Kako napraviti umak za mlince - recepti i savjeti

Kako Napraviti Umak Za Mlince

Kako Napraviti Umak Za Mlince

Umak za mlince je klasično jelo iz Hrvatske i Slovenije koje se obično poslužuje uz pečenu perad, svinjetinu ili janjetinu. Ovaj umak je bogatog okusa i odlično se kombinira s mlincima, tankim tijestom koje se obično pari uz umak.

Postoji nekoliko različitih recepata za umak za mlince, ali najjednostavniji i najpopularniji je onaj koji se priprema od juhe od mesa ili pilećeg temeljca. Za glavne sastojke potrebni su vam brašno, maslac, crveni luk, češnjak, sol, papar i temeljac. Također možete dodati malo vrhnja za kuhanje kako biste umaku dali kremastiju teksturu.

Da biste pripremili umak za mlince, prvo otopite maslac u tavi i dodajte sjeckani crveni luk i češnjak. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne postanu mekani i prozirni. Nakon toga, dodajte brašno i kratko ga pirjajte kako biste dobili svijetlu smeđu boju. Postupno dodajte temeljac, miješajući stalno kako biste umaku dali gustu konzistenciju. Kad umak zakuha, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka nekoliko minuta. Začinite solju i paprom po ukusu.

Kada je umak gotov, poslužite ga uz svježe kuhane mlince. Mlince možete preliti umakom ili ih umakati u umak dok jedete. Možete ih dodatno posipati nasjeckanim peršinom ili naribanim sirom za još bogatiji okus. Ovaj umak za mlince je savršen za obiteljska okupljanja ili posebne prigode, a njegov topli i umami okus će sigurno oduševiti sve gurmane.

Tradicionalni recept za umak za mlince

Sastojci:

  • 200 g slanine
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • sol po ukusu
  • papar po ukusu
  • peršin za posipanje

Upute:

  1. Slaninu narežite na manje komadiće.
  2. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  3. U velikoj tavi pržite slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite slaninu iz tave i stavite je na tanjur sa salvetom da upije višak masnoće.
  4. Na istoj tavi, na preostaloj masnoći od slanine, pržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  5. Dodajte brašno i miješajte dok se ne formira lagani umak.
  6. Postupno dodajte pileći temeljac, miješajući sve dok se umak ne zgusne.
  7. Ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte još nekoliko minuta.
  8. Po ukusu, dodajte sol i papar.
  9. Umak poslužite preko mlinci i pospite svježim peršinom.
You might be interested:  Prirodni Lijek Za Hemoroide Koji Krvare

Savjeti:

  • Ako želite dodati više okusa, možete umaku dodati malo suhog začina po izboru, poput majčine dušice ili ružmarina.
  • Za dodatnu kremastoću, možete umaku dodati malo maslaca ili ribanog sira na kraju kuhanja.
  • Ako želite da umak bude laganiji, možete zamijeniti vrhnje za kuhanje s mlijekom.
  • Ovaj umak za mlince je odličan prilog uz mesna jela poput pečenke ili svinjskog kotleta.

Priprema:
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Ukupno vrijeme: 35 minuta

Jednostavan recept za umak od gljiva za mlince

Sastojci:

  • 500 g svježih ili sušenih gljiva
  • 2 žlice maslaca
  • 1 luk, nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • sol i papar po ukusu

Postupak:

  1. Ako koristite sušene gljive, pripremite ih prema uputama na pakiranju.
  2. Ako koristite svježe gljive, operite ih i isjeckajte na tanke ploške.
  3. U tavi rastopite maslac na srednjoj vatri.
  4. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti.
  5. Dodajte gljive i pržite dok ne omekšaju i puste svoj sok.
  6. Ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne.
  7. Posolite i popaprite po ukusu.
  8. Na kraju umaku dodajte sjeckani peršin i promiješajte.

Serviranje:

Serviranje:

Umak od gljiva poslužite uz mlince. Možete ih prethodno kratko popržiti na tavi s maslacem kako biste dobili hrskaviju i zlatno smeđu koru. Poslužite umak i mlince kao prilog uz meso ili samostalno kao glavno jelo. Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom receptu!

Kako napraviti umak od sira za mlince

Sastojci:

  • 200g sira po izboru (npr. Gouda, Cheddar ili Gruyere)
  • 3 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500ml mlijeka
  • 1 čajna žličica senfa (opcionalno)
  • sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Na srednjoj vatri, otopite maslac u loncu.
  2. Dodajte brašno i promiješajte dok smjesa ne postane glatka. Dinstajte smjesu oko 1-2 minute kako biste kuvali brašno.
  3. Postepeno ulijevajte mlijeko u lonac, stalno miješajući kako biste izbjegli grudice. Kuvajte umak dok se ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
  4. Uklonite lonac s vatre i dodajte sir. Miješajte dok se sir potpuno ne otopi i umak postane kremast.
  5. Ako želite, dodajte čajnu žličicu senfa za dodatnu aromu. Posolite i pobiberite po ukusu.

Posluživanje:

Umak od sira možete poslužiti s domaćim mlincima. Mlince možete napraviti sami kod kuće ili ih kupiti u trgovini. Zagrijte umak od sira i prelijte preko mlinci. Poslužite odmah i uživajte u bogatom i ukusnom jelu!

You might be interested:  Am550 Kako Očitati Novo Digitalno Brojilo Za Struju Iskra

Recept za umak od povrća za mlince

Ovaj ukusni umak od povrća idealan je dodatak za tradicionalni hrvatski jelovnik s mlinjcima. Evo kako ga možete pripremiti:

Sastojci:

  • 1 crveni luk
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 2 rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 1 žličica sušenog origana
  • sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Izrežite luk, mrkvu, paprike, tikvice i rajčice na sitne kockice.
  2. Zagrijte maslinovo ulje u velikom tavi na srednjoj vatri.
  3. Dodajte luk i češnjak te ih pržite dok ne postanu mekani i staklasti.
  4. Dodajte mrkvu, paprike i tikvice i pirjajte nekoliko minuta.
  5. Dodajte rajčice, koncentrat rajčice, bosiljak i origano. Začinite solju i paprom po ukusu.
  6. Kuhajte umak na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući.
  7. Umak bi trebao biti gusta i bogata konzistencija.

Savjeti:

  • Umak možete dodatno obogatiti dodavanjem drugog povrća po želji, poput tikvica, patlidžana ili gljiva.
  • Za intenzivniji okus, možete dodati žlicu crnog vina ili povrtnog temeljca tokom kuhanja umaka.
  • Pospite svježim nasjeckanim peršinom ili bosiljkom prije posluživanja za još bolji okus i izgled.

Sada kada znate kako napraviti ukusan umak od povrća za mlince, vrijeme je da uživate u ovom tradicionalnom hrvatskom jelu!

Savjeti za pripremu umaka za mlince

Izbor sastojaka

Izbor sastojaka

Kada pripremate umak za mlince, prvi korak je odabir pravih sastojaka. Za tradicionalni umak za mlince, trebat će vam slatka vrhnja, maslac, luk, žličica slatke paprike i sol. Također možete dodati i peršin ili druge začine po svom ukusu.

Luk i maslac

Prvi korak u pripremi umaka za mlince je nasjeckati luk i staviti ga na tavu s užarenim maslacem. Pržite luk dok ne postane staklast i mekan.

Dodavanje slatke paprike

Jednom kada vam luk postane staklast, dodajte žličicu slatke paprike i promiješajte. Ovo će donijeti bogatiju boju i okus vašem umaku.

Dodavanje vrhnja

Nakon dodavanja slatke paprike, dodajte slatka vrhnja u tavu. Promiješajte sve sastojke zajedno dok se ne sjedine i umak postane kremast.

Kuhanje i začini

Kuhajte umak na laganoj vatri oko 5-10 minuta dok ne postane gusta i aromatična. Dodajte sol i druge začine prema svom ukusu. Ako volite, možete dodati sitno sjeckani peršin za svježinu i dodatni okus.

Serviranje

Kada je umak gotov, servirajte ga uz mlince. Možete ih natopiti u umak kako bi dobili bogat i kremast okus. Također možete poslužiti nasjeckani peršin ili parmezan kao dodatno ukrašavanje.

Sada kad znate osnove pripreme umaka za mlince, možete eksperimentirati s različitim začinima i sastojcima kako biste prilagodili okus umaka vašem ukusu. Uživajte u kuhanju i dobar tek!

Alternativni recepti za umak za mlince

1. Umak od sira i vrhnja

Ovaj umak je jednostavan za pripremu i odlično se slaže s mlincima. Potrebni sastojci:

  • 200 g sira
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
You might be interested:  Kako Izliječiti Ulcerozni Kolitis

Upute:

  1. Na tavi zagrijte vrhnje za kuhanje.
  2. Dodajte sitno naribani sir i promiješajte dok se sir potpuno ne otopi i umak ne postane kremast.
  3. Dodajte usitnjeni češnjak, sol i papar po ukusu.
  4. Promiješajte umak i poslužite ga s mlincima.

2. Umak od gljiva

Ovaj umak je izvrstan izbor za ljubitelje gljiva. Potrebni sastojci:

  • 300 g šampinjona
  • 2 žlice maslaca
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar

Upute:

  1. Gljive operite i narežite na tanke listiće.
  2. Na tavi zagrijte maslac i dodajte sitno sjeckani luk.
  3. Kada luk postane staklast, dodajte nasjeckane gljive i češnjak.
  4. Dinstajte gljive nekoliko minuta.
  5. Dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar po ukusu. Promiješajte i pustite da se umak kuha još nekoliko minuta.
  6. Servirajte umak s mlincima.

3. Umak od rajčice i povrća

Ovaj umak je bogat vitaminima i vrlo zdrav. Potrebni sastojci:

  • 1 luk
  • 1 paprika
  • 1 tikvica
  • 2 rajčice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • sol
  • papar

Upute:

  1. Luk, papriku, tikvicu i rajčice operite i narežite na sitne kockice.
  2. Na tavi zagrijte maslinovo ulje.
  3. Dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte ga nekoliko minuta.
  4. Dodajte nasjeckano povrće i pirjajte ga dok ne omekša.
  5. Dodajte koncentrat od rajčice, sol i papar po ukusu.
  6. Kuhajte umak još nekoliko minuta i poslužite ga s mlincima.

Sada kada imate nekoliko alternativnih recepata za umak za mlince, možete se odlučiti za svoj omiljeni i uživati u jelima s mlincima. Dobar tek!

FAQ:

Koje su osnovne sastojke za umak za mlince?

Osnovne sastojke za umak za mlince su pileće meso, luka, paprike, rajčice, papar, sol i začini po ukusu.

Kako se priprema umak za mlince?

Da biste pripremili umak za mlince, prvo trebate nasjeckati luk i papriku te ih pržiti na ulju. Nakon toga dodajte nasjeckano pileće meso i pirjajte dok ne dobije zlatno smeđu boju. Zatim dodajte nasjeckane rajčice i začine po ukusu. Kuhajte umak na laganoj vatri dok se svi sastojci lijepo ne sjedine.

Koje začine mogu dodati umaku za mlince?

Za umak za mlince možete dodati začine poput peršina, bosiljka, origana, češnjaka i crvene paprike. Dodavanje začina po svom ukusu će dodati bogat okus umaku.

Koliko vremena treba za pripremu umaka za mlince?

Vrijeme pripreme umaka za mlince može varirati, ali u prosjeku će biti potrebno oko 30-40 minuta. To uključuje vrijeme za pripremu i kuhanje svih sastojaka.

Koje varijacije umaka za mlince mogu napraviti?

Postoji mnogo varijacija umaka za mlince. Možete dodati povrće poput gljiva, brokule ili špinata za dodatnu teksturu i okus. Također možete koristiti različite vrste mesa kao što su govedina, svinjetina ili puretina. Isto tako, možete eksperimentirati s različitim začinima kako biste prilagodili umak svom ukusu.