Kako napraviti screenshot na laptopu: upute i savjeti | NazivSajta.hr

Kako Napraviti Screenshot Na Laptopu

Kako Napraviti Screenshot Na Laptopu

Jedna od najkorisnijih funkcija koju možete koristiti na svom laptopu je mogućnost izrade screenshotova. Screenshot je slika koju možete snimiti sa zaslona računala i koristiti za razne svrhe – od dijeljenja slike sa svojim prijateljima do dokumentiranja problema s računalom i slanja ga stručnjaku na popravak.

Postoji nekoliko različitih načina za izradu screenshotova na laptopu, ovisno o operativnom sustavu koji koristite. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako napraviti screenshot na laptopu, bez obzira jeste li korisnik Windowsa, Maca ili Linuxa.

Ako koristite Windows, možete koristiti osnovnu tipku “Print Screen” na tipkovnici za izradu screenshotova cijelog zaslona. Također možete koristiti tipku “Alt + Print Screen” za izradu screenshotova samo aktivnog prozora. Nakon što snimite screenshot, možete ga zalijepiti u program za uređivanje slika, poput Painta. U njemu možete pohraniti screenshot u odabranom formatu i podijeliti ga s drugima.

Za korisnike Maca, postupak izrade screenshotova također je jednostavan. Koristite tipku “Command + Shift + 3” za snimanje cijelog zaslona, ili tipku “Command + Shift + 4” za snimanje samo odabranog dijela zaslona. Screenshot će se automatski spremati na vaš desktop, a možete ga lako premjestiti u drugu mapu ako želite. Također, možete koristiti tipku “Command + Shift + 5” za otvaranje programa Screenshot, koji vam nudi dodatne opcije snimanja i uređivanja slika.

Ne zaboravite, screenshot je korisna mogućnost koju možete koristiti na svom laptopu. Samo slijedite ove jednostavne upute i snimajte slike zaslona kao pravi profesionalac!

Contents

Kako napraviti screenshot na laptopu: upute i savjeti

1. Koristite ugrađenu tipku Print Screen (PrtScn)

Većina laptopa ima ugrađenu tipku PrtScn na tipkovnici. Kada želite napraviti screenshot cijelog ekrana, jednostavno pritisnite PrtScn tipku. Screenshot će biti spremljen u međuspremnik.

2. Kombinacija tipki za odabrani screenshot

Ako želite napraviti screenshot samo određenog dijela ekrana, možete koristiti kombinaciju tipki Win + Shift + S. Nakon što pritisnete kombinaciju tipki, kursor će postati križić, pa možete povući kvadrat preko dijela ekrana koji želite snimiti. Snimka će biti spremljena u međuspremnik.

3. Snimanje aktivnog prozora

Ako želite napraviti screenshot samo aktivnog prozora, možete koristiti kombinaciju tipki Alt + PrtScn. Ova kombinacija će snimiti samo aktivni prozor, a snimka će biti spremljena u međuspremnik.

4. Korištenje alata Snipping Tool

Ukoliko vaš Windows operativni sustav raspolaže alatom Snipping Tool, možete ga koristiti za napraviti screenshot. Otvorite Snipping Tool i odaberite željeni način snimanja: Free-form Snip, Rectangular Snip, Window Snip ili Full-screen Snip.

5. Spremanje i uređivanje snimljenog screenshot-a

Nakon što ste napravili screenshot, možete ga spremiti na željeno mjesto. Otvorite željenu aplikaciju za uređivanje slika kao što su Paint, Photoshop ili GIMP te uređujte screenshot po želji.

6. Upravljanje snimkama ekrana

Da biste organizirali svoje snimke ekrana, možete stvoriti mapu na računalu i spremiti sve snimljene screenshotove u tu mapu. Na taj način ćete ih lako pronaći i pregledati u budućnosti.

You might be interested:  Kada Posumnjati Na Leukemiju

7. Koristite aplikacije za snimanje ekrana

Pored ugrađenih alata na Windows operativnom sustavu, možete preuzeti i koristiti razne aplikacije za snimanje ekrana koje vam omogućuju dodatne funkcionalnosti poput snimanja zvuka ili snimanja videozapisa o ekranu.

8. Upotrijebite prečace tipkovnice

Ako često koristite funkciju snimanja ekrana, možete koristiti prečace tipkovnice kako biste brže pristupili ovoj funkciji. Na primjer, možete dodijeliti određenu tipku za brzi pristup u postavkama operativnog sustava.

Zaključak

Napraviti screenshot na laptopu može biti vrlo jednostavno ako koristite ugrađene alate ili aplikacije. Upute i savjeti koje smo podijelili mogu vam pomoći da napravite screenshot bilo kojeg dijela ekrana koji želite. Sada kada znate kako napraviti screenshot na laptopu, možete ih lako dijeliti s drugima ili ih koristiti u svom radu.

Koraci za izradu screenshot-a na laptopu

Korak 1: Pronađite tipku za izradu screenshot-a

Pronađite tipku “Print Screen” ili “PrtSc” na vašoj laptop tipkovnici. Obično se nalazi iznad tipke “Insert” i ima simbol kamere.

Napomena: U nekim slučajevima, tipka “Print Screen” može biti kombinovana s drugim tasterom, kao što je “Fn” ili “Alt”. Proučite simbole na tipkama i po potrebi koristite dodatne tipke.

Korak 2: Izradite screenshot cijelog zaslona

Kada se nalazite na stranici ili aplikaciji koju želite snimiti, jednostavno pritisnite “Print Screen” tipku. Screenshot vašeg cijelog zaslona bit će spremljen u međuspremniku vašeg laptopa.

Korak 3: Izradite screenshot odabranog dijela zaslona

Ako želite izraditi screenshot samo određenog dijela zaslona, pritisnite tipku “Alt” + “Print Screen” istovremeno. Zatim otvorite program za uređivanje slika, kao što je Paint ili Photoshop, zalijepite screenshot (CTRL+V) i obrežite željeni dio.

Korak 4: Spremite screenshot

Nakon što izradite screenshot, otvorite program za uređivanje slika (npr. Paint), zalijepite screenshot (CTRL+V) i spremite sliku u željenom formatu (npr. JPEG ili PNG).

Korak 5: Dodatne mogućnosti i savjeti

 • Mnogi laptopi imaju dodatne mogućnosti za izradu screenshot-a, kao što je upotreba kombinacija tipki ili specijaliziranih programa. Proučite uputstva za vaš laptop ili pretražite internet za više informacija.
 • Ako koristite Windows, možete koristiti ugrađeni program “Snipping Tool” za izradu screenshot-a odabranog dijela zaslona.
 • Ako koristite macOS, možete koristiti kombinaciju tipki “Command” + “Shift” + “4” za izradu screenshot-a odabranog dijela zaslona.

Zaključak

Izrada screenshot-a na laptopu je jednostavan proces koji vam omogućuje snimanje trenutnog prikaza zaslona. Sada kada poznajete korake za izradu screenshot-a, možete lako dijeliti slike i informacije s drugima.

Vrste software-a za snimanje ekrana

Postoji mnogo vrsta software-a za snimanje ekrana, koji se koriste za snimanje aktivnosti na ekranu računara ili laptopa. Ovi programi su korisni za pravljenje video tutorijala, snimanje igara, demonstraciju softvera ili jednostavno za pravljenje screenshotova.

1. Snimanje ekrana pomoću Windows alata

Jednostavan način za snimanje ekrana na Windows računaru je korišćenje ugrađenih alata. Windows 10 ima ugrađeni alat za snimanje ekrana, koji vam omogućava da snimite čitav ekran ili samo odabrani deo ekrana. Ovaj alat takođe ima mogućnost snimanja zvuka.

2. Snimanje ekrana pomoću besplatnih programa

Postoji mnogo besplatnih programa za snimanje ekrana koji vam omogućavaju da snimate ekran na vašem laptopu. Neke od popularnih besplatnih programa uključuju OBS Studio, ShareX i CamStudio. Ovi programi pružaju napredne opcije za snimanje ekrana, kao što su snimanje sa zvukom, dodavanje efekata i podešavanje parametara snimanja.

3. Snimanje ekrana pomoću plaćenih programa

Plaćeni programi za snimanje ekrana obično imaju više naprednih funkcija i bolju podršku za korisnike. Neke od popularnih plaćenih programa za snimanje ekrana uključuju Camtasia, Snagit i Adobe Captivate. Ovi programi pružaju profesionalne alate i funkcionalnosti za snimanje ekrana, uređivanje video zapisa i izradu interaktivnih lekcija.

4. Snimanje ekrana pomoću online platformi

Postoje i online platforme koje vam omogućavaju da snimate ekran bez instaliranja softvera na vašem računaru. Ove platforme obično zahtevaju da se prijavite i pružaju alat za snimanje ekrana putem vašeg web preglednika. Neke od popularnih online platformi uključuju Screencast-O-Matic, Apowersoft Free Online Screen Recorder i Loom.

Popularni programi za snimanje ekrana
Program Cena
OBS Studio Besplatno
ShareX Besplatno
CamStudio Besplatno
Camtasia Plaćeno
Snagit Plaćeno
Adobe Captivate Plaćeno

Kada birate alat za snimanje ekrana, važno je uzeti u obzir svoje potrebe i budžet. Besplatni programi mogu biti dobri za osnovne potrebe, dok plaćeni programi pružaju više naprednih funkcija i opcija za profesionalne korisnike.

Kako snimiti cijeli ekran na laptopu

Kako snimiti cijeli ekran na laptopu

Ako želite snimiti cijeli ekran svog laptopa, možete koristiti jednu od nekoliko metoda.

Metoda 1: Koristite tipku Print Screen

 1. Pritisnite tipku “PrtSc” (Print Screen) na tipkovnici.
 2. Tipka “PrtSc” može biti označena i kao “Prnt Scrn” ili “PrtScn”.
 3. Nakon pritiskanja tipke, cijeli ekran će biti snimljen i spremljen u međuspremnik.
 4. Da biste snimku zalijepili, otvorite program za uređivanje slika (npr. Paint) i pritisnite kombinaciju tipki “Ctrl” + “V” ili kliknite desnom tipkom miša i odaberite opciju “Zalijepi”.
 5. Spremite sliku kao JPEG, PNG ili drugi format po vlastitom izboru.

Metoda 2: Koristite tipku Windows + Print Screen

 1. Pritisnite tipke “Windows” + “PrtSc” na tipkovnici.
 2. Nakon pritiskanja tipki, ekran će kratko zamračiti, a snimka će automatski biti spremljena u mapu “Snimke zaslona” na vašem računalu.
 3. Da biste pronašli snimku, otvorite File Explorer i idite na “Slike” > “Snimke zaslona”.
 4. Spremite sliku kao JPEG, PNG ili drugi format po vlastitom izboru.
You might be interested:  Kako Moliti Deseticu Krunice

Nakon što ste snimili cijeli ekran, možete ga uređivati ili dijeliti putem e-pošte i društvenih mreža.

Kako snimiti samo odabrani dio ekrana na laptopu

Za snimanje samo određenog dijela ekrana na laptopu koristite sljedeće korake:

 1. Otvorite alat Snipping Tool: Da biste otvorili alat Snipping Tool na laptopu, idite na Start izbornik i pretražite alat Snipping Tool.
 2. Odaberite način snimanja: Kada se alat Snipping Tool otvori, pritisnite kombinaciju tipki Ctrl + Shift + S. Nakon toga će se prikazati mali prozor s opcijama snimanja.
 3. Odaberite dio ekrana: Pomoću miša kliknite i povucite kako biste označili samo željeni dio ekrana koji želite snimiti. Možete odabrati ravni pravokutnik, slobodnu formu ili cijeli ekran.
 4. Spremite snimku ekrana: Kada označite željeni dio ekrana, snimka će se automatski otvoriti u alatu Snipping Tool. Kliknite na gumb “Spremi” i odaberite lokaciju i naziv datoteke za snimku ekrana.

Nakon što snimku ekrana snimite, bit će spremljena kao slika koju možete kasnije pregledavati ili dijeliti sa drugima.

Kako snimiti screenshot s pomoću tipkovnice na laptopu

1. Koristite tipku Print Screen

Jedan od najjednostavnijih načina za snimanje zaslona na laptopu je korištenje tipke “Print Screen”. Ova tipka obično ima oznaku “PrtSc” ili “Print Scr” i nalazi se na gornjoj dijelu tipkovnice, pored drugih funkcionalnih tipki.

Da bi snimili cijeli zaslon, jednostavno pritisnite tipku “Print Screen”. Snimka zaslona bit će spremljena u međuspremnik i možete je zalijepiti u željeni program za uređivanje slika (npr. Paint, Photoshop, itd.) ili u dokument kao što je Word.

2. Kombinacija tipki “Windows” + “Print Screen”

Ako želite snimiti cijeli zaslon i odmah ga spremiti kao sliku, možete koristiti kombinaciju tipki “Windows” + “Print Screen”. Dovoljno je samo istovremeno pritisnuti te dvije tipke, a snimka zaslona bit će automatski spremljena u mapu “Screenshots” na lokalnom disku.

Nakon što pritisnete kombinaciju tipki, zaslon će kratko zatamniti kako bi se potvrdilo da je screenshot snimljen. Otvorite mapu “Screenshots” i tamo ćete pronaći svoje snimke zaslona.

3. Kombinacija tipki Alt + “Print Screen”

Ako želite snimiti samo aktivni prozor, a ne cijeli zaslon, možete koristiti kombinaciju tipki “Alt” + “Print Screen”. Pritisnite “Alt” tipku i zatim “Print Screen” tipku, a snimka aktivnog prozora bit će spremljena u međuspremnik.

Zalijepite snimku zaslona u program za uređivanje slika ili u dokument i spremite je po potrebi.

Zaključak

Kao što možete vidjeti, snimanje screenshot-a na laptopu je jednostavno i može se obaviti uz pomoć tipkovnice. Koristite ove metode kako biste zabilježili trenutne informacije na zaslonu i podijelili ih s drugima ili ih koristili u različite svrhe.

Kako snimiti screenshot s pomoću ugrađenih alata na laptopu

Kada želite snimiti sliku zaslona (screenshot) na svom laptopu, možete koristiti ugrađene alate i funkcije koje vam omogućuju da to jednostavno i brzo napravite. Evo nekoliko metoda za snimanje zaslona na laptopu:

1. Snimanje cijelog zaslona

Jedan od najčešćih načina za snimanje zaslona je snimanje cijelog zaslona. Da biste to učinili, koristite kombinaciju tipki PrtScn ili Print Screen na tipkovnici. Nakon što pritisnete tu tipku, slika zaslona bit će snimljena u međuspremnik vašeg računala. Zatim možete otvoriti bilo koju aplikaciju za uređivanje slika poput Painta i zalijepiti sliku (Ctrl + V), a zatim je spremiti na željeno mjesto.

2. Snimanje samo aktivnog prozora

Ako želite snimiti samo aktivni prozor, a ne cijeli zaslon, možete koristiti kombinaciju tipki Alt + PrtScn. Na taj način će se snimiti samo aktivni prozor, a ne cjelokupni prikaz svih otvorenih prozora.

3. Snimanje određenog dijela zaslona

Ako želite snimiti samo određeni dio zaslona, možete koristiti ugrađenu funkciju za snimanje zaslona. Na većini laptopa ta funkcija je dostupna preko programa Snipping Tool koji se može pronaći u izborniku Start. Jednostavno pokrenite Snipping Tool, odaberite željeni oblik snimanja (npr. pravokutnik, krug) i označite željeni dio zaslona koji želite snimiti. Nakon toga spremit će se samo taj dio kao slika koju možete urediti i spremiti.

Iako su ovo osnovne metode snimanja zaslona na laptopu, vrijedno je istražiti i druge opcije i alate koje nude različiti operativni sustavi i proizvođači laptopa. Uz malo prakse i istraživanja, brzo ćete postati majstor snimanja screenshotova na svom laptopu.

Kako snimiti screenshot s pomoću vanjskih programa na laptopu

Snimanje screenshotova s pomoću vanjskih programa na laptopu omogućava vam dodatne mogućnosti i kontrole nad procesom snimanja. Postoje brojni programi koji vam omogućavaju da snimite screenshot cijelog zaslona, određenog dijela zaslona ili čak snimite snimku zaslona u obliku videa.

Snimanje screenshotova cijelog zaslona

Snimanje screenshotova cijelog zaslona

Ako želite snimiti screenshot cijelog zaslona svog laptopa, možete koristiti neke od sljedećih programa:

 • Snipping Tool: Ovo je ugrađeni alat u sustavu Windows koji vam omogućava snimanje screenshotova cijelog zaslona ili određenog dijela zaslona. Možete ga pronaći u izborniku Start i jednostavno odabrati opciju snimanja cijelog zaslona.
 • Snagit: Ovo je jedan od najpopularnijih programa za snimanje screenshotova. Omogućava vam snimanje cijelog zaslona, snimanje određenog dijela zaslona i čak snimanje snimki zaslona u obliku videa. Provjerite dostupnost i cijenu programa na službenoj web stranici.
You might be interested:  Kako Ocistiti Egr Ventil Bez Skidanja

Snimanje screenshotova određenog dijela zaslona

Ako želite snimiti samo određeni dio zaslona svog laptopa, možete koristiti sljedeće programe:

 • Lightshot: Ovo je besplatan program za snimanje screenshotova koji vam omogućava odabir određenog dijela zaslona. Nakon snimanja, možete dodati oznake i komentare na screenshot. Možete preuzeti program s njihove službene web stranice.
 • Greenshot: Ovo je još jedan besplatni program za snimanje screenshotova koji vam omogućava snimanje određenog dijela zaslona. Nakon snimanja, možete odabrati hoćete li spremiti screenshot, otvoriti ga u uređivaču ili ga izravno podijeliti. Posjetite službenu web stranicu da biste preuzeli program.

Snimanje snimke zaslona

Ako želite snimiti snimku zaslona svog laptopa, možete isprobati ove programe:

 • Camtasia: Ovo je profesionalni program za snimanje snimaka zaslona koji vam omogućava snimanje aktivnosti na zaslonu u obliku videa. Možete dodavati zvukove, prikaze, prijelaze i još mnogo toga. Posjetite službenu web stranicu da biste preuzeli program.
 • Bandicam: Ovo je još jedan popularan program za snimanje snimaka zaslona. Omogućava vam snimanje zaslona u obliku videa, kao i snimanje zvuka s mikrofona ili zvučne kartice. Provjerite dostupnost i cijenu programa na službenoj web stranici.

Odaberite program koji najbolje odgovara vašim potrebama i osigurajte si jednostavan način za snimanje screenshotova na svom laptopu.

Savjeti za spremanje i dijeljenje screenshot-ova na laptopu

Korak 1: Snimanje screenshot-a

Da biste snimili screenshot na svom laptopu, možete koristiti kombinaciju tipki PrtScn (Print Screen) ili Fn + PrtScn. Ove tipke će snimiti trenutni sadržaj zaslona i spremiti ga u međuspremnik.

Korak 2: Spremanje screenshot-a

Nakon što snimite screenshot, možete ga spremiti na svoj laptop koristeći program za uređivanje slika poput Painta ili jednostavno zalijepiti screenshot u program kao što je Word ili PowerPoint. Zatim možete spremiti sliku kao datoteku.

Korak 3: Upotreba alata za uređivanje

Ako želite dodati oznake, strelice ili tekst na svoj screenshot prije spremanja, možete koristiti alate za uređivanje slika poput Painta, Adobe Photoshopa ili besplatnih online alata kao što su Pixlr i Canva.

Korak 4: Dijeljenje screenshot-a

Da biste podijelili svoj screenshot s drugima, možete ga pričvrstiti na e-poštu, poslati putem poruke ili ga jednostavno podijeliti na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera ili Instagrama.

Alternative za izradu screenshot-ova

Pored snimanja čitavog zaslona, možete koristiti i alternative za izradu određenog dijela zaslona:

 • Kombinacija tipki Windows + Shift + S na Windows 10 sustavu omogućuje vam da odaberete i snimite samo određeni dio zaslona.
 • Ako imate Mac računalo, možete koristiti kombinaciju tipki Command + Shift + 3 za snimanje cijelog zaslona ili Command + Shift + 4 za snimanje određenog dijela zaslona.

Primjena screenshot-ova

Screenshot-ovi su korisni u različite svrhe, uključujući:

 • Prikazivanje grešaka na računalu ili sustavu kako biste ih dijelili s timom za podršku ili tehničkim stručnjacima.
 • Dijeljenje s drugima kako biste prikazali određeni sadržaj, izgled ili funkcionalnost web stranice ili aplikacije.
 • Prikazivanje prije i poslije promjena na dizajnu, izgledu ili sadržaju web stranice.

Tabela alata za uređivanje slika
Alat Opis
Paint Jednostavan program za uređivanje slika koji dolazi s Windows operativnim sustavom.
Adobe Photoshop Profesionalni program za uređivanje slika s brojnim naprednim alatima i mogućnostima.
Pixlr Besplatni online uređivač slika koji nudi slične funkcionalnosti kao Photoshop.
Canva Online alat za dizajniranje i uređivanje slika, prezentacija i drugih grafičkih materijala.

FAQ:

Koje su različite metode za izradu screenshotova na laptopu?

Postoji nekoliko metoda za izradu screenshotova na laptopu. Možete koristiti kombinaciju tipki na tipkovnici, koristiti ugrađeni program za snimanje zaslona ili preuzeti poseban softver za screenshotove.

Kako mogu napraviti screenshot koristeći tipkovnicu?

Da biste napravili screenshot koristeći tipkovnicu, možete pritisnuti tipku “Print Screen” (PrtScn) koja će snimiti sliku cijelog zaslona i spremiti je u privremenu memoriju. Zatim možete otvoriti program za uređivanje slika ili dokument i zalijepiti sliku koristeći kombinaciju tipki “Ctrl” + “V”.

Kako mogu napraviti screenshot određenog dijela zaslona na laptopu?

Ako želite napraviti screenshot samo određenog dijela zaslona, možete koristiti kombinaciju tipki “Windows” + “Shift” + “S”. Nakon toga, kursor će postati križić i možete povući i označiti područje zaslona koje želite snimiti. Screenshot će biti spremljen u privremenu memoriju i možete ga zalijepiti u program za uređivanje slika ili dokument koristeći kombinaciju tipki “Ctrl” + “V”.

Koje su prednosti korištenja posebnog softvera za snimanje screenshotova?

Korištenje posebnog softvera za snimanje screenshotova može vam pružiti dodatne mogućnosti i funkcionalnosti. Možete odabrati različite načine za snimanje screenshotova, kao što su snimanje određenog dijela zaslona ili snimanje objećeg prozora. Također, neki softveri vam omogućavaju dodavanje oznaka, strelica ili tekstualnih objašnjenja na screenshotove kako biste ih bolje pripremili za dijeljenje ili upotrebu.