Kako napraviti avion od papira: vodič za pravljenje i saveti

Kako Napraviti Avion Od Papira

Kako Napraviti Avion Od Papira

Pravljenje aviona od papira je jedna od najpopularnijih igara za decu i odrasle. Ova jednostavna aktivnost može biti veoma zabavna i edukativna, ali i pružiti osnovno razumevanje aerodinamike i fizike letenja. U ovom vodiču ćemo vam pokazati nekoliko jednostavnih koraka za pravljenje aviona od papira, kao i neke korisne savete kako biste dobili što bolje rezultate.

Prvo što treba da uradite je da odaberete pravi tip papira. Idealno bi bilo koristiti tanji papir, poput onog koji se koristi za origami ili kancelarijski papir. Deblji papir ili karton može biti pretežak i neće omogućiti dobro letenje aviona.

Kada ste odabrali papir, preklopite ga na polovinu kako biste napravili osnovu za avion. Zatim, odsecite višak papira kako biste dobili pravilan oblik. Nakon toga, otvorite papir i preklopite gornje spoljne uglove ka centralnoj liniji, kako biste formirali jednostavne krilce. Zatim, ponovite isti postupak sa donjim spoljnim uglovima. Vaš avion od papira je gotov!

Da biste dobili bolji let, postoji nekoliko saveta koje možete primeniti. Prvo, pre nego što baci avion, proverite da li su krilca ravno preklopljena kako ne bi doveo do neravnoteže i lošeg leta aviona. Takođe, pokušajte da bacite avion iznad ravne površine, kao što je stol ili pod, kako biste imali više prostora i manje prepreka. Takođe, možete eksperimentisati sa različitim oblicima i preklapanjima papira kako biste poboljšali aerodinamiku aviona. Uživajte u pravljenju i letenju aviona od papira!

Materijali za izradu aviona od papira

Za izradu aviona od papira potrebno vam je nekoliko osnovnih materijala koje većina ljudi već ima kod kuće. Evo popisa materijala koje će vam biti potrebni:

Papir

Da biste napravili avion od papira, trebat će vam jedan list papira. Najbolje je koristiti obični bijeli papir formata A4. Međutim, možete koristiti bilo kakvu vrstu papira koju imate pri ruci, ali imajte na umu da će deblji papir biti teže presaviti i oblikovati.

Škare

Da biste precizno izrezali papir prema potrebnim šablonama, trebat će vam oštre škare. Ove škare trebaju biti dovoljno oštre kako biste lako presjekli papir, ali pazite da budete pažljivi prilikom korištenja kako biste izbjegli nezgode.

Olovka ili marker

Kako biste označili linije presavijanja i rezova, koristite olovku ili marker. Ove oznake će vam pomoći da brže i preciznije izrežete i presavijte papir prema šablonama aviona.

Ljepljiva traka ili ljepilo

Da biste držali dijelove aviona zajedno, možete koristiti ljepljivu traku ili ljepilo. Ljepljiva traka je praktičnija jer olakšava spajanje dijelova aviona bez potrebe za čekanjem da se ljepilo osuši. Međutim, možete koristiti bilo koje ljepilo koje vam je pri ruci.

Šabloni za avion od papira

Da biste napravili avion od papira, možete koristiti gotove šablone ili sami nacrtati dijelove aviona. Ako koristite gotove šablone, biće vam lakše izrezati papir i dobiti precizniji rezultat. Možete pronaći šablone za avione od papira na internetu, u knjigama ili u časopisima.

Radna površina

Za izradu aviona od papira potrebna vam je ravna i čista radna površina. Ovo može biti stol, stolica ili bilo koja druga ravna površina koja vam je udobna za rad. Pazite da se površina ne zamrlja ili ošteti tokom izrade aviona.

Uz ove osnovne materijale i alate, možete započeti izradu aviona od papira. Budite kreativni i zabavite se stvarajući različite modele aviona!

You might be interested:  Svecenik Koji Skidaju Uroke Zagreb

Kako preklopiti i oblikovati papir

Preklopiti i oblikovati papir je važan korak u procesu pravljenja aviona od papira. Ovaj korak određuje geometriju aviona i utiče na njegovu sposobnost letenja. Evo nekoliko saveta o tome kako pravilno preklopiti i oblikovati papir za avion.

Izbor papira

Prvi korak je izbor pravog papira za avion. Idealno je koristiti papir srednje debljine koji nije previše krut ili previše mekan. Papir koji je gusta i čvrsta tekstura je najbolja opcija.

Pravilno preklapanje

Da biste napravili avion od papira, morate pravilno preklopiti papir. Ovde je jedan od najčešćih načina preklapanja papira:

 1. 1. Raširite papir ispred sebe.
 2. 2. Savijte gornji desni ugao papira prema donjem levom uglu, kako biste napravili trougao.
 3. 3. Preklopite donji desni ugao trougla prema donjem levom uglu, tako da dobijete manji trougao.
 4. 4. Preklopite gornji deo trougla prema dole, na polovinu dužine trougla.
 5. 5. Ponovite iste korake za drugu stranu papira.

Preklopiti papir na ovaj način rezultiraće u jednostavnom avionu sa ravnom površinom. Ako želite da napravite avion sa zakrivljenim krilima, možete eksperimentisati sa različitim načinima preklapanja papira.

Oblikovanje aviona

Nakon što ste preklopili papir, sledeći korak je oblikovati avion. Evo nekoliko saveta za oblikovanje aviona:

 • 1. Precizno preklapajte ivice papira kako bi dobili oštre i ravne ivice aviona.
 • 2. Prstima nežno pritisnite preklopljene delove papira kako bi se formirao oblik aviona.
 • 3. Ako je potrebno, koristite ravnu površinu (na primer sto) kako biste glatko oblikovali avion.
 • 4. Ako želite dodatnu stabilnost, možete koristiti malu količinu lepka ili selotejpa za pričvršćivanje preklopljenih delova papira.

Napravite malo pritisak na ivice papira kako biste osigurali da avion zadrži oblik. Oslobodite svoju maštu i eksperimentišite sa različitim oblicima aviona kako biste pronašli onaj koji najbolje leti.

Sada kada znate kako preklopiti i oblikovati papir, spremni ste za sledeći korak – ukrašavanje aviona od papira.

Koraci za pravljenje osnovnog aviona

 1. Materijali:
  • Jedan list A4 papira
  • Olovka ili marker za označavanje
  • Makaze
  • Lepljiva traka ili selotejp
 2. Presavijanje papira:
  • Uzmite list A4 papira i postavite ga horizontalno ispred sebe.
  • Savijte donji desni ugao papira prema gornjem levom uglu. Rezultat treba biti trougao.
  • Odvijte preostali deo papira kako biste dobili pravougli trougao.
 3. Pravljenje krila:
  • Uzmite gornji trougao papira i presavijte ga prema dole, tako da donji deo trougla bude poravnat sa osnovnom ivicom trougla.
  • Ponovite isti postupak sa drugim trouglom.
  • Kada završite sa oba krila, poravnajte ih zajedno tako da budu simetrična.
 4. Pravljenje repa:
  • Preklopite donji deo trupa prema gore, tako da se preklapa sa zadnjim delom trougla.
  • Ponovno preklopite trup preko prethodnog presavijanja, sada prema gore. To će stvoriti repni deo aviona.
  • Poravnajte rubove i ivice repa kako biste dobili simetričan izgled.
 5. Spajanje krila i repa sa trupom:
  • Na trupu aviona, napravite male zareze na gornjoj ivici trupa.
  • Gurnite krila aviona u zabeležene zareze na trupu, tako da budu sigurno spojena.
  • Napomena: Možda ćete morati koristiti lepljivu traku ili selotejp da biste dodatno osigurali spoj krila i repa sa trupom.
 6. Dodatni koraci (opciono):
  • Možete dodati dodatne ukrase na avion, kao što su oči, usta ili boje.
  • Koristite olovku ili marker za crtanje ovih detalja na avionu.

Dodavanje detalja avionu od papira

Kako dodati detalje na avionu od papira

Kada završite sa osnovnom izradom aviona od papira, možete dodati neke detalje kako bi vaš avion izgledao još bolje. Evo nekoliko ideja:

 1. Bojenje: Upotrijebite bojice ili flomastere da obojite unutrašnjost i spoljašnost aviona. Možete koristiti različite boje kako biste stvorili šarene detalje ili simulirali uzorke na avionu.
 2. Dodaci: Možete dodati male komade papira ili kartona da simulirate detalje kao što su prozori, trupovi ili krila. Isecite ove oblike i zalijepite ih na odgovarajuća mesta na avionu. Pazite da koristite lepak koji se dobro suši kako se detalji ne bi odlepili tokom leta.
 3. Stikere: Možete koristiti samolepljive stikere sa raznim slikama i dezenima da biste ukrasili avion. Stikere možete nalepiti na trup aviona ili na krila da biste dodali dodatne detalje.
 4. Letvice: Ako želite da dodate realističnost avionu, možete napraviti male trake od papira ili kartona koje će predstavljati letvice. Isecite ove trake i lepite ih na zadnji deo krila aviona kako bi izgledale kao pokretne letvice.

Saveti za dodavanje detalja

 • Pre nego što dodate detalje, dajte vreme da se lepak osuši kako bi se osnovna struktura aviona čvrsto držala i ne bi se oštetila prilikom dodavanja detalja.
 • Koristite šarene ili dekorativne papire kako biste dodali vizuelni interes i privukli pažnju na vaš avion.
 • Eksperimentišite sa različitim vrstama materijala kao što su perlice, trake od tkanine ili sjajni papir kako biste dodali teksturu i dimenzionalnost svom avionu.
 • Imajte na umu težinu dodatnih detalja koje dodajete, kako ne bi previše opteretili avion i uticali na njegov let.
You might be interested:  Kako Izvuci Uklještenje Živca

Zaključak

Dodavanje detalja na avion od papira može dodati dodatnu estetiku i zabavu u procesu izrade. Bilo da bojite avion, dodajete dodatke ili koristite stikere, vaš avion će izgledati još impresivnije i spremno za avanturu u vazduhu.

Isprobavanje aviona od papira

Nakon što ste pažljivo napravili svoj avion od papira, došlo je vreme da ga isprobate u letu. Evo nekoliko saveta kako da ga lansirate i vidite koliko daleko može da leti.

1. Pronađite otvoreno mesto

Pre nego što počnete da lansirate avion od papira, pronađite otvoreno mesto bez prepreka. Idealno bi bilo da je to polje, park ili plaža. Potrebno vam je prostor da avion ne udari u drveće, zgrade ili ljude.

2. Držite avion za rep

Pre nego što pustite avion, uhvatite ga za rep palcem i kažiprstom. To će vam omogućiti da ga čvrsto držite i pravite dobar zamah prilikom lansiranja. Postarajte se da su krila aviona pravilno poravnata i da ne vise prema gore ili dole.

3. Zamahnite i pustite

Zamahnite avionom unapred kao da bacate kamen ili frizbi. Prilikom zamaha pomerite ruku unazad kako biste dobili što veću brzinu. Kada ste zadovoljni zamahom, pustite avion i posmatrajte kako leti.

4. Pratite let aviona

Dok avion leti, pratite njegov put. Ako primetite da ide u jednom pravcu, a zatim naglo menja smer, to može značiti da je neko krilo teže od drugog. Pokušajte da napravite manje prilagodbe na papirnom avionu kako biste postigli ravnomerniji let.

5. Eksperimentišite sa dizajnom

Ako primetite da avion ne leti kako ste očekivali, eksperimentišite sa dizajnom. Promenite ugao krila, oblik repa ili dužinu trupa. Male promene mogu imati veliki uticaj na let aviona.

Sada kada znate kako da isprobate avion od papira, možete uživati u pravljenju različitih modela i testiranju njihovih letnih sposobnosti. Zabavite se i pustite mašti na volju!

Saveti za poboljšanje leta aviona od papira

 • Pravilan izbor papira: Kada pravite avion od papira, važno je koristiti pravi papir. Preporučuje se koristiti tanji papir kao što je A4 format. Deblji papir može otežati avionu da leti, dok preterano tanak papir može biti lomljiv i slomiti se prilikom bacanja.
 • Pravilan izbor oblika: Oblik aviona je ključni faktor koji utiče na njegov let. Pokušajte napraviti avion sa ravnim krilima i dovoljno prostora za stabilno kretanje vazduha. Takođe možete eksperimentisati sa drugim oblicima aviona kako biste videli koji vam najbolje odgovara.
 • Pravilno savijanje: Kada savijate avion od papira, važno je da budete precizni i pažljivi. Ravno savijanje i oštri preklopi pomažu avionu da zadrži svoj oblik i smanjuju otpor vazduha. Kada pravite krila, pokušajte da ih savijete simetrično kako bi se postigla ravnoteža prilikom leta.
 • Prilagođavanje težine: Ako avion ne leti pravilno, možete pokušati prilagoditi težinu aviona. Dodavanjem ili uklanjanjem malih predmeta poput papirnih kuglica možete promeniti raspored težine i poboljšati stabilnost aviona. Pripazite da ne dodate previše težine jer to može otežati let aviona.
 • Ispravljanje krila: Ako primetite da su krila aviona kriva ili nisu paralelna, možete ih lagano ispraviti savijanjem ili preklopom. Prilaganje krila ravno čini avion stabilnijim i omogućava mu bolje manevrisanje tokom leta.
 • Pravilan nagib aviona: Prilikom bacanja aviona, važno je baciti ga pod odgovarajućim uglom. Preterano visok ili nizak nagib može uticati na let aviona. Pokušajte baciti avion tako da leti što je moguće ravnomerno i na određenoj visini.
 • Eksperimentiranje: Kada jednom savladate osnove pravljenja aviona od papira, slobodno eksperimentišite sa različitim tehnikama i prilagođavajte avion prema svojim potrebama. Probajte različite oblike, veličine i načine bacanja kako biste videli šta vam najbolje odgovara.

Drugi modeli aviona od papira

Ako ste već napravili osnovni model aviona od papira, možete se ohrabriti i pokušati napraviti neke druge modele aviona. Evo nekoliko ideja za početak:

1. Jednostavni lovac

Jednostavan model aviona koji možete napraviti je lovac. Da biste ga napravili, samo trebate slijediti osnove prethodnog vodiča, ali umjesto oblika zrakoplova, izrežite oblike krila koji su oštriji i daju dojam brzine. Također možete dodati stožasti izrez na repu aviona da biste ga učinili još aerodinamičnijim.

2. Papirnati zmaj

Papirnati zmaj je još jedan popularan model aviona od papira. Da biste ga napravili, slijedite iste korake kao i za osnovni model aviona, ali ovaj put rezati papir u obliku zmaja. Zatim dodajte rep od trake papira i napravite male rezove na krajevima krila da biste pričvrstili konac za letenje zmaja. Pazite da pravilno balansirate zmaja kako bi mogao letjeti što duže.

3. Origami avion

Ako želite nešto malo složenije, možete isprobati origami avion. Origami je japanska umjetnost preklapanja papira i ima mnogo različitih modela aviona koje možete napraviti. Možete pronaći upute za origami avione na internetu ili u knjigama o origami.

You might be interested:  Sta Je Hpv Virus I Kako Se Dobija

4. Stealth avion

4. Stealth avion

Za one koji vole futuristički izgled, možete pokušati napraviti model stealth aviona od papira. Za ovaj model aviona dodajte dodatne izbočine na krilima i tijelu aviona kako biste stvorili jedinstveni dizajn. Također možete koristiti škare kako biste napravili oštrije rubove i dodali više detalja na avion.

5. Avion svemirskog broda

Ako ste već napravili sve osnovne modele aviona i želite nešto drugačije, možete pokušati napraviti model aviona svemirskog broda. Za ovaj model aviona napravite jednostavan oblik trupa aviona, a zatim dodajte izbočene krakove na stranama kako biste dobili izgled svemirskog broda. Također možete dodati dodatne detalje poput antena i propelera da biste mu dali futuristički izgled.

Uz malo vježbe i kreativnosti, možete napraviti mnogo različitih modela aviona od papira. Istražujte različite ideje i eksperimentirajte s dizajnom kako biste stvarali jedinstvene avione koje ćete voljeti letjeti.

Kreativne ideje sa avionima od papira

Izgradnja aviona od papira sa sopstvenim dizajnom

Umesto da se držite klasičnih modela aviona od papira, pokušajte da napravite avion sa sopstvenim dizajnom. Ovo će vam omogućiti da pokažete svoju kreativnost i dodate lični pečat svom avionu. Možete eksperimentisati sa različitim oblicima i bojama i stvoriti jedinstveni avion koji će biti vaša umetnička kreacija.

Takmičenje za bacanje aviona od papira

Organizujte takmičenje za bacanje aviona od papira sa svojim prijateljima ili porodicom. Napravite različite vrste aviona od papira i vidite koji može da preleti najveću daljinu. Možete čak i dodati nagrade za najbolje avione ili najduže letove. Ova aktivnost je odlična za razvijanje veština konstrukcije, a takođe je i zabavna za sve učesnike.

Avion trka

Odgovorite na izazov i organizujte trku aviona od papira. Postavite stazu za trku i nacrtajte ciljnu liniju na određenoj udaljenosti. Svi učesnici mogu da naprave svoje avione i pokušaju da ih što pre bace do ciljne linije. Ovo je odlična aktivnost za dečije rođendane ili letnje zabave.

Avionska izložba

Pokažite svoje kreacije prijateljima i porodici organizovanjem avionske izložbe. Postavite stolove gde će svako moći da izloži svoje avione od papira. Možete čak dodati i opise za svaku kreaciju, kao i nagrade za najkreativniji, najveći ili najdetaljniji avion. Ovo će biti prilika za deljenje ideja, učenje od drugih i inspiraciju za buduće projekte.

Papirni avioni kao ukras

Napravite avione od papira i koristite ih kao dekoraciju. Možete ih okačiti sa plafona uz pomoć konca ili trake i stvoriti leteći efekat. Takođe možete postaviti avione na sto, policu ili zid kao ukrasni detalj. Ovo je jednostavan način da dodate nešto posebno u svoj prostor i pokažete svoju ljubav prema avionima od papira.

Izrada papirnih aviona u različitim veličinama

Umesto da pravite samo jedan veličanstveni papirni avion, pokušajte da napravite seriju aviona u različitim veličinama. Možete napraviti minijaturne avione koji se mogu koristiti kao ukras ili velike avione koji se mogu koristiti za igru. Izrada aviona u različitim veličinama pruža više mogućnosti za igru i kreativnost.

 • eksperimentisanje sa različitim modelima aviona
 • takmičenje za bacanje aviona od papira
 • organizacija trke aviona od papira
 • avionska izložba
 • korišćenje papirnih aviona kao ukrasa
 • izrada aviona od papira u različitim veličinama

FAQ:

Kakav papir treba koristiti za pravljenje aviona od papira?

Za pravljenje aviona od papira najbolje je koristiti čvrsti papir koji nije previše tanak, ali nije ni previše debeli. Idealna debljina papira je oko 80-100 grama po kvadratnom metru.

Koji su najbolji saveti za pravljenje aviona od papira?

Evo nekoliko saveta za pravljenje aviona od papira: 1. Koristite pravilan papir. 2. Precizno presavijte ivice kako biste dobili čiste i oštre ivice aviona. 3. Budite pažljivi prilikom savijanja i nežno povlačite papir kako biste izbegli kidanje. 4. Isprobajte različite modele i eksperimentišite sa dizajnom.

Koje su najčešće greške prilikom pravljenja aviona od papira?

Često se javljaju greške prilikom pravljenja aviona od papira, a neke od njih su: nepravilno savijanje ivica, korišćenje predebelog ili previše tanak papir, preterano povlačenje papira prilikom savijanja, loš izbor dizajna.

Koliko je teško napraviti avion od papira?

Pravljenje aviona od papira može biti vrlo jednostavno ili malo komplikovano, zavisno od modela aviona koji želite napraviti i vašeg iskustva. Za početnike, preporučuje se da počnete sa jednostavnim modelima i postepeno napredujete ka složenijim dizajnima.

Kako prilagoditi avion od papira za bolje leteće performanse?

Postoji nekoliko načina da prilagodite avion od papira za bolje leteće performanse: 1. Prilagodite ugao repa aviona kako biste dobili bolju stabilnost prilikom leta. 2. Dodajte tegove na određena mesta aviona kako biste poboljšali ravnotežu. 3. Eksperimentišite sa različitim oblicima krila kako biste dobili bolje podizanje.