Kako očistiti perilicu rublja od neugodnog mirisa - Savjeti za čišćenje

Kako Očistiti Perilicu Rublja Od Neugodnog Mirisa

Kako Očistiti Perilicu Rublja Od Neugodnog Mirisa

Jedan od najčešćih problema s kojima se susrećemo pri korištenju perilice rublja jest neugodan miris koji se može zadržati na odjeći čak i nakon pranja. Osim što može biti vrlo neugodno, taj miris može ukazivati i na probleme s samom perilicom, kao što su nakupljanje prljavštine, bakterija ili plijesni.

Da biste se riješili neugodnog mirisa i očistili perilicu rublja, slijedite nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, provjerite upute proizvođača o tome kako očistiti perilicu rublja. Najčešće preporučuju upotrebu sredstva za čišćenje perilice rublja, koje možete pronaći u trgovinama.

Prilikom čišćenja perilice rublja također je važno izvršiti nekoliko dodatnih koraka. Jedan od njih je provođenje programa pranja bez rublja, ali s nekim dodatkom. Na primjer, možete dodati ocat za domaćinstvo u bubanj perilice i pokrenuti program pranja s najvišom temperaturom koju perilica podržava. Ocat će pomoći u uklanjanju plijesni i bakterija iz perilice rublja. Također je važno očistiti gumene brtve perilice i filtar za prašak kako bi se uklonili ostaci prljavštine.

Napomena: Osim redovitog čišćenja, važno je održavati perilicu rublja suhom. Nakon svakog pranja, obrišite unutrašnjost perilice rublja i ostavite vrata otvorena kako bi se spriječilo nakupljanje vlage i stvaranje neugodnog mirisa.

Prirodni načini čišćenja perilice rublja

Perilica rublja je jedan od glavnih kućanskih aparata koji se svakodnevno koristi. Ali ponekad se može dogoditi da perilica rublja počne proizvoditi neugodan miris. Umjesto da koristite kemijske proizvode za čišćenje, možete isprobati neke prirodne načine da vratite svježinu vašoj perilici rublja.

1. Ocat

Ocat je jedan od najučinkovitijih prirodnih načina čišćenja perilice rublja. Nalijte 1 šalicu vinskog octa u bubanj perilice i pokrenite program za pranje na visokoj temperaturi bez dodavanja rublja. Octa će očistiti unutrašnjost perilice i ukloniti neugodne mirise. Nakon toga, možete obrišite vanjski dio perilice s krpom natopljenom octom.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona je još jedan prirodni sastojak koji će vam pomoći da očistite perilicu rublja. Pomiješajte pola šalice sode bikarbone s malo vode dok ne dobijete pastu. Nanesite pastu na unutrašnjost i brtve perilice rublja. Ostavite da djeluje nekoliko sati, a zatim isperite vodom. Soda bikarbona će ukloniti neugodne mirise i ostatke sapuna.

3. Limun

Limun je još jedan prirodni sastojak koji ima antibakterijska svojstva i može pomoći u čišćenju perilice rublja. Iznutrice limuna stavite u bubanj perilice i pokrenite program za pranje na visokoj temperaturi. Limun će očistiti unutrašnjost perilice i ostaviti svjež miris. Također možete obrisati brtve i vanjski dio perilice s krpom natopljenom limunovim sokom.

4. Baking soda i ocat

4. Baking soda i ocat

Kombinacija sode bikarbone i octa može biti jako učinkovita u čišćenju perilice rublja. Pomiješajte 1 šalicu sode bikarbone s 1 šalicom octa i ulijte smjesu u bubanj perilice. Pokrenite program za pranje na visokoj temperaturi. Ova će kombinacija očistiti unutrašnjost perilice, ukloniti mrlje i mirise.

5. Redovito čišćenje filtera i brtve

Da biste održali vašu perilicu rublja čistom i svježom, važno je redovito provjeravati i čistiti filter i brtve. To će spriječiti nakupljanje prljavštine i neugodnih mirisa. Filter i brtve možete očistiti vodom i blagim deterdžentom. Također je preporučljivo redovito provjeravati i čistiti odvodne cijevi.

Korištenje prirodnih načina čišćenja perilice rublja može biti učinkovito i sigurno za okoliš. Isprobajte ove prirodne metode i uživajte u svježem mirisu vašeg rublja.

Korištenje octa za uklanjanje neugodnih mirisa

 • Korak 1: Prije nego počnete čistiti perilicu rublja s octom, provjerite upute proizvođača jer neke perilice ne podnose octene otopine. Ako je sigurno koristiti ocat, pripremite otopinu octa i vode u omjeru 1:1.
 • Korak 2: Ispraznite bubanj perilice rublja od svog rublja i uklonite sve ostatke, kao što su kovanice ili papirnati otpaci.
 • Korak 3: Pokrenite prazan ciklus pranja na najvišoj temperaturi koju perilica može podnijeti. Umjesto deterdženta, u spremnik za deterdžent ulijte pripremljenu otopinu octa i vode.
 • Korak 4: Nakon što je ciklus pranja završen, provjerite je li se neugodni miris smanjio. Ako je potrebno, ponovite postupak s octom dok se miris potpuno ne ukloni.
 • Korak 5: Nakon što ste uspješno uklonili neugodan miris, operite bubanj perilice još jednom s običnom vodom kako biste isprali preostale ostatke octa.
You might be interested:  Kako Postati E Građanin

Uklanjanje neugodnih mirisa s octom je jednostavan i jeftin način kako održavati vašu perilicu rublja svježom i čistom. Ocat ima antimikrobna svojstva koja pomažu u ubijanju bakterija i plijesni koje mogu uzrokovati neugodne mirise. Također, ocat je prirodan proizvod koji neće oštetiti ili izblijediti tkanine.

Važno je napomenuti da je redovito čišćenje perilice rublja ključno za održavanje njezine učinkovitosti i produljenje njezinog vijeka trajanja. Stoga preporučujemo da čistite perilicu rublja s octom jednom mjesečno ili prema potrebi, ovisno o intenzitetu korištenja.

Upotreba sode bikarbone za čišćenje perilice

Soda bikarbona je jednostavno dostupan i jeftin proizvod koji se može koristiti za čišćenje perilice rublja od neugodnog mirisa. Evo nekoliko načina kako je možete iskoristiti:

1. Prašak za pranje perilice

Pomiješajte 2 žlice sode bikarbone s praškom za pranje rublja i operite perilicu rublja kao što obično radite. Soda bikarbona će očistiti unutrašnjost perilice od nečistoća i neugodnih mirisa. Također će pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja.

2. Uklanjanje neugodnih mirisa

Ako perilica ima neugodan miris, pospite sodu bikarbonu po unutrašnjosti perilice i ostavite je preko noći. Sljedećeg jutra obrišite unutrašnjost i pokretne dijelove perilice vlažnom krpom. Soda bikarbona će apsorbirati mirise i ostaviti svježi miris.

3. Čišćenje bubnja

Za dubinsko čišćenje bubnja perilice, napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na unutrašnjost bubnja i ostavite je da djeluje nekoliko sati. Zatim koristite vlažnu krp t kako bi ste očistili pastu s bubnja. Ovaj postupak će ukloniti nečistoće i ostaviti bubanj svježim.

Napomena:

 • Nemojte koristiti sodu bikarbonu zajedno s octom ili drugim kiselinama jer može doći do reakcije i oštećenja perilice.
 • Uvijek provjerite upute za pranje marke perilice rublja prije korištenja sode bikarbone.

Prednosti upotrebe sode bikarbone za čišćenje perilice:
Prednosti Opis
Jeftino Soda bikarbona je jeftina i dostupna u većini trgovina.
Ekološki prihvatljivo Soda bikarbona je prirodni proizvod koji neće štetiti okolišu.
Učinkovito Soda bikarbona je učinkovita u uklanjanju neugodnih mirisa i čišćenju perilice rublja.

Koristite sodu bikarbonu redovito kako biste održavali čistoću i svježinu svoje perilice rublja!

Kako koristiti limun za osvježavanje perilice rublja

Limun kao prirodni osvježivač

Limun je prirodni sastojak koji se često koristi za osvježavanje i uklanjanje neugodnih mirisa, a može biti i odličan saveznik u održavanju i čišćenju perilice rublja. Njegova kiselina pomaže u neutralizaciji mirisa i daje svježinu vašem perilicom i rublju.

Koraci za korištenje limuna za osvježavanje perilice rublja

Slijedeći ovih nekoliko jednostavnih koraka, možete koristiti limun za osvježavanje svoje perilice rublja:

 1. Iscijedite sok iz limuna i ulijte ga u posudu za doziranje deterdženta.
 2. Pokrenite prazan ciklus pranja rublja na visokoj temperaturi. Limunov sok će se miješati s vodom i deterdžentom, pružajući osvježavajući miris.
 3. Nakon završetka ciklusa pranja, provjerite je li nestao neugodan miris perilice rublja. Ako je potrebno, ponovite postupak ili koristite druge metode za uklanjanje mirisa.

Ostali načini korištenja limuna u održavanju perilice rublja

Pored korištenja limunovog soka za osvježavanje perilice rublja, možete iskoristiti i druge dijelove limuna za dodatno čišćenje i miris.

 • Izrežite nekoliko kriški limuna i stavite ih u bubanj perilice rublja prije pranja. Limun će pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa s rublja.
 • Pomoću meke krpice natopljene limunovim sokom, obrišite vanjsku površinu perilice rublja kako biste uklonili prljavštinu i otpatke.
 • Ako primijetite nakupine kamenca na perilici rublja, možete napraviti pastu od limunovog soka i sode bikarbone. Nanesite pastu na zahvaćeno područje, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim je obrišite čistom krpom.
 • Da biste osvježili unutarnji dio perilice rublja, jednom mjesečno možete napraviti otopinu od soka 2 limuna i šalice bijelog octa. Ulijte otopinu u posudu za deterdžent i pokrenite prazan ciklus pranja na visokoj temperaturi. Ova metoda također pomaže u uklanjanju naslaga kamenca.

Preporuke

Prilikom korištenja limuna za osvježavanje perilice rublja, imajte na umu sljedeće preporuke:

 • Pazite da uklonite sjemenke limuna prije nego što ih stavite u perilicu rublja kako biste izbjegli začepljenje cijevi ili filtriranje.
 • Uvijek koristite svježe limune za najbolje rezultate.
 • Ako imate vrlo osjetljivu kožu, možda ćete htjeti koristiti gumene rukavice pri rukovanju s limunom kako biste izbjegli nadražaj.
You might be interested:  Kako Izgleda Antracit Boja
Važno:
Obratite pažnju na upute proizvođača perilice rublja prije nego što koristite limun ili bilo koji drugi sastojak za održavanje ili čišćenje. Neki proizvođači možda ne preporučuju određene metode čišćenja ili uporabu prirodnih sastojaka, stoga je važno provjeriti prije primjene.

Redovito čišćenje filtera i bubnja perilice

Jedan od ključnih koraka u održavanju perilice rublja je redovito čišćenje filtera i bubnja. Ovi dijelovi perilice često skupljaju prljavštinu, ostatke deterdženta i ostale nečistoće koje mogu uzrokovati neugodan miris i smanjiti učinkovitost perilice. Evo kako možete obaviti redovito čišćenje filtera i bubnja perilice:

1. Čišćenje filtra

 • Prvo, provjerite upute proizvođača o tome kako pravilno ukloniti filter iz perilice rublja.
 • Otvorite filter i izvadite ga iz perilice.
 • Očistite filter pod tekućom vodom kako biste uklonili prljavštinu i ostatke deterdženta.
 • Pregledajte filter i provjerite postoje li začepljeni dijelovi ili oštećenja. Ako primijetite bilo kakve probleme, zamijenite filter novim.
 • Nakon čišćenja, pažljivo vratite filter na mjesto i osigurajte ga prema uputama proizvođača.

2. Čišćenje bubnja

 • Za čišćenje unutarnjeg dijela bubnja perilice, možete koristiti kućne proizvode poput bijelog octa ili sode bikarbone.
 • Pomiješajte bijeli ocat ili sodu bikarbonu s malo vode kako biste dobili pastu.
 • Nanesite pastu na krpu ili spužvu i temeljito obrišite unutarnji dio bubnja. Pripazite da dobro očistite sve površine i rubove.
 • Nakon što ste obrisali bubanj, pokrenite prazan ciklus na najvišoj temperaturi kako biste isprali ostatke octa ili sode bikarbone.

Redovito čišćenje filtera i bubnja perilice ključno je za održavanje dobre higijene i učinkovitosti perilice rublja. Preporučljivo je to raditi barem jednom mjesečno ili ovisno o intenzitetu korištenja perilice. Slijedeći ove korake, osiguravate dugotrajnost i optimalno funkcioniranje perilice rublja.

Smanjenje neugodnog mirisa u perilici rublja

Perilica rublja je vrlo korisna kućanska aparatura koja nam olakšava pranje i održavanje rublja, ali ponekad se može dogoditi da ispušta neugodan miris. Ovaj miris može biti uzrokovan nakupljanjem vlage, prljavštine i ostataka deterdženta u stroju. No ne brinite, postoje neki jednostavni savjeti i trikovi koji će pomoći u smanjenju neugodnog mirisa u perilici rublja.

Redovito čišćenje perilice rublja

Redovito čišćenje perilice rublja

Jedan od ključnih koraka u smanjenju neugodnog mirisa u perilici rublja je redovito čišćenje. Evo kako to možete učiniti:

 • Izvršite prazan ciklus pranja na najvišoj temperaturi
 • Koristite sredstvo za čišćenje perilice rublja ili ocat
 • Nakon završetka ciklusa, obrišite unutrašnjost perilice rublja suhom krpom

Provjetravanje perilice rublja

Još jedan način smanjenja neugodnog mirisa u perilici rublja je provjetravanje:

 • Nakon završetka ciklusa pranja, ostavite vrata perilice rublja otvorena kako bi se unutrašnjost mogla osušiti
 • Ako možete, držite perilicu rublja na suhom i prozračnom mjestu kako biste spriječili nakupljanje vlage

Pravilan odabir deterdženta

Odabir pravog deterdženta također može pomoći u smanjenju neugodnog mirisa u perilici rublja:

 • Odaberite deterdžent koji je posebno dizajniran za perilice rublja
 • Izbjegavajte prekomjerno doziranje – koristite samo preporučenu količinu deterdženta

Redovito čišćenje filtera

Filteri u perilici rublja mogu se zaprljati i nakupiti prljavštinu, pa redovito čišćenje može pomoći u smanjenju neugodnog mirisa:

 • Provjerite upute proizvođača kako biste pronašli filter u perilici rublja
 • Očistite filter od nakupljene prljavštine i ostataka

Slijedeći ove jednostavne savjete i trikove, možete smanjiti neugodan miris u perilici rublja i uživati u svježe mirisnom rublju. Ako miris ne nestane ili se pogorša, preporučljivo je zatražiti stručnu pomoć ili provjeriti stanje perilice rublja.

Uklanjanje plijesni iz perilice rublja

Plijesan je čest problem u perilici rublja koji može uzrokovati neugodan miris i oštetiti rublje. Slijedite ove korake kako biste uklonili plijesan iz perilice rublja:

 1. Isključite perilicu rublja – Prije nego što počnete čistiti perilicu rublja, uvijek je važno isključiti je iz struje kako biste izbjegli ozljede.
 2. Provjera brtve vrata – Prva stvar koju trebate provjeriti je brtva vrata perilice rublja. Brtva vrata je jedno od mjesta gdje se plijesan obično nakuplja. Pazite da nema niti vlage ni plijesni na brtvi. Ako primijetite plijesan, koristite mekanu četku natopljenu u otopinu bijelog octa i vode kako biste ga očistili.
 3. Čišćenje bubnja – Nakon što ste provjerili brtva vrata, vrijeme je za čišćenje bubnja perilice rublja. Stavite bijeli ocat u spremnik za deterdžent i pokrenite perilicu na najvišoj temperaturi bez rublja. Ocat će pomoći ukloniti plijesan i osvježiti perilicu. Nakon što je ciklus završen, obrišite unutrašnjost bubnja suhom krpom.
 4. Čišćenje ladice za deterdžent – Izvadite ladicu za deterdžent i isperite je pod mlazom tople vode. Ako primijetite plijesan, koristite mekani četkicu natopljenu u deterdžent ili bijeli ocat kako biste je uklonili. Osušite ladicu prije nego je vratite u perilicu rublja.
 5. Rutinsko čišćenje – Da biste spriječili budući rast plijesni, redovito čistite perilicu rublja. Preporuča se da jednom mjesečno pokrenete prazan ciklus s bijelim octom umjesto deterdženta. To će pomoći u održavanju perilice rublja svježom i čistom.
You might be interested:  Kako Funkcionira Placanje Na Rate

Slijedeći ove korake, uklanjanje plijesni iz perilice rublja trebalo bi biti relativno jednostavno. Redovito održavanje i čišćenje pomoći će u sprječavanju rasta plijesni i održavanju vaše perilice rublja u optimalnom stanju.

Kada je vrijeme za zamjenu perilice rublja

Perilica rublja je kućanski aparat koji ima ograničeni vijek trajanja. Iako se može činiti da se perilica rublja može koristiti dugi niz godina, postoje neki znakovi koji ukazuju na to da je vrijeme za zamjenu perilice.

1. Starije od 10 godina

Ako je vaša perilica rublja starija od 10 godina, vjerojatno je vrijeme da je zamijenite novom. Iako se to može razlikovati ovisno o marki i modelu perilice, prosječni vijek trajanja perilica rublja je oko 10 godina. Starije perilice su podložnije kvarovima i mogu biti manje energetski učinkovite.

2. Česta popravka

Ako primijetite da je vaša perilica rublja često u kvaru i da zahtijeva česte popravke, možda je to signal da je vrijeme za zamjenu. Česte popravke mogu biti skup i nepraktičan način održavanja stare perilice, posebno ako je već dostigla svoj vijek trajanja.

3. Loša učinkovitost

Perilica rublja koja ne radi svoj posao dobro, kao što je nepravilno pranje ili ispiranje rublja, može biti znak da je vrijeme za zamjenu. Ako primijetite da se rublje ne čisti kako treba ili da je i dalje prljavo nakon pranja, to može upućivati na to da perilica više nije učinkovita u svom radu.

4. Povećane troškove energije

Starije perilice rublja mogu biti manje energetski učinkovite, što može rezultirati visokim računima za struju. Ako primijetite da se vaši računi za struju neprestano povećavaju i nemate druge objašnjive razloge, možda je vrijeme da razmislite o zamjeni perilice rublja novijim i energetski učinkovitijim modelom.

5. Oštećenja na perilici

Ako primijetite oštećenja na perilici rublja koja utječu na njezinu funkcionalnost ili sigurnost, to može biti znak da je vrijeme za zamijenu. Oštećenja mogu uključivati ogrebotine, pukotine ili curenje vode. Takva oštećenja mogu dovesti do većih kvarova i mogu biti opasna za kućanstvo.

Ako primijetite nekoliko ovih znakova na vašoj perilici rublja, vrijeme je da razmislite o zamjeni. Nova perilica rublja može omogućiti učinkovitije i sigurnije pranje rublja, smanjiti troškove energije i pružiti vam mirnu svakodnevicu bez brige o kvarovima i oštećenjima.

FAQ:

Kako očistiti perilicu rublja od neugodnog mirisa?

Da biste očistili perilicu rublja od neugodnog mirisa, možete koristiti nekoliko učinkovitih metoda. Jedna od njih je da napravite mješavinu sode bikarbone i octa. Dodajte oko 1/2 šalice sode bikarbone i 1/2 šalice octa u bubanj perilice i pokrenite ciklus pranja na visokoj temperaturi. Ova mješavina će očistiti unutrašnjost perilice i ukloniti neugodne mirise. Također, važno je redovito čistiti filter i brtvu na perilici kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i neugodnih mirisa.

Koliko često trebam čistiti perilicu rublja?

Preporučuje se čistiti perilicu rublja barem jednom mjesečno kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i neugodnih mirisa. Ako primijetite da perilica ima jak neugodan miris, možda će biti potrebno češće čišćenje. Također, važno je redovito čistiti filter i brtvu na perilici kako biste spriječili nakupljanje nečistoća.

Koji su uzroci neugodnog mirisa u perilici rublja?

Neugodan miris u perilici rublja može se pojaviti iz nekoliko razloga. Jedan od glavnih uzroka je nakupljanje prljavštine, sapuna i ostataka deterdženta unutar perilice. Ovo može stvoriti povoljno okruženje za razvoj bakterija i gljivica koje uzrokuju neugodne mirise. Također, zatvaranje vrata perilice nakon svakog pranja može uzrokovati zadržavanje vlage, što također može pridonijeti neugodnim mirisima.

Koje sredstvo za čišćenje trebam koristiti za čišćenje perilice rublja?

Možete koristiti nekoliko različitih sredstava za čišćenje perilice rublja. Soda bikarbona i ocat su jedne od najučinkovitijih opcija. Također, možete koristiti komercijalne proizvode za čišćenje perilice rublja koji su dostupni u trgovinama. Važno je slijediti upute na proizvodu prilikom korištenja i biti oprezan prilikom rukovanja kemikalijama.

Trebam li čistiti filter na perilici rublja?

Da, redovito čišćenje filtera na perilici rublja vrlo je važno kako biste osigurali ispravan rad perilice i spriječili nakupljanje prljavštine. Filter obično se nalazi na donjoj prednjoj strani perilice. Prije čišćenja filtera, uvijek provjerite upute proizvođača jer postupak čišćenja može varirati ovisno o modelu perilice.