Kako napraviti abortus kod kuće - koraci i preporuke

Kako Napraviti Abortus Kod Kuce

Kako Napraviti Abortus Kod Kuce

Abortus je medicinski postupak prekida trudnoće. U nekim zemljama abortus je legalan i dostupan, ali u nekim zemljama može biti zabranjen ili ograničen. Međutim, postoje situacije kada žena možda ne može pristupiti legalnom abortusu iz različitih razloga. U takvim slučajevima, žene mogu pokušati napraviti abortus kod kuće. Važno je napomenuti da je ovo vrlo ozbiljna i opasna procedura koja bi trebala biti usklađena s medicinskim osobljem.

Pre nego što odlučite o napraviti abortus kod kuće, preporučuje se da se obratite medicinskom stručnjaku. Lekar će moći da pruži savete i proceni vaše zdravstveno stanje kako bi se minimizirali rizici. Takođe, važno je da budete sigurni da ste zaista trudni. Na tržištu postoje brojni testovi za trudnoću koji se mogu kupiti bez recepta, a lako su dostupni u većini apoteka.

Ako ste sigurni da želite da napravite abortus kod kuće, postoji nekoliko mogućih metoda koje se mogu koristiti. Jedna od najčešćih metoda je medicinski abortus, koji uključuje uzimanje određenih lekova pod nadzorom medicinskog osoblja. Alternativno, postoje i prirodne metode koje se baziraju na korišćenju određenih biljaka i čajeva. Međutim, važno je biti svestan da ove metode nisu naučno dokazane i da mogu biti vrlo opasne.

U svakom slučaju, važno je imati na umu da je abortus ozbiljna i složena medicinska procedura. Bez obzira na metodu koju odaberete, važno je da se posavetujete sa stručnim osobljem i obezbedite pravilan i siguran tretman. Samo stručno osoblje može vam pružiti odgovarajuće medicinske informacije i brigu o vašem zdravlju. Nikada ne pokušavajte obaviti abortus kod kuće bez stručnog nadzora.

Odluka o abortusu je vrlo lična i može biti veoma teška. Uvek se posavetujte sa stručnim osobljem, counsellorom ili psihologom kako biste razgovarali o svojim opcijama i emocijama. Oni mogu pružiti podršku i savete kako biste doneli najbolju odluku za sebe i vaše zdravlje. Takođe, pružiti će vam informacije o svim drugim opcijama, uključujući usvajanje i majčinstvo. Zapamtite, vaša dobrobit je najvažnija, i trebate biti sigurni da ste pravilno informisani pre donošenja konačne odluke o abortusu.

Važnost temeljitog proučavanja i pripreme

Prije nego što se odlučite na bilo kakve postupke povezane s abortusom kod kuće, iznimno je važno temeljito proučiti sve dostupne informacije i pripremiti se na odgovarajući način. Ova važnost leži u činjenici da je abortus ozbiljan medicinski postupak koji zahtijeva odgovornost i pažljivost kako bi se minimizirali rizici i osiguralo najbolje moguće rezultate.

Prva i najvažnija stvar koju trebate učiniti jest educirati se o procesu abortusa kod kuće. Informirajte se o metodama koje su dostupne, kako funkcioniraju, i kakve su im prednosti i rizici. Obratite se pouzdanim medicinskim izvorima i provjerite jesu li informacije koje primate pouzdane i točne.

Nakon što ste se educirali, sljedeći korak je razgovor s kvalificiranim medicinskim stručnjakom kako biste dobili sve relevantne informacije o vašem zdravstvenom stanju i sigurnosti procedura abortusa kod kuće. Ova je konzultacija iznimno važna jer će vam medicinski stručnjak moći preporučiti najbolji način postupanja u vašem konkretnom slučaju i pružiti vam potrebne upute i savjete.

Također je važno osigurati da imate sigurno i podržavajuće okruženje za provođenje abortusa kod kuće. Razmislite o tome tko će biti prisutan s vama tijekom postupka i jeste li emocionalno pripremljeni za to iskustvo. Imajte na umu da ova odluka može biti emocionalno i fizički zahtjevna, pa je važno osigurati adekvatnu podršku i brigu o sebi nakon završetka postupka.

Na kraju, imajte na umu da je abortus kod kuće ozbiljan medicinski postupak i da uvijek postoji rizik od komplikacija. Svaka osoba je jedinstvena i može imati različite rizike i potrebe, stoga je važno temeljito proučiti prije nego što donesete odluku o abortusu kod kuće. Ako imate bilo kakve sumnje ili pitanja, obavezno potražite stručne medicinske savjete i podršku.

You might be interested:  Kako Napraviti Web Stranicu

Sigurnost i rizici

Abortus kod kuće nosi sa sobom mnoge sigurnosne rizike. Važno je da se pridržavate određenih preporuka kako biste bili sigurni da ćete minimizirati moguće komplikacije. Ovdje su neki od ključnih sigurnosnih aspekata koje treba uzeti u obzir:

 • Neovlašteni medicinski postupak: Abortus kod kuće bez nadzora medicinskog stručnjaka može biti vrlo opasan. Bez adekvatnog znanja i stručnosti, postoji povećani rizik od komplikacija.
 • Rizik od krvarenja: Abortus kod kuće može izazvati ozbiljno krvarenje, posebno ako se ne sprovodi ispravno. Krvarenje koje je nekontrolisano ili koje traje predugo može biti životno ugrožavajuće i zahteva hitnu medicinsku intervenciju.
 • Infekcija: Uvođenje stranih tvari u reproduktivni sustav može povećati rizik od infekcija. Infekcije reproduktivnih organa mogu biti vrlo ozbiljne i zahtijevaju daljnje medicinsko liječenje.
 • Neuspeh abortusa: Abortus kod kuće može biti neuspješan i rezultirati nepotpunim uklanjanjem ploda. Ovo može dovesti do ozbiljnih komplikacija i infekcija.
 • Psihološki rizici: Abortus je složena odluka i može imati emocionalne posljedice. Bez odgovarajuće podrške, može doći do depresije, anksioznosti i drugih problema sa mentalnim zdravljem.

Uvijek je najsigurnije i najbolje potražiti stručnu medicinsku pomoć kada planirate abortus. Obratite se svom lokalnom zdravstvenom uredniku ili klinici kako biste dobili prave informacije i usluge pod nadzorom stručnjaka.

Prvi korak: Konsultacija sa stručnjakom

Prvi korak: Konsultacija sa stručnjakom

Prvi korak koji trebate poduzeti ukoliko razmišljate o abortusu kod kuće jest da se obratite stručnjaku za zdravstvenu skrb. Kako biste donijeli informiranu odluku i osigurali svoje zdravlje, važno je konzultirati se s stručnim medicinskim osobljem.

Stručnjak će vas moći informirati o rizicima, mogućnostima i zakonskim aspektima abortusa kod kuće. Osim toga, oni će moći procijeniti vaše zdravstveno stanje i pružiti vam potrebne savjete i informacije o sljedećim koracima.

Bez obzira na vašu odluku o abortusu, stručnjak će vam moći pružiti potrebnu podršku i pristupiti vama na siguran i povjerljiv način. Pomoći će vam da se osjećate sigurno i informirano tijekom cijelog procesa.

Zapamtite da je važno konzultirati se s pouzdanim i licenciranim stručnjakom za zdravstvenu skrb kako biste dobili točne informacije i stručno mišljenje. Oni će vam moći pružiti pravilnu procjenu vašeg zdravstvenog stanja i informirati vas o najboljim mogućnostima za vas.

Upravljanje emocijama i podrška

Podrška i upravljanje emocijama su ključni aspekti u procesu odlučivanja o abortusu. Ova odluka može biti vrlo emotivna i teška, te je važno osigurati da imate pravilan pristup podršci kako biste se nosili s tim. Evo nekoliko korisnih savjeta:

Razgovarajte sa osobom od povjerenja

Prva stvar koju trebate učiniti je razgovarati s nekim od povjerenja. To može biti bliski prijatelj, član obitelji ili stručnjak za podršku. Razgovor s nekim tko će vas saslušati i pružiti podršku može biti vrlo oslobađajući.

Istražite dostupne resurse

Razmislite o istraživanju i pronalaženju lokalnih resursa koji pružaju podršku ženama koje se suočavaju s pitanjima abortusa. To mogu biti organizacije koje pružaju savjetovanje, podršku ili informacije o zakonu i vašim pravima.

Samopomoć tehnike

Razmislite o raznim samopomoć tehnikama koje vam mogu pomoći u upravljanju emocijama. To može uključivati ​​vježbe dubokog disanja, meditaciju, joga ili pisanje dnevnika. Pronalaženje tehnika koje rade za vas može biti vrlo korisno tijekom ovog vremena.

Uzimanje vremena za sebe

Važno je uzeti si vremena za sebe tijekom ovog procesa. Pronađite aktivnosti koje vam pružaju zadovoljstvo i opuštaju vas. Može to biti šetnja u prirodi, gledanje filma, čitanje knjige ili provođenje vremena s ljudima koji vam pružaju podršku.

Razumijevanje svojih emocija

Dozvolite si da osjećate svoje emocije i budite ljubazni prema sebi. Abortus može izazvati mješavinu osjećaja kao što su tuga, krivnja, bijes ili olakšanje. Nemojte se osuđivati zbog onoga što osjećate, već se usredotočite na proces ozdravljenja i naprijed.

Stručna podrška

Ako se osjećate preopterećeni ili je vaše emocionalno stanje izvan kontrole, razmislite o traženju stručne podrške. Psihoterapeut ili savjetnik za podršku mogu vam pomoći u procesu suočavanja s emocijama povezanim s abortusom.

Važno je da se osjećate podržano i da vam je dostupna emocionalna pomoć tijekom ovog procesa. Nemojte se bojati potražiti podršku koja vam je potrebna, bilo da je to od prijatelja, obitelji ili stručnjaka.

Drugi korak: Korištenje abortivnih lijekova

Korištenje abortivnih lijekova je jedna od metoda za prekid trudnoće koja se može izvesti kod kuće. Ova metoda je najefikasnija kada je trudnoća u ranoj fazi, obično do 10-12 tjedana gestacije.

You might be interested:  Što Se Smije Nositi U Avion

Prije nego što nabavite i koristite abortivne lijekove, važno je konzultirati se s kvalificiranim medicinskim stručnjakom kako biste dobili detaljne informacije o samom postupku i mogućim rizicima.

Kako koristiti abortivne lijekove?

Abortivne lijekove možete nabaviti samo na recept, stoga je važno posjetiti liječnika kako biste mogli dobiti pravilan tretman. Nakon pregleda, liječnik će vam propisati odgovarajuće lijekove i dati vam upute o načinu korištenja.

U pravilu, korištenje abortivnih lijekova sastoji se od dvije faze. Prva faza uključuje uzimanje jednog lijeka, dok druga faza uključuje uzimanje drugog lijeka nakon određenog vremenskog razdoblja (obično 24 do 48 sati nakon uzimanja prvog lijeka).

Važno je strogo slijediti upute liječnika i ne mijenjati dozu ili raspored uzimanja lijekova bez konzultacija. Uzimanje lijekova treba biti sigurno i kontrolirano kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Prateći simptomi i što očekivati

Nakon uzimanja abortivnih lijekova, može se očekivati ​​niz simptoma koji su normalni i dio procesa prekida trudnoće. To uključuje bolove u trbuhu, krvarenje i grčeve. Ovi simptomi obično traju nekoliko dana, ali njihov intenzitet može varirati od osobe do osobe.

Ako primijetite iznenadno pogoršanje simptoma ili imate bilo kakve druge ozbiljne komplikacije, odmah se obratite svom liječniku. Važno je imati nekoga bliskog uz sebe tijekom ovog procesa koji vam može pružiti podršku i pomoći u slučaju potrebe.

Kada se obratiti liječniku

Nakon korištenja abortivnih lijekova, važno je obaviti ponovnu provjeru kod liječnika kako biste potvrdili da je prekid trudnoće uspješan. Liječnik će vam pružiti potrebne preglede i testove kako bi se osiguralo da trudnoća bude bez komplikacija.

Također je važno konzultirati se s liječnikom ako primijetite bilo koje od sljedećih simptoma:

 • Jako krvarenje koje traje dulje od 2 tjedna
 • Jako pogoršanje boli u trbuhu
 • Visoka tjelesna temperatura i znakovi infekcije
 • Iznenadne jakih bolova u zdjelici ili pogoršanje simptoma

Važno je pratiti svoje tijelo i reagirati na bilo kakve promjene ili simptome koji izlaze iz uobičajenog procesa. Redovite posjete liječniku i otvorena komunikacija s medicinskim stručnjakom ključni su za siguran i uspješan prekid trudnoće kod kuće.

Nuspojave i komplikacije

Pobačaj kod kuće može izazvati različite nuspojave i komplikacije. Važno je biti svjestan mogućih rizika i znati kako se nositi s njima.

Krvari

 • Unutarnje krvarenje: Ako primijetite obilno krvarenje koje traje dugo vremena, obratite se liječniku odmah.
 • Infekcija: Ako primijetite simptome infekcije kao što su povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu ili vaginalni iscjedak s neugodnim mirisom, odmah se obratite liječniku.

Fizičke nelagode

 • Bolovi: Može se javiti bol u donjem dijelu trbuha, slično menstrualnim grčevima. Možete uzeti blage analgetike kako biste smanjili nelagodu.
 • Mučnina i povraćanje: Neki ljudi mogu osjetiti mučninu i povraćanje kao nuspojave. Važno je piti puno tekućine i ležati u udobnom položaju dok ti simptomi ne prođu.
 • Mamurluk: Ako koristite lijekove za pobačaj, kao što je mifepristone, moguće su nuspojave poput umora, vrtoglavice i osjećaja slabosti. Odmorite se i pijte puno tekućine kako biste se osjećali bolje.

Psihološke posljedice

 • Emocionalna reakcija: Pobačaj može biti emocionalno težak i izazvati osjećaje kao što su tuga, krivnja ili stres. Ako se borite s ovim osjećajima, važno je razgovarati s voljenom osobom ili potražiti stručnu pomoć.

Uvijek je najbolje konzultirati se s medicinskim stručnjakom prije nego što pokušate izvesti pobačaj kod kuće. Oni će biti u stanju pružiti vam dodatne informacije o mogućim nuspojavama i komplikacijama te vam pomoći u donošenju najbolje odluke za vaše zdravlje.

Treći korak: Pratnja i oporavak

Nakon izvršenja postupka abortusa kod kuće važno je da žena ima adekvatnu pratnju i pružanje podrške. Oporavak nakon abortusa može biti fizički i emocionalno zahtjevan, stoga je važno da žena ima nekoga bliskoga uz sebe.

U prvih nekoliko sati nakon postupka abortusa žena može osjećati nelagodu, bol u donjem dijelu trbuha, krvarenje i grčeve. Ovi simptomi su normalni i obično se smiruju u roku od nekoliko dana.

Tokom oporavka, žena bi trebala poštivati određene preporuke:

 • Odmarati se i izbjegavati fizički napor
 • Izbjegavati seksualne odnose i upotrebu tampnona dok traje krvarenje
 • Konstantno pratiti količinu krvarenja
 • Pravilno uzimati propisane lijekove za ublažavanje bolova i upale
 • Ako se javi visoka temperatura, jaki bolovi ili obilno krvarenje, odmah se obratiti liječniku

Također je važno da žena ima pristup ljekarskoj podršci i prati uputstva ili propisane lijekove koje je dobila od strane liječnika.

Emocionalna podrška također igra važnu ulogu u procesu oporavka nakon abortusa. Mnoge žene mogu osjećati krivnju, tugu, stres ili olakšanje nakon abortusa. Razgovor s osobom od povjerenja, psihologom, ili pridruživanje grupi podrške može pomoći ženi da se suoči s tim osjećajima.

You might be interested:  Kako Se Koristi Gel Za Potenciju

Važno je da žena bude svjesna da ima pravo na zamjensku kontracepciju kako bi spriječila ponovnu trudnoću i izbjegla ponovnu potrebu za abortusom. Informisanje o različitim metodama kontracepcije i konsultacija sa stručnjakom može pomoći ženi da odabere najprikladniju metodu koja odgovara njenim potrebama.

Nakonabortusna briga i kontracepcija

Nakon što je napravljen abortus kod kuće, važno je obratiti posebnu pažnju na nakonabortusnu brigu. Također, važno je poduzeti odgovarajuće korake kako bi se spriječila nova trudnoća u budućnosti. Evo nekoliko preporuka o tome što trebate učiniti nakon abortusa i kako se zaštititi od neželjene trudnoće.

Nakonabortusna briga

Nakonabortusna briga

Nakon abortusa kod kuće, možete osjetiti fizičke i emocionalne promjene. Važno je slijediti sljedeće korake kako biste osigurali svoju dobrobit:

 • Odmorite se i dajte svom tijelu vremena da se oporavi od abortusa. Izuzetno je bitno da se ne upuštate u fizičke napore ili aktivnosti koje bi mogle uzrokovati komplikacije.
 • Ako osjetite neobične simptome poput jakih bolova, krvarenja ili infekcije, odmah se obratite liječniku. Oni će vam pružiti odgovarajući tretman i brigu za vaše zdravstveno stanje.
 • Poštujte upute i preporuke koje vam je dao kvalificirani zdravstveni profesionalac za nakonabortusnu njegu. Redovito uzimajte propisane lijekove i slijedite savjete o prehrani i oporavku.
 • Ako primijetite promjene u raspoloženju ili mentalnom zdravlju, obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje. Oni mogu pružiti potrebnu podršku i pomoć u suočavanju s emocionalnim posljedicama abortusa.

Kontracepcija nakon abortusa

Nakon što je abortus obavljen, važno je poduzeti korake kako biste spriječili neželjenu trudnoću u budućnosti. Kontracepcijske metode mogu vam pomoći u održavanju kontrole nad vašim reproduktivnim zdravljem. Evo nekih uobičajenih metoda kontracepcije koje možete razmotriti:

 1. Kondomi: korištenje kondoma je vrlo učinkovita metoda kontracepcije koja pruža zaštitu od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Oni su lako dostupni i jednostavni za korištenje.
 2. Oralni kontraceptivi: pilule koje sadrže hormone mogu se koristiti kao kontracepcijska metoda. Važno je konzultirati se s liječnikom kako biste pronašli pravu vrstu oralnih kontraceptiva za vas.
 3. Intrauterini ulošci (IUD): IUD je mali uređaj koji se umetne u maternicu kako bi se spriječila trudnoća. Ova metoda kontracepcije traje dulje vrijeme i omogućuje vam kontrolu nad svojim plodnost.
 4. Sterilizacija: Ako ste sigurni da ne želite imati djecu u budućnosti, sterilizacija može biti opcija. Ova trajna metoda kontracepcije zahtijeva kirurški zahvat i trebate razgovarati s liječnikom o svim mogućnostima i rizicima.

Važno je imati na umu da nijedna metoda kontracepcije nije 100% sigurna i da se preporučuje upotreba više metoda kako bi se povećala učinkovitost. Obratite se svom liječniku kako biste dobili sve potrebne informacije i odabrali najbolju metodu kontracepcije za svoje potrebe.

FAQ:

Koje su metode za samostalni abortus kod kuće?

Postoje nekoliko metoda koje se mogu koristiti za samostalni abortus kod kuće, uključujući upotrebu biljnih pripravaka, doziranje određenim lijekovima, ili korištenje posebnih medicinskih uređaja. Važno je napomenuti da je abortus ilegalan u mnogim zemljama i može biti opasan za zdravlje, pa je uvijek najbolje posjetiti kvalificiranog medicinskog stručnjaka za pomoć i savjet pri donošenju odluke o abortusu.

Kako se pripremiti za samostalni abortus kod kuće?

Da biste se pripremili za samostalni abortus kod kuće, prvo morate razgovarati sa stručnim medicinskim radnikom kako biste dobili jasne upute i savjete. Također je važno proučiti sve moguće nuspojave i rizike koji se mogu javiti tijekom i nakon samostalnog abortusa. Također je važno imati podršku i podršku najbližeg prijatelja ili obitelji.

Koliko je siguran samostalni abortus kod kuće?

Samostalni abortus kod kuće može biti vrlo opasan i nesiguran. Postoji veliki rizik od ozljeda i komplikacija, uključujući infekcije, krvarenje i trajnu štetu reproduktivnom sustavu. Ove komplikacije mogu biti ozbiljne i mogu zahtijevati hitnu medicinsku pomoć. Stoga je najbolje potražiti kvalificiranu medicinsku pomoć i podršku pri donošenju odluke o abortusu.

Koje su alternative samostalnom abortusu kod kuće?

Alternativa samostalnom abortusu kod kuće može biti posjet klinici ili zdravstvenom centru gdje ćete dobiti stručnu medicinsku pomoć i podršku tijekom abortusa. Također možete razgovarati s kvalificiranim stručnjakom o drugim mogućnostima, kao što su postupci usvajanja ili poretki hrane, ako ne želite zadržati trudnoću. Važno je znati da postoje sigurne i legalne alternative koje mogu osigurati vaše zdravlje i dobrobit.