Kako napraviti brod od papira - detaljni vodič i koraci

Kako Napraviti Brod Od Papira

Kako Napraviti Brod Od Papira

Pravljenje brodova od papira je jedna od najpopularnijih i najkreativnijih aktivnosti koju možete uraditi kod kuće. Bez obzira da li ste mali ili veliki, ova jednostavna zanatska aktivnost može vam pružiti mnogo zabave i zadovoljstva. Uz samo nekoliko koraka i malo vremena, možete napraviti svoj sopstveni brod od papira.

Pravljenje broda od papira se može obaviti koristeći samo jedan list papira. Iako su osnovne instrukcije za pravljenje broda prilično jednostavne, postoji nekoliko varijacija i dizajna koje možete isprobati. Odaberite boju i dezen papira po vašem izboru da biste vaš brod izgledao što zanimljivije i privlačnije.

Evo detaljnog vodiča koraka koje možete pratiti da biste napravili brod od papira:

Korak 1: Uzmite jedan list papira veličine A4 i stavite ga pred sebe. Preklopite donji desni ugao papira prema gornjem levom uglu, tako da napravite dijagonalnu liniju. Ravnomerno presavijte ivice kako biste dobili oštar i ravnomeran preklop.

Korak 2: Zatim odvojite gornji sloj papira i presavijte ga duž srednje linije koju ste napravili u prethodnom koraku. Ponovno ravnomerno presavijte ivice kako biste dobili oštar i ravnomeran preklop. Ovo će biti osnovni dizajn vašeg broda od papira.

Korak 3: Sada trebate napraviti trup broda. Pomoću makazica, isečite deo papira koji nije presavijen. Isecite dugačku traku veličine oko 2 cm, pri čemu je jedan kraj uži od drugog. Ovo će biti trup vašeg broda.

Korak 4: Zatim uzmite trup broda i postavite ga na preklopljeni deo papira. Presavijte ostatak papira preko trupa broda kako bi se sigurno zalijepio. Pritisnite ga prstom kako biste ga zalijepili i obezbedili čvrstu vezu.

Isprobajte ovaj jednostavan vodič i napravite svoj sopstveni brod od papira. Možete dodati male detalje kao što su jarboli, pasare ili boje kako biste personalizovali svoj brod. Što više vežbate, postaćete sve brži i bolji u pravljenju brodova od papira. Uživajte u ovom kreativnom i zabavnom poduhvatu!

Priprema materijala

Prije nego što krenete s izradom broda od papira, trebat će vam određeni materijali. Evo popisa materijala koje će vam trebati:

 • Papir veličine A4
 • Olovka
 • Škare
 • Ljepljiva traka ili ljepilo
 • Bojice ili flomasteri (ako želite obojati brod)

Papir može biti bijeli ili možete odabrati boje i uzorke po svojoj želji. Olovkom ćete crtati i označavati linije na papiru. Škare će vam trebati za rezanje papira prema određenim mjerama, pa pripazite da su oštre. Ljepljiva traka ili ljepilo će vam pomoći da pridržite dijelove broda zajedno i dobro se drže. Ako želite obojati brod, bojice ili flomasteri su odličan izbor.

Pripazite da imate sve ove materijale pri ruci prije nego što započnete s izradom broda od papira kako biste mogli pažljivo pratiti korake i osigurati da sve bude gotovo kako treba.

You might be interested:  Što Je Biološka Terapija

Izrada osnovne strukture

Za pravljenje broda od papira, prvo ćemo napraviti osnovnu strukturu. Da bismo to uradili, sledite sledeće korake:

 1. Uzmite list papira formata A4 i stavite ga na ravnu površinu.
 2. Savijte donji levi ugao papira tako da se sastane sa gornjom ivicom i pravilno ga izravnajte. Ovo će stvoriti dijagonalnu liniju koja će biti temelj za izradu broda.
 3. Nakon što ste dobili dijagonalnu liniju, otvorite papir i vratite ga u početni ravni položaj.
 4. Sada preokrenite papir i ponovite prethodne korake kako biste preklopili donji desni ugao papira do gornje ivice i izravnali ga.
 5. Opet otvorite papir i vratite ga u početni ravni položaj.
 6. Sada papir treba da ima dve dijagonalne linije koje se ukrštaju i deliće papir na četiri jednake sekcije.

Na ovaj način ste uspeli da kreirate osnovnu strukturu broda od papira. Sada možete nastaviti sa dodavanjem detalja i ukrašavanjem kako biste stvorili brod po vašoj želji.

Formiranje trupa broda

Za formiranje trupa broda od papira, slijedite sljedeće korake:

 1. Odaberite kvadratni komad papira. Veličina papira ovisi o veličini broda koji želite napraviti. Veći papir rezultirat će većim brodom, dok će manji papir dati manji brod.

 2. Preklopite kvadratni komad papira dijagonalno, tako da dobijete trokutasti oblik.

 3. Ponovno preklopite trokutasti oblik, tako da dobijete manji trokut unutar većeg trokuta.

 4. Otpakirajte drugi trokut i preklopite ga prema dolje, kako biste dobili pravokutni oblik s tri sloja papira.

 5. Sada ćete oblikovati trup broda. Preklopite dva donja sloja papira prema gore, tako da ih preklopite prema sredini pravokutnog oblika.

 6. Ponovno preklopite jedan donji sloj papira prema gore, kako biste dobili ravnu podlogu za trup broda.

 7. Ponovite korake 5 i 6 za drugu stranu trupa broda.

 8. Sada imate osnovni oblik trupa broda. Možete dodati detalje i ukrase po želji, koristeći dodatni papir i ljepilo.

Pratite ove korake s pažnjom i uskoro ćete imati lijep brod od papira.

Izrada jedara

Jedro je jedan od najvažnijih dijelova broda od papira, jer mu omogućuje kretanje na vjetru. Evo koraka za izradu jedra za vaš brod od papira:

 1. Materijal: Za izradu jedra trebat će vam list papira, škare i ljepilo.
 2. Oblikovanje jedra: Preklopite list papira na pola po dužini. Zatim sjedinite gornji kut jedne strane s donjim kutom druge strane kako biste oblikovali trokutasto jedro.
 3. Izrezivanje: Slijedite obris jedra i izrežite višak papira kako biste dobili precizan oblik jedra.
 4. Dodavanje detalja: Možete dodati dodatne detalje na jedro ako želite, poput crtanja valova ili bojenje raznobojnim markerima.

Napomena: Važno je napraviti jedro koje je pravilno izrezano i oblikovano kako bi bilo stabilno na vjetru. Također, uvjerite se da je ljepilo dobro osušeno prije nego što dodate jedro na brod od papira.

Dodavanje detalja

Za dodavanje detalja na svoj brod od papira, možete koristiti razne materijale i tehnike. Evo nekoliko ideja:

Naljepnice i markeri

Jedan od najjednostavnijih načina za dodavanje detalja je upotreba naljepnica i markera. Možete koristiti raznobojne naljepnice da biste napravili šarene detalje na trupu broda i jedra. Također možete koristiti markere kako biste crtali slike ili dodavali tekst na brod.

Konac ili konop

Da biste dodali izgled pravog broda, možete koristiti konac ili konop. Možete ga koristiti za izradu sidra, uže za vezivanje ili dodavanje detalja na jarbol i jedra. Ukoliko želite dodati konac ili konop, najbolje je koristiti ljepilo ili škare sa zaobljenim vrhom kako biste ga sigurno pričvrstili bez opasnosti od povreda.

You might be interested:  Bijeli Dim Iz Auspuha Koji Smrdi

Male figurice ili igračke

Ako želite dodatno oživjeti svoj brod od papira, možete dodati male figurice ili igračke na palubu. Možete dodati ribare, mornare ili druge pomorske likove kako biste dodali detalje i stvorili priču oko svog broda.

Bojenje i ukras

Jedan od najjednostavnijih načina za dodavanje detalja je bojenje broda od papira. Možete koristiti boje, olovke ili flomastere kako biste obojili brod u željene boje. Također možete koristiti ukrase poput sjajnih naljepnica, šljokica ili perlica za dodatni sjaj i blještavost.

Dekupiranje

Dekupiranje je tehnika koja se koristi za dodavanje slojeva papira ili tkanine na površinu. Možete koristiti dekupiranje da biste dodali slike ili uzorke na svoj brod od papira. Potrebno je malo više vremena i strpljenja, ali rezultat će biti impresivan.

Tabla za surfing

Ako želite dodati zanimljiv i neobičan detalj svom brodu od papira, možete napraviti malu tablu za surfing. Možete koristiti karton ili tanji komad drveta da napravite tablu. Zatim možete dodati traku za vuču i male kvačice na trupu broda da biste pričvrstili tablu. Ova jedinstvena značajka sigurno će privući pažnju svih koji vide vaš brod.

Ne bojte se biti kreativni i eksperimentirajte s različitim materijalima i tehnikama. Dodavanje detalja će vašem brodu od papira dati osobnost i unikatnost.

Bojenje broda

1. Priprema

Pre nego što počnete da bojite brod od papira, osigurajte se da ste obezbedili sve potrebne materijale:

 • Boje ili flomastere
 • Kistove
 • Vodenu posudu
 • Papirnate ubruse

Takođe je važno osigurati da radna površina bude prekrivena starim novinama ili nekim drugim zaštitnim materijalom kako bi se sprečila eventualna šteta od boje.

2. Postavljanje broda

Postavite brod od papira na radnu površinu tako da bude stabilan. Možete ga držati prstima ili ga jednostavno zalepiti selotejpom kako biste osigurali da neće kliziti dok ga bojite.

3. Bojenje

Završni koraci i finiširanje

 1. Pređite preko svih nabora i preklopa

  Kada ste gotovi sa sklopivim delovima broda, vreme je da pregledate sve naborane i preklopljene delove. Uverite se da su svi preklopi čvrsto spojeni i da nema slabo spojenih delova. Ako primetite bilo kakve slabe tačke, ponovno ih presavijte i zalepite da biste osigurali da je brod čvrsto sastavljen.

 2. Ojačajte vodonepropusnost broda

  Da biste sprečili brod da propada ili curi, možete ga dodatno ojačati i zaštititi vodonepropusnim sredstvom. Možete koristiti bilo koju vrstu vodonepropusne impregnacije ili laka koji će prekriti celu površinu broda. Ovo će pomoći u zaštiti broda i produžiti njegovu trajnost.

 3. Dodajte detalje i ukrase

  Nakon što je brod čvrsto sastavljen i zaštićen, možete dodati dodatne detalje i ukrase kako biste mu dali lični pečat. Možete koristiti boje, nalepnice, trake ili bilo koje druge ukrase koje želite. Ovo će učiniti da brod izgleda još lepše i atraktivnije.

 4. Proverite plovnost broda

  Pre nego što stavite brod u vodu, važno je proveriti da li je dovoljno stabilan i spreman za plovidbu. Preporučljivo je testirati brod u maloj kadi ili bazenu kako biste se uverili da ne postoje curenja i da je brod dovoljno plutajući. Ako primetite bilo kakve probleme, popravite ih pre nego što brod stvarno stavite u vodu.

 5. Uživajte u plovidbi

  Nakon što ste završili sve korake i osigurali se da je brod siguran i plovnosti, vreme je da ga stavite u vodu i uživate u plovidbi. Budite pažljivi i oprezni kako bi se izbegli mogući problemi i nezgode. Uživajte u vožnji broda i uživajte u zabavi koju pruža.

You might be interested:  Kako Se Čestita Pravoslavni Božić

Priprema za plovidbu

Korak 1: Prikupite materijale

Prije nego što se upustite u izradu broda od papira, trebat će vam određeni materijali. Evo što vam treba:

 • Papir (obični bijeli ili obojeni papir)
 • Olovka ili olovka za pristup
 • Metalna ili plastična pinceta
 • Škare
 • Ljepljiva traka ili ljepilo
 • Voda (za testiranje broda)

Korak 2: Izrežite brodski oblik

Korak 2: Izrežite brodski oblik

Prvi korak u izradi broda je izrezivanje oblika broda od papira. Slijedite ove korake:

 1. Preklopite papir na pola po dužini.
 2. Na vrhu presavijenog papira iscrtajte oblik broda. Možete koristiti jednostavan oblik poput pravokutnika s izduženim krajevima ili dodati detalje poput jarbola i krme.
 3. Nakon iscrtavanja oblika broda, izrežite ga škarama pažljivo prateći linije.

Korak 3: Dodajte detalje

Kako bi vaš brod izgledao što realističnije, možete dodati neke detalje. Evo nekoliko ideja:

 • Upotrijebite olovku za pristup kako biste nacrtali prozore, kormilo, jarbole i druge detalje na brodu.
 • Izrežite malu zastavu od papira i zalijepite je na vrh jarbola.

Korak 4: Testiranje broda

Prije nego što se upustite u plovidbu s novim brodom, važno je testirati njegovu sposobnost plutanja. Evo kako to možete učiniti:

 1. Uzmite posudu s vodom i napunite je dovoljnom količinom vode.
 2. Pomoću pincete pažljivo stavite brod na površinu vode.
 3. Pažljivo promatrajte kako se brod ponaša u vodi. Ako se prevrne ili brzo tone, možda ćete trebati prilagoditi oblik ili dodati dodatnu težinu na dno broda.

Korak 5: Spakirajte se za plovidbu!

Kada ste testirali svoj brod i osigurali da je spreman za plovidbu, vrijeme je da se spakirate za avanturu. Pripremite se za plovidbu tako što ćete odabrati sigurnu vodenu površinu, nositi prikladnu odjeću i biti oprezni tijekom cijelog putovanja. Uživajte u svojoj plovidbi s brodom od papira!

FAQ:

Koje materijale trebam pripremiti za izradu broda?

Za izradu broda od papira trebat će vam samo jedan list papira i škare.

Koliko vremena je potrebno za izradu broda?

Izrada broda od papira obično traje samo nekoliko minuta, ovisno o vašoj vještini.

Koje su korake potrebno slijediti za izradu broda?

Korake za izradu broda od papira možete pronaći u našem detaljnom vodiču na našoj web stranici. Ukratko, prvo ćete preklopiti papir na pola, zatim ćete presavijati bočne krajeve prema sredini, preklopiti donji kraj prema gore i na kraju otvoriti preklop i oblikovati brod.

Koje su najčešće greške pri izradi broda od papira?

Najčešće greške pri izradi broda od papira su nepravilan preklop papira, rezanje koji nije ravno ili nepravilno oblikovanje broda nakon otvaranja preklopa. Ovo su greške koje se mogu izbjeći pažljivim i preciznim izradom broda.

Kako mogu ukrasiti brod od papira?

Brod od papira možete ukrasiti na različite načine. Možete ga obojiti bojicama ili flomasterima, zalijepiti komadiće papira različitih boja za detalje poput zastava ili prozora, ili dodati male komadiće papira kao jedra. Samo budite kreativni!

Mogu li koristiti drugi materijal umjesto papira za izradu broda?

Da, možete koristiti drugi materijal umjesto papira, kao što su karton ili deblji papir. Ipak, važno je napomenuti da će izrada broda od drugih materijala možda biti malo složenija i zahtijevati dodatne alate poput ljepila ili selotejpa.

Mogu li napraviti veći brod koristeći iste korake?

Da, možete pokušati napraviti veći brod koristeći iste korake. Jednostavno upotrijebite veći list papira i proporcionalno prilagodite veličinu preklopima i oblikovanjem broda. Svaki brod će biti jedinstven, pa se samo zabavite i eksperimentirajte!