Kako napraviti jabučni ocat: jednostavni recept i koraci

Kako Napraviti Jabučni Ocat

Kako Napraviti Jabučni Ocat

Jabučni ocat je prirodni proizvod dobijen fermentacijom soka od jabuka. Osim što se često koristi u kulinarstvu, jabučni ocat takođe ima mnoge zdravstvene benefite. Odličan je za varenje, pomaže u regulaciji šećera u krvi i jača imuni sistem.

Da biste napravili domaći jabučni ocat, potrebno je samo nekoliko sastojaka i malo strpljenja. Prvo ćete morati da napravite jabučni sok od svežih jabuka. Preporučuje se da koristite organske jabuke kako biste izbegli dodatke hemikalija i pesticida. Jabuke treba da isečete na komadiće i da ih stavite u veliku posudu sa vodom. Zatim ih kuvajte dok ne omekšaju.

Kada su jabuke omekšale, trebate da ih izmiksate kako biste dobili sok. Zatim pokrijte posudu sa sokom gazom i ostavite je na toplom mestu 7-10 dana. Tokom ovog perioda, sok će početi da fermentira i pretvara se u alkohol. Nakon ovog koraka, dolazi vreme za drugu fermentaciju. Prespite sok u drugu posudu i ostavite ga još 3-4 nedelje na istom toplom mestu.

Nakon toga, možete koristiti jabučni ocat kako biste začinili salate, marinade, sosove ili ga jednostavno razredili sa vodom i dobili ukusan napitak. Domaći jabučni ocat traje dugo i može se čuvati u dobro zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mestu. Uživajte u ukusu i blagodatima domaćeg jabučnog octa!

Recept za izradu jabučnog octa

Sastojci:

 • 10 jabuka
 • 1 šalica šećera
 • 2 šalice vode

Postupak:

 1. Jabuke oprati i osušiti.
 2. Jabuke narezati na manje komade.
 3. U velikom staklenom ili plastičnom spremniku, pomiješati jabuke, šećer i vodu.
 4. Sve dobro promiješati i pokriti spremnik gazom ili krpom, ostavljajući otpornost protiv insekata.
 5. Spremnik ostaviti na tamnom i toplo mjesto oko 4 do 6 tjedana. Povremeno promiješajte smjesu.
 6. Nakon 4 do 6 tjedana, procijedite smjesu koristeći fino sito ili gazu. Dobiveni tekući dio je jabučni ocat.
 7. Rezultirajući jabučni ocat preliti u boce za čuvanje.
 8. Spremite jabučni ocat u hladnjak, gdje će trajati nekoliko mjeseci.

Napomena:

Jabučni ocat je koristan u kuhanju, ali također ima brojne koristi za zdravlje, kao što je poboljšanje probave i regulacija razine šećera u krvi. Uživajte u svom domaćem jabučnom octu!

Koraci prije izrade

 • Prikupite sve potrebne sastojke i opremu: Da biste napravili jabučni ocat, trebat će vam svježe cijeđeni sok od jabuka u količini koja vam odgovara, stakleni vrč ili tegla s poklopcem, gaza ili kuhinjska krpa, i guma ili vrpca za pričvršćivanje gaza na vrč. Također će vam trebati tamno i toplo mjesto za fermentaciju jabučnog octa.
 • Nabavite kvalitetne jabuke: Odaberite zrele, sočne i neprskane jabuke za izradu octa. Možete koristiti različite sorte jabuka, ali pripazite da ne koristite pokvarene ili trule jabuke.
 • Operite jabuke: Prije nego što počnete s izradom octa, operite jabuke kako biste uklonili nečistoće s površine. Možete koristiti vodu da biste temeljito isprali jabuke.
 • Odstranite peteljke i sjemenke: Izrežite peteljke s jabuka i uklonite sjemenke. Ostavite koru jer je bogata enzimima koji će pomoći u fermentaciji.
 • Nasjeckajte jabuke na manje komade: Da biste poboljšali fermentaciju, nasjeckajte jabuke na manje komade. Možete koristiti nož ili strugač da biste dobili manje komade jabuka, ali ne morate ih sasvim pretvoriti u kašu.
 • Pripremite stakleni vrč ili teglu: Operite stakleni vrč ili teglu temeljito i osušite ga prije nego što dodate jabuke. Osigurajte da je vrč ili tegla čista kako bi se smanjio rizik od kontaminacije pri fermentaciji jabučnog octa.
You might be interested:  Kako Zaustaviti Kasalj Nocu

Kupnja svježih jabuka

Odabir pravih jabuka je važan korak u procesu pravljenja domaćeg jabučnog octa. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći prilikom kupovine svježih jabuka:

1. Odabir sorte jabuka

Prilikom odabira jabuka za izradu octa, najbolje je koristiti kiselo-slatke sorte jabuka koje su pogodne za fermentaciju. Neke uobičajene sorte jabuka koje se često koriste su Granny Smith, Jonathan, Braeburn i Fuji.

2. Izbjegavanje oštećenih ili prezrelih jabuka

Prilikom kupovine jabuka, izbjegavajte one koje su oštećene ili prezrele. Oštećene jabuke mogu biti zaražene bakterijama ili plijesni, što može negativno utjecati na proces fermentacije i kvalitetu octa.

3. Odabir organskih jabuka

Organske jabuke su najbolji izbor kada je riječ o pravljenju domaćeg jabučnog octa, jer su uzgojene bez upotrebe pesticida i drugih kemikalija. Organske jabuke su također bogate hranjivim tvarima i imaju intenzivniji okus.

4. Količina jabuka

Količina jabuka koju trebate kupiti ovisi o količini jabučnog octa koji želite napraviti. Za manje količine octa, možete kupiti manje jabuka, dok za veće količine octa trebate kupiti više jabuka. Preporučuje se da jabuke zauzimaju oko 75% do 80% volumena posude koju koristite za fermentaciju.

5. Svježe i zdrave jabuke

Odaberite svježe i zdrave jabuke s čvrstom kožom i bez vidljivih oštećenja. Jabuke bi trebale biti teške za svoju veličinu, što ukazuje na visok sadržaj soka.

Pazljivo odabrane svježe jabuke ključ su kvalitetnog domaćeg jabučnog octa. Slijedite ove korake pri kupovini jabuka i uskoro ćete moći uživati u svježe pripremljenom jabučnom octu u vlastitoj kuhinji.

Pranje i rezanje jabuka

Pre nego što napravite jabučni ocat, pranje i rezanje jabuka je važan korak u procesu pripreme. Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da pripremite svoje jabuke za pravljenje octa:

1. Korak: Priprema jabuka

Prvo, operite i osušite svoje jabuke kako biste uklonili sve nečistoće ili ostatke pesticida. Možete koristiti hladnu vodu i mekanu četku za čišćenje kože jabuka.

2. Korak: Sečenje jabuka

Kada operete jabuke, odsecite vrhove i repove kako biste uklonili sve nejestive delove. Zatim ih pažljivo isecite na manje komade. Ne zaboravite ukloniti semenke i koštice jabuka.

3. Korak: Rezanje jabuka

Možete iseći jabuke na kriške ili na manje komade, zavisno od toga kako želite da izgleda finalni proizvod. Ako želite da jabuke brže fermentiraju, bolje je iseckati ih na manje komade, dok će veći komadi duže vremena biti potrebni za fermentaciju.

4. Korak: Skladištenje jabuka

Nakon što isečete jabuke, stavite ih u čistu staklenu posudu koja ima providan poklopac. Jabuke treba staviti tako da ne premrežuju posudu. Dodajte dovoljno vode da prekrije jabuke, ali ostavite malo prostora na vrhu za fermentaciju.

Sada kada ste pripremili jabuke, možete nastaviti sa procesom pravljenja jabučnog octa. Zapamtite da bi trebalo da koristite samo sveže i zdrave jabuke kako biste dobili kvalitetan jabučni ocat.

Stavljanje jabuka u posudu

Prvi korak u procesu pravljenja jabučnog octa je stavljanje jabuka u posudu. Ovo je važan korak jer su jabuke glavni sastojak octa i odabir kvalitetnih i zrelih jabuka može utjecati na konačni proizvod.

Da biste započeli, trebat će vam 5-6 svježih jabuka. Preporučuje se odabir organskih jabuka jer će biti slobodne od pesticida i drugih kemikalija. Operite jabuke i uklonite koru ako želite. Možete ih prepoloviti kako biste lakše uklonili sjemenke i stabljike.

You might be interested:  Kako Gledati Novu Tv Preko Mobitela

Nakon što pripremite jabuke, pripremite posudu za fermentaciju. Posuda mora biti neprozirna i nehrđajuća, jer svjetlost i metal mogu narušiti fermentaciju. Također, provjerite da je posuda dovoljno velika da stane sve jabuke i ocat koji će se stvoriti.

Jabuke treba staviti u posudu tako da su ravnomjerno raspoređene. Možete ih složiti u redove, a ako koristite više jabuka, pripazite da ne budu previše stisnute. Ako želite, možete dodati i dodatne začine kao što su cimet, karanfilići ili med kako biste poboljšali okus octa.

Nakon što stavite jabuke u posudu, prekrijte je gazom ili kuhinjskom krpom kako bi se spriječilo ulazak mušica i drugih insekata. Također, posudu možete pokriti lagano stegnutim poklopcem, ali nemojte ga zatvoriti hermetički jer je potrebno izbjegavati pritisak koji se može stvoriti tijekom fermentacije.

Jednom kada su jabuke u posudi, spremni ste za sljedeći korak u procesu pravljenja jabučnog octa – fermentacija.

Dodavanje fermentacijskog sirćeta

Kada ste stvorili osnovni jabučni sok i dodali kvasac, slijedeći korak je dodavanje fermentacijskog sirćeta. Ovo je ključni korak koji pretvara sok u kiselo sirće.

 1. Proces fermentacije počinje dodavanjem fermentacijskog sirćeta u jabučni sok. Ovo će potaknuti procese fermentacije i potaknuti rast bakterija koje pretvaraju alkohol u octenu kiselinu.
 2. Za dodavanje fermentacijskog sirćeta, trebat će vam čist stakleni spremnik. Postarajte se da je stakleni spremnik dovoljno velik da stane sav jabučni sok koji ste napravili.
 3. Nježno ulijte fermentacijsko sirće u spremnik s jabučnim sokom. Pazite da ne proliti i da ne dodirnete spremnik s prljavim rukama ili nekim drugim predmetom.
 4. Nakon dodavanja fermentacijskog sirćeta, dobro promiješajte smjesu. Koristite čistu drvenu žlicu ili plastičnu žlicu. Miješanje će pomoći u ravnomjernom raspoređivanju fermentacijskog sirćeta u jabučni sok.

Nakon dodavanja fermentacijskog sirćeta i temeljitog miješanja, spremnik s jabučnim sokom treba prekriti gazom ili čistom krpom koja će omogućiti cirkulaciju zraka, ali će spriječiti ulazak neželjenih tvari i insekata.

Miješanje i pokrivanje posude

Nakon što ste dodali sve sastojke u posudu, potrebno je dobro promiješati kako bi se sve sastojke sjedinilo i ravnomjerno rasporedilo. Možete koristiti žlicu ili drvenu kuhaču za miješanje.

Uvjerite se da su svi sastojci dobro izmiješani i da nema grudica. Ako primijetite bilo kakve grudice, promiješajte sastojke temeljito kako biste ih razbili.

Kada ste završili s miješanjem, pokrijte posudu gazom ili krpom kako biste je zaštitili od prašine ili nečistoća. Također, pokrivanje pomaže u sprječavanju ulaska zraka u posudu, što može ometati proces fermentacije.

Postavite pokrivenu posudu na tamno mjesto s temperaturom od oko 20-25 °C. Ostavite posudu na tom mjestu i ne miješajte ili otvarajte barem nekoliko tjedana kako bi fermentacija mogla napredovati.

Fermentacija i filtriranje octa

Nakon što se jabučni sok stavi u staklenku sa šećerom i kvascem, dolazi do procesa fermentacije. Fermentacija je proces pretvaranja šećera u alkohol i kiselinu uz pomoć kvasca. Ovaj proces traje otprilike 2-3 tjedna.

Za vrijeme fermentacije, staklenku treba držati na toplom mjestu, ali ne izloženu izravnoj sunčevoj svjetlosti. Fermentacija će biti brža i uspješnija ako je temperatura oko 21-27 °C.

Tijekom fermentacije, potrebno je povremeno promiješati sadržaj staklenke kako bi se osiguralo da se kvasac ravnomjerno rasporedi i konstantno dolazi do reakcije. Nakon završetka fermentacije, sadržaj staklenke će izgledati mutno i može se pojaviti korica na površini.

Kada je fermentacija završena, potrebno je filtrirati ocat. Možete koristiti gazu ili filter za kavu kako biste uklonili čestice i talog iz octa. Filtriranje će dati octu prozirniju teksturu i ukloniti nečistoće koje su se formirale tijekom fermentacije. Nakon filtriranja, octu može biti potrebno odstajanje da bi se uklonili preostali sedimenti.

You might be interested:  Kako Skinuti Temperaturu Kod Djece

Nakon filtriranja i odstajanja, jabučni ocat je spreman za upotrebu. Možete ga preliti u staklenku s poklopcem i čuvati na sobnoj temperaturi. Jabučni ocat je poznat po svom dugom roku trajanja, tako da ga možete koristiti kroz duže razdoblje.

Pakiranje i čuvanje jabučnog octa

Pakiranje i čuvanje jabučnog octa

Jabučni ocat možete čuvati na nekoliko načina kako bi produžili njegov rok trajanja. Također je važno pravilno pakirati i pohraniti jabučni ocat kako bi sačuvali njegovu kvalitetu i okus. Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

Pakiranje u boce

Jabučni ocat možete pakirati u staklene boce kako biste ga sačuvali od vanjskih utjecaja. Prije pakiranja, provjerite jesu li boce čiste i suhe. Možete koristiti boce različitih veličina ovisno o količini octa koju želite pohraniti.

Podijelite jabučni ocat u boce ostavljajući 1-2 cm slobodnog prostora na vrhu. To će omogućiti ocatu da se širi tijekom fermentacije. Zatim dobro zatvorite boce čvrsto zatvarajući poklopac. Preporučuje se upotreba čepova od plutajućeg materijala za stvaranje hermetičkog zatvaranja.

Pohranjivanje na tamnom i hladnom mjestu

Jabučni ocat treba čuvati na tamnom mjestu kako bi se zaštitio od izloženosti svjetlosti. Svjetlost može uzrokovati oksidaciju octa i smanjiti njegovu kvalitetu. Također je važno čuvati ocat na hladnom mjestu kako bi se spriječila fermentacija i produljio rok trajanja.

Idealna temperatura za pohranu jabučnog octa je između 10°C i 15°C. Stoga ga možete pohraniti u vrtnu ostavu, podrum ili hladnjak. Držite ocat dalje od izvora topline poput peći ili štednjaka.

Čuvanje u staklenoj bočici s čepom načinjenim od prozračnog materijala

Jedan od popularnih načina čuvanja jabučnog octa je u staklenoj bočici s čepom načinjenim od prozračnog materijala, poput gaze ili traperice. Ova vrsta čepa omogućuje ocatu da diše i sprečava stvaranje tlaka unutar boce.

Kako biste koristili ovaj način pakiranja, ulijte jabučni ocat dovoljno visoko u staklenu bočicu da bude potrebno vrijeme za razrjeđivanje octa. Zatim prekrijte vrh bočice s komadom gaze ili traperice. Nanesite gumenu traku preko čepa kako biste osigurali da se ne izgubi.

Pakiranje u plastičnu bocu

Ako nemate staklene boce pri ruci, možete jabučni ocat pakirati u plastične boce. Odaberite bocu napravljenu od otporne plastic s čvrstim zatvaračem kako bi se spriječilo propuštanje zraka.

Prednost korištenja plastične boce je što je lakša i manje podložna lomljenju. Ipak, imajte na umu da plastične boce mogu apsorbirati mirise i kemikalije iz okoline, pa je važno držati je dalje od mogućih onečišćenja.

Upotreba vakuumskog uređaja za pakiranje

Vakuumski uređaji za pakiranje mogu se koristiti za uklanjanje zraka iz boce jabučnog octa. Ovaj postupak pomaže produžiti rok trajanja octa i očuvati njegovu svježinu.

Ubacite jabučni ocat u posebnu vrećicu za vakuumiranje, prekrijte rubove vrećice prema uputama proizvođača, a zatim stavite vrećicu u vakuumski uređaj. Uklonite sav zrak iz vrećice i dobro zatvorite. Tako zapakirani ocat može se čuvati duže vrijeme bez gubitka okusa i arome.

Mjere opreza:

 • Provjerite jesu li boce i čepovi čisti prije pakiranja.
 • Izbjegavajte izlaganje jabučnog octa svjetlu i toplini.
 • Držite jabučni ocat dalje od izvora mirisa i kemikalija.
 • Ako primijetite promjenu boje, mirisa ili okusa, provjerite je li ocat još uvijek siguran za upotrebu.

FAQ:

Koje su namirnice potrebne za izradu jabučnog octa?

Za izradu jabučnog octa potrebne su namirnice kao što su jabuke, voda i šećer.

Koliko vremena treba za fermentaciju jabučnog octa?

Vrijeme fermentacije jabučnog octa može varirati, ali obično traje oko 3-4 tjedna.

Koje su prednosti konzumiranja jabučnog octa?

Konzumiranje jabučnog octa može pomoći u regulaciji probave, smanjenju krvnog tlaka i održavanju zdrave težine.

Kako se čuva jabučni ocat?

Jabučni ocat se može čuvati u hermetički zatvorenoj bočici na sobnoj temperaturi.