informacije za upotrebu u motivacijskom pismu.

Kada ste temeljito istražili o kompaniji i poziciji, moći ćete prilagoditi svoje motivacijsko pismo tako da odgovara specifičnim potrebama i zahtjevima kompanije. Ovo također pokazuje vašu predanost i interes za kompaniju, što može biti dodatni faktor koji će vas istaknuti među ostalim kandidatima.

Prilagodite svoje iskustvo

Kako biste što bolje predstavili svoje kvalifikacije i iskustvo, važno je prilagoditi ih specifičnim zahtjevima i potrebama poslodavca. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u prilagodbi svog iskustva:

1. Pažljivo pročitajte oglas za posao

Prije nego što počnete pisati svoje motivacijsko pismo, pažljivo pročitajte oglas za posao. Obavezno obratite pažnju na ključne vještine, kvalifikacije i iskustvo koje poslodavac traži.

You might be interested:  Kako Brzo Zaraditi Novac

2. Identificirajte najvažnije kompetencije

Nakon što ste pročitali oglas za posao, identificirajte najvažnije kompetencije koje poslodavac traži. To mogu biti određene vještine, iskustvo u određenom području ili poznavanje specifičnih alata i tehnologija.

3. Povežite svoje iskustvo s zahtjevima poslodavca

Povežite svoje prethodno iskustvo s zahtjevima poslodavca. Naglasite kako ste stekli i razvili kompetencije koje su tražene u oglasu za posao, te pružite konkretne primjere i rezultate koji to potvrđuju.

4. Koristite ključne riječi i izraze

Koristite ključne riječi i izraze iz oglasa za posao kako biste pokazali da ste pažljivo pročitali i razumjeli zahtjeve poslodavca. To će pokazati da ste zainteresirani za posao i da ste spremni ispuniti tražene uvjete.

5. Prilagodite redoslijed i naglasak

Prilagodite redoslijed i naglasak svojih prethodnih poslova, projekata i ostalih iskustava kako biste istaknuli ono što je najrelevantnije za posao na koji se prijavljujete. Nemojte se bojati promijeniti raspored i naglasak kako biste najbolje predstavili svoje kvalifikacije.

6. Budite konkreti i precizni

Budite konkreti i precizni u opisu svog prethodnog iskustva i postignuća. Navodite konkretne primjere i rezultate koji potvrđuju vaše kompetencije. To će poslodavcu omogućiti bolje razumijevanje vaših sposobnosti i kako se one mogu primijeniti u njihovoj tvrtki.

7. Nastavite učiti i razvijati se

Iako ste već stekli određeno iskustvo, važno je istaknuti da ste otvoreni za daljnje učenje i razvoj. Spomenite svoju motivaciju za stalnim usavršavanjem i kako ste uvijek spremni prilagoditi se novim izazovima i promjenama.

Korištenjem ovih savjeta i prilagođavanjem svog iskustva zahtjevima poslodavca, poboljšat ćete svoje šanse za dobivanje željenog posla. Budite sigurni da ste jasno prenijeli svoje kvalifikacije i kako će one biti korisne za poslodavca.

Napravite strukturu pisma

Da biste strukturirali svoje motivacijsko pismo na pravi način, slijedite ove korake:

1. Pozdrav

Počnite pismo s prikladnim pozdravom, npr. “Poštovani/a gospodine/gospođo”.

2. Predstavite sebe

U ovom dijelu pisma, napišite nekoliko rečenica o sebi kako biste se predstavili poslodavcu. Navedite svoje ime, struku, trenutno zaposlenje/obrazovanje, te napomenite i kome šaljete pismo.

3. Iznesite namjere i razloge

Ovdje detaljno objasnite svoje namjere za pisanje pisma i svoje razloge. Navedite zašto ste zainteresirani za određenu poziciju ili tvrtku i kako mislite da možete doprinijeti. Budite konkreti i istaknite svoje vještine i iskustvo koji su relevantni za posao.

4. Argumenti i dokazi

U ovom dijelu pisma, ponudite konkretne argumente i dokaze koji će podržati vaše tvrdnje iz prethodnog koraka. Navedite primjere svojih postignuća, projekata ili iskustava koja će ilustrirati vaše vještine i sposobnosti. Također možete navesti reference ili preporuke.

5. Završetak pisma

Završite pismo s prikladnim završnim paragrafom. Zahvalite poslodavcu na vremenu i razmotrenju vaše prijave. Izrazite svoju otvorenost za daljnje kontakte i intervjuiranje. Navedite svoje kontakte (e-mail, broj telefona) kako bi se poslodavac mogao s vama povezati.

S ovom strukturom, vaše motivacijsko pismo bit će organizirano i lako čitljivo. Ne zaboravite ga prilagoditi za svaku pojedinačnu prijavu kako biste što bolje istaknuli svoje kvalifikacije i interese za određeni posao ili tvrtku.

Istaknite svoje kompetencije

Kada pišete motivacijsko pismo, važno je istaknuti svoje kompetencije i vještine koje su relevantne za posao ili temu o kojoj pišete. Ovo vam pomaže da pokažete poslodavcu što možete ponuditi i zašto se ističete među ostalim kandidatima.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste istakli svoje kompetencije u motivacijskom pismu:

 1. Analizirajte natječaj i poslodavca
 2. Prvi korak je analiziranje natječaja za posao i istraživanje poslodavca kako biste saznali koje su ključne vještine i kompetencije koje traže. Ovo vam pomaže da se fokusirate na važne aspekte i naglasite svoje relevantne kompetencije.

 3. Nabrojite svoje vještine
 4. Napišite popis svojih vještina koje su relevantne za posao ili temu motivacijskog pisma. Možete koristiti

   ili

    da biste dodijelili jasnu strukturu popisu. Ovdje možete koristiti i

   1. kako biste istaknuli svaku kompetenciju posebno.
   2. Objasnite svoje kompetencije
   3. Nakon što napravite popis vještina, objasnite svaku kompetenciju detaljnije. Možete koristiti kako biste opisali svoje iskustvo, održane projekte ili dostignuća koja dokazuju vaše kompetencije.

   4. Povežite kompetencije sa zahtjevima poslodavca
   5. Kad opisujete svoje kompetencije, svakako biste trebali pokazati kako vaše vještine odgovaraju zahtjevima poslodavca. Možete koristiti da biste istakli ključne riječi iz natječaja i povezali ih s vašim kompetencijama. To pomaže poslodavcu bolje razumjeti kako možete pozitivno doprinijeti njihovoj organizaciji.

   Ukratko, isticanje svojih kompetencija u motivacijskom pismu važno je kako biste se istakli među ostalim kandidatima. Analizirajte natječaj, nabrojite svoje vještine, objasnite ih detaljnije i povežite s zahtjevima poslodavca kako biste im dali jasnu sliku o svojim sposobnostima i potencijalu.

   Povežite se sa vrednostima kompanije

   Kada pišete motivaciono pismo, veoma je bitno da se povežete sa vrednostima kompanije za koju želite da radite. To pokazuje poslodavcu da ste motivisani da se uklopite i doprinesete uspehu organizacije. Evo nekoliko načina kako možete da povežete sebe sa vrednostima kompanije:

   1. Istraži kompaniju: Pre nego što napišete motivaciono pismo, temeljno istražite kompaniju. Pročitajte o njenoj misiji, viziji i ciljevima. Upoznajte se sa proizvodima ili uslugama koje pruža i sa tržištem na kojem posluje. Na taj način možete bolje razumeti vrednosti kompanije i istaknuti kako se vaše veštine i iskustvo mogu uklopiti.
   2. Istaknite svoje vrednosti: Razmislite o svojim ličnim vrednostima i kako se one poklapaju sa vrednostima kompanije. Na primer, ako kompanija ističe inovativnost kao jednu od svojih vrednosti, možete napomenuti kako vas pokreće želja za stalnim učenjem i pronalaženjem novih rešenja. To će pokazati poslodavcu da delite iste vrednosti i da ste motivisani da doprinesete inovativnom radnom okruženju.
   3. Pokazati primerima: Kada opisujete svoje iskustvo i veštine, pokušajte da pružite konkretne primere koji ilustruju kako ste u prošlosti pokazali vrednosti koje su važne za kompaniju. Na primer, ako kompanija ističe timski rad kao jednu od vrednosti, možete opisati kako ste uspešno sarađivali sa drugim članovima tima na prethodnom radnom mestu.
   4. Budite autentični: Važno je da ostanete autentični i iskreni u motivacionom pismu. Izražavajte sebe na način koji odgovara vama i vašem stilu pisanja. To će pokazati poslodavcu vašu iskrenost i spremnost da se integrišete u kompaniju na iskren način.

   Povezivanje sa vrednostima kompanije je ključni deo motivacionog pisma koji može pomoći da se istaknete kao kandidat koji je motivisan i spreman da doprinese uspehu organizacije.

   Budite specifični

   Kada pišete motivacijsko pismo, vrlo je važno biti specifičan u svojim izjavama. Umjesto da općenito govorite o svojim vještinama i iskustvu, dajte konkretna i mjerljiva postignuća koja ste ostvarili.

   Na primjer, umjesto da kažete “Imam iskustva u vođenju timova”, možete reći “Vodio sam tim od 10 ljudi na projektu koji je rezultirao povećanjem prodaje za 20%”. Ovakav pristup daje potencijalnom poslodavcu jasnu sliku što možete ponuditi i kako biste mogli pridonijeti njihovoj organizaciji.

   Također je važno biti konkretan kada opisujete svoje ciljeve i motivaciju za određenim poslom. Umjesto da općenito kažete da ste motivirani i zainteresirani za rad u određenoj industriji, navedite razloge zašto vas ta industrija posebno privlači i kako će vaše vještine i znanje biti korisni upravo u toj industriji.

   Budite specifični u iznošenju svojih ideja i prijedloga za poboljšanje organizacije. Umjesto da općenito kažete da imate ideje o tome kako unaprijediti proces rada, navedite konkretne primjere ili strategije koje smatrate da bi mogle poboljšati rezultate i učinkovitost. To će pokazati poslodavcu da ste pažljivo razmislili o tome kako vaša pozicija može doprinijeti organizaciji i da imate kreativne ideje koje biste voljeli podijeliti.

   Budite specifični i istaknite se iz mase. Poslodavcima je važno vidjeti kako se ističete i što vas čini posebnim u odnosu na ostale kandidate. Kroz specifične primjere i detalje, možete pokazati svoju jedinstvenost i kako ste u prošlosti ostvarili rezultate koji bi mogli biti korisni i u budućim poslovima.

   Završite sa jakim zaključkom

   U svom motivacijskom pismu, važno je završiti sa jakim zaključkom koji će ostaviti pozitivan utisak na čitaoca. Ovaj zadnji deo pisma je poslednja prilika da se istaknete i pokažete svoju strast i motivaciju.

   Kada završavate motivacijsko pismo, razmislite o sledećim elementima:

   Ponovite svoj interes

   Jedan od načina da završite snažno je da ponovite svoj interes za poziciju ili studijski program. Možete to učiniti kratkim i jasnim rečenicama, poput: “Još jednom želim istaći svoju iskrenu želju da se pridružim vašem timu” ili “Jedva čekam da nastavim svoje obrazovanje na vašem prestižnom univerzitetu”.

   Istaknite svoje kvalitete

   Nakon što ste ponovili svoj interes, možete se osvrnuti na svoje kvalitete i veštine koje imate, a koje su relevantne za posao ili studij koji želite. Možete naglasiti kako će te veštine doprineti uspehu u poziciji ili studijskom programu. Na primer, ako ste timski igrač, možete reći: “Kao timski igrač, verujem da mogu doprineti uspešnoj dinamici vašeg tima i dostizanju zajedničkih ciljeva”.

   Zahvalite

   Kada završavate svoje motivacijsko pismo, ne zaboravite da se zahvalite čitaocu na vremenu i pažnji koji su uloženi u pregled vašeg pisma. Možete koristiti rečenice kao što su: “Hvala vam na vremenu koje ste posvetili čitanju mog pisma” ili “Unapred zahvaljujem na pažnji koju ste mi ukazali”. Ovaj mali dodatak će pokazati vašu ljubaznost i zahvalnost.

   Završavanje motivacijskog pisma sa jakim zaključkom je važno da ostavite dobar utisak na čitaoce i povećate šanse da postignete svoje ciljeve. Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da napišete izvanredno motivacijsko pismo i dostignete uspeh u vašoj karijeri ili obrazovanju.

   FAQ:

   Koje su osnovne komponente motivacijskog pisma?

   Osnovne komponente motivacijskog pisma su zaglavlje, uvod, tijelo pisma i zaključak.

   Koje vještine bi trebalo istaknuti u motivacijskom pismu?

   U motivacijskom pismu bi trebalo istaknuti vještine koje su relevantne za poziciju na koju se prijavljujete. To mogu biti vještine komunikacije, timski rad, vođenje projekata itd.

   Koliko dugačko motivacijsko pismo treba biti?

   Idealno, motivacijsko pismo treba biti jedna stranica dugacko, ali može biti i nešto dulje ako imate mnogo važnih stvari za reći.

   Koje su najvažnije smjernice prilikom pisanja motivacijskog pisma?

   Najvažnije smjernice prilikom pisanja motivacijskog pisma su biti koncizan, fokusiran na ključne poruke i osobno prilagoditi pismo svakoj pojedinoj prijavi.