Kako napraviti web stranicu - Vodič za početnike

Kako Napraviti Web Stranicu

Kako Napraviti Web Stranicu

Danas su web stranice sastavni dio našeg svakodnevnog života. Bez obzira na to da li želite izgraditi web stranicu za svoju tvrtku, postaviti vlastiti blog ili jednostavno podijeliti svoje ideje s drugima, stvaranje vlastite web stranice može biti jednostavno i zabavno.

U ovom vodiču ćemo vam pokazati korake i osnovne principe kako napraviti svoju vlastitu web stranicu. Bez obzira na to koliko ste iskusni ili tehnički nadareni, sigurni smo da ćete pronaći korisne savjete i trikove koji će vam pomoći da započnete i izgradite svoju web stranicu.

Da biste napravili web stranicu, ne trebate biti stručnjak za programiranje. Danas postoje mnogi alati i platforme koji su dostupni i omogućuju vam da stvorite web stranicu bez ikakvog programiranja. U ovom vodiču ćemo vam pokazati jedan od takvih alata koji je jednostavan za korištenje, ali pruža mogućnost da izrazite svoju kreativnost i dizajnirate jedinstvenu web stranicu.

Uživajte u procesu izrade svoje web stranice i budite kreativni! Web stranica je odraz vas i vašeg brenda, pa se potrudite da odražava vaše ideje, vrijednosti i estetiku.

Contents

Kako započeti izradu web stranice

1. Definirajte ciljeve

Prvi korak u izradi web stranice je definiranje ciljeva. Razmislite o tome što želite postići s vašom web stranicom. Da li želite prodavati proizvode, informirati posjetitelje, ili pružiti usluge? Jasno definiranje ciljeva pomoći će vam usmjeriti dizajn i sadržaj vaše stranice.

2. Napravite plan

Nakon što ste definirali ciljeve, napravite plan kako ćete postići te ciljeve. Razmislite o tome kako želite strukturirati svoju web stranicu, koje informacije želite prikazati i kako želite da korisnici interagiraju s vašim sadržajem. Ovaj plan služit će vam kao smjernica tijekom procesa izrade web stranice.

3. Registrirajte domenu

Nakon što ste napravili plan, vrijeme je da registrirate domenu za vašu web stranicu. Domena je adresa preko koje će posjetitelji pristupati vašoj stranici. Odaberite domenu koja je kratka, jasna i lako pamtljiva. Provjerite i dostupnost domene koju želite registrirati. Postoje mnoge tvrtke koje nude usluge registracije domena.

4. Odaberite hosting

Nakon registracije domene, trebat će vam i hosting usluga. Hosting je prostor na poslužitelju na kojem će se pohranjivati vaša web stranica. Postoje razne vrste hostinga, poput zajedničkog hostinga, virtualnog privatnog servera (VPS) ili dedicated servera. Odaberite hosting koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu.

5. Izaberite CMS

Kada ste registrirali domenu i odabrali hosting, idući korak je izabrati Content Management System (CMS). CMS je alat koji vam omogućuje jednostavno upravljanje i uređivanje sadržaja vaše web stranice. Popularni CMS alati uključuju WordPress, Joomla i Drupal. Odaberite CMS koji je intuitivan za upotrebu i ima sve potrebne funkcionalnosti za vaše ciljeve.

6. Izradite dizajn

Sada kada ste odabrali CMS, vrijeme je da izradite dizajn svoje web stranice. Možete odabrati gotove predloške ili angažirati dizajnera za izradu dizajna po vašim specifikacijama. Pazite na vizualnu privlačnost, navigaciju i responzivnost dizajna, kako bi vaša web stranica bila prilagođena svim uređajima.

7. Dodajte sadržaj

7. Dodajte sadržaj

Kada je dizajn omogućen, vrijeme je da dodate sadržaj na svoju web stranicu. Kreirajte stranice i dodajte tekst, slike, videozapise i ostale medijske datoteke koje su relevantne za vašu temu. Pazite na kvalitetu sadržaja i prilagodite ga ciljnoj publici.

8. Testirajte i unaprijedite

Nakon što ste dodali sadržaj, testirajte funkcionalnost vaše web stranice. Provjerite jesu li svi linkovi ispravni, je li navigacija jasna i je li sve ispravno prikazano na različitim preglednicima i uređajima. Ažurirajte i unaprijedite svoju web stranicu prema povratnim informacijama korisnika i analizom posjeta.

9. Objavite web stranicu

Kada ste zadovoljni sa svojom web stranicom, vrijeme je da je objavite. Povežite domenu s hostingom i postavite web stranicu na vaš hosting račun. Provjerite jesu li sve postavke ispravne i testirajte web stranicu prije nego što je javno objavite.

10. Promovirajte web stranicu

Nakon što je web stranica objavljena, vrijeme je da je promovirate. Koristite društvene mreže, SEO optimizaciju, oglašavanje i druge marketinške tehnike kako biste privukli posjetitelje na vašu web stranicu. Redovito ažurirajte sadržaj i pružajte vrijedan materijal kako biste zadržali posjetitelje na vašoj stranici.

Važni koraci:
Definirajte ciljeve
Napravite plan
Registrirajte domenu
Odaberite hosting
Izaberite CMS
Izradite dizajn
Dodajte sadržaj
Testirajte i unaprijedite
Objavite web stranicu
Promovirajte web stranicu

Priprema za izradu web stranice

Izbor domene

Prvi korak pri izradi web stranice je odabir odgovarajuće domene. Važno je odabrati domenu koja je relevantna za tematiku web stranice i lako je pamtljiva. Također bi bilo dobro provjeriti dostupnost odabrane domene kako bi se izbjegli mogući problemi kasnije.

Definiranje ciljeva

Sljedeći korak je definiranje ciljeva web stranice. Treba razmisliti o svrsi web stranice i što se želi postići s njom. Ciljevi mogu biti različiti, kao što su prodaja proizvoda ili usluga, informiranje posjetitelja ili stvaranje zajednice.

Analiza konkurencije

Prije nego što započnete izradu web stranice, korisno je provesti analizu konkurencije. Pregledajte web stranice sličnih tvrtki ili organizacija kako biste vidjeli što dobro rade i što biste mogli unaprijediti na svojoj web stranici. Ovi primjeri mogu vam pomoći da stvorite bolje ideje i smjernice za vaš dizajn i sadržaj.

You might be interested:  Zašto Se Daje Kontrast Kod Magnetske Rezonance

Planiranje sadržaja

Sljedeći korak je planiranje sadržaja web stranice. Razmislite o tome što želite prikazati na web stranici i na koji način. To može uključivati tekst, slike, videozapise i druge multimedijske elemente. Izradite popis stranica koje će se nalaziti na vašoj web stranici kako biste imali jasan pregled o tome što trebate kreirati.

Proračun

Prilikom izrade web stranice važno je imati proračun. Razmislite o tome koliko ste spremni uložiti u izradu web stranice i planirajte troškove za hosting domene i održavanje web stranice.

Izrada grafike

Ako nemate dizajnerske vještine, možete razmotriti angažiranje dizajnera za izradu grafičkog dizajna web stranice. Grafički dizajn igra važnu ulogu u privlačenju posjetitelja i stvaranju profesionalnog izgleda web stranice. Osigurajte da dizajn odgovara temi vaše web stranice i ciljevima koje ste definirali.

Izbor platforme

Nakon što ste definirali sve prethodne korake, vrijeme je da odaberete platformu koju ćete koristiti za izradu web stranice. Postoji mnogo različitih platformi dostupnih za izradu web stranica, od kojih su neke jednostavnije za korištenje od drugih. Odaberite platformu koja vam je najviše pogodna prema vašim potrebama i znanju.

Odabir hosting paketa

Kada ste odabrali platformu, vrijeme je da odaberete hosting paket. Hosting je usluga koja omogućuje da vaša web stranica bude dostupna na internetu. Postoji mnogo različitih hosting provajdera i paketa koje možete odabrati, stoga provjerite dostupne opcije i odaberite onu koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i proračunu.

Izrada web stranice

Nakon što ste obavili sve prethodne korake, vrijeme je za izradu web stranice. Pridržavajte se plana sadržaja i dizajna te koristite odgovarajuće alate i tehnologije za izgradnju web stranice. Budite pažljivi prilikom izrade kako biste osigurali da web stranica izgleda dobro, bude funkcionalna i brzo se učitava.

Testiranje i održavanje

Nakon što ste izradili web stranicu, važno je provesti testiranje kako biste provjerili jesu li sve funkcionalnosti ispravne i da nema pogrešaka. Također je važno redovito održavati web stranicu kako biste ažurirali sadržaj, provjerili sigurnost i osigurali da sve radi kako treba.

Izbor platforme za izradu web stranice

Kada krećete u izgradnju web stranice, jedno od prvih pitanja koje se nameće je koji alat ili platformu koristiti. Odabir prave platforme ključan je za izradu funkcionalne, privlačne i skalabilne web stranice.

Statične vs dinamične web stranice

Prvo, morate odlučiti da li želite statičnu ili dinamičnu web stranicu. Statične web stranice su jednostavne HTML stranice koje se sastoje samo od statičkog sadržaja koji je jednostavan za održavanje. S druge strane, dinamične web stranice koriste serverski jezik za izradu i upravljanje sadržajem na stranici. Odluka o tome koju vrstu web stranice želite izgraditi ovisi o kompleksnosti i funkcionalnosti koju želite postići.

Popularne platforme za izradu web stranica

Postoje mnoge popularne platforme za izradu web stranica koje vam mogu pomoći da brzo i jednostavno izgradite svoju web stranicu. Evo nekoliko popularnih platformi:

 • WordPress: Jedna od najpopularnijih platformi za izgradnju web stranica. WordPress je fleksibilan i moćan alat koji pruža veliku fleksibilnost i širok izbor tema i dodataka.
 • Wix: Jednostavna platforma za izgradnju web stranica koja nudi intuitivno sučelje i mnogo opcija za prilagodbu. Idealno za početnike.
 • Shopify: Ako želite izgraditi online trgovinu, Shopify je odličan izbor. Pruža sve potrebno za pokretanje i upravljanje uspješnom e-trgovinom.
 • Joomla: Platforma za izradu web stranica koja je nešto složenija od WordPressa, ali nudi naprednije mogućnosti za izgradnju kompleksnijih web stranica.

Izbor platforme temeljen na potrebama

Konačna odluka o kojoj platformi koristiti ovisi o vašim specifičnim potrebama. Razmislite o funkcionalnosti koju želite postići, razini tehničke ekspertize koju posjedujete i budžetu koji imate na raspolaganju. Također, preporučljivo je istražiti i proučiti pojedine platforme kako biste vidjeli koja od njih najbolje odgovara vašim potrebama.

U konačnici, ne postoji univerzalno ispravna platforma za izradu web stranice. Važno je da odaberete platformu koja vam omogućuje da lako upravljate i održavate svoju web stranicu i koja vam pruža potrebne funkcionalnosti za postizanje vaših ciljeva.

Registracija domene

Prije nego što možete postaviti svoju web stranicu, prvo ćete morati registrirati domenu. Domena je jedinstveno ime koje korisnici koriste za pristup vašoj web stranici. Ovdje ćemo vam pokazati korake kako registrirati domenu.

Korak 1: Provjerite dostupnost

Prvo što trebate učiniti je provjeriti postoji li domena koju želite registrirati. Mnoge web stranice za registraciju domena omogućuju vam da pretražite dostupnost domene unosom naziva u pretraživač. Ako je domena dostupna, možete nastaviti s registracijom. Ako nije dostupna, morat ćete smisliti drugi naziv domene ili koristiti drugu ekstenziju.

Korak 2: Odaberite registrar

Registrar domena je tvrtka koja upravlja registracijom i upravljanjem domena. Postoji mnogo registrar tvrtki s kojima možete registrirati domenu. Važno je pronaći renomiranog i pouzdanog registrar kako biste osigurali sigurnost i podršku. Provjerite cijene, usluge podrške i povratne informacije drugih korisnika prije nego što odaberete registrar.

Korak 3: Registracija

Nakon što odaberete registrar, možete započeti s procesom registracije. Obično ćete morati unijeti osobne podatke, kao što su ime, adresa i e-adresa. Osim toga, morat ćete odabrati vrijeme registracije i duljinu registracije, kao i odabrati željenu ekstenziju domene. Nakon što ispuni sve potrebne podatke, možete nastaviti s plaćanjem za registraciju.

Korak 4: DNS postavke

Nakon uspješne registracije domene, morat ćete postaviti DNS (Domain Name System) postavke kako biste usmjerili domenu na svoj poslužitelj. To se obično radi putem sučelja za upravljanje domenama koje vam pruža registrar. Tamo ćete morati unijeti IP adresu svog poslužitelja ili postaviti posebne DNS zapise kako bi se domena pravilno preusmjerila.

Sada kada znate osnove registracije domene, možete započeti s postavljanjem svoje web stranice. Imajte na umu da proces registracije i postavljanja može varirati ovisno o registrar tvrtki i odabranom web hosting paketu.

Izbor hosting provajdera

Izbor pravog hosting provajdera je ključan korak u procesu kreiranja web stranice. Hosting provajder je kompanija koja pruža usluge smještaja web stranice na svojim serverima i čini je dostupnom na internetu.

1. Proučite karakteristike hosting paketa

Kada birate hosting provajdera, važno je proučiti karakteristike i funkcionalnosti koje nude u svojim paketima. Ključne stavke koje treba razmotriti uključuju:

 • Diskovni prostor: Prostor koji imate na raspolaganju za smještaj fajlova web stranice.
 • Protok: Količina podataka koju hosting provajder dozvoljava da se prenosi sa i na vašu web stranicu u određenom vremenskom periodu.
 • Uptime garantovanje: Obećanje hosting provajdera da će vaša web stranica biti dostupna na internetu u određenom procentu vremena. U idealnom slučaju, tražite provajdera sa visokim garancijama za uptime.
 • Podrška: Proverite kakav nivo podrške pruža hosting provajder i da li nude 24/7 tehničku pomoć.
 • Podrška za programski jezik i baze podataka: Ako imate posebne zahteve u pogledu programskog jezika i baze podataka koje koristite, proverite da li hosting provajder podržava ove tehnologije.

2. Proverite cenu i fleksibilnost

Cena je takođe važan faktor prilikom izbora hosting provajdera. Proverite cene njihovih paketa i usporedite ih sa svojim budžetom. Takođe, budite svesni da je jeftin hosting često povezan sa lošom tehničkom podrškom i nižim performansama.

You might be interested:  Što Je Put Kočenja

Takođe, važno je razmotriti fleksibilnost hosting provajdera. Da li nude mogućnost nadogradnje paketa ako vaše potrebe rastu? Ako očekujete da vaša web stranica raste i da će vam trebati više resursa u budućnosti, ovo je važno pitanje.

3. Proverite reputaciju hosta

Proučite reputaciju hosting provajdera pre nego što donesete odluku. Pročitajte recenzije korisnika i istražite koliko dugo su bili u poslu. Takođe proverite da li hosting provajder ima dobar ugled u industriji.

4. Dodatne funkcionalnosti

Neki hosting provajderi mogu ponuditi dodatne funkcionalnosti koje mogu biti korisne pri izboru. Na primjer:

 • Email hosting: Ako želite imati poseban email nalog sa vašom domenom, proverite da li hosting provajder nudi ovu mogućnost.
 • SSL sertifikat: Ako želite da vaša web stranica bude sigurna i ima HTTPS, proverite da li hosting provajder nudi besplatan SSL sertifikat.
 • FTP pristup: Ako želite imati FTP pristup sa vašeg računara na server hosting provajdera, proverite da li je ova funkcionalnost dostupna.

I dalje neki hosting provajderi svojim korisnicima pružaju korisnički interfejs i alate za jednostavno upravljanje web stranicom, kao što su instalatori CMS platformi i alati za analitiku poseta.

Kao što vidite, postoji mnogo faktora koje treba razmotriti prilikom izbora hosting provajdera. Važno je da izvršite sveobuhvatan pregled i da se dobro informišete pre nego što donesete odluku. Kvalitetan hosting će osigurati da vaša web stranica radi pouzdano i brzo, čime će se poboljšati korisničko iskustvo i doprineti uspehu vašeg poslovanja.

Izrada dizajna web stranice

Koraci za izradu dizajna web stranice

Dizajn web stranice je važan korak u procesu izrade web stranice. Evo nekoliko koraka kako izraditi dobar dizajn:

 1. Istraživanje i planiranje: Prvi korak je istražiti ciljnu publiku i konkurenciju kako biste razumjeli što biste trebali postići sa svojim dizajnom. Napravite plan i skicu kako ćete organizirati i prikazati informacije na web stranici.

 2. Izbor boja i fontova: Odaberite paletu boja i set fontova koji će se koristiti na web stranici. Boje i fontovi trebaju biti usklađeni s identitetom vaše marke i pružiti dobru čitljivost.

 3. Layout i struktura: Postavite raspored i strukturu web stranice. Razmislite o tome kako će se navigacija postaviti i kako će se sadržaj rasporediti na stranici. Važno je imati dobru organizaciju informacija kako bi korisnici lako mogli pronaći ono što traže.

 4. Izrada grafičkih elemenata: Dodajte grafičke elemente kao što su slike, ikone i ilustracije kako biste vizualno poboljšali svoju web stranicu. Osigurajte da su svi grafički elementi optimizirani za web kako bi se stranica brzo učitala.

 5. Responsivnost: Provjerite kako će se vaš dizajn prilagoditi na različitim uređajima i ekranima. Osigurajte da je vaša web stranica responsivna i dobro izgleda na desktopu, tabletu i mobilnim uređajima.

Najbolje prakse za dizajn web stranica

Ovdje je nekoliko najboljih praksi za dizajn web stranica koje možete slijediti:

 • Jednostavnost: Držite dizajn jednostavnim i intuitivnim kako bi korisnici lako mogli navigirati i pronaći informacije.

 • Brzina učitavanja: Optimizirajte veličinu grafičkih elemenata i koristite kompresiju kako bi se stranica brže učitala.

 • Konzistentnost: Držite se istog dizajna na svim stranicama. Koristite iste boje, fontove i stilove kako bi stvorili konzistentno iskustvo za korisnike.

 • Pozitivno iskustvo korisnika: Razmislite o korisničkom iskustvu prilikom dizajniranja web stranice. Osigurajte da je navigacija jasna, da su informacije lako dostupne i da je stranica lako čitljiva.

Priprema za izradu dizajna web stranice

Prije nego što započnete s izradom dizajna web stranice, pripremite se i prikupite potrebne informacije. Razgovarajte s klijentom i saznajte što očekuje od web stranice. Prikupite sve potrebne tekstualne i grafičke elemente. Napravite skicu ili wireframe kako biste imali vizualni plan prije nego što započnete s dizajnom.

Koraci Važno
Istraživanje i planiranje Definirajte ciljeve i ciljnu publiku web stranice
Izbor boja i fontova Odaberite boje i fontove koji odgovaraju identitetu marke
Layout i struktura Organizirajte navigaciju i raspored sadržaja
Izrada grafičkih elemenata Dodajte slike, ikone ili ilustracije po potrebi
Responsivnost Provjerite kako se vaš dizajn prilagođava na različitim ekranima

Razvoj web stranice

Odabir tehnologija

Kada započinjemo s razvojem web stranice, važno je prvo odabrati tehnologije koje će se koristiti. Na primjer, za kreiranje frontend-a stranice možemo koristiti HTML, CSS i JavaScript, dok za backend strane možemo koristiti razne jezike programiranja kao što su PHP, Python ili Java.

HTML je osnovni jezik za strukturiranje sadržaja na webu. CSS se koristi za stilizaciju i izgled stranice, dok se JavaScript koristi za interaktivnost i dinamičnost.

Ono što se koristi za backend ovisi o preferencama i zahtjevima projekta.

Dizajn i izrada stranica

Nakon odabira tehnologija, slijedi dizajniranje i izrada web stranica. Dizajn se odnosi na izgled i raspored elemenata na stranici, dok se izrada odnosi na implementaciju dizajna pomoću odabranih tehnologija.

Dizajniranje stranica uključuje odabir boja, fontova, izgleda gumba i drugih elemenata. Može se koristiti grafički program kao što je Adobe Photoshop. Nakon što je dizajn završen, možemo početi s izradom stranica.

Izrada stranica podrazumijeva kreiranje HTML struktura za pojedinačne stranice, dodavanje stilova putem CSS-a i implementacija interaktivnih elemenata pomoću JavaScript-a.

Održavanje i ažuriranje

Nakon što je web stranica završena i objavljena, treba ju održavati i ažurirati. Održavanje uključuje provjeru i ispravljanje eventualnih problema, kao što su slomljeni linkovi ili nedostajući resursi. Također se može raditi na poboljšanju performansi stranice.

Ažuriranje se obično odnosi na dodavanje ili mijenjanje sadržaja stranice. To može uključivati objavljivanje novih članaka ili slika, ažuriranje informacija ili promjenu dizajna stranice.

Redovito održavanje i ažuriranje ključno je za uspješno vođenje web stranice.

Testiranje i objavljivanje

Prije objavljivanja web stranice, važno je provesti testiranje. Testiranje može uključivati provjeru ispravnosti kodiranja, funkcionalnosti interaktivnih elemenata i dobro prikazivanje stranice na različitim uređajima i preglednicima.

Nakon uspješnog testiranja, stranicu možete objaviti na web poslužitelju. Objavljivanje uključuje postavljanje svih datoteka na poslužitelj i konfiguriranje domene ako je potrebno.

Stranica je sada dostupna na internetu i može se pregledavati od strane posjetitelja.

Održavanje i pisanje sadržaja

Nakon objavljivanja, i dalje je potrebno redovito održavati stranicu. Provjeravajte je li sve u funkcionalnom stanju, ažurirajte sadržaj po potrebi i radite na poboljšanju korisničkog iskustva.

Pisanje sadržaja je također važan dio održavanja web stranice. Sadržaj može uključivati tekst, slike, videozapise ili bilo kakav drugi multimedijski sadržaj koji je usklađen s ciljevima stranice i potrebama korisnika.

Kvalitetan i relevantan sadržaj poboljšava rangiranje na tražilicama i privlači nove posjetitelje.

Analiza i optimizacija

Kako biste bili sigurni da web stranica postiže svoje ciljeve, važno je provoditi analizu i optimizaciju. Analiza uključuje praćenje statistike posjećenosti, analizu korisničkog ponašanja i proučavanje rezultata.

Na temelju rezultata analize možete donositi odluke o tome kako poboljšati performanse i rezultate stranice. To može uključivati optimizaciju brzine učitavanja, poboljšanje navigacije ili prilagodbu sadržaja potrebama ciljne publike.

Kroz kontinuiranu analizu i optimizaciju, web stranica može postati sve uspješnija.

Zaključak

Razvoj web stranice je proces koji uključuje odabir tehnologija, dizajniranje i izradu, održavanje i ažuriranje, testiranje i objavljivanje, održavanje sadržaja te analizu i optimizaciju. Kontinuirani rad na stranici i pažnja prema korisnicima ključni su faktori za uspjeh web stranice.

Optimizacija web stranice za pretraživače

Optimizacija web stranice za pretraživače

1. Ključne riječi

Ključne riječi igraju veliku ulogu u optimizaciji web stranice za pretraživače. Pravilno odabrane ključne riječi omogućuju pretraživačima da prepoznaju tematiku Vaše stranice i prikažu je korisnicima u rezultatima pretrage.

 • Istražite relevantne ključne riječi za Vašu tematiku
 • Izaberite ključne riječi sa većim brojem pretraga, ali manjom konkurencijom
 • Ubacite ključne riječi u naslovnu stranicu, meta opis, naslove i tekstualne sadržaje
You might be interested:  Kako Prepoznati Lažne Eure

2. Kvalitetan sadržaj

Dobar sadržaj je ključni faktor za rangiranje web stranice u pretraživačima. Kvalitetan sadržaj privlači posjetitelje i potiče ih na interakciju s Vašom stranicom, što povoljno utječe na rangiranje.

 • Objavljujte originalan i relevantan sadržaj na redovnoj osnovi
 • Uključite ključne riječi u sadržaj prirodno i ne pretjerujte
 • Organizirajte sadržaj kroz naslove i podnaslove koristeći odgovarajuće HTML oznake

3. Linkanje

Linkovi su također bitan faktor za optimizaciju web stranice. Na pravilan način linkanje interno i eksterno povezuje Vašu stranicu s drugim relevantnim stranicama i pomaže pretraživačima da razumiju kontekst Vaše stranice.

 • Koristite interne linkove kako biste povezali relevantne stranice unutar Vaše stranice
 • Izgradite kvalitetne vanjske linkove s drugim relevantnim i autoritativnim stranicama
 • Provjerite da svi linkovi na Vašoj stranici su ispravni i ne sadrže slomljene veze

4. Tehnička optimizacija

Tehnička optimizacija pomaže pretraživačima da bolje razumiju Vašu stranicu i indeksiraju je na pravi način.

 • Koristite odgovarajuće HTML oznake za naglašavanje sadržaja (npr. za podebljani tekst, za naglašavanje)
 • Optimizirajte brzinu učitavanja stranice
 • Koristite meta oznake za opis Vaše stranice i relevantne ključne riječi
 • Provjerite da stranica ima ispravan robots.txt i sitemap.xml

5. Analiza i praćenje

Redovita analiza i praćenje performansi Vaše web stranice omogućuje Vam da identificirate slabosti i poboljšate njen SEO.

 • Pratite ključne pokazatelje uspješnosti kao što su broj posjeta, vrijeme provedeno na stranici, stopa odbijanja itd.
 • Koristite alate za analizu kao što su Google Analytics kako biste dobili dublji uvid u performanse Vaše stranice

Ukratko, optimizacija web stranice za pretraživače je bitan proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i kontinuirano praćenje. Slijedeći ove korake, možete poboljšati rangiranje Vaše web stranice i privući više posjetitelja.

Publikacija web stranice

Objavljivanje web stranice na internetu

Kada ste završili sa dizajniranjem i razvojem svoje web stranice, sledeći korak je da je objavite na internetu kako bi bila dostupna korisnicima. Postoje nekoliko načina za objavljivanje vaše web stranice:

 1. Besplatne platforme za hosting – Možete koristiti besplatne platforme za hosting kao što su WordPress.com, Wix, Weebly, Blogger i druge. Ove platforme vam pružaju alate za izradu web stranice na njihovom hostingu, tako da ne morate brinuti o pronalaženju odvojene hosting usluge.
 2. Web hosting provajderi – Možete izabrati i plaćene web hosting provajdere kao što su GoDaddy, Bluehost, HostGator i drugi. Nakon što registrujete domen, možete postaviti svoju web stranicu na njihovom serveru koristeći FTP ili Drupal alatke.

Registracija domena

Pre objavljivanja web stranice, morate registrovati domen, tj. URL adresa koju će korisnici koristiti da pristupe vašoj web stranici. Da biste registrovali domen, možete koristiti web hosting provajdere ili posebne registrarske kompanije kao što su Namecheap, GoDaddy, HostGator i druge. Nakon izbora domena i registracije, možete ga koristiti za pristup vaše web stranice.

Podešavanje DNS-a

Kada registrovate domen, morate konfigurirati DNS (Domain Name System) podešavanja kako bi usmerili domen na IP adresu vašeg web servera. To je u osnovi asocijacija vašeg domena sa serverom na kojem je smestena web stranica. Obično, vaš hosting provajder će vam pružiti uputstva za podešavanje DNS-a preko kontrolne table.

Testiranje i održavanje

Pre objavljivanja web stranice, važno je da je testirate na različitim veb pregledačima i uređajima kako biste bili sigurni da se pravilno prikazuje. Takođe, redovno održavanje web stranice je ključno kako bi se osiguralo da je dostupna i ažurirana. Redovno proveravajte i ažurirajte svoj sadržaj, dodajte nove funkcije i popravljajte eventualne greške koje se pojave.

Optimizacija za pretragu

Da biste povećali vidljivost svoje web stranice na internetu, važno je da je optimizujete za pretraživače. To možete postići kroz SEO (Search Engine Optimization) tehnike, kao što su optimizacija ključnih reči, kvalitetne meta oznake, brzo učitavanje stranice i povezivanje sa drugim relevantnim web stranicama.

Analiza i praćenje

Kada ste objavili web stranicu, važno je pratiti njenu performansu i analizirati posetitelje kako biste dobili uvid u njihovo ponašanje na sajtu. Možete koristiti alate za analizu kao što su Google Analytics ili Matomo (ranije poznato kao Piwik) kako biste saznali koje stranice imaju najviše poseta, koliko posetioca se pretvara u kupce i druge korisne informacije.

Promocija web stranice

Nakon objavljivanja, trebate promovirati svoju web stranicu kako biste privukli više posetilaca. To možete postići kroz društvene mreže, oglašavanje putem Google Ads-a ili Facebook Ads-a, kreiranjem bloga, pridruživanjem online zajednicama i manje online foruma, kao i kroz tradicionalne marketinške metode.

Zaključak

Objavljivanje web stranice je važan korak u procesu stvaranja prisutnosti na internetu. Bilo da koristite besplatne platforme za hosting ili plaćene web hosting provajdere, važno je da redovno održavate web stranicu, optimizujete je za pretraživače i pratite njen uspeh kako biste kontinuirano poboljšavali svoju prisutnost na internetu.

FAQ:

Kako mogu napraviti svoju vlastitu web stranicu?

Da biste napravili svoju vlastitu web stranicu, prvo morate odabrati platformu ili alat za izradu web stranica. Postoje mnoge mogućnosti poput WordPressa, Wixa ili Joomlae koje su jednostavne za korištenje čak i za početnike. Za početak, trebate se registrirati na odabranoj platformi, odabrati dizajn i započeti s izradom svoje stranice unosom sadržaja.

Koliko će me koštati izrada web stranice?

Cijena izrade web stranice može se vrlo razlikovati, ovisno o vašim potrebama i željama. Ako želite koristiti besplatnu platformu poput WordPressa, tada će troškovi biti minimalni, a morat ćete samo platiti domenu i hosting. Međutim, ako želite profesionalnu web stranicu s jedinstvenim dizajnom i naprednim funkcionalnostima, tada će troškovi biti veći i možda ćete morati angažirati dizajnera ili programera.

Što je domena i trebam li je registrirati?

Domena je adresa vaše web stranice na internetu. To je ono što ljudi upisuju u preglednik kako bi pristupili vašoj stranici, poput www.mojastranica.com. Da biste imali vlastitu domenu, morate je registrirati kod odgovarajućeg registrara domena. Registracija domene obično košta nekoliko dolara godišnje, ali to vam omogućuje da imate jedinstvenu i prepoznatljivu adresu za svoju web stranicu.

Koliko je teško napraviti web stranicu ako nemam iskustva u programiranju?

Napraviti web stranicu može biti prilično jednostavno čak i za početnike koji nemaju iskustva u programiranju. Postoje mnoge platforme i alati koji su dizajnirani posebno za ljude bez tehničkog znanja. Na primjer, WordPress i Wix imaju intuitivne sučelja koja vam omogućuju jednostavno stvaranje web stranice povlačenjem i ispuštanjem elemenata i unosom sadržaja.

Trebam li znati HTML i CSS da bih napravio web stranicu?

Ne nužno. Iako je poznavanje HTML-a i CSS-a korisno pri izradi web stranice, to nije nužan uvjet. Kao početnik možete koristiti platforme poput WordPressa koje imaju grafičko sučelje i teme koje vam omogućuju jednostavno uređivanje sadržaja i izgleda web stranice, bez potrebe za programiranjem. Međutim, ako želite naprednije prilagodbe ili funkcionalnosti, tada bi znatno znanje HTML-a i CSS-a bilo korisno.