Kako napraviti sir od mlijeka i jogurta: recepti i savjeti

Kako Napraviti Sir Od Mlijeka I Jogurta

Kako Napraviti Sir Od Mlijeka I Jogurta

Pravljenje svježeg sira kod kuće je odličan način da iskoristite preostalo mlijeko ili jogurt koji se može pokvariti. Uz malo vremena i osnovne sastojke, možete napraviti ukusni domaći sir koji će se savršeno uklopiti u vaše omiljene jela.

Da biste napravili sir od mlijeka i jogurta, trebat će vam osnovni sastojci kao što su mlijeko, jogurt, so i sirutka. Možete koristiti bilo koje vrste mlijeka, kao što su kravlje, kozje ili ovčije mlijeko. Također možete odabrati bilo koji jogurt koji volite, ali je najbolje koristiti prirodni jogurt bez dodataka.

Najvažniji korak u procesu pravljenja sira je stvaranje siruta. Sirutka je tečnost koja se odvaja od sira tokom procesa mrženja. Da biste dobili sirutku, jogurt treba da se cijedi kroz gazu ili kuhinjski ručnik koji je postavljen preko cjedila ili posude. Ostavite da se cijedi nekoliko sati ili preko noći, kako biste dobili sirutku koja će biti perfectna konzistencija sira.

Kada je sirutka odvojena, sljedeći korak je stvaranje sira. Sirutku stavite u posudu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne počne ključati. Dodajte so po svom ukusu i miješajte konstantno. Kada dosegne tačku ključanja, smanjite temperaturu i kuhajte još nekoliko minuta. Zatim, ugasite vatru i ostavite sir da se ohladi i stegne. Kada je sir potpuno hladan, možete ga čuvati u frižideru do dve nedelje i koristiti za razna jela ili ga jednostavno poslužiti sa svježim voćem.

Contents

Priprema mlijeka

Pastorizacija mlijeka

Da biste napravili sir od mlijeka i jogurta, prvo trebate pasteurizirati mlijeko kako biste eliminirali štetne bakterije i produžili rok trajanja. Postupak pasteurizacije možete provesti na sljedeći način:

 1. Zagrijte mlijeko na temperaturu od 63°C.
 2. Održavajte tu temperaturu 30 minuta.
 3. Hladite mlijeko na sobnu temperaturu.

Filtriranje mlijeka

Nakon pasteurizacije, mlijeko je potrebno filtrirati kako biste uklonili nečistoće i koagulirane proteine. Postupak filtriranja možete provesti na sljedeći način:

 • Koristite finu mrežastu cjediljku ili gazu kako biste ulili pasteurizirano mlijeko.
 • Pustite mlijeko da se filtrira kroz cjediljku u posudu ispod.
 • Odbacite nečistoće koje ostanu u cjediljki.

Homogenizacija mlijeka

Homogenizacija mlijeka je postupak kojim se razbijaju masne kapljice u mlijeku kako bi se izbjeglo taloženje masti. Postupak homogenizacije možete provesti na sljedeći način:

 1. Stavite mlijeko u odgovarajući homogenizator.
 2. Pokrenite homogenizator kako biste razbili masne kapljice.
 3. Pustite mlijeko da se homogenizira 5-10 minuta.

Pasterizacija mlijeka

Nakon homogenizacije, mlijeko je potrebno ponovno pasterizirati kako biste osigurali da su sve bakterije uništene. Postupak pasterizacije možete provesti na sljedeći način:

 • Zagrijte mlijeko na temperaturu od 72°C.
 • Održavajte tu temperaturu 15-20 sekundi.
 • Ohladite mlijeko na sobnu temperaturu.

Skladištenje mlijeka

Kada ste završili s pripremom mlijeka, trebate ga odmah koristiti ili ga pohraniti u hladnjak. Mlijeko se može čuvati do 4-5 dana.

Dodavanje starter kulture

Za pravljenje sira od mlijeka i jogurta, ključno je dodati starter kulturu u proces. Starter kultura je mješavina bakterija koje fermentiraju mlijeko, pretvarajući ga u sir. Ove bakterije su ključne za razbijanje laktoze u mliječnu kiselinu i mliječni alkohol, što omogućava stvaranje sirne teksture i okusa.

Starter kultura može se nabaviti u obliku praha, tableta ili tekućine. Važno je odabrati pravu vrstu starter kulture koja odgovara vrsti sira koju želite napraviti. Na primjer, neke vrste sireva zahtijevaju mješavinu različitih sojeva bakterija za dobivanje željene teksture i okusa.

Prije nego dodate starter kulturu u mlijeko i jogurt, važno je da se slijede određeni koraci. Evo kako to možete učiniti:

 1. Pročistite opremu: Prije nego počnete dodavati bilo koju kulturu, svu opremu koju ćete koristiti treba temeljito oprati i dezinficirati. To uključuje lonac za kuhanje mlijeka, termometar, miješalicu i sve posude za fermentaciju.
 2. Pastorizirajte mlijeko: Prije dodavanja starter kulture, mlijeko treba biti pasteurizirano kako bi se ubili neželjeni mikroorganizmi. Možete to učiniti zagrijavanjem mlijeka na 70-80°C i držati ga na toj temperaturi 15-20 minuta.
 3. Rastvorite starter kulturu: U maloj količini mlijeka ili jogurta, otopite starter kulturu prema uputama proizvođača. Dodajte mlijeku i promiješajte da se ravnomjerno rasporedi.
 4. Inkubacija: Nakon što dodate starter kulturu, trebate inkubirati mlijeko na temperaturi od oko 40-43°C. To se može postići držeći mlijeko u termosici ili koristeći inkubator za sir.
You might be interested:  Kako Se Bolesnik Osjeca Nakon Operacije Srcanog Zaliska

Neki ljudi također preferiraju dodati malu količinu jogurta kao starter kulturu. Samo pazite da koristite jogurt bez aditiva, kako bi se izbjegle komplikacije. Ako koristite jogurt kao starter, dodajte oko 1 žlicu jogurta na svakih 4 litra mlijeka.

Uz pravilno dodavanje starter kulture, možete napraviti ukusan sir od mlijeka i jogurta kod kuće. Budite strpljivi i pažljivi u procesu fermentacije, i sigurno ćete biti nagrađeni svježim domaćim sirom.

Kiseljenje mlijeka

Kiseljenje mlijeka je proces koji omogućuje da se mlijeko pretvori u sirevi i druge mliječne proizvode. Ovaj proces se koristi već stoljećima i predstavlja jedan od načina konzerviranja mlijeka, ali i dobivanja raznih mliječnih proizvoda koji su bogati probioticima i hranjivim tvarima.

Da biste kiseli mlijeko, potrebni su vam samo dvije osnovne namirnice: mlijeko i starter kultura. Starter kultura može biti jogurt, sirutka ili posebna kultura bakterija koje se koriste za kiseljenje mlijeka. Ove bakterije će fermentirati mlijeko, pretvarajući laktozu (šećer u mlijeku) u mliječnu kiselinu.

Evo osnovnih koraka kako kiseliti mlijeko:

 1. Stavite mlijeko u posudu i zagrijavajte ga na niskoj temperaturi dok ne dostigne temperaturu od 37-43°C.
 2. Dodajte starter kulturu u mlijeko. Možete dodati žlicu jogurta, sirutke ili posebne kulture bakterija, ovisno o receptu.
 3. Miješajte mlijeko i starter kulturu dok se dobro ne sjedini.
 4. Pokrijte posudu s mlijekom i ostavite je na toplom mjestu 6-12 sati. Kiseljenje mlijeka će se dogoditi tijekom tog vremena, kada se bakterije fermentiraju laktozu i proizvode mliječnu kiselinu.
 5. Nakon što se mlijeko kiseli, možete ga ohladiti i koristiti ili ga dodatno obraditi kako biste dobili sir ili drugi mliječni proizvod.

Kiseljenje mlijeka je jednostavan proces koji se može obaviti kod kuće, a rezultira ukusnim i zdravim mliječnim proizvodima. Možete eksperimentirati s raznim vrstama starter kultura i različitim postupcima kako biste dobili različite okuse i teksture sireva.

Oblikovanje sira

Razne metode oblikovanja sira

Oblikovanje sira je važan korak u procesu izrade sira od mlijeka i jogurta. Postoji nekoliko različitih metoda oblikovanja sira, koje se koriste ovisno o vrsti i teksturi sira koju želite dobiti. Evo nekoliko metoda oblikovanja sira koje možete isprobati:

1. Oblikovanje sira u kalupima

Jedna od najčešćih metoda oblikovanja sira je upotreba kalupa. Kalupi mogu biti različitih veličina i oblika, i koriste se za stvaranje sira u željenom obliku. Sir se stavlja u kalup i ostavlja da se ocijedi i stisne kako bi zadržao oblik. Nakon toga se sir može dodatno oblikovati rezanjem ili dodavanjem ukrasa.

2. Oblikovanje sira ručno

Druga metoda oblikovanja sira je ručno oblikovanje. Ova metoda se često koristi za male količine sira ili za specifične oblike sira koji se ne mogu napraviti u kalupu. Da biste ručno oblikovali sir, jednostavno oblikujte sir u željeni oblik koristeći ruke ili posebne alate. Ova metoda zahtijeva malo vještine i strpljenja, ali omogućava vam da stvorite jedinstvene oblike sira.

3. Upotreba sireva u bloku

Neki sirevi se oblikuju i prodaju u bloku, dok se oblikovani sir može koristiti za izradu drugih jela. Da biste koristili sir u bloku, jednostavno narežite sir u željene oblike ili kocke. Sir u bloku je pogodan za rezanje i dodavanje drugim jelima kao što su sendviči ili tjestenina.

4. Oblikovanje sireva u valju

Neki sirevi se također mogu oblikovati u valjke ili cilindre. Ova metoda se koristi za sireve poput kozjeg sira ili feta sira. Sir se formira u obliku valjka i stavlja u posudu ili ambalažu da se stvrdne i ocijedi. Valjani sir obično ima jedinstvenu teksturu i okus.

5. Oblikovanje sireva u kuglu

Na kraju, neki sirevi se mogu oblikovati u kugle. Ova metoda se često koristi za mekane sireve poput mozzarelle. Sir se oblikuje u kuglu i ocijedi kako bi zadržao oblik. Kugla sira je pogodna za rezanje i dodavanje drugim jelima, kao što su pizze i salate.

Zaključak

Oblikovanje sira je važan korak u procesu izrade sira od mlijeka i jogurta. Postoji nekoliko različitih metoda oblikovanja sira koje se koriste ovisno o vrsti i teksturi sira koju želite dobiti. Bilo da koristite kalupe, oblikujete sir ručno ili koristite sireve u bloku, oblikovanje sira vam omogućava da prilagodite sir svojim željama i potrebama.

Soljenje sira

1. Priprema sira

Prije nego što započnete s procesom soljenja sira, trebate ga prvo pripremiti. To možete učiniti prema sljedećem receptu:

 1. Zagrijte mlijeko u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
 2. Dodajte jogurt u zagrijano mlijeko i promiješajte.
 3. Pokrijte lonac i ostavite mlijeko da se fermentira najmanje 6 sati, ili dok se ne formira kompaktni sloj.
 4. Izrežite kompaktni sloj mlijeka na kockice i stavite ga u gazu.
 5. Zavezujte gazu i objesite je iznad sudopera kako bi se sir mogao ocijediti preko noći.
 6. Kada se sir ocijedi, možete ga soliti.
You might be interested:  Kako Smanjiti Ldl Kolesterol

2. Soljenje sira

Kada je sir ocijeđen, vrijeme je za soljenje. Soljenje sira pomaže u poboljšanju okusa i produžuje rok trajanja. Evo nekoliko koraka kako soliti sir:

 1. Pripremite solnu otopinu tako da otopite sol u vodi. Preporučena količina soli je otprilike 2-3% težine sira.
 2. Stavite sir u posudu i prelijte ga solnom otopinom dovoljno da ga prekrije.
 3. Ostavite sir u solnoj otopini najmanje 2-3 sata. Vrijeme soljenja može se prilagoditi prema vašem ukusu, ali što duže vrijeme soljenja, to će sir biti slaniji.
 4. Nakon što je sir dovoljno soljen, izvadite ga iz solne otopine i isperite ga hladnom vodom kako biste uklonili višak soli.
 5. Ostavite sir da se osuši na zraku ili ga stavite u hladnjak kako bi se dodatno stvrdnuo.

Uživajte u svježe soljenom siru kao dodatku raznim jelima ili ga jedite samostalno. Soljenje sira je izvrstan način da mu dodate okus i produžite njegovu upotrebu!

Fermentacija sira

Fermentacija sira je proces u kojem se mlijeko pretvara u sir. Fermentacija sir je važan korak u procesu proizvodnje sira jer pomaže u razgradnji mliječnog šećera (laktoza) u mliječnu kiselinu. To je važno jer mliječna kiselina pomaže u koagulaciji proteina u mlijeku, što rezultira tvrdim ili mekim sirom.

Koraci fermentacije sira

 1. Započnite s pripremom mlijeka i jogurta. Koristite svježe mlijeko i jogurt bez dodataka ili aroma.
 2. Prethodno zagrijte mlijeko na 45-50°C. To je optimalna temperatura za aktiviranje fermentacijskih bakterija.
 3. Dodajte jogurt u zagrijano mlijeko. Jogurt sadrži žive bakterijske kulture koje će započeti fermentaciju mlijeka.
 4. Temperatura mješavine mlijeka i jogurta trebala bi se održavati na oko 45°C. Možete koristiti termometar kako biste točno pratili temperaturu.
 5. Ostavite mješavinu mlijeka i jogurta da fermentira tijekom određenog vremena. Ovo vrijeme može varirati ovisno o željenoj konzistenciji i okusu sira.
 6. Tijekom fermentacije, bakterije će pretvoriti laktozu u mliječnu kiselinu, što će pridonijeti zgušnjavanju mlijeka i tvorbi sira.
 7. Nakon završene fermentacije, mliječna kiselina će zgrušati proteine u mlijeku, stvarajući sirnu masu.

Savjeti za fermentaciju sira

Savjeti za fermentaciju sira

 • Provjerite svježinu mlijeka i jogurta prije početka fermentacije. Stariji proizvodi mogu imati slabiju fermentacijsku moć.
 • Održavajte konstantnu temperaturu tijekom fermentacije kako bi bakterije imale optimalne uvjete za rast.
 • Odaberite pravu kulturu jogurta za fermentaciju sira. Različite kulture jogurta daju različite okuse i konzistencije sira.
 • Možete dodatno obogatiti fermentaciju sira dodavanjem začina, soli ili drugih sastojaka prema želji.
 • Držite mješavinu mlijeka i jogurta na sigurnom mjestu kako biste spriječili kontaminaciju drugim bakterijama tijekom fermentacije.

Ukratko, fermentacija sira je ključni korak u proizvodnji sira. Pravilna fermentacija omogućuje zdrav rast bakterija i pridonosi okusu i konzistenciji sira. Pratite ove korake i savjete kako biste postigli uspješnu fermentaciju i stvorili ukusne sireve kod kuće.

Skladištenje sira

Kada napravite sir od mlijeka i jogurta, važno je znati kako pravilno skladištiti sir kako biste ga održali svježim i ukusnim. Evo nekoliko savjeta za skladištenje sira:

Držite sir u hladnjaku

Držite sir u hladnjaku

Da biste produžili svježinu sira, važno je čuvati ga u hladnjaku. Sir treba držati na temperaturi između 2 i 5 stupnjeva Celzijusa. Osigurajte da sir bude dobro zapakiran kako bi se spriječilo da upije mirise drugih namirnica u hladnjaku.

Pohranjujte sir u posebnom spremniku

Da biste spriječili razmnožavanje bakterija i očuvali svježinu sira, preporučljivo je pohraniti ga u posebnom spremniku. Spremnik za sir treba biti nepropustan za zrak kako bi se spriječilo isušivanje sira i gubitak njegovih tekstura i okusa.

Izbjegavajte led u hladnjaku

Ukoliko hladnjak ima odjeljak za zamrzavanje, važno je paziti da led ne dođe u kontakt sa sirom. Led može uzrokovati promjenu teksture i okusa sira. Ako koristite zamrzivač u hladnjaku, pripazite da sir bude udaljen od zamrzivača kako bi se izbjegao kontakt s ledom.

Konzumirajte sir u roku od nekoliko dana

Sir od mlijeka i jogurta najbolje je konzumirati u roku od nekoliko dana nakon pripreme. Svježi sir ima najbolji okus i teksturu u prvih nekoliko dana. Nakon toga, sir može postati vlažan, tvrd ili promijeniti okus.

Provjerite kvalitetu sira

Prije konzumacije sira provjerite njegovu kvalitetu. Ako primijetite promjenu boje, mirisa ili okusa sira, preporučuje se da ga ne konzumirate kako biste izbjegli rizik od trovanja hranom. Bacite sir koji je pokvaren ili sumnjive kvalitete.

Pakirajte sir u vakuumski spremnik

Vakuumsko pakiranje sira može produžiti njegovu svježinu i trajnost. Vakuumski spremnici osiguravaju da zrak ne dospije do sira, čime se sprječava isušivanje i očuva njegova tekstura i okus.

Pravilno čuvajte sir na sobnoj temperaturi

Neki sirevi, poput tvrdih sireva poput parmezana, mogu se čuvati na sobnoj temperaturi. Međutim, važno je paziti da sir bude daleko od izvora topline i vlage kako bi se spriječilo kvarenje. Obratite pažnju na upute za skladištenje svakog sira i pridržavajte se preporuka proizvođača.

Ideje za upotrebu domaćeg sira

1. Sendvič sa domaćim sirom

Sendvič sa domaćim sirom je ukusan i zdrav obrok za doručak ili ručak. Možete napraviti sendvič sa kriškom domaćeg sira, zelenilom, paradajzom i maslinovim uljem. Dobar je izbor za one koji vole lagane obroke i žele da unesu dovoljno proteina.

You might be interested:  Kako Iskoristit Stari Kruh

2. Salata sa domaćim sirom

Salata sa domaćim sirom je osvežavajući obrok koji se može servirati kao predjelo ili glavno jelo. Možete napraviti salatu od povrća kao što su paradajz, krastavci, paprike i dodati komadiće domaćeg sira. Također možete dodati masline, orasi ili avokado za dodatnu teksturu i ukus. Prelijte salatu sa maslinovim uljem i limunovim sokom i posolite po ukusu.

3. Palačinke sa domaćim sirom

Mekane palačinke sa domaćim sirom su idealan doručak ili desert. Možete napraviti palačinke od svježeg sira, koji će dodati mekoću i kremasti ukus. Dodajte malo meda ili marmelade preko palačinki kako biste dobili sladak i ukusan obrok.

4. Tjestenina sa domaćim sirom

Tjestenina sa domaćim sirom je brz i jednostavan obrok koji je pun okusa. Možete koristiti bilo koju vrstu tjestenine koju volite i dodati parmezan ili drugi domaći sir kao preliv. Možete dodati malo bijelog vina i svježe začine kao što su bosiljak ili peršin kako biste poboljšali okus.

5. Quiche sa domaćim sirom

Quiche sa domaćim sirom je fantastična opcija za ručak ili večeru. Možete napraviti quiche koristeći domaći sir kao osnovni sastojak i dodati razno povrće po izboru kao što su luk, špinat, tikvice ili gljive. Možete koristiti domaći sir u kombinaciji sa drugim sirovim sirevima ili upotpuniti ukus kozjim sirom.

6. Grčka salata sa domaćim sirom

Grčka salata je klasični recept koji se može obogatiti domaćim sirom. Dodajte komade domaćeg sira feta uz salatu od svežeg povrća kao što su paradajz, krastavci, crveni luk i maslice. Prelijte salatu maslinovim uljem i limunovim sokom kako biste dobili osvežavajući ukus.

7. Quinoa salata sa domaćim sirom

Quinoa salata sa domaćim sirom je zdrav obrok bogat proteinima. Možete dodati kuvanu quinou, komade domaćeg sira, povrće kao što su krastavac, paprika i peršun i začine kao što su maslinovo ulje i limunov sok. Ova salata je ukusna i hranjiva opcija za vegetarijanski obrok.

8. Pizza sa domaćim sirom

Pizza sa domaćim sirom je savršen izbor za sve ljubitelje italijanske kuhinje. Možete napraviti domaću pizzu koristeći domaći sir kao osnovnu namirnicu. Dodajte svoje omiljene sastojke kao što su paradajz sos, šunka, gljive i crne masline. Preko pizze pospite narendani domaći sir i pecite u pećnici dok ne dobije zlatno smeđu boju.

9. Tost sa domaćim sirom

Tost sa domaćim sirom je brz i ukusan obrok za doručak ili užinu. Jednostavno prepecite krišku hljeba i dodajte krišku domaćeg sira. Možete dodati i neke dodatke kao što su paradajz, šunka ili rukola kako biste obrok učinili još ukusnijim.

10. Rols keks sa domaćim sirom

Takođe možete upotrijebiti domaći sir kao sastojak za desert. Napravite rols keks koristeći prepečene kolutove hljeba i domaći sir umućen sa krem sirom i začinima kao što su paprika i peršun. Zamotajte rols keks i ostavite da se hladi nekoliko sati prije posluživanja.

FAQ:

Koje su osnovne sastojke za pravljenje sira od mlijeka i jogurta?

Osnovni sastojci za pravljenje sira od mlijeka i jogurta su mlijeko i jogurt.

Kako napraviti sir od mlijeka i jogurta?

Da biste napravili sir od mlijeka i jogurta, potrebno je zagrijati mlijeko do određene temperature, dodati jogurt kao starter kulturu i ostaviti smjesu da fermentira nekoliko sati. Zatim se smjesa stavlja u sirarstvo i ostavlja da se ocijedi. Nakon toga, sir se može dodatno obraditi ili koristiti kao takav.

Jesu li potrebni posebni uređaji za pravljenje sira od mlijeka i jogurta?

Da, za pravljenje sira od mlijeka i jogurta potrebno je posebno sirarstvo, koji se koristi za ocjeđivanje smjese i oblikovanje sira. Također, možete koristiti termometar za provjeru temperature mlijeka.

Koliko vremena je potrebno za pravljenje sira od mlijeka i jogurta?

Vrijeme potrebno za pravljenje sira od mlijeka i jogurta može varirati, ali uobičajeno je da proces traje između 6 i 8 sati. Potrebno je nekoliko sati za fermentaciju smjese i dodatno vrijeme za ocjeđivanje i oblikovanje sira.

Kako se čuva sir od mlijeka i jogurta?

Da biste sačuvali sir od mlijeka i jogurta, preporučljivo je čuvati ga u hladnjaku, u zatvorenoj posudi. Sir se može čuvati nekoliko dana, ali najbolje je konzumirati ga što je prije moguće kako bi se zadržao svježi okus.

Kako mogu dodatno obraditi sir od mlijeka i jogurta?

Postoji nekoliko načina za dodatnu obradu sira od mlijeka i jogurta. Možete ga začiniti raznim začinima, dodati mu povrće ili voće. Također, možete koristiti sir za pripremu raznih jela, poput pizze, sendviča ili salata.

Koje vrste sira mogu napraviti od mlijeka i jogurta?

Moguće je napraviti razne vrste sira od mlijeka i jogurta, kao što su svježi sir, kremasti sir ili tvrdi sir. Vaš izbor ovisi o tome koliko dugo fermentirate smjesu i kako ju dalje obrađujete.